Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

cyprus

#26 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by cyprus »

Vitezanin wrote:Odlična ideja. Dobrim dijelom podsjeća na organizaciju Grada Zagreba i Grada Ljubljane - oba su se reorganizirala nakon i tijekom 90ih.

Ipak, Ilidža - to mora biti dio cijele priče. Pogledaj Rajlovac - zašto taj cijeli dio pripada Gradu onda? Ovdje ne postoji dosljednost kod primjene kriterija. Ako se pozivamo na to da je Ilidža predgrađe (što u određenom smislu i jeste, djelomično), šta je Rajlovac i kako je taj dio "Grad Sarajevo" ako se strogo pridržavamo funkcionalnih kriterija?! Ilidža je daleko više "grad" ili da kažem gradski kvart/okrug nego Rajlovac, koji u postojećem uređenju pripada gradskoj općini. Kad kažem Ilidža naravno mislim na čitavo područje u Sarajevskom polju.

Vraćam se na Zagreb i Ljubljanu - oba grada su funkcionalno dobro uređena i uključuju široko područje, pogotovo Zagreb. Trebalo bi vidjeti kako su oni to riješili. Ako bi išli na širu reorganizaciju, onda bi recimo i Hrasnica mogla biti okrug za sebe. I onda "centralna" Ilidža. Itd. Mislim, može se u nedogled.

Još jedan primjer, Koševo sa svim urbanim i ruralnim dijelovima je danas dio općine Centar tj dio Grada, Stup to nije uopće... Jasno je, sav taj ruralni dio "iza" Koševa naslanja se na općinu Centar i bez nje nema smisla. Ilidža se naslanja i na sebe (jer može) i na sam Grad zato što je Ilidža i jedno i drugo. Zašto ne promijeniti granice općina onda? Između ostalog. Stup bi ovdje mogao biti jedan okrug ovdje, ako ne cijela Ilidža.

Također, ne treba zaboraviti da je Ilidža dio naseljenog mjesta Sarajevo iako administrativno to trenutno nije Grad Sarajevo.

I na kraju, ovdje se mora napraviti šira rasprava sa stanovnicima. Dakle, mora se izaći na teren i identificirati potrebe građana. To je ogroman posao koji uključe niz statističkih podataka- gdje se ko kreće, kolika je povezanost kvartova, gdje ljudi idu na posao, da li su postojeće općine/predviđeni okruzi logično kreirani itd. Kod nas se linije povlače iz kancelarija. Zato imamo niz nelogičnosti.
Ti si mi i pao na um kada sam razmišljao o ovome :D Znam da smo prije nekoliko godina konverzirali na istu temu, i ti si zastupao stav da bi svaki kvart u Sarajevu trebao biti opština... Tada sam bio protiv toga, ali sam vremenom modifikovao tu ideju u ovaj prijedlog gore...

A sad o Ilidži... Kao što rekoh ranije, i dalje sam izričito protiv njenog uključivanja u sastav grada... Zašto?

1. Uključivanje Ilidže otvara put i ostalim prigradskim opštinama da krenu istim putem... Vogošća je recimo bliža centru grada nego Ilidža... Ako uključiš Vogošću, nemaš puno argumenata da odbiješ Hadžiće i Ilijaš... Zašto bi Rakovica bila dio Sarajeva, a Hadžići recimo ne bi? I na kraju krajeva, zašto bi Trnovo ostalo jedino po strani? I tako bismo dobili nešto slično Istočnom Sarajevu - "grad" koji je 80% obrastao šumom... Ma koliko to sa ekološkog aspekta izgledalo cool, zapravo je vrlo jasno koliko je besmisleno...

2. Sa uključivanjem Ilidže, Vogošće i eventualno još prigradskih opština, dobivaš još 100 do 150 hiljada stanovnika, među kojima je relativno mali broj onih koji žive u naseljima koja se mogu nazvati istinski urbanim... Osim što bi to narušilo urbani karakter Sarajeva, istovremeno bi i predstavljalo veliki teret gradu... Da ne govorimo o političkim implikacijama i cementiranju pozicije SDA...

