Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- Rockefeller
#26 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
ABd još malo i vani. Nemam više ovdje šta tražit'.
- Hajvan
#27 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Sretno.
ljubim ti profilnu sliku
ljubim ti profilnu sliku
- Rockefeller
#28 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Hajvan wrote:Sretno.
ljubim ti profilnu sliku
-
uzmimerikardo
#29 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Nigdje ne mrdamo, ovakve lindohane i slobode nema nigdje, e sad ima depresivaca koji su mnoogo nezadovoljni i onda kada imaju sve potaman pa kontaju da im nesto nedostaje...
Prvo preljepa drzava, malo isfurajte u prirodu relax sto bi rekli pa ko voli setnja, biciklo, rostilj.More pod nosom, planine pod nosom ne treba nesto puno para za solidan zivot ako se ima malo mozga moze se zaraditi i vise, evo imaju i nove tehnologije pa bar na tom polju ima posla koliko hoces a svijet citav ti trziste.ne vidim da bih bio sretan rintati za kakvog debelog disciplinovanog svabu od jutra do mraka da bih na kraju imao lovu koju nemam vremena trositi...ovako laganini slobodarski malo se druzimo zezamo i uzivamo u zivotu i mislim da se uz malo truda ovde moze imati bolji kvalitet zivota nego vani (dodushe sve ovisi ko sta zeli i ocekuje od zivota).
Ovde svi vide krivca u drzavi i nekom drugom, sistem, uhljebi tralala ali bogami malo ko da mrdne pa da sebe preispita gdje sam sta sam, sta mogu napraviti da mi bude bolje.Ima zivota i bez kladionice teletexta i kukanja....helem sretno vam bilo
Prvo preljepa drzava, malo isfurajte u prirodu relax sto bi rekli pa ko voli setnja, biciklo, rostilj.More pod nosom, planine pod nosom ne treba nesto puno para za solidan zivot ako se ima malo mozga moze se zaraditi i vise, evo imaju i nove tehnologije pa bar na tom polju ima posla koliko hoces a svijet citav ti trziste.ne vidim da bih bio sretan rintati za kakvog debelog disciplinovanog svabu od jutra do mraka da bih na kraju imao lovu koju nemam vremena trositi...ovako laganini slobodarski malo se druzimo zezamo i uzivamo u zivotu i mislim da se uz malo truda ovde moze imati bolji kvalitet zivota nego vani (dodushe sve ovisi ko sta zeli i ocekuje od zivota).
Ovde svi vide krivca u drzavi i nekom drugom, sistem, uhljebi tralala ali bogami malo ko da mrdne pa da sebe preispita gdje sam sta sam, sta mogu napraviti da mi bude bolje.Ima zivota i bez kladionice teletexta i kukanja....helem sretno vam bilo
-
HM 2011
#30 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Meni nije jasna priča o nostalgiji, nedostatku društva i domovine - možda je to zato što nikada nisam bio vani......
Volio bih da to otkrijem da se dobro oparim u inozemstvu i da vidim ima li uopšte te nostalgije za domovinom, za društvom ovakvo kakvo je, za dijalogom u BiH, argumentovanom razmjenom mišljenja u društvu u BiH, činjenicama u BiH, istini i lažima u BiH, predrasudama u BiH........
Ubi bene ibi patria ("Homeland is where it (life) is good"; lit. where good, there fatherland). This latter expression in turn reminds of a verse (Teucer, fr. 291) of the Roman tragic poet Marcus Pacuvius (ca. 220–130 BC) quoted by Cicero (106 BC–43 BC): Patria est ubicumque est bene (45 BC, Tusculanae Disputationes V, 108).
Volio bih da to otkrijem da se dobro oparim u inozemstvu i da vidim ima li uopšte te nostalgije za domovinom, za društvom ovakvo kakvo je, za dijalogom u BiH, argumentovanom razmjenom mišljenja u društvu u BiH, činjenicama u BiH, istini i lažima u BiH, predrasudama u BiH........
Ubi bene ibi patria ("Homeland is where it (life) is good"; lit. where good, there fatherland). This latter expression in turn reminds of a verse (Teucer, fr. 291) of the Roman tragic poet Marcus Pacuvius (ca. 220–130 BC) quoted by Cicero (106 BC–43 BC): Patria est ubicumque est bene (45 BC, Tusculanae Disputationes V, 108).
- sadie_forever
#31 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
6700 mjesecno,ali cijene,porez ovo ono?HM 2011 wrote:Evo baš je ista tema na zabranjenom forumu ali aspekt Ljekari koji putuju iz države...
zarađuju oko 6,700 EUR mjesečno....![]()
A nostalgija i tako dalje - za nostalgiju treba nešto što te veže - mene veže posao i porodica i šira familija osim šire familije sve nosim sa sobom.....
