Potkradate li vlastitu državu ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Potkradate li vlastitu državu

Da, zato da bih preživio/preživjela
0
No votes
Da, zato da imam više za druge stvari
3
10%
Da, zato što ne volim ovu državu
1
3%
Da, zato što ne volim vlast u državi
6
20%
Da, jer svi potkradaju državu
2
7%
Da, povremeno i sitno kad moram
3
10%
Ne, zato što sam pošten
12
40%
Ne, zato što ne smijem
0
No votes
Potkradanje države nije kriminal
3
10%

Total votes: 30

Novak20

#26 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Alfons Kauders wrote:
Novak20 wrote:Počevši od švercanja u tramvaju, kopiranju udžbenika za djecu u državnoj firmi i javnoj upravi, neplaćanja režija, korištenja službenog telefona i automobila, vrdanja na porezu, krađe drva za ogrijev, lažiranja invaliditeta pa do uzimanja mita u poslovima štetnim po općinu, kanton, F BiH, državu BiH.

Marka po marka, nabere se toga podosta i sve to neko na kraju opet plati iz svog džepa.

Kako, zašto, koliko potkradamo BiH i do kada se možemo ponašati kako se ponašamo praveći, svjesno ili nesvjesno, štetu državi ?

Možemo li iskreno pričati (bez imena :wink: ) o ovoj temi koja se ne svodi na brojanje krvnih zrnaca i mjerenje patriotizma osjećajima ?

Nije mi namjera da bilo koga osuđujem nego da se svako za sebe malo preispita da bi došli do odgovora ko smo i kakvi smo.
Nikad nisam potkradao svoju drzavu, Republiku BiH. :D
:-)

Možda nisi bio u prilici jer je R BiH kratko trajala u miru, pa i u ratu.

To nije razlog da sadašnja BiH ne bude tvoja država. Znaš to i sam.
Novak20

#27 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Velkoski wrote:ovo nije država, ovo je pokušaj od države :mrgreen:
Vrijeme će pokazati. Sad - zasad ipak jeste država ali to nije primarna tema. Primarno je koliko radimo na tome da dokažemo ili opovrgnemo tvoju tezu.
daddy-kool

#28 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by daddy-kool »

Pojedinac/građanin ne može u značajnijoj mjeri oštetiti državu, to rade veliki sistemi/klike koje vladaju i koji redovno krše zakone i propise i za to nisu kažnjeni. (neplaćeni porezi, doprinosi, sudske presude, ne proganja se sistemska korupcija i sl)

Neefikasnost pravosudnog sistema je najveći problem.
Novak20

#29 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

ExNihilo wrote:Šta je prvo - kokoš ili jaje? Niti će građani samoinicijativno, istovremeno i masovno korelirano prestati potkradati državu, niti će to uraditi oni koji predstavljaju državu. Zbog toga je uopće nebitno šta je tu uzrok, a šta posljedica. Šta akcija, a šta reakcija. Poenta je da moraju postojati snažne institucije koje će kanalisati ponašanje svih učesnika u pravcu koji je od najboljeg interesa za cijelu zajednicu.

Tamo gdje su te institucije jake, jaka je i država. Tamo gdje su slabe, imamo raznorazne bosne i hercegovine.

I to je to.
Mislim da si na pravom tragu. Samo instituciju čine ljudi. Kakvi ljudi, drugi je padež.

U stvari, kad malo bolje razmislim, takvima i odgovara da svi potkradaju državu. Mi nasitno, oni profesionalno, a lopov lopovu ne prigovara. :D
vryzas

#30 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by vryzas »

Velkoski wrote:koju državu?

:lol: :gunjastajl:

:bih:

:oops:
Liska

#31 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Liska »

supercali wrote:
Liska wrote:
supercali wrote:Da bi drzava postovala gradjane i oni moraju postovati drzavu
Mislim da ste u krivu kad kazete da vise drzava potkrada gradjane u odnosu na obrnuto
Uzmimo samo ne placanje komunalija kazni izbjegavanje placanja bilo cega
Normalno da bi te drzava ispostovala kad bi sve to bilo placeno al nije placeno pa ni ona tebi nema platiti sta te sleduje
Uz to ubrojimo lopove na funkcijama preglomaznu administraciju dobijemo ono sto imamo