3. Skoro svaki veći grad ima i svoju prigradsku zonu, odnosno satelitska naselja... Ilidža i Vogošća su naselja koja se perfektno uklapaju u definiciju prigradske zone... Ako njih proglasimo dijelom Sarajeva, šta je onda predgrađe? Visoko? Kiseljak?

4.Ilidža ima sve odlike zasebnog grada! Ilidža u urbano-geografskom smislu ima svoj centar, svoju periferiju, svoju gravitacionu zonu, svoju posebnu urbanu historiju nastanka i širenja... To sarajevski kvartovi nemaju... Zašto je degradirati u status kvarta?

5. Sarajevo i Ilidža su dva grada koja su se u svojoj ekspanziji dodirnula, ali nisu srasla u jednu urbanu cjelinu... Takvih primjera imaš mnogo u svijetu... Treba uporediti kako Zemun jeste srastao sa Beogradom u jednu urbanu cjelinu i kako to Ilidža nije... Razlika drastična... Jedino se o Stupu možda može potencijalno govoriti kao o dijelu Sarajeva, jer čini se da bi on mogao biti pod većim gravitacijskim uticajem Sarajeva nego Ilidže, usprkos činjenici da administrativno pripada Ilidži...

6. Dobro da si spomenuo Rajlovac... Rajlovac za razliku od Ilidže ne može da egzistira kao zasebno gradsko naselje... Ono mora biti dio neke veće cjeline - u ovom slučaju Sarajeva... Ilidža sa druge strane ima sve što joj treba da upravlja sama sobom...

7. Ja bih rekao da je trenutno važeći obuhvat naseljenog mjesta Sarajeva glupost i da je potrebna njegova korekcija...

8. Treba valjda napraviti i neku distinkciju između grada i kantona...
Fudo Bosna

#27 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by Fudo Bosna »

I Vogosca i Ilidza su neodvojivi dijelovi grada Sarajeva, vec i od prije rata, a Ilidza je to i fakticki/urbano, vec skoro drugu deceniju, direktnim gradnjom desetina poslovnih i stambenih zgrada te spajanjem sa centralnim dijelovima grada. Politika moze donositi oduke, kako je kome "ceif", i ovo ignorisati, ali su to cinjenice, pogotovu kada u opstini Novi Grad imas jedan Rajlovac ili u Centru, naselje Nahorevo, a Nedzarici i Heco eto " nisu grad" :izet: ...

Da ne spominjemo apsurde da imamo tablu dobrodoslice, u opstinu Ilidza, tik iza tramvajske okretaljke Nedzarici, sto bi kao trebalo znaciti da se, " izaslo van grada" :-) .

Slicnu "komediju" od politickog uredjenja gradske cjeline, imamo samo nekih 400 metara od raskrsnice, Sip/Bare, gdje je od pravca Kobilje Glave, tabla, sa nazivom, "Sarajevo", kao da kilometrima vec nismo u gradu, od pravca Vogosce, odnosno kao da dijelovi naselja Bare i Kobilja Glava eto " nisu" grad Sarajevo? Apsurd do apsurda... :-)

Naravno , politika i izivljavanje nad bosanskom prjestonicom mogu ciniti "cuda", pa sutra neka suprotna politika moze i Kiseljak ili Ilijas " pripojiti" gradu Sarajevu, a ovi koji preferiraju staro Sarajevo iz ranih godina 20 vijeka ili jos ranije, mogu Sarajevo "svesti" na podrucje danasnjih opstina Stari Grad i Centar ili cak i manje...

Uostalom, nije "preuredjenje" glavnog grada jedini apsurd u Daytonskoj BIH...
trambusek88

#28 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by trambusek88 »

Black swan wrote:prste dalje od ilidze
mi smo imali butmirsku kulturu i rimske toplice
prije nego je postojala vrhbosna :mrgreen:
Stari Rimski grad Aquae S
neki

#29 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by neki »

Sve što ste imali sjebaće vam ovakva samouprava...
Radi očuvanja nasljeđa Ilidže najbolje bi bilo da ova opština uđe u sastav grada...tako memić i slični ne bi mogli samostalno mijenjati planove..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by Truba »

izgradit ćemo mi novu i stariju ilidžu
:thumbup:
Haris.ba

#31 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by Haris.ba »

neki wrote:
Sve što ste imali sjebaće vam ovakva samouprava...
Radi očuvanja nasljeđa Ilidže najbolje bi bilo da ova opština uđe u sastav grada...tako memić i slični ne bi mogli samostalno mijenjati planove..
Neka građani Ilidže odluče šta žele, a ne neko sa čaršije da kroji. Pa da za 20. godina mogu okriviti nekog čaršijanera sa špicokama. Neka hvala. Sam pao, sam se ubio.

