Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Altsa

#26 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Altsa »

Sta znaci profi fotografi. Jesu li to oni sto imaju dobar aparat, zavrsili kurs u Cedusu i sada se samo predstavljaju kao profi fotografi. Ili imaju neke skole, fakultete da su zavrsili. Ne kontam.
almir90

#27 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by almir90 »

HAVANA wrote:U skoro svim djelatnostima crno trziste rusi sve pred sobom.Inspekcije ganjaju registrovane firme i gule kozu s ledja i za najmanju glupost.Ako si u pdv sistemu kukala ti majka.Ako si u pretplati pdv-a, e to je tek problem.Na bilo kakvu sugestiju da ganjaju crno trziste a popuste i stimulisu ljude koji zele raditi kao registrovana pravna lica, oni klimaju glavom i kazu nije to nas posao.U svakoj zemlji ima crnog trzista i skoro ga je nemoguce suzbiti ali se zna otprilike i postotak koji se tolerise i uvijek je tu.Ovde je uzas iz dana u dan veci.Sta god prodajes ubi te nelojalna konkurencija.Niko te ne stiti i ne stimulise da radis regularno.A svima u oku,ti si privatnik,boli te kurko.Pa otvori majcin sine,okaci broj iznad glave pa da te vidim.Lako je prodat jeftinije od drugih i smotat repa u dzep.Haj malo kirija,poreza na dodanu vrijednost,suma,voda,istaknutih firmi...pa da vidim koliko istog produkta moras prodati dok ti dodjes na red.Lakse se razvijati kad si u uredjenijem sistemu i imas promet i brzu naplatu.Kako ces se razvijati kad te ubi sa svih strana,od crnog trzista do drzave.A najvise kukaju i jebu drzavu sverceri.Satro jadni oni.Ljetos gledam frajera na auto pijaci za jedaan dan prodo 140 kila jagode.Samo jagode.Reko bi covjek kad ih vidi sta ce jadan bori se.4 puta mjesecno i ostane mu ko i onom jadniku sto iznajmi prostor,registruje,bori se kako zna i umije...Gazda! Najbanalniji primjer a da ne spominjem garderobu,telefone,automobile,keramicare,parketare.
..Mora covjek dobro mahnit bit da se upusti u avanturu vlastite firme u ovakvoj drzavi.Zato i jest san vecine da se uvali na budzet.Drzava sama sebi reze granu na kojoj sjedi.Al nece dugo moci.Neko mora stvoriti novu vrijednost i napuniti budzet.Ko?Registrovana pravna lica.
Koliko sam primijetio, po nekoj mojoj procjeni, da bi imao legalan biznis što se trgovine tiče, najbolje je krenuti u snadbijevanje ovih švercera, pa ne bitno s kojom robom radili. Ipak, ima kontrole što se tiče uvoza robe na veliko, ne ide više to tako na crno. Kod nas je ove godine SIPA oduzela fino auta od onih koji su uvozili auta bez firme na one tuđe lične karte. Ja koliko vidim, tu bi i moglo se ubrati koji dinar ako se radi na veliko, uvezeš veću količinu. Jedino je problem naplata, mada ja nikada ne bih davao veresiju, hoćeš robu prvo keš.

I još nešto što mene nervira je baš gore spomenuta verija, pa tako imaš neke 'gazde', koji su dužni i Bogu i narodu, ali i dalje posluju bez problema i uniptavaju one koji se krpe i redovno izmiruju sve obaveze prema svojim dobavljačima i državi. A, kao što si i spomenuo, inspekcija najviše teroriše one koji se trude koliko-toliko da uredno posluju.

I ono dijeljenje poticaja za zapošljavanje većim kompanijma, za koje recimo se u svakome gradu zna ko je muljator oko toga, pa dobije poticaj i odjavi radnika nakon tri mjeseca, pa ponovo dobije poticaj, to ništa inspekcije ne kontrolišu. Kad vidim na TV-u ko od vlade TK dobije pohvale za 'biznismena godine' dođe mi da se ispovraćam.
Last December

#28 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Last December »

To je isto kao kad bi se profi muzičari sa akademijom borili protiv Pinka, Grand parade, Grandovih Zvezdica, Zvezda hoću biti i ja i sl. gluposti.
Jednostavno tržište zahtijeva škart i tu su pare, to je popularno. Profesionalne fotografije imaju svoje tržište u profesionalnim industrijama. Evo ja Upworku juče sam naišao da traže profesionalnog fotografa da slika real estate, znači kuće i stanove. Plata ogromna, plus procenat od prodaje. Kod nas real estate ne postoji tj. postoji više kriminalno pa im ne trebaju fotografi zarad prodaje nego to ide na preklapanja kojekakva. Kod nas jedina industrija koja postoji je industrija škarta i moralnog otpada (jedina masovna industrija) i zbog toga profitiraju oni koji ponude najnižu cijenu.
peepeep