Evo ja recimo tramvaj slabo placam i znam da grijesim al se i ne vozim toliko s njim al to ne opravdava mene sto ne placam
Recimo da platim svaku desetu voznju a onih 9 sveram
E sada u 10 dana gras od mene zaradi 1,6 umjesto 16 i koliko je takvih kao ja ili jos gorih?
Sto se tice komunalija poreza i toga sve placam na vrijeme tako da mogu reci da sam po tom pitanju uzoran al koliko ljudi znamo da ne placa sve to znamo bar jednog sa dugom
Da ne pominjemo naplate kazni za recimo saobracaj pa svako malo onaj duzan 3000 onaj 10000 onaj 7000 i sl
Da ne idemo dalje da radije daju 20 policajcu a ne 50 za kaznu sto je tu naravno taj policajac kriv itd itd
Vidi, a nije ti palo na pamet da je karta preskupa za naš standard. To je državni lopovluk kako ga ja vidim. Kad bi karta bila 0,50 feninga, mislim da se ljudi ne bi šverali bez plaćanja. Država na ovoj razlici cijene uzme više nego što ti ukradeš od nje. Država dozvoljava marže u trgovini od 80% a normalna u svijetu je maksimalno 10%. Pa ti je hrana skuplja nego na Visu ili u Njemačkoj. Sve što si nabrojao je sića jer sve to je ionako preskupo za uslugu koju pružaju. U Irskoj se voda ne plaća npr. Mi smo kao građani već davno platili sav vodovodni sustav koji postoji u BiH i još nam naplaćuju vodu iz sustava za koji oni nisu dali marke. I mogli bi ovako unedogled, tako ti je i sa telekomunikacijama i mnogim drugim uslugama.
A nisi shvatio onu pricu o izboru ljudi?
A gdje si ti u svome tekstu naveo bilo kakav izbor ljudi. Lako je izabrati ako biraš između lopova i poštenog čovjeka. Problem je kad biraš između manjeg i većeg lopova jer se pošteni ne ubacuju u politiku.
Maraschino

#32 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Maraschino »

"Dvije milijarde štete u predmetu 'Pandora' su nestale pa gdje su pare, gdje je optužnica za taj novac, sve se svelo na optužnicu za zloupotrebu službenog položaja Kemala Čauševića, taj predmet je upropašten. Nek me demantuju ako misle suprotno i ja ću podnijeti ostavku", kazao je Mektić.
Mektic sve rekao a mi raspravljamo o kili eksera.
moonca

#33 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by moonca »

:zoka:
Ja svoju malo zakinem. :lol:
Novak20

#34 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Maraschino wrote:
"Dvije milijarde štete u predmetu 'Pandora' su nestale pa gdje su pare, gdje je optužnica za taj novac, sve se svelo na optužnicu za zloupotrebu službenog položaja Kemala Čauševića, taj predmet je upropašten. Nek me demantuju ako misle suprotno i ja ću podnijeti ostavku", kazao je Mektić.
Pa dok ne pođemo raspravljati o kili eksera događati će nam se ovakve stvari. I gore.
Maraschino

#35 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Maraschino »

Novak20 wrote:
Maraschino wrote:
Pa dok ne pođemo raspravljati o kili eksera događati će nam se ovakve stvari. I gore.
Mislim da si mlad da shvatis pricu o kili eksera.
Novak20

#36 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Maraschino wrote:
Novak20 wrote:
Maraschino wrote:
Mislim da si mlad da shvatis pricu o kili eksera.
Pa ispričaj omladini. Podijeli znanje, možda shvatim.
daddy-kool

#37 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by daddy-kool »

Novak20 wrote:

Dobra analogija je ekologija, znamo da su najveći problemi teška industrija, termoelektrane, starost i neefiksnost prometala, neregulisano loženje itd, ali treba djecu učiti da ne bacaju papiriće po ulici.

Stoji, ali se neće ništa bitno promijeniti.
Connaisseur Karlin

#38 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Connaisseur Karlin »

Velkoski wrote:ovo nije država, ovo je pokušaj od države :mrgreen:
:thumbup:
Maraschino

#39 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Maraschino »

Pa vidis, mnoga luksuzna naselja(Neum 1,2, Surdup...) su napravljeni dok se radnik pretresao da ne iznese koji ekser sa gradilista ili iz tvornicke hale.

Povika na vuka a lisica koke nosi.

