E jbg sadUterivacDugoga wrote:Nije da ne znaju raja citati,nego ti ne znas pisati/izjasnjavati se/formulisati recenicu.sadie_forever wrote:Domaci iz drugih krajeva..dakle drugi krajevi drzave/drugi gradovi,pa ti stvarno ne znas citati jer nije prvi put da tebe ispravljamMyTao wrote: Hahaha domaci iz drugih zemlja?![]()
Postoji rijec za to... IMIGRANTI.
Lupas ko p...po samaru.
I Sarajevo nije metropola. Ja sam rodjen u Sarajevu,od prije par godina zivim u Skandinaviji.Da bi jedan grad bio metropola mora da ima svasta nesto.Sarajevo to nema.Jedino sto ima,jeste taj neki mahalski smek sto ne mozes naci na zapadu.
Ti mora da zivis u nekakvoj rupi,u kartonskoj kutiji cim si tako formirala misljenje zbrda-zdola sto bi rekle stare nene...
Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
- sadie_forever
#26 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
-
broj dva
#27 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Jedna od meni najdrazi stvari zivota u skandinaviji je da evo vec 10 godina ne znam nista o ljudima koji zive sprat ispod mene i sprat iznad mene.
Za one sto imaju vrata preko puta moji znam da imaju curicu od godinu dana i bjele zube (kad se nasmjesimo i klimnemo glavom jedno drugom)
Boli njih za mene i mene za njih. Nece me pitati casu ulja ili dva jaja za kolac ali ce mi zovnut muriju ako pretjeram sa muzikom.
Posteno i uredno, svak se svojim jadom zabavio.
Kod nas je vec drugacije i ima i to svojih prednosti za druzeljubive ljude. Recimo evo dosli su mi starci u posjetu, njima komsije kucu paze, macku hrane, bastu zaljevaju...
A za mahaluse, malo radoznalost, malo zelja za tracanjem, malo dosada...nije tesko za shvatiti.
Za one sto imaju vrata preko puta moji znam da imaju curicu od godinu dana i bjele zube (kad se nasmjesimo i klimnemo glavom jedno drugom)
Boli njih za mene i mene za njih. Nece me pitati casu ulja ili dva jaja za kolac ali ce mi zovnut muriju ako pretjeram sa muzikom.
Kod nas je vec drugacije i ima i to svojih prednosti za druzeljubive ljude. Recimo evo dosli su mi starci u posjetu, njima komsije kucu paze, macku hrane, bastu zaljevaju...
A za mahaluse, malo radoznalost, malo zelja za tracanjem, malo dosada...nije tesko za shvatiti.
- sadie_forever
#28 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Isto ovdje,zivila u zgradi od djetinstva do 24-e,i nikad nikoga nisam upoznala...porodica pored mene ima psa,to je sve sto znam,i u zadnje vrijeme izgleda da joj je muz u starackom domu a i ona treba da ode,iznemoglibroj dva wrote:Jedna od meni najdrazi stvari zivota u skandinaviji je da evo vec 10 godina ne znam nista o ljudima koji zive sprat ispod mene i sprat iznad mene.
gledam malo turske ´serije i one njihove istanbulske mahale,ako je ono uopste istina lici na Sa..ali i taj istanbul ima svoj bolji gradski dio koji je vise zapadnjacki i gdje komsija komsiju ne zna
- Filter
#29 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
imas i kod zeljebjelave wrote:Mozda Sa nije metropola ali ima 2 metropolisa. Jedan na Titovoj i novi na Marin Dvoru.
- sadie_forever
#30 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
krenuli su lanci i u bosni znaciFilter wrote:imas i kod zeljebjelave wrote:Mozda Sa nije metropola ali ima 2 metropolisa. Jedan na Titovoj i novi na Marin Dvoru.
- MyTao
#31 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Kompleksi su cudo.
