Sekularisti - USTANIMO !!!

Post Reply

Trebaju li sekularisti napokon dici glas??

Poll ended at 15/01/2017 16:14

Da
101
64%
Ne
33
21%
Ne zanima me
23
15%

Total votes: 157

Matzan

#26 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Matzan »

Alfons Kauders wrote:
SmokingMan wrote:Meni je davno postalo svejedno.Mogu uputiti kritku,ali ona nema nikakvu snagu bez djelovanja,to je sam moj doprinos.Narod se koprca na rubu egzistencije,i jedini problem svakom pojedincu unutar ovoga društva je kako spojiti kraj sa krajem.Zvuči malo paradoksalno "Nikada više izobilja a više sirotinje."

Želim vam opstanak,da godinu završite bez bilo kakvog duga prema bankama (lihvarima).
Kamo srece da je tako.

Pogledaj malo teme po forumu, pa vidi gdje su nam prioriteti.

Na svaku kvalitetnu temu o privredi i nauci, naci ces 10 tema o domacoj politici, 20 tema o Siriji, Libiji ili bilo kojoj arapskoj vukojebini u kojoj se stoka kolje, naci ces jos poneku o teorijama zavjere, malo antisemitizma i ostalih anti-zapad, anti-sve gluposti.

A to je samo PDF politika - pored njega imamo i PDF religija... I to je samo na klixu... Gdje su mahom komunjare i kojekakvi ljevicari, gdje SDA na anketama gubi sve izbore od svakog, cak i Nase Stranke.

Kad je tako na klixu, sta mislite kako je u ostatku drustva? :lol:

:thumbup: :lol: :lol:
insomnia78

#27 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by insomnia78 »

Gl'aj dunjalučara sto su se skupili
Ripicipi

#28 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Ripicipi »

Ripicipi wrote:Mene od svega najvise brine kakve implikacije po opstanak zemlje moze imati desekularizacija drustva.
Zasto se neko trudi da preokrene sliku bh muslimana na zapadu.
Okrene li nam zapad ledja zbog toga, ovoj zemlji definitivno nema spasa.
Matzan

#29 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Matzan »

Krokodajl wrote:Zašto je sekularizam a priori nešto dobro, to što je neko ili nešto sekularno uopće ne znači da je progresivno ili napredno, nije problem u tome da li se država sekularizuje ili "pokrštava/suneti" problem je u narodu.

Albanija je bila jedina ateistička zemlja na svijetu (dakle ne sekularna nego baš ateistička) i opet su bili ovčiji k.

Sa druge strane Izrael je država u kojoj vjera igra ogromnu ulogu i u kojoj je veliki dio društva ortodoksno religiozan pa su opet progresivna država.

Što se BiH ljevice tiče, kakva crna BiH ljevica mi toga nemamo.

Mi nemamo stranke koje se bore za socijalna prava i prava srednjeg sloja stanovništva, mi nemamo taj progresivni socijal demokratski pravac u našoj politici.

SDP-u je jedini motiv postojanja da su oni bolji od SDA jer su oni multukulturalni, pa ti u nekoj kasabi a la Kalesija gdje "vlaškog uha" nema ni na vidiku nositelj liste na izborima bude neki Mihajlo ili Petar samo eto da bi pokazali da su multikulturalni.

Na predsjedničkim izborima su za kandidata imali lika čiji je jedini koncept bio "Bakir 'mjesto Bakira" dno dna, dakle ništa ne nude novo nego samo govore da su drugačiji, znači mi imamo Srbe i Hrvate a SDA nema mi smo znači bolji, mi imamo Bakira koji je bolji od vašeg Bakira.

Imali su vlast... šta su uradili, koalicija sa Dodikom i deklariranim ustašama.

I sada se vade "pa i SDA to radi" pa nije li poanta da da progresivna struja bude bolja od te nacionalističke mrske SDA, ako se porede sa tom strankom onda su isti.

DF ?

Šta je sa DF-om...

