Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
-
ZeleniGreen
#1 Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Izašao članak na N1, gdje konačno imamo prave brojke i razmjere ove bolesti i kolektivne manije.
http://ba.n1info.com/a83234/Vijesti/Vij ... vropi.html
3200 uplatnih mjesta (poslovnica) u BIH.
Prijavljeni prihod kladionica 600 miliona maraka.
Samo je u Mostaru registrovano 1.000 patoloških kockara.
Bez premca rekorderi u Evropi, u stopu nas prate Srbija i Crna Gora.
Nakon što se pojavio digitalni bingo, wifi internet u kladionicama, mogućnost da nešto naručiš da piješ, televizori sa milion sportskih kanala.... čovjeku je sve postavljeno da tu komotno može dan provesti. Mnogi to i rade.
Zadimljene prostorije nervoznih ljudi, koji po običaju čekaju "još samo jedan par" do isplate, nadajući se da će na taj način objezbjediti sredstava za život.
Policija, penzioneri, djeca, majke sa po 2-3 djece, 30ogodišnjaci na grbači roditelja... svi su oni unutra... posjedali i zaokružuju li zaokružuju...
Kao razonoda gdje ćeš dati marku u sedam dana - vjerujem da nije problem. Problem je što je kod mnogih kladionica jedini smisao života, jedina nada u bolje sutra, porok zbog kojeg će sve uraditi samo da se nastavi igrati. Kladionica uništava živote.
http://ba.n1info.com/a83234/Vijesti/Vij ... vropi.html
3200 uplatnih mjesta (poslovnica) u BIH.
Prijavljeni prihod kladionica 600 miliona maraka.
Samo je u Mostaru registrovano 1.000 patoloških kockara.
Bez premca rekorderi u Evropi, u stopu nas prate Srbija i Crna Gora.
Nakon što se pojavio digitalni bingo, wifi internet u kladionicama, mogućnost da nešto naručiš da piješ, televizori sa milion sportskih kanala.... čovjeku je sve postavljeno da tu komotno može dan provesti. Mnogi to i rade.
Zadimljene prostorije nervoznih ljudi, koji po običaju čekaju "još samo jedan par" do isplate, nadajući se da će na taj način objezbjediti sredstava za život.
Policija, penzioneri, djeca, majke sa po 2-3 djece, 30ogodišnjaci na grbači roditelja... svi su oni unutra... posjedali i zaokružuju li zaokružuju...
Kao razonoda gdje ćeš dati marku u sedam dana - vjerujem da nije problem. Problem je što je kod mnogih kladionica jedini smisao života, jedina nada u bolje sutra, porok zbog kojeg će sve uraditi samo da se nastavi igrati. Kladionica uništava živote.
-
ZeleniGreen
#2 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Najsiromašnije zemlje Evrope, krenuvši od one najbjednije ka "boljim":
1. Moldavija
2. Albanija
3. Bosna
4. Ukrajina
5. Makedonija
6. Srbija
7. Crna Gora
U najsiromašnijoj državi Evrope kladionice nisu popularne koliko alkohol. Moldavci se bukvalno ubijaju votkom, piju godišnje 17 litara čistog alkohola po stanovniku što je npr duplo više od Bosne.
Ukrajina isto.
Albanija ne znam.
Ostatak ex yu kao glavni porok ima kocku.
Interesatno za sebe mislimo da mnogo pijemo, pogleda li se statistika, daleko smo od istočnog bloka, dosta daleko. Kladionica je glavni porok ovog naroda.
1. Moldavija
2. Albanija
3. Bosna
4. Ukrajina
5. Makedonija
6. Srbija
7. Crna Gora
U najsiromašnijoj državi Evrope kladionice nisu popularne koliko alkohol. Moldavci se bukvalno ubijaju votkom, piju godišnje 17 litara čistog alkohola po stanovniku što je npr duplo više od Bosne.
Ukrajina isto.
Albanija ne znam.
Interesatno za sebe mislimo da mnogo pijemo, pogleda li se statistika, daleko smo od istočnog bloka, dosta daleko. Kladionica je glavni porok ovog naroda.