Ima nešto što se zove život - a za život treba love....
I onda tamo negdje sa 65 se vratiti u BiH i nakon danke Deuchland fola reći e jesam se zeznuo što sam otišao vani i fino penzijica ili 5x životni standard ovoga u BiH....
-
Sunny-7
#32 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Kad neko zna zivjeti zivot.uzmimerikardo wrote:Nigdje ne mrdamo, ovakve lindohane i slobode nema nigdje, e sad ima depresivaca koji su mnoogo nezadovoljni i onda kada imaju sve potaman pa kontaju da im nesto nedostaje...
-
FreakyStyley
#33 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Cuj moda...Boze dragi. 
- Edin H.
#34 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pustite se vi plata ljekarima, IT strucnjacima ili advokatima (sto niko ko je odrastao i skolovao se u BiH ne moze postati, jer je taj posao jako oslonjen na jezik). Uzmite u obzir prosjecnu platu, prosjecnog posla u odnosu na cijene, npr. stanovanja, transporta, osiguranja auta npr. itd, pa cete skontati da taj standard i nije bas toliko veci nego u BiH i da cesto ljudi u BiH sebi priuste vise stvari nego dijaspora, ljudi koji manje, vise zive ko biljke, hrane se u Aldiju, ne idu po kafanama, kaficima, koncertima, kinima, utakmicama, a o pozoristu i operisadie_forever wrote:6700 mjesecno,ali cijene,porez ovo ono?HM 2011 wrote:Evo baš je ista tema na zabranjenom forumu ali aspekt Ljekari koji putuju iz države...
A nostalgija i tako dalje - za nostalgiju treba nešto što te veže - mene veže posao i porodica i šira familija osim šire familije sve nosim sa sobom.....
I onda tamo negdje sa 65 se vratiti u BiH i nakon danke Deuchland fola reći e jesam se zeznuo što sam otišao vani i fino penzijica ili 5x životni standard ovoga u BiH....
-
saja_dj
#35 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Sto se tice troskova i nije. Moze se reci, da je haman 1 euro = 1 km mozda i 1 euro = 0.50 km.Edin H. wrote:Pustite se vi plata ljekarima, IT strucnjacima ili advokatima (sto niko ko je odrastao i skolovao se u BiH ne moze postati, jer je taj posao jako oslonjen na jezik). Uzmite u obzir prosjecnu platu, prosjecnog posla u odnosu na cijene, npr. stanovanja, transporta, osiguranja auta npr. itd, pa cete skontati da taj standard i nije bas toliko veci nego u BiH i da cesto ljudi u BiH sebi priuste vise stvari nego dijaspora, ljudi koji manje, vise zive ko biljke, hrane se u Aldiju, ne idu po kafanama, kaficima, koncertima, kinima, utakmicama, a o pozoristu i operisadie_forever wrote:6700 mjesecno,ali cijene,porez ovo ono?HM 2011 wrote:Evo baš je ista tema na zabranjenom forumu ali aspekt Ljekari koji putuju iz države...
I onda tamo negdje sa 65 se vratiti u BiH i nakon danke Deuchland fola reći e jesam se zeznuo što sam otišao vani i fino penzijica ili 5x životni standard ovoga u BiH....da ne govorimo. Zavale se u kredit za neko auto i kucu i onda laganini, pos'o, kuca (sto rece Ekrem Jevric) ili satro prolupali od rata, hodaju po dokrotima, vuku se na socijali, a rade na crno, da bi onda zaslepali neku cifru, koju onda naravno uloze u kucu u BiH, da bi unajmili Srbe da im rade kucu, a oni su gazde, pa im godra
Usluga je sasvim druga prica kod npr zdravstva i transporta... Za skoro iste pare dobijes 100x vise.
Odbijalo ti se za zdravstvno npr. 200-300 eura u njemackoj ili 200-300km u bosni je od novcanog standarda isto, ali uslugu ne mozes porediti. Pa svi opet kod nas idu privatniku a placaju toliko za korumpirano odvratno zdravstvo kakvo jeste.
Za GRASovu mjesecnu placas 50km, svabo 50-100 eura, i opet ne mozes porediti kad stanes kod nas na stanicu i cekas pola sata pa se naredaju 3 tramvaja u fazi raspada vs. modernog gradskog prevoza vani gdje imas android aplikaciju koja te locira i kaze kad iduci autobus/tramvaj stize.
