Vršnjačko nasilje u školama....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mali jomu

#1 Vršnjačko nasilje u školama....

Post by mali jomu »

VRŠNJAČKO NASILJE

Šokantna ispovijest: Sin je iz škole dolazio s modricama, danas je na „apaurinu“ i terapiji.

Moj sin dvije godine trpio je psihičko, ali i fizičko zlostavljanje od starijih učenika u Osnovnoj školi. Danas prolazi kroz traume i svakodnevno koristi terapiju koju mu je propisao neuropsihijatar!

- U početku nisam ništa primijetila. Međutim, sin se odjednom počeo čudno ponašati, stalno ga je bolio stomak, nije mu se išlo u školu... Zatim je počeo skoro svaki dan dolaziti iz škole s modricom, objašnjavajući da se udario, pao, zakačio za sto... –

Sve je kulminiralo pretposljednjeg dana prvog polugodišta trećeg razreda. Trojica učenika iz starijeg razreda tukla su ga od školske kapije do kuće.

- Skakali su po mom djetetu, pljuvali ga, vrijeđali! Tada sam se obratila školi i od tog dana počinje moja uzaludna borba sa sistemom –

Ističe da škola ništa nije poduzela da bi riješila tu situaciju, uprkos brojnim sastancima s roditeljima djece koja su napadala njenog sina.

- Obraćala sam se školi, policiji, ministarstvu... Ali, svi su odgovornost prebacivali na školu, koja se pravdala da se to nije dogodilo u školi, nego ispred ili na putu od škole do kuće –

Osim što su ga udarali, tvrdi očajna majka, često su mu i prijetili da će, ako sve ispriča roditeljima, zaklati njega i njegovou porodicu.

- Jednom su ga petorica držala, a jedan ga tukao! Moj sin danas ima ogromne posljedice, na „apaurinu“ je i terapiji. Navečer ne može spavati, prestao je ići u mekteb, ali i na treninge košarke. Mom sinu više niko ne može pomoći – govori kroz suze majka.

Zbog svega toga bila je primorana svoje dijete, inače odličnog učenika s primjernim vladanjem, prebaciti u drugu školu. Ovaj slučaj odlučila je ispričati javno da sve druge majke budu na oprezu te da spriječi da se ovakvo nešto ponovo dogodi.

Direktorica: Napadi su bili van škole

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo direktoricu OŠ.... koja nije demantirala tvrdnje majke, ali je sve pravdala činjenicom da su napadi bili izvan škole.

- Mi smo razgovarali s roditeljima učenika koji su ga napadali. Ali, dosta tih situacija dogodilo se izvan škole, ne u holu, hodniku, učionici. Jednom se dogodilo i subotom –
mali jomu

#2 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by mali jomu »

Naucite svoju djecu da se marisu...... da bi se znali odbraniti i napasti kad im zatreba.
Zoya

#3 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by Zoya »

Da, to je najbolje rješenje :-)
Šta ima još kod tebe?
mali jomu

#4 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by mali jomu »

Zoya wrote: Da, to je najbolje rješenje :-)
Šta ima još kod tebe?

To je jedino i daleko nabolje rijesenje.
DaffyDuck

#5 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by DaffyDuck »

Dosadasnje, a jako kratko iskustvo, u osnovnom obrazovanju kod nas mi pokazuje da nekako najgore prodje dijete KOJE VRATI nasilnicima istom mjerom od organa skole. Bilo je par primjera...
A i da institicije traze bilo kakav izgovor da kazu da "nije do njih"...
fakat

#6 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by fakat »

Zoya wrote:Da, to je najbolje rješenje :-)
Šta ima još kod tebe?
Da, tipicni balkanski savjet :-)

Nije to nikakvo rjesenje. Uvijek u ovakvim slucajevima zakaze skola, oni ce traziti bilo koji izgovor da ne cine nista, da se kome ne zamjere, da ne rade svoj posao, a i zakoni su danas cudni, tinejdzere koji mogu brda valjati, koji skitaju i drogiraju se, nosaju nozeve i vrse pljacke tretiraju kao malenu djecu pred sudom, zato i jesu tako bahati kad znaju da im niko ne moze nista.
triconja

#7 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by triconja »

Poslat u rudnik nasilnike na resocijalizaciju, mogu se dobro provlaciti kroz uske tunele.