- omega369
#32 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Pa, mogu ti reci prilicno su krivi. Nekoliko godina sam radio sa kolegom iz "tih krajeva" koji naravno zivi u sarajevuNadzorna_ploca wrote:Ma ja, krivi su ovi iz Foce, Ruda, Rogatice.
- sadie_forever
#33 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Vise mi idu na zivce ljudi ciji su roditelji dosli u Sa a oni sad pricaju kao da su sarajlije od 10 koljenaomega369 wrote:Pa, mogu ti reci prilicno su krivi. Nekoliko godina sam radio sa kolegom iz "tih krajeva" koji naravno zivi u sarajevuNadzorna_ploca wrote:Ma ja, krivi su ovi iz Foce, Ruda, Rogatice.i svaki dan je bila ista prica, najmanje 3-5 slucajeva je na dnevnoj bazi prepricavao - a jesi vidio onaj, a u mene komsija.... svakom je manu trazio
u zivotu to nisam vidio
- omega369
#34 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
najgori su maniri, najgori 
- Sara03
#35 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Nema tu "metropola"/provincija ... jednostavno to nam je gotovo svima u genima. Samo, neki se kontrolišu, a neki ne. 
-
emmir1
#36 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Ima to svoje draži.
Zapad bi rado uvezao malo mahale
- sadie_forever
#37 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Ima toga ali u selu ili malim gradovimaemmir1 wrote:Ima to svoje draži.
- 512MB
#38 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Procitah dvije stranice i jos uvjek nemam pojma o cemu se tacno pise, koja je definicija te "mahaluse"? Inace Sarajevo fin i interesantan grad, mjesavina evrope i orijenta, tako barem svako od svaba koji je bio dole mi kaze...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#39 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
ne morate icinu skandinaviju da ne znate komsiju ispod iznad pored ili preko
samo dva puta budite podstanari...tojest promijenite stan
u Sarajevu
samo dva puta budite podstanari...tojest promijenite stan
u Sarajevu
- SaraFina
#40 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
U BiH se Sarajevo bukvalno... jedino može nazvati gradom ( u rangu evropskih gradova). U regiji još ZG, BG, Lj...
Što se mentaliteta tiče apsolutno je neistina
da su Švabe, Austrijanci, Švicarci, Skandinavci i sl... operirani od mahalanja ...i neke ekstra kulturne i iznad nas Balkanaca nacije... To samo može tvrditi neko ko nema " prisnih, poslovnih i prijateljskih kontakata" s njima nego površnih ili neko ko ima komplekse onih gastarbajtera iz svojih geoto-a ...
U USA sam bila svjedokom stvaranja " otvorenih torova " upravo zbog mentaliteta.
Ljudi sa njemačkog govornog područja skandinavce su optuživali za šlihtanje Amerikancima... Norvežani, Švedi i Danci toliko pretjeruju sa kopiranjem američkog načina izražavanja da djeluju komično u tom pretjerivanju. Ne možeš za mjesec ili dva usvojiti nijedan jezik u toj mjeri bez obzira na predznanje pa da zvučiš kao neko odrastao na Floridi
Što se mentaliteta tiče apsolutno je neistina
da su Švabe, Austrijanci, Švicarci, Skandinavci i sl... operirani od mahalanja ...i neke ekstra kulturne i iznad nas Balkanaca nacije... To samo može tvrditi neko ko nema " prisnih, poslovnih i prijateljskih kontakata" s njima nego površnih ili neko ko ima komplekse onih gastarbajtera iz svojih geoto-a ...
U USA sam bila svjedokom stvaranja " otvorenih torova " upravo zbog mentaliteta.