Jednostavno pitanje - šta Ilidža dobiva ulaskom administrativno u grad? To što će se zvati grad Sarajevo? Šta ima od toga?
Truba

#32 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by Truba »

ne pitaj se što možeš učiniti za ilidžu
upitaj se što si do sada učinio?
:thumbup: :sax: :bih:
Vitezanin

#33 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by Vitezanin »

cyprus wrote:
Vitezanin wrote:Odlična ideja. Dobrim dijelom podsjeća na organizaciju Grada Zagreba i Grada Ljubljane - oba su se reorganizirala nakon i tijekom 90ih.

Ipak, Ilidža - to mora biti dio cijele priče. Pogledaj Rajlovac - zašto taj cijeli dio pripada Gradu onda? Ovdje ne postoji dosljednost kod primjene kriterija. Ako se pozivamo na to da je Ilidža predgrađe (što u određenom smislu i jeste, djelomično), šta je Rajlovac i kako je taj dio "Grad Sarajevo" ako se strogo pridržavamo funkcionalnih kriterija?! Ilidža je daleko više "grad" ili da kažem gradski kvart/okrug nego Rajlovac, koji u postojećem uređenju pripada gradskoj općini. Kad kažem Ilidža naravno mislim na čitavo područje u Sarajevskom polju.

Vraćam se na Zagreb i Ljubljanu - oba grada su funkcionalno dobro uređena i uključuju široko područje, pogotovo Zagreb. Trebalo bi vidjeti kako su oni to riješili. Ako bi išli na širu reorganizaciju, onda bi recimo i Hrasnica mogla biti okrug za sebe. I onda "centralna" Ilidža. Itd. Mislim, može se u nedogled.

Još jedan primjer, Koševo sa svim urbanim i ruralnim dijelovima je danas dio općine Centar tj dio Grada, Stup to nije uopće... Jasno je, sav taj ruralni dio "iza" Koševa naslanja se na općinu Centar i bez nje nema smisla. Ilidža se naslanja i na sebe (jer može) i na sam Grad zato što je Ilidža i jedno i drugo. Zašto ne promijeniti granice općina onda? Između ostalog. Stup bi ovdje mogao biti jedan okrug ovdje, ako ne cijela Ilidža.

Također, ne treba zaboraviti da je Ilidža dio naseljenog mjesta Sarajevo iako administrativno to trenutno nije Grad Sarajevo.

I na kraju, ovdje se mora napraviti šira rasprava sa stanovnicima. Dakle, mora se izaći na teren i identificirati potrebe građana. To je ogroman posao koji uključe niz statističkih podataka- gdje se ko kreće, kolika je povezanost kvartova, gdje ljudi idu na posao, da li su postojeće općine/predviđeni okruzi logično kreirani itd. Kod nas se linije povlače iz kancelarija. Zato imamo niz nelogičnosti.
Ti si mi i pao na um kada sam razmišljao o ovome :D Znam da smo prije nekoliko godina konverzirali na istu temu, i ti si zastupao stav da bi svaki kvart u Sarajevu trebao biti opština... Tada sam bio protiv toga, ali sam vremenom modifikovao tu ideju u ovaj prijedlog gore...

A sad o Ilidži... Kao što rekoh ranije, i dalje sam izričito protiv njenog uključivanja u sastav grada... Zašto?

1. Uključivanje Ilidže otvara put i ostalim prigradskim opštinama da krenu istim putem... Vogošća je recimo bliža centru grada nego Ilidža... Ako uključiš Vogošću, nemaš puno argumenata da odbiješ Hadžiće i Ilijaš... Zašto bi Rakovica bila dio Sarajeva, a Hadžići recimo ne bi? I na kraju krajeva, zašto bi Trnovo ostalo jedino po strani? I tako bismo dobili nešto slično Istočnom Sarajevu - "grad" koji je 80% obrastao šumom... Ma koliko to sa ekološkog aspekta izgledalo cool, zapravo je vrlo jasno koliko je besmisleno...