Radni kampovi su prijeka potreba.
palestinka

#8 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by palestinka »

I škole bi trebale imati zaštitare u dvoriștima da zaštite učenike od drugih učenika, kad već nastavnici peru ruke od svega. A policajac da patrolira obavezno barem jedan pored škole.
DaffyDuck

#9 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by DaffyDuck »

meni se cini da vi u Bosni ne zivite...
@triconja, znas li koliko drzavu kosta jedan zatvorenik u zatvoru- dnevno? Spavanje, dorucak, rucak, vecera, topla voda, proteini (ovi instant za bildere), opijati (za ovisnike).... a djeciji doplatak je 30KM (il mozda i 15)ako nemas auto u porodici i ako porodica ostvaruje ukupna primanja manja od par stotina KM... da vlada nema para za gps narukvice za bolesnu djecu, al ima za optuzenike i osudjenike za kucni pritvor. Koji i kakav prinudni rad, gdje?

@palestinka ko ce djecu zastititi u objektu skole? u holu, toaletu i ucionici? Na malom odmoru, kad uciteljica izadje a jedan djecak drzi drugog djecaka jer mu je treci rekao da ga cuva da ga on udara. A neka curica odleti da zove uciteljicu, al ona taj poziv ne smatra ozbiljnim.
Il kad dijete od 6-7 godina cijeli dan u skoli trpi mokracu, jer mu drugari otvaraju vrata dok piski. A uciteljica kaze da ne zna za to...
triconja

#10 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by triconja »

DaffyDuck wrote:meni se cini da vi u Bosni ne zivite...
@triconja, znas li koliko drzavu kosta jedan zatvorenik u zatvoru- dnevno? Spavanje, dorucak, rucak, vecera, topla voda, proteini (ovi instant za bildere), opijati (za ovisnike).... a djeciji doplatak je 30KM (il mozda i 15)ako nemas auto u porodici i ako porodica ostvaruje ukupna primanja manja od par stotina KM... da vlada nema para za gps narukvice za bolesnu djecu, al ima za optuzenike i osudjenike za kucni pritvor. Koji i kakav prinudni rad, gdje?
Sve se može, kad se hoće.
DaffyDuck

#11 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by DaffyDuck »

osim kad ti je po drzave u stilu " nemoj da se kome zamjerim". Od roditelja koje je strah uciteljice/nastavnika da mu ne uzme dijete na pik, do uciteljice koja se boji za posao, do direktora koji se boji za poziciju. Ludilo :-)
I naravno da se sve moze na onaj nacin, al sistem i pravila ne postoje. Osim nepisanog: ne talasaj :-)
triconja

#12 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by triconja »

DaffyDuck wrote:osim kad ti je po drzave u stilu " nemoj da se kome zamjerim". Od roditelja koje je strah uciteljice/nastavnika da mu ne uzme dijete na pik, do uciteljice koja se boji za posao, do direktora koji se boji za poziciju. Ludilo :-)
I naravno da se sve moze na onaj nacin, al sistem i pravila ne postoje. Osim nepisanog: ne talasaj :-)
Ili je mozda po drzave takvo da im odgovara kriminal jer su i sami ogrezli u isti?

Sto bih ja glaso za radne kampove kad znam da bi i mene brzo smjestili u iste mentalitet.
moonca

#13 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by moonca »

mali jomu wrote:Naucite svoju djecu da se marisu...... da bi se znali odbraniti i napasti kad im zatreba.
Slazem se.
Krivi su i vrsnjaci, koji su ujedno i saucesnici ne cineci nista.
:twisted:
triconja

#14 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by triconja »

moonca wrote:
mali jomu wrote:Naucite svoju djecu da se marisu...... da bi se znali odbraniti i napasti kad im zatreba.
Slazem se.
:twisted:
Eto ti znas, jel tebe iko ikad maltretiro u skoli pa iz prve ruke govoris kako je? Jesi li ti ikad vratila tom nasilniku nekom mjerom pa za to najebala? Mene je jedan zajebavo u osnovnoj i ja ga jednom flasom spicim po glavi (bila puna vode), bio sazvan sastanak, dosli ocevi i matere i eto sta je sa mnom, ja problematican i tako to. Drugi put on to ponavljo i ja bacim na njega sto na casu. Opet isti klinac. I sta je pouka iz svega ovoga? Kad pokazes zube da si donji eto koja je. Naravno poslije toga me vise nije dirao, garant se prepo. Trojica su me maltretirala i udarala ali su prestali (u sljedecem razredu), sjaranio se nekako sa njima, pokazivao im kako preci igrice jer sam znao engleski.