Ljudi sa njemačkog govornog područja skandinavce su optuživali za šlihtanje Amerikancima... Norvežani, Švedi i Danci toliko pretjeruju sa kopiranjem američkog načina izražavanja da djeluju komično u tom pretjerivanju. Ne možeš za mjesec ili dva usvojiti nijedan jezik u toj mjeri bez obzira na predznanje pa da zvučiš kao neko odrastao na Floridi
- SaraFina
#41 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
- gledanje turskih serija u dalekoj skandinaviji je baš mahalski mentalitet....sadie_forever wrote:
Isto ovdje,zivila u zgradi od djetinstva do 24-e,i nikad nikoga nisam upoznala...porodica pored mene ima psa,to je sve sto znam,i u zadnje vrijeme izgleda da joj je muz u starackom domu a i ona treba da ode,iznemogli
gledam malo turske ´serije i one njihove istanbulske mahale,ako je ono uopste istina lici na Sa..ali i taj istanbul ima svoj bolji gradski dio koji je vise zapadnjacki i gdje komsija komsiju ne zna
A nisi Sarajka ili?
-
baxus
#42 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Problem je sto mlade Sarajke i Sarajlije vecinom direktno ispod mamine suknje ulaze u brak, bez da su zivjeli 5-10 godina sami.
Taj mentalitet ubija svaki progres.
- SaraFina
#44 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Inače je to praksa u cijeloj BiH. ... a Sarajevo po tom pitanju sigurno ne prednjači. Naprotiv!baxus wrote:Problem je sto mlade Sarajke i Sarajlije vecinom direktno ispod mamine suknje ulaze u brak, bez da su zivjeli 5-10 godina sami.
Ruralni krajevi i manji gradovi gdje je nezaposlenost i stvaranje egzistencije veća su daleko ispred Sarajeva po tom pitanju
-
baxus
#45 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Ne pricamo o ruralnim krajevima, ali ako ces iskreno i tamo momci i djevojke odjebu od roditelja, pa odu u "veliki grad" ili vani da se snalaze.SaraFina wrote:Inače je to praksa u cijeloj BiH. ... a Sarajevo po tom pitanju sigurno ne prednjači. Naprotiv!baxus wrote:Problem je sto mlade Sarajke i Sarajlije vecinom direktno ispod mamine suknje ulaze u brak, bez da su zivjeli 5-10 godina sami.
Ruralni krajevi i manji gradovi gdje je nezaposlenost i stvaranje egzistencije veća su daleko ispred Sarajeva po tom pitanju
I da, bas Sarajevo prednjaci.
- SaraFina
#46 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Nema logike. U Sarajevu ćeš uvijek naći prije posao nego u jednom Gradačcu, Odžaku, Petrovcu. ... a mladi ljudi i bračni parovi u zajednici danas ne ostaju radi tradicije ili mentaliteta nego zbog finansija.baxus wrote:Ne pricamo o ruralnim krajevima, ali ako ces iskreno i tamo momci i djevojke odjebu od roditelja, pa odu u "veliki grad" ili vani da se snalaze.SaraFina wrote:
Inače je to praksa u cijeloj BiH. ... a Sarajevo po tom pitanju sigurno ne prednjači. Naprotiv!
Dakle ako čim se koliko toliko materijalno srede svaki bračni par iole obrazovan i sa solidnim primanjima. ..napustiće roditeljsku kuću i zasnovati sopstveni dom.
Da je normalno da ljudi žive skupa sa roditeljima ili roditeljima roditelja mi ne bi nikad odmakli od običaja prapovjesne porodične zajednice.
-
baxus
#47 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Pa nema ti nikog u tom Odzaku i Petrovcu, većina mladih otišla, to je ono sto ja govorim.SaraFina wrote:Nema logike. U Sarajevu ćeš uvijek naći prije posao nego u jednom Gradačcu, Odžaku, Petrovcu. ... a mladi ljudi i bračni parovi u zajednici danas ne ostaju radi tradicije ili mentaliteta nego zbog finansija.baxus wrote:Ne pricamo o ruralnim krajevima, ali ako ces iskreno i tamo momci i djevojke odjebu od roditelja, pa odu u "veliki grad" ili vani da se snalaze.SaraFina wrote:
Inače je to praksa u cijeloj BiH. ... a Sarajevo po tom pitanju sigurno ne prednjači. Naprotiv!