Naša Stranka ima kapacitet, ali Naša Stranka nije stranka ljevice, ne mora ni biti, stranka centra, solidna politika ali iskreno ne znam mnoge ljude osim Kojovića iz te stranke i ne znam kako rade van Sarajeva, ali fer i korektna politika.

----

I dalje, ne može se puno u ovoj državi promjeniti ako će samo Bošnjaci dizati glas, u Zapadnoj Hercegovini raspelo u svim institucijama, u RS krsna slava dan Republike, svaka općina i škola imaju svog sveca.

Ovo što se dešava Bošnjačkom korpusu a to je "radikalizacija" ili ti ga islamizacija je prirodan tok zbivanja u okruženju ali i u Evropi, da li se može nešto promjeniti, uvijek može, da li će se nešto promjeniti, vjerovatno neće.
:thumbup:
KIseljak12

#30 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by KIseljak12 »

To je zacarani krug. Nisam kvalifikovan da govorim o katolickom i pravoslavnom uticaju na drustvene odnose jer ne zivim u takvom okruzenju.

Naravno da jednako osudjujem zadnju preporuku senata UNSA jednako kao i raspela, krsne slave i ostatak regalie po drzavnim/javnim skolama, vrticima, drugim institucijama. Svejedno, koliko god puta neko to naglasio, cim digne glas protiv toga da vjera odredjuje rad UNSA, taj ce odmah i vjecno biti ISLAMOFOB.

Tzv. sekularisti su danas u manjini jer najvjerovatnije rade to iz uvjerenja, a ne iz interesa (jednako kako su uloge bile zamjenjene prije 30-ak godina). Ako se ikad desi propast nacionalnih(klerofasistickih) stranaka, minder politike, dzumanskih kadrovskih komisija, itd. pocece da se urusava i ovo o cemu otvarac teme govori.

Obratno se nece desiti nikada, iz razloga sto te anti-sekularne mase ne vide nikakav interes (dugorocni, kratkorocni) u sekularizaciji. Sto neko rece, bili izbori - ljudi glasali, ko sam ja da im govorim kako ce da zive.
Alfons Kauders

#31 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

Ripicipi wrote:Mene od svega najvise brine kakve implikacije po opstanak zemlje moze imati desekularizacija drustva.
Zasto se neko trudi da preokrene sliku bh muslimana na zapadu.
Okrene li nam zapad ledja zbog toga, ovoj zemlji definitivno nema spasa.
Mene najvise brine sto BiH muslimani ne rade nista da tu sliku sacuvaju. Zapravo, u zadnje vrijeme rade suprotno i tu je dio problema. :D

Jer jebiga, oni mene i ljude poput mene mrze... U nama vide ćafire i smrtne neprijatelje... A u vehabiji vide polubrata s kojim eto imaju neka sitna neslaganja...

Kada bi se prosjecni vjernik u BiH trebao odluciti da li da se svrsta uz mene ili uz nekog bradonju, :D mislim da svi znamo cija bi se glava kotrljala. :D

Zvuci ruzno? Pa jeste, ruzno je. Problem je sto je i istinito. :lol:
Mx

#32 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Mx »

Ripicipi,

Mnogo ti je generalizovan i pesimistican tekst. Ne znam ko tebe ili sve nas Bosnjakebosance na silu tjeru u religiju ili neke frakcije/sekte religija? ne moras kopirati nikoga i budi to sto jesi. Naravno po nasoj BH islamskoj tradiciji smo religiju ispoljavali uvijek u nasim kucama i Dzamijama/Bogomoljama i to bi trebalo i bilo pozeljno tako i da ostane. Inace svako ima pravo u svoje licno ime da odabere sta mu se svidja a sta ne, kakvu ce garderobu ili stil da nosi ili ne, kojoj ce ili nece religiji da pripada, za koga ce glasati, kakvu ce frizuru nositi itd.
Matzan

#33 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Matzan »

Za početak bi mogli pojeftino otkupiti bistu, njima svakako više ne treba.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/simb ... 61223118#4