Evo situacija koja se moze desiti nekad vasoj djeci (ali vi ste toliko fini da mozda i necete imati djece), zloostavljaju ga trojica i maltretiraju (skolski drugovi). I sta ce dijete uraditi u toj situaciji? Nedavno je u jednom selu silovan osnovac, skolski drugovi ga uhvatili i jedan ga silovo!? Sta bi vi njemu savjetovali sta da uradi, sta bi vi uradili? Nemojte samo suplje, nemam napretka mjesec dana kad procitam neki glup komentar.
moonca

#15 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by moonca »

triconja wrote:
moonca wrote:
Slazem se.

Eto ti znas, jel tebe iko ikad maltretiro u skoli pa iz prve ruke govoris kako je? Jesi li ti ikad vratila tom nasilniku nekom mjerom pa za to najebala? Mene je jedan zajebavo u osnovnoj i ja ga jednom flasom spicim po glavi (bila puna vode), bio sazvan sastanak, dosli ocevi i matere i eto sta je sa mnom, ja problematican i tako to. Drugi put on to ponavljo i ja bacim na njega sto na casu. Opet isti klinac. I sta je pouka iz svega ovoga? Kad pokazes zube da si donji eto koja je. Naravno poslije toga me vise nije dirao, garant se prepo. Trojica su me maltretirala i udarala ali su prestali (u sljedecem razredu), sjaranio se nekako sa njima, pokazivao im kako preci igrice jer sam znao engleski.

Evo situacija koja se moze desiti nekad vasoj djeci (ali vi ste toliko fini da mozda i necete imati djece), zloostavljaju ga trojica i maltretiraju (skolski drugovi). I sta ce dijete uraditi u toj situaciji? Nedavno je u jednom selu silovan osnovac, skolski drugovi ga uhvatili i jedan ga silovo!? Sta bi vi njemu savjetovali sta da uradi, sta bi vi uradili? Nemojte samo suplje, nemam napretka mjesec dana kad procitam neki glup komentar.
Eto , necu nista napisati.
Zao mi da mjesec dana ne napredujes u svom razvoju. :kiss: :roll:
triconja

#16 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by triconja »

moonca wrote:
triconja wrote:
Eto ti znas, jel tebe iko ikad maltretiro u skoli pa iz prve ruke govoris kako je? Jesi li ti ikad vratila tom nasilniku nekom mjerom pa za to najebala?
...
Tebi je bio namijenjen ovaj dio a ostalo je za druge koji ce doci na temu i pametovati i naprdjivati.
SmoLe

#17 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by SmoLe »

ma nikad nasilje u skoli prestati nece, nazalost.
sa mnom je isao u razred jedan lik kome su 3 godine uzimali pare. :skoljka:
triconja

#18 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by triconja »

SmoLe wrote:ma nikad nasilje u skoli prestati nece, nazalost.
sa mnom je isao u razred jedan lik kome su 3 godine uzimali pare. :skoljka:
Daj reci ovim pametnjakovicima sto nisi podmetno svoja ledja i pokusao da tog zastitis, vidis da zive u paralelnom univerzumu gdje nema potrebe za policijom jer je sve savrseno.
moonca

#19 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by moonca »

triconja wrote:
moonca wrote:
triconja wrote:
Eto ti znas, jel tebe iko ikad maltretiro u skoli pa iz prve ruke govoris kako je? Jesi li ti ikad vratila tom nasilniku nekom mjerom pa za to najebala?
...
Tebi je bio namijenjen ovaj dio a ostalo je za druge koji ce doci na temu i pametovati i naprdjivati.
Nisam bila zrtva.
Nije toga bilo puno u osnovnoj skoli. Ali, kada bi se desilo da neki decki nekog zezaju, znali smo mi ostali njemu vratiti verbalno.

