Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

missko

#26 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by missko »

Njemacka=autoindustrija.
Ovim se samo pomaze autoindustriji da uhvate korak u elektroautima da se rijese vec proizvedenih dizela da ne budu u gubitku i krenu jace finansijski u novu eru elektroauta. U pocetku nisu autoproizvodjaci u njemackoj sami sebi htjeli stvarati konkurenciju radeci na elektroautima jer posjeduju vrhunske motore na tecna goriva ali kako je Tesla pokucao na velika vrata sada se moraju malo trgnuti a ne zele da im dzep osjeti
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#27 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by konektovan »

Ja ne mogu zamisliti zivot bez dizela. :( :mrgreen: Cuj auto na struju, bljak, za povratiti. :mrgreen:
amar1994

#28 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by amar1994 »

Sinoc sam vidio priusa novog , ako ce onako izgledat moderni hibridi , jebo te auto :lol:

Ja mislim da ce ih opet japanci stici , jer su uvijek imali dobre benzince ako ne i najbolje :skoljka:
konektovan

#29 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by konektovan »

Po meni, neka najrealnija alternativa su hibridna vozila. Toyota je tu vec iskusna, i njena tehnologija se pokazala pouzdanom, dizajn je već druga priča. :mrgreen:
radostan dan

#30 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by radostan dan »

zna li ko kakvog dobrog rtv mehaničara, imam problem sa priusom, blica na preko 1800 obrtaja...
Throttle

#31 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by Throttle »

radostan dan wrote:zna li ko kakvog dobrog rtv mehaničara, imam problem sa priusom, blica na preko 1800 obrtaja...
Kalaj i lemilicu i prelemi spojeve :lol:
radostan dan

#32 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by radostan dan »

da ne zavarniči? :mrgreen:
Throttle

#33 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by Throttle »

Za svaki slucaj ga treba uzemljit :lol:
radostan dan

#34 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by radostan dan »

:lol: :lol:
kidney

#35 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by kidney »

konektovan wrote:Po meni, neka najrealnija alternativa su hibridna vozila. Toyota je tu vec iskusna, i njena tehnologija se pokazala pouzdanom, dizajn je već druga priča. :mrgreen:

FHEV vozila će prdnut u rosu. Sa PHEV je druga priča. Analize govore da ćemo u budućnosti mahom uglavnom kupovati miks MHEV i PHEV. BEV će isto još dugo biti iznimka, a ne pravilo-
mousstapha

#36 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by mousstapha »

Najvece zagadjenje od svih njmackih gradova je u Stuttgartu. Gradu u kojem se nalaze Daimler, Porsche i Bosch. S druge strane na vlasti su vec duze vremena stranka zelenih. Super kombinacija :D

Inace, raspolozenje je takvo da vecina ljudi koja ima dizela uopste ne razmislja o prodaji, kako bi se sto prije rijesili dizela. Razmisljanje ide u pravcu, ma nece to tako brzo. :)

Inace, noviji dizel, sa EURO-5 normom mogu se voziti do septembra 2019, a tada postoji mogucnost da se nekom hardverskom nadogradnjomnastave i dalje voziti. Politicari vrse pritisak u smjeru da ovaj trosak snose auto proizvodjaci, a ne krajnji korisnici.

Koliko sam upratio bice izuzetaka od pravila kada se uvede zabrana. Policija upozorava da ce tesko biti vrsiti kontrolu. Jos uvijek je nejasno kako ce ovo tacno izgledati. Da li kompletna zabrana, samo za pojedine ulice, samo u odredjenom periodu godine...

Zanimljiva je tema. Kazu da su dizeli pojeftinili, ali to nije jos nista drasticno.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#37 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by mali_milojica »

Ova odluka suda znači da Gradski oci mogu donijeti zabranu ako situacija na terenu to zahtjeva, a ne da moraju donijeti zabranu. Dakle slobodna volja.
Malo i ti zeleni kake. U DE gase NE i prelaze na proizvodnju struje iz nafte,plina i cumura,a seru za auta.
Ponašaju se kao reketasi.
missko

#38 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by missko »

mousstapha wrote:Najvece zagadjenje od svih njmackih gradova je u Stuttgartu. Gradu u kojem se nalaze Daimler, Porsche i Bosch. S druge strane na vlasti su vec duze vremena stranka zelenih. Super kombinacija :D

Inace, raspolozenje je takvo da vecina ljudi koja ima dizela uopste ne razmislja o prodaji, kako bi se sto prije rijesili dizela. Razmisljanje ide u pravcu, ma nece to tako brzo. :)

Inace, noviji dizel, sa EURO-5 normom mogu se voziti do septembra 2019, a tada postoji mogucnost da se nekom hardverskom nadogradnjomnastave i dalje voziti. Politicari vrse pritisak u smjeru da ovaj trosak snose auto proizvodjaci, a ne krajnji korisnici.

Koliko sam upratio bice izuzetaka od pravila kada se uvede zabrana. Policija upozorava da ce tesko biti vrsiti kontrolu. Jos uvijek je nejasno kako ce ovo tacno izgledati. Da li kompletna zabrana, samo za pojedine ulice, samo u odredjenom periodu godine...

