Kako postaviti luster

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

celeron

#1 Kako postaviti luster

Post by celeron »

Naime iz plafona idu dvije crne žice, stara zgrada je u pitanju, dok je luster prikazan na slici

Image
Streptokok

#2 Re: Kako postaviti luster

Post by Streptokok »

Zaviri to malo bolje. Ne mogu obje biti crne.
raoul duke

#3 Re: Kako postaviti luster

Post by raoul duke »

Kontam troll topic kad ono "zaoprave" :lol: :lol:
insomnia78

#4 Re: Kako postaviti luster

Post by insomnia78 »

Je'nu lijevo, drugu desno i voilà
Montana

#5 Re: Kako postaviti luster

Post by Montana »

:lol:

jesil?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#6 Re: Kako postaviti luster

Post by Bobi »

Uzmi blifericu :D, ispitaj na kojoj zici ce zasvijetliti :D, eh tamo gdje zasvijetli tamo je ovo L a ona druga je N :mrgreen: . Eh uzemljenje :mrgreen: , to ti sluzi ako negdje probije napon prema kucistu lustera da osigurac odmah iskoci ne bil neko nastradao ako slucajno dodirne u tom trenutku luster, to mozes nulovati :mrgreen: .
celeron

#7 Re: Kako postaviti luster

Post by celeron »

Bobi wrote:Uzmi blifericu :D, ispitaj na kojoj zici ce zasvijetliti :D, eh tamo gdje zasvijetli tamo je ovo L a ona druga je N :mrgreen: . Eh uzemljenje :mrgreen: , to ti sluzi ako negdje probije napon prema kucistu lustera da osigurac odmah iskoci ne bil neko nastradao ako slucajno dodirne u tom trenutku luster, to mozes nulovati :mrgreen: .
Da li prije toga isključujem osigurač ili dok je još pod naponom?
shandrprcSA

#8 Re: Kako postaviti luster

Post by shandrprcSA »

celeron wrote: Da li prije toga isključujem osigurač ili dok je još pod naponom?
pod naponom provjeris koja ti je faza a prije ugradnje iskljucis na osiguracu
Bobi
Forum administrator

#9 Re: Kako postaviti luster

Post by Bobi »

Struju ispitujes pod naponom a montazzu ako si amater bez napona :D, mislim i profi bi trebao tako raditi ali ... :D ko ce njima to reci...ionako ih udara struja svako malo pa im svejedno :D.
celeron

#10 Re: Kako postaviti luster

Post by celeron »

shandrprcSA wrote:
celeron wrote: Da li prije toga isključujem osigurač ili dok je još pod naponom?
pod naponom provjeris koja ti je faza a prije ugradnje iskljucis na osiguracu
Hvala....nejasno mi je bilo jer su iz plafona dvije crne. Nisam električar pa je sve ipak bolje pitati.
shin

#11 Re: Kako postaviti luster

Post by shin »

Naizmjenicna struja je u pitanju, mozes spojiti te dvije zice kako hoces, isto kao sto kada guras produzni u uticnicu ne gledas koja je strana.
celeron

#12 Re: Kako postaviti luster

Post by celeron »

shin wrote:Naizmjenicna struja je u pitanju, mozes spojiti te dvije zice kako hoces, isto kao sto kada guras produzni u uticnicu ne gledas koja je strana.
Problem je što su jako kratke i bit ce prilično nezgodno uopšte ih spojit.
shin

#13 Re: Kako postaviti luster

Post by shin »

To je drugi par cipela, pitanje je bilo kako spojiti, dobio si besplatni protip. Dalje se snalazi.
SHTEVELEC

#14 Re: Kako postaviti luster

Post by SHTEVELEC »

I nema potrebe gasiti osigurace, samo na prekidacu ugasis svjetlo
Bobi
Forum administrator

#15 Re: Kako postaviti luster

Post by Bobi »

Shin, nije to bas tako :D, ovdje je slucaj da je kuciste metalno tako da itekako ima vaznost pravilno prikljucivanje, nije proizvodjac bezveze postavio onake L i N :D.
omar little

