That's why Bosniak nationalism is a good thing children
Bauk bošnjačkog nacionalizma
- Kejn
#26 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Bošnjački nacionalizam je opasniji od Srbskog i Hrvatskog jer je uspjeo da uvjeri sve pa i Bošnjake, da ne postoji. Uspješno se krije iza građanske opcije, ali se iza fasade multietničnosti krije asimilacija i dokidanje prava bosanskim Srbima i Hrvatima (kod Hrvata ga vidimo na djelu).
- horkesh
#27 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Manifestuje se u vidu velikobošnjačke politike koja baštini tradiciju Miloševićevog nacionalizma, a koja teži hegemoniji nad drugim narodima i ukidanju njihove teritorijalne i institucionalne ravnopravnosti.hAZNADAR wrote:Da li se manifestuje na neki nacin ili je to tek stvar identiteta? Meni je prilicno lako danas definisati srpskog i hrvatskog nacionalistu zbog mnogih javno proklamovanih teza i ciljeva, plus kako se to manifestuje. Bosnjackog nacionalistu dosta teze. Cas SDA mahalski islam, cas dijasporski patriJota, cas nesto u stilu Fatmir Alispahic, cas multietnicar sto garant glumi i oce nesto drugo.horkesh wrote:Bošnjački nacionalizam, koji je sam po sebi nastao kao reakcija na neprestane pritiske hrvatskog i srpskog nacionalšovinizma, je toliko mlad da još osjeća potrebu da se pravda, prvo sam sebi, a onda i drugima, što postoji.
Spomenutim nacionalšovinizmima smeta od samog začetka samim time što postoji, a naravno da su u njemu našli divne isprike za sopstvene nacionalističke ispade. Za koje se, pošto se dovoljno zreli, ne pravdaju nikome, pa ni sopstvenim narodima.
Ovo bi ti rekli Dodik i Čović dok ispijaju jednu rakiju.
U stvarnosti, bošnjački nacionalizam je uvijek bio usko i neraskidivo vezan s bosanskim nacionalizmom, ili bolje rečeno, bosanskim patriotizmom. Na žalost, ostao je i jedini baštinik istog, ali ga se i dalje ne može odreći, jer bi to značilo da više nema BiH.
Sve trenutne probošnjačke nacionalističke fraze većinom su izgovor za neizbježnu pljačku sopstvenog naroda tokom aktuelne prvobitne akumulacije kapitala. Drugi narodi to koriste kako bi imali čime prepadati sopstvene narode.
Ironično, prije ili poslije upravo ovakvo prozivanje bošnjačkog nacionalizma će neizbježno dovesti i do stvarne pojave istog, kojem novac i pozicije više neće biti prvenstveni cilj.
Tek tada će se srpsko-hrvatski portali usijati, ali to će već biti vrijeme kada će uzrečica "kome, ba, mi da se više prilagođavamo" biti na usnama svakog poniženog Bošnjaka pa se i neće puno hajati za to.
tl;dr Bošnjački nacionalizam je na početku bio samo izgovor druga dva kleronacionalizma za sopstvene propagadne potrebe, ali prije ili poslije će postati samoobistinjujuća istina.
-
hAZNADAR
#28 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Uvijek sam mislio na identitet kolega. I podvlacio da je probosanska opcija samo na Bosnjacima. Dakle - imamo utvrditi konacno terminologiju - da li je rijec i bosnjackom identitetu, bosnjackoj politici, bosnjackoj kulturi,... svaki put kada spominjemo ocuvanje BiH u bilo kojem kontekstu.palermo wrote:Postoji li bošnjački nacionalizam, naravno da postoji (doduše, mora se priznati da još uvijek nije dovolkjno artikuliran). Je li opasan za Bosnu i Hercegovinu (za Bosnu i Hercegovinu, jedinstvenu, cjelovitu, multietničku, za neku drugu Bosnu i hercegovinu vjerovatno i nije)....zašto je opasan, zato što dolazi od naroda koji čini više od 50 % stanovništva ove zemlje, dakle jedinog naroda koji može očuvati ovu BOsnu i Hercegovinu ali i jedinog naroda koji je može i rasturiti. KOji su njegovi pojavni oblici, pa isti kao i u svih drugih nacionalizama, bolji si od drugih (naravno ovo ima svoje varijacije, recimo mi smo civiliziraniji) svijest , ti si vlasnik svega, drugi su podstanari, kako si vlasnik svega tvoja pravila se moraju poštovati i tako to.
