Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
PeppermintSA wrote:Jeste, ali ne vidim koja je alternativa ili Best case scenario. Da će se vremenom Bošnjaci naseljavati u RS i hrvatske kantone? Zaista ne kapiram.
Odakle ideja da neko negdje treba da se naseljava?
Treba samo da se grade građanske slobode, a ne torovi.
I ne postoje 'hrvatski kantoni'.
Opet se vraćamo na početak. Po čemu bi treća izborna jedinica ili treći entitet getoizirao Bošnjake više nego što smo sada getoizirani? Pričam o realnom stanju na terenu, a ne o deklarativnoj građanštini.
BiH je do rata bila u potpunosti nacionalno izmiješana, pa je samim tim bošnjačko prisustvo bilo od Drine do Une, od Save do mora. Nakon rata to nije više slučaj. Bošnjaci su koncentrisani u 6-7 kantona, Hrvati u 3-4, a Srbi u RS-u. Manjine u ta tri etnogeografska tora su nažalost svedene na nivo statističkih grešaka. Moje pitanje glasi: zašto sada nismo getoizirani, a bili bi getoizirani da se stvori treća izborna jedinica/treći entitet?
Tema je bila (koliko sam uspio iskopati iz nekih komentara) migrantska ruta, alternativni putevi i slicno. I nije
bila jedina ta mapa BiH, bile su i druge koje nisu etnicke.
olympus76 wrote:Tema je bila (koliko sam uspio iskopati iz nekih komentara) migrantska ruta, alternativni putevi i slicno. I nije
Ne razumijem cemu toliki senzacionalizam.
Zašto nema nikakva zvanična vijest o tome, ako je to u pitanju? I ko su oni da se bave nama ako imamo svoje sigurnosne agencije s kojima sav normalan svijet sarađuje?
155_mm wrote:u principu, sastajanje madjarski i talijanskih desnicara nakvise bi trebao da zabrine one u hrvatskoj.
ali jako je zanimljivo sta etnicka karta BiH radi u orbanovom birou prilikom ovog sastanka.
Što će brinuti Hrvate?
Jasno je da mapa ni zbog čega časnog nije tu, ali bi bilo dobro dobiti jasan odgovor i nečiju javnu reakciju.
Ovo su svakodnevne situacije u gotovo svakoj zemlji, pogotovo ovom nasem okruzenju, samo sto ne izadje cesto
u javnost. Zato kazem da je senzacionalizam.
Last edited by olympus76 on 01/03/2018 16:58, edited 1 time in total.
olympus76 wrote:Tema je bila (koliko sam uspio iskopati iz nekih komentara) migrantska ruta, alternativni putevi i slicno. I nije
Kakve veze Madjarska i Italija imaju sa rutom preko BiH?
Osim tih izbjeglica pricalo se i o borbi protiv Soroša i finansijskih manipulacija
PeppermintSA wrote:Jeste, ali ne vidim koja je alternativa ili Best case scenario. Da će se vremenom Bošnjaci naseljavati u RS i hrvatske kantone? Zaista ne kapiram.
Odakle ideja da neko negdje treba da se naseljava?
Treba samo da se grade građanske slobode, a ne torovi.
I ne postoje 'hrvatski kantoni'.
Opet se vraćamo na početak. Po čemu bi treća izborna jedinica ili treći entitet getoizirao Bošnjake više nego što smo sada getoizirani? Pričam o realnom stanju na terenu, a ne o deklarativnoj građanštini.
BiH je do rata bila u potpunosti nacionalno izmiješana, pa je samim tim bošnjačko prisustvo bilo od Drine do Une, od Save do mora. Nakon rata to nije više slučaj. Bošnjaci su koncentrisani u 6-7 kantona, Hrvati u 3-4, a Srbi u RS-u. Manjine u ta tri etnogeografska tora su nažalost svedene na nivo statističkih grešaka. Moje pitanje glasi: zašto sada nismo getoizirani, a bili bi getoizirani da se stvori treća izborna jedinica/treći entitet?
treci sam po sebi nije problem.
problem su granice tog treceg. one se nisu mogle dogovoriti ni 1994. kada je vecina bosnji bila doslovno gladna.
ne kontam zbog ceg neko mislis da bi se granice danas mogle lakse rijesiti.
u slucaju da se uspiju dogovoriti granice treceg ostatak bi se dogovorio uz jedne cevape.
olympus76 wrote:Ovo su svakodnevne situacije u gotovo svakoj zemlji, pogotovo ovom nasem okruzenju, samo sto ne izadje cesto
Šupljak i relativiziranje rasističkih pojava.
