Kupio sam auto pod zalogom
Moderator: _BataZiv_0809
- Miki123
#26 Re: Kupio sam auto pod zalogom
ovaj stav 5. uz stav 6. će ti uništiti savjesnost.
treba razlikovati lizing od založene stvari.
slična situacija da kupiš stan bez gledanja u zemljišnu knjigu, pa ti nakon godinu dođe izvršenje na stanu jer je bio založen pod hipoteku.
tvoja je greška što nisi gledao zemljišnu knjigu prije kupovine i nema šanse da si savjestan kupac.
slična situacija da kupiš stan bez gledanja u zemljišnu knjigu, pa ti nakon godinu dođe izvršenje na stanu jer je bio založen pod hipoteku.
tvoja je greška što nisi gledao zemljišnu knjigu prije kupovine i nema šanse da si savjestan kupac.
- Drvosjeca iz Dejcica
#27 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Samo kako je mogao znati? Tek nakon što je registrovao auto na svoje ime, prije kupovine i registracije nije mogao redovnom procedurom saznati ili ja to pogrešno vidim? Ako npr. neko kao kupac ne može regularnom procedurom saznati prije kupovine da li na neku pokretnu stvar ima hipoteka postavlja se pitanje da li stvarni vlasnik ima skrivene namjere odnosno da li je sistem i država svima dala fer tretman, pristup informacijama i jednake uslove? Ako ne, onda kupac u takvim uslovima može dobiti ovaj slučaj sa advakatom jer nije mogla imati jednak tretman i pristup informacijama. Zamisli da kupuješ stan a država i banke ti ne žele dati informacije da li je neka nekretnina pod hipotekom, odnosno daju ti informacije tek nakon što platiš u ukljižiš stan na svoje ime.O'zone wrote:Zakon o stvarnim pravima Član 111.
Jbga i po ovome si donjiSticanje od nevlasnika
Član 111.
(1) Ko je u dobroj vjeri stekao samostalnu državinu pokretne stvari na osnovu teretnog pravnog posla zaključenog radi sticanja prava svojine,
od lica koje nije vlasnik, stekao je svojinu te stvari.
(2) Sticalac iz stava 1. ovoga člana stekao je svojinu stvari u trenutku sticanja samostalne državine, ako mu je stvar predana u neposrednu državinu ili se već odranije nalazi kod njega. Ako mu je stvar predana u samostalnu državinu samom izjavom volje, on će pravo svojine steći tek kad mu stvar bude predana u neposrednu državinu.
(3) Sticalac je bio u dobroj vjeri ako u trenutku zaključenja pravnog posla, a i u trenutku primanja neposredne državine nije znao, niti je s obzirom na okolnosti mogao znati da stvar ne pripada otuđiocu.
(4) Odredba stava 1. ovoga člana ne primjenjuje se ako je stvar njezinom vlasniku ili licu putem koje je on držao bila ukradena, ili ju je izgubio, odnosno zagubio; osim u pogledu sticanja gotovog novca, hartija od vrijednosti na donosioca ili na javnoj licitaciji.
(5) Prava trećih koja terete pokretnu stvar prestaju sticanjem svojine od lica kome stvar ne pripada. Ne prestaju ona prava trećih za koja je sticalac znao da postoje ili je to mogao znati u času kad je sticao svojinu. Smatra se da je sticalac znao da postoji založno pravo ako je upisano u registar zaloga.
(6) Ne prestaju ona prava trećih lica za koja je sticalac znao ili mogao znati da postoje u trenutku sklapanja ugovora o prenosu prava svojine. Smatra se da je sticalac znao da postoji založno ili neko drugo pravo ako je o postojanju tog prava mogao saznati
uvidom u odgovarajući javni registar. Navedena presumpcija ne važi ako je prodavac u okviru svog redovnog poslovanja stavio stvar u promet.Stav 5. kaže da ako je upisano u registar zaloga zakon smatra da si znao bez obzira što si vozilo kupio od osobe koja nije stvarni vlasnik jer nikad nije zakonski ni mogla postati zato što je vlasnik prije nje tu stvar upisao kao zalog.