Ko nije navikao da potkrada roditelje, firmu, komsije taj nece ni drzavu. Drzavu najvise potkradaju oni na vlasti. Sto veci polozaj vece potkradanje.
Njanjavi

#40 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Njanjavi »

Vakvu drzavu ne treba krast, treba joj jebat mater na svakom koraku kako znas i umijes :)
Last edited by Njanjavi on 09/06/2017 18:09, edited 1 time in total.
Fudo387

#41 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Fudo387 »

Jok, ne smijem.
Sprangijaju te u zatvor dok si rek'o keks.
ho oponopono

#42 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by ho oponopono »

...šta god mogu da izmuljam, zajebem ...tu sam...i ne jebe me nesanica...+ i curak je tu...:pusi2:
Gojeni H

#43 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Gojeni H »

Ne.
Moj vlastiti uspjeh zavisi od uspjeha zajednice u kojoj zivim.
moonca

#44 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by moonca »

:-)

Ondak se slobodno moze reci , da ste svi uspjesni tamo.

:D
Novak20

#45 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

daddy-kool wrote:
Novak20 wrote:

Dobra analogija je ekologija, znamo da su najveći problemi teška industrija, termoelektrane, starost i neefiksnost prometala, neregulisano loženje itd, ali treba djecu učiti da ne bacaju papiriće po ulici.

Stoji, ali se neće ništa bitno promijeniti.
:thumbup:

Prvo što sam djecu naučio je upravo ovo, ne bacaj papiriće i omote po cesti. Stavi u džep do prve kante. Nevjerovatno je kako dijete od 4-5-6 godina ovako jednostavnu lekciju zapamti i drži je se čitav život.

Još bolje je ako vidi i uvjeri se da roditelji rade isto. Nije loša ona: "Misli globalno, radi lokalno".
Novak20

#46 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Maraschino wrote:Pa vidis, mnoga luksuzna naselja(Neum 1,2, Surdup...) su napravljeni dok se radnik pretresao da ne iznese koji ekser sa gradilista ili iz tvornicke hale.

Povika na vuka a lisica koke nosi.

Ko nije navikao da potkrada roditelje, firmu, komsije taj nece ni drzavu. Drzavu najvise potkradaju oni na vlasti. Sto veci polozaj vece potkradanje.
Ne bih se vraćao toliko u prošlost kad su ljudi možda imali razloga da potkradaju Jugoslaviju. Nisu je voljeli kao državu, zato se i raspala. Ondašnji luksuz je svakako nula prema ovom današnjem.

Za ovo boldirano ti mogu reći da nije tačno. Znam ljude koji ne potkradaju roditelje i komšije, nisu imali priliku potkradati firmu ali državu gule ko majmun bananu.

Mi danas potkradamo BiH, jednu i jedinu. Ako uzmemo da u prosjeku uzmemo od države markicu dnevno u sitnom potkradanju, to je 3,5 miliona KM x 365 dana = 1.277 miliona KM. Sitnica, ali svako za sebe može izračunati koliko ukrade od države.

I još jedan problem ili fenomen. Prije će završiti sa kaznom države onaj ko neuspješno pokuša podmititi kakvog inspektora ili policajca sa 20 ili 500 KM nego onaj ko otvoreno zavrne veće cifre.
Maraschino

#47 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Maraschino »

Novak20 wrote:
Ne bih se vraćao toliko u prošlost kad su ljudi možda imali razloga da potkradaju Jugoslaviju. Nisu je voljeli kao državu, zato se i raspala. Ondašnji luksuz je svakako nula prema ovom današnjem.

Za ovo boldirano ti mogu reći da nije tačno. Znam ljude koji ne potkradaju roditelje i komšije, nisu imali priliku potkradati firmu ali državu gule ko majmun bananu.

Mi danas potkradamo BiH, jednu i jedinu. Ako uzmemo da u prosjeku uzmemo od države markicu dnevno u sitnom potkradanju, to je 3,5 miliona KM x 365 dana = 1.277 miliona KM. Sitnica, ali svako za sebe može izračunati koliko ukrade od države.

I još jedan problem ili fenomen. Prije će završiti sa kaznom države onaj ko neuspješno pokuša podmititi kakvog inspektora ili policajca sa 20 ili 500 KM nego onaj ko otvoreno zavrne veće cifre.
Ono boldirano, :lol: Koliko Hrvati vole Hrvatsku, koliko Srbi vole Srbiju a ipak su ih rasturili kroz tajkunizaciju i kriminal. ne stoji to, nisu voljeli Jugoslaviju i zato je potkradali.

