Kupio sam auto pod zalogom
Moderator: _BataZiv_0809
- Ivo Lola
#1 Kupio sam auto pod zalogom
pozdrav ljudi
u februaru kupim auto, prevedem ga na sebe, u martu mu istekla registracija, ja ga registrujem... sve uredno...
u petak mi dolazi pismo iz jedne banke u kojem mene obavjestavaju da je 2013. godine neko podigao kredit za koji je to auto stavljeno kao zalog
auto je izmedju tog tipa koji je podigao kredit i mene imao jos jednog vlasnika (od kojeg sam ja kupio)
znaci auto je dva puta prevedeno i dva puta registrovano dok je bilo pod zalogom i niko to nije blokirao ili upozorio
u tom pismu banka mene obavjestava da ce biti pokrenut postupak pljenidbe auta
eto manje vise, sve vam je jasno
dajte bilo kakav savjet, pomoc, rjesenje ?
u februaru kupim auto, prevedem ga na sebe, u martu mu istekla registracija, ja ga registrujem... sve uredno...
u petak mi dolazi pismo iz jedne banke u kojem mene obavjestavaju da je 2013. godine neko podigao kredit za koji je to auto stavljeno kao zalog
auto je izmedju tog tipa koji je podigao kredit i mene imao jos jednog vlasnika (od kojeg sam ja kupio)
znaci auto je dva puta prevedeno i dva puta registrovano dok je bilo pod zalogom i niko to nije blokirao ili upozorio
u tom pismu banka mene obavjestava da ce biti pokrenut postupak pljenidbe auta
eto manje vise, sve vam je jasno
dajte bilo kakav savjet, pomoc, rjesenje ?
- O'zone
- Globalni moderator
#2 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Ni sam nisam znao da se založena imovina koja ostaje u tvom vlasništvu može prodavati a eto može osim ako nije precizirano ugovorom između banke i založnika.
Nisam znao ni da imamo registar založene imovine a eto imamo http://www.reg-zaloga-bih.gov.ba/ al podatke možeš dobiti tek nakon registaracije
Imamo čak i Z A K O N O REGISTRIRANIM ZALOGAMA NA POKRETNIM STVARIMA I ČLANSKIM UDJELIMA iz 2002 godine 
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... 14_hrv.htm
Ukratko ako je predmet unesen u registar zaloga bojim se da ćeš ostati bez vozila. Ostaje ti da tužiš prvog vlasnika za naknadu štete i možeš tražiti od banke refundiranje sredstava koja su uložena u vozilo. Jer koliko sam shvatio (a Nedjelja je nemoj mi vjerovati) svi ugogovri koji se potpišu iza unosa u registar zakona su ništavni i primjenjuje se prvi ugovor između zalagača i banke.
Ako nije unesen u registar zaloga možda bi se nešto moglo i odraditi preko dobrog advokata.
Znači prva adresa ti je registar zaloga u Ponedjeljak.
Jbga Žao mi je
Nisam znao ni da imamo registar založene imovine a eto imamo http://www.reg-zaloga-bih.gov.ba/ al podatke možeš dobiti tek nakon registaracije
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... 14_hrv.htm
Ukratko ako je predmet unesen u registar zaloga bojim se da ćeš ostati bez vozila. Ostaje ti da tužiš prvog vlasnika za naknadu štete i možeš tražiti od banke refundiranje sredstava koja su uložena u vozilo. Jer koliko sam shvatio (a Nedjelja je nemoj mi vjerovati) svi ugogovri koji se potpišu iza unosa u registar zakona su ništavni i primjenjuje se prvi ugovor između zalagača i banke.
Ako nije unesen u registar zaloga možda bi se nešto moglo i odraditi preko dobrog advokata.
Znači prva adresa ti je registar zaloga u Ponedjeljak.
Jbga Žao mi je
-
milojicabrzi
#3 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Za ovakvo nesto, jos nisam cuo.
Mislim da si ti u tom slucaju savjesni kupac i da banka moze goniti samo toga koji je stavio zalog.
Upravo zbog toga auta sa leasinga se ne mogu prodavati i mijenjati vlasnistvo dok se ne otplate.
Svasta covjek sazna u svakodnevnoj pravnoj praksi u BiH
Mislim da si ti u tom slucaju savjesni kupac i da banka moze goniti samo toga koji je stavio zalog.
Upravo zbog toga auta sa leasinga se ne mogu prodavati i mijenjati vlasnistvo dok se ne otplate.