2. Sa uključivanjem Ilidže, Vogošće i eventualno još prigradskih opština, dobivaš još 100 do 150 hiljada stanovnika, među kojima je relativno mali broj onih koji žive u naseljima koja se mogu nazvati istinski urbanim... Osim što bi to narušilo urbani karakter Sarajeva, istovremeno bi i predstavljalo veliki teret gradu... Da ne govorimo o političkim implikacijama i cementiranju pozicije SDA...

3. Skoro svaki veći grad ima i svoju prigradsku zonu, odnosno satelitska naselja... Ilidža i Vogošća su naselja koja se perfektno uklapaju u definiciju prigradske zone... Ako njih proglasimo dijelom Sarajeva, šta je onda predgrađe? Visoko? Kiseljak?

4.Ilidža ima sve odlike zasebnog grada! Ilidža u urbano-geografskom smislu ima svoj centar, svoju periferiju, svoju gravitacionu zonu, svoju posebnu urbanu historiju nastanka i širenja... To sarajevski kvartovi nemaju... Zašto je degradirati u status kvarta?

5. Sarajevo i Ilidža su dva grada koja su se u svojoj ekspanziji dodirnula, ali nisu srasla u jednu urbanu cjelinu... Takvih primjera imaš mnogo u svijetu... Treba uporediti kako Zemun jeste srastao sa Beogradom u jednu urbanu cjelinu i kako to Ilidža nije... Razlika drastična... Jedino se o Stupu možda može potencijalno govoriti kao o dijelu Sarajeva, jer čini se da bi on mogao biti pod većim gravitacijskim uticajem Sarajeva nego Ilidže, usprkos činjenici da administrativno pripada Ilidži...

6. Dobro da si spomenuo Rajlovac... Rajlovac za razliku od Ilidže ne može da egzistira kao zasebno gradsko naselje... Ono mora biti dio neke veće cjeline - u ovom slučaju Sarajeva... Ilidža sa druge strane ima sve što joj treba da upravlja sama sobom...

7. Ja bih rekao da je trenutno važeći obuhvat naseljenog mjesta Sarajeva glupost i da je potrebna njegova korekcija...

8. Treba valjda napraviti i neku distinkciju između grada i kantona...
1. Blizina nije ovdje odlučujući faktor: pogledaj povezanost Ilidže vs Vogošće s centrom grada. S Vogošćom mi je stvar jasna, to je totalno prigradska općina. Ilidža - ona, po nekoj mojoj analizi, ima "dvojni" identitet (za sebe je,ali je jednako Sarajevo) i sav kontekst razvoja Ilidže (ako idemo kronološki) je Ilidžu sve više i više stapao sa Sarajevom dok u jednom trenutku Ilidža nije i postala i dio grada (administrativno) i dio naseljenog mjesta Sarajevo. Događaje iza 1995. ne uključujem u ovo jer je isključivi motiv tadašnjih promjena administrativnih obilježja u cijeloj BiH obojen etno-politikom, a ne funkcionalnošću. Želim reći da je Ilidža, slijedeći funkcionalne kriterije, postala Sarajevo, ali da je uvijek ostala-Ilidža.

2. Nisam baš siguran da bi to zacementiralo poziciju bilo kojoj stranci. Ako već govorimo o tome. Pogledaj pojedinačne rezultate po općinama od izbora do izbora i vidjet ćeš različite rezultate. Ako bi izborni zakon bio demokratskiji (direktan izbor gradonačelnika, otvorenije liste, dva kruga izbora itd) to bi donijelo neke interesantne stvari na političkom nebu (onoga što vidim kao) Sarajeva. :)

3. Istina. Ako pitaš mene, svi osim Ilidže su prigradska naselja. :D

4. Ne bih se u potpunosti složio da Ilidža ima svoju gravitacionu zonu - Ilidžu i sva mjesta okolo/zapadno u tom smislu "upije" centar Sarajeva. Za ostalo se slažem.

