Oznake kod TDI motora *.*
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#26 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Joj onaj boxer do nekih cca 3,5k rpm ide super, a onda, kao da ga neko nogom nabije
bar je bio ovaj sto sam ga davno vozio, 1.6... kad se zavrti kontas ode sve u PM 
- Bakir1
#27 Re: Oznake kod TDI motora *.*
generalno, opet ja pricam o proslosti, svaki motor je imao svoju neku specificnost, u ovisnosti koliki je bio auto a i motor, i bas su iz tog nekog perioda potekle simpatije prema odredjenim markama, to je sad sve isto, popeglan moment, sve nepravilnosti svedene na minimum, svi motori i auti isti, linearni, nikakvi, eto neki dan sjedoh u i30 1,4 a nedugo zatim i u golfa 1,4, ja ne znam ko ono normalan kupi novo, fiesta obicni dizel ima vise za ponuditi osjecaja za volanom od tih automobila...
ali eto opet svakom svacije

ali eto opet svakom svacije
-
condy
#28 Re: Oznake kod TDI motora *.*
DSG je zakon,
Automatici su u trendu, a ručni relikti prošlosti.
Automatici su u trendu, a ručni relikti prošlosti.
-
ado-šampion
#29 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Posto je tema presla u benzin vs dizel... evo moje zapazanje, frisko, u zadnja 2-3 mjeseca...
BMW 318i 2007., 130 KS, 180 Nm pri 3250/min vuce slabije od Pezoa 308 1.6 HDI 2008., 90 KS i 215 Nm pri 1750/min. Razlika u tezini ta dva auta je 100-150 kg. PG potegne pravo fino iz niskih obrtaja, 'ispali' se od 1500/min dok BMW do 4000/min nikad ne potegne fino, motor cijelo vrijeme djeluje uspavan. To je subjektivno misljenje koje se pokazuje realno i na papiru, jer PG ima bolje vrijednosti elasticnosti u 4. i 5. brzini, provjerio sam.
Jednostavno atmosferski benzinac i moderni dizel iste snage su nebo i zemlja. Ima argument visokih obrtaja, hajde kod ovog BMWa to ima smisla jer se motor do 5000 gotovo i ne cuje, ali u nekom losijem autu 4000-5000 obrtaja je hevi metal za usi.
Doduse ima ih koji to vole.
Salu nastranu, tu opet dolazimo do potrosnje, koja je ionako razlika 2-3 litra u prosjeku (kod motora do 2000 ccm), a s takvom voznjom benzinca hladno 4-5.
Jedini problem koji ja vidim kod tih slabijih dizela je start, odnosno sirovo ubrzanje od stajanja do limita obrtaja, ali jbg ne ocekuje se od auta s 90 KS na 1300-1400 kg da bude raketa. Ja imam benzinac atmosferski 90 KS na 1000 kg, mogu ga zamisliti u autu od 1400 kg.
Ima odlicnih atmo. benzinaca, recimo redni sestak je odlican, ako zanemarimo potrosnju.
Stariji BMWi redni sestaci fenomenalni motori u svakom pogledu, osim jednog 'malog' aspekta, a to je potrosnja. Ako auto trosi 18 litara po gradu onda jbg nekako ocekujes da vuce. Opet imas redne sestocil. dizele koji jos bolje vuku a trose 50% manje. A cak ni ne zvuce lose. 
BMW 318i 2007., 130 KS, 180 Nm pri 3250/min vuce slabije od Pezoa 308 1.6 HDI 2008., 90 KS i 215 Nm pri 1750/min. Razlika u tezini ta dva auta je 100-150 kg. PG potegne pravo fino iz niskih obrtaja, 'ispali' se od 1500/min dok BMW do 4000/min nikad ne potegne fino, motor cijelo vrijeme djeluje uspavan. To je subjektivno misljenje koje se pokazuje realno i na papiru, jer PG ima bolje vrijednosti elasticnosti u 4. i 5. brzini, provjerio sam.
