Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ExNihilo

#26 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by ExNihilo »

Towelie wrote: Imas kur'ansku definiciju dana. Ne odredjuje se po nasem cejfu.
Dzuma se uzima da bude u nekom namaskom vremenu jer je i sama namaz, pa je tako i najlogicnije da bude.
Kur'an ostavlja dosta prostora za fleksibilnost u stvarima koje jasno ne precizira. Recimo, negde dzuma moze biti rekat, negde 2 ili 4, ili koliko god se usaglasi dzemat da bude.
Koja je kur'anska definicija dana kojom se potom džuma isključivo pozicionira kao podne namaz? Znači, zora nije dan? Kada počinje dan po Kur'anu?

Pitao sam zašto džuma mijenja podne namaz. Kako su kur'anije došli do tog zaključka? Zašto nije slučaj da je džuma petkom dodatni namaz, a ne zamjena za podne.

Nisi mi odgovorio na standardizaciju namaza.

Sve što si ti dosad napisao vodi ka zaključku da je modus operandi kur'anija teški cherry picking kur'anskih ajeta kako bi se islam sveo na manje-više istovjetnu formu i suštinu kao kod sunija, a zadržala se opcija odbacivanja hadisa. Drugim riječima, kur'anije stormaju kroz Kur'an tražeći ajete kojim će opravdati to što je njihov islam zapravo isto što i sunitski, manje hadisi, čime ne negiraju sunitsku interpretaciju već je zapravo potvrđuju. See confirmation bias.
m_l

#27 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by m_l »

Towelie wrote:
m_l wrote:
Towelie wrote:

Ezan - poziv na namaz

5:58 A kad pozivate salatu, uzimaju ga ruglom i zabavom. To je zato što su oni ljudi koji ne shvataju.
Kako obavljate ezan?

Kazes u prolazu: "Haj'mo obaviti salat!"

Ili?
Kao klasicni ezan, samo bez delova gde se spominje Muhamedovo ime.

"When God alone (الله وحده) is mentioned, the heart of those who do not believe in the hereafter are filled with disgust, but when others are mentioned beside Him, they rejoice." (Qur'an 39:45)

4 x الله أكبر (Allahu akbar) - God is the greatest!
2 x أشهد أن لا اله إلا الله (Ashadu an la ilaha illallah) - I bear witness that there is no other god beside God.
2 x حي على الصلاة (Hy alal salah) - Make haste to the ritual prayer.
2 x حي على الفلاح (Hy alal falah) - Make haste towards success.
2 x الله أكبر (Allahu akbar) - God is the greatest!
1 x لا إله إلا الله (La ilaha illallah) - There is no other god beside God.

I, kako si na osnovu ajeta koje si citirao izvukao to odredjeno brojcano ponavljanje datih sintagmi o velicanju Allaha te'ala i pozivanju na namaz?
ExNihilo

#28 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by ExNihilo »

Još jedna opaska na ovu temu.

Kur'an veli,
Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu; a onaj ko glavu okreće – pa, Mi te nismo poslali da im čuvar budeš.

Još kaže,
O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i vašim predpostavljenim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.“

Kako da se vjernik pokorava Poslaniku, ako ne zna (skoro) ništa o njemu? Allah nešto naređuje, a mi nemamo tehničkih mogućnosti ispoštovati naređenje. Još važnije, zašto Allah naređuje nešto što zna da 99,99% muslimana, onih koji nisu lično vidjeli Poslanika, neće moći poštovati, a On je sveznajući? Ako prihvatimo da se ovaj ajet odnosi samo i isključivo na ashabe, onda se dovodi u pitanje atemporalnost Kur'ana koju Kur'an sam sebi nalaže.

Dakle, bez hadisa, ili je Allah previdio tehničke probleme ili Kur'an nije svevremen.
testni_akaunt

#29 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by testni_akaunt »

Pitanje za postavljaca teme.

Koji ajeti su neispravni tj ubaceni u Kuran?

a mogu i odgovori na ova pitanja...
Kako i koliko da dajem zekata?

Sta znaci post, kako se obavlja?

Kako se obavlja hadzdz?
testni_akaunt

#30 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by testni_akaunt »

c/p sa slicne teme

Mi smo vam jednog od vas kao Poslanika poslali, da vam riječi Naše kazuje i da vas očisti i da vas Knjizi i mudrosti pouči i da vas ono što niste znali nauči.

Gospodaru naš, mi u ono što Ti objavljuješ vjerujemo i mi poslanika slijedimo, zato nas upiši među vjernike!"

Kad im se kaže: "Prihvatite ono što Allah objavljuje, i Poslanika!" - vidiš licemjere kako se od tebe sasvim okreću.

zato vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova, vjerovjesnika, koji ne zna čitati i pisati, koji vjeruje u Allaha i riječi Njegove; njega slijedite - da biste na Pravome putu bili!"

U kućama svojim boravite i ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba, ne pokazujte, i molitvu obavljajte i zekat dajite, i Allaha i Poslanika Njegova slušajte!

Kada Allah i Posalnik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo po svome nahođenju postupiti. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s Pravoga puta.*

Na Dan kad se njihova lica u vatri budu prevrtala, govoriće: "Kamo sreće da smo se Allahu pokoravali i da smo Poslanika slušali!"

O vjernici, ne odlučujte se ni za što dok za to ne upitate Allaha i Poslanika Njegova, i bojte se Allaha! Allah, zaista, sve čuje i sve zna.

A akoAllaha i Njegova Poslanika budete slušali, On vam nimalo neće umanjiti nagradu za djela vaša." - Allah, uistinu, prašta i samilostan je.

O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.
zeina

#31 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by zeina »

ExNihilo wrote:Još jedna opaska na ovu temu.

Kur'an veli,
Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu; a onaj ko glavu okreće – pa, Mi te nismo poslali da im čuvar budeš.