5. Dobro je što si spomenuo Zemun jer ima dosta dodirnih točaka sa Ilidžom (nastala, bila posebno, upijena od ostatka Beograda, postao općina u sastavu grada itd), pa čak bi skoro stavio znak jednakosti između ovo dvoje. A postojeći trendovi u razvoju /šireg/ Sarajeva idu apsolutno u tom smjeru u kojem je Zemun postao dio Beograda. Ovdje više neće biti čak ni stvar administracije i politike nego opet funkcionalnosti. Zemun i Zemunci imaju jasan identitet unutar Beograda (čak postoje glasovi koji smatraju da Zemun treba ponovno postati zaseban grad), ljudi će ti reći "ja sam iz Zemuna", "živim u Zemunu pored Beograda" (ovo sam doživio face to face pa sam onda malo istražio šta je Zemun :D) itd. Koliko će ljudi s tramvajskog okretišta na Ilidži, ili s Otesa, reći "Idem u Sarajevo"?

6. Slažem se, ali upravo to treba biti i cilj svake općine ili okruga ili bilo kojeg drugog nižeg nivoa upravljanja unutar grada. Ti okruzi, općine, šta već, su zasebni jer imaju svoje posebnosti, svoju autonomiju i zato i trebaju postojati. Ali ipak, dio su veće cjeline, opet zbog funkcionalnosti.

7. Da, i administrativne granice i kancelarijski rad koji nije terenski. Ali mislim da korekciju doživljavamo u dva različita smjera. :D

8. Treba. Grad Sarajevo, čak ovakav kakav jeste (adminsitrativno) je nekakav objekt u rukama kantona i općina. Totalno irelevantan za bilo šta osim simbolike. To se jasno vidi po ulozi gradonačelnika i gradskih vijećnika u odnosu na ono što imaju načenici općina i vijeća. Da ne govorim kantona.
:thumbup: :thumbup:
Truba

#34 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by Truba »

ja koliko shvatam
ilidža je od pejtona do termi od lužana do prve tramvajske u kasindo

:D kako vi shvaćate ilidžu
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#35 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by sabina1 »

Black swan wrote:ja koliko shvatam
ilidža je od pejtona do termi od lužana do prve tramvajske u kasindo

:D kako vi shvaćate ilidžu
Nema tu mnogo mudrovanja , naseljeno mjesto Ilidža je centar sa hotelima plus Pejton i Otes i plus Lužani.

Ostalo su naselja u sastavu općine.

Toliko mi je žao što je Ilidža urbanističko-građevinski nepovratno unakažena za sva vremena i za vijek vijekova.
Ostavio je načelnik vrlo snažan pečat kao ranu na srcu.
Od nekadašnjeg gotovo rajski lijepog naselja do današnjeg rugla.
Još da se poravnaju one dvije škole i posao je završen.....
El_comadante

#36 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by El_comadante »

a možda malo da se preurede granice trenutnih općina...? recimo stup i studentske domove pripojiti NG a ilidzu ostaviti izvan grada, i recimo granicu općine centar malo više pomjeriti prema kobiljoj glavi i tako to...
Haris.ba

#37 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by Haris.ba »

El_comadante wrote:a možda malo da se preurede granice trenutnih općina...? recimo stup i studentske domove pripojiti NG a ilidzu ostaviti izvan grada, i recimo granicu općine centar malo više pomjeriti prema kobiljoj glavi i tako to...
Studentski domovi su već u NG. :D

A može. Ilidža će dati NG Stupsko brdo, a NG će Ilidži dati Haliloviće. Mogli bi se dogovoriti.
El_comadante

#38 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by El_comadante »

Haris.ba wrote:
El_comadante wrote:a možda malo da se preurede granice trenutnih općina...? recimo stup i studentske domove pripojiti NG a ilidzu ostaviti izvan grada, i recimo granicu općine centar malo više pomjeriti prema kobiljoj glavi i tako to...