I ova tema u sebi ima nacionalistički kontekst jer je zamišljena prevashodno kao mjesto na kojem će se ismijavati bilokakva pomisao o postojanju bošnjačkog nacionalizma, da nije tako, ne bi se kao argumenti uzimale izjave jednog stranačkog potrčka (makar obavljao i funkciju Predsjednika Federacije) i jednog kriminalca i dokazanog neprijatelja ove države.
I usput, zar postavljač teme nije dugo zastupao tezu da upravo bošnjački nacionalizam jeste nešto što nedostaje Bošnjacima i Bosni i Hercegovini....zar ne bi trebao biti sretan što ga eto sad i naši neprijatelji priznaju
I ovdje vise postavljam pitanja nego sto tvrdim. Ismijavam samo SDA kada se spominje u rubrici nacionalizam. I dalje tvrdim da je vrlo tesko utvrditi sta je bosnjacki nacionalizam makar i nedovoljno artikuliran u negativnom kontekstu gdje to tumacimo sovinizmom.
Tesko je dokazati da multietnicari i pobornici gradjanske opcije lazu i petljaju i prodaju zamaskiran nacionalizam. A jos teze SDA.
- horkesh
#29 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Takoreći, bošnjački nacionalizam je svojevrsni Keyser Soze, svi su čuli za njega, ali niko ne zna ko je zaista to mitološko bićeKejn wrote:Bošnjački nacionalizam je opasniji od Srbskog i Hrvatskog jer je uspjeo da uvjeri sve pa i Bošnjake, da ne postoji. Uspješno se krije iza građanske opcije, ali se iza fasade multietničnosti krije asimilacija i dokidanje prava bosanskim Srbima i Hrvatima (kod Hrvata ga vidimo na djelu).
-
hAZNADAR
#30 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Osim etikete nacionaliste i da pucam na "necertificiranim Bošnjacima" sam imao i druge etikete poput komunjare i sl. Zato te molim da lijepo stavis na stranu privatne etikete i citas sta pisem. Pazim dobro kako sta formulisem upravo zbog lovaca koji preponaju demone gdje ih ima i nema.Chmoljo wrote:kao i obično, u jednu tvrdnju ubacio si još nekoliko sa kojima se igraš i koje ti daju oružje da pucaš po necertificiranim Bošnjacima.hAZNADAR wrote:Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da je bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog - put u nestanak ovakve BiH i njenu totalnu disoluciju.
"Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u otcjepljenje, a Hrvate u treći entitet",
http://ba.n1info.com/a237710/Vijesti/Vi ... u-BiH.html
Njegovo misljenje nije izdvojeno vec dio visegodisnje kampanje, politike,.... cesto se to cuje u RS. Medjutim predsjednik Federacije je ipak funkcija cije se izjave ne mogu zanemariti.
Na ovom forumu se takodjer cesto spominje bosnjacki nacionalizam kao najopasniji.
U prijevodu - na pocetku bjehu svi za gradjansku multietnicku i cjelovitu BiH - ali ih bosnjacki nacionalisti od toga tjeraju i svojim postupcima tjeraju na nezavisnost(RS) ili treci.
A centar je navodno SDA inace stranka vjerskog/lopovskog tipa a Bakir vodeci nacionalista.
Posto se ta teza cesto provlaci na drugim temama - kako je bosnjacki nacionalizam glavni krivac i uzrok separatizma - volio bih da protagonisti toga iznesu svoje dokaze ovdje - po mogucnosti hronoloski. Plus - kako se manifestuje.
