FIFA 18 vs PES 18

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

aditon

#26 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by aditon »

suštinske razlike nema, ili znaš igrati ili ne znaš. ja FIFU nisam igrao od '98 ili '99 a od tada na ovamo samo PES i to iz nekoliko razloga. Prije svega, dostupniji je nego FIFA, i na kraju, svi koje znam igrali su i danas igraju PES. Reći da je PES bezveze može samo onaj koga redovno "peru" na PESU ali u principu nije ništa bolji ni na FIFI. Najveća ustvari mana PES-a je što neke lige nisu licencirane te dok se ne pojave određeni patchevi, to može biti i jeste smor. Izdanja PES-a koja sam preskočio su 14 i 15 jer su tu zaista iz KONAMIA odron napravili u svakom smislu. 2016 ustvari nije loš ali nije ni bolji od posljednjeg ekstra izdanja PES-a a to je 2013. Grafika na PES-u se značajno popravila tako da sve zajedno jako dobro izgleda. Frostbite engine na kojem će biti FIFA17 je super grafički engine ali to ne znači da će iskoristiti njegov potencijal te zaista napraviti nešto WAU. Iskustva mi govore da traileri igara često su jako prenapuhani te pravu ocjenu ćemo moći donijeti kad igra konačno i izađe na tržište. Igrao sam neke igre na unreal enginu, ne tako poznate igre koje su u principu odron za jedan takav grafički engine, tako da i s frostbiteom mogu ukakiti. Ako pogledamo oba trailera i za PES i za FIFU, vidi se da su ekspresije lica na jednom novom levelu i kod jednih i kod drugih. U svakom slučaju, meni daj samo jojstick pa da raspalimo, svejedno koje izdanje bilo 8-)
weltschmertz

#27 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by weltschmertz »

aditon wrote:suštinske razlike nema, ili znaš igrati ili ne znaš. ja FIFU nisam igrao od '98 ili '99 a od tada na ovamo samo PES i to iz nekoliko razloga. Prije svega, dostupniji je nego FIFA, i na kraju, svi koje znam igrali su i danas igraju PES. Reći da je PES bezveze može samo onaj koga redovno "peru" na PESU ali u principu nije ništa bolji ni na FIFI. Najveća ustvari mana PES-a je što neke lige nisu licencirane te dok se ne pojave određeni patchevi, to može biti i jeste smor. Izdanja PES-a koja sam preskočio su 14 i 15 jer su tu zaista iz KONAMIA odron napravili u svakom smislu. 2016 ustvari nije loš ali nije ni bolji od posljednjeg ekstra izdanja PES-a a to je 2013. Grafika na PES-u se značajno popravila tako da sve zajedno jako dobro izgleda. Frostbite engine na kojem će biti FIFA17 je super grafički engine ali to ne znači da će iskoristiti njegov potencijal te zaista napraviti nešto WAU. Iskustva mi govore da traileri igara često su jako prenapuhani te pravu ocjenu ćemo moći donijeti kad igra konačno i izađe na tržište. Igrao sam neke igre na unreal enginu, ne tako poznate igre koje su u principu odron za jedan takav grafički engine, tako da i s frostbiteom mogu ukakiti. Ako pogledamo oba trailera i za PES i za FIFU, vidi se da su ekspresije lica na jednom novom levelu i kod jednih i kod drugih. U svakom slučaju, meni daj samo jojstick pa da raspalimo, svejedno koje izdanje bilo 8-)
:thumbup: :thumbup:
AnonymousBIH

#28 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by AnonymousBIH »

aditon wrote:suštinske razlike nema, ili znaš igrati ili ne znaš. ja FIFU nisam igrao od '98 ili '99 a od tada na ovamo samo PES i to iz nekoliko razloga. Prije svega, dostupniji je nego FIFA, i na kraju, svi koje znam igrali su i danas igraju PES. Reći da je PES bezveze može samo onaj koga redovno "peru" na PESU ali u principu nije ništa bolji ni na FIFI. Najveća ustvari mana PES-a je što neke lige nisu licencirane te dok se ne pojave određeni patchevi, to može biti i jeste smor. Izdanja PES-a koja sam preskočio su 14 i 15 jer su tu zaista iz KONAMIA odron napravili u svakom smislu. 2016 ustvari nije loš ali nije ni bolji od posljednjeg ekstra izdanja PES-a a to je 2013. Grafika na PES-u se značajno popravila tako da sve zajedno jako dobro izgleda. Frostbite engine na kojem će biti FIFA17 je super grafički engine ali to ne znači da će iskoristiti njegov potencijal te zaista napraviti nešto WAU. Iskustva mi govore da traileri igara često su jako prenapuhani te pravu ocjenu ćemo moći donijeti kad igra konačno i izađe na tržište. Igrao sam neke igre na unreal enginu, ne tako poznate igre koje su u principu odron za jedan takav grafički engine, tako da i s frostbiteom mogu ukakiti. Ako pogledamo oba trailera i za PES i za FIFU, vidi se da su ekspresije lica na jednom novom levelu i kod jednih i kod drugih. U svakom slučaju, meni daj samo jojstick pa da raspalimo, svejedno koje izdanje bilo 8-)
Ja samo igram online tacnije myClub i online im je smece nad smecima, to je glavni razlog mog prelaska na FIFU. Licence i sve ostalo manje vise.
vicious