Zanimljiva je tema. Kazu da su dizeli pojeftinili, ali to nije jos nista drasticno.
Ukratko to je to
spreca

#39 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by spreca »

radostan dan wrote:zna li ko kakvog dobrog rtv mehaničara, imam problem sa priusom, blica na preko 1800 obrtaja...
nemas iskustva sa titinim televizorima...ono kad ga sakom dernes...a priusa malo od garazu ili od susjedovu betonsku ogradu :mrgreen:
radostan dan

#40 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by radostan dan »

Ko ba nema...jbt, pamtim kad je kapetanović bio kapiten sarajeva, a ne taj pičkin dim...odozdo ispod ekrana štelaš osvjetljenje i oštrinu, a bočno sa desne strane biraš kanale (cijela dva), na onaj krug...
I to unutrasnji krug mjenja kanale, a spoljnim krugom štelaš frekvenciju za bolji prijem signala.

Hoš još...upališ stabilizator da ujednačis napon, i zavrneš :mrgreen: milje u rikverc, da ne smeta...

A, šta veliš?

Ako ima problema, otvorenim dlanom bez felša, kratko ali duboko dvaput klepiš po strani - za ispravljanje slike, a odozgo jednom jako sa zadzavanjem.dlana na sanduku, za smirivanje, ako leti...
spreca

#41 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by spreca »

radostan dan wrote:Ko ba nema...jbt, pamtim kad je kapetanović bio kapiten sarajeva, a ne taj pičkin dim...odozdo ispod ekrana štelaš osvjetljenje i oštrinu, a bočno sa desne strane biraš kanale (cijela dva), na onaj krug...
I to unutrasnji krug mjenja kanale, a spoljnim krugom štelaš frekvenciju za bolji prijem signala.

Hoš još...upališ stabilizator da ujednačis napon, i zavrneš :mrgreen: milje u rikverc, da ne smeta...

A, šta veliš?

Ako ima problema, otvorenim dlanom bez felša, kratko ali duboko dvaput klepiš po strani - za ispravljanje slike, a odozgo jednom jako sa zadzavanjem.dlana na sanduku, za smirivanje, ako leti...
:thumbup: eto te ko tv mehanicar :mrgreen:
drndalo

#42 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by drndalo »

A kad se lampa PL519 ugrije, dernek pocinje jer oscilacije prestaju...

Image
spreca

#43 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by spreca »

nekolko puta me je oprzila :twisted: :mrgreen:
basicm

#44 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by basicm »

kidney wrote:
konektovan wrote:Po meni, neka najrealnija alternativa su hibridna vozila. Toyota je tu vec iskusna, i njena tehnologija se pokazala pouzdanom, dizajn je već druga priča. :mrgreen:

FHEV vozila će prdnut u rosu. Sa PHEV je druga priča. Analize govore da ćemo u budućnosti mahom uglavnom kupovati miks MHEV i PHEV. BEV će isto još dugo biti iznimka, a ne pravilo-
Kad bi samo razumljivim jezikom pisao bilo bi mnogo bolje.
konektovan

#45 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by konektovan »

basicm wrote:
kidney wrote:

Kad bi samo razumljivim jezikom pisao bilo bi mnogo bolje.
Negdje se vec spominjalo, MHEV-mild hybrid electric vehicle, PHEV- Plug in hybridelectric vehicle, BEV-battery ekectric vehicle.
basicm

#46 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by basicm »

A fhev?
mousstapha

#47 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by mousstapha »

Zanimljiva diskusija sa HRT-a :-D

Laplace

#48 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by Laplace »

amar1994 wrote:Sinoc sam vidio priusa novog , ako ce onako izgledat moderni hibridi , jebo te auto :lol:

Ja mislim da ce ih opet japanci stici , jer su uvijek imali dobre benzince ako ne i najbolje :skoljka:
Ne sviđa ti se Prius? A ovaj: TOYOTA C-HR HIBRID? Ili ostali?

https://www.toyota.ba/hybrid-innovation ... range.json
Laplace

#49 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by Laplace »

mali_milojica wrote:Ova odluka suda znači da Gradski oci mogu donijeti zabranu ako situacija na terenu to zahtjeva, a ne da moraju donijeti zabranu. Dakle slobodna volja.
Malo i ti zeleni kake. U DE gase NE i prelaze na proizvodnju struje iz nafte,plina i cumura,a seru za auta.
Ponašaju se kao reketasi.
... i time zapravo povećavaju zagađenje.

Gasiš nuklearke koje (u Njemačkoj) nikad nisu imale problema u radu, a ne uzrokuju nikakvo zagašenje. Mijenjaš ih termoelektranama koje zagađuju, a čak je i pepeo koji deponuju kancerogen (sadrži mali procenat radioaktivnog ugljenika).
Laplace

#50 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by Laplace »

radostan dan wrote:Ko ba nema...jbt, pamtim kad je kapetanović bio kapiten sarajeva, a ne taj pičkin dim...odozdo ispod ekrana štelaš osvjetljenje i oštrinu, a bočno sa desne strane biraš kanale (cijela dva), na onaj krug...

A, šta veliš?

Probaj to sa današnjim LCD-ovima. :D :D :D
Post Reply