Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ed72

#26 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by ed72 »

Akumulatore je jako bitno dodatno napuniti i pregledati makar jednom godisnje. Amperaza punjaca je bitna samo zbog vremenskog intervala punjenja. Svaki punjac snage 1-25 A je dobar za nase akumulatore tj 30-110 A. Ako je punjac namjesten ili samo isporucuje 5 A a akumulator je od 45A preporuceno je da se puni od 9-10 sati. Znaci 5A x 9h = 45A. Vazno je pratiti temperaturu akumulatora. Moze se koristiti cak i punjac za laptope. Vise pogledajte ovdje: https://mikikg.wordpress.com/2012/02/05 ... ook-2-deo/

Ne reklamiram, ali kome se ne da prljati VESPROM u Hrasnom ispita i napuni Vas akumulator za 5KM sa profesionalnim punjacima i instrumentarijem (razbiju sav talog na celijama koji ubuja akumulator. http://vesprom.com/

Sretno i bez zastoja zbog akumulatora!
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#27 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by mk ultra »

mahalas505 wrote:
mk ultra wrote:akumulator se najviše uništava čestim paljenjem vozila, jer je u tom trenutku akumulator u kratkom spoju
više paljenja -> više kratkih spojeva baterije
O kakvom kratkom spoju ti govoris ovdje?
mk ultra wrote:za boldirano, samo ću ti reći da je struja posljedica napona, i da se struja ne može regulisati direktno :run:
Procitas li ti sta napises?
Procitam
Svaki izvor pri pokretanju elektromotora je u kratkom spoju, jer je i motor u kratkom spoju... Motor u mirovanju je kratak spoj.

Uvijek ces regulisati napon, struja ce se promijeniti nakon regulacije napona
Ako kaze da 1A puni bateriju, napon na izlazu punjaca se mora prilgoditi naponu baterije, da bi dobio tu struju punjenja
Tkanton

#28 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by Tkanton »

Ljudi opustite se kakvo punjenje i kakvi bakraci, uredu otic jednom godisnje da ti neko pregleda stanje baterije a to izmisljanje tople vode i punit ga vako i nako jeb.ot.e ako nemozes sebi u 4 godine kupit jednom bateriju sta ceti kojeg vraga kola...

jos malo krenut ce cistit filtere i grijat remenje da produze vijek
dileja

#29 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

preludezalude wrote:
dileja wrote:dolaze minusi, mnogi će verglat uprazno, pogotovo dizeli, jer se na muci poznaju junaci, a akumulatori na minusima...tj. kakvo je njihovo stanje

ja odlučih da po savjetu stručnjaka to predupredim, tj. da na vrijeme dopunim aku, te kupih neki punjač koji ima regulaciju jačine struje, jer kažu da automatski nisu dobri
a kupih i unimer da bi mjerio voltažu
te prije punjenja izmjerim i vidim da je 12,4 V što znači da je bio poluprazan, jer stručnjaci kažu da je minimum 12,5 V a idealno naravno famoznih 12,78 V

spojim na punjač i zadam 4A (preporuka je 1/10 od kapacittea aku a kod mene je 45 Ah) i mjerim napon...počeo skakati i vrlo brzo pređe 15 V :-)
stoga smanjim na 1A punjenje ali i dalje ostao napon na 15 a onda i dalje lagano raste te se ustalio na 15,3 V
da li je ovo prevelik napon za punjenje i da li je dobro i dovoljno pri 1A

