Katolički Biskup u Džamiji moli!
- banjaluka078
#27 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Znala. Žena sam. I znam kako je bilo drugdje, pola familije mi je bilo u zoni HB. Nisi me razumio, rekla sam da smo mi ovdje kusali isto i da je vjerovatno zato među nama postojalo razumijevanje i neka vrsta zaštite.Gojeni H wrote:
Pretjerujete obojica. Sto se tice sukoba sa HVO-om, @banjaluka da si bio s 17-om krajiskom, znao bi zasto se ratovalo protiv HVO-a.
Sto se tice muslimanske otvorenosti, u vise gradova TK-a se islo na ponocku i za komunistickog vakta.
- insomnia78
#28 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Opet prodavanje muda pod bubrege. Tipa, "ovo nidje na svijet nema"?
U stvari i nije toliko neuobicajeno, pogotovo ne u fr
Mijadza

Pravoslavni i katolicki svecenici sa imamom
Crkva

Imam i gradski vjecnici sa katolickim vjernicima
Sinagoga

U stvari i nije toliko neuobicajeno, pogotovo ne u fr
Mijadza

Pravoslavni i katolicki svecenici sa imamom
Crkva

Imam i gradski vjecnici sa katolickim vjernicima
Sinagoga

- nasa
#29 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Stvar je u tome da je to sve istroseno i u svijetu i kod nas. Samo sto kod nas jos ima toliko zaludjenosti da fakat ponekad neki ne smatraju da je OK uciniti to pa makar samo iz kurtoazije, uopce ne prepoznaju da je to vrijednost ili nesto na cemu treba raditi.
Mada realno nista ne mijenja ni da se sataju svaki dan, ljudi svakako deveraju i bez toga, a odavno je jasno da cemo tesko doci do nekog idilicnog pomirenja.Tako da mozda i jeste ok ne forsirati to.
Obnova Ferhadije sama po sebi simbolizira puno toga, prepoznali to neki ili ne i to je ono sto treba biti u fokusu, da ne mozes bas tako lako satrati, unistiti, ubiti, izbrisati ljude....
Mada realno nista ne mijenja ni da se sataju svaki dan, ljudi svakako deveraju i bez toga, a odavno je jasno da cemo tesko doci do nekog idilicnog pomirenja.Tako da mozda i jeste ok ne forsirati to.
Obnova Ferhadije sama po sebi simbolizira puno toga, prepoznali to neki ili ne i to je ono sto treba biti u fokusu, da ne mozes bas tako lako satrati, unistiti, ubiti, izbrisati ljude....
-
prog321
#30 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Gdje je bio pravoslavni pop ?
Bio je tu. I šta onda? Razgulio kad ovi počeli sa molitvom. Stvarno? ?
- insomnia78
#31 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Ih, pa zar te cudi
-
prog321
#32 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Pihh, koja talašika od čovjeka moraš biti.
Došli gosti u tvoj grad i kao domaćin treba da pokažeš barem minimum ljudskosti. Zar je toliko teško biti civilizovan?
Došli gosti u tvoj grad i kao domaćin treba da pokažeš barem minimum ljudskosti. Zar je toliko teško biti civilizovan?
- Jack Be Nimble
#33 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Mene bi vise zacudilo da Komarica nije usao u Ferhadiju. Bas dva dana prije otvaranja pricao sa mamom i ona rekla 'da su pametni pustili bi samo Komaricu da drzi govor'.
- Connaisseur Karlin
#34 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
piupiu wrote:Bravo!banjaluka078 wrote:Sam čin molitve vjernika u bogomolji ne treba biti čudan. Samo kod nas je to toliko izraženo da nećemo ući u tuđu bogomolju, čak ni iz opšte kulture, valjda da ne pređe na nas ta neka druga vjera, šta li. Valjda zato što mi više ganjamo formu, nego suštinu.
