Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SmokingMan

#26 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by SmokingMan »

Bitno je shvatit da kuća nikada ne gubi,ali većina ih to nikada nije ni shvatila,niti je htjela da shvati,stoga mi nije žao onih koji su prokockali svoje imetke i propali.
Ajatolah_

#27 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by Ajatolah_ »

Zabaviti se pola sata da skontaš šta ćeš odigrati, uplatiti marku-dvije na listić kojim ćeš se zanimati preko vikenda i koji će ti napraviti poneku utakmicu zanimljivijom je po meni sasvim solidan i jeftin vid razonode.
Vitezanin

#28 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by Vitezanin »

Kladionice su našem narodu pristupačnije jer su jeftnije. Votka npr u jednoj Moldaviji košta smiješne pare.

Ono što jeste istina da upravo u ovakvim državama kladionice najbolje uspijevaju jer su full jeftine i ljudi se povedu time ("marka mi ništa ne znači, a mogu dobiti") i onda se to pretvara u katastrofu jer ljudi razmišljaju da su to pare koje se lako zarade jer nekad i dobiju, a pritom gube vezu s realnošću.

Slučaj jedan iz okruženja: lik ima troje djece, ok posao i veoma ok primanja. Počeo kockati. Sve pare, svaku platu potroši na kocku. Cijelu. Od ok solidne obitelji je napravio bijedu, struja isključena, posuđuju 30 KM za hranu djeci, nemaju ništa, a lik ima platu preko 800 KM s kojom se u selu u kojem žive može sasvim ok proći. Niko ne zna kad dobije platu, bude u kladionici cijelu noć i potroši 500 KM na kockanje.

Ovakvih slučajeva je puna Bosna.
KIseljak12

#29 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by KIseljak12 »

Ajatolah_ wrote:Zabaviti se pola sata da skontaš šta ćeš odigrati, uplatiti marku-dvije na listić kojim ćeš se zanimati preko vikenda i koji će ti napraviti poneku utakmicu zanimljivijom je po meni sasvim solidan i jeftin vid razonode.
Pa nije problem ni umjereno piti niti uzivati droge. Samo sto je problem sto oni koji to rade, obicno ne rade umjereno. Tada se zove ovisnost.
O'zone
Globalni moderator

#30 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by O'zone »

Igrao na kladionici 2 puta u životu prije hejbet godina....nikad me to nije privlačilo.

Međutim zadnjih 3-4 mjeseca uveo sebi praksu igranja Lota i Binga po principu možda se nekad nešto ušićari. Loto igra tri x sedmično po 1 KM = 3 KM + Bingo 2 KM ukupno 5 KM sedmično odnosno oko 20 KM mjesečno. Jel mi to pametno? Nije. Zašto to radim? Et nako da iskren budem, bockam prstom u oko Fortunu da vidim koliko je izdržljiva :mrgreen: Znam da je šansa da dobijem nemjerljiva ali eto....više onako ko hobby
modem33

#31 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by modem33 »

ZeleniGreen wrote:Izašao članak na N1, gdje konačno imamo prave brojke i razmjere ove bolesti i kolektivne manije.
http://ba.n1info.com/a83234/Vijesti/Vij ... vropi.html

3200 uplatnih mjesta (poslovnica) u BIH.
Prijavljeni prihod kladionica 600 miliona maraka.
Samo je u Mostaru registrovano 1.000 patoloških kockara.

Bez premca rekorderi u Evropi, u stopu nas prate Srbija i Crna Gora.

Nakon što se pojavio digitalni bingo, wifi internet u kladionicama, mogućnost da nešto naručiš da piješ, televizori sa milion sportskih kanala.... čovjeku je sve postavljeno da tu komotno može dan provesti. Mnogi to i rade.
Zadimljene prostorije nervoznih ljudi, koji po običaju čekaju "još samo jedan par" do isplate, nadajući se da će na taj način objezbjediti sredstava za život.

Policija, penzioneri, djeca, majke sa po 2-3 djece, 30ogodišnjaci na grbači roditelja... svi su oni unutra... posjedali i zaokružuju li zaokružuju...

