Vršnjačko nasilje u školama....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

moonca

#26 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by moonca »

triconja wrote:
moonca wrote:
triconja wrote: Nemam pojma ali fazon je da je tesko uraditi neku reakciju na siledjijsku akciju i proci nekaznjeno. Svi se aktiviraju i najgori ispadnes, trebo si sutit i trpit, sta si koji moj talaso.
Ti si se vise plasio kaznjavanja na tvoju reakciju , nego sto su te isti maltretirali> jel to?
Nisam se bojao reakcije nego jednostavno sam cekao kad ce se pokrenuti sistem i ispraviti taj problem. Jel ja to trebam nosat cakiju u skolu da budem isti u omjeru snaga protiv nekog ko je 20 centi visi i 20 kila tezi od mene a uz to trenira nesto? Na kraju vidim pojo vuk magarca i pocnem diplomatski i uspijem nekako.

Sta mislis dokle bi to sve doslo da sam imao pristup oruzju i da su me nastavili maltretirati? :lol:
Ako je tezi 20 kg, onda si ti brzi, mogao si mu stosta raditi da si vjezbao neke borilacke vjestine.
Al. dobro.Ti si to dobro zavrsio.No, vecina ne razmislja kao ti. Povuku se u sebe, jer su iz nekog razloga privukli plaznju na sebe d ih neko zadirkuje.
Zasto su tebe izabrali?
triconja

#27 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by triconja »

Evo jos nesto. Pred srednju skolu doso neki belajbeg kod nas u razred, prebacili ga iz druge skole radi belaja i nakacio se na jednog pametnog momka, momak je bio ispred svih nas intelektualno barem 10 godina. Naravno, nije se htio silom braniti nego je pokusavao i tuzio svima redom da ga taj maltretira i mislis da je presto? Jes malo sutra. I udaro ga kako je htio, jednom trcimo mi na tjelesnom a on se zaleti i nogom ga u ledja i obori. Ode malo kod pedagoga i to je to. U srednjoj skoli mog najboljeg jarana podjebavali pogotovo ovi malo vise sportski orijentisani (trenira kosarku ili fudbal i igra za neki klub misli da je boga za muda ufatio) i ja ga
kao branio. Mene nisu podjebavali jer sam ja radio radove iz engleskog i informatike i naplacivao i eto. Znaci ti pokusas da kad ga pocne podjebavat da kazes da to nije u redu i tako to i onda on predje na tebe. Haj nije to problem nikakav nego kad se nonsalantno ono prijateljski pocne marisat i laktom u stomak, gurati od zid i to ono sa smijeskom. Prijaviti nadleznima je isto ko prdnit u kauc, nikakve reakcije.

Kaze udari i ti njega. Kako ces udariti nekog 30 centi viseg od sebe ko ima 30 vise kila a jos fizicki u top formi? To je isto ko uzet pusku, ubacit metak u cijev, okrenuti prema glavi i gledati kakve se reakcije desavaju u cijevi.
triconja

#28 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by triconja »

moonca wrote:
triconja wrote: Nisam se bojao reakcije nego jednostavno sam cekao kad ce se pokrenuti sistem i ispraviti taj problem. Jel ja to trebam nosat cakiju u skolu da budem isti u omjeru snaga protiv nekog ko je 20 centi visi i 20 kila tezi od mene a uz to trenira nesto? Na kraju vidim pojo vuk magarca i pocnem diplomatski i uspijem nekako.

