Kako postaviti luster
- Krokodajl
#26 Re: Kako postaviti luster
Fino ga postavi nemoj da je uherav, a ovo sa spajanjem, imaš 2 žice i 3 rupe, isključi osigurač, spoji, upali, upali prekidač, ako radi, dobro je, ako ne radi, mjenjaj raspored

- Streptokok
#27 Re: Kako postaviti luster
Kad vec moram crtati.nightvision wrote:Jel' ti hoces da ubijes covjeka?Streptokok wrote:Radit ce aki tako se ne radi. Nula obicno ide na navoj a faza na sredinu grla. Zato je i na lusteru oznaceno l i n.shin wrote:Naizmjenicna struja je u pitanju, mozes spojiti te dvije zice kako hoces, isto kao sto kada guras produzni u uticnicu ne gledas koja je strana.
Hocu reci, ovde ne spaja direktno na grlo.
dakle, zice na lusteru su l i n. N vodi na navoj a l na sredinu. Inace, radit ce kako god se spoji ali se radi onako kako sam rekao. Jel barem malo jasnije?
-
nightvision
#28 Re: Kako postaviti luster
Ma u redu je to, ali on ovde ne vidi grla, zavrnuce covjek fazu u sred stezaljke, poginuce.
-
DonieBrasco
#30 Re: Kako postaviti luster
Zovi majstora da ti to napravi da ne dođe do kuršlusa ili ne daj Boze da te struja spuca a mozes i pozar izvati.
- Danguba
#31 Re: Kako postaviti luster
Prije bilo cega a dok si pri cistoj ti nazovi hitnu i vatrogasce...
dajte ne komplikujte bar ono sto nije komplikovano. sve receno u prva tri posta.
dajte ne komplikujte bar ono sto nije komplikovano. sve receno u prva tri posta.
- insomnia78
#32 Re: Kako postaviti luster
A jbt ko da radi generalku na motoru 
- pirmin
#33 Re: Kako postaviti luster
Pratim temu, vidim ima svakojakih bisera. 
- nostalgicar
#34 Re: Kako postaviti luster
Kod mene u jednoj sobu ne radi luster vec vise od mjesec dana i ja redovno prilikom ulaska u sobu pritisnem prekidac od lustera,onda skontam da ne radi i produzim pravo do lampe.
-
Ci-Nick
#35 Re: Kako postaviti luster
Ako mu je amater postavljao prekidač možda je nula prekinuta a faza otišla direktno na luster,.. pa će prekidati nulu. U tom slučaju će ga zdrmati struja. Zato prvo bi trebao provjeriti da li je na prekidaču sve uredno spojeno, pa onda ići na spajanje lustera.SHTEVELEC wrote:I nema potrebe gasiti osigurace, samo na prekidacu ugasis svjetlo
- avetinja
#36 Re: Kako postaviti luster
Poslušaj sve prijedloge sa foruma, kreni jedan po jedan. Nemaš se razloga brinuti, sa strujom se samo jednom griješi. Drugi put će biti bolje, ako vjeruješ u reinkarnaciju.
- moon_walker_90
#37 Re: Kako postaviti luster
Nisu ove kleme u redu,moraju biti bijele.
-
SHTEVELEC
#38 Re: Kako postaviti luster
Zar ne mora jedna bit' crvena druga zelena?moon_walker_90 wrote:Nisu ove kleme u redu,moraju biti bijele.
