Otici ili ostati?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Prelog

#1 Otici ili ostati?

Post by Prelog »

Pozdrav svima. Kako se priblizavam trecoj deceniji zivota, na raskrizju sam kuda dalje. Imam dvije dileme/opcije.

Dileme su:

1. Rado bih ostao ovdje jer ima dosta faktora koji me vezu za ovu zemlju. Vjerujem u to da me "nece grijati sunce tudjeg neba", ne znam domaci jezik, nemam tamo nigdje nikoga (osim zene s kojom bih isao) i sl. ali pruza mnoge druge prednosti i mogucnosti i priliku za normalan zivot u uredjenom sistemu.

2. S obzirom na lose stanje u zemlji koje ce vremenom biti sve gore, jako sam pesimistican, da ne kazem depresivan, ubija me nepravda na svakom koraku, korupcija, nacin na koji se ljudi zaposljavaju i kojim putem dolaze do pozicija, kurcenje babinih kceri i sinova, povrsnost u kojoj zivimo i nepostojanje sistema vrijednosti, lose zdravstvo, penzioni sistem itd. itd. i zelja mi je da odem iz ove zemlje zauvijek i okusam srecu negdje drugo.

Od skole nazalost nemam nikakav zanat, zavrsio sam gimnaziju i drustveni fakultet cija diploma mi nije od koristi cak i ne znam gdje je.

Znam raditi u photoshopu, znam html i css, povrsno php. Kuham i to je nesto sto volim i uzivam u tome.

Opcije su:

1. U narednih 6 mjeseci zavrsiti kurs kulinarstva na kojem cu nauciti principe rada u profesionalnoj kuhinji, steci neko iskustvo i otvoriti restoran i raditi privatno (sto mi je velika zelja), pa ako tu ne uspijem, otici u Njemacku i traziti posao kuhara i tu dalje graditi karijeru. Nemam para u steku za ovaj poduhvat vec bih bacio sve na papir, napravio neki plan pa pokusao skupiti pare iz raznih izvora.

2. Usmjeriti se u IT sektoru i naredne dvije godine (mislim da je dovoljno) ostati na istom radnom mjestu na kojem sam sada i pored toga usavrsiti znanje html i css, uciti JavaScript ili PHP, poceti raditi na nekim besplatnim projektima i pokusati naci posao. Pitanje je mogu li bez neke IT diplome naci posao u BiH i kolike su mi sanse bez diplome naci posao vani sa bh pasosom u toj bransi?

Sta uciniti?
muminovic

#2 Re: Otici ili ostati?

Post by muminovic »

sretan odlazak !
Seyfo

#3 Re: Otici ili ostati?

Post by Seyfo »

Ganjaj IT,jezik i paralelno trazi posao u Njem. Cim ispadne prilika, bjezi i ne osvrci se.
riverflow

#4 Re: Otici ili ostati?

Post by riverflow »

Otići!
Ovaj neshvatljivo primitivni mentalitet će ugušiti sve zdravo i normalno, još malo. Idi proširi vidike, upoznaj razne nove ljude i kulture. Sretno. :)
HAVANA

#5 Re: Otici ili ostati?

Post by HAVANA »

Idite ba vise ,svaki dan po tema.Sta hocete,da vam neko nacrta i bodri vas? :-)
animals

#6 Re: Otici ili ostati?

Post by animals »

HAVANA wrote:Idite ba vise ,svaki dan po tema.Sta hocete,da vam neko nacrta i bodri vas? :-)

:D :D :D :D :D :D
Ja kad sam odlazio, nisam trazio savjet po forumu..
sto kaze kolega..idite vise, sta otvarate teme..
nikad ovi sto otvoraju teme nece vidjeti inostranstva osim na forumu..
muminovic

#7 Re: Otici ili ostati?

Post by muminovic »

Evo price od prije 10 min

Firma iz Banje Luke zatvorena jer su radnici otišli u Njemačku

Banjalučka štamparija koja je uspješno radila devet godina i proširila svoje kapacitete, zatvorena je jer je ostala bez radnika koji su se iselili iz BiH zbog boljih uvjeta života i većih plaća. Dobili su posao u Njemačkoj.
Video prostorija firme "Europress studio" u kojima osim mašina nema ničega, objavio jedan od bivših radnika Igor Kremenović kazavši kako je ovo ironija života.