nešto sam guglao ali sve je nabacano, nejasno ili opširnoa zbrda s dola, te bi molio nekog ko poznaje materiju da ukratko opiše kako pravilno dopunit aku
sa kojom jačinom struje
sa kolikim naponom
i koliko sati da traje punjenje
Ja se nesto slabo razumijem u to oko punjenja akumulatora. Ali logicno razmisljajuci, ako si dosao do zakljucka da ti je akumulator poluprazan onda je taj akumulator LOS i ima jako mali kapacitet. Starost i koristenje ga je vec unistilo. Sami podatak da tokom punjenje napon ti je otisao na preko 15v je pokazatelj da ima velik otpor. Najbolje ti je da odes nekom elektricaru i da ti izmjeri kapacitet akumulatora. To sa unimerom ne mozes izmjeriti. Taj test kapaciteta akumulatora ce ti dati informaciju o stvarnom stanju akumulatora. Ako on ovako redovnom upotrebom moze pasti na "poluprazan", onda bi te lako mogao izdati kad dodju debeli minusi. Dopunjavanjem akumulatora ne mozes mu povecati kapacitet. Ako je kapacitet pao na 50%, na debelom minusu imas snage za jedno verglanje, eventualno dva. Ja sam dvije godine vozio sa akumulatorom koji je imao 50% kapaciteta. Benzinac i pali na prvu i nikad nisam imao problem. I zadnje ljeto mi riknu akumulator odjednom. U jutro pali, poslije podne akumulator mrtav. Kupim nov i tek onda sam sa novim akumulatorom primjetio koliko brze vergla.
kapacitet moze biti slab iz dva razloga, da je stvarno aku dotrajao i da mu nema pomoci i drugi da jednostavno, a uglavnom zbog stalne gradske vožnje koja kratko traje i sa nedovoljno visokim brojem ibrtaja motora i alternatora, ne stigne alternator da ga dovoljno dopuni, pa je on uvjek poluprazan ili ako hoćeš poludopunjen, i upravo zbog toga je takve aku s vremena na vrijene neophodno dopunjavati vanjskim punjačem, te tako sačuvati aku od ubrzanog propadanja a i da bude u top formi, naročito zimi kad radi u otežanim uslovima jer vec na 0 stepeni kapacitet se manji za 20 posto
da si za te 2 godine redovno dopunjavo vanjskim punjačem vjerovatno te ne bi izdo a i potrajo bi još neko vrijeme
dileja

#30 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

Tkanton wrote:Ljudi opustite se kakvo punjenje i kakvi bakraci, uredu otic jednom godisnje da ti neko pregleda stanje baterije a to izmisljanje tople vode i punit ga vako i nako jeb.ot.e ako nemozes sebi u 4 godine kupit jednom bateriju sta ceti kojeg vraga kola...

jos malo krenut ce cistit filtere i grijat remenje da produze vijek
čitaj redom, vecina se izjasnila da im potraje onoliko koliko i garantni rok dakle 2 godine, kakve 4 i bakrači, upravo zbog toga sto vecina maltretita aku kratkim gradskim relacijama koje nisu dovoljne da kvalitetno alternator dopuni, te je stoga aku konstantno poluispražnjen ili nedovoljno dopunjen, kako god, uglavnom takvo stanje utiče na njegovo brzo propadanje, jos ako lola nikad nije zavirio da li nedostaje elektrolita u ćelijama i nikad nije dosuo destilovane, a kamoli da eventualno dopuni vanjskim punjačem, eto razloga zasto im traje 2 do 3 godine plafon
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#31 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by konektovan »

Je l' moguce da akumulator izdrzi skoro 10 godina???? Kod mene je auto 2006 godiste, bio star 3 godine kad sam ga kupio, i nikad nisam mjenjao akumulator. Na njemu nema nikakvih oznaka, izuzev oznake od 55 amper sahata i psa naljepnice?!
ed72

#32 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by ed72 »

Ja sam upravo promijenio svoj akumulator nakon 8 godina koristenja. Covjek koji je mijenjao kaze da bi mozda pregurao i zimu ali nisam htio rizikovati. Dakle, odrzavanje i punjenje je bitno!
victom

#33 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

jel ti drug imaš kakav regulator za napon na toj krntiji ?

zašto služe ta dva kolutića ? ... i ne brini razumijem se ja dobro u struju... rado ću ti pomoći

nadam se da nisi to pravio sam !
Last edited by victom on 22/11/2015 11:07, edited 1 time in total.
dileja

#34 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

pa jesil ga dopunjavo
kojom procedurom
victom

#35 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

drug, kako sam razumio imaš štimanje volatže, kao i štimanje max. izlazne struje... naštimaš jedno na 14,0 V, drugo na željenu amperažu ,
a ako punjač ne može držati napon fiksnim, onda ne valja

ispravi me ako griješim
preludezalude

#36 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by preludezalude »

dileja wrote:
preludezalude wrote:
dileja wrote:dolaze minusi, mnogi će verglat uprazno, pogotovo dizeli, jer se na muci poznaju junaci, a akumulatori na minusima...tj. kakvo je njihovo stanje

ja odlučih da po savjetu stručnjaka to predupredim, tj. da na vrijeme dopunim aku, te kupih neki punjač koji ima regulaciju jačine struje, jer kažu da automatski nisu dobri
a kupih i unimer da bi mjerio voltažu
te prije punjenja izmjerim i vidim da je 12,4 V što znači da je bio poluprazan, jer stručnjaci kažu da je minimum 12,5 V a idealno naravno famoznih 12,78 V