Još kaže,
O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i vašim predpostavljenim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.“

Kako da se vjernik pokorava Poslaniku, ako ne zna (skoro) ništa o njemu? Allah nešto naređuje, a mi nemamo tehničkih mogućnosti ispoštovati naređenje. Još važnije, zašto Allah naređuje nešto što zna da 99,99% muslimana, onih koji nisu lično vidjeli Poslanika, neće moći poštovati, a On je sveznajući? Ako prihvatimo da se ovaj ajet odnosi samo i isključivo na ashabe, onda se dovodi u pitanje atemporalnost Kur'ana koju Kur'an sam sebi nalaže.

Dakle, bez hadisa, ili je Allah previdio tehničke probleme ili Kur'an nije svevremen.
Upravo to, a niti je Allah previdio tehnicke probleme niti je problem u svevremenosti Kur'ana, problem je kad licemjeri i sektasi krenu parcijalno slijediti Boziju Knjigu, pa ono sto im se svidja koriste da potkrijepe svoju zabludu, a ono sto im se ne svidja odbace
Towelie

#32 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Towelie »

Koja je kur'anska definicija dana kojom se potom džuma isključivo pozicionira kao podne namaz? Znači, zora nije dan? Kada počinje dan po Kur'anu?
[91:1] By the sun and its brightness.
[91:2] And the moon that follows it.
[91:3] And the "nahar" (day) that reveals it (the sun).
[91:4] And the "layl" (night) that covers it (the sun).

These simple words give us an clear definition of "night" and "day", whenever the sun is revealed (i.e. it can be seen) it is “day” (91:3), and whenever the sun is covered (it cannot be seen) it is night (91:4).

This means that the time before sunrise (when there is light in the sky) but still we cannot see the sun (it is covered) then this is part of the night (91:4). Equally, the time after sunset (when there is light in the sky) but still we cannot see the sun (it is covered) then this is also part of the night (91:4).

It follows that anytime between sunrise and sunset, when we can see the sun (it is revealed) it is “day” (91:3).
Pitao sam zašto džuma mijenja podne namaz. Kako su kur'anije došli do tog zaključka? Zašto nije slučaj da je džuma petkom dodatni namaz, a ne zamjena za podne.
Dzuma je zapravo okupljanje, tj. zajednicki namaz. Ako bi tvrdili da je to namaz za sebe, mimo ova ostala 3 spomenuta, za to se mora imati dokaz iz Kur'ana. A toga nema.
Nisi mi odgovorio na standardizaciju namaza.
Sta tacno ti nisam odgovorio? Cini mi se da sam ti u prethodnim postovima odgovorio na sve sto si pitao. Ako nisam, ponovi pitanje.
Sve što si ti dosad napisao vodi ka zaključku da je modus operandi kur'anija teški cherry picking kur'anskih ajeta kako bi se islam sveo na manje-više istovjetnu formu i suštinu kao kod sunija, a zadržala se opcija odbacivanja hadisa. Drugim riječima, kur'anije stormaju kroz Kur'an tražeći ajete kojim će opravdati to što je njihov islam zapravo isto što i sunitski, manje hadisi, čime ne negiraju sunitsku interpretaciju već je zapravo potvrđuju. See confirmation bias.
E vidis, ja smatram bas suprotno. Kod kur'anija je jasan princip, svaki ajet se prihvata i uzima u razmatranje. Ti, ako mislis drugacije, navedi primere ajeta koji kur'anije odbijaju, ili ne priznaju iz nekog razloga.
Dok kod sunita i sita je moguce da su neki ajeti derogirani drugim ajetima, da hadis moze ponistiti znacenje ajeta, da koza pojede ajete i tako propadne obecanje od Boga da ce cuvatI Kur'an..i jos mnostvo nekakvih nebuloza koje su uvreda za Boga i za vernike. Ako govoris o cherry pickingu, gde ces bolji primer od mezheba gde se pojedini hadisi prihvataju, a pojedini odbacuju, u zavisnosti od stava imama mezheba? Klasican primer cherry pickinga.
Još jedna opaska na ovu temu.

Kur'an veli,

Još kaže,

Kako da se vjernik pokorava Poslaniku, ako ne zna (skoro) ništa o njemu?
Zamisli da se Kur'an otelovi u coveku i to je sve znanje o Poslaniku koje ti je potrebno. Za nas je danas apsolutno irelevantno je li mu brada bila crna ili crvena, kakav mu je bio turban, sa koliko se hurmi iftario i ostale slicne banalnosti koje ljude odvracaju od sustine sunneta.
Još važnije, zašto Allah naređuje nešto što zna da 99,99% muslimana, onih koji nisu lično vidjeli Poslanika, neće moći poštovati, a On je sveznajući? Ako prihvatimo da se ovaj ajet odnosi samo i isključivo na ashabe, onda se dovodi u pitanje atemporalnost Kur'ana koju Kur'an sam sebi nalaže.
Allah naredjuje ono sto se nalazi u Kur'anu, koji je autentican i dostupan svakoj generaciji muslimana za izucavanje i rad po njemu. Svako ima podjednake sanse, bilo da je iz generacije ashaba ili iz generacije onih koji ce ziveti pred Kijamet. Svaki drugaciji scenario je nepravedan.
Ovo je klasican non-sequitur. To sto danas nema adekvatnih intepretacija Kur'ana (zapravo ima ih, ali su gurnute u cose i anatemisane od strane ortodoksije), ne znaci da iste i ne postoje. Do ljudi je, a ne do Knjige.
Towelie

#33 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Towelie »

I, kako si na osnovu ajeta koje si citirao izvukao to odredjeno brojcano ponavljanje datih sintagmi o velicanju Allaha te'ala i pozivanju na namaz?
Broj ponavljanja je irelevantan. Takve pojedinosti su stvar dogovora zajednice. Ako je nekome lakse, sve moze da se jedanput izgovara.
Towelie

#34 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Towelie »

Pitanje za postavljaca teme.

