JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

modem33

#26 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by modem33 »

Drinski wrote:Recimo, u TK trebaju da treci puta smanjuju plate, sada ce porasti cijena goriva i struje, a to naravno smanjuje preotali dio dohodka građanima. Vjerovatno ce uvesti i progresivno oporezivanje.

Zar nije lakse, da uvedu jednu mjeru, naprimjer svima doktorima, profesorima, polismenima itd., kazu smanjujemo vam plate za pola, a to cemo koristiti za socijalne slučajeve, autoput, konsilidaciju budzeta itd. To su predložili i plenumi, da svako ko radi, bez obzira sta radi, ima istu platu od 600 KM fixno.

Dosta je poreza .... ako od PDV-a 17% koja je milijarda KM godisnje ne mogu napraviti autoput .... i ostala sranja .... onda ne treba mi drzava .... a dijele svojim pajdasima firmama bespovratne milionske kredite ...

:shock:
Amazonka27

#28 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by Amazonka27 »

Drinski wrote:Recimo, u TK trebaju da treci puta smanjuju plate, sada ce porasti cijena goriva i struje, a to naravno smanjuje preotali dio dohodka građanima. Vjerovatno ce uvesti i progresivno oporezivanje.

Zar nije lakse, da uvedu jednu mjeru, naprimjer svima doktorima, profesorima, polismenima itd., kazu smanjujemo vam plate za pola, a to cemo koristiti za socijalne slučajeve, autoput, konsilidaciju budzeta itd. To su predložili i plenumi, da svako ko radi, bez obzira sta radi, ima istu platu od 600 KM fixno.

sto njima? Neka smanje političarima i ukinu bijelohljebase. Ovim gore treba povećati plate i korupcija bi se smanjila. Ne može onaj sto špahtlom maze po rigips ploči imati vecu dnevnicu od onoga sto operiše ljude...Političari su sebi podigli plate kada su cijene osnovnih životnih namirnica počele da skaču...a niko se nije pobunio...

Početak i kraj naših problema su kantoni i ustav koji dozvoljava ova nacionalna sranja.

Kurko ce meni iko izigravati Robin Huda, da meni otima da bi dao siromasnima. Uh, kakve će tu mućke biti... Prijavljivanje sata na najnižu penziju ili na nezaposlenog...
Last edited by Amazonka27 on 30/09/2015 10:49, edited 1 time in total.
SSemir

#30 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by SSemir »

pa fala ti fadile, nisam znao da sam imucan dok me ti tako nisi nazvao. porasto mi je ego sad
Sheftelija

#31 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by Sheftelija »

A sta je sa brojem članova u domaćinstvu? Možda neko živi sam i ima 350 KM primanja, a sa druge strane četveročlana pordica živi od 800 -1000 KM. Onda ovi drugi trebaju plaćati struju siromašnim jer imaju veći račun za struju.
piupiu

#32 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by piupiu »

Samo dodjoh da se nasmijem naslovu teme ... e, čuj Ja hajvana! ... :lol: :mrgreen:
O'zone
Globalni moderator

#33 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by O'zone »

Samo što u ovom slučaju nije Fadil hajvan no mi, ali to je već slučaj za psihijatrijsko/psihološko ispitivanje
bumerangss

#34 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by bumerangss »

Drinski wrote:Ma ja sam odmah nakon dva tri istupa zakljucio da mi glupljeg premijera nismo imali, lik ko balvan a zapali nesto po seljački, ne mozes mu objasniti.
Nije glup, nego je drzak i veca hinja od Brankovica :D
Haris.ba

#35 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by Haris.ba »

Slabo je ovo. Treba povećati cijenu struje.

E, ako su plenumi predložili... :lol: :lol: :lol:

Od tih plenuma jedino hajrovo onaj bukađija što dobi politički azil u Austriji ili Njemačkoj (i najveća tuga - izgleda da ga je dobio opravdano, fakat su bile prijetnje).

Mislim da su plenumi jedan od najzanimljivijih situacija u razvoju demokratije na ovim prostorima. A kakve to ima veze sa strujom? Pa nema hajra ako će narod određivati cijenu struje. Valjda cijenu struje treba određivati tržište. Zato treba sve privatizovati.
nKrkan

#36 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by nKrkan »

Morbidno
hizo ramidovic

#37 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by hizo ramidovic »

ovaj prjednog premiera novalica je vrhunski potez koice imat poslijedice dacese siromasni ljudi malo oslobodit skupi cjena struje adaceto placat ostali gradzani koi imaju para atoje posteno jerse tako radi svadze usvjetu iko prati stase zdogadza u razvienim zemljama znade daje itamo tako premier planira ida struja poskuplja a otije para dase zaposle novi ljudi koice vrsit naplatu kadovi koi rate to nemogu stignut itako cese povecat naplata i smanjit guzve i mijesto dapodrzimo svi premiera nekiga omalo vazaju
Drvosjeca iz Dejcica