#29 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by peepeep »

U vremenu kada svaki Kurto i Murto ima mobitel u džepu, kada je fotografiranje postalo normalna svakodnevnica velikom broju ljudi i kada je profesionalna fotografska oprema dostupna za bud-zašto (ok, nije baš tako jeftina ali shvaćate poentu), pričati o nekim profesionalnim fotografima i nekim "'photography' sa FB' (šta god da im ga to znači) je besmisleno. Ljudi pretvaraju hobije u profesije, pa što da ne? Prije nekada je bilo 400 radnji a danas samo 120, a pitate li se zašto? Zato što ne idete sa trendovima, zato što držite bezobrazno visoke cijene, zato što se ne krećete u korak sa vremenom. Kao i uvijek, izvadite glavu iz guzice i pogledajte oko sebe. Profesionalni fotografi itekako uspjevaju danas samo što profesionalni fotografi ne sjede u svom malom "studiju" već ganjaju slike. Ako može neki hobista protraćiti novce i vrijeme da "uhvati" savršenu sliku, onda to isto vrijedi i za vas "gospodo".

I da, gošparu Havani skidam kapu na komentaru. Danas imati svoj obrt u BiH je ludost a što je najsmiješnije danas svaki tokmak otvara svoju firmicu jer hoće da bude sam svoj šef. Ne samo da imate "nepoštenu" konkurenciju već vas i država guli k'o budale.
gidra

#30 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by gidra »

animus wrote:
HAVANA wrote:U skoro svim djelatnostima crno trziste rusi sve pred sobom.Inspekcije ganjaju registrovane firme i gule kozu s ledja i za najmanju glupost.Ako si u pdv sistemu kukala ti majka.Ako si u pretplati pdv-a, e to je tek problem.Na bilo kakvu sugestiju da ganjaju crno trziste a popuste i stimulisu ljude koji zele raditi kao registrovana pravna lica, oni klimaju glavom i kazu nije to nas posao.U svakoj zemlji ima crnog trzista i skoro ga je nemoguce suzbiti ali se zna otprilike i postotak koji se tolerise i uvijek je tu.Ovde je uzas iz dana u dan veci.Sta god prodajes ubi te nelojalna konkurencija.Niko te ne stiti i ne stimulise da radis regularno.A svima u oku,ti si privatnik,boli te kurko.Pa otvori majcin sine,okaci broj iznad glave pa da te vidim.Lako je prodat jeftinije od drugih i smotat repa u dzep.Haj malo kirija,poreza na dodanu vrijednost,suma,voda,istaknutih firmi...pa da vidim koliko istog produkta moras prodati dok ti dodjes na red.Lakse se razvijati kad si u uredjenijem sistemu i imas promet i brzu naplatu.Kako ces se razvijati kad te ubi sa svih strana,od crnog trzista do drzave.A najvise kukaju i jebu drzavu sverceri.Satro jadni oni.Ljetos gledam frajera na auto pijaci za jedaan dan prodo 140 kila jagode.Samo jagode.Reko bi covjek kad ih vidi sta ce jadan bori se.4 puta mjesecno i ostane mu ko i onom jadniku sto iznajmi prostor,registruje,bori se kako zna i umije...Gazda! Najbanalniji primjer a da ne spominjem garderobu,telefone,automobile,keramicare,parketare.
..Mora covjek dobro mahnit bit da se upusti u avanturu vlastite firme u ovakvoj drzavi.Zato i jest san vecine da se uvali na budzet.Drzava sama sebi reze granu na kojoj sjedi.Al nece dugo moci.Neko mora stvoriti novu vrijednost i napuniti budzet.Ko?Registrovana pravna lica.
:thumbup:
Odlicno napisano i sve objasnjenjo. Samo bi za ovaj primjer jagoda dodao da ovaj sto prodaje na pijaci ima puno vise jer je kod njega cista dobit a ovaj reg. jadniku nikad ne moze toliko ostati osim ako bas dobro radi.
U sistem trebaju da uđu i zelenaši sa pijaca, radi se na tom zakonu... Trenutno je to čista lova osim sto se placa kirija za sto. Kupi na Heci preprodaj na Otoci duplo :D .. Oni na Heci su posebna priča, milione okrenuli.
Ovi sa tekstilom su već ušli i generalno nijedna pijaca ti ne smije izdati box ili radnju ako nisi pravno lice, počevši od Arizone i svake pijace u Sarajevu. Imaju registrovanu obrt i nisu u sistemu PDV-a.
Ci-Nick