:mrgreen:
Alfons Kauders

#34 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

Matzan wrote:Za početak bi mogli pojeftino otkupiti bistu, njima svakako više ne treba.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/simb ... 61223118#4

:mrgreen:
Ako bude kakva bista Zahiragica, Alispahica, Vele ili nekog od te ekipe, onda moze. :D
kockica_kockica

#35 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by kockica_kockica »

Mislim da Alfons K. Ima pravo... prije 10 i vise godina kad se govorilo o nekim stvarima svi su imali potrebu opravdati zasto se nesto desava. Ono sto se desavalo tada bila je light verzija onoga sto se desava sada. Na zalost postupci tipa Zahiragica i Univerziteta samo opravdavaju Dodu i njegove sljedbenike koji sad upiru prstom i govore "told you so"... sve se vrti oko vjere koja je vazna za pojedinca ali nebi trebala biti odrednica drzavi i u upravljanju drzavom. Sekularizam, jednakopravnost i slicne rijeci koje se koriste u pozitivnom i negativnom smislu samo su mrtvo slovo na papiru.

Iskreno kad vidim ove senzacionalisticke natpise u medijima nije tesko pogoditi o cemu je sad rijec jer se teme izmjenjuju ko carape svaki dan neka druga...

Sve to dovodi do toga da se gusimo u korupciji i nepotizmu, svako brani svoje stado dok ovce mekecu, djeca su nam glupa i zatucana, niko nece da radi svi bi naprdjivali na drzavnom budzetu, ne smijes se razboliti jer te nema ko izlijeciti ili barem na vrijeme otkriti od cega bolujes, policija gubi smisao, lezljibovici kroje sudbinu ljudi kako stignu i to im prolazi, drzava nekima dodje kao d.o.o. ili d.j.l i sve to samo zato jer narod glasa iz godine u godinu za iste ljude koji ne vide dalje od svoje fotelje...

Sta se imamo buniti kad smo ih mi izabrali.... oni koji nisu glasali jednako su krivi jer su dopustili da pobjede ovi drugi..

Sekularisti po onome kako se stvari odvijaju zadnjih 10 godina su izumrli su ili nisu ni postojali
Ripicipi

#36 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Ripicipi »

Mx wrote:Ripicipi,

Mnogo ti je generalizovan i pesimistican tekst. Ne znam ko tebe ili sve nas Bosnjakebosance na silu tjeru u religiju ili neke frakcije/sekte religija? ne moras kopirati nikoga i budi to sto jesi. Naravno po nasoj BH islamskoj tradiciji smo religiju ispoljavali uvijek u nasim kucama i Dzamijama/Bogomoljama i to bi trebalo i bilo pozeljno tako i da ostane. Inace svako ima pravo u svoje licno ime da odabere sta mu se svidja a sta ne, kakvu ce garderobu ili stil da nosi ili ne, kojoj ce ili nece religiji da pripada, za koga ce glasati, kakvu ce frizuru nositi itd.
Ovdje nisam u pitanju ja, ovdje je u pitanju opstojnost zemlje.
Temu sam otvorio prvenstveno kao sto rekoh zbog straha za opstanak zemlje.
Koji su qrac ljudi ginuli da sacuvali zemlju ako ce se na ovakav nacin urusavati?
Last edited by Ripicipi on 05/01/2017 18:13, edited 1 time in total.
Matzan

#37 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Matzan »

kockica_kockica wrote:Mislim da Alfons K. Ima pravo... prije 10 i vise godina kad se govorilo o nekim stvarima svi su imali potrebu opravdati zasto se nesto desava. Ono sto se desavalo tada bila je light verzija onoga sto se desava sada. Na zalost postupci tipa Zahiragica i Univerziteta samo opravdavaju Dodu i njegove sljedbenike koji sad upiru prstom i govore "told you so"... sve se vrti oko vjere koja je vazna za pojedinca ali nebi trebala biti odrednica drzavi i u upravljanju drzavom. Sekularizam, jednakopravnost i slicne rijeci koje se koriste u pozitivnom i negativnom smislu samo su mrtvo slovo na papiru.