-
zippoo87
#39 Re: Kako postaviti luster
jbte sta sve iscita za nesto sto se zavrsi za 1 minutu 
ja sam zimus komplet dva lustera sa po 5 sijalica rastavio na proste faktore,izmjenjao sva grla i sve pospajao ponovo i stavio nove zice,jer su stare izgorile i tako sam ustedio nekih 150 KM u odnosu da sam kupovao dva nova lustera
tacnije prvo sam i isao kupiti lustere ali nista mi se nije svidjelo i onda sam htio probati mogu li ovo izvesti i izveo sam
u lusteru su bila neka najgora kineska grla i silajice od 100 W su ih sprzile i rastopile a sada sam kupio neka slovenska grla,cuo sam pohvale o njima i evo jos nije ni jedno izgorilo
a nisam nikakav eletricar ni nista,amater ,mada sam u kuci majstor za sve i u 90% slucajeva sve sam uspijem napraviti,struja,voda,popravke,zamjene dijelova,servis itd itd
uglavnom sa strujom prvo tinjalicom ispitam radi li a onda iskljucim osigurace pa radim,sa strujom se ne igra...dva puta me je streslo,doduse nije ni jednom dok sam radio nesto,nego zbog skinute izolacije na kablovima,tj,, ostecenih kablova
ja sam zimus komplet dva lustera sa po 5 sijalica rastavio na proste faktore,izmjenjao sva grla i sve pospajao ponovo i stavio nove zice,jer su stare izgorile i tako sam ustedio nekih 150 KM u odnosu da sam kupovao dva nova lustera
tacnije prvo sam i isao kupiti lustere ali nista mi se nije svidjelo i onda sam htio probati mogu li ovo izvesti i izveo sam
u lusteru su bila neka najgora kineska grla i silajice od 100 W su ih sprzile i rastopile a sada sam kupio neka slovenska grla,cuo sam pohvale o njima i evo jos nije ni jedno izgorilo
a nisam nikakav eletricar ni nista,amater ,mada sam u kuci majstor za sve i u 90% slucajeva sve sam uspijem napraviti,struja,voda,popravke,zamjene dijelova,servis itd itd
uglavnom sa strujom prvo tinjalicom ispitam radi li a onda iskljucim osigurace pa radim,sa strujom se ne igra...dva puta me je streslo,doduse nije ni jednom dok sam radio nesto,nego zbog skinute izolacije na kablovima,tj,, ostecenih kablova
- Streptokok
#40 Re: Kako postaviti luster
da si pazljivo osmotrio taj luster vidio bi da u ta grla ide max 60w. Logicno da ce izgoriti ako metnes 100w.zippoo87 wrote:jbte sta sve iscita za nesto sto se zavrsi za 1 minutu
- O'zone
- Globalni moderator
#41 Re: Kako postaviti luster
Jbo te napraviše nauku od postavljanja lustera
Stolica, Brifer, Bismila i lagano.
Stolica, Brifer, Bismila i lagano.
-
celeron
#42 Re: Kako postaviti luster
Da te razočaramKvaziExpert wrote:ne javlja se lik nakon ovog posta, da nije, ne daj bože....![]()

-
zippoo87
#43 Re: Kako postaviti luster
ma znao sam iako nije bilo nikakvih deklaracijaStreptokok wrote:da si pazljivo osmotrio taj luster vidio bi da u ta grla ide max 60w. Logicno da ce izgoriti ako metnes 100w.zippoo87 wrote:jbte sta sve iscita za nesto sto se zavrsi za 1 minutu
ali ako je kvalitetno grlo,moze bez problema izdrzati i 100W a ova su bila jako nekvalitetna
sada sam stavio ova bolja grla i sijalice od 100W stavljam i nema problema...osim sto su sijalice nekvalitetne pa traju max 2 mjeseca i ekslodiraju
p..s. evo pokretac teme je ziv i zdravi i ne zivi vise u mraku haha
svaka cast
- Qler
#44 Re: Kako postaviti luster
KvaziExpert wrote:Pogledaj ovu slikicu i analogno prenesi na svoj slucaj![]()
Siemensovi PLC-ovi
-
s@mson
#45 Re: Kako postaviti luster
Evo ovdje je sve fino objašnjeno...
-
omar little
#46 Re: Kako postaviti luster
celeron wrote:Da te razočaramKvaziExpert wrote:ne javlja se lik nakon ovog posta, da nije, ne daj bože....![]()
![]()
![]()
- Norm
#49 Re: Kako postaviti luster
..aferim...
Pita uciteljica djecu:
- Sta sve moze da se stavi u usta ?
Djeca:
- Jabuka
- Sladoled
- Cokolada
Tako su djeca najbrajala pa dodje red na Pericu
- Luster uciteljice!
- Kako luster perice?
- Jeste uciteljice, sinoc ja odem da spavam u cujem tata kaze majki:
- Ugasi taj luster da ti ga stavim u usta.
Pita uciteljica djecu:
- Sta sve moze da se stavi u usta ?
Djeca:
- Jabuka
- Sladoled
- Cokolada
Tako su djeca najbrajala pa dodje red na Pericu
- Luster uciteljice!
- Kako luster perice?
- Jeste uciteljice, sinoc ja odem da spavam u cujem tata kaze majki:
- Ugasi taj luster da ti ga stavim u usta.
- insomnia78
#50 Re: RE: Re: Kako postaviti luster
A sto ti je u krivo?celeron wrote:Da te razočaramKvaziExpert wrote:ne javlja se lik nakon ovog posta, da nije, ne daj bože....![]()
![]()
![]()