Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

supercali

#26 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
Ne smijes izazivati opcu opasnost, nebitno jesi li ti policajac ili si interventna jedinica zastitara. Valjda ima neki red. Ispade da se oni koji trebaju postovati zakon trebaju ponasati poput lopova, poput onih koje boli briga i za zakon i za gradjane.
Ne bas, ovo vezano za sklanjanje zastitara. Nije on tu da bi pripucao na lopove. On je tu kao faktor sigurnosti, ali nema bas tolike ovlasti da bi ulazio u oruzani obracun sa banditima. Uostalom, bila je vec rasprava sto zastitari ne primjene silu kad se pojave naoruzani lopovi, bila je prica sto bi rizikovali za 500 KM, a i nije im to primarni cilj, tj. nije propisano da se upustaju u sukob.
Tebi bi bilo ok da interventna neke agencije ganja lopove u po bijela dana kriz Titovu? Zapitaj se jos jednom prije nego to potvrdis.
razlika je onoga koji stoji i ovi sto kruze u fiestama

u fiesti u kojoj je intervencija ne mozes zateci nespremnog i debelog kao sto mozes u banci

i da ok je ganjati jer je to posao njihov i kao sto kaze forumas iznad kako kontas sprijeciti iducu pljacku ako ove pustis

znaci odoh ja u bbi opljackati banku radnju bilo sta i oni ce me pustiti jer je oko mene dosta ljudi
Last edited by supercali on 06/11/2015 12:18, edited 1 time in total.
sunceKOtepsija

#27 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by sunceKOtepsija »

supercali wrote:
Tomahawk11 wrote:
Pazi, novac banke je osiguran. Dakle, nisu uopste trebali ici za njima. Nije bilo potrebe doljevati ulje na vatru. Vidis da su do zuba naoruzani, upaljene glave ides u potjeru za lopovima....i pogine covjek. Kad je vec tako, ocekujem da agencija preuzme i odgovornost za pogibiju ovog covjeka. Nit su trebali voziti niti pucati za njima.
Kako smiju? Da li si nekad vidio da policija u sred bijelog dana ganja ove trkace? Ne ganja, da ne bi napravili kakav belaj. Isto tako i sto se tice lopova, druga je stvar sto su za njima krenuli na periferiji, izvan grada. Puskarati se po gradu i nije pametno, pa onda bi bilo mrtvih na sve strane.

Da se razumijemo, i ja bi zelio da ih zzk....ali ne ide to bas tako.
nemam ja sta paziti zna se da je novac osiguran
ako je osiguran ajmo onda zastitare skloniti iz banaka skroz pa nek upadaju lopovi kako i kad zele
ovima je u opisu posla da onesposobe i uhvate lopove ako mogu pa makar i ganjali kroz titovu
pa makar i ubili nekog ko juce na ilidzi :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#28 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by Tomahawk11 »

condy wrote:
Tomahawk11 wrote:
Pazi, novac banke je osiguran. Dakle, nisu uopste trebali ici za njima. Nije bilo potrebe doljevati ulje na vatru. Vidis da su do zuba naoruzani, upaljene glave ides u potjeru za lopovima....i pogine covjek. Kad je vec tako, ocekujem da agencija preuzme i odgovornost za pogibiju ovog covjeka. Nit su trebali voziti niti pucati za njima.
Kako smiju? Da li si nekad vidio da policija u sred bijelog dana ganja ove trkace? Ne ganja, da ne bi napravili kakav belaj. Isto tako i sto se tice lopova, druga je stvar sto su za njima krenuli na periferiji, izvan grada. Puskarati se po gradu i nije pametno, pa onda bi bilo mrtvih na sve strane.