Iskreno kad vidim ove senzacionalisticke natpise u medijima nije tesko pogoditi o cemu je sad rijec jer se teme izmjenjuju ko carape svaki dan neka druga...

Sve to dovodi do toga da se gusimo u korupciji i nepotizmu, svako brani svoje stado dok ovce mekecu, djeca su nam glupa i zatucana, niko nece da radi svi bi naprdjivali na drzavnom budzetu, ne smijes se razboliti jer te nema ko izlijeciti ili barem na vrijeme otkriti od cega bolujes, policija gubi smisao, lezljibovici kroje sudbinu ljudi kako stignu i to im prolazi, drzava nekima dodje kao d.o.o. ili d.j.l i sve to samo zato jer narod glasa iz godine u godinu za iste ljude koji ne vide dalje od svoje fotelje...

Sta se imamo buniti kad smo ih mi izabrali.... oni koji nisu glasali jednako su krivi jer su dopustili da pobjede ovi drugi..

Sekularisti po onome kako se stvari odvijaju zadnjih 10 godina su izumrli su ili nisu ni postojali

A za koga bi to trebali glasati?
Svi u glas kažu: "Ne SDA!"
Uredu.
Pa dajte više tu stranku koja nije kao SDA i koja neće nakon izbora u tal sa SDA.
arzuhal

#38 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by arzuhal »

Ma kakvi sekularisti ili laristi, vjernici ili nevjernici, desnica ili ljevica...Kakvi ba mi, nako đuture...Nas je definisao rahmetli Ahmed ef. Burek sa ćursa Begove džamije kada je pogledao po safovima, po begovima i ulemi u prvim safovima, tužno oborio glavu i sav predbajramski vaz sažeo u čuvenu rečenicu iz korpusa bh. duhovnosti:

"Znam ja nas, ..bo ja nas..."

I ne slažem se nikako s Alfonsovim uvjerenjem da bi prosječni bh. musliman po defaultu podržao vehabiju a ne nekog drugog... :mrgreen:

U Bosni kada bi živjeli samo i isključivo muslimani, i kada ih niko ne bi smetao u provođenju šerijata, to ne bi dugo trajalo :mrgreen: Tako i s komunizmom.
Evo vidimo kako traje demokratija i mogućnost slobodnog izbora...Nama što god dadneš u ruke mi to nekako obatalimo...

ITD. I tako dalje.

A sad, ustajte sekularisti! Il' vas nema!

XXS

#39 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by XXS »

Sekularisti - USTANIMO !!!
Sekularisti USTASE! :D

Svakom po zaslugama. Ocigledno je da ovaj narod nakon 25 godina glasanja za SDA (kreteni iz SDP-a usrase svoju sansu) i ne zasluzuje bolje od Bakirovog vodstva i Sebijine medicine.

Bakir, da je pametan, uveo bi naplacivanje za hodanje po novom trotuaru ispred predsjednistva.
Svakako nas dere na 100 drugih bezobraznijih nacina, a mi sutimo. Ocutali bi mi i trotuaritinu, sve ce nam se vratiti u dzenetu kad umremo.
SABUR
kockica_kockica

#40 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by kockica_kockica »

Matzan wrote:
kockica_kockica wrote:Mislim da Alfons K. Ima pravo... prije 10 i vise godina kad se govorilo o nekim stvarima svi su imali potrebu opravdati zasto se nesto desava. Ono sto se desavalo tada bila je light verzija onoga sto se desava sada. Na zalost postupci tipa Zahiragica i Univerziteta samo opravdavaju Dodu i njegove sljedbenike koji sad upiru prstom i govore "told you so"... sve se vrti oko vjere koja je vazna za pojedinca ali nebi trebala biti odrednica drzavi i u upravljanju drzavom. Sekularizam, jednakopravnost i slicne rijeci koje se koriste u pozitivnom i negativnom smislu samo su mrtvo slovo na papiru.