- banjaluka078
#35 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Poznajem ljude, mlade, koji često putuju po Evropi i nikada nisu ušli u bilo koju od katredala. Pitam ih kako je moguće da nisu čak ni uslikali Notre Dame, na primjer. Kažu da im ne pada na pamet slikati "anamonjihove" crkve, niti bi ušli gledati bilo šta unutra. Pri tome su prilično obrazovani, nisu vjernici u smislu ispunjavanja obaveza od namaza do posta, zaposleni na mjestima na kojima bi se očekivalo da ljudi imaju tu neku širinu uma, ali jok!nasa wrote:Samo sto kod nas jos ima toliko zaludjenosti da fakat ponekad neki ne smatraju da je OK uciniti to pa makar samo iz kurtoazije, uopce ne prepoznaju da je to vrijednost ili nesto na cemu treba raditi.
Mati i ja na putu po Hercegovini stale u Žitomislić, razgledale, a kako smo bile jedini gosti i po nesnosnoj vrućini, monah je ponudi sokom i oni tako sjede i divane o Hercegovini, ljepoti mjesta, rušenju vjerskih objekata (manastir se tad tek bio obnovio nakon rušenja u ratu), životu, kako do tad nismo vidjele svešteno lice koje je zavrnulo rukave i radi, a njega smo zatekli u poslu, i ja ih uslikam. Njene sestre sebi nisu mogle doći kad su vidjele sliku, kako je sebi mogla dozvoliti da uđe u manastir i da priča s "popom". Ni one baš nisu nešto "has".
Da ne govorim o tome da na prste mogu nabrojati ljude u Bosni koji su u sklopu odgoja djece, malene odveli u obilazak vjerskih objekata u svom gradu, makar samo iz opšte kulture.
Meni je to tužno.
- banjaluka078
#36 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
prog321 wrote:Gdje je bio pravoslavni pop ?
Sjedili su jedan do drugog Finci, Jefrem i Komarica na ceremoniji. Ne znam postoji li negdje slika njihovih skamenjenih lica kako gledaju negdje pred sebe, jedan drugog ni krajem oka ne gledaju. Kao da su tu po kazni, ogromna nelagoda se dala osjetiti u tom kadru. Ničeg ekumenskog tu nije bilo. Samo otaljavanja obaveze.
- Jack Be Nimble
#37 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Ali ipak Komarica je kulturno stao u zadnjni red...u mom dzematu isto dodje par popova sa njihovim porodicama na svaki bajramski namaz (ponekada i na 27. noc) i zasjednu medju prve redove. Dobar broj ljudi se ljuti zasto bas pop dobije mjesto u prvo u redom 
- Gojeni H
#38 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Neki muslimani su isli i u pravoslavne crkve. Islo se radi nekog druga ili drugarice koji su bili katolici ili pravoslavni ili iz znatizelje.ABH017 wrote:
Jašta. U crkvu, na ponoćku se išlo svugdje, a ne samo u Tuzli. Ali se išlo zbog toga jer je to kao bilo cool, jer se katolička crkva tako postavila. A Jel ne muslimansko stanovništvo dolazilo u džamije za bajrame po Tuzli? Jel se išlo u pravoslavne hramove?
Mislim da nisi u pravu, što se toga tiče.
Nemuslimani nisu isli u dzamije. Da li je do nas ili do drugih ... ?
Last edited by Gojeni H on 10/05/2016 05:13, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#39 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Pardon, mlada damo. Klizeci s moje strane je bio totalno bespotreban.banjaluka078 wrote:Znala. Žena sam. I znam kako je bilo drugdje, pola familije mi je bilo u zoni HB. Nisi me razumio, rekla sam da smo mi ovdje kusali isto i da je vjerovatno zato među nama postojalo razumijevanje i neka vrsta zaštite.Gojeni H wrote:
Pretjerujete obojica. Sto se tice sukoba sa HVO-om, @banjaluka da si bio s 17-om krajiskom, znao bi zasto se ratovalo protiv HVO-a.
Sto se tice muslimanske otvorenosti, u vise gradova TK-a se islo na ponocku i za komunistickog vakta.