spojim na punjač i zadam 4A (preporuka je 1/10 od kapacittea aku a kod mene je 45 Ah) i mjerim napon...počeo skakati i vrlo brzo pređe 15 V :-)
stoga smanjim na 1A punjenje ali i dalje ostao napon na 15 a onda i dalje lagano raste te se ustalio na 15,3 V
da li je ovo prevelik napon za punjenje i da li je dobro i dovoljno pri 1A

nešto sam guglao ali sve je nabacano, nejasno ili opširnoa zbrda s dola, te bi molio nekog ko poznaje materiju da ukratko opiše kako pravilno dopunit aku
sa kojom jačinom struje
sa kolikim naponom
i koliko sati da traje punjenje
Ja se nesto slabo razumijem u to oko punjenja akumulatora. Ali logicno razmisljajuci, ako si dosao do zakljucka da ti je akumulator poluprazan onda je taj akumulator LOS i ima jako mali kapacitet. Starost i koristenje ga je vec unistilo. Sami podatak da tokom punjenje napon ti je otisao na preko 15v je pokazatelj da ima velik otpor. Najbolje ti je da odes nekom elektricaru i da ti izmjeri kapacitet akumulatora. To sa unimerom ne mozes izmjeriti. Taj test kapaciteta akumulatora ce ti dati informaciju o stvarnom stanju akumulatora. Ako on ovako redovnom upotrebom moze pasti na "poluprazan", onda bi te lako mogao izdati kad dodju debeli minusi. Dopunjavanjem akumulatora ne mozes mu povecati kapacitet. Ako je kapacitet pao na 50%, na debelom minusu imas snage za jedno verglanje, eventualno dva. Ja sam dvije godine vozio sa akumulatorom koji je imao 50% kapaciteta. Benzinac i pali na prvu i nikad nisam imao problem. I zadnje ljeto mi riknu akumulator odjednom. U jutro pali, poslije podne akumulator mrtav. Kupim nov i tek onda sam sa novim akumulatorom primjetio koliko brze vergla.
kapacitet moze biti slab iz dva razloga, da je stvarno aku dotrajao i da mu nema pomoci i drugi da jednostavno, a uglavnom zbog stalne gradske vožnje koja kratko traje i sa nedovoljno visokim brojem ibrtaja motora i alternatora, ne stigne alternator da ga dovoljno dopuni, pa je on uvjek poluprazan ili ako hoćeš poludopunjen, i upravo zbog toga je takve aku s vremena na vrijene neophodno dopunjavati vanjskim punjačem, te tako sačuvati aku od ubrzanog propadanja a i da bude u top formi, naročito zimi kad radi u otežanim uslovima jer vec na 0 stepeni kapacitet se manji za 20 posto
da si za te 2 godine redovno dopunjavo vanjskim punjačem vjerovatno te ne bi izdo a i potrajo bi još neko vrijeme
Ako malo razmislis... ako gradska voznja moze da isprazni akumulator do pola, onda bi nedopunjavanje takvog akumulatora i nastavak koristenja... ispraznio akumulator do kraja. Nesto bas i ne vidim auta na cesti koja su stala zbog praznog akumulatora. Nije ti bas ta racunica dobra. Ako je akumulator ispravan i sistem punjenja ispravan, nema potrebe dopunjavati akumulator pa cak i ako koristis auto samo po gradu. Jedino ako si nabacio nekih gomilu maglenki koje drzis upaljene ili neku mocnu muziku koja drma non stop... e onda je to druga prica.

Image
Last edited by preludezalude on 22/11/2015 11:23, edited 1 time in total.
dileja

#37 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

ne funkcioniše to baš tako kako ti zamišljaš
a možeš uporedit sa mobitelom, na pr. na 20% ti je baterija i staviš da se kratko dopuni (kratka vožnja, preneseno na aku auta) i dođe punjenje do 30% i onda se opet prazni do 20% i tako non stop ukrug...dakle nije ti nikad mobitel ispraznio ali nije nikad ni napunjen do 100% kako treba, ali takav režim će za godinu dvije da uništi bateriju
e isto je i sa aku, dok je nov on trpi takvu torturu godinu, dvije pa onda i rikne
victom

#38 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

mk ultra wrote:
mahalas505 wrote:
mk ultra wrote:akumulator se najviše uništava čestim paljenjem vozila, jer je u tom trenutku akumulator u kratkom spoju
mk ultra wrote:za boldirano, samo ću ti reći da je struja posljedica napona, i da se struja ne može regulisati direktno :run:
Procitam
Svaki izvor pri pokretanju elektromotora je u kratkom spoju, jer je i motor u kratkom spoju... Motor u mirovanju je kratak spoj.