#29 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by vicious »

Razlike i te kako ima, a nije ni blizu ta znaš ili ne znaš. Kažeš da nisi igrao Fifu od 98-99, pa kako onda možeš davati ocjenu nečega nešto što nisi igrao?
Ne znam kako je PES dostupniji nego Fifa, vjerovatno onda misliš na piratsku verziju? Ja svake godine isprobam i jednu i drugu igru i već nekoliko godina se na kraju odlučim za Fifu, i nije mi žao dati tih 30-40 eura jer je stvarno igram cijele godine (ustvari fudbalske igre su već dugo jedino što uopšte igram) :)
Ja sam Fifu takođe igrao negdje do 2001-02 ako se dobro sjećam, nakon toga su se rentale konzole da se igra Winning Eleven tj. PES, jer je jednostavno bio neuporedivo bolji. Ne sjećam se više tačno kad se pojavio PES za PC, možda negdje 2004, i licence mi nikad nisu bile problem jer vrlo brzo su se pojavljivali patchevi. Uglavnom, negdje do 2011 se igrao PES, onda sam probao Fifu jer sam čitao da se popravila i od tada se više nisam mogao vratiti na PES. Jednostavno, sve ono što je ranije krasilo PES, sad je na strani Fife. Realnost same igre, kretanje igrača, fizika lopte, AI... a PES je nažalost postao obična arkada. Grafika meni nije u prvom planu, nekom više odgovara jedno a nekom drugo.
Jedino gdje je PES još uvijek daleko ispred Fife su taktičke postavke, a ostalo je sve prešlo na stranu Fife.

Naravno kao što rekoh i Fifa ima svojih mana, ali je bar za mene daleko, daleko bolja igra.
Treba tu još i reći da govorim o verzijama za PC, vjerujem da je na konzolama situacija nešto drugačija, mada sam igrao par puta oboje i na PS i Xboxu, i generalni utisak je isti.
aditon

#30 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by aditon »

vicious wrote:Razlike i te kako ima, a nije ni blizu ta znaš ili ne znaš. Kažeš da nisi igrao Fifu od 98-99, pa kako onda možeš davati ocjenu nečega nešto što nisi igrao?
Ne znam kako je PES dostupniji nego Fifa, vjerovatno onda misliš na piratsku verziju? Ja svake godine isprobam i jednu i drugu igru i već nekoliko godina se na kraju odlučim za Fifu, i nije mi žao dati tih 30-40 eura jer je stvarno igram cijele godine (ustvari fudbalske igre su već dugo jedino što uopšte igram) :)
Ja sam Fifu takođe igrao negdje do 2001-02 ako se dobro sjećam, nakon toga su se rentale konzole da se igra Winning Eleven tj. PES, jer je jednostavno bio neuporedivo bolji. Ne sjećam se više tačno kad se pojavio PES za PC, možda negdje 2004, i licence mi nikad nisu bile problem jer vrlo brzo su se pojavljivali patchevi. Uglavnom, negdje do 2011 se igrao PES, onda sam probao Fifu jer sam čitao da se popravila i od tada se više nisam mogao vratiti na PES. Jednostavno, sve ono što je ranije krasilo PES, sad je na strani Fife. Realnost same igre, kretanje igrača, fizika lopte, AI... a PES je nažalost postao obična arkada. Grafika meni nije u prvom planu, nekom više odgovara jedno a nekom drugo.
Jedino gdje je PES još uvijek daleko ispred Fife su taktičke postavke, a ostalo je sve prešlo na stranu Fife.

