Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

O'zone
Globalni moderator

#26 Re: RE: Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by O'zone »

Novi_Nick wrote:
O'zone wrote:Samo se poveća harač i vlast je mirna. Kakav bolan izvoz [emoji38] [emoji38] [emoji38] [emoji38] [emoji38]
:oops: zasto, mozemo li izvoziti politicare kao objekte prodaje, kakava im je cijena na internacionalnom trzistu roba ili radne snage? :-D
0,00000 KM

s mobt'ela
prog321

#27 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by prog321 »

animals wrote:Dugovi se ne vracaju..
samo kamate..
glavnica uvijek ostaje..
vrazje kolo..
Imas gomilu zemalja svake godine koji smanjuju svoj javni dug.
Dze ti dobivaš svoj info? :shock:
Alfons Kauders

#28 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by Alfons Kauders »

prog321 wrote:
samo kamate..
glavnica uvijek ostaje..
vrazje kolo..
Poskok matematika... :)
prog321

#29 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by prog321 »

Samo zato sto Hrvaska i Srbija (kao i pc) ne uspijevaju smanjiti svoj dug misli da je svaka zemlja takva :-)
animals

#30 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by animals »

prog321 wrote:Samo zato sto Hrvaska i Srbija (kao i pc) ne uspijevaju smanjiti svoj dug misli da je svaka zemlja takva :-)
Jeste mi pametni, u sve se razumijete..
pa Austrija svake godine povecava javni dug,
nikako da dodje na zelenu granu da se ne zaduzuje, svake god..
duzna je 300 milijardi eura..
a bogata zemlja..
animals

#31 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by animals »

prog321 wrote:Samo zato sto Hrvaska i Srbija (kao i pc) ne uspijevaju smanjiti svoj dug misli da je svaka zemlja takva :-)
Ko prica o Srbiji i Hrvatskoj..
strucnjak si za lupati ko maxim po diviziji :-)
prog321

#32 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by prog321 »

Ja nikad ne lupam. Moji podaci su lako za povjeriti. Ti nemas pojma.
Austrijski dug se vrti izmedju 65 i 75% GDPa vec preko 30 godina.

:-D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#34 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by pici »

Naučnici predviđaju stvaranje novog superkontinenta za 250 miliona godina
sve fadilj kriv seoska varalica a vid belaja za 250 milijona godina...UŽAS :shock:
animals

#35 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by animals »

Alfons Kauders wrote:
prog321 wrote:
samo kamate..
glavnica uvijek ostaje..
vrazje kolo..
Poskok matematika... :)
Koja je tvoja matematika, jadnice :-)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#36 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by pici »

Logovan wrote:Pratim.

Image

+1
animals

#37 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by animals »

prog321 wrote:Ja nikad ne lupam. Moji podaci su lako za povjeriti. Ti nemas pojma.
Austrijski dug se vrti izmedju 65 i 75% GDPa vec preko 30 godina.

:-D
Da i koliko je to..
300 milijardi..i svake godine se povecava, ne smanjuje se..
Last edited by animals on 16/01/2017 10:18, edited 1 time in total.
prog321

#39 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by prog321 »

Ukratko, Debt ratio se gleda prema udijelu cijele ekonomije. GDP, izvoz, uvoz, rast plata i stanovnika, itd.
Recimo 95e Austrija je imala stanovnika 7.9 miliona, sad je 8.5 m/
To se sve gleda kada se projektira dug jedne drzave.
Austrija stoji dobro. Nebitno je je li 300miliona duga ili neka druga brojka dok god mogucnost otplate je solidna.
Alfons Kauders

#40 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by Alfons Kauders »

animals wrote:
a bogata zemlja..
Ali koji je odnos duga prema GDP-u Austrije, a koji je u RH, BiH i SRB?

Nije problem povecavati javni dug kada ti ekonomija raste i garantuje da ces biti u mogucnosti servisirati dug - procentualno ti isti kurac vratiti 1 milion na 100 miliona ekonomske aktivnosti ili 100 miliona na 10 milijardi. Ako ti raste privreda, onda ti npr. isto dodje kada vracas 1.05 miliona na 105 miliona.

Npr.

- Hrvatska je 2008 imala GDP od $70.5bn, koji je do 2015 pao na $47.8bn.

- BiH je 2008 imala $19.1bn, a do 2015 pad na $16bn.

Per capita:

- Hrvatska 2008 $15900, a 2015 $11300

- BiH 2008 $4970, pad na $4200

A kako se kretao dug?

- Debt to GDP u RH je u istom periodu otisao sa 39% na 86.7%

- Kod nas je otisao sa 16.6% na 30.9%

I mi i Hrvati smo udvostrucili dug per capita, ali Hrvati su debelo pregurali 60%... Dok se mi mozemo jos duplo zaduziti da budemo oko 60%, i opet bi imali bolji odnos od RH. Debilni novinari bi to opisali ovako "SKANDALOZNO: BiH i Hrvatska udvostrucile dug za 8 godina!"... I to bi bilo tacno, ali kao sto vidis, to jednostavno nije nesto sto se moze porediti.

