UfuraninEvropljani

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Maraschino

#26 Re: UfuraninEvropljani

Post by Maraschino »

Connaisseur Karlin wrote:
a ti si ockeivao da ce oni radi tvoje kulutre poceti da kuhaju i zovu tebe u goste i da im dolazis nenajaljen u goste :-)

karidnalna greska :)
Nije to greska moja Karlinka. Znam ja sta radim samo sam htio da vidim sa kim imam posla.
I danas imam prijatelja kod kojih mogu nenajavljeno doci kao i oni kod mene ali se to ne zloupotrebljava. U tome je razlika.
Connaisseur Karlin

#27 Re: UfuraninEvropljani

Post by Connaisseur Karlin »

Maraschino wrote:
a ti si ockeivao da ce oni radi tvoje kulutre poceti da kuhaju i zovu tebe u goste i da im dolazis nenajaljen u goste :-)

karidnalna greska :)
Nije to greska moja Karlinka. Znam ja sta radim samo sam htio da vidim sa kim imam posla.
I danas imam prijatelja kod kojih mogu nenajavljeno doci kao i oni kod mene ali se to ne zloupotrebljava. U tome je razlika.
svijet ne funkcionira u skladu sa tvojim pravilima :)
Maraschino

#28 Re: UfuraninEvropljani

Post by Maraschino »

:kiss:
Connaisseur Karlin

#29 Re: UfuraninEvropljani

Maraschino wrote::kiss:
ima vas puno koji ste napravili takvu gresku :kiss:

ali i to je zivotno iskutvo imigranta :-D
Maraschino

#30 Re: UfuraninEvropljani

Post by Maraschino »

ne uvlaci me u raspravu, nisi u pravu. :D
Connaisseur Karlin

#31 Re: UfuraninEvropljani

Maraschino wrote:

ne uvlaci me u raspravu, nisi u pravu. :D
ne sudim i ne optuzujem, to su klasicne greske imigranata, to je poptuno normlano :)

Ja sma drugacije odrastala, i mozda zato nisam imala ovakav problem :) meni su oba rodtielja radila, tako da su nenajavljen dolazenja ili odlazenja bila potpuno neprimjenjena , znao se red u kuci i van kuce, a znali su i ostlai nas red u kuci. Kod moje jedne starije tetke je bila druga prica, promet kroz kucu cijeli dan, meni je to bio dogadjaj, nesto uzbudljivo, ali ona nije radila :)
Cherry-Cherry

#32 Re: UfuraninEvropljani

Post by Cherry-Cherry »

Znači, ako ne radiš može ti se dolaziti nenajavljeno. Uvijek si kući, pa šta će ti se najavljivati... :-) :-)
Edin H.

#33 Re: UfuraninEvropljani

Post by Edin H. »

Cherry-Cherry wrote:Znači, ako ne radiš može ti se dolaziti nenajavljeno. Uvijek si kući, pa šta će ti se najavljivati... :-) :-)
Pa zvizne ti ispod prozora. :wink:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#34 Re: UfuraninEvropljani

Post by Matijevic_Vlado »

Edin H. wrote:
Cherry-Cherry wrote:Znači, ako ne radiš može ti se dolaziti nenajavljeno. Uvijek si kući, pa šta će ti se najavljivati... :-) :-)
Pa zvizne ti ispod prozora. :wink:
Zviz? Kako se njega sjeti?
moonca

#35 Re: UfuraninEvropljani

Post by moonca »

U kojoj si zemlji -raspitaj se za obicaje -globalno.
Recimo , koliko me sjecanje sluzi kod nas je bilo da slavljenik placa , casti -kafa , kolaci.....kako je u EU-po tom pitanju.
Dolaziti, odlaziti ne najavljen mi nije prihvatljivo. :-)
Maraschino

#36 Re: UfuraninEvropljani

Post by Maraschino »

Kada sam dosao, obicaj je bio da se nakon izvjesnog vremena napravi neka zakuska ako nista drugo kafa i pozovu komsije da se upoznaju.
Komsinica koja je zloupotrijebila moje ''nije problem da dodjete kada smo kuci'' srecom da je odselila i na tome se zavrsilo.
Jos uvijek imam dobre prijatelje dobro stojece kod kojih ja mogu otici uvijek i ne najavljen kao i oni da dodju kod mene ALI nikada to niko nije zloupotrijebio. Ne najavljen ne znaci ujutro u 10 nego poslije radnog vremena ili poslije vecere koja je u 6.
Kod ovih ovdje, prijateljstva i kolegijalnost idu tako da domacin i ne ustaje kada ti kolega ili prijatelj dolazi niti kada odlazi. Ako hoces pice, mozes se sam posluziti na kafeaparatu ili iz frizidera...ima raznih obicaja.