Meni iskreno receno nije jos jasna odlika bosnjackog nacionalizma - osim ako nije u pitanju nacionalni identitet.
jer kada postaviš tezu:
"Bošnjački nacionalizam je najopasniji."
koju mnogi forumaši kojima je Bosna i Hercegovina na srcu često spominju, ti etiketiraš svakoga ko to kaže sa ovim odloženim nastavkom te teze:
"bosnjacki nacionalizam glavni krivac i uzrok separatizma".
o čemu je riječ?
ti namjerno ili ne (ali najprije će biti ovo prvo) u prvoj rečenici izbacuješ nekompletnu tezu. Bošnjački nacionalizam je najopasniji. za šta? za koga? nekompletna rečenica kojom se može manipulisati po volji.
jer ako ja kažem da je poskok najopasnija zmija, ja sam i u pravu i u krivu. jer sam dao nekompletnu tezu. poskok jeste najopasnija otrovnica na našim prostorima. Poskok nije najopasnija otrovnica na svijetu.
tako i ova rečenica. bošnjački nacionalizam jeste najopasniji, ali za Bosnu i Hercegovinu. bošnjački nacionalizam nije najopasniji nacionalizam za narode, jer je proizveo ubjedljivo najmanje žrtava, nema i nikad nije imao sistemski plan nasilne promjene demografske slike.
opasan je za Bosnu i Hercegovinu kada nasjeda na troglavu matricu i kada podebljava granice među narodima, ili da me neko ne optuži za patetiku, kada podebljava granicu među teritorijama unutar Bosne i Hercegovine.
mada bi prije svega trebalo definisati bošnjački nacionalizam, u smislu ko je na prvom mjestu, narod ili teritorija Bosne i Hercegovine?
ako je bošnjački nacionalizam spreman na teritorijalne ustupke bilo kakve vrste, znači ako mu je na prvom mjestu narod, onda da. poguban je za Bosnu i Hercegovinu. zato što on daje legitmitet ostalim nacionalizmima, i ako ojača struja koju nije strah pričati o teritorijalnim promjenama međunarodne granice pod firmom očuvanja naroda, onda znači da su hrvatski i srpski nacionalizam dobili i zadnji glas za podjelu Bosne i Hercegovine i nestala je zadnja prepreka. najopasniji je, jer on, ako ode ukrivo, može proizvesti konačnu podjelu Bosne i Hercegovine.
ako je bošnjačkom nacionalizmu na prvom mjestu teritorij u okviru međunarodno priznatih granica, onda možemo govoriti o bošnjačkom nacionalizmu koji je u skladu sa bosanskim nacionalizmom. tada on nije opasan za Bosnu i Hercegovinu. međutim, ono o čemu se često raspravlja jeste to koliko su prve glave u Bošnjaka zaista zagrijane za Banja Luku, Bijeljinu, Čitluk i Trebinje? koliko tu ima borbe da Bosne i Hercegovine bude više u tim mjestima, a koliko ima oportunog bosanskog nacionalizma, jer je sada nepopularno odricati se tih teritorija?
to je o tome:
Bošnjački nacionalizam je najopasniji.
ova teza, koju si progurao zajedno sa prvom baš i nema mnogo poveznica.
"bosnjacki nacionalizam glavni krivac i uzrok separatizma".
ova je teza popularna kod njegovatelja hrvatskog i sprskog nacionalizma i baš nema ni puno veze sa pameću, a ni sa činjenicama. samim tim pretpostavlja da je za rat kriv bošnjački nacionalizam. to je otprilike kao da držiš fetus odgovornim za svoje postupke.
također, prva izjava kao takva, nekompletna, može se naštiklati na ovu drugu u svrhu spinovanja, ali u mnogim slučajevima one mogu stajati apsolutno jedna nasuprot druge. mogu biti oprečne jedna drugoj. i vrlo često jesu.
međutim, etiketiranjem onih koji kažu da je bošnjački nacionalizam najopasniji za BiH kada bude spreman na teritorijalne ustupke i promjene, kao nekakvih velikosrpskih i velikohrvatskih trolova je nonsens. da ne kažem, izrazito glupa tvrdnja.
to što Čavara sere, neka sere. biće i gore ako kojim čudom HDZ ne bude na vlasti 2019. biće potop ako SDA ne bude na vlasti 2019. jer, njihova ugroženost, ugroženost je svakog Hrvata i Bošnjaka. njihove privilegije, jebiga, nisu privilegija svakog Hrvata i Bošnjaka. tu se otprilike završava motivacija tih i takvih za državom, narodima i nacionalizmima. tako da je Čavarina izjava kao referenca, deplasirana.
Upravo i pokusavam da definisem bosnjacki nacionalizam.
A akcent na najopasniji nije moja misao.