Kao razonoda gdje ćeš dati marku u sedam dana - vjerujem da nije problem. Problem je što je kod mnogih kladionica jedini smisao života, jedina nada u bolje sutra, porok zbog kojeg će sve uraditi samo da se nastavi igrati. Kladionica uništava živote.

pa napravi 200.000 radnih mjesta .... ljudi ulazu da profitiraju .... a nabacili ste poreza ...da bi i Grcka morala propasti.

10% na odbitke , pa uveli jos 5% na ulog .... a oko mene ljudi u kaficu prose ... njih 20 naleti u samo 2 sata i traze "imas li marku". :roll:
kakavdanakneiskustvu

#32 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by kakavdanakneiskustvu »

kad sam prije 7-8 godina vidio da u ponudi imaju i drugu singapursku ligu ostao sam zabezeknut,pa zar i to neko prati??
JThomas

#33 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by JThomas »

ti k'o da se mora pratiti da bi se odigralo :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#34 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by Truba »

meni je ovo bilo zanimljivo nekoliko godina
tad se i moglo dobiti
samo ja sam igrao na smiješne dobitke
uplatim 2.5 da dobijem 12
moglo se jedno vrijeme tako i znao sam nešto kofol nogomet dok je bartez branio za mančester :lol:
međutim kasnije nisi ništa mogao dobiti
botom lajn... svi su na gubitku osim kladionica :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#35 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by -LIBERO- »

Nagradno pitanje. Zbog cega se 'kroz prste' gleda svim tim kladionicama, bez inspekcija, i bez adekvatnih sankcija na neuplacene dadzbine i poreze, na profit itd.?
Dok se recimo slasticarne, automehanicari, pekare, autopraonice i sl...pregledaju inspekcijama, zapecacuju, k' o u filmovima. Jer za njh vrijedi pravna drzava, dok za prve spomenute i ne bas :zzzz:

Slucajno, jel da :mrgreen:
cyprus

#36 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by cyprus »

Ja se kladim još od sedmog razreda :mrgreen: , dakle već skoro 15 godina... U doba dok sam bio maloljetnik, možda mi je svega jednom ili dvaput saopšteno od strane radnica da mi nije dozvoljeno klađenje :oops:

Međutim, od početaka pa do danas, ostao sam dosljedan - listić ili dva sedmično (1 ili 2 KM)... Dakle, jeftin način zabave... Praćenje listića se zna rastegnuti na čitavu subotu, pa i nedjelju... I smatram da uložena marka zaista toliko vrijedi... Dobio - ne dobio... A nisam baš ni toliko glup da mislim da mogu biti u plusu :mrgreen: Jednostavno, igram da imam šta pratiti... S tim što je bio veći merak dok sam imo samo teletext :mrgreen: , ovako na internetu nešto ko da mi nije baš to to... Al eto...

Ali ovi koji provode čitave dane u kladionici, još na onom sranju od cuka ili binga - e to jeste bolest... I zaista mi je žao njihovih porodica :cry: Takvi mi inače znaju reći da sam levat jer 'kladionica zarađuje na ovim poput mene što ulažu po marku'... Eto nek oni nisu levati :oops:
JThomas

#37 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by JThomas »

pa i nisu, levat je onako benigan, bezazlen izraz za to šta su oni...
Gojeni H

#38 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by Gojeni H »

-LIBERO- wrote:Nagradno pitanje. Zbog cega se 'kroz prste' gleda svim tim kladionicama, bez inspekcija, i bez adekvatnih sankcija na neuplacene dadzbine i poreze, na profit itd.?
Dok se recimo slasticarne, automehanicari, pekare, autopraonice i sl...pregledaju inspekcijama, zapecacuju, k' o u filmovima. Jer za njh vrijedi pravna drzava, dok za prve spomenute i ne bas :zzzz:

Slucajno, jel da :mrgreen:
Naravno da je slucajno ... slijepom. :D
madridist

#39 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by madridist »

Nekako mi cijela nasa prica ovo sa kladionicama a pogotovu ova raja sto na svakom cosku prodaje rezani duhan i "motane" cigare toliko lici na bilo koju epizodu serije "The Wire".
Nemam problem sa time sto ljudi kockaju neka svako radi sto zeli,ali kladionice treba skloniti na recimo 100m od skole ,mladjima od 18 rigoroznim mjerama zabranit ulazak i naravno natjerati sve i jednu kladionicu da u budzet uplati sve sto duguju.
supercali

