eto dobio si PP, sve sto se tice uslova koje sam ti tamo objasnio stoji, ako ne bude tako prozovi me ovdemO k3 wrote:jos si tuzlakjaoooo hajde posalji mi na pp adresu imam jednog za tebe
problem je kod nas sto ti gazda daje malu platu , ocekuje od tebe da radis minimum 12 sati na dan , da si 365 dana dostupan , 10 dana odmora u vrh glave i nedo bog da ti placa odmor, penziono itd...
Je li ovo sansa ili rub ponora ?
- Ivo Lola
#26 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Last edited by Ivo Lola on 19/01/2018 15:02, edited 1 time in total.
- Vitezanin
#27 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Ako ništa ovo može NEKIM poslodavcima otvoriti malo oči pa neka razmisle kako tretiraju radnu snagu. Mi smo trenutno u stanju jednog velikog nesklada i pomjeranja na tržištu rada, a odlazak ljudi je samo posljedica toga. U biti, imamo već sada dovoljno ljudi koji žele raditi, imaju iskustva s onim što nazivamo "europska pravila", putovali su, radili su negdje drugo, čuli su priče, imaju rodbinu negdje vani, imaju drukčiji mentalni sklop itd,, a s druge strane imamo poslodavce iz onog vakta koji su ovima navedenim šefovi do kraja života. Mi zapravo na radnim mjestima nemamo samo mobing, loše uvjete itd, nego primarno sukob ideja, da ne kažem ideologija, o tome šta je radnik, šta su radni uvjeti itd. Najgora rupa je na polju rada s ljudskim resursima (a drugo je marketing) gdje naši poslodvaci i oni koji rade u ljudskim resursima nemaju ni TEMELJNA znanja o tome.
Drugo, zašto bi fakat iko radio za 500 maraka? Dat ću primjer iz bliskog okruženja (obitelj): imaš prethodno radno iskustvo, imaš stručnu spremu u skladu s opisom posla, ideš dva dana na detaljni intervju, trebaš voditi cjelokupan odjel koji se tek osniva u jednoj velikoj firmi. Plaća?! 650 maraka.
6 5 0 !
Ti ljudi koji vode firme nemaju veze s realnošću.
A to da imamo ljudi koji jednostavno ne žele raditi i očekuju da će za noć postati bitni u firmama je također istina, ali i to trebamo zahvaliti državi koja nas s niz mjera uči da je država ova koja nam treba naći posao i da mi trebamo sjediti i čekati prilike. Ovo paradoksalno zvuči, ali skoro svi silni ljudi koji ne žele raditi, su zaista produkt mentaliteta koji nam se ugurava, da ne kažem gdje.
Nama treba istinski kapitalizam. Mi još nemamo pravi susret s tim.
Drugo, zašto bi fakat iko radio za 500 maraka? Dat ću primjer iz bliskog okruženja (obitelj): imaš prethodno radno iskustvo, imaš stručnu spremu u skladu s opisom posla, ideš dva dana na detaljni intervju, trebaš voditi cjelokupan odjel koji se tek osniva u jednoj velikoj firmi. Plaća?! 650 maraka.
6 5 0 !
A to da imamo ljudi koji jednostavno ne žele raditi i očekuju da će za noć postati bitni u firmama je također istina, ali i to trebamo zahvaliti državi koja nas s niz mjera uči da je država ova koja nam treba naći posao i da mi trebamo sjediti i čekati prilike. Ovo paradoksalno zvuči, ali skoro svi silni ljudi koji ne žele raditi, su zaista produkt mentaliteta koji nam se ugurava, da ne kažem gdje.