Naravno kao što rekoh i Fifa ima svojih mana, ali je bar za mene daleko, daleko bolja igra.
Treba tu još i reći da govorim o verzijama za PC, vjerujem da je na konzolama situacija nešto drugačija, mada sam igrao par puta oboje i na PS i Xboxu, i generalni utisak je isti.
Nemam ja protiv FIFE ništa jednostavno u mojim krugovima je PES oduvijek popularniji bio i to se vjerovatno nikad neće promijeniti. Meni ne pada na pamet davati tolike novce na bilo kakvu igru a kamo li na soccer. Igrao bi možda i FIFU da je ima na torrentima. Doduše ova posljednja verzija se konačno i pojavila na torrentima ali je nisam probavao. Da PES nema draž i da je odron, sigurno se ne bi igrao. Lično nikad nisam igrao ništa osim 1 na 1 s čovjekom od krvi i mesa i to je jedina i prava draž soccera, bilo kojeg jer vjerujem da bi istu draž imao igrajući i FIFU s nekim protiv sebe. Dakle nisam ovdje da se natežem šta je bolje od ovog dvoje, jednostavno ne igram nikakve modove niti online jer meni to brzo dosadi. Ali zato sam imao i turnire po 70 sati bez spavanja itd. (dok sam bio mlađi :) ) Elem, ja ću istu igru imati i na FIFI i na PESu, samo nek su mi kontrole na jojsticku kao što su na PESu po defaultu i ....bring it on :gunjastajl:
vicious

#31 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by vicious »

aditon wrote:
vicious wrote:Razlike i te kako ima, a nije ni blizu ta znaš ili ne znaš. Kažeš da nisi igrao Fifu od 98-99, pa kako onda možeš davati ocjenu nečega nešto što nisi igrao?

Nemam ja protiv FIFE ništa jednostavno u mojim krugovima je PES oduvijek popularniji bio i to se vjerovatno nikad neće promijeniti. Meni ne pada na pamet davati tolike novce na bilo kakvu igru a kamo li na soccer. Igrao bi možda i FIFU da je ima na torrentima. Doduše ova posljednja verzija se konačno i pojavila na torrentima ali je nisam probavao. Da PES nema draž i da je odron, sigurno se ne bi igrao. Lično nikad nisam igrao ništa osim 1 na 1 s čovjekom od krvi i mesa i to je jedina i prava draž soccera, bilo kojeg jer vjerujem da bi istu draž imao igrajući i FIFU s nekim protiv sebe. Dakle nisam ovdje da se natežem šta je bolje od ovog dvoje, jednostavno ne igram nikakve modove niti online jer meni to brzo dosadi. Ali zato sam imao i turnire po 70 sati bez spavanja itd. (dok sam bio mlađi :) ) Elem, ja ću istu igru imati i na FIFI i na PESu, samo nek su mi kontrole na jojsticku kao što su na PESu po defaultu i ....bring it on :gunjastajl:
Ma svakako, kontam šta govoriš... i mi smo u raji tako godinama pucali PES, a onda s vremenom sve rjeđe tako da smo "osuđeni" na rijetke prilike igre 1vs1 i neke online modove. Meni lično je uvijek bilo najdraže igrati 2vs2 :D
Sada uglavnom na Fifi igram online sezone, dakle online protiv drugih igrača, igru "protiv kompjutera" nikad nisam volio jer mi je to totalno nerealno.
Niko sretniji od mene kad bi obje igre bile odlične pa da se igra malo jedna, malo druga :)

Negdje sam pročitao da postoje glasine da bi Fifa od ove godine mogla imati i referee mode :D
I to bi bilo cool, imati mogućnost da ponekad koju utakmicu odradiš kao sudija ;)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#32 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by Chmoljo »

užasno mi smeta to što je fifa skriptovana. čini mi se da je 16 malo bolja od prethodnih... ali opet... jebemumajku ne mogu se igrači norwicha pretvoriti u Real da im lopte ne možeš uzeti ni iznijeti do centra, samo eto, jer oni ganjaju rezultat...

al haj...
vicious

#33 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by vicious »

Chmoljo wrote:užasno mi smeta to što je fifa skriptovana. čini mi se da je 16 malo bolja od prethodnih... ali opet... jebemumajku ne mogu se igrači norwicha pretvoriti u Real da im lopte ne možeš uzeti ni iznijeti do centra, samo eto, jer oni ganjaju rezultat...

al haj...
A dobro, skriptovane su obje, i to uvijek dolazi do izražaja kad igraš protiv kompa (što ja odavno izbjegavam) :D
To mi je bilo baš drastično kad sam probao PES 2016, igram sa Barcom u CL protiv nekog, više se ne sjećam, francuskog fenjeraša tipa Guingamp. :lol:
I bukvalno ne mogu doći do lopte, krenu ljudi od svog gola, tika taka, sve na prvu dodaju, ma ne mogu stići do igrača ni da ga slomim, a kamoli da mu uzmem loptu :D
Cossack

#34 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by Cossack »

Po svemu što sam do sada vidio, ove godine PES šije FIFA-u za dva koplja.
aditon

#35 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by aditon »