-
Bodkin
#36 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Samo lud, ali bas lud covjek moze porediti zivot vani i kod nas i reci tu je to negdje. Ono bas totalno lud
- Gojeni H
#37 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Svako ko nema posla, zeli da se oproba u necemu drugacijem, da vidi nove krajeve i zemlje, treba da ide.
Za mladog covjeka posebno, ne treba da predstavljaju prepreku price kako je tamo negdje tesko, skupo, ...
Tesko jeste, skupo je stanovanje i usluga, pa sta?
Biti mlad a ne zeljeti upoznati drugacije poglede na svijet, obicaje, i nacin zivota je veci problem.
Problem je sto su Bosanci veliki emotivci. Sve se desava sa nekakvom ljutnjom.
Ljudi svugdje u svijetu emigriraju. Nijemaca i Britanaca je ogroman broj u Americi i na BI. Amerikanci sele za Australiju i BI. Ljudi idu za poslom, parama i nacinom zivota.
Bosanci odlaskom zele nesto da pokazu i dokazu.
Sto se tice nacionalnih evropskih drzava, imigrantima je zaista u vecini ovih zemalja pruzena prilika da rade i zarade. S vremena na vrijeme, neko s ovih prostora bljesne i osvane u nacionalnom parlamentu. Ali, u ovim zemljama stranac nikada nece postati domaci.
Sto se nasih u Americi i Australiji tice, oni su relativno novi, i na nivou "vrijedni kao bjelci, jeftini kao crnci". Ali veoma brzo ce se asimilirati i nece imati s Bosnom nista. Djeca im govore veoma malo ili nikako bosanski jezik. Amerika i Australija s druge strane nisu drzave evropskog tipa i daleko je lakse postati "neko od njih".
Na kraju, postoje ljudi koje sve veze za Bosnu ... roditelji, familija, rodna gruda, osjecaj "svog" ... osjecaj da si "na svom" je nezamjenljiv.
Za mladog covjeka posebno, ne treba da predstavljaju prepreku price kako je tamo negdje tesko, skupo, ...
Biti mlad a ne zeljeti upoznati drugacije poglede na svijet, obicaje, i nacin zivota je veci problem.
Ljudi svugdje u svijetu emigriraju. Nijemaca i Britanaca je ogroman broj u Americi i na BI. Amerikanci sele za Australiju i BI. Ljudi idu za poslom, parama i nacinom zivota.
Sto se tice nacionalnih evropskih drzava, imigrantima je zaista u vecini ovih zemalja pruzena prilika da rade i zarade. S vremena na vrijeme, neko s ovih prostora bljesne i osvane u nacionalnom parlamentu. Ali, u ovim zemljama stranac nikada nece postati domaci.
Sto se nasih u Americi i Australiji tice, oni su relativno novi, i na nivou "vrijedni kao bjelci, jeftini kao crnci". Ali veoma brzo ce se asimilirati i nece imati s Bosnom nista. Djeca im govore veoma malo ili nikako bosanski jezik. Amerika i Australija s druge strane nisu drzave evropskog tipa i daleko je lakse postati "neko od njih".
Na kraju, postoje ljudi koje sve veze za Bosnu ... roditelji, familija, rodna gruda, osjecaj "svog" ... osjecaj da si "na svom" je nezamjenljiv.
- muha_sa
#38 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
za razliku od nas ne treba im viza niti udaja/ženidba za nekog ko ima regularne papire na osnovu kojih ce ostat u željenoj zemlji.Gojeni H wrote:Svako ko nema posla, zeli da se oproba u necemu drugacijem, da vidi nove krajeve i zemlje, treba da ide.
Svi bi se ispalili da je to tako lako, posebno bi se ispalili ovi lezihljebovici koji bi i tamo guzeljali.
slušam neki dan na radiju poziv svim zainteresiranim za uzgoj malina il jagoda da se jave tu i tu--dobit ce zasade presade i strucnu pomoc i zagaran tovan otkup......klinac se iko javio. bolje prodavat devize i grasove kupone neg na zemlji radit.
- hadzinicasa
#39 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ne razumijem cemu toliki animozitet izmedju onih koji bi da idu i onih koji bi da ostanu? Cini mi se da je to rudiment naseg razmisaljanja: moja avlija je citav svijet. Ne vidim zasto bi neko ko vidi izazov u obavljanju nekog drugacijeg posla, ucenju novog jezika, koristenju prilike za novo iskustvo, prosirivanje vlastitih svjetonazora, upoznavanje sa malo drugacijim nacinom zivota bio na bilo koji nacin omalovazavan i stigmatiziran. Pogotovo ako se radi o covjeku koji ima mogucnost izbora (oh, ta prokletinja), mada ce mnogi argumentirati da uvijek postoji mogucnost izbora.