Sad i kad auto kupuješ moraš unajmit privatnog detektiva da sazna sve o vlasniku i vozilu jer bi se moglo desit da ti ga uzme banka, bivša žena, da je nerješena ostavinska rasprava ili da je lihvarski pokriven a možda već negdje ukraden
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 24/05/2015 21:55, edited 2 times in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#28 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Ali kod nekretnina imaš instituciju Notara koji isto tako provjerava te stvari. Bio je slučaj u Zenici gdje je Notar napravio takvu grešku i notarska komora isplatila odštetu kupcu za stan pod hipotekom. I ovdje bi trebala biti neka caka zaštite.Miki123 wrote:ovaj stav 5. uz stav 6. će ti uništiti savjesnost.
- Ivo Lola
#29 Re: Kupio sam auto pod zalogom
samo da jos otkrijem caku
jer ako je nema onda je ova drzava u vecem sranju nego sto svi mi mislimo
jer ako je nema onda je ova drzava u vecem sranju nego sto svi mi mislimo
- HAVANA
#30 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Beskrajno glupo,neshvatljivo da to moze tako,ali je tako.Isti problem mi je imao prijatelj u belgiji prije desetak godina.I uzeli su auto.
I ja sam sam dao zalozno pravo na automobil pri uzimanju jednog kredita,nije jos bio otplacen i prodao sam automobil.Ali ja sam kredit placao i otplatio...Da si kupio od pravnog lica i mogao bi naplatiti,ovako tesko i dugotrajno, a pitanje je da li je uopste moguce naplatiti...
I ja sam sam dao zalozno pravo na automobil pri uzimanju jednog kredita,nije jos bio otplacen i prodao sam automobil.Ali ja sam kredit placao i otplatio...Da si kupio od pravnog lica i mogao bi naplatiti,ovako tesko i dugotrajno, a pitanje je da li je uopste moguce naplatiti...
- insomnia78
#31 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Koji debilizam covjece
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#32 Re: Kupio sam auto pod zalogom
kad dignes kredit za auto banka pragti jesi li ga prodao...tako sam barem citao u prospektu
dakle prati i ne mozes ga nesto prodati...
eh sad ovo je vjerojatno bio neki manji nenamjenski gdje je auto bilo kao garant
znas li koliki je dug???
fakat sokantno
dakle prati i ne mozes ga nesto prodati...
eh sad ovo je vjerojatno bio neki manji nenamjenski gdje je auto bilo kao garant
znas li koliki je dug???
fakat sokantno
- Ivo Lola
#33 Re: Kupio sam auto pod zalogom
nista ne znam...
u petak sam zvao al je radio sam info centar banke, gospodja je znala samo osnovne informacije, sutra zovem za detalje
inace kredit je podigla UR SLATKO COSE iz Banovica
pa et za sad ih mogu makar malo ocrnit ovako.... ako to uopste vise postoji
u petak sam zvao al je radio sam info centar banke, gospodja je znala samo osnovne informacije, sutra zovem za detalje
inace kredit je podigla UR SLATKO COSE iz Banovica
pa et za sad ih mogu makar malo ocrnit ovako.... ako to uopste vise postoji
- HAVANA
#34 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Toliko je nacina i u EU da te izrade da je to nevjerovatno,a tek kod nas...Uzmi samo lizing auta.Na istu foru je bruku ljudi popusilo foru al dzaba pricat...Uzme auto od nekog svercera na stranim tablicama,ovaj ga ocarini na ime kupca!,naravno ide gradiska i vrli spediteri,faktura s desktopa,umjesto eura izjava...carinjenje,cijena koja njima pase,kafa...U nizu par krivicnih djela.Glavno tek dolazi,onaj gore prestaje placat lizing...poslije 6 mjeseci auto na interpolu...Ovaj ovde ce oplakat,nema odgovorne osobe,na carinskoj njegovo ime,spediter divce fakturu napravio na njegovo ime...Ispade on i uvoznik i sve,onog nigdje sto mu je prodao auto...Isto to ti se moze desiti i u francuskoj...pazi uvijek od koga kupujes,mora biti odgovorna osoba i neko ko garantuje za isporucenu robu.Ako si kupio od pravnog lica,naplatices se sigurno.Ako uzmes od nakog marokanca,mozes mahat usima...kao mnogi...Sta su talijani para uzeli jos prije 15-20 godina belgijancima na fore sa lizingom i zaloznim pravom...to je za price.insomnia78 wrote:Koji debilizam covjece
