Zaljubio sam se u Alfu 156

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

nineac

Post by nineac »

Ma čovjek bi rekao samo se alfe kvare.
Šta passat ima problema, pa svi kažu OK ipak je to passat. Ma šta ipak je tzo passat. obična kanta isto kao da su je sjekirom unutra dizajnirali. Nikakvih emocija, ali je passat. Valjda ime lijepo pa eto dobro auto.
Što ne mjenjaju remenje, alfa traži izmjenu remena svakih 60.000 km, isto kao i VW! Da se zna, VW je trnutno od svih marki najproblematičniji na tom polju!
Ljut_ko_Leptir

Post by Ljut_ko_Leptir »

biciklo wrote:davno sam napisao na ovom forumu da ALFA RULES.i ostajem pri tome .
vec duze vrijeme vozim fiata (JTD ) ,i kontaktirao sam sa dosta servisera jer i sam zelim jednu 156 . i vecina mi je preporucila motor 1.6 TS sa 120 ks,a po njihovim informacijama dizelski motor ima veliki problema sa remenjem ( samo u jednom sarajevskom serv. više od 15 kom sa havariom motora) i još iz iskustva bih dodao probleme sa elektronikom (male zajebancije al su zajebancije + kod dizel motora filter (mjerač) protoka zraka malo skuplja zajebancija al ) .

al emocije su emocije i jebo pare . :-D
Konacno neko realan.
Alfa jeste fino auto i ima lijep dizajn ali ima isto puno mana.
Ja znam 100% da 99% alfi ima problem sa elektronikom posebno 147 cak je bilo u opciji da se povuce iz proizvodnje i da se vec proizvedene povuku iz salona.Za 156 nisam siguran da je imala nekih veci problema.
Sto se tice potrosnje alfa hoce povuci vise nego ostala auta ali su i brze.

Sve u svemu sve je to sranje, kupite Volvo i no sikiriki...ili nekog Japanca jer za japance ne treba mehanicar...
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

@ šampion

ne kontam, ti odeš na tehnički iako znaš da ti s autom nešto ne valja, bez da odeš popraviti? mislim na stvari koje se mogu otkriti brzinskim pregledom kakav je i sam tehnički.
lizem_za_petaka

Post by lizem_za_petaka »

ja imam alfu 33 89god 1.5 benzinac

105ks

za mene ne postoji bolje auto na planeti

postoji (Alfa 159) al ga sebi nemogu da priustim

al da objasnim neke stvari

imam ja i golfa 2 1,6 diesel (SMECE)

ja na golfu zamjenim amortizere 4x40 KM to je 160
mogu mi biti max 1 god mozda 1 i po

dok na alfi zamjenim 4 amortizera platim po 40 eurica to je 160 eurica
skoro duplo vise al zato pasa moj budu 3 - 4 godine

i zaboravim da ih imam

jos uzmimo u obzir ove nase njezne ceste gdje svako 2 metra
imas 2 sahta jedan je 3 centa udubljen drugi 4 centa ispupcen
a ni jednog nemeres zaobic
biciklo

Post by biciklo »

nineac wrote:Ma čovjek bi rekao samo se alfe kvare.
Šta passat ima problema, pa svi kažu OK ipak je to passat. Ma šta ipak je tzo passat. obična kanta isto kao da su je sjekirom unutra dizajnirali. Nikakvih emocija, ali je passat. Valjda ime lijepo pa eto dobro auto.
Što ne mjenjaju remenje, alfa traži izmjenu remena svakih 60.000 km, isto kao i VW! Da se zna, VW je trnutno od svih marki najproblematičniji na tom polju!
Tu si upravu .samo što je jedna izmjena remenja za alfu 156 uz neko "posebno??" navlačenje španera izađe negdje oko 800 KM .A za pežoa koji vrijedi kao skup za održavanje je 450 KM . što je velika razlika .