Tako ni onaj ko smatra da takvo sto nije za njega, zadovoljan je onim sto ima, poslom koji radi, mogucnostima koje mu pruza mjesto i vrijeme zivljenja, drustvom u kojem zivi.
Ljudi ne odlaze "jednostavno" jer im je "dobro" ili "lose", ima tu razlicitih faktora koje ce razuman covjek posteno odvagnuti prije donosenja bilo kakve odluke. Isto tako se "dobro mi je" ili "lose mi je" razlikuju od covjeka do covjeka i njegovih standarda, principa, teznji i potreba.
Za one koji nemaju sta da jedu ili se muce... pa hajmo ne pricati o necemu o cemu iskustveno zapravo pojma nemamo, mi internetasi, za pocetak.
Tako ni onaj ko smatra da takvo sto nije za njega, zadovoljan je onim sto ima, poslom koji radi, mogucnostima koje mu pruza mjesto i vrijeme zivljenja, drustvom u kojem zivi.
Ljudi ne odlaze "jednostavno" jer im je "dobro" ili "lose", ima tu razlicitih faktora koje ce razuman covjek posteno odvagnuti prije donosenja bilo kakve odluke. Isto tako se "dobro mi je" ili "lose mi je" razlikuju od covjeka do covjeka i njegovih standarda, principa, teznji i potreba.
Za one koji nemaju sta da jedu ili se muce... pa hajmo ne pricati o necemu o cemu iskustveno zapravo pojma nemamo, mi internetasi, za pocetak.
- muha_sa
#40 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
imam kčerku, zeta i unucad u ŠveCkoj--oboje zaposleni na dobrim mjestima
unucad tamo rodjena--ljubi ih deduka
sad bih otišAo tamo da živim i NIKAD ne bih došAo ni na odmor koliko mi se sve gadi iako sam BIO lud za ovim gradom.
ne bih išao iz ekonomskih razloga--nema govora
dajte mi recept kako otic i ostat tamo, slijedi nagrada
rijetki su koji imaju tu mogucnost i njima svaka cast, naravno da treba otic i samo lud to ne bi iskoristio, al kad pocnu maštat o odlasku ovi koji nemaju ama baš nikakve šanse osim eventualne udaje/ženidbe za papire to je ono o cem ja vazim
sad bih otišAo tamo da živim i NIKAD ne bih došAo ni na odmor koliko mi se sve gadi iako sam BIO lud za ovim gradom.
ne bih išao iz ekonomskih razloga--nema govora
dajte mi recept kako otic i ostat tamo, slijedi nagrada
rijetki su koji imaju tu mogucnost i njima svaka cast, naravno da treba otic i samo lud to ne bi iskoristio, al kad pocnu maštat o odlasku ovi koji nemaju ama baš nikakve šanse osim eventualne udaje/ženidbe za papire to je ono o cem ja vazim
-
Paul F.
#41 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ma ja. Prave patriote će radije sjediti na birou nego raditi vani. Najvažnije je ostati i nipošto ništa ne činiti oko prisvajanja donacija za odbranu jer to nije bitno. Bitno je samo ostati i sjediti.
- muha_sa
#42 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
daj im upustvo kako otic, zaposlit se i ostat tamo-- ako ne citaju ovaj forum i ovu temu ja cu im prenjet pošto dosta raje znam koji bi sad krenuliPaul F. wrote:Ma ja. Prave patriote će radije sjediti na birou nego raditi vani. Najvažnije je ostati i nipošto ništa ne činiti oko prisvajanja donacija za odbranu jer to nije bitno. Bitno je samo ostati i sjediti.
bit ce ti zahvalni do groba
- mousstapha
#43 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Kao sto rece jedan post, samo opusteno raja. Sve je to dio jednog prirodnog procesa, koji uzgred traje puno duze nego se o njemu prica.
Po meni je puno veci problem taj osjecaj kod onih koji ostaju ovdje bilo iz razloga sto su tako odlucili ili zato sto ne postoji nacin da odu. Atmosfera je u drzavi takva, da se kao kuga sire negativne vijesti, a ako se i desi nesto pozitivno u stanju smo da u seknudi nadjemo tri dobra razloga zbog kojih je to ustvari samo jos jedan zajeb i da u pozadini stvari diktira neko ko ima necasne namjere.