- insomnia78
#35 Re: Kupio sam auto pod zalogom
HAVANA wrote:Toliko je nacina i u EU da te izrade da je to nevjerovatno,a tek kod nas...Uzmi samo lizing auta.Na istu foru je bruku ljudi popusilo foru al dzaba pricat...Uzme auto od nekog svercera na stranim tablicama,ovaj ga ocarini na ime kupca!,naravno ide gradiska i vrli spediteri,faktura s desktopa,umjesto eura izjava...carinjenje,cijena koja njima pase,kafa...U nizu par krivicnih djela.Glavno tek dolazi,onaj gore prestaje placat lizing...poslije 6 mjeseci auto na interpolu...Ovaj ovde ce oplakat,nema odgovorne osobe,na carinskoj njegovo ime,spediter divce fakturu napravio na njegovo ime...Ispade on i uvoznik i sve,onog nigdje sto mu je prodao auto...Isto to ti se moze desiti i u francuskoj...pazi uvijek od koga kupujes,mora biti odgovorna osoba i neko ko garantuje za isporucenu robu.Ako si kupio od pravnog lica,naplatices se sigurno.Ako uzmes od nakog marokanca,mozes mahat usima...kao mnogi...Sta su talijani para uzeli jos prije 15-20 godina belgijancima na fore sa lizingom i zaloznim pravom...to je za price.insomnia78 wrote:Koji debilizam covjece
- Ivo Lola
#36 Re: Kupio sam auto pod zalogom
uzeo sam ja auto od pravnog lica, ali je problem sto je to pravno lice medjuvlasnik, i on je uzeo auto od originalnog vlasnika, ovog koji je podigao kredit
- klixoris
#37 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Zanimljivo...HAVANA wrote:Toliko je nacina i u EU da te izrade da je to nevjerovatno,a tek kod nas...Uzmi samo lizing auta.Na istu foru je bruku ljudi popusilo foru al dzaba pricat...Uzme auto od nekog svercera na stranim tablicama,ovaj ga ocarini na ime kupca!,naravno ide gradiska i vrli spediteri,faktura s desktopa,umjesto eura izjava...carinjenje,cijena koja njima pase,kafa...U nizu par krivicnih djela.Glavno tek dolazi,onaj gore prestaje placat lizing...poslije 6 mjeseci auto na interpolu...Ovaj ovde ce oplakat,nema odgovorne osobe,na carinskoj njegovo ime,spediter divce fakturu napravio na njegovo ime...Ispade on i uvoznik i sve,onog nigdje sto mu je prodao auto...Isto to ti se moze desiti i u francuskoj...pazi uvijek od koga kupujes,mora biti odgovorna osoba i neko ko garantuje za isporucenu robu.Ako si kupio od pravnog lica,naplatices se sigurno.Ako uzmes od nakog marokanca,mozes mahat usima...kao mnogi...Sta su talijani para uzeli jos prije 15-20 godina belgijancima na fore sa lizingom i zaloznim pravom...to je za price.insomnia78 wrote:Koji debilizam covjece
A ispada onda da si istoj opasnosti izlozen i ako licno odes vani, kupis auto i uvezes ga ovdje. Opet tvoje ime stoji na svim dokumentima, ti si uvoznik, vlasnik itd...
Fakat, koji je nacin da se zastiti covjek u ovakvom scenariju ?
Sto se tice ove teme, znam da ima centralni registar tih zaloga. Nesto kao centralni registar kredita, ali ne znam da li i na koji nacin gradjani mogu vrsiti provjere u tom registru...
- muminovic
#38 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Da li si kontaktirao lica od koje si kupio automobil ?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#39 Re: Kupio sam auto pod zalogom
to je i meni padalo na pamet
zovi ba da vidis o cemu je rijec ako postoje
zovi ba da vidis o cemu je rijec ako postoje
- karanana
#40 Re: Kupio sam auto pod zalogom
ma sta briga lice od kojeg je kupio. on se tog tereta otarasio (u znanju ili neznanju).
za nadat se da je kredit malen pa da barem dogovri s bankom da preuzme placanje kredita ako je znatno manji od auta. mozda banka i oprosti neke kamate. dabogda, ali mozda.
za nadat se da je kredit malen pa da barem dogovri s bankom da preuzme placanje kredita ako je znatno manji od auta. mozda banka i oprosti neke kamate. dabogda, ali mozda.