#38 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

hizo ramidovic wrote:ovaj prjednog premiera novalica je vrhunski potez koice imat poslijedice dacese siromasni ljudi malo oslobodit skupi cjena struje adaceto placat ostali gradzani koi imaju para atoje posteno jerse tako radi svadze usvjetu iko prati stase zdogadza u razvienim zemljama znade daje itamo tako premier planira ida struja poskuplja a otije para dase zaposle novi ljudi koice vrsit naplatu kadovi koi rate to nemogu stignut itako cese povecat naplata i smanjit guzve i mijesto dapodrzimo svi premiera nekiga omalo vazaju
:lol: :thumbup:
VjecitiStudent

#39 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by VjecitiStudent »

Nikakve ovo nema veze sa plenumima. Subvencije su već bile date određenim kategorijama građana, kada je zadnji put poskupljivala struja 2011. godine, a EP su to podmirivale na račun svog profita.

Novalić sad samo želi da ovom, ko fol novom šemom, maskira još jedno poskupljenje struje.

http://www.klix.ba/biznis/subvencije-za ... /110719045
http://www.mojportal.ba/novost/177926/S ... 14.-godini
VjecitiStudent

#40 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by VjecitiStudent »

Haris.ba wrote: ...
Valjda cijenu struje treba određivati tržište. Zato treba sve privatizovati.
Ako "tržište" bude određivalo cijenu struje, plaćat ćemo je daleko, daleko više no sada.
piupiu

#41 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by piupiu »

hizo ramidovic wrote:ovaj prjednog premiera novalica je vrhunski potez koice imat poslijedice dacese siromasni ljudi malo oslobodit skupi cjena struje adaceto placat ostali gradzani koi imaju para atoje posteno jerse tako radi svadze usvjetu iko prati stase zdogadza u razvienim zemljama znade daje itamo tako premier planira ida struja poskuplja a otije para dase zaposle novi ljudi koice vrsit naplatu kadovi koi rate to nemogu stignut itako cese povecat naplata i smanjit guzve i mijesto dapodrzimo svi premiera nekiga omalo vazaju
:pisnula:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#42 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by hrasno38 »

Jos jedan biser jednog od mnogobrojnih strucnjaka koje je izbacila SDA kuhinja. Jos kad bi nam strucnjak objasnio do detalja gdje ide porez koji placamo.......Sta se desi sa onim narodom koji 92 godine malte ne goloruk izadje pred agresora i pred tenkove????? 24 godine poslije postadosmo klasicni primaci i ne jebu nas vise ni cetnici ni ustase ni ovi ni oni nego nas svih ovih 20 godina poslije rata izjebase sto bi rekli "NASI". Doduse jebali su nas i u ratu ali ovo sad je hard-core!!!!
almir90

#43 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by almir90 »

modem33 wrote:
a dijele svojim pajdasima firmama bespovratne milionske kredite ...
:shock:
Ovo je postao stvarno veliki problem, koje se malverizacije rade na podsticajima za zapošljavanje, pa ja nisam mogao vjerovati kad sam se uvjerio. Dodijele firmi podsticaj za zapošljavanje novih radnika, 3500 KM po glavi, gazda prijavi radnike na tri mjeseca, nakon toga ih odjavi. Zatim, traži novi podsticaj, i što je najgore u kratkom roku dobiju odmah nove podsticaje.

Predsjednici opštinskih Biroa za zapošljavanje sa Kantonalnim vladama isto tako sređuju podsticaje članovima porodice ili familije koji imaju privatne poslove.

Na ovom se gube ogromna sredstva koja bi se mogla iskorisiti i podijeliti onima koji stvarno misle nešto ozbiljno napraviti od vlastitog biznisa. A, ne, kao do sada, dobijaju podsticaje osobe koje realno ne mogu svojim poslovanjem opstati na tržištu, već žive od podsticaja.

Moj gazda je Kantonalnoj i Federalnoj inspkeciji se žalio za ove diskriminacije, i zašto svi nemaju jednaku šansu da dobiju podsticaje, pričao i o malverizacijama. Kaže inspektor na kraju - "ne možemo mi tu ništa, tu je politika na višem nivou u pitanju". Dakle, svjesni ovog problema inspkecija ne može ništa da poduzme. Katastrofa!
vjesticanametli

#44 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by vjesticanametli »

piupiu wrote:
:pisnula:
tako je..... :D :thumbup:

hizo jebi se stalno gledam gdje su tvoji postovi :twisted: :lol:
Drinski

#45 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by Drinski »

Amazonka27 wrote:

sto njima? Neka smanje političarima i ukinu bijelohljebase. ...
Pa zato sto je to lakse nego da maskiraju ovako smanjenje plate.
Kazu plata je napr. 1500 -1700 Km, a onda idu progresivni porezi, ovi doprinosi za struju etc., pa reci odmah imate 600,00 KM. neka odmah otvore karte.
Novak20

#46 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by Novak20 »

Alkoholoziran wrote:Image

u Federaciji se pokušava rješiti subvenciniranje za račune za električnu energiju za najugroženije kategorije.