Pa kako bi ti razbojnike hapsio, tako što bi im se sklonio sa puta ? :-)
Nije stvar u sklanjanju. To sto raja gleda filmove, pa vidi oruzani sukob u pola NY, LA ili sta ja znam gdje, pa bi onda to i u Sarajevu da vidi, to je vec druga prica. Halo, policija ne smije pogorsavati situaciju i ugrozavati ostale gradjane da bi uhapsila par lopova. Ne kontam sta tu nije jasno??!
Kako bi ih ti hapsio? Ko Clint Eastwood? Daj malo se uozbiljite.
supercali

#29 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by supercali »

sunceKOtepsija wrote: pa makar i ubili nekog ko juce na ilidzi :thumbup:
a ko ga je ubio?
ti gledao da su ga zastitari upucali?
Tomahawk11
Globalni moderator

#30 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote:
Tomahawk11 wrote:
Ne smijes izazivati opcu opasnost, nebitno jesi li ti policajac ili si interventna jedinica zastitara. Valjda ima neki red. Ispade da se oni koji trebaju postovati zakon trebaju ponasati poput lopova, poput onih koje boli briga i za zakon i za gradjane.
Ne bas, ovo vezano za sklanjanje zastitara. Nije on tu da bi pripucao na lopove. On je tu kao faktor sigurnosti, ali nema bas tolike ovlasti da bi ulazio u oruzani obracun sa banditima. Uostalom, bila je vec rasprava sto zastitari ne primjene silu kad se pojave naoruzani lopovi, bila je prica sto bi rizikovali za 500 KM, a i nije im to primarni cilj, tj. nije propisano da se upustaju u sukob.
Tebi bi bilo ok da interventna neke agencije ganja lopove u po bijela dana kriz Titovu? Zapitaj se jos jednom prije nego to potvrdis.
razlika je onoga koji stoji i ovi sto kruze u fiestama

u fiesti u kojoj je intervencija ne mozes zateci nespremnog i debelog kao sto mozes u banci
Ok to. Jbg, ja nisam ni u banci vidio debelog. Samo je vise stvar da su oni tu da daju privid sigurnosti, nikako da su ko buldozi sto trebaju skociti za vrat kad neko uleti sa automatom. Ok, ako se desi kakva jajara pa onako uleti u banku s nekom cakijom, to je druga prica, tu mu zavrne ruku, ali kad govorimo o vatrenom oruzju, sigurno se ne treba izlagati opasnosti, kao ni ostale uposlenike i gradjane koji se u tom momentu zateknu u objektu.
Drinski

#31 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by Drinski »

Matzan wrote:
Drinski wrote:NIko nema pravo "ganjati" pljačakaše, pa cak niti vlasnik imovine kome je napr. obijen stan, moze ih pratiti, ali ne i "ganjati". To je čak i samovlašće.

A kako bi ti to uhvatio pljačkaše?
vjerovatno tako sto bih prvo pročitao propis, pa onda diskutovao.
condy

#32 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by condy »

Tomahawk11 wrote:
condy wrote:
Tomahawk11 wrote:

Nije stvar u sklanjanju. To sto raja gleda filmove, pa vidi oruzani sukob u pola NY, LA ili sta ja znam gdje, pa bi onda to i u Sarajevu da vidi, to je vec druga prica. Halo, policija ne smije pogorsavati situaciju i ugrozavati ostale gradjane da bi uhapsila par lopova. Ne kontam sta tu nije jasno??!
Ne kontaš šta te pitam...Ponovo te pitam, pošto smatraš da je trebalo drugačije postupiti od strane policije, kako bi ti da si u policiji u toj situaciji postupio ? Reci konkretno na koji način je trebalo uhapsiti razbojnike ? Zamoliti ih da se predaju ? :D
sunceKOtepsija

#33 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by sunceKOtepsija »

condy wrote:
Tomahawk11 wrote:
condy wrote:
Ne kontaš šta te pitam...Ponovo te pitam, pošto smatraš da je trebalo drugačije postupiti od strane policije, kako bi ti da si u policiji u toj situaciji postupio ? Reci konkretno na koji način je trebalo uhapsiti razbojnike ? Zamoliti ih da se predaju ? :D
nije policija ih ganjala nit puskarala s njima u sred naseljenog mjesta vec zastitari i pri tom ubili covjeka
condy