A o VW ne želim razgovarati , jer sam se uvjerio na svojoj koži gdje sam na jednom Golfu 3 1.8 samo na održavanje i kvarove tipa benzinska pumpa , pumpa ova , mjerač ovaj , izgubio jedno manje auto .
A izgovor inžinjera u ASI je bio loš kavalitet benzina .
Ko da samo VW pumpadžije sipaju loš benzin.
:?
nineac

Post by nineac »

Jebiga neulazim koliko gdje košta neko navlačenje španera, ali sigurno ima jeftinije. Uostalom, za passata 2.5 V6 tdi remen je 540€!!!
Odeš u drugi servis, garant jeftinije ima, na kraju krajeva HOTA radi italijanska auta, a on se više rezumije od svih servisera!
VR6

Post by VR6 »

Ja imam Alfu 155 1.7 TS vec dvije godine i ne mogu se pozaliti na kvalitetu. Servisa prakticno nije vidjela, trebalo je zamjeniti lezaj i jos po koju sitnicu kad sam je tek kupio, a od tada samo sipam i vozim. Meni je ovo prva Alfa i reci cu ukratko, nakon ove bi uvijek ponovo uzeo Alfu. Ko je navikao na kakvog Audia mozda ce mu smetati po koji cvrcak koji dodje ponekad, nekad ga nema mjesec dana, onda se odjednom pojavi i cvrci jedno vrijeme i tako. Ako nemate radio zna biti i zanimljivo... :D

Neko pomenu hrdju, to je mana starijih Alfi. 155 ima pocincanu karoseriju i jos sa donje strane plastificiranu nekom posebnom masom, tako da od Hrdje nema ni H. Mojoj je 11 godina sada, pa eto ko nadje i trunkicu hrdje, svaka mu cast, meni ne uspjeva to.

Da ne zaboravim, svjecice za Twin Spark jesu skuplje malo (19 Eura - komad), ali se mjenjaju svakih 100000 km.
Zadig

Post by Zadig »

nakon koliko KM valja mijenjati remen u 156 2.4 jtd?

ima jedna polovna u mene odje, pa sam se nalozio da je mozda uzmem, ali ima 100.000 km??
VR6

Post by VR6 »

Za remen provjeri u servisu il servisnoj knjizici, nemoj uzimati za sigurno ovo sto ti kazu na netu, ne isplati se rizikovati sa tim stvarima. Inace, ako 2.4 JTD ima samo 100000 km, to je nista. Ona ce nagurati 250000 bez problema, al sumnjam da je to prava kilometraza ako je automobil star preko 3 godine.
Zadig

Post by Zadig »

VR6 wrote:Za remen provjeri u servisu il servisnoj knjizici, nemoj uzimati za sigurno ovo sto ti kazu na netu, ne isplati se rizikovati sa tim stvarima. Inace, ako 2.4 JTD ima samo 100000 km, to je nista. Ona ce nagurati 250000 bez problema, al sumnjam da je to prava kilometraza ako je automobil star preko 3 godine.
ma to je odje kod ovog dilera sto ljudi vrate (staro za novo), sumljam da skidaju KM, ali provjericu hvala.

meni je ono u glavi, dje ce dizel preko 100.000 km a da se ne kvari,
sta ces kada sam konzervisan po tom pitanju
:D

seljak sam, vozim auto od firme pa nista vise ne znam
VR6

Post by VR6 »

Pa oni ga mogu prikljuciti na dijagnostiku i automobil ce pokazati i pravu kilometrazu. Jedino ako je kompletna elektronika promjenjena, onda ne mozes znati...
nineac

Post by nineac »

Interval kod 2.4 jtd je 60.000 km zbog velikog obrtnog momenta, pa remen je izuzetno opterećen.
Inače, 100.000 km nije ništa, ali s obzirom na temperament tog motora, i performanse konpletnog auta obrati dobro pažnju. Vrlo lako može biti da je do bola ubijana!
Zadig

Post by Zadig »

nineac wrote:Interval kod 2.4 jtd je 60.000 km zbog velikog obrtnog momenta, pa remen je izuzetno opterećen.
Inače, 100.000 km nije ništa, ali s obzirom na temperament tog motora, i performanse konpletnog auta obrati dobro pažnju. Vrlo lako može biti da je do bola ubijana!
zato blagom onom ko od mene kupio auto
ado-šampion

Post by ado-šampion »

MRAVOJED wrote:@ šampion

ne kontam, ti odeš na tehnički iako znaš da ti s autom nešto ne valja, bez da odeš popraviti? mislim na stvari koje se mogu otkriti brzinskim pregledom kakav je i sam tehnički.
Što bih otkrivao "brzinskim" pogledom kad će, ako sam kažeš, i tehnički to isto otkriti? Ne boj se neće ti zabraniti registraciju ako nešto nije u redu s tvojim autom. :-)
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ne znam za vas, ali ja nikad ne bih kupio auto koje je prešlo preko 100000 km, a još manje bih dao 15000 maraka za isto. Al eto vidim da većina forumaša ne razmišlja kao ja.
Zadig