Sta mislis dokle bi to sve doslo da sam imao pristup oruzju i da su me nastavili maltretirati? :lol:
Ako je tezi 20 kg, onda si ti brzi, mogao si mu stosta raditi da si vjezbao neke borilacke vjestine.
Al. dobro.Ti si to dobro zavrsio.No, vecina ne razmislja kao ti. Povuku se u sebe, jer su iz nekog razloga privukli plaznju na sebe d ih neko zadirkuje.
Zasto su tebe izabrali?
Ja sam volio pricati sa uciteljicom, malo se zezali i tako. Nisam cak bio ni namanji nego eto. Mislim da je to bio glavni razlog. Mozda cak ima i ekonomskih razloga jer sam nekad nosio vise para u skolu za uzinu nego vecina pa im krivo a nisam dao pare nikom.
Capajebo

#29 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by Capajebo »

Vjerovatno misle na to da ako treba i dobijes batine, da te nalupa momacki, ali ti njega bar jednom - pozeljno prvi - odalami po brnjici. Pretezno nakon 2-3 takva udarca prestaju maltretirati to dijete i prelaze na nekog drugog, ko ne pruza nikakav otpor.
triconja

#30 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by triconja »

Capajebo wrote:Vjerovatno misle na to da ako treba i dobijes batine, da te nalupa momacki, ali ti njega bar jednom - pozeljno prvi - odalami po brnjici. Pretezno nakon 2-3 takva udarca prestaju maltretirati to dijete i prelaze na nekog drugog, ko ne pruza nikakav otpor.
To radi u osnovnoj skoli ako je jedan nasilnik, ako ih je vise tesko. U srednjoj ako se nisi bavio sportom od malih nogu ne mozes vratiti nekom ko se razvio. A i ne razvijaju se svi isto, ima i debelih i mrsavih.
Capajebo

#31 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by Capajebo »

triconja wrote:
Capajebo wrote:Vjerovatno misle na to da ako treba i dobijes batine, da te nalupa momacki, ali ti njega bar jednom - pozeljno prvi - odalami po brnjici. Pretezno nakon 2-3 takva udarca prestaju maltretirati to dijete i prelaze na nekog drugog, ko ne pruza nikakav otpor.
To radi u osnovnoj skoli ako je jedan nasilnik, ako ih je vise tesko. U srednjoj ako se nisi bavio sportom od malih nogu ne mozes vratiti nekom ko se razvio. A i ne razvijaju se svi isto, ima i debelih i mrsavih.
To radi do smrti. Nazalost, ali tako je.
Ta odredjena nasilnicka, mentalno upropastena i zapustena djeca razumiju samo svoj jezik, jezik sile.
triconja

#32 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by triconja »

Capajebo wrote:
triconja wrote:
To radi do smrti. Nazalost, ali tako je.
Ta odredjena nasilnicka, mentalno upropastena i zapustena djeca razumiju samo svoj jezik, jezik sile.
Naravno, legne po koja prijetnja i tako to ako se ne okane i vecinom se okanu i predju na nekog drugog ko nece vracati istom mjerom. I poslije skole opet neki lokalni kabadahija maltretira ali na drugi nacin, opet borba. Ko prihvati da ga gaze njega i gaze.

Evo pitanje za tebe, hipoteticki sta bi ti da ti neki se nacitani gospodin od 120 kila napucan steroidima naklati na kosti?
Capajebo

#33 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by Capajebo »

Gledajuci iz ove perspektive, vjerovatno da bi pokusao sve da izbjegnem bilo kakav konflikt sa doticnim gospodinom, ako je ikako moguce.
Ali u srednjoj skoli nisam bas na takav nacin razmisljao. Kada mi se tako desila jedna situacija gdje me je grupa iz starijeg razreda pocela "zastrasivati", jbga... zvao raju i sacekali ih na ulici :mrgreen: :lol:
Nije doslo do tuce, sta vise, izvinili mi se i od tada se pozdravljali sa mnom kad me vide :-)
triconja

#34 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by triconja »

Capajebo wrote:Gledajuci iz ove perspektive, vjerovatno da bi pokusao sve da izbjegnem bilo kakav konflikt sa doticnim gospodinom, ako je ikako moguce.
Ali u srednjoj skoli nisam bas na takav nacin razmisljao. Kada mi se tako desila jedna situacija gdje me je grupa iz starijeg razreda pocela "zastrasivati", jbga... zvao raju i sacekali ih na ulici :mrgreen: :lol:
Nije doslo do tuce, sta vise, izvinili mi se i od tada se pozdravljali sa mnom kad me vide :-)
Najbolje je diplomatski, pogotovo kad omjer snaga nije u tvoju korist. :thumbup:
Capajebo