- mO k3
#28 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Ma mozes ti mene prozvati koliko hcesIvo Lola wrote:eto dobio si PP, sve sto se tice uslova koje sam ti tamo objasnio stoji, ako ne bude tako prozovi me ovdemO k3 wrote:jos si tuzlakjaoooo hajde posalji mi na pp adresu imam jednog za tebe
problem je kod nas sto ti gazda daje malu platu , ocekuje od tebe da radis minimum 12 sati na dan , da si 365 dana dostupan , 10 dana odmora u vrh glave i nedo bog da ti placa odmor, penziono itd...
a i ja cu tebe ako se taj tvoj ne pojavi na razgovoru
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#29 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
ne govorim o vlasnistvu nego o odnosu radnika prema poslupecpec wrote:ciji je bingo,sda?ja tu vidim razliku a dm nije nas nego svabo mescini.plain vanilla wrote:u DM trgovci imaju platu oko 1000 KM, u Bingu oko 500
vidite li razliku medju njima, ljubaznost na primjer?![]()
logicno da ce te prvi tretirat ko roba dok ce drugi imat razumjevanje.
ako imas bolje placen posao, vise ces se truditi da ga i zadrzis, radnik ce biti zadovoljniji i sl
osim ako si se uhljebio na drzavne jasle, tamo uglavnom mozes kako hoces
- stakasa
#30 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Ne beri brigu, nece oni nigdjeIvo Lola wrote:U zadnjih mjesec dana moju firmu napustilo je 9 ljudi, ima nas oko 50... (IT Sektor)
Punac ima firmu, trazi 6 radnika ne moze nijednog naci (masinstvo)
Prijatelj kaze sad ima radnika dovoljno al nedaj boze da ko napusti ne zna kako bi naso (ugostiteljstvo)
Drugi prica kod njega u firmi 5 kamiona stoji parkirano nema ih ko vozit (transport)
vlasnici sve 4 pomenute firme spremni su poboljsati plate i uslove i vec se desavaju ti procesi ali je pitanje koliko daleko oni mogu obzirom na poreze, inspekcije, cijene namirnica...
e sta vi mislite da li je ovo sansa za nas koji planiramo ostat ovde ili mozda put u katastrofu
-plate ce morati ici gore jer ce radnik postat ko suho zlato...
-pitanje je do koje mjere ce firme moc podnosit to poboljsanje plata i uslova... je li moguce da ce nas to dokusuriti ?
mislim da je osnovni problem sto se drzava nece moci nositi sa tim povecanjem plata, ja garantujem da ce za godinu dana konobar imati platu kao drzavni sluzbenici sa srednjom skolom, sta onda sa tim valom nezadovoljstva kod njih ?
- mO k3
#31 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
moderno robovlasnistvo , plate onoliko da prezivis .. i onda se cude kuda ode narod i nemaju radnikaVitezanin wrote:Ako ništa ovo može NEKIM poslodavcima otvoriti malo oči pa neka razmisle kako tretiraju radnu snagu. Mi smo trenutno u stanju jednog velikog nesklada i pomjeranja na tržištu rada, a odlazak ljudi je samo posljedica toga. U biti, imamo već sada dovoljno ljudi koji žele raditi, imaju iskustva s onim što nazivamo "europska pravila", putovali su, radili su negdje drugo, čuli su priče, imaju rodbinu negdje vani, imaju drukčiji mentalni sklop itd,, a s druge strane imamo poslodavce iz onog vakta koji su ovima navedenim šefovi do kraja života. Mi zapravo na radnim mjestima nemamo samo mobing, loše uvjete itd, nego primarno sukob ideja, da ne kažem ideologija, o tome šta je radnik, šta su radni uvjeti itd. Najgora rupa je na polju rada s ljudskim resursima (a drugo je marketing) gdje naši poslodvaci i oni koji rade u ljudskim resursima nemaju ni TEMELJNA znanja o tome.
6 5 0 !
znam covjeka koji radi tezak posao za 600 km i ovo su uslovi 365/7/24 mora biti dostupan 12 sati na dan ...