Ako se neko bavi regionalnim problemima onda treba da ima regionalne mape?
I opet kažem, postoje zvanične agencije koje razmjenjuju podatke i bave se sigurnošću, pa tako i migrantima.
problem su granice tog treceg. one se nisu mogle dogovoriti ni 1994. kada je vecina bosnji bila doslovno gladna.
ne kontam zbog ceg neko mislis da bi se granice danas mogle lakse rijesiti.
u slucaju da se uspiju dogovoriti granice treceg ostatak bi se dogovorio uz jedne cevape.
jel ti jos sta nije jasno?
Nema od toga svakako ništa. Ovdje će ti Zapad spucati pet regija sa pet najvećih gradova kao centrima. Niko ničim neće vladati, a svi će svime vladati. I nema više priča o 1/3 i etničkim torovima.
155_mm wrote:u principu, sastajanje madjarski i talijanskih desnicara nakvise bi trebao da zabrine one u hrvatskoj.
ali jako je zanimljivo sta etnicka karta BiH radi u orbanovom birou prilikom ovog sastanka.
Što će brinuti Hrvate?
Jasno je da mapa ni zbog čega časnog nije tu, ali bi bilo dobro dobiti jasan odgovor i nečiju javnu reakciju.
nije na odmet malo prouciti povjest za odgovor na vase pitanje.
mnogi misle zbog blokade BiH od strane covica i dodika da i ostatk u okruzenju stagnira i ne razmislja o mogucim promjenama u buducnosti u regionu. i naravno gledaju ko bi im mogli biti potencijalni saveznici.
olympus76 wrote:Ovo su svakodnevne situacije u gotovo svakoj zemlji, pogotovo ovom nasem okruzenju, samo sto ne izadje cesto
Šupljak i relativiziranje rasističkih pojava.
Ako se neko bavi regionalnim problemima onda treba da ima regionalne mape?
I opet kažem, postoje zvanične agencije koje razmjenjuju podatke i bave se sigurnošću, pa tako i migrantima.
Kakav sad rasizam?? Kako si sad rasizam ugurao u ovu pricu...
Kako god nije ni meni drago vidjeti ovakve slike, pogotovo od Madjara s kojima barem mi nismo imali bas lijepa iskustva.
Al ti bjelosvjetski jebivjetri su uvijek nesto mutili, valjda sam vec oguglao na takve stvari.
Kazem neki komentari i tvitovi spominju migrantske rute i da je vezano uz to, al eto tko zna.
Osim tih izbjeglica pricalo se i o borbi protiv Soroša i finansijskih manipulacija
Tako se spominje na twiteru i neki komentari. Na kraju krajeva samo Orban i ta ekipa sa
slike znaju o cemu su pricali.
olympus76 wrote:Kakav sad rasizam?? Kako si sad rasizam ugurao u ovu pricu...
Evropski rasizam, onaj koji je istrijebio jevreje, a danas se nameračio protiv muslimana. Izbaci iz nekadašnje ekipe Njemačku, a ostali igrači su isti. Najveće sluge i saveznici Hitlera bili su Italijani i Mađari. Danas je njihovo ponašanje isto, ništa se nije promijenilo. Takvi ne daju u EU Turskoj, koja je naprednija i uređenija od pola članica EU. Takvi su spremni slati bombe na Arape, ali ne i prihvatiti njihove izbjeglice. Itd...
Tako se spominje na twiteru i neki komentari. Na kraju krajeva samo Orban i ta ekipa sa
slike znaju o cemu su pricali.
Znam ja da se to spominje kao jedna od tema, pise na FB profilu njene stranke nego rekoh kako eventualna izbjeglicka ruta preko BiH ne moze nikako biti povezana sa Madjarskom i Italijom
Notre Giorgia Meloni maintenant à entretien avec le premier ministre hongrois Orbán Viktor. Ensemble sans sudditanze, pour une Europe des peuples et des nations. Pour arrêter l'immigration clandestine, combattre soros et la finance spéculative.
Les Patriotes savent comment faire, il suffit de les soutenir. Pour réaliser ce rêve, le 4 mars #votagiorgiameloni, votez Fratelli d'Italia
Ovo je fejsbukov prevod na francuski. Mislim da ne treba znanje istog da skontas boldirani dio
PS: ovo “finance spéculative” ko da je pis’o Busuladzić
olympus76 wrote:Kakav sad rasizam?? Kako si sad rasizam ugurao u ovu pricu...