Koji ajeti su neispravni tj ubaceni u Kuran?
Nema takvih.
a mogu i odgovori na ova pitanja...
Kako i koliko da dajem zekata?
Koliko? 2:219 Pitaju te šta da udjeljuju. Reci: “Višak.” Tako Allah objašnjava vama znakove, da biste vi razmišljali.
Sta znaci visak? Za svakog razlicito. Nema fiksiranog procenta od 2.5%. Za nekog je to 20%, za nekog 2%, a za nekog 0,2%. Onaj procenat svog imetka koji smatras viskom zarade. Sam odaberes koliko.
Kako i kada? 6:141 A On je Taj koji stvara bašče poduprte i nepoduprte,6:141a i palme, i usjev različite jestivosti njegove, i masline i narove, slične i različite. Jedite od ploda njihovog - kad donese plod, i dajte dio toga6:141b na dan berbe njegove, i ne rasipajte. Uistinu! On ne voli rasipnike.
"Na dan berbe" bi znacilo svakog puta kada imamo primanja. Recimo, svakog meseca kada primis platu izdvojis odredjeni deo kao zekat.
Sta znaci post, kako se obavlja?
http://www.quran-islam.org/main_topics/ ... 1194).html
Kako se obavlja hadzdz?
http://www.quran-islam.org/main_topics/ ... 1195).html
Towelie

#35 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Towelie »

Upravo to, a niti je Allah previdio tehnicke probleme niti je problem u svevremenosti Kur'ana, problem je kad licemjeri i sektasi krenu parcijalno slijediti Boziju Knjigu, pa ono sto im se svidja koriste da potkrijepe svoju zabludu, a ono sto im se ne svidja odbace
Bujrum navedi koje to ajete " licemjeri i sektasi" ne prihvataju i odbacuju? Ako si se makar malo informisala o ljudima koji slede samo Kur'an, trebala bi znati da ga prihvataju u potpunosti. Svaki ajet.
aurora313

#36 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by aurora313 »

ExNihilo wrote:
Isto kao u Bibliji: 'Sva vlast je od boga.' Ukratko, pokoravajte se i sekularnim vlastima.
Logično je da ni bog ni poslanik nemaju ništa sa ovozemaljskim poslom. Ali evo, i ovdje je očito zajedništvo religije i vlasti.
ExNihilo

#37 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by ExNihilo »

Towelie wrote:
[91:1] By the sun and its brightness.
[91:2] And the moon that follows it.
[91:3] And the "nahar" (day) that reveals it (the sun).
[91:4] And the "layl" (night) that covers it (the sun).

These simple words give us an clear definition of "night" and "day", whenever the sun is revealed (i.e. it can be seen) it is “day” (91:3), and whenever the sun is covered (it cannot be seen) it is night (91:4).

This means that the time before sunrise (when there is light in the sky) but still we cannot see the sun (it is covered) then this is part of the night (91:4). Equally, the time after sunset (when there is light in the sky) but still we cannot see the sun (it is covered) then this is also part of the night (91:4).

It follows that anytime between sunrise and sunset, when we can see the sun (it is revealed) it is “day” (91:3).
Ja se iskreno nadam da ti vidiš kako citirano objašnjenje uopće logički ne proizilazi iz citiranih ajeta, te da je isto potpuno astronomski i faktički nepismeno. Pa kaže, što su muslimani propali. :roll:

Kada je sunce prekrivreno oblacima, dakle ne vidimo ga uopće, je li noć ili dan? Po gornjoj logici, noć je. Jer ako sunčeva svjetlost nije relevantna determinantna nastupanja dana, onda kada govorimo o zori, tada moramo zaključiti kako nije relevantna determinatna dana ni kada je oblačno. Ili drugim riječima. Ako je manifestacija sunca na nebeskom svodu determinatna dana, onda je svako odsustvo sunca determinanta noći.

Stvarno mi želiš reći da Kur'an na ovaj način definira noć i dan?
Towelie wrote:
Dzuma je zapravo okupljanje, tj. zajednicki namaz. Ako bi tvrdili da je to namaz za sebe, mimo ova ostala 3 spomenuta, za to se mora imati dokaz iz Kur'ana. A toga nema.
Moramo imati dokaz iz Kur'ana i da džuma u potpunosti mijenja podne namaz. Kako ćeš opravdati Bogu da nisi klanjao podne, kada ti On nije rekao da su supstituti?

Sve što imaš jeste naredba da džumu klanjaš petkom. Ja te pitam po čemu si zaključio da taj namaz mijenja podne namaz ili bilo koji drugi namaz. Jasno mi je po čemu su sunije isto zaključile, nije mi jasno kako kur'anije dođoše do takvog zaključka.

Towelie wrote: Sta tacno ti nisam odgovorio? Cini mi se da sam ti u prethodnim postovima odgovorio na sve sto si pitao. Ako nisam, ponovi pitanje.
Nisi odgovorio na ovo.
ExNihilo wrote: Vezano za kijam i sedždu, možda nisam bio dovoljno jasan. Moje pitanje se odnosi na standardizaciju namaza. S obzirom da kur'anije nemaju izvora koji bi stipulirao da u kijamu klanjač mora biti miran, gledati pred sebe, ne okretati se, i slično, već je jedina instrukcija da se "stoji", da li to znači da zapravo svako klanja po svom nahođenju? Da li to znači da je za kijam dovoljno stajati, a sve ostalo je po volji? Da li je, stoga, kur'anijski džemat asinhronizovan?
---
Towelie wrote:
E vidis, ja smatram bas suprotno. Kod kur'anija je jasan princip, svaki ajet se prihvata i uzima u razmatranje. Ti, ako mislis drugacije, navedi primere ajeta koji kur'anije odbijaju, ili ne priznaju iz nekog razloga.
Dok kod sunita i sita je moguce da su neki ajeti derogirani drugim ajetima, da hadis moze ponistiti znacenje ajeta, da koza pojede ajete i tako propadne obecanje od Boga da ce cuvatI Kur'an..i jos mnostvo nekakvih nebuloza koje su uvreda za Boga i za vernike. Ako govoris o cherry pickingu, gde ces bolji primer od mezheba gde se pojedini hadisi prihvataju, a pojedini odbacuju, u zavisnosti od stava imama mezheba? Klasican primer cherry pickinga.
Nisam siguran da si me shvatio, a možda ni ja nisam objasnio dovoljno dobro. Ono što sam htio reći jeste da su kur'anije duboko influencirane sunitskim shavatanjem islama, pa gradeći svoju doktrinu, svjesno ili nesvjesno, uzimaju sunitsku interpretaciju kao benchmark, polaznu premisu, putokaz. Dakle, ne radi se o tome da kur'anije nude novi pravac i novu misao. Ne, kur'anije odbacuju hadise, a onda iznova nastoje rekonstruisati sunitski islam (koliko god je to moguće) od onoga što preostaje, dakle Kur'ana. Čime zapravo potvrđuju sunitski islam.