2 na 2
definitivno najbolji mod igre ali ne zna svako to igrati. Međutim ako igraju dvojica što se kontaju...definitivno level iznad svih drugih načina na koji soccera možeš igrati :)
AnonymousBIH

#36 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by AnonymousBIH »

Ma PES je odlična igra, to sto neko napisa da je arkada je malo pobrkao pojmover, jer FIFA je arkada dok je PES uvijek išao na simulaciju nogometa. Međutim, online je gotovo nemoguće igrati, a PS4 sam i kupio da igram online jer je više gotovo nemoguće skupiti ekipu za kućno igranje. FIFA ove godine prelazi na frostbite engine i zbog toga se nadam da će se sami gameplay i grafika na terenu primaći PES-u. Imam FIFU 14, dobio je u zamjenu i sinoć probam da igram, pa igrači u FIFI 14 izgledaju kao da su od kartona i kližu po terenu, valjda će ove godine sa novim engineom taj gameplay biti po mom guštu.
aditon

#37 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by aditon »

ma nije teško ekipu okupiti za igru, samo treba :gunjastajl: i nešto za :meza: , i turnir može da počne :lol:
probook

#38 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by probook »

Fifu sam probao igrati vise puta i jednostavno nije to to. PES igram br. 13 i to je zadnji koji je dobar za igrati. Ovi ostali su mi katastrofa, cekam da vidi msta ce napraviti ove godine. Ako trebam slomiti dzojstik i oznojiti se da bih dosao do gola, neka hvala - opet ce biti pes 13 :D
vedatoor

#39 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by vedatoor »

PES u BiH je kao Golf 2 :lol:

FIFA17 :faraon1:
shalla

#40 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by shalla »

aditon wrote:2 na 2
definitivno najbolji mod igre ali ne zna svako to igrati. Međutim ako igraju dvojica što se kontaju...definitivno level iznad svih drugih načina na koji soccera možeš igrati :)
2 na 2, poezija od igranja, kakvih se tu sve može vidjeti poteza i akcija, pogovoto kad se par uigra tj što kažeš ako se dvojica kontaju, kako će pokrivati u odbrani i sl... Imam jarana u Belgiji koji dođe nekoliko puta godišnje, igramo on i ja protiv druge dvojice i već godinama igramo tako, to je rivalstvo samo tako :mrgreen:
Btw, skoro svaki put probamo obje igre i moram reći da smo već 4-5 godina isključivo na FIFI, jebeš grafiku kad je gameplay isto arkadna igra a ne simulacija fudbala...
Fajcion

#41 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by Fajcion »

Na PES 2017 neka odrade konačno samo one užase od golmana i igra će vratiti sjaj. Ako to odrade i FIFA i PES su :thumbup: u suprotnom Fifa je i dalje ispred.
febo_acm

#42 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by febo_acm »

To za golmane se slazem.

Sent from my SM-N920C using Tapatalk
Vertig0

#43 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by Vertig0 »

Uvijek golmani problem na PES-u :-) :lol:
JLZbunjenog

#44 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by JLZbunjenog »

vise volim novac dati za komplet licenciranu igru, a ukusi razliciti :)
febo_acm

#45 Re: RE: Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by febo_acm »

JLZbunjenog wrote:vise volim novac dati za komplet licenciranu igru, a ukusi razliciti :)
Na pc to ne igra ulogu jer imas fantasticne patcheve...

JLZbunjenog

#46 Re: RE: Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by JLZbunjenog »

febo_acm wrote:
JLZbunjenog wrote:vise volim novac dati za komplet licenciranu igru, a ukusi razliciti :)
Na pc to ne igra ulogu jer imas fantasticne patcheve...

tako je! ja govorim za konzole. vala mi glupo baciti 50€ za East London i slicne gluposti kod onlne opcija...
Ljakan

#47 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by Ljakan »

Hajde demo izilazi
aditon

#48 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by aditon »

demo PES-a tradicionalno izlazi oko polovine septembra a ubrzo nakon toga i sama igra. Za mjesec i kusur najviše ćemo imati kompletnu igru. Gdje je žurba :D
Ljakan

#49 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by Ljakan »

aditon wrote:demo PES-a tradicionalno izlazi oko polovine septembra a ubrzo nakon toga i sama igra. Za mjesec i kusur najviše ćemo imati kompletnu igru. Gdje je žurba :D
Nebih se slozio sa ovom izjavom jer na sajtu konamija pise da danas izlazi demo za ameriku a sutra za evropu.
aditon

#50 Re: FIFA 17 vs PES 17

Post by aditon »

nisam gledao datume izlaska, već govorim kako uglavnom rade, tj kako su do sada radili. Do kraja septembra bi igra trebala izači definitivno. Što se mene tiče, ja ću čekati full game :)
Post Reply