Ako kaze da 1A puni bateriju, napon na izlazu punjaca se mora prilgoditi naponu baterije, da bi dobio tu struju punjenja

Pa ne baš.... Punjenjem akumulatora mjenjaš i njegovo otpor...
Prijemer, ako uzmeš 2 akumaltora paralelno spojena kojim bi punio prazan akk, napon ostaje isti, ali se udovstručava kapacitet izvora, a time i struja punjenja, naravno do granice koliko potrošač može da primi (Potrošač = akumaltor koji se puni)

ovo što on kaže da štima 1A, to je snaga punjača (max. izlazna struja)... vec sam mu rekao, ako punjač valja, napon mora uvjek biti isti, bez obzir koliko snagu punjenja podesio .. znači ovo sa 15,5 ne radi kako treba, zato sam i rekao, da mu je "prejako" = pogrešno konstruisano uslučaju da nema potenciometra za napon. a čak i da ima, napon treba biti fixan ..
Last edited by victom on 22/11/2015 11:30, edited 1 time in total.
preludezalude

#39 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by preludezalude »

dileja wrote:ne funkcioniše to baš tako kako ti zamišljaš
a možeš uporedit sa mobitelom, na pr. na 20% ti je baterija i staviš da se kratko dopuni (kratka vožnja, preneseno na aku auta) i dođe punjenje do 30% i onda se opet prazni do 20% i tako non stop ukrug...dakle nije ti nikad mobitel ispraznio ali nije nikad ni napunjen do 100% kako treba, ali takav režim će za godinu dvije da uništi bateriju
e isto je i sa aku, dok je nov on trpi takvu torturu godinu, dvije pa onda i rikne
Nije ti poredjenje dobro. Zasto bi pao na 20%? Jer nije bilo punjenja uopste. Auto cim upalis, punjenje radi. Uostalom, porediti mobitel i auto nema smisla.
Jos uvijek tvrdim da nema potrebe dodatno dopunjavati akumulator ako je akumulator ispravan i sistem punjenja... pod uslovom da na autu nije dodatno ugradjivano neki jaki potrosaci koji rade non stop.
victom

#40 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

tematika nije lagana, jer 95% bosanaca, ne zna razliku između struje i napona, ili nedaj bože nešto o kapacitetu el.izvora...
zato kažem, jesi našo đe ćeš i pitati
mahalas505

#41 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by mahalas505 »

mk ultra wrote:
mahalas505 wrote:
Procitam

Znaci okrenes kljuc,tj. zadas "kontakt" i tako ostavis,ele. motor sto startuje motor u autu, za koju sekundu akumulator prazan?Jer kazes da je u kratkom spoju?

Pa ako je struja direktna posljedica razlike potencijala, kako onda ne mozes mjenjati direktno struju?

I ne mora se napon punjac prilagoditi bateriji. Slabo ti baratas sa ovim pojmovima.
victom

#42 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

Slabo ti baratas sa ovim pojmovima.

nema potreba za vrijeđanjem... samo pričamo neobavezno
mahalas505

#43 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by mahalas505 »

victom wrote:Slabo ti baratas sa ovim pojmovima.

Ko koga vrijedja ovdje?Samo opusteno :D .
victom

#44 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

mahalas505 wrote:
victom wrote:Slabo ti baratas sa ovim pojmovima.

Ko koga vrijedja ovdje?Samo opusteno :D .
i ja kažem. dug je put do istine... :-D

ovo što je kolega napisao vrijedi sa fixni otpor. ohmov zakon.
al ispravno si rekao, za bateriju ne vrijedi.... struja je ko voda... ide gdje ima puta.
victom

#45 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

btw, ja mislim da je dileya otovorio samo post,jer mu je dosadno :)
dileja

#46 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

victom wrote:
ovo što on kaže da štima 1A, to je snaga punjača (max. izlazna struja)... vec sam mu rekao, ako punjač valja, napon mora uvjek biti isti, bez obzir koliko snagu punjenja podesio .. znači ovo sa 15,5 ne radi kako treba, zato sam i rekao, da mu je "prejako" = pogrešno konstruisano uslučaju da nema potenciometra za napon. a čak i da ima, napon treba biti fixan ..
kakva bolan sad snaga ? brkaš jabuke i kruške, takva veličina ne postoji u oovm slučaju
i ništa nije fiksno osim podešene izlazne jačine struje na punjaču, a druga je stvar koliko će stvarno jačinu struje da aku prihvati, kao i napon, veličine koje su promjenljive i zavise kako od stanja aku, tako i od faze punjenja
evo šema punjenja jednog od najboljih automatskih punjača CTEKa ili FOREXa