Evropski rasizam, onaj koji je istrijebio jevreje, a danas se nameračio protiv muslimana. Izbaci iz nekadašnje ekipe Njemačku, a ostali igrači su isti. Najveće sluge i saveznici Hitlera bili su Italijani i Mađari. Danas je njihovo ponašanje isto, ništa se nije promijenilo. Takvi ne daju u EU Turskoj, koja je naprednija i uređenija od pola članica EU. Takvi su spremni slati bombe na Arape, ali ne i prihvatiti njihove izbjeglice. Itd...
Za druge necu govoriti ali Mađari bome da. Uvijek su bili.
Opet nema logike da uopce spominju BiH u prici o izbjeglickim rutama.
Ako su ovo uistinu desnicari na skupu - onda je odgovor samo jedan i to onaj kojeg oni sami povremeno iznose - muslimani, islam,...
Da li u smislu teme o radikalizmu u BiH ili u smislu priblizavanja BiH EU - neznam. ALi kada se desnicari igdje u svijetu udruze i pomisle na BiH - to je po pravilu nesto islamofobicno ili ensto sto Dodik isposluje. Buduci da se povezao sa vecinom desnicara, stekao simpatije za svoju politiku, dovodo cak i onog Liebermana iz Izraela.
Tako je da je odgovor na otkud im karta Bih i to etnicka jednostavan - markiranje muslimanskih teritorija. Pretpostavljam da je u pitanju politika odbijanja da BiH pristupi EU.
Naravno da je u pitanju nesto takvo. Eventualna ruta preko BiH ne ugrozava ni jedne ni druge. Mada imam utisak da ova karta nema veze sa njenim dolaskom. Ona nije na vlasti i nema on sta laprdati sa njom oko toga
hAZNADAR wrote: to je po pravilu nesto islamofobicno ili ensto sto Dodik isposluje.
Ja bih prije tipovao na zapadni UZP, jer je Kolinda ta koja je prva počela otvoreno stavljati metu na Bošnjake i oblijetati desničarske krugove. Po njenom djelovanju je i ona drtina Zeman kenjao o Bosni.
"Sa iznenađenjem, ali sa dubokim poštovanjem sam čitao Vaše stajalište koje se objavilo u javnosti. Velika mi je čast i jako sam zahvalan, da jedna i za mene vrlo poštovana osoba poput Vas, smatra moja razmišljanja vrijednima spomena. Ovaj osjećaj se ne mijenja ni uprkos tome da je Vaša izjava o mojoj ličnosti i o mojim mišljenjima u suštini nepovoljna", napisao je Orban u pismu Kavazoviću.
Dodao je kako želi iskoristiti ovu priliku "za uvjerenje da Mađarska ima najdublje poštovanje prema Vama, Vašim sljedbenicima, narodu i Vašoj državi, neovisno od toga što imamo različite interpretacije evropske historije".
Konstatirao je i kako odnosi s ef. Kavazovićem "nisu započeti na najsretniji način", te se "iskreno nada da to neće stajati na putu obostranog poštovanja u budućnosti".
"Uvjeren sam u to da će se na kraju ispostaviti da nas spaja mnogo više stvari nego što nas razdvaja", poručio je Orban, te pozvao ef. Kavazovića u posjetu Mađarskoj.
Svima nam je jasno da ta karta nije "dekorativni detalj"!
A još manje je slučajno tu. Ona je potvrda da je propaganda pokrenuta kasnih osamdesetih s ciljem da se dobije podrška i opravda sve ono što će uslijediti ranih devedesetih još aktuelna. Da susjedi čiji snovi o "velikoj ovoj ili onoj" imaju podršku i saradnike, i da izjave koje su u nekoliko navrata zatalasale našu javnost nisu tek puki lapsusi ili dnevno-političke nebuloze nego kamenčići u jako širokom, dobro osmišljenom, dugoročnom, preciznom i aktuelnom mozaiku preslaganja snaga na Balkanu i šire, u kome mnogi akteri traže svoj dio. To preslaganje snaga podrazumijeva i prekrajanja granica, a zna se koje se granice najčešće i najviše problematiziraju. A svi akteri sa tog sastanka su direktno i indirektno vezani i uključeni u taj plan.
Radili su to ranije u više navrata (okupacije oko kraja 19. stoljeća i tokom svjetskih ratova), manje i više uspješno, ali sad je bespotrebno. Samo nas treba uvući u EU i NATO i završen posao. Nema potrebe da se ikakve granice mijenjaju, ne treba vojska, ne trebaju okupacije.