#16 Re: Kako postaviti luster

Post by omar little »

mogu li se ja priheftati na ovu temu sa pitanjem? :D nema veze sa lusterom, mislim ima, ali ne direktno, a i ne znam gdje pih pitala. znaci, slucaj je ovakav. :D ko god je u mojoj kuci radio struju (kada su mijenali plocu) nista nije oznacio sta je sta na osiguracima. ima samo za par velikih stvari tipa furnace i bojler, sve ostalo prazno. postoji li neki drugi (efikasniji :D) nacin da pronadjem sta mi je sta osim da ispoukljucujem u kuci sve, ugasim osigurac i ganjam gdje sta ne radi? :-? tlaka mi to...

hvala unaprijed. :D
Last edited by omar little on 13/09/2016 17:51, edited 1 time in total.
Ljakan

#17 Re: Kako postaviti luster

Post by Ljakan »

SHTEVELEC wrote:I nema potrebe gasiti osigurace, samo na prekidacu ugasis svjetlo
Ma ne mora ni gasit,nek lizne zice ako nema brifer :lol:
Anestezija

#18 Re: Kako postaviti luster

Post by Anestezija »

spustis plafon
Streptokok

#19 Re: Kako postaviti luster

Post by Streptokok »

shin wrote:Naizmjenicna struja je u pitanju, mozes spojiti te dvije zice kako hoces, isto kao sto kada guras produzni u uticnicu ne gledas koja je strana.
Radit ce aki tako se ne radi. Nula obicno ide na navoj a faza na sredinu grla. Zato je i na lusteru oznaceno l i n.
shin

#20 Re: Kako postaviti luster

Post by shin »

omar little wrote:mogu li se ja priheftati na ovu temu sa pitanjem? :D nema veze sa lusterom, mislim ima, ali ne direktno, a i ne znam gdje pih pitala. znaci, slucaj je ovakav. :D ko god je u mojoj kuci radio struju (kada su mijenali plocu) nista nije oznacio sta je sta na osiguracima. ima samo za par velikih stvari tipa furnace i bojler, sve ostalo prazno. postoji li neki drugi (efikasniji :D) nacin da pronadjem sta mi je sta osim da ispoukljucujem u kuci sve, ugasim osigurac i ganjam gdje sta ne radi? :-? tlaka mi to...

hvala unaprijed. :D

Jedini nacin metodom ''iskljucis osigurac i gledas sta ne radi''.

Sve zavisi kako su kablovi razvedeni, može biti da ti ne radi svjetlo u jednoj sobi, i uticnica u drugoj, napisala bi spomenar gore na tabli dok bi popisala sve sta je od cega. Nnema potrebe da pises sta je sta, jer kada iskoci osigurac vidi se da je izbacio.
nightvision

#21 Re: Kako postaviti luster

Post by nightvision »

celeron wrote:Problem je što su jako kratke i bit ce prilično nezgodno uopšte ih spojit.
Ako imas prostora unutar kucista plafona, a trebalo bi da ima, uzmi jos jedan par rednih stezaljki, tih kao sto vec imas uz luster, i spoji prvo na zice iz plafona a iz njih malo duzi par zica spoji na stezaljke od lustera.
SHTEVELEC

#22 Re: Kako postaviti luster

Post by SHTEVELEC »

Ljakan wrote:
SHTEVELEC wrote:I nema potrebe gasiti osigurace, samo na prekidacu ugasis svjetlo
Ma ne mora ni gasit,nek lizne zice ako nema brifer :lol:
Ma ja, samo malo dirne zice i vidi koja trese
nightvision

#23 Re: Kako postaviti luster

Post by nightvision »

Streptokok wrote:
Radit ce aki tako se ne radi. Nula obicno ide na navoj a faza na sredinu grla. Zato je i na lusteru oznaceno l i n.
Jel' ti hoces da ubijes covjeka?
Hocu reci, ovde ne spaja direktno na grlo.
House

#24 Re: Kako postaviti luster

Post by House »

zovi električara jbt.
House

#25 Re: Kako postaviti luster

Post by House »

:shock: RIP :lol: :lol:
Post Reply