Zamisli pojedinca ili kolektiv koji nikada nisu čuli za islam, sunite niti hadise. Nikada nisu vidjeli namaz. Kada bi im kur'anija došao sa Kur'anom i tražio da zaključke kako obavljati namaz, to svakako ne bi ličilo na ono kako ti obavljaš namaz, ako bi uopće mogli zaključiti bilo šta. Što će reći, kur'anije nisu pitanju namaza pristupile nepristrano, "od nule", nastojeći ekstrapolirati namaz iz Kur'ana, već su pristupile "zagađene" sunitskim shvatanjem, nastojeći namazu koji već poznaju i obavljaju potom dati striktno kur'ansko opravdanje i razvesti ga od hadisa. Umjesto induktivnog pristupa, pristupili su deduktivno. Zato se radi o confirmation biasu. Nadam se da me razumiješ šta želim reći.

Towelie wrote: Ovo je klasican non-sequitur. To sto danas nema adekvatnih intepretacija Kur'ana (zapravo ima ih, ali su gurnute u cose i anatemisane od strane ortodoksije), ne znaci da iste i ne postoje. Do ljudi je, a ne do Knjige.
Pa dobro, kako ti objašnjavaš kur'anski imperativ pokoravanja Poslaniku, ako o njemu ne znamo ništa? Objašnjenje da je Poslanik = Kur'an ne pije vode, s obzirom da Allah ne bi tada razdvajao naredbu pokoravanja poslaniku i pokoravanja Allahu.
Towelie

#38 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Towelie »

Ja se iskreno nadam da ti vidiš kako citirano objašnjenje uopće logički ne proizilazi iz citiranih ajeta, te da je isto potpuno astronomski i faktički nepismeno. Pa kaže, što su muslimani propali. :roll:

Kada je sunce prekrivreno oblacima, dakle ne vidimo ga uopće, je li noć ili dan? Po gornjoj logici, noć je. Jer ako sunčeva svjetlost nije relevantna determinantna nastupanja dana, onda kada govorimo o zori, tada moramo zaključiti kako nije relevantna determinatna dana ni kada je oblačno. Ili drugim riječima. Ako je manifestacija sunca na nebeskom svodu determinatna dana, onda je svako odsustvo sunca determinanta noći.

Stvarno mi želiš reći da Kur'an na ovaj način definira noć i dan?
Ovde se radi o jednostavnom razlucivanju noci i dana cisto po vidjenju Sunca. Ima jos jedna metoda, ali kad trazis dlaku u jajetu, dlaku ces i naci. :D

“You shall observe the Contact Prayers (Salat) at the "tarafai” (two terminals) of the day .......” 11:114

The key word in the above verse in relation to our subject matter is the Arabic word "tarafai". This word is the plural form of the word taraf, and the word taraf means a terminal or end point.
This word speaks of two specific terminals/ends of the day.
The only specific and defined points in time around the ends of the day are sunrise and sunset. The word "tarafai" cannot be speaking of the periods when light is fading or darkness fading since these periods last around 1.5 hours to complete. A period of 1.5 hours would not be described as an end point/terminal. But sunrise and sunset are specific points in time that last only few seconds.

What follows is that if sunrise and sunset are the beginning and end of the day, then by definition, and in reverse, they must also be the end and beginning of the night respectively.
Moramo imati dokaz iz Kur'ana i da džuma u potpunosti mijenja podne namaz. Kako ćeš opravdati Bogu da nisi klanjao podne, kada ti On nije rekao da su supstituti?

Sve što imaš jeste naredba da džumu klanjaš petkom. Ja te pitam po čemu si zaključio da taj namaz mijenja podne namaz ili bilo koji drugi namaz. Jasno mi je po čemu su sunije isto zaključile, nije mi jasno kako kur'anije dođoše do takvog zaključka.
Once again, key words in 62:9 show us how accurate and meticulous God’s words are and how they always indicate a very specific meaning.
To demonstrate the key words related to this issue, let us first look at two ways of phrasing the key words:

1-
[62:9] O you who believe, when the call for the Friday Salat is announced, you shall hasten to the commemoration of God and drop all business. This is better for you if you only knew.

2-
[62:9] O you who believe, when the call for the Salat is announced on Friday, you shall hasten to the commemoration of God and drop all business. This is better for you if you only knew.

The words chosen by God are the second ones (shown in green). The reader will note that the words in the first phrasing (shown in red) would indicate that there is a Salat called the “Friday Salat” which is independent of the three Salat already authorised in the Quran (Fajr – Wusta – Isha).

However, we note that God is very careful to use the words (the Salat on Friday) as opposed to (the Friday Salat). This variation in phrasing may not seem significant, but in fact it is. As worded by God, the Salat spoken of in 62:9 is one of the already authorised Salat and the day referred to is Friday, i.e. it is one of the three Salat that are observed every day, and the subject here is Friday.
ExNihilo wrote:
Vezano za kijam i sedždu, možda nisam bio dovoljno jasan. Moje pitanje se odnosi na standardizaciju namaza. S obzirom da kur'anije nemaju izvora koji bi stipulirao da u kijamu klanjač mora biti miran, gledati pred sebe, ne okretati se, i slično, već je jedina instrukcija da se "stoji", da li to znači da zapravo svako klanja po svom nahođenju? Da li to znači da je za kijam dovoljno stajati, a sve ostalo je po volji? Da li je, stoga, kur'anijski džemat asinhronizovan?
Uspjeli su vjernici, oni koji su u svojim namazima skrušeni [23:1-2]