Ma znas sta, kada bi bili svi posteni omogucili bi onima gore jos vise da mogu uzimati. Pa je li ti vidis covjece koje su gore stetocine. Sve prihode od poreza, carina, PDV-a, taksi...im malo pa se jos aduzuju da promijene vozne parkove, isplate izmisljene privilegije a ovamo pticamo o nekim sitnicama kako se neko dosjetio da drzavu zakine.
triconja

#48 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by triconja »

supercali wrote:Da bi drzava postovala gradjane i oni moraju postovati drzavu
Mislim da ste u krivu kad kazete da vise drzava potkrada gradjane u odnosu na obrnuto
Uzmimo samo ne placanje komunalija kazni izbjegavanje placanja bilo cega
Normalno da bi te drzava ispostovala kad bi sve to bilo placeno al nije placeno pa ni ona tebi nema platiti sta te sleduje
Uz to ubrojimo lopove na funkcijama preglomaznu administraciju dobijemo ono sto imamo

Evo ja recimo tramvaj slabo placam i znam da grijesim al se i ne vozim toliko s njim al to ne opravdava mene sto ne placam
Recimo da platim svaku desetu voznju a onih 9 sveram
E sada u 10 dana gras od mene zaradi 1,6 umjesto 16 i koliko je takvih kao ja ili jos gorih?
Sto se tice komunalija poreza i toga sve placam na vrijeme tako da mogu reci da sam po tom pitanju uzoran al koliko ljudi znamo da ne placa sve to znamo bar jednog sa dugom
Da ne pominjemo naplate kazni za recimo saobracaj pa svako malo onaj duzan 3000 onaj 10000 onaj 7000 i sl
Da ne idemo dalje da radije daju 20 policajcu a ne 50 za kaznu sto je tu naravno taj policajac kriv itd itd
Zato odose trajvani na vjecna lovista, a vi taban fijakerom na destinacije :lol:
studiorum_tuzlaensis

#49 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ovo nije nikakva država.

Ovo je parazitska zajednica uhljebljenih na budžetu i tajkuna koji žive na grbači sirotinje kojoj se daje zraka na kasikicu.

Kradem državu na sve moguće i nemoguće načine u skladu sa momentom i mogućnostima. Preporučujem i drugima isto, jer svaka marka koju izbijemo iz njihovog džepa je marka manje za njihova auta, regrese, naknade, odbore, komisije, kurve, seminare, balavurdiju i djecu uhljebljenih, velike i sigurne plate, slikavanja po egzoticnim mjestima.

Ovdje ni novi rat neće nista resetovati. Tacnije, narod je zaglupljen do te mjere da nema šanse da se desi bilo kakav pozitivni moment ili revolucija. Podanicki, sadaka i 'nek se ne puca' mentalitet je duboko ukorijenjen u DNK bosanskog Srbina i Hrvata, a o nepotizmu i običajima u Bošnjaka da ne govorimo.

Rješenje je selidba u sretnije krajeve vladavine prava, časti i na mjestu gdje su uhljebljeni u manjini. Njemačka je neki kurs i cilj.
Novak20

#50 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Maraschino wrote:
Novak20 wrote:

Ono boldirano, :lol: Koliko Hrvati vole Hrvatsku, koliko Srbi vole Srbiju a ipak su ih rasturili kroz tajkunizaciju i kriminal. ne stoji to, nisu voljeli Jugoslaviju i zato je potkradali.

Ma znas sta, kada bi bili svi posteni omogucili bi onima gore jos vise da mogu uzimati. Pa je li ti vidis covjece koje su gore stetocine. Sve prihode od poreza, carina, PDV-a, taksi...im malo pa se jos aduzuju da promijene vozne parkove, isplate izmisljene privilegije a ovamo pticamo o nekim sitnicama kako se neko dosjetio da drzavu zakine.
Mogu biti malo ironičan :wink: , a inače se slažem sa tobom oko toga ko nanosi veću štetu državi.

Sreća, država je bogatija od svih nas pojedinačno pa ne osjeti krađu i to po nju nema posljedica. :D

Vlast, tačnije ljudi u vlasti, su samo vrh potkradanja vlastite države ali je i taj vrh potekao iz baze koja je slabo vidljiva i malo manje aktivna. Baza, odnosno svi mi, nije bezazlena u sitnom potktadanju. Jednostavno, na ovaj način se uspostavlja sistem vrijednosti koji govori da je poželjno zavrnuti državu gdje god se može i koliko se može u skladu sa položajem u društvu. Ispočetka sitno, simpatična švera u tramvaju, pa davanje mita policajcu, pa se uključimo u politiku da bi mogli uzimati više.....

Da je 90 % baze pošteno, manja šansa bi bila da na vrh isplivaju nepošteni. Ako bi i isplivali, puno bi ih više poštenih očiju pratilo šta rade pa ne bi uvijek iznova dobili prilike da nastave sa svojim aktivnostima.
Post Reply