Dakle ako čim se koliko toliko materijalno srede svaki bračni par iole obrazovan i sa solidnim primanjima. ..napustiće roditeljsku kuću i zasnovati sopstveni dom.
Da je normalno da ljudi žive skupa sa roditeljima ili roditeljima roditelja mi ne bi nikad odmakli od običaja prapovjesne porodične zajednice.
Dok u Sarajevu čekaju da se obrazuju pa onda da se zaposle u tom dodje vrijeme za brak i eto ga...
- SaraFina
#48 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Žive ljudi i u Posavini i u Krajini. .. žene se i udaju. .. ne usisaju to veliki gradovi sve i druge države.
- djevojka bez imena
#49 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Citam i nekako mi se namece zakjucak odnosno pitanje:je li to danas in ne poznavati komsiju? Sta to fali nasim mahalama? Zivim u istom naselju od rodjenja, struktura ljudi nam se malo mjenjala, znam sve komsije cijeli zivot, o svakom svako sve zna otprilike
To sto se ovdje karakterise kao mahalski mentalitet nije nista drugo do malogradjanstina, a mahala je nesto drugo, lijepo,toplo,prisno, nesto cega nema u tim vasim skandinavijama 
To sto nekom smeta sto mu komsija traca, do njega je, kad takav pokusaj par puta iskuliras rahat si do daljnjeg. Danas je trend da sve manje ljudi vole ljude,nazalost.
To sto nekom smeta sto mu komsija traca, do njega je, kad takav pokusaj par puta iskuliras rahat si do daljnjeg. Danas je trend da sve manje ljudi vole ljude,nazalost.
- apsidejzi
#50 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu
Ma nije to IN na zapadu nego posljedica ekonomske neovisnosti. Kad imas svoj dinar onda ga trosis kako ti hoces a sto ih vise imas onda imas i vise mogucnosti. Zasto bih ja provodio vrijeme sa nekim random komsijom koji je tu doselio po random kriteriju, kad mogu otici u udruzenje gdje budu ljudi koji dijele iste interese kao i ja. Interesuje te ples, odes u plesnu skolu i druzis se sa ljudima koji takodjer vole ples. Naravno, ovo zadovoljstvo kosta i sto vise imas novca to ti je dostupnost slicnih aktiviteta veca. Tvoj plesni klub hoce na takmicenje u drugi grad, valja platiti smjestaj, opremu, ucesce na takmicenju i sl. Hoces mozda na casove joge. I to treba platiti.djevojka bez imena wrote:Citam i nekako mi se namece zakjucak odnosno pitanje:je li to danas in ne poznavati komsiju? Sta to fali nasim mahalama? Zivim u istom naselju od rodjenja, struktura ljudi nam se malo mjenjala, znam sve komsije cijeli zivot, o svakom svako sve zna otprilikeTo sto se ovdje karakterise kao mahalski mentalitet nije nista drugo do malogradjanstina, a mahala je nesto drugo, lijepo,toplo,prisno, nesto cega nema u tim vasim skandinavijama
Korist koju imas je da sreces ljude s kojima dijelis slicne interese i s kojima lakse mozes naci zajednicku rijec. Naravno, to zadovoljstvo kosta, ali zato ne moras vrijeme provoditi sa lokalnim kretenima koji zive pored tebe zato sto su bogom dani. Dakle, na zapadu to nije IN, nego posljedica ekonomske neovisnosti. Kod dijaspore to je vise posljedica nuzde jer komsije ne zele imati kontakt s njima.
Naravno, ima tu i interesa koliko hoces. Druzis se sa ljudima koji ce ti omoguciti odskocnu dasku u karijeri. Da sumiram: karijera i zabava su glavni razlozi nepostojanja mahale na zapadu.