Da bi bio skrusen u namazu moras biti fokusiran, koncentrisan i, pre svega, svestan velicine Onoga pred koga stajes, a sve ovo se ne moze postici ako se okrece levo-desno, gleda u plafon i tome slicno. Pored kur'anskih ajeta treba koristiti i zdrav razum pa znati da je za bolju skrusenost potrebno mirno stajati, a ne vrpoljiti se ili skakati dvostruki salto. :-D Kur'anijski dzemat nije asinhronizovan iz prostog razloga sto se u svakom zajednici definise broj rekata dzume, pa muktedije prate imama.
Nisam siguran da si me shvatio, a možda ni ja nisam objasnio dovoljno dobro. Ono što sam htio reći jeste da su kur'anije duboko influencirane sunitskim shavatanjem islama, pa gradeći svoju doktrinu, svjesno ili nesvjesno, uzimaju sunitsku interpretaciju kao benchmark, polaznu premisu, putokaz. Dakle, ne radi se o tome da kur'anije nude novi pravac i novu misao. Ne, kur'anije odbacuju hadise, a onda iznova nastoje rekonstruisati sunitski islam (koliko god je to moguće) od onoga što preostaje, dakle Kur'ana. Čime zapravo potvrđuju sunitski islam.

Zamisli pojedinca ili kolektiv koji nikada nisu čuli za islam, sunite niti hadise. Nikada nisu vidjeli namaz. Kada bi im kur'anija došao sa Kur'anom i tražio da zaključke kako obavljati namaz, to svakako ne bi ličilo na ono kako ti obavljaš namaz, ako bi uopće mogli zaključiti bilo šta. Što će reći, kur'anije nisu pitanju namaza pristupile nepristrano, "od nule", nastojeći ekstrapolirati namaz iz Kur'ana, već su pristupile "zagađene" sunitskim shvatanjem, nastojeći namazu koji već poznaju i obavljaju potom dati striktno kur'ansko opravdanje i razvesti ga od hadisa. Umjesto induktivnog pristupa, pristupili su deduktivno. Zato se radi o confirmation biasu. Nadam se da me razumiješ šta želim reći.
Sada te razumem bolje. I ima istine u ovome sto govoris. Treba vremena nekome ko je mozda bio sunit ili siit godinama da dekontaminira razum od "preconcieved" dogmi i da citanju Kur'ana pristupi bez ikakvih spoljasnjih primesa. To je ceo jedan proces, ali se na tome radi. Imas jedan novi talas kur'anija koji donosi sasvim drugacije zakljucke kada "neutralno" citaju Kur'an. Recimo, oni smatraju da je Isa a.s. imao oca i da je rodjen na sasvim normalan nacin, a "virgin birth" je hadiska i krscanska dogma koja je uticala na njihovo shvatanje tih ajeta. Neki idu dalje i pojmove kao sto su salat, zakat, hajj.. uopste ne tumace kao verske rituale, vec kao odredjene radnje koje nemaju nikakve veze sa obredima.
Pa dobro, kako ti objašnjavaš kur'anski imperativ pokoravanja Poslaniku, ako o njemu ne znamo ništa? Objašnjenje da je Poslanik = Kur'an ne pije vode, s obzirom da Allah ne bi tada razdvajao naredbu pokoravanja poslaniku i pokoravanja Allahu.
U vreme objave samog Kur'ana jedini nacin na koji su mogli dobiti reci ove Knjige je iz usta Poslanika a.s. jer tad nije bilo zapisane Knjige. Pa tako Allah kaze da ko se pokori Poslaniku, pokorio se i Allahu jer Poslanik govori ono sto je Objava. A ta Objava nije nista drugo nego Kur'an.

53:3 I ne govori po želji.
53:4 To je jedino Objava - objavljuje se.
53:5 Uči ga Jedan žestokih sila,

MI danas imamo kompletiran i sastavljen u mushaf ceo Kur'an pa tako znamo sve sto je Poslanik rekao, a tice se Objave. Drugim recima, pokoriti se Poslaniku znaci, pokoriti se onom sto je on propovedao, a to nije nista drugo nego Kur'an.
RNG_25

#39 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by RNG_25 »

ExNihilo wrote:Još jedna opaska na ovu temu.

Kur'an veli,

Još kaže,

Ili je Kur'an svevremen, ali nije sve u Kur'anu za svako vrijeme. A neke stvari u Kur'anu su samo kao podsjetnik na prošlost, što ima svoju svrhu bez obzira.

Naravno da se muslimani današnjice ne mogu, po definiciji, pokoravati Poslaniku. A ako ćemo uzeti razne hadise, onda imamo problem kada ti hadisi su u kontradikciji sa Kur'anom, ili naprosto su u koliziji sa razumom, gdje bi ispalo da "pokoravanje" nečemu što je Poslanik navodno rekao znači, zapravo, nepokoravanje Allahu.

I td.

Ista stvar je i sa nekih hadisima. Ako je Muhammed rekao nekom čovjeku, koji je imao neko stomačno oboljenje, da jede med, to je rekao *prevashodno* u skladu sa tadašnjim mogućnostima, a ne jer je med čudesni lijek kojim će se izliječiti svaka slična bolest. Shodno tome, ispravno je danas koristiti moderne lijekove za te bolesti, sa korištenjem meda samo u slučaju da nije kontraindiciran.

