Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
missko
#26 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Njemacka=autoindustrija.
Ovim se samo pomaze autoindustriji da uhvate korak u elektroautima da se rijese vec proizvedenih dizela da ne budu u gubitku i krenu jace finansijski u novu eru elektroauta. U pocetku nisu autoproizvodjaci u njemackoj sami sebi htjeli stvarati konkurenciju radeci na elektroautima jer posjeduju vrhunske motore na tecna goriva ali kako je Tesla pokucao na velika vrata sada se moraju malo trgnuti a ne zele da im dzep osjeti
Ovim se samo pomaze autoindustriji da uhvate korak u elektroautima da se rijese vec proizvedenih dizela da ne budu u gubitku i krenu jace finansijski u novu eru elektroauta. U pocetku nisu autoproizvodjaci u njemackoj sami sebi htjeli stvarati konkurenciju radeci na elektroautima jer posjeduju vrhunske motore na tecna goriva ali kako je Tesla pokucao na velika vrata sada se moraju malo trgnuti a ne zele da im dzep osjeti
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#27 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Ja ne mogu zamisliti zivot bez dizela.
Cuj auto na struju, bljak, za povratiti. 
- amar1994
#28 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Sinoc sam vidio priusa novog , ako ce onako izgledat moderni hibridi , jebo te auto
Ja mislim da ce ih opet japanci stici , jer su uvijek imali dobre benzince ako ne i najbolje
Ja mislim da ce ih opet japanci stici , jer su uvijek imali dobre benzince ako ne i najbolje
- konektovan
#29 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Po meni, neka najrealnija alternativa su hibridna vozila. Toyota je tu vec iskusna, i njena tehnologija se pokazala pouzdanom, dizajn je već druga priča. 
-
radostan dan
#30 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
zna li ko kakvog dobrog rtv mehaničara, imam problem sa priusom, blica na preko 1800 obrtaja...
-
Throttle
#31 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Kalaj i lemilicu i prelemi spojeveradostan dan wrote:zna li ko kakvog dobrog rtv mehaničara, imam problem sa priusom, blica na preko 1800 obrtaja...
-
radostan dan
#32 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
da ne zavarniči? 
-
Throttle
#33 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Za svaki slucaj ga treba uzemljit 
-
radostan dan
-
kidney
#35 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
konektovan wrote:Po meni, neka najrealnija alternativa su hibridna vozila. Toyota je tu vec iskusna, i njena tehnologija se pokazala pouzdanom, dizajn je već druga priča.
FHEV vozila će prdnut u rosu. Sa PHEV je druga priča. Analize govore da ćemo u budućnosti mahom uglavnom kupovati miks MHEV i PHEV. BEV će isto još dugo biti iznimka, a ne pravilo-
- mousstapha
#36 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Najvece zagadjenje od svih njmackih gradova je u Stuttgartu. Gradu u kojem se nalaze Daimler, Porsche i Bosch. S druge strane na vlasti su vec duze vremena stranka zelenih. Super kombinacija
Inace, raspolozenje je takvo da vecina ljudi koja ima dizela uopste ne razmislja o prodaji, kako bi se sto prije rijesili dizela. Razmisljanje ide u pravcu, ma nece to tako brzo.
Inace, noviji dizel, sa EURO-5 normom mogu se voziti do septembra 2019, a tada postoji mogucnost da se nekom hardverskom nadogradnjomnastave i dalje voziti. Politicari vrse pritisak u smjeru da ovaj trosak snose auto proizvodjaci, a ne krajnji korisnici.
Koliko sam upratio bice izuzetaka od pravila kada se uvede zabrana. Policija upozorava da ce tesko biti vrsiti kontrolu. Jos uvijek je nejasno kako ce ovo tacno izgledati. Da li kompletna zabrana, samo za pojedine ulice, samo u odredjenom periodu godine...
Zanimljiva je tema. Kazu da su dizeli pojeftinili, ali to nije jos nista drasticno.
Inace, raspolozenje je takvo da vecina ljudi koja ima dizela uopste ne razmislja o prodaji, kako bi se sto prije rijesili dizela. Razmisljanje ide u pravcu, ma nece to tako brzo.
Inace, noviji dizel, sa EURO-5 normom mogu se voziti do septembra 2019, a tada postoji mogucnost da se nekom hardverskom nadogradnjomnastave i dalje voziti. Politicari vrse pritisak u smjeru da ovaj trosak snose auto proizvodjaci, a ne krajnji korisnici.
Koliko sam upratio bice izuzetaka od pravila kada se uvede zabrana. Policija upozorava da ce tesko biti vrsiti kontrolu. Jos uvijek je nejasno kako ce ovo tacno izgledati. Da li kompletna zabrana, samo za pojedine ulice, samo u odredjenom periodu godine...
Zanimljiva je tema. Kazu da su dizeli pojeftinili, ali to nije jos nista drasticno.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#37 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Ova odluka suda znači da Gradski oci mogu donijeti zabranu ako situacija na terenu to zahtjeva, a ne da moraju donijeti zabranu. Dakle slobodna volja.
Malo i ti zeleni kake. U DE gase NE i prelaze na proizvodnju struje iz nafte,plina i cumura,a seru za auta.
