to nisma nikad rekla, ne laziEdin H. wrote:A vidis da je uprla na svakoj temi da potencira svoj stav da od dolaska SDA na vlast cvjetaju ruze, dok kod komunista nista nije valjalo.drndalo wrote:Jah, bila je puno gora kontrola letenja nego u drugim zemljama...? Nigdje drugo nije bilo udesa aviona kojem su doprinijeli kontrolori i/ili uredjaji za navodjenje...? Aha... Ni u amerikoj se to nije desavalo... Ne provaljuj se...Connaisseur Karlin wrote:
uh Trident mi je jedan od najljepsih zrakolova![]()
pa sudar je rezultat ATC,a ATC i generlano kontorla zracnih puteva krajem 70tih godina i nije bila bas tako impresivna u SFRJ
Avionska karta
- Connaisseur Karlin
#26 Re: Avionska karta
- drndalo
#27 Re: Avionska karta
Connaisseur Karlin wrote: prestani biti drzak , i vodi normlanu konverzaciju sa argumentima
Interesantan stil... Onako dosljedno...Connaisseur Karlin wrote: to nisma nikad rekla, ne lazi
Uz samo malo kliktanja po web-u, nadjoh pregled najpoznatijih slucajeva... Ko ne vjeruje, neko ugrubo prebroji broj istih koji su se dogodili u Americi, gdje se to "nije desavalo" kako gdjica rece, za razliku od Evrope... Nemam pojma sta si htjela reci (kao i inace) sa zadnjom recenicom:Connaisseur Karlin wrote:
pa uvijek je ljudksi faktor i raspored rada, a u ZG tornju su napravili sljedece greske:
trening na ATC
broj radnika koji su imali podjeljene zadatke tokom rada na kodovima u tri kategorije
overload radnika,umjesto da isti prijavi problem,a to je vec problem CRM, narocito u drzavama nekadasnje Istocen Evrope i Jugo-Istocne Evrope
neprkaticiranje CRM u Evropi je decenijema vise uzorkovalo nesrece , za rbazliku od SAD neba,to je cinjenic,ai taj dio sam licno radila![]()
SFRJ je 70tih imala vyz management bodies iz dijela ATC auuthorityKako su rjesavali konlfikte sa takvim menadzmentom
![]()
Pa molim prevodioce kojim se da, da mi pokusaju objasniti ovaj vyz management tijela iz ATC tijela, te kakve konflikte podrazumijeva koje je menadzment rjesavao?SFRJ je 70tih imala vyz management bodies iz dijela ATC auuthorityKako su rjesavali konlfikte sa takvim menadzmentom
![]()
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mid-air_collision
Da se razumijemo, meni je potpuno jasno zasto u Americi ima puno ovih dogadjaja, jer se tamo puno vise letilo, pa je i potpuno isti % gresaka uzrokovao vise nesreca, ali reci da toga u Americi nije bilo je DILETANTIZAM!
Last edited by drndalo on 13/02/2017 22:09, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#28 Re: Avionska karta
o cemu ti pisesdrndalo wrote:Connaisseur Karlin wrote: prestani biti drzak , i vodi normlanu konverzaciju sa argumentimaInteresantan stil... Onako dosljedno...Connaisseur Karlin wrote: to nisma nikad rekla, ne lazi
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mid-air_collision
rekal sam Edinu da ne laze jer jer je reako da branim period nakon zadnjeg rata, to nije drzak komentar
- karanana
#29 Re: Avionska karta
Sarajevo-Trebinje
Sjj-Tbd
I onda se shuttle busom ili limuzinom za 10 minuta spustis do kraljeva grudobrana
Sjj-Tbd
I onda se shuttle busom ili limuzinom za 10 minuta spustis do kraljeva grudobrana
- Edin H.
#30 Re: Avionska karta
Bio je chiro do Dubrovnika, pa Herceg-Novog, al' ukinuse.karanana wrote:Sarajevo-Trebinje
Sjj-Tbd