A za koga bi to trebali glasati?
Svi u glas kažu: "Ne SDA!"
Uredu.
Pa dajte više tu stranku koja nije kao SDA i koja neće nakon izbora u tal sa SDA.
Ne znam koja je stranka najbolja... ali SDA HDZ SDP SNSD SDS SBB itd itd ocigledno nisu ... ne znam ... imamo ih toliko a sve se vrti oko tih nekoliko. Najtuznije je sto za koga god glasas ti ljudi se udruzuju i opet su isti na vlasti... sorry nemam magicno rjesenje ...
General War

#41 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by General War »

KAd na izbore jedva izadje 50% glasaca, kad se pika sta dijaspora misli...mislim da i nije tako lose...jbg ima svako svojih 5 minuta.

Ja ovo gledam kao UZP iz istog saffa(svih stranaka koje se dohavate izbornog praga)...SDA ili SDP isti racku, ili HDZ...sve je to udruzena bratija.
nazalost bez masovnog bunta i sile...nema promjena.
PM72

#42 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by PM72 »

odavdje treba dizati sidra.Ovo stanje ni zemljotres od 12 stepeni po merkaliju neće riješiti.
Banksy

#43 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Banksy »

Islamizacija bosanskohercegovačkog društva i javnog prostora (po starinski ''pod kontrolom ABiH'') dešava se dijelom, ali samo dijelom, i kao odgovor na agresivni srpski i hrvatski nacionalizam.
Bilo bi mi draže da se umjesto te neprirodne (nametnute) turboislamizacije, kao odgovor pojavio bošnjački nacionalizam jer bi on, koliko god bio negativan, kao svaki nacionalizam, bio i naznaka, rezultat ili prateći sadržaj neke promišljene nacionalne politike bošnjačke političke elite.
Ovako, nažalost, bez hrabrog i inteligentnog političkog vodstva, bez lidera, bez društvenog koncepta, nacionalne ideje i vizije budućnosti, Bošnjaci su prepušteni Zahiragićima i sličnim - koji, naravno, ne djeluju slučajno i spontano i koji itekako imaju ideju i koncept - zbunjeni i pogubljeni ostavljeni su na milost i nemilost aktivnom djelovanju retrogradnih bjelosvjetskih hohštaplera i njihovih domaćih izvršitelja koji na evropsko, sekularno društvo apliciraju turboislamske utjecaje i eksperimente pokušavajući da Bošnjake istisnu iz njihovog prirodnog, evropskog okruženja u kojem žive stoljećima i nametnu im nove oblike ponašanja. Duga, baš duga priča...
Point.

#44 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Point. »

palermo wrote:Ma vehabije manje više, ja stvarno ne mislim da su sad oni neka opasnost. A i ako postanu opasnost onda ćemo se puškama protiv njih boriti kao što se bore o u drugim islamskim zemljama (nekim).

Meni je veći problem neka vrsta mainstream koji se tako jasno uočava u društvu., i moram iskreno priznati prevashodno u Sarajevu. Uđem u market ono samo bezalkoholno piće, neki dan me zovu na neki ručak povodom nove godine, niko u društvu ne pije.....ono niko meni nije rekao da ne mogu naručiti pivu, ali ne osjećaš s eugopdno, odem na Trebević u onaj hotel (kako se već zove) kažu nema alkohola, kako bolan nema alkohola, pa zar kuhano vino na planini ne mogu popiti ili rakiju......

Razumijem da se sada meni može reći, pa niko ti ne brani...što ne uzmeš ili tako nešto...ali jednostavno je toga, za moj ukus postalo previše, i bojim se da ne dođemo u sitiaciju da se sekularista u sarajevu ne počne osjećati kao krme u teheranu.