- arzuhal
#40 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
A šta, ni one nisu baš hasbanjaluka078 wrote:Poznajem ljude, mlade, koji često putuju po Evropi i nikada nisu ušli u bilo koju od katredala. Pitam ih kako je moguće da nisu čak ni uslikali Notre Dame, na primjer. Kažu da im ne pada na pamet slikati "anamonjihove" crkve, niti bi ušli gledati bilo šta unutra. Pri tome su prilično obrazovani, nisu vjernici u smislu ispunjavanja obaveza od namaza do posta, zaposleni na mjestima na kojima bi se očekivalo da ljudi imaju tu neku širinu uma, ali jok!nasa wrote:Samo sto kod nas jos ima toliko zaludjenosti da fakat ponekad neki ne smatraju da je OK uciniti to pa makar samo iz kurtoazije, uopce ne prepoznaju da je to vrijednost ili nesto na cemu treba raditi.
Mati i ja na putu po Hercegovini stale u Žitomislić, razgledale, a kako smo bile jedini gosti i po nesnosnoj vrućini, monah je ponudi sokom i oni tako sjede i divane o Hercegovini, ljepoti mjesta, rušenju vjerskih objekata (manastir se tad tek bio obnovio nakon rušenja u ratu), životu, kako do tad nismo vidjele svešteno lice koje je zavrnulo rukave i radi, a njega smo zatekli u poslu, i ja ih uslikam. Njene sestre sebi nisu mogle doći kad su vidjele sliku, kako je sebi mogla dozvoliti da uđe u manastir i da priča s "popom". Ni one baš nisu nešto "has".
Da ne govorim o tome da na prste mogu nabrojati ljude u Bosni koji su u sklopu odgoja djece, malene odveli u obilazak vjerskih objekata u svom gradu, makar samo iz opšte kulture.
Meni je to tužno.
Pa evo sinoć je baš bio Srđan Puhalo na Hajatu, emisija Upitnik, pa veli kako djeca u RS-u na predavanjima vjeronauke imaju samo 1 čas o islamu (godišnje), što je njemu, kao građaninu BiH, a i meni i svakome normalnom, neshvatljivo. Kaže Puhalo: "I mo'š sad mislit kada djecu namjerno ništa ne uče o islamu, vjeri njegovih komšija i sugrađana, a neprestano ga bombarduju s tv-a i interneta slikama islamista koji ubijaju nevine ljude, dižu se bombama uzrak, itd. kakvu sliku će djeca imati o islamu i muslimanima?
I navodi obrnut slučaj kada mu je jedna djevojčica negdje s područja FBiH rekla da okreće glavu od crkve kada pored nje prolazi "kako ne bi bila loša muslimanka". "To je ponijela od kuće, to sigurno nije naučila u školi", veli Puhalo
- arzuhal
#41 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Jack Be Nimble wrote:Ali ipak Komarica je kulturno stao u zadnjni red...u mom dzematu isto dodje par popova sa njihovim porodicama na svaki bajramski namaz (ponekada i na 27. noc) i zasjednu medju prve redove. Dobar broj ljudi se ljuti zasto bas pop dobije mjesto u prvo u redom

- arzuhal
#42 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Ima tu više nekih momenata...Bilo je i da su djeca nemuslimana išla u mejtef s muslimanskom djecom jer su im drugari išli u džamiju vikendima prije podneva kada je najveća igra, pa da se ne razdvajaju ni tih satakGojeni H wrote:Neki muslimani su isli i u pravoslavne crkve. Islo se radi nekog druga ili drugarice koji su bili katolici ili pravoslavni ili iz znatizelje.ABH017 wrote:
Jašta. U crkvu, na ponoćku se išlo svugdje, a ne samo u Tuzli. Ali se išlo zbog toga jer je to kao bilo cool, jer se katolička crkva tako postavila. A Jel ne muslimansko stanovništvo dolazilo u džamije za bajrame po Tuzli? Jel se išlo u pravoslavne hramove?
Mislim da nisi u pravu, što se toga tiče.
Nemuslimani nisu isli u dzamije. Da li je do nas ili do drugih ... ?