Na forumu se to provlaci uz bezbroj tema gdje nerjetko minira temu.
A u stvarnosti najvise funkcije to izjavljuju. Ako to izjavljuju predsjecnici oba entiteta i dva od tri clana predsjednistva - to po meni zasluzuje debatu. Nije isto kada sere sitna boranija i visoke funkcije. Ali definisanje prvo.
I da li imamo dokaz da su bas bosnjacki nacionalisti bili spremni na teritorijalne ustupke koje spominjes, da daju legitimitet drugim nacionalistima?
Ako mislis na SDA - oni definitivno nisu nacionalisti iako se time populisticki koriste.
Last edited by hAZNADAR on 15/01/2018 22:09, edited 1 time in total.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#31 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Jedno je većinska a nešto sasvim drugo konsenzualna demokratija, koja podrazumjeva punu uključenost svih nacionalnih, jezičkih i vjerskih grupa. Evropski primjer konsenzualne demokratije - Švajcarska. Bliskoistočni primjer konsenzualne demokratije (sa kojom je okončan petnaestogodišnji rat) - Liban.Drvosjeca iz Dejcica wrote:je li to "jedan čovjek jedan glas" što postoji u svakoj normalnoj državi?
Last edited by Challenger_ on 15/01/2018 22:05, edited 2 times in total.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#32 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
I model većinske i konsenzualne demokratije su - demokratija.
-
hAZNADAR
#33 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Neznam jel ironija il zbilja al hajd.Kejn wrote:Bošnjački nacionalizam je opasniji od Srbskog i Hrvatskog jer je uspjeo da uvjeri sve pa i Bošnjake, da ne postoji. Uspješno se krije iza građanske opcije, ali se iza fasade multietničnosti krije asimilacija i dokidanje prava bosanskim Srbima i Hrvatima (kod Hrvata ga vidimo na djelu).
Zar ne moze i gradjanska multietnicka opcija ipak zarad interesa drzave preglasati Hrvate? Nije to obavezno samo rezultat nacionalizma. Karte u politici iskoriste svi - bez obzira na mainstream. Cak i neki iz probosanskih snaga koji nisu Bosnjaci.
Ne mora se mijenjati terminologija - pa reci da je do ove crte multikulturalizam a iza nacionalizam.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#34 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
ne znam zašto umišljaš da imam nešto privatno protiv tebe. moj post je napisan na osnovu onoga što si ti napisao. izbacio si nepotpune teze sa kojima manipulišeš onako kako je tebi zgodno.hAZNADAR wrote:Osim etikete nacionaliste i da pucam na "necertificiranim Bošnjacima" sam imao i druge etikete poput komunjare i sl. Zato te molim da lijepo stavis na stranu privatne etikete i citas sta pisem. Pazim dobro kako sta formulisem upravo zbog lovaca koji preponaju demone gdje ih ima i nema.
Upravo i pokusavam da definisem bosnjacki nacionalizam.
to je nepotpuna misao, kako sam plastično i pojasnio na primjeru otrovnice. nisi uopšte stavio kontekst, nego si uzeo obogaljenu misao, i dodao samo jednu tezu na to, i tako defakto postavio temu da svako ko kaže da je bošnjački nacionalizam opasan on ispada hrvatski i srpski nacionalista. i kako vidim, nisam prvi koji ti ukazuje na tu grešku.A akcent na najopasniji nije moja misao.
kako sam rekao već, deplasirano je uzimati te izjave i debatovati na forumu koji je bosanskohercegovački opredjeljen.Na forumu se to provlaci uz bezbroj tema gdje nerjetko minira temu.
A u stvarnosti najvise funkcije to izjavljuju. Ako to izjavljuju predsjecnici oba entiteta i dva od tri clana predsjednistva - to po meni zasluzuje debatu. Nije isto kada sere sitna boranija i visoke funkcije. Ali definisanje prvo.
zašto?
zato što je motivacija tih izjava propaganda, zastrašivanje, stvaranje alibija. zato se pravi inflacija nacionalizma, prenabregavaju njegovi pojavni oblici, haman se karikiraju. zašto raspravljati o izjavama za koje će se ogromna većina složiti da su smiješne?
ako se priča sa pozicije očuvanja Bosne i Hercegovine, i opasnosti koju bi za budućnost ove države mogao biti bošnjački nacionalizam, e to je nešto o čemu se može debatovati. ali prije toga si trebao napraviti odgovarajući uvod. a ne stavljati karikaturalnog Čavaru, sa kriminalnim izjava kao argumentom i za šta. kao što argument nisu ni izjave čovjeka koji radije gleda Hrvatsku rukometnu reprezantaciju, nego reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ili čovjeka koji smatra osuđujuću presudu Ratku Mladiću "stvaranjem lošeg ambijenta".