Svasta covjek sazna u svakodnevnoj pravnoj praksi u BiH
- Ivo Lola
#4 Re: Kupio sam auto pod zalogom
postavljam ovde pitanja jer je nedjelja, a sutra cu ja advokatu u svakom slucaju
zalog je unesen u registar zaloga, tako su mi rekli u banci
ali zar ne postoji neko ko je odgovoran za to sto je auto pod teretom kruzilo trzistem ?
cuo sam da je greska banke sto taj zalog nije unesen u saobracajnu, i da je to eventualno moja sansa ?
ali zar ne postoji neko ko je odgovoran za to sto je auto pod teretom kruzilo trzistem ?
cuo sam da je greska banke sto taj zalog nije unesen u saobracajnu, i da je to eventualno moja sansa ?
- O'zone
- Globalni moderator
#5 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Koliko sam vidio nije obaveza da se unese u saobraćajnu da je vozilo pod teretom zaloga.Ivo Lola wrote:postavljam ovde pitanja jer je nedjelja, a sutra cu ja advokatu u svakom slucaju
- Ivo Lola
#6 Re: Kupio sam auto pod zalogom
pa jel moguce da je zakon tako primitivan da ne postoji nigdje zastita eventualnog kupca stvari koja je pod zalogom, a koji kupovinu ostvari bez znanja o zalogu ?
evo naso sam nesto slicno
http://www.harmonius.org/sr/pravni-izvo ... lozima.pdf
"Okvirni zakon o zalozima"
7.Prava savjesnog kupca, Član 31.
Savjestan kupac, koji u dobroj vjeri kupi stvar na prodaji u skladu s članom 29. ovog zakona i stekne posjed stvari, pribavlja vlasništvo na stvari oslobođeno od bilo kakvih tereta, bez obzira da li je prodavac ispunio uslove uređene ovim zakonom.
eh sad član 29. je previše obiman da ga kopiram, pa bi vas zamolio da njega pogledate na linku koji sam ostavio gore
Savjestan kupac, koji u dobroj vjeri kupi stvar na prodaji u skladu s članom 29. ovog zakona i stekne posjed stvari, pribavlja vlasništvo na stvari oslobođeno od bilo kakvih tereta, bez obzira da li je prodavac ispunio uslove uređene ovim zakonom.
eh sad član 29. je previše obiman da ga kopiram, pa bi vas zamolio da njega pogledate na linku koji sam ostavio gore
- O'zone
- Globalni moderator
#7 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Ovdje se govori o prodaji na aukciji od strane banke koliko vidim i da onaj ko kupi založeno od njih je oslobođen svih tereta. Ovo se ne odnosi na prodaju založene imovine od osobe kojaje je je založila trećem licu.Ivo Lola wrote:pa jel moguce da je zakon tako primitivan da ne postoji nigdje zastita eventualnog kupca stvari koja je pod zalogom, a koji kupovinu ostvari bez znanja o zalogu ?
Mislim nagađamo ovdje imat ćeš najpotpuniju informaciju od advokata sutra.
-
zrakomlat
#8 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Po ugovoru između banke i toga koji je stavio auto kao zalog, vjerovatno stoji da on to auto ne smije prodati dok traje kredit. A on ga je prodao. Ti si ga kupio, a nisi znao, niti si mogao znati. Po meni, uz advokata, tebi vozilo neće biti oduzeto.
MUP bi trebao imati uvid u vlasništvo nad autom, jer je i taj registar zaloga državna ustanova.
Jbg, tvoje ime je na vlasničkoj knjižici, ti si vlasnik auta.
Ne znam, ovo pišem po nekoj svojoj logici, ne tvrdim da sam u pravu.
Osim advokata, otiđi i u MUP koji ti je izdao vlasničku i saobraćajnu knjižicu na tvoje ime, raspitaj se i tamo, a i u tu banku.
Sretno, i javi sutra šta su ti rekli, baš me zanima, čudna situacija.
MUP bi trebao imati uvid u vlasništvo nad autom, jer je i taj registar zaloga državna ustanova.
Osim advokata, otiđi i u MUP koji ti je izdao vlasničku i saobraćajnu knjižicu na tvoje ime, raspitaj se i tamo, a i u tu banku.
- Drvosjeca iz Dejcica
#9 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Katastrofa. Majke mi nisu normalni, samo otimaju od poštenih ljudi. U ovom jebenom sistemu najgore biti pošten.