Najcudnije mi je bilo na svadbi. Nasli se tu i tu, zavrsene ceremonije i sada se ide u restoran. Tamo se jelo i pilo(skromno) do 6 sati. Dolazi konobar i kaze da sve poslije toga ide na tvoj racun.

Shvatite da svijet ne zivi uniformisano. Svega i svasta ima.
moonca

#37 Re: UfuraninEvropljani

Post by moonca »

Lijep je obicaj (u mojoj drzavi) da se novim komsijama napravi i odnese kolac.Samo na vrata i nije obaveza da vas pozovu. :)
Connaisseur Karlin

#38 Re: UfuraninEvropljani

moonca wrote:Lijep je obicaj (u mojoj drzavi) da se novim komsijama napravi i odnese kolac.Samo na vrata i nije obaveza da vas pozovu. :)
to je jedan od najglupljih obicaja , jesti hranu od poputnih stranaca :-)
Connaisseur Karlin

#39 Re: UfuraninEvropljani

ne svi, i nisam pisala o gostima, vec iskljucivo sam aludirala na osobe iz susjedstva :) a tetka ima 7 djece , zato mi je cijela guzva bila fantasticno isustvo :-D zivot u prijvremenoj panziji joj je bio potpuno ispunjen na Blkanu ( decenijama zivi vani, glumi u pzooristu - hobi ) :)
moonca

#40 Re: UfuraninEvropljani

Post by moonca »

moonca wrote:Lijep je obicaj (u mojoj drzavi) da se novim komsijama napravi i odnese kolac.Samo na vrata i nije obaveza da vas pozovu. :)
hm, pa komsije su-koja je razlika ako te pozovu u njihovu kucu?
Connaisseur Karlin

#41 Re: UfuraninEvropljani

moonca wrote:
hm, pa komsije su-koja je razlika ako te pozovu u njihovu kucu?
u kucu se ne zove tek-tako, treba prvo proci odrejdeno vrijeme da se netko pozove u kucu, a do tad pozdravljanja i price preko ograde ili ispred kuce su nacin prvih faza upoznavanja :)
moonca

#42 Re: UfuraninEvropljani

Post by moonca »

Pa nakon par pozdravljanja moguce je primjetiti medjusobne vibracije.
No, nekako prvi komija /ca ce uciniti prvi korak ,sto ne znaci da ce se razviti i prijateljstvo.
Milsim da je pozitivan gest.
Opet zavisi do zemlje do zemlje- koliko mi je poznato na Kosovu ce te rijetko pozvati u kucu nakon kratkog upoznavanja, u Americi hoce.
Connaisseur Karlin

#43 Re: UfuraninEvropljani

moonca wrote:Pa nakon par pozdravljanja moguce je primjetiti medjusobne vibracije.
No, nekako prvi komija /ca ce uciniti prvi korak ,sto ne znaci da ce se razviti i prijateljstvo.
Milsim da je pozitivan gest.
Opet zavisi do zemlje do zemlje- koliko mi je poznato na Kosovu ce te rijetko pozvati u kucu nakon kratkog upoznavanja, u Americi hoce.
gest amerikanaca sa kolacima i pozivom u kucu je debilan :)

zasto Kosovo, pa tako je na cijelomm Balkanu, prvo se treba dobiti povjrenje :thumbup:
moonca

#44 Re: UfuraninEvropljani

Post by moonca »

Kakvo povjerenje?
Ne mislim da je debilan,pogotovo sa komsijama gdje se zivi u kucama, naprotiv. Mozda je malo drugacija situacija u zgradama,ali nekoliko susreta u lftu i pozdravljana, mi kao zrele osobe mozemo uociti medjuobne simpatije.