-
Duka Dizel
#35 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Gradjansko društvo u BiH je moguće samo u glavama onih koji pojma nemaju o gradjanskoj državi.hAZNADAR wrote: Gradjansko drustvo je opcija koja ce uvijek postojati. Ali dok je to samo na Bosnjacima - to je bosnjacka politika koju mozes zvati kako hoces pa i nacionalizmom - rijeci nisu bitne koliko praksa. Tvoje jedino shvatanje nacionalizma je srpski sa svim ludilom koje to nosi i naravno da ne zelis sebi ono sto tvoji prave drugima. Ali prvo moras dokazati da je to isto. Ja jos nisam vidio manifestaciju bosnjackog nacionalizma kroz negiranje drugih naroda, mitomaniju u historiji i proglasavanje drugih za bivse, negiranje jezika drugima i najbitnije - Bosnjaci nisu napravili ni genocid ni kulturocid niti masovne grobnice. Hegemonija?De se dogovori s kolegom warom koliko litara benzina treba za prostor te hegemonije. I kako je moguca hegemonija u BL gdje je 200 000 Srba.
Bošnjačka vizija gradjanske države ne dobacuje dalje od Emira Suljagića.
To je ono, kao, svi smo mi jednaki gradjani, ali ne zaboravite da smo mi gradjani islamske vere ipak većina.
U vreme austrougarske okupacije, pokušalo se uterati to gradjanstvo u BiH, ali je rezultiralo samo bošnjačkim nacionalizmom.
Pa tad su i nastale one pesme poput:
Od Trebinja do Brodskijeh vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata
Šta je to nego negiranje drugih naroda?
Tad je nastala i bošnjačka historijska mitomanija o bogumilima, ukinut je naziv srpskohrvatskom jeziku i nametnut bosanski jezik i što je najgore Bošnjaci su uzeli učešća u represiji nad Srbima u BiH.
Od šuckora do ustaša, iza Bošnjaka je ostalo mnogo masovnih grobnica.
Svega što ti kažeš da nije bilo u manifestaciji bošnjačkog nacionalizma...bilo je. I mitomanije i negiranja drugih naroda i masovnih grobnica i genocida.
To što Bošnjaci beže od tog dela istorije i kriju se iza austrougarske i ustaške vlasti...stvarno ne pije vode. Ono kao, ustaše stavljale fesove, a mi Bošnje nismo znali ni šta smo ni ko smo, ni šta se dešava. Ma jest...kako da ne.
A ima toga i danas. Zna i sam Bakir reći kako su Srbi i Hrvati nastali od Bošnjana. I još mnogo kojekakvih strućnjaka deli to mišljenje. A o običnom puku i forumskoj javnosti da ne pričam.
Jesi li siguran da u poslednjem ratu nije bilo masovnih grobnica Srba?
Nemaš ti pojma o nacionalizmu.Ne - samo je srpski nesto drugo. Zivim decenijama vani i valjda sam upoznao prirodu i manifestaciju drugih nacionalizama ili nacionalnih identiteta.
Koji to narod danas u Evropi negira drugom da zove jezik kako hoce? Koji to narod od udzbenika u skoli do opoceg javnog mijenja tumaci druge kao genetski otpad i stalno priziva srednji vijek
Ako je neko kroz istoriju na ovim prostorima osetio tudji nacionalizam i šovinizam na svojoj koži, onda su to Srbi. To je isti onaj šovinizam kojem bi Bošnjaci dizali spomenik u Sarajevu ili po čijim protagonistima nazivaju škole.
Naziv jezika je nešto što civilizovani narodi prepuštaju nauci koja se zove lingvistika. Sve ostalo je duvanje u nacionalističke orkestre.