#31 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Ci-Nick »

Vrijeme i tehnologije gaze sve pred sobom,.. Kad se prije tridesetak godina pojavio onaj digitalni sat od par maraka znalo se kakva je budućnost urara, kad se pojavio digitalni fotoaparat i digitalni zapis znala se budućnost fotografskih radnji.
Ko bi prije desetak godina pomislio da će i telekomi onakve kakve poznajemo imati kratku budućnost.
Svi oni koji se ne prilagode bivaju zgaženi.
JThomas

#32 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by JThomas »

i žakara su htjeli baciti u senu kad je izmislio mašinu za tkanje. ali, naplata usluga bez registracije jeste rad na crno i jeste nelojalna konkurencija u odnosu na nekoga ko je registovan i plaća dažbine.
Alfons Kauders

#33 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Alfons Kauders »

Profi fotografi ovdje imaju pravo, jer jebiga ako placaju poreze i sl, onda se fakat bore s nelojalnom konkurencijom. Paralela sa taxi sluzbama stoji.

S druge strane ne mogu reci da hobisti/amateri moraju registrovati obrt kako bi odradili nekoliko svadbi i sl. svake godine. Dje bi im bila racunica? Uostalom cesto se radi o ljudima kojim to nije osnovni izvor prihoda, vec izvor prihoda za hobi (valja uzet novi objektiv, blic itd.)... Kod taksista koji rade bez papira situacija je kontra - njima je to u pravilu jedini posao i od toga zive, a ova "Photography" ekipa jok.

Ne placaju porez? Ne placaju ga ni kladionice na 1,400,000,000 prometa, zasto bi ovi placali na par stoja koje uzmu za svadbu? Ne bi ga ni ja placao na njihovom mjestu, a toplo savjetujem i profi fotografima da zatvore firme i pocnu raditi kao i ovi sa FB. Bolje za njih, bolje za korisnike njihovih usluga.

Za drzavu me svakako zaboli - kada pocnu naplacivati porez duznicima koji su nabili stotine miliona minusa, onda neka naplacuju i fotografima.
JThomas

#34 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by JThomas »

ne stoji jer nemaju mogućnost da prijete blokadom grada... :mrgreen: :mrgreen:
FAP mashina

#35 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by FAP mashina »

pravda za profesionalce
Banksy

#36 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Banksy »

Mlađi su, pa bolje barataju dostignućima modernih tehnologija, frilansiraju bez firme i poreza, ne čudi da se se stari bune...

Mada, da stari steknu pokoje novo znanje, da malo unaprijede usluge, spuste cijene i udare reklamu, vjerujem da im ovi padobranci ne bi mogli ugroziti posao.
Alfons Kauders

#37 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:Mlađi su, pa bolje barataju dostignućima modernih tehnologija, frilansiraju bez firme i poreza, ne čudi da se se stari bune...

Mada, da stari steknu pokoje novo znanje, da malo unaprijede usluge, spuste cijene i udare reklamu, vjerujem da im ovi padobranci ne bi mogli ugroziti posao.
Ma ne mogu ugroziti pravi "posao" vec samo tezgu... Ali od tezge masa fotografa namakne dobar dio prihoda (mogu oni biti super fotografi, umjetnici, ali jebiga kod nas se pare ne uzimaju na umjetnickoj fotografiji, vec na svadbi).

Nemaju oni sta "spustiti cijenu" jer su cijene vec kriminalne. Nije isto kada neki klinac dobije aparat od dajdze u Svici, pa onda u slobodno vrijeme puca slike i pravi albume, kao kad to radi profesionalac... Jer ovaj prvi od toga ne zivi - on ce uraditi 500KM posla za 150KM, cisto zato jer to vidi kao plus od 150KM... Fotograf s profi opremom i profi satnicama zaradi na 500KM, a npr gubi na 300KM.

Jednostavno mijesamo kruske i jabuke. Nije fotograf svako ko ima neki entry SLR sa stock optikom. Ja znam dvojicu koja su se profesionalno bavila fotografijom (ne svadbama), i obojica su u datom trenutku imali 10,000 do 20,000 vrijednu optiku koju bi nosili na teren (ne racunajici aparat i ostatak opreme)... Bas ono da se useres, jer jebiga rade za takve klijente koji traze kvalitet i nece kupiti slike koje je neko napravio mojim aparatom i tvornickim objektivom.