Dugo sam na forumu, bila je tema kada se otvarao BBI o tome je li dobro to što je zabranjeno tamo točiti alkohol.....čvrsto sam branio tezu da je to pravo BBI i da to ne smije nikome da smeta.........al brate, ode to u neku stvar.....
Nekad mi dodje da ove ultra kvazi vjernine posipam pivom po glavi. Toliko se boje alkohola isto djavo. Bojim se da nama normalnim Bosnjacima prijeti velika borba sa ovom novom prijetnjom zvanoj novovjernici. Ne moras cugati, ali pusti mene da pijem ako hocu. Stvarno ih ne mogu.
Mohamad Sissoko

#45 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Mohamad Sissoko »

Znamo da je tvoje rjesenje "maljem u glavu".
Ripicipi

#46 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Ripicipi »

Banksy wrote:Islamizacija bosanskohercegovačkog društva i javnog prostora (po starinski ''pod kontrolom ABiH'') dešava se dijelom, ali samo dijelom, i kao odgovor na agresivni srpski i hrvatski nacionalizam.
Bilo bi mi draže da se umjesto te neprirodne (nametnute) turboislamizacije, kao odgovor pojavio bošnjački nacionalizam jer bi on, koliko god bio negativan, kao svaki nacionalizam, bio i naznaka, rezultat ili prateći sadržaj neke promišljene nacionalne politike bošnjačke političke elite.
Ovako, nažalost, bez hrabrog i inteligentnog političkog vodstva, bez lidera, bez društvenog koncepta, nacionalne ideje i vizije budućnosti, Bošnjaci su prepušteni Zahiragićima i sličnim - koji, naravno, ne djeluju slučajno i spontano i koji itekako imaju ideju i koncept - zbunjeni i pogubljeni ostavljeni su na milost i nemilost aktivnom djelovanju retrogradnih bjelosvjetskih hohštaplera i njihovih domaćih izvršitelja koji na evropsko, sekularno društvo apliciraju turboislamske utjecaje i eksperimente pokušavajući da Bošnjake istisnu iz njihovog prirodnog, evropskog okruženja u kojem žive stoljećima i nametnu im nove oblike ponašanja. Duga, baš duga priča...
Bas sam ovo isto napisao na nekoj od tema.
Ne svidja mi se ni jedno i drugo, ali i za Bosnjake, a i za BiH bi manje stetilo ovo drugo.
Alfons Kauders

#47 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

arzuhal wrote:Ma kakvi sekularisti ili laristi, vjernici ili nevjernici, desnica ili ljevica...Kakvi ba mi, nako đuture...Nas je definisao rahmetli Ahmed ef. Burek sa ćursa Begove džamije kada je pogledao po safovima, po begovima i ulemi u prvim safovima, tužno oborio glavu i sav predbajramski vaz sažeo u čuvenu rečenicu iz korpusa bh. duhovnosti:

I ne slažem se nikako s Alfonsovim uvjerenjem da bi prosječni bh. musliman po defaultu podržao vehabiju a ne nekog drugog... :mrgreen:

U Bosni kada bi živjeli samo i isključivo muslimani, i kada ih niko ne bi smetao u provođenju šerijata, to ne bi dugo trajalo :mrgreen: Tako i s komunizmom.
Evo vidimo kako traje demokratija i mogućnost slobodnog izbora...Nama što god dadneš u ruke mi to nekako obatalimo...

ITD. I tako dalje.

Slagao ne slagao, tako ispada. :) Zapravo, taj trend gledamo vec dugo vremena, samo indirektno, ispod zita. Nije fol u tome da prosjecni musliman kod nas fura tu ideologiju, jer je ne fura, kao sto ne fura ni moju. Nije fol ni u tome sto me ne voli, niti mi zeli kakvo zlo pu-pu, niti to ima puno veze s etikom i vjerom, jer znamo kakav je "prosjecni" vjernik kod nas - blizi meni nego vehabiji. :D

Problem je sto se pripadnost toliko naglasava vec dvije decenije da sam ja prosjecom muslimanu u BiH sve manje "njegov" - jer kada se religija stavlja u prvi plan, onda drzava, nacija, kultura, jezik i sl. prestaju biti znacajne odrednice... I onda se vrlo lako desi da je neki bradonja "njegov" (mada samo deklarativno, s obje strane), a ja bas i nisam.