Jednostavno atmosferski benzinac i moderni dizel iste snage su nebo i zemlja. Ima argument visokih obrtaja, hajde kod ovog BMWa to ima smisla jer se motor do 5000 gotovo i ne cuje, ali u nekom losijem autu 4000-5000 obrtaja je hevi metal za usi.
Jedini problem koji ja vidim kod tih slabijih dizela je start, odnosno sirovo ubrzanje od stajanja do limita obrtaja, ali jbg ne ocekuje se od auta s 90 KS na 1300-1400 kg da bude raketa. Ja imam benzinac atmosferski 90 KS na 1000 kg, mogu ga zamisliti u autu od 1400 kg.
Ima odlicnih atmo. benzinaca, recimo redni sestak je odlican, ako zanemarimo potrosnju.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#30 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Nema auta bez minimum 5 cil,benz ili dizel svejedno,turbina je dobrodosla
Ostalo je bgm zavaravanje,a tu mislim i na sebe.
Ostalo je bgm zavaravanje,a tu mislim i na sebe.
- rumenige_brajtner
#31 Re: Oznake kod TDI motora *.*
de tita ti provjeri PP, očisti inbox il šta većQler wrote:Ja sam nedavno sa Focusom 1.6 benzin citavu bradinu presao 3. znaci od medene krivine do bradine nisam izbacio iz trece.... od 40 do preko 100km/h sve jednom brzinom
- ElDzidziIbnDzo
#32 Re: Oznake kod TDI motora *.*
NediM17 wrote:Svaki turbo dizel ce odavati utisak da je mnogo jaci nego sto to zapravo jeste, zbog velikog obrtnog momenta koji je dostupan na niskim obrtajima.
Neko je rekao da je PD mnogo agilniji nego CR tog vremena.
Ne bih se bas slozio, PD je dosta nelinearan za razliku od CR, pa zato odaje takav utisak.
Istu samo jos izrazeniju stvar imamo sa recimo CR dizelima i benzincima, dizel odaje utisak da je mnogo jaci od benzinca iste snage, sto u sustini nije, ali 99% vozaca kada bi provozali jednog pa drugog bi rekli da je tako. Medjutim, ljudi zaboravljaju jednu stvar, gdje TDI staje (4.000rpm), benzinjara krece (negdje sam naletio na tu frazu sasvim slucajno).
Naravno, da ne bude da sad tu p*sam po dizelima, licno mi ih je mnogo draze voziti, jer traze mnogo manje rada sa mjenjacem, i za peformanse koje pruzaju potrosnja je smijesna. Benzinac ako hoces da ide, trazi puno rada sa mjenjacem, dere se, srce, *ebo to.
Nije to bas tako
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#33 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Pogotovo ona u potrosnji,pogotovo kad ga gazis. Turbo potrosnjavettel wrote:Narode, i ja favoriziram dizele al budimo realni grijesimo, poredimo TD, tdi, hdi, tdci sa atmosferskim benzincima, kad bi uzeli turbo benzince okrenula bi se ploca
-
dci 1.9
#34 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Kad smo i kod benzinaca, evo primjer jednog jakog, zilavog i nepoderivog 2.0 16v sport motora iz renaulta ! 
https://www.youtube.com/watch?v=SQeVEt4c8Pk
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#35 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Nepoderiv motor iz renaulta?! Ovo neki vic?!dci 1.9 wrote:Kad smo i kod benzinaca, evo primjer jednog jakog, zilavog i nepoderivog 2.0 16v sport motora iz renaulta !