- Drvosjeca iz Dejcica
#10 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Ima logike ali da li pravo to tako gleda pitanje je. Po meni banka bi trebala tužiti ugovornu stranu a ne kupca koji je pošteno kupio stvar za koju su se oni trebali pobrinuti da bude zaštičena. Kao recimo leasing.zrakomlat wrote:Po ugovoru između banke i toga koji je stavio auto kao zalog, vjerovatno stoji da on to auto ne smije prodati dok traje kredit. A on ga je prodao. Ti si ga kupio, a nisi znao, niti si mogao znati. Po meni, uz advokata, tebi vozilo neće biti oduzeto.
- Ivo Lola
#11 Re: Kupio sam auto pod zalogom
i ne znam sto ne ganjaju naplatu duga od njega preko ostale imovine koju ima...
- O'zone
- Globalni moderator
#12 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Pa ako je založnim ugovorom definisano da je to vozilo imovina na koju se daje kredit i po tome uneseno u registra zaloga, normalno je da će ga ganjati samo za vozilo.Ivo Lola wrote:i ne znam sto ne ganjaju naplatu duga od njega preko ostale imovine koju ima...
- Ivo Lola
#13 Re: Kupio sam auto pod zalogom
bilo bi normalno da je to vozilo jos uvijek njegovo
u ovakvim okolnostima to nije normalno
kredit su dali covjeku a ne vozilu, to sto se nisu osigurali da to vozilo ostane njegovo dok ne izmiri kredit, to je njihova greska ili greska sistema
u ovakvim okolnostima to nije normalno
kredit su dali covjeku a ne vozilu, to sto se nisu osigurali da to vozilo ostane njegovo dok ne izmiri kredit, to je njihova greska ili greska sistema
- Magarece_godine
#14 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Ivo Lola, ti si čist ko suza. Banka je tu kriva a oni će uraditi sve da dođu do izgubljenog. Zato obavezno advokat. Sretno i ne sikiraj se. Javi nam sta je bilo.
- Ivo Lola
#15 Re: Kupio sam auto pod zalogom
hvala na podrsci, javicu svakako sta se desilo
ako jos neko sazna bilo sta konkretno sto moze biti od pomoci, neka javi, bio bi zahvalan
ako jos neko sazna bilo sta konkretno sto moze biti od pomoci, neka javi, bio bi zahvalan
-
senci-071
#16 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Spusti cijenu i prodaj auto i riješena stvar.
- O'zone
- Globalni moderator
#17 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Ima jošZAŠTITA ZALOŽNOG PRAVA
Za zaštitu prava namiranje iz vrijednosti založenog objekta, založni vjerovnik na raspolaganju ima založnu tužbu (actio pigneraticia) kod pignusa. Kod hipoteke je to hipotekarna tužba (actio hypotecaria).
Tužbeni zahtjev usmjeren je na namirenje vjerovnikovog potraživanja prodajom zaloga.
Pasivno je legitimiran vlasnik založene stvari, bez obzira da li je on istovremeno i založni dužnik. Vlasnik zaloga, ako nije istovremeno i osobni dužnik, ne može tražiti da se vjerovnik najprije namiri od osobnog dužnika. Obje tužbe su nezastarive. Zastari podliježu meĎusobna potraživanja zalogodavca i zalogoprimca za naknadu štete zbog pogoršanja stvari, odnosno troškova zbog poboljšanja stvari. Rok zastare je 1 godina od dana kad je založena stvar vraćena. Založni vjerovnik može tražiti predaju zaloga i od svake treće osobe, putem tužbe vindicatio pignoris, koja je slična reivindikaciji a može se upotrijebiti samo kod pignusa.
Šta znači gubitak posjeda? Jel se to odnosi na prodaju? Vjerovatno, ali opet buni dio gdje vjerovnik može uzeti stvar i od trećeg lica.PRESTANAK ZALOŽNOG PRAVA Založno pravo može prestati:
1. Prestankom potraživanja;
2. Odricanjem. Za prestanak hipoteke potrebna je pisana izjava hipotekarnog vjerovnika data kod nadležnog državnog organa (u pravilu suda koji vodi javnu knjigu gdje je upisana hipoteka). Kod pokretne stvari, založno pravo prestaje izjavom o odricanju ili povratom založene stvari zalogodavcu.