#35 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by Capajebo »

triconja wrote:
Capajebo wrote:Gledajuci iz ove perspektive, vjerovatno da bi pokusao sve da izbjegnem bilo kakav konflikt sa doticnim gospodinom, ako je ikako moguce.
Najbolje je diplomatski, pogotovo kad omjer snaga nije u tvoju korist. :thumbup:
Uvijek je bolje koristiti diplomatiju nego silu. :thumbup:
mali jomu

#36 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by mali jomu »

Prvo se treba naucit marisat, pa onda diplomatisi koliko hoces......

.... jer kad te diplomaticar skonta da se ne znas marisat, ode ti u hendek.
Hasan006

#37 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by Hasan006 »

Bio sam žrtva vršnjačkog nasilja od malih nogu i moram reći da su moji roditelji velikim dijelom odgovorni za to jer su me bili pretjerano razmazili i nisu nastojali da me nauče da stupam u socijalan kontakt sa vršnjacima, ni da se branim i sl. Ne možete dijete odgojiti da bude potpuno drukčije od ostalih i onda se žaliti što nije prihvaćeno u društvu. Nije sve u sprječavanju nasilja, treba se prvo pobrinuti da ne bude razloga da dođe do njega, jer djetetu neće biti puno bolje ni kada niko na njega ne bude obraćao pažnju.
mali jomu

#38 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by mali jomu »

Hasan006 wrote: Bio sam žrtva vršnjačkog nasilja od malih nogu i moram reći da su moji roditelji velikim dijelom odgovorni za to jer su me bili pretjerano razmazili i nisu nastojali da me nauče da stupam u socijalan kontakt sa vršnjacima, ni da se branim i sl. Ne možete dijete odgojiti da bude potpuno drukčije od ostalih i onda se žaliti što nije prihvaćeno u društvu. Nije sve u sprječavanju nasilja, treba se prvo pobrinuti da ne bude razloga da dođe do njega, jer djetetu neće biti puno bolje ni kada niko na njega ne bude obraćao pažnju.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Kakav ba socijalni kontakt kad neko krene da te mlati......

Ako mu se ne vrati istom mjerom...... taj na koga se nameracio je gotov.

Prvo od najprvijeg je da se trebate nauciti marisat, pa onda sve drugo samo od sebe dodje na svoje....... :thumbup:
Haris.ba

#39 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by Haris.ba »

Hasan006 wrote:Bio sam žrtva vršnjačkog nasilja od malih nogu i moram reći da su moji roditelji velikim dijelom odgovorni za to jer su me bili pretjerano razmazili i nisu nastojali da me nauče da stupam u socijalan kontakt sa vršnjacima, ni da se branim i sl. Ne možete dijete odgojiti da bude potpuno drukčije od ostalih i onda se žaliti što nije prihvaćeno u društvu. Nije sve u sprječavanju nasilja, treba se prvo pobrinuti da ne bude razloga da dođe do njega, jer djetetu neće biti puno bolje ni kada niko na njega ne bude obraćao pažnju.
Žao mi je za tvoje iskustvo, ali si pogrešno shvatio. Dijete može biti potpuno drugačije od svih ostalih, i nema potrebe da glumi, sakriva bitna obilježja svoje osobnosti da bi se uklopio u društvo. Naravno da mora da se socijalizira i izmijeni u nekoj mjeri (jer to i jeste socijalizacija), ali ne mora da postane ono što nije, samo da bi ga ostavili na miru. Jer to je put za život odrasloga čovjeka koji je konformista. Nije loše ni biti konformista, ali nije put koji bi ja želio svom djetetu.