"Firma je radila uspješno i uvijek smo imali 6-7 radnika. Početkom godine prešli smo u nove prostorije i povećali obim posla i tehnike koje su bile nove, ali već 2,5 godine ljudi odlaze. Razumijem da odlaze jer ne mogu dobiti plaću koju očekuju, ali nismo ni uspjeli naći nove radnike jer učenici u grafičkim školama nemaju praksu iako smo školi nudili da rade praksu kod nas i po završetku škole se zaposle. Nisu bili zainteresovani", kazao je Kremenović za Klix.ba.

avljali su se i fakultetski obrazovani ljudi, ali ni oni nisu imali praksu pa nisu mogli ni raditi.

"Kada su dvojica od trojice tehničara otišla to je bio znak da moramo zaključati uspješnu firmu koja je radila do zadnjeg dana. Pokušali smo i prodati, ali novi vlasnici ne žele mašine bez ljudi jer znaju kako je teško naći radnika", kazao je Kremenović.

Ovaj slučaj je jedna u nizu posljedica odljeva kadrova iz BiH na koji poslodavci upozoravaju već godinama. Njihova branša je samo jedan u nizu. Upozoravali su i na velike namete i poreze koje moraju plaćati privatnici zbog čega ne mogu dati veću plaću svojim zaposlenicima i zadržati ih. Također, ukazuje i na manjkavosti obrazovnog sistema gdje učenici i studenti završavaju škole i fakultete za razne oblasti bez ikakve prakse.

"Ja sam završio za carinika, a nisam očima vidio deklaracije za carinu tokom školovanja. Mi smo narod koji se ne buni dovoljno. Uzmite Francusku kao primjer gdje, kada se povećaju školarine za 100 eura, na ulice izađe 100.000 ljudi i školarine ne budu povećane. Nama je gorivo poskupilo, a isti dan je Emir Kusturica kazao kako je Banja Luka selendra, svi su se bavili ovim drugim, a ne gorivom. Trebamo mijenjati svijest", kazao je Kremenović.

Autoprijevoznici već mjesecima upozoravaju daje ova branša ugrožena jer ostaju bez radnika koji masovno odlaze raditi u Sloveniju i Njemačku, a firme se zatvaraju i svoje poslovanje zbog boljih uvjeta prebacuju u Sloveniju. Nedostatak ljekara i medicinskih sestara postala je "stara priča". Prema procjenama stručnjaka, ukoliko se nastavi trend iseljavanja, Bosna i Hercegovina će morati uvoziti radnike iz trećih zemalja.

https://www.klix.ba/biznis/firma-iz-ban ... /181023105
Streptokok

#8 Re: Otici ili ostati?

Post by Streptokok »

muminovic wrote:Evo price od prije 10 min

Firma iz Banje Luke zatvorena jer su radnici otišli u Njemačku

Banjalučka štamparija koja je uspješno radila devet godina i proširila svoje kapacitete, zatvorena je jer je ostala bez radnika koji su se iselili iz BiH zbog boljih uvjeta života i većih plaća. Dobili su posao u Njemačkoj.
Video prostorija firme "Europress studio" u kojima osim mašina nema ničega, objavio jedan od bivših radnika Igor Kremenović kazavši kako je ovo ironija života.

"Firma je radila uspješno i uvijek smo imali 6-7 radnika. Početkom godine prešli smo u nove prostorije i povećali obim posla i tehnike koje su bile nove, ali već 2,5 godine ljudi odlaze. Razumijem da odlaze jer ne mogu dobiti plaću koju očekuju, ali nismo ni uspjeli naći nove radnike jer učenici u grafičkim školama nemaju praksu iako smo školi nudili da rade praksu kod nas i po završetku škole se zaposle. Nisu bili zainteresovani", kazao je Kremenović za Klix.ba.

avljali su se i fakultetski obrazovani ljudi, ali ni oni nisu imali praksu pa nisu mogli ni raditi.