- Daryl Dixon
#3 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
kad oni znaju uzeti porez igracima nek' i njima drzava uzme onda ha ja.
-
handžar88
#4 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Sutra definitivno probati Dynamo-Manchester City manje od 3 gola..
-
TheMule
#5 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
treba ljudima neka razonoda...
-
Sociolog
#6 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
ma to je bačeno nama mladima, da se sputava bunt mladih ljudi... namjerno nam podmetnule tajne službe, poturili drogu i kladionice, i ostale poroke, da bi od nas napravili lose ljude i ovisnike.... ne mora se niko sloziti sa mnom, ali 98% sam siguran u to.... jbg. ekspanzija losih stvari na svim nivoima, od negdje 2007-08...pametniji, stariji forumashi, osobe koje su čestite i korektne.. mogu dati najbolju procjenu 
- Gojeni H
#7 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Uz drogu, najveca posast u BiH.
Kladionice su nametnute da bi se narod zabavio procjenama pobjede na utakmicama, a ne prospektima vlastite buducnosti.
Narod se dobro primio, hljeba ima, igre su dobili, vlast moze biti mirna.
Razmjere su epidemioloske.
Mnogi su zaplakali, a posljedice cemo osjecati godinama ... cak i da kladionice danas zabrane.
Kladionice su nametnute da bi se narod zabavio procjenama pobjede na utakmicama, a ne prospektima vlastite buducnosti.
Mnogi su zaplakali, a posljedice cemo osjecati godinama ... cak i da kladionice danas zabrane.
-
Sociolog
#8 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Gojeni H wrote:Uz drogu, najveca posast u BiH.
kako smo se ukapirali.... milion posto sam ubjedjen da je ovo podmetnuto..
- Gojeni H
#9 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Komsija mi od roditelja, 5 banki. Lik ima dvojicu sinova. Totalna lujka. Covjek ne prica, niti zna pricati, o bilo cemu drugom osim o pobjedama i padovima. A, diplomirani pravnik.Sociolog wrote:Gojeni H wrote:Uz drogu, najveca posast u BiH.
kako smo se ukapirali.... milion posto sam ubjedjen da je ovo podmetnuto..![]()
![]()
p.s. na stotine porodica, brakova, traumtizirane djece , je devalvirano, degradirano, i poremećeno
jbg. ispada smiješno, al tužno..doktor mi popravlja zub i priča sa stomatološkom sestrom, kako je pao na hokeju ..jbg ga pack
![]()
![]()
Jad i bijeda ... moralna i mentalna.
- jao_situacije
#10 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
samo porez od 75% na kladionice i kockarnice i odmah će se prepoloviti broj kockara
i na zapadu bi se kladili da porez nije ogroman
- Haris.ba
#11 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Isto je i na zapadu. Bila je prije pola godine velika afera u Americi, pa se stišala, o igricama koje su ustvari klađenje. Nešta menađerisanje i to. Izmislili ljudi da izbjegnu poreze kod klađenja. Tako da porez nije samo rješenje.jao_situacije wrote:samo porez od 75% na kladionice i kockarnice i odmah će se prepoloviti broj kockara
Isto je bilo i prije rata. Samo u manjem obimu jer je kocka viđana kao moralno negativno na socijalistički način života. Pa se sve ogledalo u lotu, zagrebi srećke (društevno dopuštena zabava) , te kockarnicama čiji je cilj bio gastarbajter iz inostranstva da ostavi devize i poboljša vanjskotrgovinski bilans države. Bilo je i klađenje na utakmice, ali niko nije vjerovato u regularnost naše lige.
Između ostalog, 80-ih godina je procvjetao bum ilegalnog kockanja (uglavnom karte) - jer nije bilo zanimljivo dostupno.
Treba jednostavno, tretirati ovisnike o klađenju ko što i sam pojam kaže. Kao bolesnike. Te ih i liječiti. Ali, u državi u kojoj je doživljaj dobiti antibiotik od doktora, očekivati liječenje - teško.
A u ovoj vijesti mi je promaklo, koliki je povrat od kladionica prema igračima? To je veoma važna cifra.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#12 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Nizak standard, puno bijede - kladionice cvjetaju.