Jesi li ti rekao svojim roditeljima, sta ti se desava sa siledjijama.
triconja

#20 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by triconja »

moonca wrote:
triconja wrote: Tebi je bio namijenjen ovaj dio a ostalo je za druge koji ce doci na temu i pametovati i naprdjivati.
Nisam bila zrtva.
Nije toga bilo puno u osnovnoj skoli. Ali, kada bi se desilo da neki decki nekog zezaju, znali smo mi ostali njemu vratiti verbalno.

Naravno. Bilo je tu razgovora sa njihovim roditeljima (privatnih, preko telefona), sa nastavnicima, sa direktorom ali nikakve fajde od toga.
moonca

#21 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by moonca »

triconja wrote:
moonca wrote:
triconja wrote: Tebi je bio namijenjen ovaj dio a ostalo je za druge koji ce doci na temu i pametovati i naprdjivati.
Nisam bila zrtva.

Naravno. Bilo je tu razgovora sa njihovim roditeljima (privatnih, preko telefona), sa nastavnicima, sa direktorom ali nikakve fajde od toga.
Ti si imao srecu , da su ih interesovale igrice barem. :-)
Nije li nedavno bio slucaj da je otac maltretiranog sina ,pretukao siledjiju, vrsnjaka sina.?
triconja

#22 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by triconja »

moonca wrote:
triconja wrote: Naravno. Bilo je tu razgovora sa njihovim roditeljima (privatnih, preko telefona), sa nastavnicima, sa direktorom ali nikakve fajde od toga.
Nije li nedavno bio slucaj da je otac maltretiranog sina ,pretukao siledjiju, vrsnjaka sina.?
Nemam pojma ali fazon je da je tesko uraditi neku reakciju na siledjijsku akciju i proci nekaznjeno. Svi se aktiviraju i najgori ispadnes, trebo si sutit i trpit, sta si koji moj talaso.
moonca

#23 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by moonca »

triconja wrote:
moonca wrote:
triconja wrote: Naravno. Bilo je tu razgovora sa njihovim roditeljima (privatnih, preko telefona), sa nastavnicima, sa direktorom ali nikakve fajde od toga.
Nemam pojma ali fazon je da je tesko uraditi neku reakciju na siledjijsku akciju i proci nekaznjeno. Svi se aktiviraju i najgori ispadnes, trebo si sutit i trpit, sta si koji moj talaso.
Ti si se vise plasio kaznjavanja na tvoju reakciju , nego sto su te isti maltretirali> jel to?
Jack Be Nimble

#24 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by Jack Be Nimble »

Danas fizicko nasilje je najmanji problem. Prije si barem imao mira kada izadjes iz skolskog dvorista, a sada te prate sa tviterom, fb, instagramom, ovim onim i u 3 ujutro. Kada ti djete dodje kuci sa sljivom barem to mozes vidjeti i znati sta i kako. Ovako moras angazovati hakere da ti omoguce da bi mogao pratiti svaku poruku koje dijete dobije.
triconja

#25 Re: Vršnjačko nasilje u školama....

Post by triconja »

moonca wrote:
triconja wrote: Nemam pojma ali fazon je da je tesko uraditi neku reakciju na siledjijsku akciju i proci nekaznjeno. Svi se aktiviraju i najgori ispadnes, trebo si sutit i trpit, sta si koji moj talaso.
Ti si se vise plasio kaznjavanja na tvoju reakciju , nego sto su te isti maltretirali> jel to?
Nisam se bojao reakcije nego jednostavno sam cekao kad ce se pokrenuti sistem i ispraviti taj problem. Jel ja to trebam nosat cakiju u skolu da budem isti u omjeru snaga protiv nekog ko je 20 centi visi i 20 kila tezi od mene a uz to trenira nesto? Na kraju vidim pojo vuk magarca i pocnem diplomatski i uspijem nekako.

Sta mislis dokle bi to sve doslo da sam imao pristup oruzju i da su me nastavili maltretirati? :lol:
Post Reply