Koliko god se mi prepucavali... Kada se uporede neki ekonomski pokazatelji, BiH ne stoji lose u poredjenju sa okolnim ekonomijama. Jednostavno smo bolje prebrodili krizu zato jer smo imali manje duga, i to povoljnije strukture. Dobro smo prosli i trebamo se nogama udarat u guzicu svaki put kada neko pomene dug BiH. :)
Alfons Kauders

#41 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by Alfons Kauders »

animals wrote:Koja je tvoja matematika, jadnice :-)
Ova maloprije - jer Google u pravilu ima preciznije podatke od Poskoka koji vjeruje da Livno prehranjuje Tuzlu.

Nekim ljudima se jednostavno tesko pomiriti s tim da njihove zelje i emocije nisu isto sto i cinjenice. :)

Nisam siguran da ti spadas u taj klub, doimas se pismenije i pametnije... Ili se varam?
prog321

#42 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by prog321 »

Tacno tako Alfonse. Ja sam davno rekao da bi BiH mogla rijesiti sve svoje infrastrukturne zadatke i opet da bolje stoji u procentu zaduzenosti od regije.
Srbi i Hrvati su kao pijani mornari sto se tice duga. Ne gledaju gdje sta uzimaju. :-)

I naravno da nije trebalo potpisivati aranzman sa MMFom. Barem ne u ovakvoj formi. Nije bio prijeko potreban . Prihodi u 2016 su u federaciji narasli 450 miliona maraka. Refinanciranje duga nije velidan razlog da se daje ruka spasa Dodiku. Pogotovo jer ta debela guska nije zasluzila da se spasava.
animus

#43 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by animus »

Alfons Kauders wrote:
animals wrote:
a bogata zemlja..

Nije problem povecavati javni dug kada ti ekonomija raste i garantuje da ces biti u mogucnosti servisirati dug - procentualno ti isti kurac vratiti 1 milion na 100 miliona ekonomske aktivnosti ili 100 miliona na 10 milijardi. Ako ti raste privreda, onda ti npr. isto dodje kada vracas 1.05 miliona na 105 miliona.

Npr.

Per capita:

A kako se kretao dug?

I mi i Hrvati smo udvostrucili dug per capita, ali Hrvati su debelo pregurali 60%... Dok se mi mozemo jos duplo zaduziti da budemo oko 60%, i opet bi imali bolji odnos od RH. Debilni novinari bi to opisali ovako "SKANDALOZNO: BiH i Hrvatska udvostrucile dug za 8 godina!"... I to bi bilo tacno, ali kao sto vidis, to jednostavno nije nesto sto se moze porediti.

Koliko god se mi prepucavali... Kada se uporede neki ekonomski pokazatelji, BiH ne stoji lose u poredjenju sa okolnim ekonomijama. Jednostavno smo bolje prebrodili krizu zato jer smo imali manje duga, i to povoljnije strukture. Dobro smo prosli i trebamo se nogama udarat u guzicu svaki put kada neko pomene dug BiH. :)
Fahri ne odgovaraju ove cinjenice. Njemu treba cinjenica da smo najgori i da nas je Bakir opljackao. U biti kako si i naveo nije toliko losa situacija mada bi moglo puno bolje.
animus

#44 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by animus »

pici wrote:
Naučnici predviđaju stvaranje novog superkontinenta za 250 miliona godina
sve fadilj kriv seoska varalica a vid belaja za 250 milijona godina...UŽAS :shock:
najžalije mi jadnih engleza. Djaba im Brexit kad ce za 250 miliona godina opet biti dio EU i to teritorijalno povezani a jos budale pravile i tunel ispod mora. :-)
Alfons Kauders

#45 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by Alfons Kauders »

prog321 wrote:Tacno tako Alfonse. Ja sam davno rekao da bi BiH mogla rijesiti sve svoje infrastrukturne zadatke i opet da bolje stoji u procentu zaduzenosti od regije.
Srbi i Hrvati su kao pijani mornari sto se tice duga. Ne gledaju gdje sta uzimaju. :-)

I naravno da nije trebalo potpisivati aranzman sa MMFom. Barem ne u ovakvoj formi. Nije bio prijeko potreban . Prihodi u 2016 su u federaciji narasli 450 miliona maraka. Refinanciranje duga nije velidan razlog da se daje ruka spasa Dodiku. Pogotovo jer ta debela guska nije zasluzila da se spasava.
Nije se moralo, a da li je trebalo to je drugo pitanje. To je kljucna razlika - mi smo ga mogli odbiti i to bi nas kostalo usteda na refinansiranju... A RS nije imala alternative, tj morali su ga dobiti.