Hadisi, pa i Kur'an, nisu "svevremeni" u smislu da sve u njima važi uvijek i za sva vremena, već su "svevremeni" u smislu da u svakom vremenu u njima ima ono što čovjeku prijeko treba.
Dexx1

#40 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Dexx1 »

Uvodni post je uglavnom ok, imam samo par zamjerki:
Towelie wrote:
Namaska vremena
Bog nam kaze u Kur'anu (4:103) da je svaki namaz vremenski odredjen. Kur'an spominje da se u toku dana treba obaviti 3 namaza i oni su spomenuti po svojim imenima.
Ajet 20:130

"Zato se strpi nad onim šta govore i slavi sa hvalom Gospodara svog prije izlaska Sunca i prije zalaska njegovog, i neko vrijeme noći - pa slavi (Ga) i krajevima dana, da bi ti bio zadovoljan. "

Prije izlaska - fedžr (sabah)
Prije zalaska - asr (ikindija)
Neko vrijeme noći - iša (jacija)
Krajevi dana - zuhr (podne) i magrib (akšam)

Opet je to stvar interpretacije, neke kuranijje kazu da ima tri, neke pet, neke jedan namaz a neke da uopšte nema ne postoji namaz u smislu ritualne radnje, već da je posredi potpuno drugo značenje.
Broj kuranijja je zanemarljiv a opet se na prvu podijeliše u bukadar grupacija, sve je to kad se hoće izmišljati topla voda.
Towelie wrote: Sta uciti u toku namaza?
Sve navedeno ispod ove stavke nije zaključeno iz Kurana već na osnovu načina na koji se već hiljadu i po godina namaz obavlja.
Što će reći, kur'anije nisu pitanju namaza pristupile nepristrano, "od nule", nastojeći ekstrapolirati namaz iz Kur'ana, već su pristupile "zagađene" sunitskim shvatanjem, nastojeći namazu koji već poznaju i obavljaju potom dati striktno kur'ansko opravdanje i razvesti ga od hadisa. Umjesto induktivnog pristupa, pristupili su deduktivno. Zato se radi o confirmation biasu.
Towelie wrote: Broj rekata
Ovdje već imamo inovacije, slobodan izbor klanjača :-D

Svi ne-kuranijjski klanjači, odnosno 99 posto njih, znaju koliko koji salat ima rekata.
To su naučili od njihovih starijh a ovi od svojih starijih a oni od svojih .. do perioda Poslanika alejhi selam i za svaki period imamo historijske i fikhske tekstove koji to potvrdjuju.

E sad, kako i otkud to da odjednom ima neki slobodan izbor broja rekata, zar to nije kontriranje koncenzusu uleme i kontriranje putu vjernika koji namaz obavljaju i ono na šta Kuran upozorava:

Ajet (4:15)
"A ko se suprotstavi Poslaniku, nakon što mu je objašnjena Uputa, i bude slijedio drugi - (a ne) put vjernika, upravićemo ga čemu se okrenuo i pržićemo ga Džehennemom. A zlog li dolazišta!"
ExNihilo

#41 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by ExNihilo »

@Towelie

Prije svega, možemo li se dogovoriti da vodimo diskusiju bez copy/paste odgovora? Mislim da smisao diskusije leži u kritičkoj razmjeni mišljenja, zanima me tvoj doprinos temi, a ne doprinos internet apologeta koje citiraš, a čija trabunjanja svakako mogu googlati, ali biram da to ne činim jer ne želim kontaminirati razum.
Towelie wrote: Ovde se radi o jednostavnom razlucivanju noci i dana cisto po vidjenju Sunca. Ima jos jedna metoda, ali kad trazis dlaku u jajetu, dlaku ces i naci. :D

“You shall observe the Contact Prayers (Salat) at the "tarafai” (two terminals) of the day .......” 11:114

The key word in the above verse in relation to our subject matter is the Arabic word "tarafai". This word is the plural form of the word taraf, and the word taraf means a terminal or end point.
This word speaks of two specific terminals/ends of the day.
The only specific and defined points in time around the ends of the day are sunrise and sunset. The word "tarafai" cannot be speaking of the periods when light is fading or darkness fading since these periods last around 1.5 hours to complete. A period of 1.5 hours would not be described as an end point/terminal. But sunrise and sunset are specific points in time that last only few seconds.

What follows is that if sunrise and sunset are the beginning and end of the day, then by definition, and in reverse, they must also be the end and beginning of the night respectively.
Nemoj se ti ljutiti, živ bio, ali ovo je notorna glupost, na nivou semantičkih analiza Nostradamusa, gdje se masakriraju stihovi/ajeti i siluju činjenice da bi se sve uklopilo u doktrinarni mozaik.

Nego, da ja tebe pitam: postiš li ti od zore do zalaska sunca ili postiš od (okom vidljivog) izlaska sunca do zalaska? Šta veli Allah u Kur'anu, postili se od zore do zalaska sunca ili se posti od izlaska do zalaska?

Naravno, od zore do zalaska sunca. To jasno implicira gdje Kur'an postavlja granice dana i noći.
Towelie wrote:

Once again, key words in 62:9 show us how accurate and meticulous God’s words are and how they always indicate a very specific meaning.
To demonstrate the key words related to this issue, let us first look at two ways of phrasing the key words:

1-
[62:9] O you who believe, when the call for the Friday Salat is announced, you shall hasten to the commemoration of God and drop all business. This is better for you if you only knew.

2-
[62:9] O you who believe, when the call for the Salat is announced on Friday, you shall hasten to the commemoration of God and drop all business. This is better for you if you only knew.

The words chosen by God are the second ones (shown in green). The reader will note that the words in the first phrasing (shown in red) would indicate that there is a Salat called the “Friday Salat” which is independent of the three Salat already authorised in the Quran (Fajr – Wusta – Isha).

However, we note that God is very careful to use the words (the Salat on Friday) as opposed to (the Friday Salat). This variation in phrasing may not seem significant, but in fact it is. As worded by God, the Salat spoken of in 62:9 is one of the already authorised Salat and the day referred to is Friday, i.e. it is one of the three Salat that are observed every day, and the subject here is Friday.
Znači, na stranu sad što je citirano totalni nonsens, i spada među najbesmislenija objašnjenja bilo čega što sam pročitao bilo kad, i bilo gdje, zadržao bih se na slijedećem: zar nije Kur'an "knjiga jasna"? Zar se mora do besvijesti natezati tumačenje ajeta, do apsurda dovoditi semantika, da bi se dobio odgovor na nešto tako prosto kao što je - kada obaviti namaz? Ovakva apologetika je tumor islama.