Jednostavno, dijete se treba socijalizirati ne da bi izbjeglo nasilje, već da bi normalno moglo funkcionisati u društvu. A kad si izvrgnut nasilju, roditelji trebaju da te zaštite. Nema tu nikakve potrebe za sakrivanjem od nasilnika. To je nešta što dijete ne treba samo da rješava. To je uloga roditelja.

Roditelji trebaju da nauče dijete da bude otvoreno, iskreno i da se može naučiti osloniti na roditelje tamo gdje objektivno ne treba samo da rješava problem. Posao roditelja je da nauči dijete ne sve da mu govori. Dijete treba da ima svijet nepoznat roditelju, ali treba da zna granicu gdje roditelj je zaštitinik i on preuzima. Drugo je što su roditelji sami konformisti, pa onda sakate i svoju djecu.
Last edited by Haris.ba on 30/01/2018 08:20, edited 1 time in total.
Hendrix

#40 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by Hendrix »

Uvijek mi padne na pamet ova legenda, simbol otpora :) Nazalost jedino pravo rjesenje je ovakvo, iako je i ovaj decko najebo zbog sistema, bio je osudjivan jer je kao uzvratio nasiljem prema ovom jadovu koji ga je maltretirao.

stakasa

#41 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by stakasa »

Hendrix wrote:Uvijek mi padne na pamet ova legenda, simbol otpora :)

ahahahahahahahahahahahahahahaha
zijancer

#42 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by zijancer »

karate ili dzudo
od malih nogu
Ci-Nick

#43 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by Ci-Nick »

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/re ... asa/289557,
Dogovorena tuča OK,.. ali moraju postojati pravila, ovi udarci na zemlji mogu biti opasni po život.
Nažalost vraćamo se u srednji vijek, gubi se apatija, traži se spektakl po svaku cijenu.
stakasa

#44 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by stakasa »

Hasan006 wrote:Bio sam žrtva vršnjačkog nasilja od malih nogu i moram reći da su moji roditelji velikim dijelom odgovorni za to jer su me bili pretjerano razmazili i nisu nastojali da me nauče da stupam u socijalan kontakt sa vršnjacima, ni da se branim i sl. Ne možete dijete odgojiti da bude potpuno drukčije od ostalih i onda se žaliti što nije prihvaćeno u društvu. Nije sve u sprječavanju nasilja, treba se prvo pobrinuti da ne bude razloga da dođe do njega, jer djetetu neće biti puno bolje ni kada niko na njega ne bude obraćao pažnju.
Ne vjerujem ti da si bio zrtva vrsnjackog nasilja, ova tvoja prica je u koliziji s tim. A kada vec insistiras, ne mogu te roditelji naucit da se branis nego si pizda od sebe.
Na vrsnjacko se nasilje mora reagovat i zrtve zastitit. Isto kao sto se ne tolerisu siledije na ulici nego neko na kraju pozove policiju
stakasa

#45 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by stakasa »

Ci-Nick wrote:https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/re ... asa/289557,
Dogovorena tuča OK,.. ali moraju postojati pravila, ovi udarci na zemlji mogu biti opasni po život.
Nažalost vraćamo se u srednji vijek, gubi se apatija, traži se spektakl po svaku cijenu.
Blago kuci u koju udu i jedna i druga. A onu crnu u maskirnoj jakni sto napuckaje debelu da jos vise gazi onu na podu bi imo srca sa zemljom sastavit
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#46 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by Truba »

u izbjeglištvu sam dijelom bio stigmatiziran kao izbjeglica :D
mejutim što zbog toga što sam bio fizički jak i visok nisam pretjerano bio ugnjetavan
na jebanje sam odgovarao jebanjem

ali sam imao pakt s još jednim sarajlijom i bugojancem da napad na jednog znači napad na sve :D
tako da nisam imao pretjeranih problema
pošto sam dobro branio igrao sam za školu pa sam bio pošteđen :D ugnjetavanja