#34 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by condy »

sunceKOtepsija wrote: nije policija ih ganjala nit puskarala s njima u sred naseljenog mjesta vec zastitari i pri tom ubili covjeka
Kako ti znaš da je civil nastradao od upotrebe oružja od strane zaštitara ? Možda navijaš za razbojnike samo ti teško priznati :-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#35 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by Tomahawk11 »

condy wrote: Ne kontaš šta te pitam...Ponovo te pitam, pošto smatraš da je trebalo drugačije postupiti od strane policije, kako bi ti da si u policiji u toj situaciji postupio ? Reci konkretno na koji način je trebalo uhapsiti razbojnike ? Zamoliti ih da se predaju ? :D
Nisam u policiji. Znam sigurno da treba da rizik svedu na minimum kad su u pitanju gradjani. Sta treba, da izgine x ljudi da bi se uhvatilo 5-6 lopova? Da li je to tebi ok?
Ne trebaju ih zamoliti, ali ne trebaju ni povecavati krizu. Lopova, pogotovo onog koji je krenuo naoruzan, boli briga sta ce se desiti. Jos kad ukljucis faktor straha i panike, ako dodje do pucnjave, velike su sanse medju neduznim gradjanima. Ides ti sad Titovom, odjednom pucnjava, otkud, ne nadas se, bum....gotovo. Ne moze me niko ubijediti da je milijarda vrijednija od jednog ljudskog zivota. Ne mozemo tako redati prioritete, odnosno, ne moze vlast i organi reda tako postavljati stvari.
Matzan

#36 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by Matzan »

Što su onda zaštitari naoružani pištoljem?

Onako radi šminkeraja valjda.

Treba i policiji sve zabraniti, a pljačkaši mogu raditi šta hoće.

Da je makar 10% pljačkaša platilo glavom prilikom pljačke, tu je prije svega trebalo koknuti na licu mjesta one naoružane automatskim puškama, dobro bi drugi razmislili šta ih čeka.

Ovako, ne preduzimanje akcije samo kuraži pljačkaše, au narod unosi strah i nesigurnost.
Seyfo

#37 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by Seyfo »

Postavljač teme se očito sekira za sirote pljačkaše. Da mu nisu šta u rodu?
Tomahawk11
Globalni moderator

#38 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by Tomahawk11 »

Nista, ne vrijedi pricati.
Nek se onda rokaju. Ono ko u kaubojskim filmovima ili ovim novim akcionim. Kako su svi hrabri (i razboriti :oops: ) na netu, to je cudo jedno.
Uopste ne pricam o nepoduzimanju akcije.
Bjezi, i ja nasao gdje cu raspravljati o necemu ovakvom.
MaD_ProfessoR

#39 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by MaD_ProfessoR »

Zaštitar ima skoro pa iste ovlasti kao i policajac, ali unutar ograničenog prostora, u okviru zadatih perimetara.
Izvan objekta je građanin, kao i svi. Ne znam ko je "ganjao" pljačkaše, zaštitar iz banke ili intervencija, no koliko sam upoznat sa zakonskim okvirima ni oni nemaju pravo da bilo koga ganjaju, njihova dužnost je dolazak na oštećeni objekat unutar određenog vremenskog perioda.
Nikako jurcanje, izazivanje opšte opasnosti, potezanje oružja, pucnjava iz auta i sl...

Baška što je opljačkani novac osiguran...
mir5
Location: pa vi stvarno niste normalni ovaj Željo sve će jebati

