Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Sta (ni)je moguce licno odabrati: "nacionalnost" i/ili "etnicku pripadnost"?

DA nacionalnost, NE etniju
12
24%
NE nacionalnost, DA etniju
6
12%
Oboje DA
23
47%
Oboje NE
8
16%

Total votes: 49

Dozer

#26 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by Dozer »

Al' ga ti "zdrvi" :lol:
Ne mozes biti i musliman i ateista ba :D
Ako ne vjerujes u gabo, onda si ateista. Mozda i agnostik. Ali musliman - ama bas nikako :D

Opet vas pitam - da li se mozete izjasniti kao nacionalni, npr., Australijanci? I kako cete to dokazati ako vam neko trazi dokaz?
supercali

#27 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by supercali »

Dozer wrote: Nista ja ne mijesam, nego se to ovdje mijesa. Cijeli svijet funkcionise na tom principu nacija = drzava, samo smo, eto, mi pametni i mi imamo svoje definicije. Ozbiljno...?

Zasto onda u UN-u nemamo 3 ravnopravna predstavnika za "nase 3 drzavne nacije"?
mijesas jer ne funkcionise citav svijet tako nego koriste engleski jezikkao univerzalni a bas zbog onoga sto sam napisao oni nemaju razliku
tu razliku imaju i cini mi se francuzi portugalci i japanci
jednostavno bogatstvo jezika al to je vec druga prica al opet znacajna ako odes dublje

zasto nemamo u un-u predstavnike?
zato jer nemamo 3 nacije
opet si se zapetljao i ne vidis razliku izmedju nacije kao drzave i nacionalnosti kao odrednice pojedinca a onda tu ide drzavljanstvo pripadnost narodu vjeri itd
znaci nekih 4-5 skupina se ovdje u bih mjesa zato i imamo bosanski lonac sa tim izjasnjavanjem
supercali

#28 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by supercali »

broj dva wrote: -------
Kako ne moze ? Ja sam musliman ateista.
Za Isilovce, vehabije i ostale ja nisam musliman.
Za HVO, KKK, evropse nacionaliste i desnicare ja sam musliman.
Licno u boga ne vjerujem (i ne smatram se muslimanom u teoloskom znacenju) ali bajram slavim sa familijom, dzamije mi ne smetajum, ezan me ne iritira, kulturoloski sam odrastao u muslimanskoj familiji i u kulturoloskom smislu se smatram bosanskohercegovackim muslimanom.
Moza nekom ne moze,mozda nekom ovo nema smisla, mozda nekom smeta ali boli me neka stvar, znam sta jesam, ko to ne prihvata sirok mu svjet...
ne mozes biti musliman ateista
kao sto ne mozes biti musliman katolik
jer je ateista kao vrsta "vjere"
Dozer

#29 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by Dozer »

supercali wrote:
Dozer wrote: Nista ja ne mijesam, nego se to ovdje mijesa. Cijeli svijet funkcionise na tom principu nacija = drzava, samo smo, eto, mi pametni i mi imamo svoje definicije. Ozbiljno...?

Zasto onda u UN-u nemamo 3 ravnopravna predstavnika za "nase 3 drzavne nacije"?
mijesas jer ne funkcionise citav svijet tako nego koriste engleski jezikkao univerzalni a bas zbog onoga sto sam napisao oni nemaju razliku
tu razliku imaju i cini mi se francuzi portugalci i japanci
jednostavno bogatstvo jezika al to je vec druga prica al opet znacajna ako odes dublje

zasto nemamo u un-u predstavnike?
zato jer nemamo 3 nacije
opet si se zapetljao i ne vidis razliku izmedju nacije kao drzave i nacionalnosti kao odrednice pojedinca a onda tu ide drzavljanstvo pripadnost narodu vjeri itd
znaci nekih 4-5 skupina se ovdje u bih mjesa zato i imamo bosanski lonac sa tim izjasnjavanjem
Ti, od silne zelje da meni dokazes kako sam se "zapetljao", uopste ne razumijes i ne vidis sta ja pisem...

Ja i govorim da mi u BiH NEMAMO 3 NACIJE, nego imamo 3 naroda, tj. 3 etnije, tj. 3 etnicke grupe. Nazovi kako hoces. I to su one "konstitutivne", jer, valjda, domicilni nacionalni Romi, Jevreji i oni koji nece u neki od ta tri konstitutivna tora, nisu konstitutivni i ne cine BiH kao drzavu i BH naciju...