Insistiranjem na ovakvim "objašnjenjima" de facto se negira da je Kur'an knjiga jasna, što će reći, negira se sam Kur'an.
Towelie wrote:

Uspjeli su vjernici, oni koji su u svojim namazima skrušeni [23:1-2]

Da bi bio skrusen u namazu moras biti fokusiran, koncentrisan i, pre svega, svestan velicine Onoga pred koga stajes, a sve ovo se ne moze postici ako se okrece levo-desno, gleda u plafon i tome slicno. Pored kur'anskih ajeta treba koristiti i zdrav razum pa znati da je za bolju skrusenost potrebno mirno stajati, a ne vrpoljiti se ili skakati dvostruki salto. :-D Kur'anijski dzemat nije asinhronizovan iz prostog razloga sto se u svakom zajednici definise broj rekata dzume, pa muktedije prate imama.
Znači, još jednom su kur'anije, sasvim slučajno, a sve na bazi zdravog razuma i idžtihada, dervirale kompletan namaski fikh tako da je istovjetan sunnijskom. :zzzz:
Towelie wrote:
U vreme objave samog Kur'ana jedini nacin na koji su mogli dobiti reci ove Knjige je iz usta Poslanika a.s. jer tad nije bilo zapisane Knjige. Pa tako Allah kaze da ko se pokori Poslaniku, pokorio se i Allahu jer Poslanik govori ono sto je Objava. A ta Objava nije nista drugo nego Kur'an.

53:3 I ne govori po želji.
53:4 To je jedino Objava - objavljuje se.
53:5 Uči ga Jedan žestokih sila,

MI danas imamo kompletiran i sastavljen u mushaf ceo Kur'an pa tako znamo sve sto je Poslanik rekao, a tice se Objave. Drugim recima, pokoriti se Poslaniku znaci, pokoriti se onom sto je on propovedao, a to nije nista drugo nego Kur'an.

Netačno, Kur'an je zapisivan paralelno sa njegovim objavljivanjem. Nadalje, sam Kur'an definira poslaničku misiju kao interpretacijsku. Stoga, Poslanik nije tek medij kroz koji je Kur'an prenešen, Poslanik je tumač Kur'ana. Shodno tome, bez znanja o Poslaniku, nema znanja ni o tumačenju.

@ RNG_25

Odgovori na drugoj temi.
edindinn

#42 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by edindinn »

Dexx1 wrote:
"A ko se suprotstavi Poslaniku, nakon što mu je objašnjena Uputa, i bude slijedio drugi - (a ne) put vjernika, upravićemo ga čemu se okrenuo...

:thumbup:
Towelie

#43 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Towelie »

Ajet 20:130

"Zato se strpi nad onim šta govore i slavi sa hvalom Gospodara svog prije izlaska Sunca i prije zalaska njegovog, i neko vrijeme noći - pa slavi (Ga) i krajevima dana, da bi ti bio zadovoljan. "

Prije izlaska - fedžr (sabah)
Prije zalaska - asr (ikindija)
Neko vrijeme noći - iša (jacija)
Krajevi dana - zuhr (podne) i magrib (akšam)

Opet je to stvar interpretacije, neke kuranijje kazu da ima tri, neke pet, neke jedan namaz a neke da uopšte nema ne postoji namaz u smislu ritualne radnje, već da je posredi potpuno drugo značenje.
Izvrsena ja manipualcija sa prevodom 20:130, ali kako i sam kazes sve je stvar interpretacije. Istina je da neke kur'anije uopste ne smatraju da je salat verski obred.
Broj kuranijja je zanemarljiv a opet se na prvu podijeliše u bukadar grupacija, sve je to kad se hoće izmišljati topla voda.
I dve najvece grupacije po brojnosti sledbenika (suniti i siiti) su se podelili na bukadar podgrupacija. Jel i oni izmisljaju toplu vodu?
Sve navedeno ispod ove stavke nije zaključeno iz Kurana već na osnovu načina na koji se već hiljadu i po godina namaz obavlja.
Kako nije kada su za svaku navedenu namasku radnju navedeni ajeti?
Svi ne-kuranijjski klanjači, odnosno 99 posto njih, znaju koliko koji salat ima rekata.
To su naučili od njihovih starijh a ovi od svojih starijih a oni od svojih .. do perioda Poslanika alejhi selam i za svaki period imamo historijske i fikhske tekstove koji to potvrdjuju.

E sad, kako i otkud to da odjednom ima neki slobodan izbor broja rekata, zar to nije kontriranje koncenzusu uleme i kontriranje putu vjernika koji namaz obavljaju i ono na šta Kuran upozorava:
Pozivanje na ucenjake, ulemu, muftije kao garante istine je logicka pogreska argument autoriteta. Ljudi, sami po sebi, nisu garant istine. Osim Poslanika a.s.
"A ko se suprotstavi Poslaniku, nakon što mu je objašnjena Uputa, i bude slijedio drugi - (a ne) put vjernika, upravićemo ga čemu se okrenuo i pržićemo ga Džehennemom. A zlog li dolazišta!"
A kako se to suprotstavlja Poslaniku ako se sledi samo ono sto je i on sledio - Kur'an?
Towelie

#44 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Towelie »

@Towelie

Prije svega, možemo li se dogovoriti da vodimo diskusiju bez copy/paste odgovora? Mislim da smisao diskusije leži u kritičkoj razmjeni mišljenja, zanima me tvoj doprinos temi, a ne doprinos internet apologeta koje citiraš, a čija trabunjanja svakako mogu googlati, ali biram da to ne činim jer ne želim kontaminirati razum.
To nije problem, samo ces onda nekad cekati duze na odgovore.
Nemoj se ti ljutiti, živ bio, ali ovo je notorna glupost, na nivou semantičkih analiza Nostradamusa, gdje se masakriraju stihovi/ajeti i siluju činjenice da bi se sve uklopilo u doktrinarni mozaik.
Ne bilo ti tesko, objasni tacno zasto je ovo glupost i kako se to specificnosti arapskih reci ne mogu koristiti da bi se nesto dokazalo? Imas dobar primer za solarnu i lunarnu godinu u suri Kehf.
Nego, da ja tebe pitam: postiš li ti od zore do zalaska sunca ili postiš od (okom vidljivog) izlaska sunca do zalaska? Šta veli Allah u Kur'anu, postili se od zore do zalaska sunca ili se posti od izlaska do zalaska?