Jedan djelić odgovora na tvoje pitanje leži i u rečenicama Meše Selimovića, u njegovim Sjećanjima, kada on poredi (tada su, u ta društveno i kulturološki naprednija vremena za razliku od današnjih, sva djeca imala i slušala zajedno sve tri vjeronauke ravnopravno i tako znali sve jedni o drugima: islamsku, pravoslavnu i katoličku!) trojicu predavača: katoličkog svećenika, pravoslavnog sveštenika i islamskog mualima. Pa veli da je najdosadniji, veoma jednoličnog glasa, bio mualim, koji je na svojim časovima stvarao mrtvački monotonu atmosferu da su djeca redovno mislima odlutala negdje...Pravoslavni pop je najčešće na nastavu dolazi malo cvrcnut, crvenog nosa, nadrndan i ljut, pa je znao i galamit, nisu ga zbog toga voljeli.
Katolički svećenik je, obrnuto njima dvojici, budio veselje kod djece, lijepe im priče pričao, posvećivao im se i činio haman sve da im to budu dragi časovi, pa su njega najviše voljeli, dakle sva djeca.
- muha_sa
#43 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
živa istinaarzuhal wrote:
Ima tu više nekih momenata...Bilo je i da su djeca nemuslimana išla u mejtef s muslimanskom djecom jer su im drugari išli u džamiju vikendima prije podneva kada je najveća igra, pa da se ne razdvajaju ni tih satak![]()
Jedan djelić odgovora na tvoje pitanje leži i u rečenicama Meše Selimovića, u njegovim Sjećanjima, kada on poredi (tada su, u ta društveno i kulturološki naprednija vremena za razliku od današnjih, sva djeca imala i slušala zajedno sve tri vjeronauke ravnopravno i tako znali sve jedni o drugima: islamsku, pravoslavnu i katoličku!) trojicu predavača: katoličkog svećenika, pravoslavnog sveštenika i islamskog mualima. Pa veli da je najdosadniji, veoma jednoličnog glasa, bio mualim, koji je na svojim časovima stvarao mrtvački monotonu atmosferu da su djeca redovno mislima odlutala negdje...Pravoslavni pop je najčešće na nastavu dolazi malo cvrcnut, crvenog nosa, nadrndan i ljut, pa je znao i galamit, nisu ga zbog toga voljeli.
Katolički svećenik je, obrnuto njima dvojici, budio veselje kod djece, lijepe im priče pričao, posvećivao im se i činio haman sve da im to budi dragi časovi, pa su njega najviše voljeli, dakle sva djeca.
- studiorum_tuzlaensis
#44 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Džamija je Božija kuća, a ne kuća isključivo muslimana. Dakle džamija je kuća svih onih koji vjeruju u Boga.
U džamiju može ući ko hoće, znaju se pravila ponašanja i odijevanja. A šta je kome u srcu, najbolje zna dragi Allah dž.š.. Stoga na ovo ne treba gledati kao na nešto čudno, koliko sam samo puta crkava posjetio i naučio nešto novo, čak i poslušao misu. Kad formalizam zamjeni iskrena vjera, tad ćemo svi profitirati.
U džamiju može ući ko hoće, znaju se pravila ponašanja i odijevanja. A šta je kome u srcu, najbolje zna dragi Allah dž.š.. Stoga na ovo ne treba gledati kao na nešto čudno, koliko sam samo puta crkava posjetio i naučio nešto novo, čak i poslušao misu. Kad formalizam zamjeni iskrena vjera, tad ćemo svi profitirati.