Ovo opet nema veze s Islamom i muslimanima, ponajmanje nasim tradicionalnim odnosom prema vjeri, koji je po meni zdrav i pozeljan u vecini situacija. Isto imas i kod drugih grupa. Imas u Londonu one radikalne Zidove koji pricaju engleski s naglaskom kao u komedijama, jedva da je engleski. I njima je blizi brat po vjeri od prvog komsije. Ima i u Francuskoj onih iz S. Afrike, koji ne da francuski pricaju s naglaskom nakon par generacija, vec ga ne pricaju nikako, a Francusku nimalo ne gotive - osim kad igra reprezentacija.

Zato mi je strasno islo na kurac i ono Bosnjak-bosanski-Islam.

Pa jebem mu mater, eto meni neko da govori kako da se popisujem? Mogli su odgovoriti onda i na ostala pitanja. Nije dovoljno biti rodjen tu, pricati isti jezik, biti iz istog naroda, vec eto cisto jos malo da se zapisha i obiljezi, treba jos pride i vjeru odrediti. Sikter ba! I oko toga naprave toliki cirkus da se raji zgade, samo da se priteftere, da bude preko 50% muslimana, ne Bosnjaka, vec muslimana na popisu. Bilo bi ih vise da nisu forsirali vjeru, cisto da se vidi gdje su im bili prioriteti. I onda se cijela prica svede na te gluposti, male i nebitne razlike koje ne bi trebale dijeliti ni pleme, kamoli cijeli narod, a zaboravimo i pogledati koliko je ljudi stavilo da govori nasim lijepim bosanskim jezikom, na kojem je tako slatko reci: "Jebem vas glupe da vas jebem." Zasto? Zato jer smo pricali o tim ciframa i prepucavali se o nekakvim promilima, dok nikom nije palo na pamet da se fokusira na broj ljudi koji su zaokruzili "bosanski" na listicu.

A njih je najvise. Vise od muslimana, vise od Bosnjaka, i cak kad dodas Bosance i Muslimane s velikim M, opet najvise "bosanski"... Kad dodas sve koji se nisu izjasnili kao Srbi i Hrvati, bas sve... Opet najvise "bosanski" - jer je recimo pola Hrvata u Tuzli stavilo da pricaju bosanski.

Eto mog problema s ovom novom formom vjere i eto zasto mislim da su religija i nas lijepi, tradicionalni, evropski nacionalizam, potpuno nespojivi. :D
Alfons Kauders

#48 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:Islamizacija bosanskohercegovačkog društva i javnog prostora (po starinski ''pod kontrolom ABiH'') dešava se dijelom, ali samo dijelom, i kao odgovor na agresivni srpski i hrvatski nacionalizam.
Upravo.

Ali dok god "prosjecni musliman" koji svake godine pece rakiju i dere klempu cim predje granicu koristi vjeru kao glavnu odrednicu svog identiteta, i dok podsvjesno racionalizira i opravdava radikalne kretene, samo radi imena... Od tog nema nista.

Jebase nas komunjare s onim Musliman i to kvalitetno.
escobar__

#49 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by escobar__ »

Kao sekularist apsolutno podržavam ustajanje! No ipak bih preporučio da prvo ustanete u Banja Luci. :thumbup:
General War

#50 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by General War »

Alfons Kauders wrote:
arzuhal wrote:Ma kakvi sekularisti ili laristi, vjernici ili nevjernici, desnica ili ljevica...Kakvi ba mi, nako đuture...Nas je definisao rahmetli Ahmed ef. Burek sa ćursa Begove džamije kada je pogledao po safovima, po begovima i ulemi u prvim safovima, tužno oborio glavu i sav predbajramski vaz sažeo u čuvenu rečenicu iz korpusa bh. duhovnosti:

ITD. I tako dalje.