Post by Zadig »

ado-šampion wrote:Ne znam za vas, ali ja nikad ne bih kupio auto koje je prešlo preko 100000 km, a još manje bih dao 15000 maraka za isto. Al eto vidim da većina forumaša ne razmišlja kao ja.
meni jaran mehanicar u njemackoj tvrdi da se uopste ne isplati kupovati nova auta :shock:
ado-šampion

Post by ado-šampion »

E da mi je tog bisera upoznati! A šta se po njemu isplati, kupiti auto sa 100000 km, koje je neko silovo maksimalno i nakon mjesec otkriti da nešto ne valja? Il se pouzda u sebe pa misli da bi najveći kvar mogao pronaći. Zapamtite jedno: Ni najbolji mehaničar na svijetu ne može otkriti svaki kvar! Nije mi se jednom desilo da mi neko bliži kupi takvo nešto koje pregleda mehaničar pa nakon mjesec belaj.
Da je tako ko što vi pričate niko ne bi kupovao novo auto, nego bi svako za cijenu jedne osnovne Fabije kupio BMW 5 sa 100000 km, ili još bolje, za cijenu Megane DCi jednu BMW semicu sa 100000 km, al ono što je vidim je puno Sarajevo Fabiji i Meganea, a par petica i slabo koju sedmicu. toliko o isplativosti, a o održavanju da ne pričam.
Zadig

Post by Zadig »

ado-šampion wrote:E da mi je tog bisera upoznati! A šta se po njemu isplati, kupiti auto sa 100000 km, koje je neko silovo maksimalno i nakon mjesec otkriti da nešto ne valja? Il se pouzda u sebe pa misli da bi najveći kvar mogao pronaći. Zapamtite jedno: Ni najbolji mehaničar na svijetu ne može otkriti svaki kvar! Nije mi se jednom desilo da mi neko bliži kupi takvo nešto koje pregleda mehaničar pa nakon mjesec belaj.
Da je tako ko što vi pričate niko ne bi kupovao novo auto, nego bi svako za cijenu jedne osnovne Fabije kupio BMW 5 sa 100000 km, ili još bolje, za cijenu Megane DCi jednu BMW semicu sa 100000 km, al ono što je vidim je puno Sarajevo Fabiji i Meganea, a par petica i slabo koju sedmicu. toliko o isplativosti, a o održavanju da ne pričam.
Ne, ako te bas zanima radi se o vozilima do 3 godine starosti do 50,000 km predjenih, uz uvid u servisnu knjizicu.

ako je avto vozala neka bakica garazirano sa urednom servisnom istorijom zasto da ne?
Cr4cK_M45t3R_Fl45H

Post by Cr4cK_M45t3R_Fl45H »

VR6 wrote:Pa oni ga mogu prikljuciti na dijagnostiku i automobil ce pokazati i pravu kilometrazu. Jedino ako je kompletna elektronika promjenjena, onda ne mozes znati...
ne mora biti kompletna elektronika promjenjena da bi
ponistio/promjenio kilometrazu
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Ljut_ko_Leptir wrote: Ja znam 100% da 99% alfi ima problem sa elektronikom posebno 147 cak je bilo u opciji da se povuce iz proizvodnje i da se vec proizvedene povuku iz salona.
Gdje si to čitao ? Na vw-fans.de ? :D In Go(d)lf we trust :roll:
Cr4cK_M45t3R_Fl45H

nekad su stare alfe poput moje imale problem sa elektrikom

a sa elektronikom su samo bosnje imale problema

zasto

zato sto je bosnjo jednom nastimo sat na video rekorderu i odma
misli da se razumije u elektroniku
i kad slucano komsiji zatrokira alfica dodje bosnjo
i kaze da se razumije u elektroniku i malo nesto
procacka svojom pijacarskom lemilicom
i malo otkaci koju kontaktnu klemicu da je precisti
i mozda malo koju klemicu zamjeni

eh onda ne samo alfa vec svako vozilo koje ima ECU (electronic control unit)
ima problem sa elektronikom

PEACE
Cr4cK_M45t3R_Fl45H

P.S.

imas alfu ?
imas konja ?
zelis jos ?