- O'zone
- Globalni moderator
#41 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Jašta će.....karanana wrote:ma sta briga lice od kojeg je kupio. on se tog tereta otarasio (u znanju ili neznanju).
- pajero
#42 Re: Kupio sam auto pod zalogom
E fakat ne mogu vjerovati sta se desava! Znaci sad ako hoces kupiti auto (polovno) treba ti privatni detektiv da ti prikupi podatke o prodavcu (ima li kredite, zaloge, zenu, djecu...imaju li oni kredite, zaloge) i skupiti papire od svih agencija (gdje imas stelu da ti daju potvrdu) koje imaju podatke o kreditima, zalozima...UZAS!!!
Zar je bilo tesko upisati u saobracajnu da je auto pod zabranom prodaje zbog xy razloga...
Majke ti javi nam sta se desava! SRETNO!!!
Zar je bilo tesko upisati u saobracajnu da je auto pod zabranom prodaje zbog xy razloga...
Majke ti javi nam sta se desava! SRETNO!!!
Last edited by pajero on 25/05/2015 10:57, edited 1 time in total.
- muminovic
#44 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Kontaktiraj lice od kojega si kupio automobil, i reci da ces podnijeti krivicnu prijavu radi prevare.
- O'zone
- Globalni moderator
#45 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Jbga sad kad se sjetim moj bivši direktor je auto koje je bilo registrovano na njega položio kao zalog za neki kredit a onda ga prodao mom radnom kolegi i ništa nije bilo navedeno u saobraćajnoj u vezi prodaje vozila niti se ko protivio. Kredit je doduše otplaćen a auto ima već nekog novog vlasnika.
Fakati je greška sistema što ne upisuje u saobraćajnu po napomene sve o vozilu. Znaju se uzeti pare za registraciju ali se nikad ne provjeri.....
Fakati je greška sistema što ne upisuje u saobraćajnu po napomene sve o vozilu. Znaju se uzeti pare za registraciju ali se nikad ne provjeri.....
- O'zone
- Globalni moderator
#46 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Ima mali problem možda nije lice od koga je kupljen automobil znalo za zalog na njemu jer je on drugi valsnik a prvi je založio vozilomuminovic wrote:Kontaktiraj lice od kojega si kupio automobil, i reci da ces podnijeti krivicnu prijavu radi prevare.
Mada zakon predviđa da si znao ako je u registru zalogaauto je izmedju tog tipa koji je podigao kredit i mene imao jos jednog vlasnika (od kojeg sam ja kupio)
- muminovic
#47 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Samo neka on postupi po uputama - neka tuzilastvo ispituje jel znalo ili nije znalo, prevario ga je.O'zone wrote:Ima mali problem možda nije lice od koga je kupljen automobil znalo za zalog na njemu jer je on drugi valsnik a prvi je založio vozilomuminovic wrote:Kontaktiraj lice od kojega si kupio automobil, i reci da ces podnijeti krivicnu prijavu radi prevare.
Mada zakon predviđa da si znao ako je u registru zalogaauto je izmedju tog tipa koji je podigao kredit i mene imao jos jednog vlasnika (od kojeg sam ja kupio)
Daj mu rok od 7 dana da regulise problem, a ako ne regulise krivicna prijava.
- HAVANA
#48 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Ivo Lola wrote:uzeo sam ja auto od pravnog lica, ali je problem sto je to pravno lice medjuvlasnik, i on je uzeo auto od originalnog vlasnika, ovog koji je podigao kredit
Pazi,ako sam ja pravno lice registrovano za tu djelatnost,imam prava i obaveze.Moja je odgovornost, prva i najvaznija da su papiri u redu i garancija na te stvari se podrazumijeva.I poslovno i zakonski.To sto je on prevaren i doveden u zabludu,nije tvoja krivica.Ti si lice koje kupuje za svoje potrebe i krajnji kupac.Ti si uvijek u pravu.Za rizike posla i pogresne odluke posljedice snosi pravno lice koje obavlja tu djelatnost.Moze biti nesto pokvareno,prljavo...polovno je,nije novo,sve se rijesi i popravi,ali papiri moraju biti u redu i cisti.Ako si kupio auto od auto kuce,vratice ti novac ako ista zna o tom poslu.Sudski ce u svakom slucaju izgubiti.O losoj reklami da ne govorim.Samo radi te price ,ako je normalan ,vratio bi novac istog momenta a on se ganjao sa prethodnim vlasnikom.