Naravno, od zore do zalaska sunca. To jasno implicira gdje Kur'an postavlja granice dana i noći.
Ima u ajetu 2:187 jasno definisano vreme koje se posti: " I jedite i pijte dok vi ne budete razlikovali nit bijelu od crne niti zore- zatim ispunite post do noći." Allah je najprecizniji u izrazavanju, a vidimo da ovde nije koristio rec فَجْرِ - zora, iako se ista koristi na drugim mestima u Kur'anu.
Takodje, vreme posta nije nuzno vezano za odredjivanje trajanja dana i noci, vec postoje drugi ajeti koji se toga ticu.
Znači, na stranu sad što je citirano totalni nonsens, i spada među najbesmislenija objašnjenja bilo čega što sam pročitao bilo kad, i bilo gdje, zadržao bih se na slijedećem: zar nije Kur'an "knjiga jasna"? Zar se mora do besvijesti natezati tumačenje ajeta, do apsurda dovoditi semantika, da bi se dobio odgovor na nešto tako prosto kao što je - kada obaviti namaz? Ovakva apologetika je tumor islama.
Ziv bio, ako vec smatras da je nesto nonsens, onda nam pojasni zasto. Ovo je argumentacija tipa, vidi mu gloOove!!
Insistiranjem na ovakvim "objašnjenjima" de facto se negira da je Kur'an knjiga jasna, što će reći, negira se sam Kur'an.
Rece neko ko smatra da moraju biti hadisi da "pojasne" Kur'an. :lol: :lol: :lol: Ako hadisi pojasnjavaju Kur'an, zar i oni ne negiraju da je to jasna Knjiga, a time i samu Knjigu?
Znači, još jednom su kur'anije, sasvim slučajno, a sve na bazi zdravog razuma i idžtihada, dervirale kompletan namaski fikh tako da je istovjetan sunnijskom
Kur'anije niti imaju isti broj namaza, niti isti broj rekata, niti uce da rekatima isto sto i sunije, pa opet nekim cudom ukrali njihov fikh. :-D
Netačno, Kur'an je zapisivan paralelno sa njegovim objavljivanjem.
Samo, sto na primer u 3 godini objave, nisi imao 99% ajeta iz Kur'ana spustenih, i jedini koji ih ti je mogao reci je bio Poslanik. Danas, u svakom momentu, na svakom mestu, imas ceo Kur'an i to sakupljen u jednoj knjizi. Priznaces da se razlikuje, i to znacajno.
Nadalje, sam Kur'an definira poslaničku misiju kao interpretacijsku. Stoga, Poslanik nije tek medij kroz koji je Kur'an prenešen, Poslanik je tumač Kur'ana. Shodno tome, bez znanja o Poslaniku, nema znanja ni o tumačenju.
Sto bi reko ti, netacno. :D

Ko poucava Kur'anu?
55:1-2 Milostivi! Poučava Kur'anu

Ko objasnjava Kur'an?
„Ne izgovaraj Kur’an jezikom svojim da bi ga što prije zapamtio. Mi smo dužni da ga saberemo da bi ga ti čitao. A kada ga čitamo, ti prati čitanje njegovo, a poslije, Mi smo dužni da ga objasnimo.“ (Prijevod značenja El-Kijama, 16-19.)
ExNihilo

#45 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by ExNihilo »

Nastavljamo sutra, Turska na aparatima. :thumbup:
edindinn

#46 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by edindinn »

Dexx1 wrote:
"A ko se suprotstavi Poslaniku, nakon što mu je objašnjena Uputa, i bude slijedio drugi - (a ne) put vjernika, upravićemo ga čemu se okrenuo...

:thumbup:
Dexx1

#47 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Dexx1 »

Towelie wrote: I dve najvece grupacije po brojnosti sledbenika (suniti i siiti) su se podelili na bukadar podgrupacija. Jel i oni izmisljaju toplu vodu?
Pa kur'anijje su, eto, neka reformisticka struja, neki svjez vazduh kao. Ne mogu da se dogovore za ono najosnovnije koliko ima namaza i koliko rekata, kako bi sutra oko nekih drugih pitanja kad bi postali mainstream.
Towelie wrote: Kako nije kada su za svaku navedenu namasku radnju navedeni ajeti?
Pa ono jesu navedeni ajeti, ali na osnovu čega se sad zakljuci da se baš na rukuu i sedždi uči subhane rabbijel azim i subhane rabbijel eala i da se fatiha obavezno uči u salatu i kuranske dove.

I da, pominje li se riječ rekat u Kur'anu?
Towelie wrote: Pozivanje na ucenjake, ulemu, muftije kao garante istine je logicka pogreska argument autoriteta. Ljudi, sami po sebi, nisu garant istine. Osim Poslanika a.s.
Kad su vjernici jedinstveni po nekim pitanjima, a ta jedinstvenost se ogleda i u koncenzusu njihove uleme onda kontriranje njihovom putu od strane drugih ima loše ishodište, kako vidosmo u ajetu 4:115
Gojeni H

#48 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Gojeni H »

Towelie wrote: Broj rekata

Kur'an ne specificira broj rekata, te je to slobodan izbor klanjaca. Kod dzume je preporuceno slediti onaj broj rekata koji je tradicionalan u datom podneblju iz prakticnih razloga.
Dakle, tvrdis da osim dzume nijedan drugi namaz ne treba obavljati u dzematu?

Osim broja rekata na vitr-namazu, nijedan Bosnjak danas nema nikakvu smetnju da klanja zajednicki namaz u Kataru, npr.
jao_situacije

#49 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by jao_situacije »

koji je smisao teme o čemu se ovdje raspravlja može li ukratko odgovor bez kopiranja prevoda ajeta, to mogu sam pogledati
hvala..
fatamorgana

#50 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by fatamorgana »

jao_situacije wrote:koji je smisao teme o čemu se ovdje raspravlja može li ukratko odgovor bez kopiranja prevoda ajeta, to mogu sam pogledati
hvala..
Pridružujem se pitanju!
Post Reply