#40 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by mir5 »

od ranije znam da ovi zastitari dilaju drogu, dogovaraju pljacke, i u stilu 15 na 1 maltretiraju navijace i ljude po bankama i tu mi nema nepoznate, al da mene licno recimo zaganjaju na ulici iz bilo kojeg razloga, a to moze bit bilo sta jer su to papci koji kontaju da su sila naka, ja im ne bi ni bjezao, nego bi im ja fino stao, i onda laganini jednog po jednog u celenke a da niko od slucajnih ne strada pa mamu svoju ganjaj autima među rajom.......pa nisi ti murija papak...... to sto te stranka uvalila da sa 3 razreda osnovne ti djelis pravdu po šeheru to možeš ovim sitnim narkomanima i ovim što iz šumske dođu da kradu ko vukovi janjad, al pravim mangupima ovi klošari iz secu-reku-ku mogu samo poglabat, kad je murija to je ok i ima nekog smisla i to postujem ionako i ovako .....tj kad moram, al ovu seljadiju od zastitara nikad u zivotu
Tomahawk11
Globalni moderator

#41 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by Tomahawk11 »

MaD_ProfessoR wrote:Zaštitar ima skoro pa iste ovlasti kao i policajac, ali unutar ograničenog prostora, u okviru zadatih perimetara.
Izvan objekta je građanin, kao i svi. Ne znam ko je "ganjao" pljačkaše, zaštitar iz banke ili intervencija, no koliko sam upoznat sa zakonskim okvirima ni oni nemaju pravo da bilo koga ganjaju, njihova dužnost je dolazak na oštećeni objekat unutar određenog vremenskog perioda.
Nikako jurcanje, izazivanje opšte opasnosti, potezanje oružja, pucnjava iz auta i sl...

:thumbup:
Dzabe ti to objasnjavas. Pojedinci bi ovdje filmske potjere i puskaranje u sred grada.
MaD_ProfessoR

#42 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by MaD_ProfessoR »

Tomahawk11 wrote:
MaD_ProfessoR wrote:Zaštitar ima skoro pa iste ovlasti kao i policajac, ali unutar ograničenog prostora, u okviru zadatih perimetara.

Dzabe ti to objasnjavas. Pojedinci bi ovdje filmske potjere i puskaranje u sred grada.

Prema važećem zakonu: sila koju upotrijebi službeno lice mora biti srazmjerna sili koja je prethodno upotrijebljena protiv nje.

dalje skontajte kako bi to trebalo funkcionisat :D
supercali

#43 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by supercali »

Drinski wrote:
Matzan wrote:
Drinski wrote:NIko nema pravo "ganjati" pljačakaše, pa cak niti vlasnik imovine kome je napr. obijen stan, moze ih pratiti, ali ne i "ganjati". To je čak i samovlašće.

A kako bi ti to uhvatio pljačkaše?
vjerovatno tako sto bih prvo pročitao propis, pa onda diskutovao.
a propis je molicu lijepo?
supercali

#44 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
condy wrote: Ne kontaš šta te pitam...Ponovo te pitam, pošto smatraš da je trebalo drugačije postupiti od strane policije, kako bi ti da si u policiji u toj situaciji postupio ? Reci konkretno na koji način je trebalo uhapsiti razbojnike ? Zamoliti ih da se predaju ? :D
Nisam u policiji. Znam sigurno da treba da rizik svedu na minimum kad su u pitanju gradjani. Sta treba, da izgine x ljudi da bi se uhvatilo 5-6 lopova? Da li je to tebi ok?
Ne trebaju ih zamoliti, ali ne trebaju ni povecavati krizu. Lopova, pogotovo onog koji je krenuo naoruzan, boli briga sta ce se desiti. Jos kad ukljucis faktor straha i panike, ako dodje do pucnjave, velike su sanse medju neduznim gradjanima. Ides ti sad Titovom, odjednom pucnjava, otkud, ne nadas se, bum....gotovo. Ne moze me niko ubijediti da je milijarda vrijednija od jednog ljudskog zivota. Ne mozemo tako redati prioritete, odnosno, ne moze vlast i organi reda tako postavljati stvari.
tomo nije u pitanju vise ta milijarda koju su oni ukrali
u pitanju je da se njih uhvati da ne bi sutra isto uradili a mozda i gore
Tomahawk11
Globalni moderator

#45 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by Tomahawk11 »