Savremena lingvistika je mišljenja da je srpskohrvatski jedini ispravan naziv za jezik kojim mi danas govorimo.
I sad bi ti spev nekog turskog pesnika iz XVII veka, pisan na arapskom pismu, proglašavao za neki jezički standard.Ja govorim o BiH - isti jezik koji je nazvan SH je prije bio bosanski. Da ne postiram sliku udzbenika za skolstvo na tom jeziku. Prvi rjecnik u Bosni je bosansko turski rjecnik Muhamed Uskufija iz Tuzle 1631. Minirao bih temu kada bi postirao sve silne spomene bosanskog jezika kroz vjekove.
Eto mitomanije.
Ponavljam, standardni jezik kojim mi danas govorimo utvrdjen je prvobitno Bečkim dogovorom iz 1850 godine. Nazvan je srpskohrvatskim jezikom i važio jei u BiH, samo što ga je bošnjačka nacionalistička renesansa pod austrougarskim tutorstvo preimenovala u bosanski.
- cyprus
#36 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Htjedoh napisat podugačak post, ali skontah da je sve što sam htio napisati sažeto u ovom postu... Naročito u ovom boldiranom...palermo wrote:Postoji li bošnjački nacionalizam, naravno da postoji (doduše, mora se priznati da još uvijek nije dovolkjno artikuliran). Je li opasan za Bosnu i Hercegovinu, jeste (za Bosnu i Hercegovinu, jedinstvenu, cjelovitu, multietničku, za neku drugu Bosnu i hercegovinu vjerovatno i nije)....zašto je opasan, zato što dolazi od naroda koji čini više od 50 % stanovništva ove zemlje, dakle jedinog naroda koji može očuvati ovu BOsnu i Hercegovinu ali i jedinog naroda koji je može i rasturiti. KOji su njegovi pojavni oblici, pa isti kao i u svih drugih nacionalizama, bolji si od drugih (naravno ovo ima svoje varijacije, recimo mi smo civiliziraniji) svijest , ti si vlasnik svega, drugi su podstanari, kako si vlasnik svega tvoja pravila se moraju poštovati i tako to.
I ova tema u sebi ima nacionalistički kontekst jer je zamišljena prevashodno kao mjesto na kojem će se ismijavati bilokakva pomisao o postojanju bošnjačkog nacionalizma, da nije tako, ne bi se kao argumenti uzimale izjave jednog stranačkog potrčka (makar obavljao i funkciju Predsjednika Federacije) i jednog kriminalca i dokazanog neprijatelja ove države.
I usput, zar postavljač teme nije dugo zastupao tezu da upravo bošnjački nacionalizam jeste nešto što nedostaje Bošnjacima i Bosni i Hercegovini....zar ne bi trebao biti sretan što ga eto sad i naši neprijatelji priznaju
Last edited by cyprus on 15/01/2018 22:45, edited 1 time in total.
- horkesh
#37 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Dodao bih i Belgiju. To ne bi bio toliki problem, ali većina bh. naroda bi zaplakala kad bi im bio ponuđen švicarski model ustroja države, iako je to nominalno - konfederacija.Challenger_ wrote:Jedno je većinska a nešto sasvim drugo konsenzualna demokratija, koja podrazumjeva punu uključenost svih nacionalnih, jezičkih i vjerskih grupa. Evropski primjer konsenzualne demokratije - Švajcarska. Bliskoistočni primjer konsenzualne demokratije (sa kojom je okončan petnaestogodišnji rat) - Liban.Drvosjeca iz Dejcica wrote:je li to "jedan čovjek jedan glas" što postoji u svakoj normalnoj državi?
Belgija je zanimljiva jer je iz unitarne transformirana u federalnu državu tokom vremena. Ipak, govorimo o civliziranim narodima koji razumiju šta znači odluka suda, a kompromis je neizbježan.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#38 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
više sam puta sam odlagao ban u nadi da ćeš forumašima dati materijala za razmišljanje, jer da si nepismen, nisi. jedino što si ponudio sa svojim postovima jesu opravdanja velikosrpske politike i njenih posljedica.
doviđenja.
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» Duka Dizel
doviđenja.
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» Duka Dizel
- animals
#39 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Jedan gradjanin, jedan glas je mislim nemoguce u BIH, jer ni jedan narod nije
dorastao toj demokratiji..