Od koga si ti uopste kupio auto,u momentu kupnje, ko je izdao racun za vozilo?
- HAVANA
#49 Re: Kupio sam auto pod zalogom
klixoris wrote:Zanimljivo...HAVANA wrote:Toliko je nacina i u EU da te izrade da je to nevjerovatno,a tek kod nas...Uzmi samo lizing auta.Na istu foru je bruku ljudi popusilo foru al dzaba pricat...Uzme auto od nekog svercera na stranim tablicama,ovaj ga ocarini na ime kupca!,naravno ide gradiska i vrli spediteri,faktura s desktopa,umjesto eura izjava...carinjenje,cijena koja njima pase,kafa...U nizu par krivicnih djela.Glavno tek dolazi,onaj gore prestaje placat lizing...poslije 6 mjeseci auto na interpolu...Ovaj ovde ce oplakat,nema odgovorne osobe,na carinskoj njegovo ime,spediter divce fakturu napravio na njegovo ime...Ispade on i uvoznik i sve,onog nigdje sto mu je prodao auto...Isto to ti se moze desiti i u francuskoj...pazi uvijek od koga kupujes,mora biti odgovorna osoba i neko ko garantuje za isporucenu robu.Ako si kupio od pravnog lica,naplatices se sigurno.Ako uzmes od nakog marokanca,mozes mahat usima...kao mnogi...Sta su talijani para uzeli jos prije 15-20 godina belgijancima na fore sa lizingom i zaloznim pravom...to je za price.insomnia78 wrote:Koji debilizam covjece
A ispada onda da si istoj opasnosti izlozen i ako licno odes vani, kupis auto i uvezes ga ovdje. Opet tvoje ime stoji na svim dokumentima, ti si uvoznik, vlasnik itd...
Fakat, koji je nacin da se zastiti covjek u ovakvom scenariju ?
Sto se tice ove teme, znam da ima centralni registar tih zaloga. Nesto kao centralni registar kredita, ali ne znam da li i na koji nacin gradjani mogu vrsiti provjere u tom registru...
Da,uvijek postoji sansa i nacin da dodje do problema.
Nacin je da pazis,da uvijek kupis robu sa racunom,od pravnog lica registrovanog za tu djelatnost.Ako odes u njemacku i kupis vozilo u bmw garazi recimo,dobijes racun,napravis regularno sve izvozne papire...imas osnove i ako dodje do problema da vratis svoj novac.Ako odes na nakakvu auto pijacu u minhenu i kupis od nakog marokanca...dobijes racun onaj bezvezni,koji nije od auto kuce...mozes mahat usima.E sad problem je sto mnogi zbog cijene lete po pijacama,oglasima...pa se potrefi da povremeno dodje do ovakvih problema.Jebi ga,kupis sporet u radnji,ne radi...odes u radnju i ljudi ti vrate pare ili daju novi.Kupis sporet na pijaci,ne radi...masi usima.
Vrlo zajebana oblast,varijacija na temu milion...Da 20 godina to radis uvijek postoji nacin da te neko izradi.Zato,kad si vec krajnji kupac a ne trgovac,pazi da roba ima trag,porijeklo i racun od firme koja se tim bavi i koja garantuje za porijeklo robe.Onda si miran,i ako dodje do problema,rijesices ga.Problem je sto dosta ljudi poleti na jeftino a nekada to ne prodje sve tako glat kako se zamisli, pa onda jeftino ispadne najskuplje.
- JanuaryJones
#50 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Jesi uspio saznati šta preko advokata?
Imaju li građani uopšte uvid u registar zaloga?
Imaju li građani uopšte uvid u registar zaloga?