- Ivo Lola
#32 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
ispravio sam semO k3 wrote:Ma mozes ti mene prozvati koliko hcesIvo Lola wrote:eto dobio si PP, sve sto se tice uslova koje sam ti tamo objasnio stoji, ako ne bude tako prozovi me ovdemO k3 wrote:jos si tuzlakjaoooo hajde posalji mi na pp adresu imam jednog za tebe
a i ja cu tebe ako se taj tvoj ne pojavi na razgovoruja cu da proslijedim ostalo nije do mene
al si se i ti zaletio sa onim nek poboljsa uslove pa ce naci, ako dodje taj tvoj nek ti isprica kakvi su uslovi pa ces vidjet da nije bas tako.... da sa dobrim uslovima i dalje ne mozes naci radnika... e to je poenta teme
- pecpec
#33 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Naravno.plain vanilla wrote:ne govorim o vlasnistvu nego o odnosu radnika prema poslupecpec wrote:ciji je bingo,sda?ja tu vidim razliku a dm nije nas nego svabo mescini.plain vanilla wrote:u DM trgovci imaju platu oko 1000 KM, u Bingu oko 500
vidite li razliku medju njima, ljubaznost na primjer?![]()
logicno da ce te prvi tretirat ko roba dok ce drugi imat razumjevanje.
ako imas bolje placen posao, vise ces se truditi da ga i zadrzis, radnik ce biti zadovoljniji i sl
osim ako si se uhljebio na drzavne jasle, tamo uglavnom mozes kako hoces
-
moonca
#34 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Nije to samo problem Bosne -- cijeli svijet ima problema sa kvalitetnom radnom snagom.
Nove generacije su -otkacene - moramo uci u njihov mozak , razumjeti ih - i prema tim saznanjima se sa njima ophoditi.
Radna disciplina ne postoji , sve mora biti 'zabava' ako toga nema , odlaze bez obzira koliko su placeni. Nekada im moras dozvoliti da se obuku kako hoce, da bleje u telefon svakih 15 minuta
i naci nacina ako su dobri zadrzati ih.
U svakom slucaju ko ima boiznis- mora imati oglas za radno mjesto - non -stop otvoreno.
Nove generacije su -otkacene - moramo uci u njihov mozak , razumjeti ih - i prema tim saznanjima se sa njima ophoditi.
Radna disciplina ne postoji , sve mora biti 'zabava' ako toga nema , odlaze bez obzira koliko su placeni. Nekada im moras dozvoliti da se obuku kako hoce, da bleje u telefon svakih 15 minuta
U svakom slucaju ko ima boiznis- mora imati oglas za radno mjesto - non -stop otvoreno.
- Ivo Lola
#35 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
bas mi je drago da je tema zazivjela al nije gotov niko odgovorio na pitanje
sansa za bolji zivo ili rub ponora ?
mene stvarno zanima, a sam ne mogu da dokucim za sta su vece sanse
- pecpec
#36 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Pa nek daju sansu sa vecim platama ovako cemo na rub ponora jer dosta je raji rada nizastaIvo Lola wrote:bas mi je drago da je tema zazivjela al nije gotov niko odgovorio na pitanje
- stakasa
#37 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Sansa. Dizat ce plate, manje ce se silit, na ovaj nacin ce trziste regulisat i odlaskeIvo Lola wrote:bas mi je drago da je tema zazivjela al nije gotov niko odgovorio na pitanje
-
moonca
#38 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Za vlasnika biznisa veca plata nije garancija da ce dobiti kvalitetnog radnika.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#39 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
primjer iz moje zgrade s više firmi
domar 550...al čovjek sve radi...opslužuje 5 firmi ...svaki popravak sve... osim kad treba crijep i plin stavljat
magistrica arhitekture 741
valjda dobivaju dnevnice ne znam
grafički inžEnjer 820 fiksno ( mogu sa strane)
radio postaja
700 plaća... kasni pola godine ( truba)
neka firma za mirise...600 plaća (odron)
katastrofa
mladi se ne mogu dugo zadržati
neće ništa da trpe kad znaju da mogu mnogo bolje proći u njemačkoj
domar 550...al čovjek sve radi...opslužuje 5 firmi ...svaki popravak sve... osim kad treba crijep i plin stavljat
magistrica arhitekture 741
grafički inžEnjer 820 fiksno ( mogu sa strane)
radio postaja
neka firma za mirise...600 plaća (odron)
katastrofa
mladi se ne mogu dugo zadržati
neće ništa da trpe kad znaju da mogu mnogo bolje proći u njemačkoj
