KatarinaKosaca wrote:@Hakiz Spanija nikad i nije imala sumu na obali, nije to Hrvatska.

Imala spaljenu livadu sa zutom travom i zamijenili za beton. Prakticno nista za opet neku infrastrukturnu vrijednost. Los primjer. Haj' dalje...
Nije važno kakva im je bila obala. Stvar je u tome da je sve promijenjeno a razlog zbog kojeg je promijenjeno više ne postoji. Mogli su barem maline uzgajati ako nemaju šumu, sada ne mogu ni to. Na stranu uticaj betona i uništavanja prirode na klimu.
Znam ljude koji su iz BIH otišli u Francusku, pa na more ne idu po Nicama, San Tropeima i ostalim francuskim vukojebinama, nego dolaze u Hrvatsku. Upravo zbog razlike u količinama betona i prirode.
Ja to zamišljam ovako:
Došli kod nas Arapi vidjeli zelenilo, oišli u prirodu i vidjeli kako je lijepo, prijatno svježe usred avgusta, lako se diše. I onda kupili tu prirodu, posjekli šume, izgradili apartmanska naselja, šoping centre itd. I jednog dana, poslije 5 ili 10 godina kažu "Nije ni ova Bosna kao što je nekad bila, nema više one svježine, one šume, sve beton, vrućina. Hajdemo mi odavde (u Albaniju, Rumuniju, bilo gdje).
I mi ostanemo i bez Arapa i bez šume sa betonom u kojem više nikoga nema jer naši ljudi nemaju novca za to.
To će biti na kraju.
Osim ako nisu skontali da im u njihovim zemljama za oko 100 godina više nema života zbog klimatskih promjena, pa gledaju gdje da se presele. Kao što se mi nadamo da ćemo osnovati kolonije po drugim planetama kada Zemlja bude neuslovna za život.
A u tom slučaju, nema više ni Bosne, ni Bošnjaka koji vole vidjeti dopičnjak više nego se janjetine najesti (kao što neko reče).
Kako god okreneš, neće na dobro.