- Qler
#36 Re: Oznake kod TDI motora *.*
rumenige_brajtner wrote:de tita ti provjeri PP, očisti inbox il šta većQler wrote:Ja sam nedavno sa Focusom 1.6 benzin citavu bradinu presao 3. znaci od medene krivine do bradine nisam izbacio iz trece.... od 40 do preko 100km/h sve jednom brzinom
Moram i ja malo raditi
Odgovorio sam ti
-
dci 1.9
#37 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Pa dobro vi tako mislitevettel wrote:konektovan wrote:Nepoderiv motor iz renaulta?! Ovo neki vic?!dci 1.9 wrote:Kad smo i kod benzinaca, evo primjer jednog jakog, zilavog i nepoderivog 2.0 16v sport motora iz renaulta !
https://www.youtube.com/watch?v=SQeVEt4c8Pk![]()
![]()
dobar
renault i nepoderivost ne mogu u istu recenicu, al nikako
-
NediM17
#38 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Netacno, dizeli imaju duze brzine, da bi se nadoknadio nedostatak obrtaja motora. Nemaju motokultivatore, ali neko ko vozi benzinca svaki dan po otvorenoj cesti, gdje dosta cesto ima potrebe za preticanjem, vjeruj mi nakon par sati voznje taj zvuk mu ne bi bio nimalo pozeljan.klaki wrote:Ne znam, ali u mom svijetu benzinci imaju uglavnom duze brzine i uglavom uvijek "kasne" 1 brzinu minimalno naspram dizela, a neki benzinci skoro i 2.NediM17 wrote: To je to, o tome govorim. Benzinac moze pratiti dizela iste snage, mozda cak biti i brzi, ali vozac se mora slomiti saltajuci, slusajuci buku motora, i na kraju ce imati ogromnu potrosnju.
Isto tako u mom svijetu benzinci nemaju motokultivatore ispod haube, tako da buka nije nikakav problem, nego je i pozeljna, Naravno jebe ih ta potrosanja.
Ne znam ni to izvlacenje bilo kojom uz bradinu. Svaki iole jaci benzinac, znaci ne pricam o 1.0 1.2 i tim govnima, moze cetvrtom izvuci, ali problem je sto ces ici puno preko ogranicenja
Istina, recimo benzinac se moze voziti cirka 50-170 u cetvrtoj brzini, ali kakva fajda od toga kada sa tih 50 iz cetvrte ne moze potegliti, nego ga moras vratiti u trecu, a ako hoces da izvuces maksimum cak i u drugu.
@konektovan
Cini ti se, cini.
http://www.zeperfs.com/en/duel1453-1454.htm
http://www.zeperfs.com/en/duel1224-5504.htm
@dci 1.9
Renault benzinci jesu nepoderivi, pa neka prica ko sta hoce.
-
condy
#39 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Uživancija uvijek ima svoju cijenu. Zato mi svi vozimo tdi mašine
Šalu na stranu, treba znati šta zaista želiš od auta. Ko želi pravog benzinca, zabavno auto, auto koje se ne vidi svakodnevno na cesti, i to sebi može priuštiti, da ima moćan motor, zvuk, ugođaj, najbolji je atmosferski šestak, benzinac. VW 3.2 atomsferski benzinac, je moja neprevaziđena želja.
Šalu na stranu, treba znati šta zaista želiš od auta. Ko želi pravog benzinca, zabavno auto, auto koje se ne vidi svakodnevno na cesti, i to sebi može priuštiti, da ima moćan motor, zvuk, ugođaj, najbolji je atmosferski šestak, benzinac. VW 3.2 atomsferski benzinac, je moja neprevaziđena želja.
- Qler
#40 Re: Oznake kod TDI motora *.*
NediM17 wrote:
b]Netacno, dizeli imaju duze brzine, [/b]da bi se nadoknadio nedostatak obrtaja motora. Nemaju motokultivatore, ali neko ko vozi benzinca svaki dan po otvorenoj cesti, gdje dosta cesto ima potrebe za preticanjem, vjeruj mi nakon par sati voznje taj zvuk mu ne bi bio nimalo pozeljan.