Nije isto kad neki milioner/milijarder ode u Las Vegas i iskocka par miliona i kad gradjevinac sa 4-5 stoja sjede u kladaru i skrsi tu sicu na bingo/cuke/sportsko kladjenje.
Kladionice u BiH cvjetaju, vlasnici zgrcu ogromne pare. Razloge zasto poslovnice kladionica nicu na svakom cosku treba opet traziti kod nesposobne drzave.
Nije isto kad neki milioner/milijarder ode u Las Vegas i iskocka par miliona i kad gradjevinac sa 4-5 stoja sjede u kladaru i skrsi tu sicu na bingo/cuke/sportsko kladjenje.
Kladionice u BiH cvjetaju, vlasnici zgrcu ogromne pare. Razloge zasto poslovnice kladionica nicu na svakom cosku treba opet traziti kod nesposobne drzave.
- mO k3
#13 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Na taj nacin uzima drzava porez koji je izgubila kroz rad na crno...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#14 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Da, od gradjana. Harac.mO k3 wrote:Na taj nacin uzima drzava porez koji je izgubila kroz rad na crno...
Kladionice i dalje nista ne privrjedjuju. Umjesto sto dizu akcize na gorivo, bolje da se pozabave oporezivanjem igara na srecu i sportskih kladionica.
- ultima_palabra
#15 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Eh, ali kladionice su pod kontrolom HDZ-a, ne smije se u to dirati.Tomahawk11 wrote:Da, od gradjana. Harac.mO k3 wrote:Na taj nacin uzima drzava porez koji je izgubila kroz rad na crno...
Kladionice i dalje nista ne privrjedjuju. Umjesto sto dizu akcize na gorivo, bolje da se pozabave oporezivanjem igara na srecu i sportskih kladionica.
Inače bi bilo pozitivno ukinuti kladionice kao fizičke objekte, ko se hoće kladiti neka se kladi od kuće.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#16 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Da, ionako su sve uveli online.Nekad prije, bila je uglavnom po jedna poslovnica od svake po opstini. Sad to pomnozi sa bar 5 puta.ultima_palabra wrote:Eh, ali kladionice su pod kontrolom HDZ-a, ne smije se u to dirati.Tomahawk11 wrote:Da, od gradjana. Harac.mO k3 wrote:Na taj nacin uzima drzava porez koji je izgubila kroz rad na crno...
Inače bi bilo pozitivno ukinuti kladionice kao fizičke objekte, ko se hoće kladiti neka se kladi od kuće.
Ali, gdje bi sjedili bingo igraci (koji su sad najjaca kategorija kladionica)
A logicno, u ovoj drzavi je sve kompromis, pa tako i kladionice. Nije slucajno sto ih uglavnom vode zapadni Hercegovci.
-
Ci-Nick
#17 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Kad prođem pored kladionice i vidim kakvi "gubitnici" se tu zadržavaju slineći nad razgolišenim i utegnutim radnicama, stid bi me bilo ući,.. stid bi me bilo samog mene. Na žalost da stvar bude gora sad se tu može vidjeti i sve veći broj djevojaka i žena. 
-
elk
#18 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Najbolje se prima u priprostom i jadnom drustvu besperspektivnih, krezavih i ocajnih pojedinaca.e sad,sto se primilo kod nas(a gdje ce drugo...) i kod obrazovanih,zaposlenih sa dobrim zubima,to mi nije jasno.nikako.
- Dr Kova
#19 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Jeste fakat bolest... Ljudi su počeli bukvalno izlaziti u kladionicu. Dođe i sjedi par sati... Prvo par listića, pa kerovi, pa bingo u nadi da će dobiti nešto, a u biti dobiju kar'nu... Baš porez na budale
-
KIseljak12
#20 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Kao i svaku drugu ovisnost, najbolje je sprijeciti ako je moguce. Za pocetak, zabraniti postojanje kladionica u nekoj udaljenosti od skola. Ako treba i maknuti ih van grada, pa se vozaj ako hoces da kockas. Zabraniti fizicko prisustvo maloljetnika u objektima gdje se priredjuju igre na srecu. Na svaki moguci nacin sprijeciti mlade da se navuku. Al opet, dzaba propisi i zabrane ako se ne provode.