A može. Ilidža će dati NG Stupsko brdo, a NG će Ilidži dati Haliloviće. Mogli bi se dogovoriti.
znam da je tu negdje granica. jesi li siguran da studenski pripadaju NG? vidiš ja bih povukao recimo liniju razdvajanja od aedromskog putem pa preko stupske petlje do miljacke. ovako ide nekako ukrivo granica. a ilidzi bih dao dio oko rajlovca recimo ahatoviće svakako su predaleko
Tesla Edison

#39 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by Tesla Edison »

Pišite vi šta hoćete ali meni je najveći paradoks to što u naselju Nezuci na samom izlazu iz Višegrada stoji tabla "Dobro došli u Istočno SARAJEVO". Sarajevo namjerno napisano velikim slovima. Dakle po njihovom, Sarajevo počinje tik iznad mosta Mehmed Paše Sokolovića :D.
supercali

#40 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by supercali »

TESLA_EDISON wrote:Pišite vi šta hoćete ali meni je najveći paradoks to što u naselju Nezuci na samom izlazu iz Višegrada stoji tabla "Dobro došli u Istočno SARAJEVO". Sarajevo namjerno napisano velikim slovima. Dakle po njihovom, Sarajevo počinje tik iznad mosta Mehmed Paše Sokolovića :D.
Necu reci da nisi u pravu i da ne stoji moguce je al ja koliko znam ta tabla stoji negdje oko rogatice jer sam to procitao negdje uz podatak da is ima najvece "parkove" u europi kad se uzme povrsina grada i zelena povrsina u istom
supercali

#41 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by supercali »

El_comadante wrote:
Haris.ba wrote:

znam da je tu negdje granica. jesi li siguran da studenski pripadaju NG? vidiš ja bih povukao recimo liniju razdvajanja od aedromskog putem pa preko stupske petlje do miljacke. ovako ide nekako ukrivo granica. a ilidzi bih dao dio oko rajlovca recimo ahatoviće svakako su predaleko
Studentski su sigurno u ng
bach

#42 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by bach »

Vratiti gradske rejone. Zašto ne? Bistrik, Vratnik. Koševo, Baščaršija, M. Dvor, Dolac itd

http://www.arhivsa.ba/wordpress/?page_id=1008
.2. GRADSKO POGLAVARSTVO – SARAJEVO

Sign. GP-1

Neposredno po zauzimanju Sarajeva od strane austrougarskih trupa (19.VIII 1878.) general Filipović je objavio (22.VIII 1878.) provizorni Statut grada Sarajeva koji je propisana organizacija opštine, te formirano opštinsko vijeće (zastupstvo) i poglavarstvo (magistrat), organi koji su pod kontrolom Vladina povjerenika, brinuli o opštinskim poslovima i istovremeno, vršili određene upravne poslove. Marta 1880. Zemaljska vlada izradila je poslovni red za Zastupstvo i Gradsko poglavarstvo, koji su dopunjeni 1884. odnosno 1899. godine. Od 1883. Grad je bio podijeljen na 7 kotara (reona): 1) Čaršija, 2) Koševa, 3) Bjelave, 4) Kovači, 5) Grad (Vratnik), 6) Hrvatin (do potoka Bistrik) i 7) Čobanija, a od 1. januara 1898. Gradu su pripojeni i Pofalići i dio opštine Dolac. Gradsko poglavarstvo je bilo opštinski izvršni organ pod kontrolom Opštinskog zastupstva, odnosno Zemaljske vlade.
Image

Sadašnja podjela na općine kakve znamo (SG, NG, NS i Centar) nije stara ni 40 godina...

Ne mora se svako složiti sa mnom, ali nekako bi mi ljepše zvučalo da se općina Novo Sarajevo zove općina Dolac ( tako se taj kraj od M. Dvora do ČVile zvao otkako postoji svijet), da se Novi grad općina Alipašin Most ( još jedan lijep i vrlo star toponim), da se Centar zove Koševo, a Stari grad Baščaršija, Kovači ili nekako tako.
trambusek88

#43 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by trambusek88 »

Ma ja ba, kad ćemo se već toliko vraćati unazad onda hajmo općinu Ilidža nazvati općina Aqua S

Ova teritorijalna organizacija opština je baš iz vremena kad je Sarajevo bilo na vrhuncu.

Zaokružena je 1978 kad je formirana općina Novi Grad. Normalno, do 70-tih je bilo OK da to područje bude u sastavu Novog Sarajeva, jer su na tom području bila isključivo sela.
Tokom sedamdesetih i osamdesetih to područje se izgradilo, tako da je opravdano osnovana nova općina. Koliko bi veće gužve bile u šalter sali opštine Novo Sarajevo da je ostala jedna općina i sad bi neko nešto ukidao.

