Joj, Dozeru, teška je ovo tema, nije džaba milion i jedna definicija i milion i jedno neslaganje. Mi, koji smo se rodili u Jugoslaviji i živimo u 'identitetskoj laboratoriji', bismo nekako po prirodi stvari morali izbjegaviti logocentrične uklone i razumjeti koliko je identitet zapravo nestalan, fluidan, podložan promjenama. Sve kreće od te ideje da je identitet samosvojan, da on postoji kao neko bogomdato utemeljenje koje je referenca samom sebi. A, nije, nego se on ipak aktivno tvori kroz jezik, kulturu, geografiju, politiku, porodicu, ovo i ono.
Mi, na primjer, kad pričamo o Bosni sa aspekta 'odbrane' našeg samosvojnog identiteta volimo reći kao do 19.og stoljeća ovdje nije bilo Srba i Hrvata, a pritom postavljamo identitet bosanskohercegovačkog kulturnog prostora kao neki primordijalni, vanvremenski, nepromjenjivi fakat kojem se spori 'pravo' ime (kako god da ga želimo nazvati). To je samo po sebi kontradiktorno - jer ako je identitet jednog 'tla' samosvojan i nepromjenjiv, postavlja se pitanje kako su se onda ovdje uopšte uspjeli pojaviti ti Srbi i Hrvati u 19.om stoljeću?
Onda, ja ti ne vjerujem u ideju naroda po krvi, ona je prevazidjena danas kad na planeti živi 7.5 milijardi ljudi, a za ideologiju 'krvi i tla' znamo kako se zove. Vjerujem da je svaki (i individualni i kolektivni) identitet fluidan, slojevit i fleksibilan, a to ako se nešto ne uklapa u postojeće naučne ili narodne definicije me ne brine. Kako ćeš se izjasniti je zaista pitanje ličnog odabira (živjela gradjanska država i kuku onom ko u njoj ne živi

) - državljanstvo dobijaš rodjenjem ili nekom drugom pravnom zavrzlamom, ali sve je ostalo pitanje osjećanja pojedinca ili grupe (pojedinaca). Svako nametanje identiteta za mene je atavizam i nasilje.
A, onda .... kako uopšte neko vidi svoj identitet? Na pr majka iz Urugvaja, otac iz Rusije, dijete rodjeno u Americi, pa se spari s nekim iz Azije, a odu živjeti u Afriku. Kako će se izjasniti ili osjećati njihovo dijete? Ima li ono neki linearni i precizno definisani identitet koji je neovisan o tom porodičnom putu?