provocirali su i maltretirali uvijek djecu iz problematičnih obitelji gdje nije bilo očinjske figure, gdje je bilo alkoholizma, nebrige o djeci = ZA ONE KOJE ZNAJU DA NEĆE NIKO STATI a sami nisu snalažljivi da se brane

pred rat sam bio u jakom društvu :D pa nisam imao problema u školi
poslije rata sam bio u KŠC gdje toga nije smjelo biti... dobio sam šaku u glavu od medicinara na nogometu ( koji su kasnije nevezano za moj slučaj izbačeni, jedan je puknuo i policajca šakom pa je završio u stanici) međutim hrpa nas i hrpa njih nije bilo daljnje eskalacije...

curica u naselju koja pravi probleme = dijete razvedenih roditelja a citat jednog rodittelja: majka joj se kurva uokolo

glavni ugnjetavač djece u naselju je lik koji izgleda kao da ima 18
a ide u 8. razred obnavljo nekoliko puta... psuje bogara vrijeđa... prolaze one hostese za kokakolu on dobacuje oš dati šupka

sve dolazi iz obitelji...

dakle ono što sam ja naučio kad te neko prebije... i okrene se ti njega kamenom u glavu ili stolicom preko leđa...
međutim ovo je učenje došlo iz vremena kad se išto jedan na jedan.. toga više nema taj što te napada ima pomagače

bolje da ti dijete ima sniženo vladanje ili da ga premjestiš u drugu školu nakon što nekome stuče glavu
nego da završi s psihičkim posljedicama

ljudi su okretanje drugog obraza bukvalno shvatili :D to znači oprostiti nekome što te tukao :D, ali kazna za to i dalje postoji... razbiješ mu glavu :sax:
staxx

#47 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by staxx »

...bio sam tučen i ja sam tukao :D

U mom slučaju je sreća bila što sam uvijek bio među krupnijim u razredu i odjeljenju, nisam bio najjači ali nije se moglo ni baš lahko izaći na kraj sa mnom, pa me uglavnom moja generacija nije dirala... a za ove "veće" i starije je sva sreća pa je tu bio 7 godina stariji brat...

ne mogu se žaliti, nisam pretjerano maltretiran.. ali je bilo djece, između ostalog i jedan momčić kojeg su čitavo školovanje zvali "truhlo" koji je žestoko maltretiran. djeca mogu biti nevjerovatno nehumana, što dijete može učiniti to može samo nečovjek, vjerovatno od silne nezrelosti djeca i ne znaju koliko mogu loše uticati na neko dijete... pa koliko samo ima samoubistava maloljetnika, djeca se objese zbog svojih mikro problema ali su njima u tom trenutku ogromni - a još je gore kada ih nemaju kome prenijeti jer svi smatraju da su nebitni i da će izači na kraj sami sa njima...
Truba

#48 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by Truba »

jah... kad kažu da djeca ne znaju rasizam, vjeru, naciju :D ekonomsku pripadnost... to im nametnu stariji :D

i onda baš ugnjetavaju nekog ubogog siromaha, pripadnika manjine i tome slično :D

znam da sam jednom liku zakuco kaktus za vrat
drugog sam gađao kamenčugom s ABCa ili velefarmacije i spuco u pored drvo kamen se odbio i jednog lika sada uposlenika eketroprivrde u čelenku :D
i curice sam kamenom :D i toljagom :D
nastavnicu šakom u stomak na igmanu... tuko se s petEricom :D i došla ona da nas rastavi a ja žmirim i šaketam :D gruh u pupak :D treći osnovne :lol:

bio sam poznat u naselju kao šaketač jer sam trenirao karate :D imao sam kimono a stari je s prozora uvijek pokazivao boks poteze kad se mlatim :D pa sam imao i trenera i publiku koja me podržavala :lol:
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#49 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by liaar »

Jarane ti baš belajsuz bio, nasilnik pravi :mrgreen:
Truba

#50 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by Truba »

do rata :D