A, hajde mi, ako ti nije tesko, objasni sta znaci "nacionalnost kao odrednica pojedinca"...?
derion

#30 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by derion »

Dozer wrote: Ja i govorim da mi u BiH NEMAMO 3 NACIJE, nego imamo 3 naroda, tj. 3 etnije, tj. 3 etnicke grupe. Nazovi kako hoces. I to su one "konstitutivne", jer, valjda, domicilni nacionalni Romi, Jevreji i oni koji nece u neki od ta tri konstitutivna tora, nisu konstitutivni...
A, hajde mi, ako ti nije tesko, objasni sta znaci "nacionalnost kao odrednica pojedinca"...?
Ovo je 100% tačno. U BiH imamo 3 velike etničke grupe (Bošnjake, bh. Srbe i bh. Hrvate) i druge, ali smo svi jedne nacije - bosanskohercegovačke.
Dozer

#31 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by Dozer »

Imam i pitanje za ove koji su u anketi odgovorili "Oboje DA".

Da li to, konkretno, znaci da se svako od nas sutra, a u okviru BiH, moze izjasniti kao pripadnik Bosanskohercegovacke i Srpske nacije, prekosutra Bosanskohercegovacke i Hrvatske nacije, zakosutra Bosanskohercegovacke i Bosnjacke nacije, nakon 10 dana kao pripadnih Srpske i Bosnjacke nacije u BiH, itd. itd.?
Fudo387

#32 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by Fudo387 »

Ne! :D :bih:
spreca

#33 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by spreca »

broj dva wrote:
Dozer wrote:@supercali
Nikad u zivotu.
Nacionalnost ili nacionalno izjasnjavanje mozes "birati" samo i jedino ukoliko posjedujes vise od jednog drzavljanstva.
Ukoliko nemas drugo drzavljanstvo, tada ne postoji ni nacin da se nacionalno izjasnis drugacije od onoga sta si po rodjenju.
Mozes se ti izjasniti, ali to ti jednostavno ne pije vode nigdje osim u tvojoj glavi. Niko te nece priznati kao takvog jer to ne mozes dokazati.
Znaci - nacionalnost jednostavno nije stvar licnog izbora, nego odavno usaglasenih formalnih i pravnih medjunarodnih pravila i normi.
broj dva wrote:Ti se kao osoba mozes smatrat sta zelis. Ali je veliko pitanje da li ce drustvo uvaziti tvoje izbore ili te ubaciti u neku drugu kategoriju.
Recino neki musliman ateista (znate na sta mislim) koji se osjecao kao jugosloven bi i dalje zavrsio u jami u Srebrenici, niko ga ne pi pitako kako se on nacionalno, enticki ili religiozno opredjeljuje...
Musliman i ateista u istom nizu ne moze ama bas nikako... ili je musliman ili je ateista. Oboje nikako.
-------
Kako ne moze ? Ja sam musliman ateista.
Za Isilovce, vehabije i ostale ja nisam musliman.
Za HVO, KKK, evropse nacionaliste i desnicare ja sam musliman.
Licno u boga ne vjerujem (i ne smatram se muslimanom u teoloskom znacenju) ali bajram slavim sa familijom, dzamije mi ne smetajum, ezan me ne iritira, kulturoloski sam odrastao u muslimanskoj familiji i u kulturoloskom smislu se smatram bosanskohercegovackim muslimanom.
Moza nekom ne moze,mozda nekom ovo nema smisla, mozda nekom smeta ali boli me neka stvar, znam sta jesam, ko to ne prihvata sirok mu svjet...
musliman ateista...........interesantno :lol:
Dozer

#34 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by Dozer »

I ja sam pravoslavac musliman, tacnije pravoslavac islamske vjeroispovijesti i katolicke provincijencije. Imas sta protiv? :D
Ponedeljak dzamija, utorak pravoslavna crkva, srijeda katolicka crkva, pa ponovim sve tim redom. A, u nedelju lajem na sve to, redom :D
Last edited by Dozer on 04/11/2015 15:23, edited 1 time in total.
piupiu

#35 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by piupiu »

Joj, Dozeru, teška je ovo tema, nije džaba milion i jedna definicija i milion i jedno neslaganje. Mi, koji smo se rodili u Jugoslaviji i živimo u 'identitetskoj laboratoriji', bismo nekako po prirodi stvari morali izbjegaviti logocentrične uklone i razumjeti koliko je identitet zapravo nestalan, fluidan, podložan promjenama. Sve kreće od te ideje da je identitet samosvojan, da on postoji kao neko bogomdato utemeljenje koje je referenca samom sebi. A, nije, nego se on ipak aktivno tvori kroz jezik, kulturu, geografiju, politiku, porodicu, ovo i ono.