Dobro je ovo ovako. Ljudi su vazda željni promjena, pa kad vide da postane gore onda kukaju za starim.
Izbori 1990 su pokazali da su ljudi bili željni promjena, pa znamo gdje su nas ti izbori odveli, šta smo sve preživjeli i kakve imamo posljedice toga i dan danas.
Ono što su nam ostavili pametni ljudi koji su vladali na vrhuncu ovog grada ne treba mijenjati sad kad vladaju lopovi, budale i ljudi koji useru čega god se dohvate.
bach

#44 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by bach »

trambusek88 wrote:Ma ja ba, kad ćemo se već toliko vraćati unazad onda hajmo općinu Ilidža nazvati općina Aqua S

Ova teritorijalna organizacija opština je baš iz vremena kad je Sarajevo bilo na vrhuncu.

Zaokružena je 1978 kad je formirana općina Novi Grad. Normalno, do 70-tih je bilo OK da to područje bude u sastavu Novog Sarajeva, jer su na tom području bila isključivo sela.
Tokom sedamdesetih i osamdesetih to područje se izgradilo, tako da je opravdano osnovana nova općina. Koliko bi veće gužve bile u šalter sali opštine Novo Sarajevo da je ostala jedna općina i sad bi neko nešto ukidao.

Dobro je ovo ovako. Ljudi su vazda željni promjena, pa kad vide da postane gore onda kukaju za starim.
Izbori 1990 su pokazali da su ljudi bili željni promjena, pa znamo gdje su nas ti izbori odveli, šta smo sve preživjeli i kakve imamo posljedice toga i dan danas.
Ono što su nam ostavili pametni ljudi koji su vladali na vrhuncu ovog grada ne treba mijenjati sad kad vladaju lopovi, budale i ljudi koji useru čega god se dohvate.
Ni tada to nije bilo najsretnije i najefikasnije rješenje...
Haris.ba

#45 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by Haris.ba »

bach wrote:
Ni tada to nije bilo najsretnije i najefikasnije rješenje...
Što?
Fudo Bosna

#46 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by Fudo Bosna »

trambusek88 wrote:Ma ja ba, kad ćemo se već toliko vraćati unazad onda hajmo općinu Ilidža nazvati općina Aqua S

:thumbup:

Da i zato sada poslije rata i imamo u skupstinskim klupama istinske "patriote i urbaniste", koji centar grada: Stup, Kobilju, dio naselja Bare, Nedzarice kod Hece , " izmjestaju" izvan grada i slicne politicke gluposti koje nemaju veze sa zdravom logikom i urbanizmom. Grad je prije 30 tak godina x puta bolje funkcionisao kada su dijelovi grada bili i Vogosca i Ilidza i sada, kada se Ilidza fizicki spojila sa centrom grada istu treba tretirati kao "prigradsku" opstinu. Nonsens i glupost na kub...

Uostalom, podjimo od logike, danas vise hiljada ljudi stanuje u "vangradskim" naseljima; Stup, dio Nedzarica, dio Bara i slicno, nego u nekim nenaseljenim dijelovima, Centra i Starog Grada, pa o kojim "prigradskim" opcinama mi govorimo?

Ovi pobornici svodjenja Sarajeva na pola grada, od Carsije do Otoke, znaju cinjenicu, da kada su na Stupu ili u Kasindilskoj ili Barama kazu da su u gradu, a ne van grada, kako nam "podvalise" ovi posljeratni politicki kvaziurbanisti !
cyprus

#47 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by cyprus »

Fudo Bosna wrote:...Da i zato sada poslije rata i imamo u skupstinskim klupama istinske "patriote i urbaniste", koji centar grada: Stup, Kobilju, dio naselja Bare, Nedzarice kod Hece , " izmjestaju" izvan grada...
Ne, Žuč je centar grada :oops:
Fudo Bosna

#48 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by Fudo Bosna »

cyprus wrote:
Fudo Bosna wrote:...Da i zato sada poslije rata i imamo u skupstinskim klupama istinske "patriote i urbaniste", koji centar grada: Stup, Kobilju, dio naselja Bare, Nedzarice kod Hece , " izmjestaju" izvan grada...
Ne, Žuč je centar grada :oops:

Stup, ili Bare naravno nisu centar grada u bukvalnom smislu, ali je zaista glupo da Stup ili dio Bara koji su fakticki blizu centra Sarajeva , kao "nisu" dio Sarajeva jer ulaze u teritirijalni dio "prigradskog" naselja Ilidza, odnosno Vogosca :-) ...
(Ilidza je 70 tih godina 20 stoljeca to uistinu i bila, prigradska opstina, ali je sada dio grada ! Naravno da Zuc nije centar Sarajeva, ali ako je to dio grada, a jeste, ne vidim po cemu Ilidza i Vogosca, odnosno dijelovi tih opstina "nisu" Sarajevo?)

Po meni i po vecini stanovnika ovog grada; Kasindolska je u gradu Sarajevu, tramvajska Ilidza u Sarajevu, Stup naselje i Stup tramv. stanica, tram. okretaljka Nedzarici, Heco, dio Bara, Kobilja, nisu, "centar" u uzem smislu, poput dijela od Vjecne do Marin Dvora, ali sigurno su dio ovog grada i nisu oni koji su osamdesetih to svrstavali u grad Sarajevo bili "ludi" ?

Danas je to cinjenica i to su sastavni dijelovi grada Sarajeva...

I moja nana rahmetli je 70 tih govorila da njoj Sarajevo "nije" iza Marin Dvora, ali za skoro pola stoljeca, Ilidza , koja je nekad bila van grada, postala je dio Sarajeva !
orinoco

#49 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by orinoco »

Fudo Bosna wrote:Stup, ili Bare naravno nisu centar grada u bukvalnom smislu, ali je zaista glupo da Stup ili dio Bara koji su fakticki blizu centra Sarajeva , kao "nisu" dio Sarajeva jer ulaze u teritirijalni dio "prigradskog" naselja Ilidza, odnosno Vogosca :-) ...
(Ilidza je 70 tih godina 20 stoljeca to uistinu i bila, prigradska opstina, ali je sada dio grada ! Naravno da Zuc nije centar Sarajeva, ali ako je to dio grada, a jeste, ne vidim po cemu Ilidza i Vogosca, odnosno dijelovi tih opstina "nisu" Sarajevo?)

Po meni i po vecini stanovnika ovog grada; Kasindolska je u gradu Sarajevu, tramvajska Ilidza u Sarajevu, Stup naselje i Stup tramv. stanica, tram. okretaljka Nedzarici, Heco, dio Bara, Kobilja, nisu, "centar" u uzem smislu, poput dijela od Vjecne do Marin Dvora, ali sigurno su dio ovog grada i nisu oni koji su osamdesetih to svrstavali u grad Sarajevo bili "ludi" ?

Danas je to cinjenica i to su sastavni dijelovi grada Sarajeva...

I moja nana rahmetli je 70 tih govorila da njoj Sarajevo "nije" iza Marin Dvora, ali za skoro pola stoljeca, Ilidza , koja je nekad bila van grada, postala je dio Sarajeva !
Tačno. I Hadžići, Vogošća, Rakovica, Vojkovići, Hrasnica i cijeli taj krug oivičen ovim naseljima, čini grad Sarajevo
Fudo Bosna

#50 Re: Teritorijalna reorganizacija Grada Sarajeva?

Post by Fudo Bosna »

Hadzici nisu dio grada, to nisu bili ni prije rata. Ali sigurno da: dio Bara, Kobilja, Kasindolska tramvajska / ulica, tramv Energoinvest, Stup, Heco, Nedzarici i slicno koji pripadaju opstinama Vogosca i Ilidza, jesu dijelovi grada a te opstine su i prije rata , kada npr Ilidza nije fizicki kao danas bila dio grada , fizicki spojena, sada i fizicki spojene sa npr opstinom Novi Grad, znaci to je, tih 6 opstina, A zone GRASA i prije rata bilo i jeste grad Sarajevo...

Nikad na tramvajskoj Stup, na Kobiljoj ili npr na tram Nedzarici neces reci da nisi u gradu, a sve su to dijelovi opstina Ilidza/Vogosca, koje, ( koja glupost na kub, kao nisu u gradu :lol: )...
Post Reply