- Ivo Lola
#40 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
ma dace sigurno, vec je krenulo ba...pecpec wrote:Pa nek daju sansu sa vecim platama ovako cemo na rub ponora jer dosta je raji rada nizastaIvo Lola wrote:bas mi je drago da je tema zazivjela al nije gotov niko odgovorio na pitanje
al sta ako drzava ne mogne to pratit a nece sigurno... sta ce prije doci, kljuc u brave ovim malim biznisima jer nece niko da radi ili drzavno popustanje takvih biznisa
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#41 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
ne trebaju velike plate novim radnicimapecpec wrote:Pa nek daju sansu sa vecim platama ovako cemo na rub ponora jer dosta je raji rada nizastaIvo Lola wrote:bas mi je drago da je tema zazivjela al nije gotov niko odgovorio na pitanje
nego da se retroaktivno isplaćuje razlika velikih plata starim radnicima
bojim se da je prekasno...za mnoge
to vidimo tako što odlaze i oni gdje rade i muž i žena u finim firmama
- pecpec
#42 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Kutija obicnih cigara 4 marke minimum x 30 dana 120 maraka,10 maraka najmanje da pojdes za dan x 30 dana 300.300+120 =420 a plata 500 od cega ces platit rezije o vecem luksuzu tipa da odes na pice vani da pojedes sta slatko da ne pricam.I onda kazu plata 500 stoja a niko nece 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#43 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Prije ce dovesti raju iz Bangladesa i Filipina nego ce povecat plate...ponor...
- Roccohljup
#44 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Nije raspad....možemo mi i gore i tako ce i biti 
Sve dok ostavimo ovu stoku na vlasti samo cemo tonuti bez sanse da dno dofatimo.
Sve dok ostavimo ovu stoku na vlasti samo cemo tonuti bez sanse da dno dofatimo.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#45 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
koliko ti ostvaruješ profita mjesečno sa svojom firmom, ako nije poslovna tajna ?Ivo Lola wrote:bas mi je drago da je tema zazivjela al nije gotov niko odgovorio na pitanje
- Ivo Lola
#46 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
ma jest tajna... zvanicno 
ja i zena zajedno zaradimo 1600 KM... ona radi u drzavi sa srednjom skolom...pa eto tu imas odprilike predstavu kolko ja zaradim
ja i zena zajedno zaradimo 1600 KM... ona radi u drzavi sa srednjom skolom...pa eto tu imas odprilike predstavu kolko ja zaradim
- mO k3
#47 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
e vala za cigare nemam razumijevanjapecpec wrote:Kutija obicnih cigara 4 marke minimum x 30 dana 120 maraka,10 maraka najmanje da pojdes za dan x 30 dana 300.300+120 =420 a plata 500 od cega ces platit rezije o vecem luksuzu tipa da odes na pice vani da pojedes sta slatko da ne pricam.I onda kazu plata 500 stoja a niko nece
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#48 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
ko god sa platom 500 jede za cenera dnevno najmanje, i ne zaslužuje veću platu.pecpec wrote:Kutija obicnih cigara 4 marke minimum x 30 dana 120 maraka,10 maraka najmanje da pojdes za dan x 30 dana 300.300+120 =420 a plata 500 od cega ces platit rezije o vecem luksuzu tipa da odes na pice vani da pojedes sta slatko da ne pricam.I onda kazu plata 500 stoja a niko nece
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#49 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
aha , ja sam skonto da je tvoja firma , a nije, ti samo radiš tuIvo Lola wrote:ma jest tajna... zvanicno
- pecpec
#50 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
eto umjesto cigara stavi da pije mljeko,kafu,sok mjesec isti kurac,opet nema sanse da ce prezivit mjesecmO k3 wrote:e vala za cigare nemam razumijevanjapecpec wrote:Kutija obicnih cigara 4 marke minimum x 30 dana 120 maraka,10 maraka najmanje da pojdes za dan x 30 dana 300.300+120 =420 a plata 500 od cega ces platit rezije o vecem luksuzu tipa da odes na pice vani da pojedes sta slatko da ne pricam.I onda kazu plata 500 stoja a niko nece