Dakle, mogu "spustiti cijene" ako spuste i kvalitet, odnosno pocnu raditi amaterskom ili hobi opremom. Nidje veze, treba neko slikat svadbu i tri dana radit album da bi zaradio petobanku, a treba mu sto takvih petobanki da uzme novi objektiv ili aparat.
JanuaryJones

#38 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by JanuaryJones »

Danas fotografija nije škljocnut aparatom i voila, isprintat sliku pa dodjite za 1h.

Danas je fotografija poznavanje i Photoshopa i dizajna i marketinga i društvenih mreža, poznavanje trendova. Ne može se sjediti u studiju i čekati da posao padne s neba. Posao treba naći i navesti kupce da izaberu baš tebe.
Banksy

#39 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
Jugo puše, previše je to informacija, ništa te ne razumijem... :mrgreen:
Alfons Kauders

#40 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
Alfons Kauders wrote:
Jugo puše, previše je to informacija, ništa te ne razumijem... :mrgreen:
Haj da pojednostavim. :D

I ja sam u svom polju profesionalac. I moj posao rade slabije kvalifikovani za pet puta manje para.

Ja svoj posao ne namjeravam raditi za pet puta manje para, jer bi onda bio u minusu. Isto vazi i za fotografe
dobojlija81

#41 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by dobojlija81 »

ma to naviklo slikat samo za lične i pasoše,pokoju porodičnu ispred platna..
rijetko koji da je nastavio u korak poslije i sad svako im kriv
kojem god odeš i pitaš blene u tebe,ne radimo to
ma ko te jebe i tebe i polaroid tvoj,ljudi otvore videoteku plus ostale usluge i uzmu mu posao za mjesec dana sav
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#42 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs

Post by Toto »

JanuaryJones wrote:Danas fotografija nije škljocnut aparatom i voila, isprintat sliku pa dodjite za 1h.

Danas je fotografija poznavanje i Photoshopa i dizajna i marketinga i društvenih mreža, poznavanje trendova. Ne može se sjediti u studiju i čekati da posao padne s neba. Posao treba naći i navesti kupce da izaberu baš tebe.
fotogrfu koji zna zanat za sahrane i svadbe ne treba Photoshop

to treba dundjerima koji su prvo ukljucili piratski photoshop pa tek ond kameru
Dasi

#43 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs

Post by Dasi »

Toto wrote: fotogrfu koji zna zanat za sahrane i svadbe ne treba Photoshop
E jeb ga sad. Zato i pisu ove textove i kukaju jer misle isto kao ti.
Pretpostavljam da isto mislis i za mracne komore.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#44 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by _BataZiv_0809 »

Alfons Kauders wrote: S druge strane ne mogu reci da hobisti/amateri moraju registrovati obrt kako bi odradili nekoliko svadbi i sl. svake godine. Dje bi im bila racunica? Uostalom cesto se radi o ljudima kojim to nije osnovni izvor prihoda, vec izvor prihoda za hobi (valja uzet novi objektiv, blic itd.)... ]
Ugovor o djelu.
SpecialOffer

#45 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs

Post by SpecialOffer »

Toto wrote:
JanuaryJones wrote:Danas fotografija nije škljocnut aparatom i voila, isprintat sliku pa dodjite za 1h.

fotogrfu koji zna zanat za sahrane i svadbe ne treba Photoshop

to treba dundjerima koji su prvo ukljucili piratski photoshop pa tek ond kameru
Bilo kome ko se bavi fotografijom neophodno je poznavanje PS-a.
supercali

#46 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by supercali »

Ko se bavi ozbiljno fotografijama ne treba mu ps i znanje na njemu
Znanje trebaju ovi fensi smensi fotografi kojima je glavni uspjeh fotografija na instagramu i sl
lonely_wolf

#47 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by lonely_wolf »

Nisam se školovao za fotografa, ne živim od fotografije (bavim se skroz drugom profesijom), firma u kojoj radim je registrovana i za tu djelatnost
(74.20 Fotografske djelatnosti) ali mi je fotografija hobi. Pa se sad pitam, da li sam ja fotograf ???
Da li sam fotograf ako sutra preko firme ugovorim neki posao vezan za fotografisanje i to odradim u maniru profesionalca, znanje imam jer mi je to hobi pa volim da saznam sve sto je vezano za fotografiju, a bogami godinama se nakupilo i opreme. Da li sam ja nelojalna konkurncija ako se ne bavim fotografijom a ipak ugovorim fotografisanje i za to izdam odgovarajući račun, jer kao sto rekoh imam registrovanu djelatnost.