Istina, recimo benzinac se moze voziti cirka 50-170 u cetvrtoj brzini, ali kakva fajda od toga kada sa tih 50 iz cetvrte ne moze potegliti, nego ga moras vratiti u trecu, a ako hoces da izvuces maksimum cak i u drugu.
@
Gdje ces ovo reci? Kako to dizel ima duze brzine? Umre nakon 4000rpm, izdahne, moj sa 130KS ne moze preko 140 u 4. stepenu prenosa... trecom mislim oko 100km/h da mu je limit... Dizel ima veci obrtni moment pa mozes na manjim obrtajima lakse povuci, ali brate, kad benzinca razvuces pa nikad kraja, a on samo ide i ide... ne umire do blokade... tad nekako halalim potrosnju
-
NediM17
#41 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Qler, ja kada kazem duzina brzine, mislim na prenosni omjer u mjenjacu. Dizel mora imati duze brzine od benzinca, da bi se nadoknadio manji broj obrtaja motora kod dizela, sto ne znaci da ce opet u konacnici dizel biti taj koji ce se moci vise razvlaciti (nece).
Evo ti pa pogledaj. Specijalno za tebe sam izabrao Fordove.
https://www.youtube.com/watch?v=OXibDd1vRT0
Monedeo 1.8, trecom na 5.000rpm vozi 100km/h.
https://www.youtube.com/watch?v=Iq9QSd-5iLk
Mondeo 2.0 dizel vozi 100km/h trecom na 3.500rpm.
Evo ti pa pogledaj. Specijalno za tebe sam izabrao Fordove.
https://www.youtube.com/watch?v=OXibDd1vRT0
Monedeo 1.8, trecom na 5.000rpm vozi 100km/h.
https://www.youtube.com/watch?v=Iq9QSd-5iLk
Mondeo 2.0 dizel vozi 100km/h trecom na 3.500rpm.
-
530i
#42 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Ne znam da iko normalan kreće u preticanje sa 50 na sat u četvrtoj brzini, ali svakako nećeš klati auto do crvenog i punim gasom svaki put. Onda ili šofer ne valjda ili pretiče luđački, a slično je i sa dizelima.NediM17 wrote:Nemaju motokultivatore, ali neko ko vozi benzinca svaki dan po otvorenoj cesti, gdje dosta cesto ima potrebe za preticanjem, vjeruj mi nakon par sati voznje taj zvuk mu ne bi bio nimalo pozeljan.
-
condy
#43 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Svaki benzinac može veću brzinu razviti u manjim prenosima, ali koliko mu treba vremena za to ?
Kod mene je nekad davno Golf 2 sa 1.8 benzinskim motorom mogao drugom navući 100km/h, trećeom do 140km/h, ali koliko mu je vremena za to trebalo ? Mnogo vremena...
Sada 2.7 tdi motor od 180 ks, u drugoj ili trećoj to ne može
Nisam ni pokušavao, ali ono što može je da kad ga pritisneš on vrlo brzo razvija maksimalnu brzinu u određenoj brzini i spreman je za veći prenos. Ubrzanje je najbitnije, a ne koliko može brzinu razviti u određenoj brzini, a da za to vrijeme možeš popiti kafu i ispušit dvije cigare.
Kod mene je nekad davno Golf 2 sa 1.8 benzinskim motorom mogao drugom navući 100km/h, trećeom do 140km/h, ali koliko mu je vremena za to trebalo ? Mnogo vremena...
Sada 2.7 tdi motor od 180 ks, u drugoj ili trećoj to ne može
Nisam ni pokušavao, ali ono što može je da kad ga pritisneš on vrlo brzo razvija maksimalnu brzinu u određenoj brzini i spreman je za veći prenos. Ubrzanje je najbitnije, a ne koliko može brzinu razviti u određenoj brzini, a da za to vrijeme možeš popiti kafu i ispušit dvije cigare.