3. Propašću zaloga. U ovom slučaju založno pravo trebalo bi preći na svotu novca koju vlasnik ostvavri na ime osiguranja ili naknade štete za propalu stvar;
4. Sjedinjenjem (confusio) vlasnika založene stvari i založnog vjerovnika u istoj osobi;
WWW.BH-PRAVNICI.COM
32 WWW.BH-PRAVNICI.COM
5. Izvršnom prodajom zaloga;
6. Gubitkom posjeda založene pokretne stvari. Založno pravo ponovo nastaje kad vjerovnik vrati posjed stvari
-
zrakomlat
#18 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Mislim da se ovo podvučeno odnosi na "žiranta", a ne na vlasnika tipa Ive Lole. Ono, ti uzmeš kredit, a ja svoje auto dajem u zalog kao garanciju povrata kredita, umjesto administrativne zabrane i slično. Pa sam ja vlasnik založne stvari, i ne mogu tražiti od banke da se prvo namiri od dužnika, jer sam i ja garancija. E sad, ako ja to auto prodam Loli, banka tuži mene, a ne Lolu.O'zone wrote:Ima jošZAŠTITA ZALOŽNOG PRAVA
Za zaštitu prava namiranje iz vrijednosti založenog objekta, založni vjerovnik na raspolaganju ima založnu tužbu (actio pigneraticia) kod pignusa. Kod hipoteke je to hipotekarna tužba (actio hypotecaria).
Tužbeni zahtjev usmjeren je na namirenje vjerovnikovog potraživanja prodajom zaloga.
Pasivno je legitimiran vlasnik založene stvari, bez obzira da li je on istovremeno i založni dužnik. Vlasnik zaloga, ako nije istovremeno i osobni dužnik, ne može tražiti da se vjerovnik najprije namiri od osobnog dužnika. Obje tužbe su nezastarive. Zastari podliježu meĎusobna potraživanja zalogodavca i zalogoprimca za naknadu štete zbog pogoršanja stvari, odnosno troškova zbog poboljšanja stvari. Rok zastare je 1 godina od dana kad je založena stvar vraćena. Založni vjerovnik može tražiti predaju zaloga i od svake treće osobe, putem tužbe vindicatio pignoris, koja je slična reivindikaciji a može se upotrijebiti samo kod pignusa.
Šta znači gubitak posjeda? Jel se to odnosi na prodaju? Vjerovatno, ali opet buni dio gdje vjerovnik može uzeti stvar i od trećeg lica.PRESTANAK ZALOŽNOG PRAVA Založno pravo može prestati:
1. Prestankom potraživanja;
2. Odricanjem. Za prestanak hipoteke potrebna je pisana izjava hipotekarnog vjerovnika data kod nadležnog državnog organa (u pravilu suda koji vodi javnu knjigu gdje je upisana hipoteka). Kod pokretne stvari, založno pravo prestaje izjavom o odricanju ili povratom založene stvari zalogodavcu.
3. Propašću zaloga. U ovom slučaju založno pravo trebalo bi preći na svotu novca koju vlasnik ostvavri na ime osiguranja ili naknade štete za propalu stvar;
4. Sjedinjenjem (confusio) vlasnika založene stvari i založnog vjerovnika u istoj osobi;
http://WWW.BH-PRAVNICI.COM
32 http://WWW.BH-PRAVNICI.COM
5. Izvršnom prodajom zaloga;
6. Gubitkom posjeda založene pokretne stvari. Založno pravo ponovo nastaje kad vjerovnik vrati posjed stvari
- Ivo Lola
#19 Re: Kupio sam auto pod zalogom
hvala o zone
odprilike je ista logika kod svih nas, a zakon bi valjda trebao da bude logican
nemam sta drugo nego se uzdat u to
odprilike je ista logika kod svih nas, a zakon bi valjda trebao da bude logican
nemam sta drugo nego se uzdat u to
- O'zone
- Globalni moderator
#20 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Mislim i meni je nelogično da evo nakon cca dva sata ne mogu još uvijek da nađem zloupotrebu zaloga odnosno koja je praksa kad založni dužnik proda stvar koja je predmet zaloga bez znanja založnog vjerovnika, doduše i nisam pravnik (pokušaj od pravnika
) pa vjerovatno gledam u pogrešnom zakonu. Logično bi bilo da je objašnjeno u zakonu o zalozima.
- Ivo Lola
#21 Re: Kupio sam auto pod zalogom
hehe ti se pravo zado, hvala opet na tome 
sutra cu kod advokata pa javim ovde cim prije
sutra cu kod advokata pa javim ovde cim prije
- O'zone
- Globalni moderator
#22 Re: Kupio sam auto pod zalogom
A jbga na poslu a Nedjelja, nije baš neka gužva 
- ranger
#23 Re: Kupio sam auto pod zalogom
a jebo te, ne kontam kakva je to logika, da banka ide tebi, a ne prvom vlasniku?
il je bošnjačka logika u pitanju: sistem evidencije funkcionise kad dodje mak na konac, a kad se rađa problem tad ne funkcionise...
