mango bob wrote:Izgleda da je stvarno neka ribetina u pitanju. Nešto ga je vuklo u vodusunceKOtepsija wrote:http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160808052
ono sto je potreslo javnost u regionu je smrt perspektivnog sportiste Andreja Beuca-mnogi izvjestaji iz 19. vijeka govore o somovima dugim od 3-5 metara, zeskim od 200-400 kg, osim somova mozda postoje jos neke nemani koje vrebaju u dubokim rijekama-na 0.08 vidimo kako izranja,i tad zapocinje njegova borba s po svemu sudeci vodenom nemani.
Uzevsi u obzir tekstove s jedne druge teme, i pisanja o velikim nemanima na rijeci Savi, postavlja se pitanje sta sve kriju nase rijeke? Vjerujete li da je ovaj dogadaj nesretan slucaj ili iza ovog stoji nesto mnogo vece?
U vodu ga je vukao vir, tj. vodeni kovitlac, nikakva neman, riba i sl...Odrastao sam na jezeru Modrac, kod Lukavca/Tuzle. Vikendica mi je bila udaljena 200-tinjak metara od brane, ispod kojih su obitavali somovi za koje su ovi somovi sa slika kao akvarijumske zlatne ribice. Takvim somovima je jedino moguce uplivati u usta na dubini, u mulju u kojem obitavaju, inace oni kao oni ni ne mrdaju odatle. Doslovno "filtriraju vodu", pa sta uleti, uleti. Jedne prilike su ronioci podvodnom puskom ulovili stuku, dakle, ribu grabljivicu koja je stalno u pokretu, a koja je bila duzine, a skoro i visine elanovog camca, pa opet nikada nije zabiljezen napad takve "nemani". Napominjem da sam od malih nogu plivao na svim dijelovima jezera, od blizine brane, do kiseljacke strane. I ne samo plivao, nego i ronio i ribolovio. Nikada se riba ni ocesala od mene nije, a da je ja nisam upecao. Tako da bez panike - ne postoji sansa da ga je neka "neman" progutala...Samo i iskljucivo u necijim glavama.