"Kada su dvojica od trojice tehničara otišla to je bio znak da moramo zaključati uspješnu firmu koja je radila do zadnjeg dana. Pokušali smo i prodati, ali novi vlasnici ne žele mašine bez ljudi jer znaju kako je teško naći radnika", kazao je Kremenović.

Ovaj slučaj je jedna u nizu posljedica odljeva kadrova iz BiH na koji poslodavci upozoravaju već godinama. Njihova branša je samo jedan u nizu. Upozoravali su i na velike namete i poreze koje moraju plaćati privatnici zbog čega ne mogu dati veću plaću svojim zaposlenicima i zadržati ih. Također, ukazuje i na manjkavosti obrazovnog sistema gdje učenici i studenti završavaju škole i fakultete za razne oblasti bez ikakve prakse.

"Ja sam završio za carinika, a nisam očima vidio deklaracije za carinu tokom školovanja. Mi smo narod koji se ne buni dovoljno. Uzmite Francusku kao primjer gdje, kada se povećaju školarine za 100 eura, na ulice izađe 100.000 ljudi i školarine ne budu povećane. Nama je gorivo poskupilo, a isti dan je Emir Kusturica kazao kako je Banja Luka selendra, svi su se bavili ovim drugim, a ne gorivom. Trebamo mijenjati svijest", kazao je Kremenović.

Autoprijevoznici već mjesecima upozoravaju daje ova branša ugrožena jer ostaju bez radnika koji masovno odlaze raditi u Sloveniju i Njemačku, a firme se zatvaraju i svoje poslovanje zbog boljih uvjeta prebacuju u Sloveniju. Nedostatak ljekara i medicinskih sestara postala je "stara priča". Prema procjenama stručnjaka, ukoliko se nastavi trend iseljavanja, Bosna i Hercegovina će morati uvoziti radnike iz trećih zemalja.

https://www.klix.ba/biznis/firma-iz-ban ... /181023105
sve su lijepo rekli samo nisu rekli koliko su plaćali te robove koji im na vlastitu sreću utekoše.
muminovic

#9 Re: Otici ili ostati?

Post by muminovic »

ocigledno, nedovoljno.
Matris

#10 Re: Otici ili ostati?

Post by Matris »

Najbolje je ostati gdje si se rodio. Ne treba nigdje ici. Sto manje se kretati u zivotu to bolje. I prijatelje najbolje uvijek imati iste koje si upoznao u djetinjstvu. Ne upoznavati novih ljudi. Docekati smrt u istoj kuci, po mogucnosti sobi u kojoj si se i rodio.
Optimus09

#11 Re: Otici ili ostati?

Post by Optimus09 »

Idi ili se uclani u stranku :D
madner

#12 Re: Otici ili ostati?

Post by madner »

Jajane, i sa Marsa se planiraju vratiti.

Opcija 2 je sigurnija.
HAVANA

#13 Re: Otici ili ostati?

Post by HAVANA »

Najbolje je ono sto ti smatras najboljim.Sto vam treba potvrda,uputa...? Mlad si,putuj,uci,gledaj,napati se malo.Jok eto neko ce vam rec i kako putovati,cim,gdje spavati,kolika je plata,litra ulja,kila secera,kirija...
Maharadza

#14 Re: Otici ili ostati?

Post by Maharadza »

Image

:thumbup:
Edin H.

#15 Re: Otici ili ostati?

Post by Edin H. »

Najbolje vam se raspitati i istraziti gdje je najbolja socijala. :izet:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16 Re: Otici ili ostati?

Post by _BataZiv_0809 »

I baciti pasoš u Vrbas
Boemica

#17 Re: Otici ili ostati?

Post by Boemica »

Plakaćete vi za Bosnom :bih:
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#18 Re: Otici ili ostati?

Post by Slo Burner »

Prelog wrote:Pozdrav svima. Kako se priblizavam trecoj deceniji zivota, na raskrizju sam kuda dalje. Imam dvije dileme/opcije.

Dileme su:

1. Rado bih ostao ovdje jer ima dosta faktora koji me vezu za ovu zemlju. Vjerujem u to da me "nece grijati sunce tudjeg neba", ne znam domaci jezik, nemam tamo nigdje nikoga (osim zene s kojom bih isao) i sl. ali pruza mnoge druge prednosti i mogucnosti i priliku za normalan zivot u uredjenom sistemu.