#40 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by supercali »

Problem ljudi je samo pohlepa
Ja odigram sedmicno mozda 2-3 marke i to je to kad mi je dosadno da mi prodje vrijeme
Dr Kova

#42 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by Dr Kova »

Baš me zanima bace li kad Čović i Dodo jedan automatski bingo :mrgreen:
jao_situacije

#43 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by jao_situacije »

nešto kontam da li su kladare povećale broj razbojništava po sarajevu ili smanjile :-?

ovo bi bila dobra tema za doktorat
ultima_palabra

#44 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by ultima_palabra »

Ja sam igrao svaki dan 2-3 godine dok sam bio student, mislim da sam bio u nekom plusu ali ne mogu zakleti :mrgreen: Ali i taj plus je bio minoran u odnosu šta sam vremena potrošio (cca 2 sata dnevno praćenja tabela, povreda, analiza, tipova), a koje je moglo biti pametnije utrošeno. Generalno, kad počnemo više cijeniti svoje i tuđe vrijeme, tad će nam i biti bolje.

Nego, postoji li neko razumno objašnjenje ili zakonsko uporište zbog čega kladionice nisu u sistemu PDV-a?
JThomas

#45 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by JThomas »

Buckethead wrote:Baš me zanima bace li kad Čović i Dodo jedan automatski bingo :mrgreen:
i 3-2 poredak :D
adda_sa

#46 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by adda_sa »

jao_situacije wrote:nešto kontam da li su kladare povećale broj razbojništava po sarajevu ili smanjile :-?

ovo bi bila dobra tema za doktorat
i ja bas isto kontam. nije losa tema za doktorat, istraziti fenomen ovih kladionica
dust in the wind

#47 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by dust in the wind »

Ajatolah_ wrote:Zabaviti se pola sata da skontaš šta ćeš odigrati, uplatiti marku-dvije na listić kojim ćeš se zanimati preko vikenda i koji će ti napraviti poneku utakmicu zanimljivijom je po meni sasvim solidan i jeftin vid razonode.
apsolutno se slažem s tobom :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#48 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by -LIBERO- »

ultima_palabra wrote:
Nego, postoji li neko razumno objašnjenje ili zakonsko uporište zbog čega kladionice nisu u sistemu PDV-a?
Koalicioni dogovor? :mrgreen:
Ne prelaze profit vise od 50k? :mrgreen:
Humanitarna su organizacija? :skoljka:
Dr Kova

#49 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by Dr Kova »

Znalo se odigrati... ja sam recimo definitivno u plusu...Igrao sam 2-3 para na 5 KM, dobitak 30 i dobijao... Više ne igram... Ali fakat se prelagano navući, pogotvo na bingo.. Neko spomenu da mu je jaran dobio 900 maraka na bingu. Tako ja jednom uđem s jaranom prvi put u Premier da odigram bingo, puna kladionica, svi igraju, ja nisam znao ni kako se igra... Kaže on napiši 6 brojeva, ja napišem i baci mi 40... Svi se sjebali, počeli psovati, ja uzmem lovu i izadjem
Last edited by Dr Kova on 23/02/2016 12:26, edited 1 time in total.
NK33

#50 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.

Post by NK33 »

ultima_palabra wrote:Ja sam igrao svaki dan 2-3 godine dok sam bio student, mislim da sam bio u nekom plusu ali ne mogu zakleti :mrgreen: Ali i taj plus je bio minoran u odnosu šta sam vremena potrošio (cca 2 sata dnevno praćenja tabela, povreda, analiza, tipova), a koje je moglo biti pametnije utrošeno. Generalno, kad počnemo više cijeniti svoje i tuđe vrijeme, tad će nam i biti bolje.
Upravo citam postove i kontam ljudi igraju kladionicu da im prodje vrijeme, wtf? Svakome, ko hoce da bilo sta korisno postigne u zivotu, fali vremena i volio bi da moze nekako produziti dan a sad citam ljudi traze razonodu da im prodje vrijeme. Tu smo gdje jesmo zato sto smo takvi kakvi jesmo.
Post Reply