Ja se iskreno nadam da ti vidiš kako citirano objašnjenje uopće logički ne proizilazi iz citiranih ajeta, te da je isto potpuno astronomski i faktički nepismeno. Pa kaže, što su muslimani propali.
Kada je sunce prekrivreno oblacima, dakle ne vidimo ga uopće, je li noć ili dan? Po gornjoj logici, noć je. Jer ako sunčeva svjetlost nije relevantna determinantna nastupanja dana, onda kada govorimo o zori, tada moramo zaključiti kako nije relevantna determinatna dana ni kada je oblačno. Ili drugim riječima. Ako je manifestacija sunca na nebeskom svodu determinatna dana, onda je svako odsustvo sunca determinanta noći.
Stvarno mi želiš reći da Kur'an na ovaj način definira noć i dan?
Ovde se radi o jednostavnom razlucivanju noci i dana cisto po vidjenju Sunca. Ima jos jedna metoda, ali kad trazis dlaku u jajetu, dlaku ces i naci.
“You shall observe the Contact Prayers (Salat) at the "tarafai” (two terminals) of the day .......” 11:114
The key word in the above verse in relation to our subject matter is the Arabic word "tarafai". This word is the plural form of the word taraf, and the word taraf means a terminal or end point.
This word speaks of two specific terminals/ends of the day.
The only specific and defined points in time around the ends of the day are sunrise and sunset. The word "tarafai" cannot be speaking of the periods when light is fading or darkness fading since these periods last around 1.5 hours to complete. A period of 1.5 hours would not be described as an end point/terminal. But sunrise and sunset are specific points in time that last only few seconds.
What follows is that if sunrise and sunset are the beginning and end of the day, then by definition, and in reverse, they must also be the end and beginning of the night respectively.
Moramo imati dokaz iz Kur'ana i da džuma u potpunosti mijenja podne namaz. Kako ćeš opravdati Bogu da nisi klanjao podne, kada ti On nije rekao da su supstituti?
Sve što imaš jeste naredba da džumu klanjaš petkom. Ja te pitam po čemu si zaključio da taj namaz mijenja podne namaz ili bilo koji drugi namaz. Jasno mi je po čemu su sunije isto zaključile, nije mi jasno kako kur'anije dođoše do takvog zaključka.
Once again, key words in 62:9 show us how accurate and meticulous God’s words are and how they always indicate a very specific meaning.
To demonstrate the key words related to this issue, let us first look at two ways of phrasing the key words:
1-
[62:9] O you who believe, when the call for the Friday Salat is announced, you shall hasten to the commemoration of God and drop all business. This is better for you if you only knew.
2-
[62:9] O you who believe, when the call for the Salat is announced on Friday, you shall hasten to the commemoration of God and drop all business. This is better for you if you only knew.
The words chosen by God are the second ones (shown in green). The reader will note that the words in the first phrasing (shown in red) would indicate that there is a Salat called the “Friday Salat” which is independent of the three Salat already authorised in the Quran (Fajr – Wusta – Isha).
However, we note that God is very careful to use the words (the Salat on Friday) as opposed to (the Friday Salat). This variation in phrasing may not seem significant, but in fact it is. As worded by God, the Salat spoken of in 62:9 is one of the already authorised Salat and the day referred to is Friday, i.e. it is one of the three Salat that are observed every day, and the subject here is Friday.
ExNihilo wrote:
Vezano za kijam i sedždu, možda nisam bio dovoljno jasan. Moje pitanje se odnosi na standardizaciju namaza. S obzirom da kur'anije nemaju izvora koji bi stipulirao da u kijamu klanjač mora biti miran, gledati pred sebe, ne okretati se, i slično, već je jedina instrukcija da se "stoji", da li to znači da zapravo svako klanja po svom nahođenju? Da li to znači da je za kijam dovoljno stajati, a sve ostalo je po volji? Da li je, stoga, kur'anijski džemat asinhronizovan?
