VjecitiStudent wrote:Haris.ba wrote:
...
Valjda cijenu struje treba određivati tržište. Zato treba sve privatizovati.
Ako "tržište" bude određivalo cijenu struje, plaćat ćemo je daleko, daleko više no sada.
Ako je interes imati vlastitu struju, napravljenu na teritoriji FBiH, od strane radnika iz FBiH, to zahtjeva određene troškove. Mi pristajemo da zadovoljimo taj interes, ali ne i da snosimo trošak tog interesa.
E tu se onda uključuje još neekonomičnost u poslovanju koju sa sobom nosi državna firma i imamo što imamo.
Nemam ja zabluda da bi privatna Elektroprivreda zatvorila pola rudnika. I ne bi imala toliko radnika u administraciji, a svi bi radili dva puta više. I da cijena bi bila veća - jer troškove amortizacije, pravljenje novih postrojenja ne bi država preuzimala na sebe. O profitu da i ne pričamo. Ni o cijeni struje.
Ali kada ćemo konačno izvršiti tu tranziciju? Možemo mi glumiti ostrvo, ali to nismo. Prođe voz historije pored nas. Gdje god zagrebeš dođeš do zida jer se država petlja u to. I to bezuspješno.
Zafrkavam se sa plenumima. Pa hajd da više vidimo tu demokratiju. Hajde da građani donesu odluku da kwh bude 5 feninga. Moglo bi neko vrijeme. Ali, onda bi došlo do kolapsa sistema.
Znam ja da Novalić ima morskih ideja. Ali ova ideja i nije toliko loša. Problem je što je nedorečena.
Imamo sistem gdje se ne zna koliko ljudi živi u stanu/kući (haj novim zakonom o prebivalištu i boravištu se to možda i uspije), svi dobijaju subvencije nezavisno od imovine (sjeća li se više iko famozne sintagme "imovinski cenzus"), ne postoji efikasan sistem da subvenciju dobija samo onaj ko ima jednu nekretninu, niska ili nikakva primanja a nema sredstava za život.
Šta je frka? Jer kad bi uveli takav sistem, povezali do kraja poreznu upravu i bankovne račune sa zemljišnoknjižnim uredima i katastarima, zavode za zapošljavanje, pio/mio, službe za socijalni rad, baze podataka o prebivalištu,... ne bi se moglo mešetariti.