Ne ocekuje se da primalac mora uzvratiti.
Connaisseur Karlin

#45 Re: UfuraninEvropljani

moonca wrote:Kakvo povjerenje?
Ne mislim da je debilan,pogotovo sa komsijama gdje se zivi u kucama, naprotiv. Mozda je malo drugacija situacija u zgradama,ali nekoliko susreta u lftu i pozdravljana, mi kao zrele osobe mozemo uociti medjuobne simpatije.

a tko kaze da moras nekoga pozvati u kucu :D upravo, radi doticnog obicaja , ti bi pozvala potpune strance u kucu, ja ne bih :-D
moonca

#46 Re: UfuraninEvropljani

Post by moonca »

moonca wrote:Kakvo povjerenje?

a tko kaze da moras nekoga pozvati u kucu :D upravo, radi doticnog obicaja , ti bi pozvala potpune strance u kucu, ja ne bih :-D
Vidi ovaj slucaj koji je i mene zaprepastio'

Stariji par Amerikanci(preko 70 god) u Londonu koristeci taxi, i vozeci se do odredista , raspricaju se s vozacem, Pakistancem. Kako je razgovor tekao , ne znam detalje,ali ih je Pakistanac pozvao na rucak i oni pristali. :shock:
Drugi primjer, uzimaju pomoc u kuci putem oglasa- dolaze osobe i ulaze u kucu na razgovor, i ako ih prime da rade= ostave ih same u kuci da odrade za sta su potrebni.
duminjo

#47 Re: UfuraninEvropljani

Post by duminjo »

Svako selo ima svoje obicaje a kamo li druga drzava ili druga strana svijeta. Malo je bezveze i raspravljati o tome a kamo li cuditi SE razlikama. Eto oni su drugaciji pa su ufurani, glupi, papci...
Eh moj bosnjo :-)
DZONPI

#48 Re: UfuraninEvropljani

Post by DZONPI »

Kako prvo nisam Bosnjo nego Bosanac,a kao drugo obicaji nemaju nikakve veze SA necim kad je neko skrt i ufuran.Dakle volim tudze nedam svoje i obicaji su 2 razlicita pojma.Dalje nismo ni mi Bosanci toliko paglu da te jedan osrednji stanovnik Evrope folira,Cak sta vise mi imamo nekad vece Evropske vrjednosti OD samih.Pusti sad pricu,ratovi politika lopovluk pricamo o obicnim ljudima.I na kraju zalosno je da nasi gradjani moraju spas trazit u istoj.
Hendrix

#49 Re: UfuraninEvropljani

Post by Hendrix »

Davno sam gledo emisiju gdje Goran Milic prica o Evropskom mentalitetu, kaze nas su mame ucile da ne smijemo ostaviti mrvu hljeba na podu ili stolu, hljeb se ne baca to je svetinja. E tako oni isto imaju rezon za pare, pa bilo 10 feninga...on to nece baciti niti potrositi uzalud, drugi mentalitet.

Ali mi je bilo smijesno prije par godina kolega englez me pita kako da posalje pare bratu u Englesku, pa reko koliko...kaze 30 funti. Posudio mi prosli Bozic kad sam kupovo poklone pa da mu vratim...znaci 9 mjeseci poslije lik bratu vraca 30 jebenih funti kao da je rijec o 30000, dug je dug njima. Ili kad mi prica kako im je otac skonto da je najisplatnije da im ne ostavi kucu u amanet nego da je proda i ulozi u dionice i da oni dobiju neki manji dio a da on ode u Tajland da tamo bude penzioner. Znaci odnos u familiji ko u firmi nekoj majke mi, nisam mogao vjerovati.
mayab

#50 Re: UfuraninEvropljani

Post by mayab »

Bas za vikend gledan na Srbiji top gir, pa gosti neka dvojica prebogatih, pa mi ostade na pameti priča , da svoje bogatstvo neće ostaviti djeci, nego otvaraju fondaciju, svako dijete ce iz tog fonda dobiti jos puta 2 koliko sam zaradi love.
To mi zvuči jako dobro i pametno!
Neće biti lezilebovići :lol: , a možda i hoće, ali njihov problem , a ne ostavio babo bogatstvo, a ja ću se ubijati u droZi! :D
Post Reply