-
patriot_1
#45 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Jako dobro izrečeno!banjaluka078 wrote:http://ba.n1info.com/a94944/Vijesti/Vij ... adije.html
- banjaluka078
#46 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Pa nisu baš.arzuhal wrote:
A šta, ni one nisu baš has![]()
![]()
Pa evo sinoć je baš bio Srđan Puhalo na Hajatu, emisija Upitnik, pa veli kako djeca u RS-u na predavanjima vjeronauke imaju samo 1 čas o islamu (godišnje), što je njemu, kao građaninu BiH, a i meni i svakome normalnom, neshvatljivo. Kaže Puhalo: "I mo'š sad mislit kada djecu namjerno ništa ne uče o islamu, vjeri njegovih komšija i sugrađana, a neprestano ga bombarduju s tv-a i interneta slikama islamista koji ubijaju nevine ljude, dižu se bombama uzrak, itd. kakvu sliku će djeca imati o islamu i muslimanima?
I navodi obrnut slučaj kada mu je jedna djevojčica negdje s područja FBiH rekla da okreće glavu od crkve kada pored nje prolazi "kako ne bi bila loša muslimanka". "To je ponijela od kuće, to sigurno nije naučila u školi", veli Puhalo
Nisam čula da je ijedan razred u sklopu vjeronauka (kojeg ovakvog kakav se predaje, ne podržavam u školama) otišao u posjetu nekoj "drugoj" bogomolji, groblju/mezarju, itd.
U pravu je Puhalo, djeca nam žive izolovano i utoreno. Njih mi je najžalije. Nikad neće imati ono što smo mi kao djeca imali, raznolikost.
-
patriot_1
#47 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
U ovoj džamiji sam biohttp://www.info-ks.net/slike/clanci/slike/dzamija-rijeka1.jpgstudiorum_tuzlaensis wrote:Džamija je Božija kuća, a ne kuća isključivo muslimana. Dakle džamija je kuća svih onih koji vjeruju u Boga.
,pri otvaranju iste rečeno je" Hrvatska može biti primjer drugim europskim zemljama kako rješavati muslimansko pitanje, ali i muslimanskim zemljama kako rješavati pitanja manjinskih kršćanskih zajednica - kazao je muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj u svojem govoru"
- dustaban
#48 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Polako vam dolazi iz dupeta u glavu. Religiju treba obuzdati.
A najbibolje bilo ukinut je. Ako vam je Bog na prvome mjestu.
-
patriot_1
#49 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Tome su dosta doprinijeli i sami vjerski vođe a bome i vjernici !Npr. kad smo posjetili džamiju u Rijeci,Aziz ef. Hasanović se ponio vrlo uljudno,proveo nas po cjelom objektu,vrlo ugodan čovjek!Da je pokazao ikakvu averziju,stvorio bi je i u nama!Čak se našalio,kaže da se zna dogoditi da dođe pun autobus vjernika i zovu da su stigli,"Tu smo pred džamijom!" a ja gledam,nigdje autobusa!Naime,dosta blizu je i naša Baptistička crkva,također nova,oni tamo parkirali!A slične su donekle,za one koji dolaze izdaleka i nikad tu nisu bili,vidi slike!banjaluka078 wrote:Poznajem ljude, mlade, koji često putuju po Evropi i nikada nisu ušli u bilo koju od katredala. Pitam ih kako je moguće da nisu čak ni uslikali Notre Dame, na primjer. Kažu da im ne pada na pamet slikati "anamonjihove" crkve, niti bi ušli gledati bilo šta unutra. Pri tome su prilično obrazovani, nisu vjernici u smislu ispunjavanja obaveza od namaza do posta, zaposleni na mjestima na kojima bi se očekivalo da ljudi imaju tu neku širinu uma, ali jok!nasa wrote:Samo sto kod nas jos ima toliko zaludjenosti da fakat ponekad neki ne smatraju da je OK uciniti to pa makar samo iz kurtoazije, uopce ne prepoznaju da je to vrijednost ili nesto na cemu treba raditi.
Meni je to tužno.
http://vizkultura.hr/wp-content/uploads ... 013-31.jpg
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... Na2Wv5UDTN
-
patriot_1
#50 Re: Katolički Biskup u Džamiji moli!
Nema potrebe.dustaban wrote:Polako vam dolazi iz dupeta u glavu. Religiju treba obuzdati.
Zašto nebi Bogu mogli prilaziti svatko na svoj način,bez omalovažavanja onih drugih!