2. S obzirom na lose stanje u zemlji koje ce vremenom biti sve gore, jako sam pesimistican, da ne kazem depresivan, ubija me nepravda na svakom koraku, korupcija, nacin na koji se ljudi zaposljavaju i kojim putem dolaze do pozicija, kurcenje babinih kceri i sinova, povrsnost u kojoj zivimo i nepostojanje sistema vrijednosti, lose zdravstvo, penzioni sistem itd. itd. i zelja mi je da odem iz ove zemlje zauvijek i okusam srecu negdje drugo.

Od skole nazalost nemam nikakav zanat, zavrsio sam gimnaziju i drustveni fakultet cija diploma mi nije od koristi cak i ne znam gdje je.

Znam raditi u photoshopu, znam html i css, povrsno php. Kuham i to je nesto sto volim i uzivam u tome.

Opcije su:

1. U narednih 6 mjeseci zavrsiti kurs kulinarstva na kojem cu nauciti principe rada u profesionalnoj kuhinji, steci neko iskustvo i otvoriti restoran i raditi privatno (sto mi je velika zelja), pa ako tu ne uspijem, otici u Njemacku i traziti posao kuhara i tu dalje graditi karijeru. Nemam para u steku za ovaj poduhvat vec bih bacio sve na papir, napravio neki plan pa pokusao skupiti pare iz raznih izvora.

2. Usmjeriti se u IT sektoru i naredne dvije godine (mislim da je dovoljno) ostati na istom radnom mjestu na kojem sam sada i pored toga usavrsiti znanje html i css, uciti JavaScript ili PHP, poceti raditi na nekim besplatnim projektima i pokusati naci posao. Pitanje je mogu li bez neke IT diplome naci posao u BiH i kolike su mi sanse bez diplome naci posao vani sa bh pasosom u toj bransi?

Sta uciniti?
Ko ? Ti ? ma neces ti to zanti, nije to za tebe ? :D
Fudo387

#19 Re: Otici ili ostati?

Post by Fudo387 »

Boemica wrote:Plakaćete vi za Bosnom :bih:
:place1: :place1: :place1:
moonca

#20 Re: Otici ili ostati?

Post by moonca »

Ako volis kuvanje……… dolazi u Ameriku……… plata pocetnika oko $ 12 na sat. Dobar kuvar moze dobiti i platu od $ 4.000 +....
Streptokok

#21 Re: Otici ili ostati?

Post by Streptokok »

hoće, al zato što nisu ranije otišli.
Boemica

#22 Re: Otici ili ostati?

Post by Boemica »

Streptokok wrote:
Jasta, eo fudo otiso prije sto godina, i dan danas cmizdri :P
Ci-Nick

#23 Re: Otici ili ostati?

Post by Ci-Nick »

Prelog wrote:Pozdrav svima. Kako se priblizavam trecoj deceniji zivota, na raskrizju sam kuda dalje. Imam dvije dileme/opcije.

Dileme su:

Opcije su:

Sta uciniti?
Ovdje ili tamo,.. čovjek živi život u svom mikrosvijetu.
Ovdje imaš svoj mikrosvijet a tamo ga nemaš,..
Dalje zaboravi posao kuhara,.. nisi školovan kuhar i uvijek bi bio i ostao pomoćni kuhar a tu su ti konkurencija pakistanci, afganistanci, marokanci,.. koji rade za mizeriju od koje se ne može živjeti.
Da imaš neki dobar zanat rekao bi ti idi ovako ako si baš odlučio onda ili polaži vozački ispit za kamion, ili idi na obuku za CNC operatera.
To ti omogućava platu od koje ćeš moći životariti.
tr_ba

#24 Re: Otici ili ostati?

Post by tr_ba »

Šud aj stej or šud aj gou
If aj gou it vil bi trabl
If aj stej it vil bi dabl
Streptokok

#25 Re: Otici ili ostati?

Post by Streptokok »

Boemica wrote:
Streptokok wrote:
Jasta, eo fudo otiso prije sto godina, i dan danas cmizdri :P
svi oni cmizdre, no kad im kažem pa eto vrati se samo me sasijeku pogledom.
Post Reply