posalji mail:
kolko konja zelis i kolko para dajes
pa ce mo se dogovoriti

ah ne sekirajte se u mene nije pijacarska lemilica
kod mene je Weller WST50SLT (ja tipla hu hu ne eurica vec euretina)

a ne brinite necu vam sa njom nabaciti konjica
ves s racunalom ;)
Ljut_ko_Leptir

Post by Ljut_ko_Leptir »

Zadig wrote:
ado-šampion wrote:E da mi je tog bisera upoznati! A šta se po njemu isplati, kupiti auto sa 100000 km, koje je neko silovo maksimalno i nakon mjesec otkriti da nešto ne valja? Il se pouzda u sebe pa misli da bi najveći kvar mogao pronaći. Zapamtite jedno: Ni najbolji mehaničar na svijetu ne može otkriti svaki kvar! Nije mi se jednom desilo da mi neko bliži kupi takvo nešto koje pregleda mehaničar pa nakon mjesec belaj.
Ne, ako te bas zanima radi se o vozilima do 3 godine starosti do 50,000 km predjenih, uz uvid u servisnu knjizicu. E sad tek vidim koliko si zelen sto se auta tice, nisam ti to htio reci pri komentaru za Volvo a sad sam sve skontao.
Pa BAKICE su uvjek vozile kad kupujes auto. Drugo tvoj jaran je u jednu ruku u pravu ali to nema veze sa tehnickom ili bilo kojom drugom ispravnopsti auto , to je dobro samo sto se tice novcanika, jer auto na zapadu za 2-3 godine je 50% jeftinije nego novo i to je jedina prednost.

ako je avto vozala neka bakica garazirano sa urednom servisnom istorijom zasto da ne?
Zadig

Post by Zadig »

Ljut_ko_Leptir wrote:
Zadig wrote:
Ne, ako te bas zanima radi se o vozilima do 3 godine starosti do 50,000 km predjenih, uz uvid u servisnu knjizicu. E sad tek vidim koliko si zelen sto se auta tice, nisam ti to htio reci pri komentaru za Volvo a sad sam sve skontao.
Pa BAKICE su uvjek vozile kad kupujes auto. Drugo tvoj jaran je u jednu ruku u pravu ali to nema veze sa tehnickom ili bilo kojom drugom ispravnopsti auto , to je dobro samo sto se tice novcanika, jer auto na zapadu za 2-3 godine je 50% jeftinije nego novo i to je jedina prednost.

joj ne da mi se raspravljati, sa tipicnim "kvalifikatorom" kao sto si ti sekudne, zato sto ne vrijedi tipkanja.
Iz takve rasprave (ono sto sam od tebe do sada vidio u gore navedenom reply-ju) se ne moze nista nauciti, nece niko izaci ni za zeru bogatiji pa makar i za malo parce informacije. A tako uopste ne mora da bude.

jeste, ja sam zelen.

end of story.

(vidi fakat)
digger

#50 Re: Zaljubio sam se u Alfu 156

Post by digger »

Primus wrote:zahvalan sam svima koji nesto kazu...dobro ili lose o Alfi
Evo manjeg doprinosa iz Kanade.

O novim Alfama ne znam ali kao bivsi ljubitelj italijanskih auta, mislim da su napravljene po nekom italijanskom ukusu: lijepo izgledaju i zabava za voznju, ali sve to onda kasnije kosta oko servisa i dijelova.

Nisam "hot" ni za njemacke marke (OK, mozda BMW). Ovdje Golfovi kostaju mnogo, ali isto tako nisu naj-naj za neko dugorocno vlasnistvo.

Najbolja mi izgleda Toyota. Nova Corolla 1.6 l (ne znam kako se zove u Evropi) ima 130 ponija i "variable valve" sistem, sto znaci da vuce od 1000 obrtaja do 6000+ sa istim entuzijazmom. Stainless steel izduvni sistem (moj sin jos voza Camry sa 245.000 km i nije promjenio auspuh!). Malo trose, a nema veceg servisa prije 150.000 km. Dugotrajne kocnice i izvanredan finish. I jeftinija od Golfa a predpostavljam i Alfe.

Nakon toga Honda Civic (1.6 l). Sto se tice motora, mislim da je tu Honda nesto bolja a posebno za mladje vozace.

S druge strane, ne bih zamjenio svoj stari Subaru ni za sta.
Post Reply