Mi, na primjer, kad pričamo o Bosni sa aspekta 'odbrane' našeg samosvojnog identiteta volimo reći kao do 19.og stoljeća ovdje nije bilo Srba i Hrvata, a pritom postavljamo identitet bosanskohercegovačkog kulturnog prostora kao neki primordijalni, vanvremenski, nepromjenjivi fakat kojem se spori 'pravo' ime (kako god da ga želimo nazvati). To je samo po sebi kontradiktorno - jer ako je identitet jednog 'tla' samosvojan i nepromjenjiv, postavlja se pitanje kako su se onda ovdje uopšte uspjeli pojaviti ti Srbi i Hrvati u 19.om stoljeću?

Onda, ja ti ne vjerujem u ideju naroda po krvi, ona je prevazidjena danas kad na planeti živi 7.5 milijardi ljudi, a za ideologiju 'krvi i tla' znamo kako se zove. Vjerujem da je svaki (i individualni i kolektivni) identitet fluidan, slojevit i fleksibilan, a to ako se nešto ne uklapa u postojeće naučne ili narodne definicije me ne brine. Kako ćeš se izjasniti je zaista pitanje ličnog odabira (živjela gradjanska država i kuku onom ko u njoj ne živi :oops:) - državljanstvo dobijaš rodjenjem ili nekom drugom pravnom zavrzlamom, ali sve je ostalo pitanje osjećanja pojedinca ili grupe (pojedinaca). Svako nametanje identiteta za mene je atavizam i nasilje.

A, onda .... kako uopšte neko vidi svoj identitet? Na pr majka iz Urugvaja, otac iz Rusije, dijete rodjeno u Americi, pa se spari s nekim iz Azije, a odu živjeti u Afriku. Kako će se izjasniti ili osjećati njihovo dijete? Ima li ono neki linearni i precizno definisani identitet koji je neovisan o tom porodičnom putu? :)
piupiu

#36 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by piupiu »

Dozer wrote:I ja sam pravoslavac musliman, tacnije pravoslavac islamske vjeroispovijesti i katolicke provincijencije. Imas sta protiv? :D
Ponedeljak dzamija, utorak pravoslavna crkva, srijeda katolicka crkva, pa ponovim sve tim redom, a u nedelju lajem na sve redom :D
Je l' ko čitao zanimljivosti iz BiH Popisa iz 1991.? Ja sam se frapirala - no bilo je ljudi su se upravo tako i izjašnjavali - katolikmusliman, pravoslavackatolik, itd (u jednoj kovanici), stvarno zanimljivo.
sinuhe

#37 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by sinuhe »

Bolje bi bilo...

Dozer

#38 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by Dozer »

@piu
Upravo to i jeste sva poenta ove cijele price.
Taj nekakav etnicki identitet je danas toliko nebulozan, da je meni naprosto nevjerovatno da postoje ljudi koji se i dalje radi toga upinju, svadjaju, pa cak i ratuju...
Narod po krvi je, u skladu s ovim gore, ali i tvojim primjerom smiksanog djeteta, takodjer odlican i realan primjer toga koliko je ta narodnost/etnija danas zapravo irelevantna stvar.
Geneticka istrazivanja odavno pokazala da na planeti ne postoji "cistokrvan" narod, nego smo svi mi, od prvog do zadnjeg, miks razlicitih etnosa. Neko manje, neko vise, ali je poenta da cistokrvan narod ne postoji.
I, cemu onda svo to natezanje?

S druge strane, nacionalni identitet je relativno nova vrsta identiteta, a pojavio se zajedno s pojavom modernih drzava. I to je prosto nesto sto je vezano za drzavu. Pri tome, toliko je jednostavno za shvatiti da mi je opet nevjerovatno da se i oko toga ljudi "biju", stalno to pokusavaju iskriviti, itd..

Meni licno je, recimo, sasvim dovoljan identitet Bosanskohercegovacke nacionalnosti. Ne treba mi ni etnija, ni vjera, jer - sta to dvoje, zapravo i realno, definise? U sustini, radi se o obicnim imaginacijama, ljudskim izmisljotinama (ni nacionalnost nije nista drugo, da budemo nacisto, jer i drzave i nacije su nase, ljudske izmisljotine kreirane s ciljem da se razlikujemo jedni od drugih, pa je to onda preraslo u materijalne interese, itd.).
Last edited by Dozer on 04/11/2015 15:41, edited 1 time in total.
spreca

#39 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by spreca »