-
ado-šampion
#44 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Condy spomenu DSG. Dobar je DSG, ali kad kupujes novo auto.
Stariji imaju dosta problema koji su skupi za popraviti. Automatik je zakon, samo nek je brz.
Evo jedan, automatik, redni sestak, pa jos dizel.
https://www.youtube.com/watch?v=IFaBx5TokTg
Od ovog se uzivo koza jezi, barem meni.
- rumenige_brajtner
#45 Re: Oznake kod TDI motora *.*
tnx-a-lotQler wrote:rumenige_brajtner wrote:de tita ti provjeri PP, očisti inbox il šta većQler wrote:Ja sam nedavno sa Focusom 1.6 benzin citavu bradinu presao 3. znaci od medene krivine do bradine nisam izbacio iz trece.... od 40 do preko 100km/h sve jednom brzinom
Moram i ja malo raditistrpi se malo
![]()
Odgovorio sam ti
-
condy
#46 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Link za 10ado-šampion wrote:Condy spomenu DSG. Dobar je DSG, ali kad kupujes novo auto.Stariji imaju dosta problema koji su skupi za popraviti. Automatik je zakon, samo nek je brz.
![]()
Bas zbog toga volim automatika, što ovako lijepo i strašno brzo prave izmjene.
Doduše nije svaki ovakav, ipak to je BMW.
Ne možeš tako ručno izmjenjati brzine, nema šanse.
Čuo sam za starije dsg mjenjače da su kvarljivi i da je paprena poravka. Kod mene je ručni mjenjač, a od automatika ugrađuje se tiptronic ili klasični dsg sa šest ili sedam prijenosa koji nije osjetljiv kod Audija, i veoma je pouzdan, znam ljude koji su sa njim prešli i do 300kkm bez problema ali u nekim modelima ugrađuje se i multitronic, za koji kažu da je mač sa dvije oštrice. Noviji modeli imaju neki s - tronic mjenjač, nemam pojma kakva je razlika jer i klasični tiptronic ima s mod.
-
ado-šampion
#47 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Zar nije S-tronic Audijev naziv za DSG? Kao Quattro i 4Motion. Ista stvar samo je drugacije zovu unutar grupacije.
Kod mene je u najuzi izbor za auto usao Golf 6, gdje je DSG opcija bila velika prevaga, ali sam se u medjuvremenu nacitao raznih prica o nepouzdanosti, vjerovatno jer je sistem tad bio prilicno svjez. Ista stvar i TSI motorima. Steta jer obje stvari su ekstra i veliki plus, ali u isto vrijeme zadaju najvise problema.
Kod mene je u najuzi izbor za auto usao Golf 6, gdje je DSG opcija bila velika prevaga, ali sam se u medjuvremenu nacitao raznih prica o nepouzdanosti, vjerovatno jer je sistem tad bio prilicno svjez. Ista stvar i TSI motorima. Steta jer obje stvari su ekstra i veliki plus, ali u isto vrijeme zadaju najvise problema.
- Bakir1
#48 Re: Oznake kod TDI motora *.*
automatik je super ako vozis dizela sa pet sjedista, 4/5 vrata i gepekom od 400 litara
sestak pod haubom, zadnji pogon i automatik, izbacite uljeza
sestak pod haubom, zadnji pogon i automatik, izbacite uljeza
- madner
#49 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Jbg, ja se taman poceo raspitivati za BMW 1 za druga Adu a on na Golfa presao. 
Kada na kraju zavrsi sa passat variant bice smjesno.
-
ado-šampion
#50 Re: Oznake kod TDI motora *.*
Nisam presao, Golf je uvijek bio opcija broj 2.madner wrote:Jbg, ja se taman poceo raspitivati za BMW 1 za druga Adu a on na Golfa presao.
Nece biti Passat, a ni Variant, imam jednog u famEliji, dobro auto ali nije za mene.