Slagao ne slagao, tako ispada. :) Zapravo, taj trend gledamo vec dugo vremena, samo indirektno, ispod zita. Nije fol u tome da prosjecni musliman kod nas fura tu ideologiju, jer je ne fura, kao sto ne fura ni moju. Nije fol ni u tome sto me ne voli, niti mi zeli kakvo zlo pu-pu, niti to ima puno veze s etikom i vjerom, jer znamo kakav je "prosjecni" vjernik kod nas - blizi meni nego vehabiji. :D

Problem je sto se pripadnost toliko naglasava vec dvije decenije da sam ja prosjecom muslimanu u BiH sve manje "njegov" - jer kada se religija stavlja u prvi plan, onda drzava, nacija, kultura, jezik i sl. prestaju biti znacajne odrednice... I onda se vrlo lako desi da je neki bradonja "njegov" (mada samo deklarativno, s obje strane), a ja bas i nisam.

Ovo opet nema veze s Islamom i muslimanima, ponajmanje nasim tradicionalnim odnosom prema vjeri, koji je po meni zdrav i pozeljan u vecini situacija. Isto imas i kod drugih grupa. Imas u Londonu one radikalne Zidove koji pricaju engleski s naglaskom kao u komedijama, jedva da je engleski. I njima je blizi brat po vjeri od prvog komsije. Ima i u Francuskoj onih iz S. Afrike, koji ne da francuski pricaju s naglaskom nakon par generacija, vec ga ne pricaju nikako, a Francusku nimalo ne gotive - osim kad igra reprezentacija.

Zato mi je strasno islo na kurac i ono Bosnjak-bosanski-Islam.

Pa jebem mu mater, eto meni neko da govori kako da se popisujem? Mogli su odgovoriti onda i na ostala pitanja. Nije dovoljno biti rodjen tu, pricati isti jezik, biti iz istog naroda, vec eto cisto jos malo da se zapisha i obiljezi, treba jos pride i vjeru odrediti. Sikter ba! I oko toga naprave toliki cirkus da se raji zgade, samo da se priteftere, da bude preko 50% muslimana, ne Bosnjaka, vec muslimana na popisu. Bilo bi ih vise da nisu forsirali vjeru, cisto da se vidi gdje su im bili prioriteti. I onda se cijela prica svede na te gluposti, male i nebitne razlike koje ne bi trebale dijeliti ni pleme, kamoli cijeli narod, a zaboravimo i pogledati koliko je ljudi stavilo da govori nasim lijepim bosanskim jezikom, na kojem je tako slatko reci: "Jebem vas glupe da vas jebem." Zasto? Zato jer smo pricali o tim ciframa i prepucavali se o nekakvim promilima, dok nikom nije palo na pamet da se fokusira na broj ljudi koji su zaokruzili "bosanski" na listicu.

A njih je najvise. Vise od muslimana, vise od Bosnjaka, i cak kad dodas Bosance i Muslimane s velikim M, opet najvise "bosanski"... Kad dodas sve koji se nisu izjasnili kao Srbi i Hrvati, bas sve... Opet najvise "bosanski" - jer je recimo pola Hrvata u Tuzli stavilo da pricaju bosanski.

Eto mog problema s ovom novom formom vjere i eto zasto mislim da su religija i nas lijepi, tradicionalni, evropski nacionalizam, potpuno nespojivi. :D
:thumbup:
I zato...iako mi se sve smucilo, opet svaki drugi dan kazem ma nije narod kriv kod ovolikog ispiranja mozga i ucerivanja od onih na koje se racunalo...pa zato kazem jebi ga ako ne moze lijepa rijec promjeniti situaciju, moze toljaga. Nemozemo da zaboravimo i ono sto je narod glasao za sdp ili za komsica samo prije par godina, da je narod pogrijesio, vec sto su "ovi" slagali.
Last edited by General War on 05/01/2017 18:29, edited 1 time in total.
Post Reply