Dozer wrote:I ja sam pravoslavac musliman, tacnije pravoslavac islamske vjeroispovijesti i katolicke provincijencije. Imas sta protiv? :D
Ponedeljak dzamija, utorak pravoslavna crkva, srijeda katolicka crkva, pa ponovim sve tim redom. A, u nedelju lajem na sve to, redom :D
Mujo kataloik :lol: :lol:
Hugo Chavez

#40 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by Hugo Chavez »

Zavrzlama:
Otac ateista od oca ateiste i majke muslimanke;
Majka ateista od oca katolika i majke pravoslavke (oboje rođeni u Hrvatskoj);
Ja državljanin Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Koja je moja nacija, a koja nacionalnost?
Da li mi to neko drugi treba određivati ili ja sam?
spreca

#41 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by spreca »

piupiu wrote:
Ponedeljak dzamija, utorak pravoslavna crkva, srijeda katolicka crkva, pa ponovim sve tim redom, a u nedelju lajem na sve redom :D
Je l' ko čitao zanimljivosti iz BiH Popisa iz 1991.? Ja sam se frapirala - no bilo je ljudi su se upravo tako i izjašnjavali - katolikmusliman, pravoslavackatolik, itd (u jednoj kovanici), stvarno zanimljivo.
Raja se zeajebavala.......ne sumnjam da ce i sada biti toga
Dozer

#42 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by Dozer »

Hugo Chavez wrote:Zavrzlama:
Proberi - BiH ili HR. A mozes i malo ovako, malo nako. Na volju ti :D
Vjere s tim nemaju ama bas nikakve veze. Njih mozes mijenjati na dnevnoj osnovi, k'o i carape :)
Last edited by Dozer on 04/11/2015 15:48, edited 1 time in total.
Hugo Chavez

#43 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by Hugo Chavez »

Dozer wrote:
Proberi - BiH ili HR. A mozes i malo ovako, malo nako. Na volju ti :D
Vjere s tim nemaju ama bas nikakve veze.
Kako nemaju, pa svi Bošnjaci u BiH su muslimani, Hrvati katolici, a Srbi pravoslavni :mrgreen:
Dozer

#44 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by Dozer »

Rek'o zeko, ili ti Zeko rek'o :D
Last edited by Dozer on 04/11/2015 15:50, edited 1 time in total.
malamirha

#45 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by malamirha »

dobrovoljno ode u djikane? :D
Dozer

#46 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by Dozer »

Eno sad... po tebi vjernici, pogotovo mi multi-vjernici, ispadosmo djikani... :(
Fudo387

#47 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by Fudo387 »

Kako god se izjasnis, zajebaces se.
A jesu ti ga zakomplikovali... :cry:
malamirha

#48 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by malamirha »

Dozer wrote:Eno sad... po tebi vjernici, pogotovo mi multi-vjernici, ispadosmo djikani... :(
cim si pravoslavac...pomoci ti nema. :D :jok: djikan i tacka. :pusi2: ucili u skoli.
Dozer

#49 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by Dozer »

Ali sam i musliman... Onda sam djikan na kvadrat?
A posto sam i katolik, to znaci da sam djikan na kub? :D
ILVIIR

#50 Re: Licni odabir nacionalne pripadnosti - Da ili Ne?

Post by ILVIIR »

tesko je ocekivati od naroda da je pametan i konta razliku izmedju nacionalnosti i naroda, kad mu je sama drzava glupa..

"24. etnicko/nacionalno izjasnjavanje"

http://www.bhas.ba/Popis%202013/BOS%20P1.pdf

.. mislim hej, lik gore napisa, da nacija i nacionalnost ne mozes povezivati :)
promijeniti naciju ne znaci automatski da promijenis i nacionalnost
ima jos par bisera, ali ovo samo pokazuje u kakvom je stanju prosjecni covjek.
sigurno isto tako tvrdi, ako promjenis narod, da ne znaci da promjenis narodnost.
(ako se ista moze mjenjati naravno.)
ali kao sto sam napisao, sta ocekivati od prosjecnog covjeka, kad nas drzava i javne institucije zbunjuju.

inace, zahvaljujuci ovakvim popisnicama, naravno da ce ljudi misliti da je nacionalnost i etnija jedno te isto. zato neki dan lik napisa na drugoj temi, da imamo "u bosni hrvatsku, srpsku i bosnjacku naciju, a hrvati iz bosne i hrvati iz hrvatske su jedna te ista nacija". a to da li su hrvati iz bosne i hrvatske ustvari jedan te isti narod nije odgovorio, niti razliku izmedju nacije i naroda.
Post Reply