- SaraFina
#40 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
hAZNADAR wrote:Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da je bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog - put u nestanak ovakve BiH i njenu totalnu disoluciju.
"Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u otcjepljenje, a Hrvate u treći entitet",
http://ba.n1info.com/a237710/Vijesti/Vi ... u-BiH.html
Njegovo misljenje nije izdvojeno vec dio visegodisnje kampanje, politike,.... cesto se to cuje u RS. Medjutim predsjednik Federacije je ipak funkcija cije se izjave ne mogu zanemariti.
Na ovom forumu se takodjer cesto spominje bosnjacki nacionalizam kao najopasniji.
U prijevodu - na pocetku bjehu svi za gradjansku multietnicku i cjelovitu BiH - ali ih bosnjacki nacionalisti od toga tjeraju i svojim postupcima tjeraju na nezavisnost(RS) ili treci.
A centar je navodno SDA inace stranka vjerskog/lopovskog tipa a Bakir vodeci nacionalista.
Posto se ta teza cesto provlaci na drugim temama - kako je bosnjacki nacionalizam glavni krivac i uzrok separatizma - volio bih da protagonisti toga iznesu svoje dokaze ovdje - po mogucnosti hronoloski. Plus - kako se manifestuje.
Meni iskreno receno nije jos jasna odlika bosnjackog nacionalizma - osim ako nije u pitanju nacionalni identitet.
Bošnjački nacionalizam je alibi velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici za njihove separatističke težnje.
Za velikosrbe i velikohrvate najprihvatljivija opcija bi bila da Bošnjaci ili kolektivno se odreknu države BiH ili da njima dozvole da državu raskrčme po svojim mokrim snovima. Nijedna bošnjački nacionalista, nema viziju stvaranja islamskog kalifata na glavnini bosanskohercegovačke teritorije. A svaki velikosrbin vidi Srbiju u granicama Virovitica - Karlovac - Karlobag. Dok velikohrvati sanjaju Hrvatsku u granicama Banovine.
Dakle, po čemu je to Čavara zaključio da Bošnjaci imaju viziju razaranja BiH? Po tome što ne žele udovoljiti HDZ-U u njihovim megalomanskim bolesnim ciljevima?
- SaraFina
#41 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
animals wrote:Jedan gradjanin, jedan glas je mislim nemoguce u BIH, jer ni jedan narod nije
Dok ne "dorastemo" tu su Komšići, Kukići ili Lijanovići
- 512MB
#42 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Pa imas sad jedan gradjanin jedan glas po entitetima, nije ni to lose. Jos kad se ukine etnicki prefix..animals wrote:Jedan gradjanin, jedan glas je mislim nemoguce u BIH, jer ni jedan narod nije
- animals
#43 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Stoka sitnog zuba..SaraFina wrote:animals wrote:Jedan gradjanin, jedan glas je mislim nemoguce u BIH, jer ni jedan narod nije
Dok ne "dorastemo" tu su Komšići, Kukići ili Lijanovići
nebitni, ko i njihova politika..
- SaraFina
#44 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Možda i jesu nebitni, ali dovoljni da HDZ posalju na rezervnu klupu 
-
hAZNADAR
#45 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Malo pojasnite te pojavne oblike. Ocigledno se kontate dobro pa objasnite meni laiku. Nije mi poznato da Bosnjaci vecinom sebe smatraju vlasnikom svega i da su drugi podstanari. Barem institucionalno, medijski, kroz skolstvo,.... kao u slucaju drugih. A istina je da Bosnjaci sebe smatraju civilizovanijim po pitanju etike u ratu i poslije - necemo sad da li grijese u tome ili ne. Da li je to taj opasni nacionalizam koji prijeti da rasturi BiH?cyprus wrote:Htjedoh napisat podugačak post, ali skontah da je sve što sam htio napisati sažeto u ovom postu... Naročito u ovom boldiranom...palermo wrote:Postoji li bošnjački nacionalizam, naravno da postoji (doduše, mora se priznati da još uvijek nije dovolkjno artikuliran). Je li opasan za Bosnu i Hercegovinu, jeste (za Bosnu i Hercegovinu, jedinstvenu, cjelovitu, multietničku, za neku drugu Bosnu i hercegovinu vjerovatno i nije)....zašto je opasan, zato što dolazi od naroda koji čini više od 50 % stanovništva ove zemlje, dakle jedinog naroda koji može očuvati ovu BOsnu i Hercegovinu ali i jedinog naroda koji je može i rasturiti. KOji su njegovi pojavni oblici, pa isti kao i u svih drugih nacionalizama, bolji si od drugih (naravno ovo ima svoje varijacije, recimo mi smo civiliziraniji) svijest , ti si vlasnik svega, drugi su podstanari, kako si vlasnik svega tvoja pravila se moraju poštovati i tako to.