Uspjeli su vjernici, oni koji su u svojim namazima skrušeni [23:1-2]
Da bi bio skrusen u namazu moras biti fokusiran, koncentrisan i, pre svega, svestan velicine Onoga pred koga stajes, a sve ovo se ne moze postici ako se okrece levo-desno, gleda u plafon i tome slicno. Pored kur'anskih ajeta treba koristiti i zdrav razum pa znati da je za bolju skrusenost potrebno mirno stajati, a ne vrpoljiti se ili skakati dvostruki salto.

Kur'anijski dzemat nije asinhronizovan iz prostog razloga sto se u svakom zajednici definise broj rekata dzume, pa muktedije prate imama.
Nisam siguran da si me shvatio, a možda ni ja nisam objasnio dovoljno dobro. Ono što sam htio reći jeste da su kur'anije duboko influencirane sunitskim shavatanjem islama, pa gradeći svoju doktrinu, svjesno ili nesvjesno, uzimaju sunitsku interpretaciju kao benchmark, polaznu premisu, putokaz. Dakle, ne radi se o tome da kur'anije nude novi pravac i novu misao. Ne, kur'anije odbacuju hadise, a onda iznova nastoje rekonstruisati sunitski islam (koliko god je to moguće) od onoga što preostaje, dakle Kur'ana. Čime zapravo potvrđuju sunitski islam.
Zamisli pojedinca ili kolektiv koji nikada nisu čuli za islam, sunite niti hadise. Nikada nisu vidjeli namaz. Kada bi im kur'anija došao sa Kur'anom i tražio da zaključke kako obavljati namaz, to svakako ne bi ličilo na ono kako ti obavljaš namaz, ako bi uopće mogli zaključiti bilo šta. Što će reći, kur'anije nisu pitanju namaza pristupile nepristrano, "od nule", nastojeći ekstrapolirati namaz iz Kur'ana, već su pristupile "zagađene" sunitskim shvatanjem, nastojeći namazu koji već poznaju i obavljaju potom dati striktno kur'ansko opravdanje i razvesti ga od hadisa. Umjesto induktivnog pristupa, pristupili su deduktivno. Zato se radi o confirmation biasu. Nadam se da me razumiješ šta želim reći.
Sada te razumem bolje. I ima istine u ovome sto govoris. Treba vremena nekome ko je mozda bio sunit ili siit godinama da dekontaminira razum od "preconcieved" dogmi i da citanju Kur'ana pristupi bez ikakvih spoljasnjih primesa. To je ceo jedan proces, ali se na tome radi. Imas jedan novi talas kur'anija koji donosi sasvim drugacije zakljucke kada "neutralno" citaju Kur'an. Recimo, oni smatraju da je Isa a.s. imao oca i da je rodjen na sasvim normalan nacin, a "virgin birth" je hadiska i krscanska dogma koja je uticala na njihovo shvatanje tih ajeta. Neki idu dalje i pojmove kao sto su salat, zakat, hajj.. uopste ne tumace kao verske rituale, vec kao odredjene radnje koje nemaju nikakve veze sa obredima.
Pa dobro, kako ti objašnjavaš kur'anski imperativ pokoravanja Poslaniku, ako o njemu ne znamo ništa? Objašnjenje da je Poslanik = Kur'an ne pije vode, s obzirom da Allah ne bi tada razdvajao naredbu pokoravanja poslaniku i pokoravanja Allahu.
U vreme objave samog Kur'ana jedini nacin na koji su mogli dobiti reci ove Knjige je iz usta Poslanika a.s. jer tad nije bilo zapisane Knjige. Pa tako Allah kaze da ko se pokori Poslaniku, pokorio se i Allahu jer Poslanik govori ono sto je Objava. A ta Objava nije nista drugo nego Kur'an.
53:3 I ne govori po želji.
53:4 To je jedino Objava - objavljuje se.
53:5 Uči ga Jedan žestokih sila,
MI danas imamo kompletiran i sastavljen u mushaf ceo Kur'an pa tako znamo sve sto je Poslanik rekao, a tice se Objave. Drugim recima, pokoriti se Poslaniku znaci, pokoriti se onom sto je on propovedao, a to nije nista drugo nego Kur'an.