Ti si mi i pao na um kada sam razmišljao o ovomeVitezanin wrote:Odlična ideja. Dobrim dijelom podsjeća na organizaciju Grada Zagreba i Grada Ljubljane - oba su se reorganizirala nakon i tijekom 90ih.
Ipak, Ilidža - to mora biti dio cijele priče. Pogledaj Rajlovac - zašto taj cijeli dio pripada Gradu onda? Ovdje ne postoji dosljednost kod primjene kriterija. Ako se pozivamo na to da je Ilidža predgrađe (što u određenom smislu i jeste, djelomično), šta je Rajlovac i kako je taj dio "Grad Sarajevo" ako se strogo pridržavamo funkcionalnih kriterija?! Ilidža je daleko više "grad" ili da kažem gradski kvart/okrug nego Rajlovac, koji u postojećem uređenju pripada gradskoj općini. Kad kažem Ilidža naravno mislim na čitavo područje u Sarajevskom polju.
Vraćam se na Zagreb i Ljubljanu - oba grada su funkcionalno dobro uređena i uključuju široko područje, pogotovo Zagreb. Trebalo bi vidjeti kako su oni to riješili. Ako bi išli na širu reorganizaciju, onda bi recimo i Hrasnica mogla biti okrug za sebe. I onda "centralna" Ilidža. Itd. Mislim, može se u nedogled.
Još jedan primjer, Koševo sa svim urbanim i ruralnim dijelovima je danas dio općine Centar tj dio Grada, Stup to nije uopće... Jasno je, sav taj ruralni dio "iza" Koševa naslanja se na općinu Centar i bez nje nema smisla. Ilidža se naslanja i na sebe (jer može) i na sam Grad zato što je Ilidža i jedno i drugo. Zašto ne promijeniti granice općina onda? Između ostalog. Stup bi ovdje mogao biti jedan okrug ovdje, ako ne cijela Ilidža.
Također, ne treba zaboraviti da je Ilidža dio naseljenog mjesta Sarajevo iako administrativno to trenutno nije Grad Sarajevo.
I na kraju, ovdje se mora napraviti šira rasprava sa stanovnicima. Dakle, mora se izaći na teren i identificirati potrebe građana. To je ogroman posao koji uključe niz statističkih podataka- gdje se ko kreće, kolika je povezanost kvartova, gdje ljudi idu na posao, da li su postojeće općine/predviđeni okruzi logično kreirani itd. Kod nas se linije povlače iz kancelarija. Zato imamo niz nelogičnosti.
A sad o Ilidži... Kao što rekoh ranije, i dalje sam izričito protiv njenog uključivanja u sastav grada... Zašto?
1. Uključivanje Ilidže otvara put i ostalim prigradskim opštinama da krenu istim putem... Vogošća je recimo bliža centru grada nego Ilidža... Ako uključiš Vogošću, nemaš puno argumenata da odbiješ Hadžiće i Ilijaš... Zašto bi Rakovica bila dio Sarajeva, a Hadžići recimo ne bi? I na kraju krajeva, zašto bi Trnovo ostalo jedino po strani? I tako bismo dobili nešto slično Istočnom Sarajevu - "grad" koji je 80% obrastao šumom... Ma koliko to sa ekološkog aspekta izgledalo cool, zapravo je vrlo jasno koliko je besmisleno...
2. Sa uključivanjem Ilidže, Vogošće i eventualno još prigradskih opština, dobivaš još 100 do 150 hiljada stanovnika, među kojima je relativno mali broj onih koji žive u naseljima koja se mogu nazvati istinski urbanim... Osim što bi to narušilo urbani karakter Sarajeva, istovremeno bi i predstavljalo veliki teret gradu... Da ne govorimo o političkim implikacijama i cementiranju pozicije SDA...
3. Skoro svaki veći grad ima i svoju prigradsku zonu, odnosno satelitska naselja... Ilidža i Vogošća su naselja koja se perfektno uklapaju u definiciju prigradske zone... Ako njih proglasimo dijelom Sarajeva, šta je onda predgrađe? Visoko? Kiseljak?
4.Ilidža ima sve odlike zasebnog grada! Ilidža u urbano-geografskom smislu ima svoj centar, svoju periferiju, svoju gravitacionu zonu, svoju posebnu urbanu historiju nastanka i širenja... To sarajevski kvartovi nemaju... Zašto je degradirati u status kvarta?
5. Sarajevo i Ilidža su dva grada koja su se u svojoj ekspanziji dodirnula, ali nisu srasla u jednu urbanu cjelinu... Takvih primjera imaš mnogo u svijetu... Treba uporediti kako Zemun jeste srastao sa Beogradom u jednu urbanu cjelinu i kako to Ilidža nije... Razlika drastična... Jedino se o Stupu možda može potencijalno govoriti kao o dijelu Sarajeva, jer čini se da bi on mogao biti pod većim gravitacijskim uticajem Sarajeva nego Ilidže, usprkos činjenici da administrativno pripada Ilidži...
6. Dobro da si spomenuo Rajlovac... Rajlovac za razliku od Ilidže ne može da egzistira kao zasebno gradsko naselje... Ono mora biti dio neke veće cjeline - u ovom slučaju Sarajeva... Ilidža sa druge strane ima sve što joj treba da upravlja sama sobom...
7. Ja bih rekao da je trenutno važeći obuhvat naseljenog mjesta Sarajeva glupost i da je potrebna njegova korekcija...
8. Treba valjda napraviti i neku distinkciju između grada i kantona...