U posljednjim mjesecima 2015. godine provodit će se aktivnosti u vezi sa subvencijama za račune za električnu energiju za najugroženije kategorije.

Na pitanje odakle će se financirati to subvencioniranje, odgovorio je danas u izjavi za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

''Naime, u vezi s električnom energijom postoje dva projekta. Prvi koji je potpisan s rudarima, a što su mediji ocijenili da se radi o porastu cijene električne energije. Vlada Federacije BiH je demantirala to, jer se radi o unutrašnjim rezervama Elektroprivrede BiH, koja mora usmjeriti intenzivnije sredstva prema restrukturiranju rudnika'', rekao je Novalić.

Drugi projekt je, kaže, vezan za ono što je Vlada FBiH od početka navodila kao jednu od socijalnih mjera subvencija za nekih 100.000 obitelji koje su u socijalno-ugroženoj zoni.

''Imamo oko 800.000 domaćinstava (670.000 Elektroprivreda BiH i 180.000 Elektroprivreda HZHB). Naša ideja je da se kod 700.000 imućnijih obitelji poveća cijena struje za recimo dva ili tri posto da bismo do nekih 100 kilovata subvencionirali ovih 100.000 obitelji'', istakao je Novalić.

Navodeći da je u pitanju solidarnost na djelu tvrdi da “sve ukupno struja ne bi poskupjela, ali bi za bogatije bila skuplja, dok za 100.000 porodica bila bi besplatna ili jeftinija”.

''To je švicarski model. U osnovi struja će poskupjeti za neke, to što se skupi preći će na socijalno-ugrožene. Po tom osnovu ukupni prihod Elektroprivrede BiH ne bi narastao'', kazao je Novalić.

Potvrdio je da bi Programom za zaštitu ugroženih kupaca električne energije iz kategorije potrošnje domaćinstava u FBiH trebalo biti obuhvaćeno više kategorija kupaca, nego što je to bilo do sada.

''Mi bismo sve to obuhvatili i među njima raspoznali 100.000 obitelji koje su ugrožene. To su uglavnom obitelji umirovljenika. To je ideja koja se još dorađuje a koja mora proći na oba doma Federalnog parlamenta'', kaže Novalić.

Također, objasnio je da li će doći do povećanja subvencije po korisniku subvencija.

''Ako imamo obitelj, koja ima prihodnu osnovu recimo 320 KM mirovine i nema ništa više prihoda, ta obitelji ima račun za struju 20 KM. Mi ćemo reći 15 KM je subvencija, a 5 KM je mjerno brojilo, ali ne plaća Vlada FBiH, nego to socijaliziraju onih 700.000 obitelji, koji će možda platiti dvije ili tri marke više. U Federaciji je prosječan račun 37 KM, te će ovi plaćati 40 KM, a socijalno ugroženi 5, umjesto 20 KM'', izjavio je Feni federalni premijer Fadil Novalić.LAŽ meni svaki mjesec 100Km struje

U državi za snalažljive imam i ja svoju računicu... eeeeeeeeeee.

Sad plaćam cca 80 KM struje. Komšija koji je ugrožen plaćao bi 5,00 KM za mjerno mjesto. Priključim se sporazumno na komšijin vod za 50% svojih kućnih potrošača (komšija i ovako skoro da ne troši ništa jer nema para). U tom slučaju ja plaćam 40,00 KM + 5,00 KM za komšijino mjerno mjesto.

Godišnja ušteda 35,00 x 12 = 420,00 KM. Komšiji šapnem da se isključi sa centralnog grijanja (dodatna ušteda), pride mu dam termoakumulacionu peć da poveča potrošnju kad već ne plaća, a i da ne budemo sumLJivi radi povećane potrošnje ... :D

I tako.....vuk sit, ovce na broju..
VjecitiStudent

#47 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by VjecitiStudent »

Ne valja računica. Namjera je da se subvencionira samo do 100kWh mjesečno po korisniku.
Haris.ba

#48 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by Haris.ba »

VjecitiStudent wrote:
Haris.ba wrote: ...
Valjda cijenu struje treba određivati tržište. Zato treba sve privatizovati.
Ako "tržište" bude određivalo cijenu struje, plaćat ćemo je daleko, daleko više no sada.
Ako je interes imati vlastitu struju, napravljenu na teritoriji FBiH, od strane radnika iz FBiH, to zahtjeva određene troškove. Mi pristajemo da zadovoljimo taj interes, ali ne i da snosimo trošak tog interesa.