Pa moze, nek ih hvataju i ja sam za to. No, ovo juce kako su se hvatali, tako sigurno ne trebaju. Imamo epilog jednog poginulog i nijednog uhvacenog. Dakle, akcija propala.
agent_zero

#46 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by agent_zero »

Kakva notorna glupost :-)
Drinski

#47 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by Drinski »

agent_zero wrote:
Kakva notorna glupost :-)
moguće, ali bi bilo dobro da se demantuje kakvim primjerom, praksom, propisom...tada bi vidjeli da to ne mogu raditi zastitari niti vlasnici imovine, doduse mogu polismeni ali i tada bez filmske potjere...
Drinski

#48 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by Drinski »

supercali wrote:
a propis je molicu lijepo?
pa imaju ovi zakoni o agencijama za zastitu lica i imovine, pa policijskim sluzbenicima, pa odredbe o nuznoj odbrani u KZ-u etc.
Thorgerson

#49 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by Thorgerson »

sunceKOtepsija wrote:nije policija ih ganjala nit puskarala s njima u sred naseljenog mjesta vec zastitari i pri tom ubili covjeka
Znamo da nije.

;-)

Iako im je stanica 50 posranih metara od banke.

btw. svaki ovaj zastitar sigurno ima veca muda od polovine policajaca. I jos crnaci za duplo manju platu. :wink:
condy

#50 Re: Potjera a nije policijska-prekoračenje ovlasti

Post by condy »

Zakon o policijskim službenicima FBiH, isto je i sa kantonalnim propisima.
Član 29.
Upotreba vatrenog oružja
(1) Primjenjujući član 8. ovog Zakona policijski službenik može upotrijebiti vatreno oružje ako
su već upotrijebljena sredstva prisile bila neefikasna, ili ako upotreba drugih sredstava prisile ne
garantira uspjeh.
(2) Policijski službenik može upotrijebiti vatreno oružje ako nema drugog načina da:
1. zaštiti sebe ili druge od izravno prijeteće smrtne opasnosti ili ozbiljne ozljede,
2. spriječi učinjenje krivičnog djela koje predstavlja ozbiljnu prijetnju životu ili integritetu,
uhapsi osobu koja predstavlja takvu opasnost i opire se policijskim organima.
(3) Policijski službenik dat će dovoljno vremena da se postupi po njegovom upozorenju, osim
ako bi time nastao rizik za njega samoga ili rizik nanošenja ozbiljnih ili smrtonosnih ozljeda drugim
osobama, a okolnosti nalažu potrebu za trenutačnom akcijom.
(4) U svakom slučaju, upozorenje iz stava 3. ovog člana neće se uputiti ako bi to ugrozilo
izvršenje policijskog zadatka.
(5) Policijski službenik neće ispaljivati hice upozorenja.

Član 30.
Isključenje upotrebe vatrenog oružja
(1) Upotreba vatrenog oružja nije dozvoljena ako bi ugrozila živote drugih ljudi, osim ako je to
jedini način odbrane od izravnog napada ili opasnosti.
(2) Upotreba vatrenog oružja nije dozvoljena prema maloljetniku, osim ako je to jedini način
odbrane od napada ili opasnosti.

Član 31.
Upotreba vatrenog oružja prema vozilima i plovilima
(1) Policijski službenik ne smije upotrijebiti vatreno oružje protiv vozila u pokretu, osim ako se
to vozilo koristi kao sredstvo za nanošenje povreda policijskim službenicima ili drugim osobama, ili
ako je to neophodno radi sprečavanja ozbiljnih ili smrtonosnih povreda nanijetih pucanjem iz
oružja na policijske službenike ili na druge osobe.
(2) U toku izvršavanja policijskih zadataka na morskim ili kopnenim plovnim putevima,
policijski službenik ima pravo upotrijebiti vatreno oružje ako se plovilo za kojim se vrši potjera ne
zaustavi nakon što mu je upućen vidljiv ili čujan signal da se zaustavi i to sa razdaljine sa koje je
nedvojbeno moguće primiti i razumjeti takav signal.
Post Reply