Ovaj članak i inteviju g.Hajrudina Muminovića nigdje veze (više mi lići na žal za prošlim vremenom), jer pojedini imali fotografske radnje, i kao sto neko reće, samo mahalali i cekali kad ce musterija doci. Držali monopol i cjene do neba. jer nije bilo tetkinog malog da odradi par fotki. Da se razumijemo tada je oprema bila skupa i rijetki su si mogli priuštiti sistemsku kameru i večina je bila tipa Zenit ili nešto slično iz istočnog bloka. Naravno i sada je prava profesionalna oprema većini nedostupna i skupa, međutim imamo masovnu pojavu jeftinih kamera i objektiva koji su dostupni za nekoliko stotina KMova pa samim tim i pojavu "photography-ja".

Pošto nam je Drzava neuredjen sistem koji je sama proizvela i odrzava tu tendenciju tesko da se u bilo kojoj djelatnosti zavede red, pa tako i u fotografiji. Opšti javašluk na svakom koraku, obaranje cijena rada, rad na crno, ne kvalitetna usluga i proizvodi dugoročno ostavljaju ozbiljne posljedice koje će biti jako teško ispraviti.
Da rezimiram, ovo što je izjavio g.Muminović je čista glupost i davno prošlo vrijeme, ali isto tako sam protiv "photography-ja" koji sa nikakvom opremom i znanjem hoce da budu bara-bara sa ljudima koji zaista ulažu kako u svoje znanje tako i u opremu.

zforumas wrote:Pa evo ja se poklah na temi fotografija samo jer sam trazio misljenje tih "strucnjaka" da mi kazu koji od dva navedena aparata je bolji. Odmah napadi...

Kao prvo nisi pitao koji aparat je bolji nego isplatili se razlika...
zforumas wrote:...Pitanje, isplati li se dati 100€ vise za Nikon D3300 (18-55mm objektiv, torba, kartica) ili da uzmem Canon EOS 1300 D ?
Kao drugo za tebe su ono tamo STRUČNJACI bez navodnika i to što ti misliš da si se tamo sa nekim "pokl'o" je samo odraz tvog inteligenta, a bogami mogao si štošta naučiti, al' hebiga nemere bosnjo sto nece u kost i ned'o bog da ima neko pametniji.
Ci-Nick

#48 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Ci-Nick »

Ako ikog ne treba žaliti onda upravo fotografe,.. sjećate li se koliko su koštale one četiri sličice za pasoš i ličnu,... 10 do 15 KM.
Materijalni troškovi sa amortizacijom opreme maksimalno 1 KM.
A mijenjali su se dokumenti svakih dvije ili tri godine, stalno neke izmjene.
Pa kad sve sabereš i oduzmeš svaki fotograf je po sili zakona imao desetak hiljada mušterija koje mu ostaviše 100.000 KM godišnje.
Živjeli su fotografi ko kraljevi a prihod se nije prijavljivao ni tada kao ni sada te svadbe koje oni slikaju i snimaju.
Dalje, fotografski zanat nije kao molerski ili vodoinstalaterski, osim zanatskog dijela treba imati i onu umjeničku crtu a mnogi fotografi koji od očeva naslijediše radnje je nemaju,.. da stvar bude gora ima ih koji čak ni zanatski nisu dovoljno potkovani jer se posao naslijedio i guralo se nekako dok je bilo monopola.
vješalica

#49 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by vješalica »

da uzmeš nekog razvikanog profija slike bi ispale haos ono bolje na smrtovnici izađeš
:roll:

što ne mogu pačeništva samoprozvanih profi stručnjaka
nek puste ljude da se bave sa nečim iz svoje perspektive i vremena i čeifa

još malo će se pojavit profesionalni likovi koji udišu zrak i da niko nema pravo sem njih da ga udiše
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#50 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs

Post by Toto »

Dasi wrote:
Toto wrote: fotogrfu koji zna zanat za sahrane i svadbe ne treba Photoshop
E jeb ga sad. Zato i pisu ove textove i kukaju jer misle isto kao ti.
Pretpostavljam da isto mislis i za mracne komore.
ja sam misljenja da fotografija nastaje u kameri a da je PS sekundarni alat koji sluzi za uklanjanje pjega, celulolita, crvenila u ocima sitnih gresaka objektiva i kamere, te za efekte.
PS se koristi i za graficku pripremu,animacije izradu ilustracija ali to nije posao fotografa

postoje misljenja da je najbolji fotograf onaj cije fotke ne moraju na kanal u PS ..

mislim da ova prica sa klixa nema nikakve veze sa fotografijom vec sa poduzetnistvom
Post Reply