![]()
![]()
- cyprus
#46 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
U demokratskim heterogenim državama princip 'jedan čovjek - jedan glas' može proći ukoliko oni kojih je manje imaju teritorijalnu autonomiju i ukoliko je država generalno decentralizovana... Međutim, i za to je preduslov da postoje koliko-toliko normalni međuetnički odnosi da bi država funkcionisala...
Ovdje po meni nije problem državno uređenje, nego upravo međuetnički odnosi... Čak i da se nekim čudom eliminišu entiteti i kantoni, dobijemo jednog predsjednika i jednu vladu, i eto uspostavi se taj čuveni 'jedan čovjek - jedan glas' opet bi država teško funkcionisala... Možda malo lakše nego sad, ali bi svejedno ostao cirkus... Dakle, osnov za funkcionisanje ove države jeste izgradnja bar nekog minimuma povjerenja među ovdašnjim narodima... A nacionalizmi vuku proces u suprotnom smjeru... Eto to je jedan od glavnih problema sa nacionalizmom - otuđuje ljude od ljudi...
Ovdje po meni nije problem državno uređenje, nego upravo međuetnički odnosi... Čak i da se nekim čudom eliminišu entiteti i kantoni, dobijemo jednog predsjednika i jednu vladu, i eto uspostavi se taj čuveni 'jedan čovjek - jedan glas' opet bi država teško funkcionisala... Možda malo lakše nego sad, ali bi svejedno ostao cirkus... Dakle, osnov za funkcionisanje ove države jeste izgradnja bar nekog minimuma povjerenja među ovdašnjim narodima... A nacionalizmi vuku proces u suprotnom smjeru... Eto to je jedan od glavnih problema sa nacionalizmom - otuđuje ljude od ljudi...
- animals
#47 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Covic, kakav je da je, jaci je politicar od njih za pet klasa...SaraFina wrote:Možda i jesu nebitni, ali dovoljni da HDZ posalju na rezervnu klupu
-
palermo
#48 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
hajdehAZNADAR wrote:
Malo pojasnite te pojavne oblike. Ocigledno se kontate dobro pa objasnite meni laiku. Nije mi poznato da Bosnjaci vecinom sebe smatraju vlasnikom svega i da su drugi podstanari. Barem institucionalno, medijski, kroz skolstvo,.... kao u slucaju drugih. A istina je da Bosnjaci sebe smatraju civilizovanijim po pitanju etike u ratu i poslije - necemo sad da li grijese u tome ili ne. Da li je to taj opasni nacionalizam koji prijeti da rasturi BiH?
da citiram samoga sebe
I ova tema u sebi ima nacionalistički kontekst jer je zamišljena prevashodno kao mjesto na kojem će se ismijavati bilokakva pomisao o postojanju bošnjačkog nacionalizma
- 512MB
#49 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
A dje pecat, mislim rezultati?animals wrote:Covic, kakav je da je, jaci je politicar od njih za pet klasa...SaraFina wrote:Možda i jesu nebitni, ali dovoljni da HDZ posalju na rezervnu klupu
- animals
#50 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ovo si dobro napisao...cyprus wrote:U demokratskim heterogenim državama princip 'jedan čovjek - jedan glas' može proći ukoliko oni kojih je manje imaju teritorijalnu autonomiju i ukoliko je država generalno decentralizovana... Međutim, i za to je preduslov da postoje koliko-toliko normalni međuetnički odnosi da bi država funkcionisala...
ovako se nigdje nece stici..
moze jos pedeset godina da se zaledimo...
i da ostanemo zadnja rupa na svirali, zahvaljujuci naivnim nadanjaima, jedan covjek, jedan glas...