Kako postaviti luster
-
celeron
#1 Kako postaviti luster
Naime iz plafona idu dvije crne žice, stara zgrada je u pitanju, dok je luster prikazan na slici

- Streptokok
#2 Re: Kako postaviti luster
Zaviri to malo bolje. Ne mogu obje biti crne.
- raoul duke
#3 Re: Kako postaviti luster
Kontam troll topic kad ono "zaoprave"

- insomnia78
#4 Re: Kako postaviti luster
Je'nu lijevo, drugu desno i voilà
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#6 Re: Kako postaviti luster
Uzmi blifericu
, ispitaj na kojoj zici ce zasvijetliti
, eh tamo gdje zasvijetli tamo je ovo L a ona druga je N
. Eh uzemljenje
, to ti sluzi ako negdje probije napon prema kucistu lustera da osigurac odmah iskoci ne bil neko nastradao ako slucajno dodirne u tom trenutku luster, to mozes nulovati
.
-
celeron
#7 Re: Kako postaviti luster
Da li prije toga isključujem osigurač ili dok je još pod naponom?Bobi wrote:Uzmi blifericu, ispitaj na kojoj zici ce zasvijetliti
, eh tamo gdje zasvijetli tamo je ovo L a ona druga je N
. Eh uzemljenje
, to ti sluzi ako negdje probije napon prema kucistu lustera da osigurac odmah iskoci ne bil neko nastradao ako slucajno dodirne u tom trenutku luster, to mozes nulovati
.
-
shandrprcSA
#8 Re: Kako postaviti luster
pod naponom provjeris koja ti je faza a prije ugradnje iskljucis na osiguracuceleron wrote: Da li prije toga isključujem osigurač ili dok je još pod naponom?
-
Bobi
- Forum administrator
#9 Re: Kako postaviti luster
Struju ispitujes pod naponom a montazzu ako si amater bez napona
, mislim i profi bi trebao tako raditi ali ...
ko ce njima to reci...ionako ih udara struja svako malo pa im svejedno
.
-
celeron
#10 Re: Kako postaviti luster
Hvala....nejasno mi je bilo jer su iz plafona dvije crne. Nisam električar pa je sve ipak bolje pitati.shandrprcSA wrote:pod naponom provjeris koja ti je faza a prije ugradnje iskljucis na osiguracuceleron wrote: Da li prije toga isključujem osigurač ili dok je još pod naponom?
-
shin
#11 Re: Kako postaviti luster
Naizmjenicna struja je u pitanju, mozes spojiti te dvije zice kako hoces, isto kao sto kada guras produzni u uticnicu ne gledas koja je strana.
-
celeron
#12 Re: Kako postaviti luster
Problem je što su jako kratke i bit ce prilično nezgodno uopšte ih spojit.shin wrote:Naizmjenicna struja je u pitanju, mozes spojiti te dvije zice kako hoces, isto kao sto kada guras produzni u uticnicu ne gledas koja je strana.
-
shin
#13 Re: Kako postaviti luster
To je drugi par cipela, pitanje je bilo kako spojiti, dobio si besplatni protip. Dalje se snalazi.
-
SHTEVELEC
#14 Re: Kako postaviti luster
I nema potrebe gasiti osigurace, samo na prekidacu ugasis svjetlo
-
Bobi
- Forum administrator
#15 Re: Kako postaviti luster
Shin, nije to bas tako
, ovdje je slucaj da je kuciste metalno tako da itekako ima vaznost pravilno prikljucivanje, nije proizvodjac bezveze postavio onake L i N
.
-
omar little
#16 Re: Kako postaviti luster
mogu li se ja priheftati na ovu temu sa pitanjem?
nema veze sa lusterom, mislim ima, ali ne direktno, a i ne znam gdje pih pitala. znaci, slucaj je ovakav.
ko god je u mojoj kuci radio struju (kada su mijenali plocu) nista nije oznacio sta je sta na osiguracima. ima samo za par velikih stvari tipa furnace i bojler, sve ostalo prazno. postoji li neki drugi (efikasniji
) nacin da pronadjem sta mi je sta osim da ispoukljucujem u kuci sve, ugasim osigurac i ganjam gdje sta ne radi?
tlaka mi to...
hvala unaprijed.
hvala unaprijed.
Last edited by omar little on 13/09/2016 17:51, edited 1 time in total.
- Ljakan
#17 Re: Kako postaviti luster
Ma ne mora ni gasit,nek lizne zice ako nema briferSHTEVELEC wrote:I nema potrebe gasiti osigurace, samo na prekidacu ugasis svjetlo
- Anestezija
#18 Re: Kako postaviti luster
spustis plafon
- Streptokok
#19 Re: Kako postaviti luster
Radit ce aki tako se ne radi. Nula obicno ide na navoj a faza na sredinu grla. Zato je i na lusteru oznaceno l i n.shin wrote:Naizmjenicna struja je u pitanju, mozes spojiti te dvije zice kako hoces, isto kao sto kada guras produzni u uticnicu ne gledas koja je strana.
-
shin
#20 Re: Kako postaviti luster
omar little wrote:mogu li se ja priheftati na ovu temu sa pitanjem?nema veze sa lusterom, mislim ima, ali ne direktno, a i ne znam gdje pih pitala. znaci, slucaj je ovakav.
ko god je u mojoj kuci radio struju (kada su mijenali plocu) nista nije oznacio sta je sta na osiguracima. ima samo za par velikih stvari tipa furnace i bojler, sve ostalo prazno. postoji li neki drugi (efikasniji
) nacin da pronadjem sta mi je sta osim da ispoukljucujem u kuci sve, ugasim osigurac i ganjam gdje sta ne radi?
tlaka mi to...
hvala unaprijed.
Jedini nacin metodom ''iskljucis osigurac i gledas sta ne radi''.
Sve zavisi kako su kablovi razvedeni, može biti da ti ne radi svjetlo u jednoj sobi, i uticnica u drugoj, napisala bi spomenar gore na tabli dok bi popisala sve sta je od cega. Nnema potrebe da pises sta je sta, jer kada iskoci osigurac vidi se da je izbacio.
-
nightvision
#21 Re: Kako postaviti luster
Ako imas prostora unutar kucista plafona, a trebalo bi da ima, uzmi jos jedan par rednih stezaljki, tih kao sto vec imas uz luster, i spoji prvo na zice iz plafona a iz njih malo duzi par zica spoji na stezaljke od lustera.celeron wrote:Problem je što su jako kratke i bit ce prilično nezgodno uopšte ih spojit.
-
SHTEVELEC
#22 Re: Kako postaviti luster
Ma ja, samo malo dirne zice i vidi koja treseLjakan wrote:Ma ne mora ni gasit,nek lizne zice ako nema briferSHTEVELEC wrote:I nema potrebe gasiti osigurace, samo na prekidacu ugasis svjetlo
-
nightvision
#23 Re: Kako postaviti luster
Jel' ti hoces da ubijes covjeka?Streptokok wrote:Radit ce aki tako se ne radi. Nula obicno ide na navoj a faza na sredinu grla. Zato je i na lusteru oznaceno l i n.shin wrote:Naizmjenicna struja je u pitanju, mozes spojiti te dvije zice kako hoces, isto kao sto kada guras produzni u uticnicu ne gledas koja je strana.
Hocu reci, ovde ne spaja direktno na grlo.
- House
#25 Re: Kako postaviti luster
SHTEVELEC wrote:I nema potrebe gasiti osigurace, samo na prekidacu ugasis svjetlo