CTEK
http://www.solarno.hr/katalog/proizvod/ ... tek-mxs-38
MXS 3.8 12V
Opis proizvoda:
• Potpuno automatski punjač u 8 faza
• Namenjen za punjenje 12V olovnih akumulatora (WET, MF, GEL i AGM) od 1,2 Ah do 140 Ah
• NOVA FUNKCIJA - uklanjanje štetne naslage olovnog sulfata sa ćelija pre početka punjenja
• Impulsno punjenje u svhu održavanja produžuje vek trajanja akumulatora.
• Puni čak i potpuno ispražnjene akumulatore.
• Poseduje tri jedinstvena načina punjenja za upotrebu na malim akumulatorima, velikim akumulatorima i poseban način punjenja pri niskim temperaturama, takodje pogodan za AGM akumulatore
• Niska struja pražnjenja, neosetljiv na nestabilnost napona (radi na naponu od 220-240 V)
• Visoka efikasnost: 85 %
• Isporučuje se sa dva izmenjiva konektora, klješta i CTEK brzi konektor
• Punjač može biti spojen na akumulator mesecima - idealan za sezonska vozila (motocikli, skuteri, plovila itd.)
• Kompaktnog dizajna sa rupama za trajnu montažu

• Garancija: 5 godina

1. KORAK - uklanja štetne naslage olovnog sulfata
2. KORAK - ispitivanje akumulatora, punjenje će započeti ako je sa akumulatorom sve u redu
3. KORAK - glavno punjenje, akumulator se puni do 80% napunjenosti
4. KORAK - apsorpcijsko punjenje, vaše vozilo možete upaliti nakon ovog koraka
5. KORAK - ispituje da li akumulator može držati napunjenost
6. KORAK - obnavlja duboko ispražnjene akumulatore
7. KORAK - potpuno napunjeni akumulator, vrši se održavanje akumulatora konstantnim naponom
8. KORAK - pulsno punjenje u svrhu održavanja, akumulator dobija pulsni napon kada napon akumulatora padne ispod zadane vrednosti.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Radni napon:170-260VAC, 50-60Hz
Napon punjenja:Nominalni napon punjenja; 12V; 14,4V; 14,7V
Struja pražnjenja <1Ah/mjesečno
Stabilnost napona Max 50m V rms, max 0,13 A
Struja:0,8A max; 3,6 A
Radna temperatura:-20°C do +50°C, snaga se automatski smanjuje kod povećanja okolišnje temperature
Hlađenje:prirodnim zračenjem
Ciklus punjenja:CTEK MXS 3.6 je višefazni automatski punjač
Tip akumulatora:Svi tipovi 12V olovnih akumulatora (WET, MF, AGM i GEL)
Kapacitet akumulatora:7-75Ah do 120Ah punjenje
Dimenzije:165×61×38 mm (D׊×V)
Izolacija:IP65
Težina:0,5 kg

http://www.ctek.com/Archive/ProductManu ... 3.8_EN.pdf

Forex
http://forex.hu/webshop/akkutoltok/fore ... atortoltok
http://en.forex.hu/index.php/component/ ... Itemid=105
Image

Image
victom

#47 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

drug, šta je u stvari tvoje pitanje ?

ja kako sam razumio iz tvog prvog posta, pitao si da li je 15,5 V pri punjenju ok...

rekao sam ti nije i da ti punjač ne valja.

i pročitaj ostale stvari što sam napisao gore... i nisi mi odgovorio ni na jedno pitanje
Last edited by victom on 22/11/2015 12:01, edited 1 time in total.
preludezalude

#48 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by preludezalude »

Ovo na kraju ispade da on nesto reklamira.
victom

#49 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

preludezalude wrote:Ovo na kraju ispade da on nesto reklamira.
i meni se čini... 3 čovjeka mu fino odgovorila... a on samo ubacuje nove elemente i linkove koje nemaju veze sa početnim pitanjem...
victom

#50 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

kakva bolan sad snaga ? brkaš jabuke i kruške, takva veličina ne postoji u oovm slučaju
Ne miješam. Snaga je napon puta struja. Ako ti je na punjaču napon fixan, a imaš opciju podešavanja struje, onda automatski podešavaš i snagu uređaja
P= U*I (Watt)
Locked