Politicka trgovina, vjerovatno... Ali ne znam oko cega. Mozda cak i nije neka trgovina, vec samo danajski poklon... Jer jebiga, ako horsasu das nekoliko grama zutog... Da li si mu pomogao ili ne? To je vec stvar tumacenja i filozofije... :)
Alfons Kauders

#46 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by Alfons Kauders »

animus wrote:
Alfons Kauders wrote:
animals wrote:
a bogata zemlja..

Npr.

Per capita:

A kako se kretao dug?

Fahri ne odgovaraju ove cinjenice. Njemu treba cinjenica da smo najgori i da nas je Bakir opljackao. U biti kako si i naveo nije toliko losa situacija mada bi moglo puno bolje.
Fahri ne odgovaraju cinjenice.

Ne ove, vec bilo koje. :)
animals

#47 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by animals »

prog321 wrote:Tacno tako Alfonse. Ja sam davno rekao da bi BiH mogla rijesiti sve svoje infrastrukturne zadatke i opet da bolje stoji u procentu zaduzenosti od regije.

Ti opet o Hrvatskoj,koja me ne interesuje..
Da bi BIH, napredovala morala bi se zaduziti..
jebes to sto nije duzna, kad i nema nista..
ceste katastrofa, industrija nula..
kvalitet zivota gradjana nula..
pricas o smanjenju duga, i to nazivas uspjehom..
uspjeh je kad imas standard koji garantuje kvalitet zivota gradjana ove zemlje,
a to samo moze pametnim zaduzivanjem,
tj. zaduzivati se da povecas standard zivljenja svoji gradjana..
danas u svijetu, najbogatije zemlje su i najzaduzenije..
Alfons Kauders

#48 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by Alfons Kauders »

animals wrote:

Ti opet o Hrvatskoj,koja me ne interesuje..
Da bi BIH, napredovala morala bi se zaduziti..
jebes to sto nije duzna, kad i nema nista..
ceste katastrofa, industrija nula..
kvalitet zivota gradjana nula..
pricas o smanjenju duga, i to nazivas uspjehom..
uspjeh je kad imas standard koji garantuje kvalitet zivota gradjana ove zemlje,
a to samo moze pametnim zaduzivanjem,
tj. zaduzivati se da povecas standard zivljenja svoji gradjana..
danas u svijetu, najbogatije zemlje su i najzaduzenije..
Nije samo o Hrvatskoj vec o BiH. Srbija i Hrvatska su susjedne zemlje sa slicnom privredom, slicnim trzistem, slicnim stanovnistvom, i logicno je da koriste za usporedbu. Ne znam sta bi ti? Da BiH cifre uporedjujemo sa Paragvajem ili Tajvanom? Ili da ih nikako ne poredimo, jer eto, tebi to smeta?

Dug svakako treba smanjivati kada je u pitanju ova vrsta zaduzivanja koju BiH koristi, jer se ovdje ne radi o "pametnom zaduzivanju" vec o aranzmanu s IMF-om. Zapravo to je i jebeni uslov IMF-a, da se krese dug i javna potrosnja. To nije ideja nekog od nasih pametnjakovica. Isto tako, taj novac se ne moze preusmjeriti u nesto "pametno" tipa infrastrukture ili subvencija... Jer... Nije za to. Vajda ti smeta i IMF? Dobro, ali onda nadji nekog ko ce nam dati sredstva pod slicnim uslovima, ali da ima "hrvatski legitimitet" ili koji vec kurac. Pitaj Kolindu da nam da 1.2bn eura po 0.9% pa javi kad to dogovoris, imas moju podrsku.

A ima i "pametnog" zaduzivanja, tipa ulaganja u infrastrukturu i energetiku. Zapravo trebalo ih je biti, ali SBB i HDZ su ih odlucili blokirati kako bi zajebali SDA, tako da se u ovom mandatu nece graditi autoput, magistrale i nove elektrane. Garant i za to kriv IMF? :)
prog321

#49 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by prog321 »

Ne moras glumiti politicku korektnost Alfonse.

Kra De Ze je jedini krivac zastoja gradnje autoputeva u pederaciji. Ili barem 90%otni krivac.
Rekao sam prije 3 godine. Nece biti novih km bez nogiranja kamenjaraca :-D
Alfons Kauders

#50 Re: Vlada FBiH stvorila godišnji dug veći od milijardu KM!

Post by Alfons Kauders »

prog321 wrote:Ne moras glumiti politicku korektnost Alfonse.

Kra De Ze je jedini krivac zastoja gradnje autoputeva u pederaciji. Ili barem 90%otni krivac.
Rekao sam prije 3 godine. Nece biti novih km bez nogiranja kamenjaraca :-D
Zavisi, moze se reci i da su 99%, ali ipak nisu 100% - odnosno odgovoran je i SBB, kao i donekle SDA.

Hrvatima je u interesu za zakoce te projekte, a SBB im je saveznik... Sto u mojim ocima znaci da su u istom camcu i boli me kita za procentima, jer mi je bitna namjera :)
Post Reply