sta hocu reci: kad je tamo neki majmun prodavao auto a nije smio, niko se nije ni poceso, ni banka, ni MUP, ni registar, ni klinac palac.. a sad kad hoce da rade plijenidbu odma funkcionise sistem, MUP odmah nasao trenutnog vlasnika... (how the fuck?) lege artis, auto je jos kod prvog vlasnika.. sta da ga je prodo u dijelove? hodali bi po bosni i skidali ljudima blatobran, turbinu i td... mislim... ?!
pajdo nek ti je Bog na pomoci... il sto neko rece, spusti cijenu i pijaca.
il je bošnjačka logika u pitanju: sistem evidencije funkcionise kad dodje mak na konac, a kad se rađa problem tad ne funkcionise...
sta hocu reci: kad je tamo neki majmun prodavao auto a nije smio, niko se nije ni poceso, ni banka, ni MUP, ni registar, ni klinac palac.. a sad kad hoce da rade plijenidbu odma funkcionise sistem, MUP odmah nasao trenutnog vlasnika... (how the fuck?) lege artis, auto je jos kod prvog vlasnika.. sta da ga je prodo u dijelove? hodali bi po bosni i skidali ljudima blatobran, turbinu i td... mislim... ?!
pajdo nek ti je Bog na pomoci... il sto neko rece, spusti cijenu i pijaca.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#24 Re: Kupio sam auto pod zalogom
pa majku mu i na ovo moras misliti kad kupujes
advokat i udri...treba tuziti i ostale u procesu
prodaj auto u crnu goru
fakat nisam pametan jbt sta se radi
advokat i udri...treba tuziti i ostale u procesu
prodaj auto u crnu goru
fakat nisam pametan jbt sta se radi
- O'zone
- Globalni moderator
#25 Re: Kupio sam auto pod zalogom
Zakon o stvarnim pravima Član 111.
Stav 5. kaže da ako je upisano u registar zaloga zakon smatra da si znao bez obzira što si vozilo kupio od osobe koja nije stvarni vlasnik jer nikad nije zakonski ni mogla postati zato što je vlasnik prije nje tu stvar upisao kao zalog.
Sad i kad auto kupuješ moraš unajmit privatnog detektiva da sazna sve o vlasniku i vozilu jer bi se moglo desit da ti ga uzme banka, bivša žena, da je nerješena ostavinska rasprava ili da je lihvarski pokriven a možda već negdje ukraden
Jbga i po ovome si donjiSticanje od nevlasnika
Član 111.
(1) Ko je u dobroj vjeri stekao samostalnu državinu pokretne stvari na osnovu teretnog pravnog posla zaključenog radi sticanja prava svojine,
od lica koje nije vlasnik, stekao je svojinu te stvari.
(2) Sticalac iz stava 1. ovoga člana stekao je svojinu stvari u trenutku sticanja samostalne državine, ako mu je stvar predana u neposrednu državinu ili se već odranije nalazi kod njega. Ako mu je stvar predana u samostalnu državinu samom izjavom volje, on će pravo svojine steći tek kad mu stvar bude predana u neposrednu državinu.
(3) Sticalac je bio u dobroj vjeri ako u trenutku zaključenja pravnog posla, a i u trenutku primanja neposredne državine nije znao, niti je s obzirom na okolnosti mogao znati da stvar ne pripada otuđiocu.
(4) Odredba stava 1. ovoga člana ne primjenjuje se ako je stvar njezinom vlasniku ili licu putem koje je on držao bila ukradena, ili ju je izgubio, odnosno zagubio; osim u pogledu sticanja gotovog novca, hartija od vrijednosti na donosioca ili na javnoj licitaciji.
(5) Prava trećih koja terete pokretnu stvar prestaju sticanjem svojine od lica kome stvar ne pripada. Ne prestaju ona prava trećih za koja je sticalac znao da postoje ili je to mogao znati u času kad je sticao svojinu. Smatra se da je sticalac znao da postoji založno pravo ako je upisano u registar zaloga.
(6) Ne prestaju ona prava trećih lica za koja je sticalac znao ili mogao znati da postoje u trenutku sklapanja ugovora o prenosu prava svojine. Smatra se da je sticalac znao da postoji založno ili neko drugo pravo ako je o postojanju tog prava mogao saznati
uvidom u odgovarajući javni registar. Navedena presumpcija ne važi ako je prodavac u okviru svog redovnog poslovanja stavio stvar u promet.
Sad i kad auto kupuješ moraš unajmit privatnog detektiva da sazna sve o vlasniku i vozilu jer bi se moglo desit da ti ga uzme banka, bivša žena, da je nerješena ostavinska rasprava ili da je lihvarski pokriven a možda već negdje ukraden