Ne mislim da je podmetnuto, jer u drustvu poput bosanskohercegovackog nije problem porocima da se rasire. Prvi put sam cuo za kladionice oko 2000-e godine, sva moja raja je igrala, a mnogi igraju i danas.
Nijedna ovisnost ne bira zrtve, samo sto su razlicite populacije sklone razlicitim porocima: droga je najpopularnija kod mladih, ovi sto se klade su vecinom muskarci itd, ali nema granica. Znam podjednako mnogo obrazovanih i neobrazovanih ljudi, starih i mladih, koji dnevno uplate na kladionici koliko im pruzaju zivotne okolnosti.
Nisu kladionice i droga nova stvar niti posebna za nasu zemlju, to je problem koji imamo danas jer nismo djelovali jucer. Sve ono sto mozemo kao pojedinci uciniti na suzbijanju toga, a ne ucinimo, je doprinos sirenju ovisnosti.
Ne mislim da je podmetnuto, jer u drustvu poput bosanskohercegovackog nije problem porocima da se rasire. Prvi put sam cuo za kladionice oko 2000-e godine, sva moja raja je igrala, a mnogi igraju i danas.
Nijedna ovisnost ne bira zrtve, samo sto su razlicite populacije sklone razlicitim porocima: droga je najpopularnija kod mladih, ovi sto se klade su vecinom muskarci itd, ali nema granica. Znam podjednako mnogo obrazovanih i neobrazovanih ljudi, starih i mladih, koji dnevno uplate na kladionici koliko im pruzaju zivotne okolnosti.
Nisu kladionice i droga nova stvar niti posebna za nasu zemlju, to je problem koji imamo danas jer nismo djelovali jucer. Sve ono sto mozemo kao pojedinci uciniti na suzbijanju toga, a ne ucinimo, je doprinos sirenju ovisnosti.
- Kinesko prkno
#21 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Listici su mala maca za bingo i kakve zvijeri pravi od ljudi.Udjem nedavno listic odigrati sa drugom (koji se ne kladi)i odigra on bingo dok me je cekao prvi put u zivotu i dobije 9 stojanki.
Jebote,koji muk i zavist u kladionici nastade,kad se jedan osili i poce mater jebat ,i drugu sto je dobio i radnici.
I ovaj ga moj rastavi na proste faktore i jos kaznu plati
Jebote,koji muk i zavist u kladionici nastade,kad se jedan osili i poce mater jebat ,i drugu sto je dobio i radnici.
- avetinja
#22 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Mentalitet naroda zvani "hoću pare na guzove". Loša ekonomska situacija tjera ljude da sreću traže u kladionicama, ali rijetko ko tamo pronađe sreću. Svi misle da ništa ne gube ako ulože marku, ali gube mnogo više nego što misle. Izgube zdrav razum, pa im ulaganje postane opsesija, a sa opsesijom paralelno raste i svota ulaganja.
- JThomas
#23 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
kad krenu jebati majku što "ne da". programu kojeg podešava priređivač igre.Kinesko prkno wrote:Listici su mala maca za bingo i kakve zvijeri pravi od ljudi.Udjem nedavno listic odigrati sa drugom (koji se ne kladi)i odigra on bingo dok me je cekao prvi put u zivotu i dobije 9 stojanki.
fakat ono izvlači najgore od najgoreg.
-
Rizvan
#24 Re: Bolest zvana KLADIONICA - 3200 uplatnih mjesta na 3 miliona ljudi - REKORDERI.
Nije ti ispravna ljestvica, Ukrajina je siromašnija, a izostavio si i Kosovo.ZeleniGreen wrote:Najsiromašnije zemlje Evrope, krenuvši od one najbjednije ka "boljim":
1. Moldavija
2. Albanija
3. Bosna
4. Ukrajina
5. Makedonija
6. Srbija
7. Crna Gora
Ukrajina isto.
Albanija ne znam.
-
Rizvan