Ponašaju se kao reketasi.
Malo i ti zeleni kake. U DE gase NE i prelaze na proizvodnju struje iz nafte,plina i cumura,a seru za auta.
-
missko
#38 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Ukratko to je tomousstapha wrote:Najvece zagadjenje od svih njmackih gradova je u Stuttgartu. Gradu u kojem se nalaze Daimler, Porsche i Bosch. S druge strane na vlasti su vec duze vremena stranka zelenih. Super kombinacija![]()
- spreca
#39 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
nemas iskustva sa titinim televizorima...ono kad ga sakom dernes...a priusa malo od garazu ili od susjedovu betonsku ograduradostan dan wrote:zna li ko kakvog dobrog rtv mehaničara, imam problem sa priusom, blica na preko 1800 obrtaja...
-
radostan dan
#40 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Ko ba nema...jbt, pamtim kad je kapetanović bio kapiten sarajeva, a ne taj pičkin dim...odozdo ispod ekrana štelaš osvjetljenje i oštrinu, a bočno sa desne strane biraš kanale (cijela dva), na onaj krug...
I to unutrasnji krug mjenja kanale, a spoljnim krugom štelaš frekvenciju za bolji prijem signala.
Hoš još...upališ stabilizator da ujednačis napon, i zavrneš
milje u rikverc, da ne smeta...
A, šta veliš?
Ako ima problema, otvorenim dlanom bez felša, kratko ali duboko dvaput klepiš po strani - za ispravljanje slike, a odozgo jednom jako sa zadzavanjem.dlana na sanduku, za smirivanje, ako leti...
I to unutrasnji krug mjenja kanale, a spoljnim krugom štelaš frekvenciju za bolji prijem signala.
Hoš još...upališ stabilizator da ujednačis napon, i zavrneš
A, šta veliš?
Ako ima problema, otvorenim dlanom bez felša, kratko ali duboko dvaput klepiš po strani - za ispravljanje slike, a odozgo jednom jako sa zadzavanjem.dlana na sanduku, za smirivanje, ako leti...
- spreca
#41 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
radostan dan wrote:Ko ba nema...jbt, pamtim kad je kapetanović bio kapiten sarajeva, a ne taj pičkin dim...odozdo ispod ekrana štelaš osvjetljenje i oštrinu, a bočno sa desne strane biraš kanale (cijela dva), na onaj krug...
Hoš još...upališ stabilizator da ujednačis napon, i zavrnešmilje u rikverc, da ne smeta...
A, šta veliš?
- drndalo
#42 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
A kad se lampa PL519 ugrije, dernek pocinje jer oscilacije prestaju...

- spreca
#43 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
nekolko puta me je oprzila

- basicm
#44 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Kad bi samo razumljivim jezikom pisao bilo bi mnogo bolje.kidney wrote:konektovan wrote:Po meni, neka najrealnija alternativa su hibridna vozila. Toyota je tu vec iskusna, i njena tehnologija se pokazala pouzdanom, dizajn je već druga priča.
FHEV vozila će prdnut u rosu. Sa PHEV je druga priča. Analize govore da ćemo u budućnosti mahom uglavnom kupovati miks MHEV i PHEV. BEV će isto još dugo biti iznimka, a ne pravilo-
- konektovan
#45 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Negdje se vec spominjalo, MHEV-mild hybrid electric vehicle, PHEV- Plug in hybridelectric vehicle, BEV-battery ekectric vehicle.basicm wrote:Kad bi samo razumljivim jezikom pisao bilo bi mnogo bolje.kidney wrote:konektovan wrote:Po meni, neka najrealnija alternativa su hibridna vozila. Toyota je tu vec iskusna, i njena tehnologija se pokazala pouzdanom, dizajn je već druga priča.
- basicm
- mousstapha
#47 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Zanimljiva diskusija sa HRT-a
- Laplace
#48 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Ne sviđa ti se Prius? A ovaj: TOYOTA C-HR HIBRID? Ili ostali?amar1994 wrote:Sinoc sam vidio priusa novog , ako ce onako izgledat moderni hibridi , jebo te auto![]()
https://www.toyota.ba/hybrid-innovation ... range.json
- Laplace
#49 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
... i time zapravo povećavaju zagađenje.mali_milojica wrote:Ova odluka suda znači da Gradski oci mogu donijeti zabranu ako situacija na terenu to zahtjeva, a ne da moraju donijeti zabranu. Dakle slobodna volja.
Gasiš nuklearke koje (u Njemačkoj) nikad nisu imale problema u radu, a ne uzrokuju nikakvo zagašenje. Mijenjaš ih termoelektranama koje zagađuju, a čak je i pepeo koji deponuju kancerogen (sadrži mali procenat radioaktivnog ugljenika).
- Laplace
#50 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Probaj to sa današnjim LCD-ovima.radostan dan wrote:Ko ba nema...jbt, pamtim kad je kapetanović bio kapiten sarajeva, a ne taj pičkin dim...odozdo ispod ekrana štelaš osvjetljenje i oštrinu, a bočno sa desne strane biraš kanale (cijela dva), na onaj krug...
Hoš još...upališ stabilizator da ujednačis napon, i zavrnešmilje u rikverc, da ne smeta...
A, šta veliš?