E tu se onda uključuje još neekonomičnost u poslovanju koju sa sobom nosi državna firma i imamo što imamo.

Nemam ja zabluda da bi privatna Elektroprivreda zatvorila pola rudnika. I ne bi imala toliko radnika u administraciji, a svi bi radili dva puta više. I da cijena bi bila veća - jer troškove amortizacije, pravljenje novih postrojenja ne bi država preuzimala na sebe. O profitu da i ne pričamo. Ni o cijeni struje.

Ali kada ćemo konačno izvršiti tu tranziciju? Možemo mi glumiti ostrvo, ali to nismo. Prođe voz historije pored nas. Gdje god zagrebeš dođeš do zida jer se država petlja u to. I to bezuspješno.

Zafrkavam se sa plenumima. Pa hajd da više vidimo tu demokratiju. Hajde da građani donesu odluku da kwh bude 5 feninga. Moglo bi neko vrijeme. Ali, onda bi došlo do kolapsa sistema.

Znam ja da Novalić ima morskih ideja. Ali ova ideja i nije toliko loša. Problem je što je nedorečena.
Imamo sistem gdje se ne zna koliko ljudi živi u stanu/kući (haj novim zakonom o prebivalištu i boravištu se to možda i uspije), svi dobijaju subvencije nezavisno od imovine (sjeća li se više iko famozne sintagme "imovinski cenzus"), ne postoji efikasan sistem da subvenciju dobija samo onaj ko ima jednu nekretninu, niska ili nikakva primanja a nema sredstava za život.

Šta je frka? Jer kad bi uveli takav sistem, povezali do kraja poreznu upravu i bankovne račune sa zemljišnoknjižnim uredima i katastarima, zavode za zapošljavanje, pio/mio, službe za socijalni rad, baze podataka o prebivalištu,... ne bi se moglo mešetariti.
almir90

#49 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by almir90 »

I sad ću ja da plaćam skuplje radi recimo svog komšije koji se vodi kao "socijalno ugrožen", a zapravo je sam obični nehljebovac koji u životu nije htio kile podignut, i da je čitav život alkoholičar?

Kako će se određivati socijalne kategorije? Kako će se vršiti kategorizacija onih koji su "imućniji"? Kod mene kući svakako nema računa ispod 100 KM, treba još skuplje da plaćam?
O'zone
Globalni moderator

#50 Re: JA HAJVANA(BiH: Imućne obitelji će plaćati skuplju struju, a siromašni jeftiniju)

Post by O'zone »

Haris.ba wrote: Ali ova ideja i nije toliko loša. Problem je što je nedorečena.

Imamo sistem gdje se ne zna koliko ljudi živi u stanu/kući (haj novim zakonom o prebivalištu i boravištu se to možda i uspije), svi dobijaju subvencije nezavisno od imovine (sjeća li se više iko famozne sintagme "imovinski cenzus"), ne postoji efikasan sistem da subvenciju dobija samo onaj ko ima jednu nekretninu, niska ili nikakva primanja a nema sredstava za život.

Šta je frka? Jer kad bi uveli takav sistem, povezali do kraja poreznu upravu i bankovne račune sa zemljišnoknjižnim uredima i katastarima, zavode za zapošljavanje, pio/mio, službe za socijalni rad, baze podataka o prebivalištu,... ne bi se moglo mešetariti.
Mi nemamo NIŠTA a hoćemo NEŠTO.

Ko će po kom kriteriju da odlučuje ko je "imućan" a ko nije? Mi nemamo ništa od gore citiranog imamo jedino kao centre za socijalni rad gdje bi se eto mogli izvuči spiskovi socijalno ugroženih kojima je potrebno subvencionirati E.E.

A koliko ljudi uopšte nije registrovano u tim centrima?

Koliko je ljudi na biroima za zapošljavanje i vode se kao socijalno ugroženi dok na crnom tržištu rada posluju i imaju redovna, dobra primanja? Jel i njemu Ti, ja i svi mi ostali treba da doplaćujemo struju što troši? Pa dajte onda da im plaćamo sve režije...humanitarno, možemo jbga mi smo imućni.

Gdje je lova od rezanja prekomjernog trošenja u budžetima? Gdje je samnjenje primanja privilegovanim? Gdje su uštede na onim mjestima gdje bi trebale biti?

Ovo je samo još jedna karina zatjerana u šupak običnog građanina samo kako se troškovi ne bi rezali na drugom onom "pravom" mjestu i kako bi se izbjegao socijalni bunt do sada privilegovanih. A narod ko narod prima ga i šuti jer "dobro je dok ne puca i dok su naši na vlasti".
Post Reply