Migracije postoje i unutar drzave. Ljudi napustaju manje sredine, najprije zbog studija, kasnije zbog posla, tako da ako u jednom trenutku odluce da idu i u drugu drzavu, vec imaju predstavu kakvo to iskustvo donosi.
Ja bih bio sretniji da se kod nas vise prica o lokalnim migracijama. Zasto je u jednom Gorazdu, Tesnju ili negdje drugo, moguce vidjeti perspektivu, dok je to u drugim sredinama jos uvijek naucna fantastika? Zasto je tezak korak zbog posla iz Sarajeva otici u manji grad?
Po meni je puno veci problem taj osjecaj kod onih koji ostaju ovdje bilo iz razloga sto su tako odlucili ili zato sto ne postoji nacin da odu. Atmosfera je u drzavi takva, da se kao kuga sire negativne vijesti, a ako se i desi nesto pozitivno u stanju smo da u seknudi nadjemo tri dobra razloga zbog kojih je to ustvari samo jos jedan zajeb i da u pozadini stvari diktira neko ko ima necasne namjere.
Migracije postoje i unutar drzave. Ljudi napustaju manje sredine, najprije zbog studija, kasnije zbog posla, tako da ako u jednom trenutku odluce da idu i u drugu drzavu, vec imaju predstavu kakvo to iskustvo donosi.
Ja bih bio sretniji da se kod nas vise prica o lokalnim migracijama. Zasto je u jednom Gorazdu, Tesnju ili negdje drugo, moguce vidjeti perspektivu, dok je to u drugim sredinama jos uvijek naucna fantastika? Zasto je tezak korak zbog posla iz Sarajeva otici u manji grad?
-
paladinka
#44 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Imas na dijaspori puno tema kako se moze oticimuha_sa wrote:daj im upustvo kako otic, zaposlit se i ostat tamo-- ako ne citaju ovaj forum i ovu temu ja cu im prenjet pošto dosta raje znam koji bi sad krenuliPaul F. wrote:Ma ja. Prave patriote će radije sjediti na birou nego raditi vani. Najvažnije je ostati i nipošto ništa ne činiti oko prisvajanja donacija za odbranu jer to nije bitno. Bitno je samo ostati i sjediti.
- hadzinicasa
#45 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Poznajem i one koji zdusno propovijedaju odlazak, a nista ne rade po tom pitanju (ni na sebi, ni za sebe). Zgoda ce babi na vrata. Sama. Samo sto nije.
- muha_sa
#46 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
paladinko draga ja to znam bez teme i foruma---putovao, putujem i krecem se u raji i pricamo i na tu temu.paladinka wrote:Imas na dijaspori puno tema kako se moze oticimuha_sa wrote:daj im upustvo kako otic, zaposlit se i ostat tamo-- ako ne citaju ovaj forum i ovu temu ja cu im prenjet pošto dosta raje znam koji bi sad krenuliPaul F. wrote:Ma ja. Prave patriote će radije sjediti na birou nego raditi vani. Najvažnije je ostati i nipošto ništa ne činiti oko prisvajanja donacija za odbranu jer to nije bitno. Bitno je samo ostati i sjediti.
vidim da cu se iznervirat te vas ostavljam
uputite zainteresovane kako da se ispale a da ne zaglave murije il kakve zabrane ulaska--nek idu regularno-naravno.
pozdravljam vas
- supercali
#47 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Imam pristojan posao i primanja pored redovnog bavim se i privatno pa tu jos zaradim tako da mogu reci da sto se tice finansija solidno zivim al zbog situacije u drzavi zbog politike tih nekih poremecenih vrijednosti ave bise i vise razmisljam da odem
- saiks
#48 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ja da znam jezik,ponesem jos 5000€ i sutra bi otisao. 
-
vryzas
#49 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
O'zone wrote:Ko god može da ide neka ide. Koga god ja mogu savjetovati da ode ja ću ga savjetovati da ode i zaželjeti mu da ima svu sreću u životu i da se nikad više ne okrene prema ovim krajevima pa ni kao turist.
Ja želim da odem. Ne zato što mi je potreba, hvala Bogu nije, nego zato što mi se gadi biti ovdje. Kolotečina, habitat napravljen po mjeri manjine, većina koja bezidejno baulja naokolo od kafića do kladionice kukajući kako im država nije ništa obezbijedila, pesimizam, potpuno iskrivljena slika društva gdje je kriminal OK poštenje levatluk..., etc
Znam bruku neke raje koja je otisla u zadnje 3-4 god. Ljudi u kasnim 20-im, i ranim 30-im uglavnom, neki sa djecom, neki sami, neki sa zenom/curom...vecina je otisla u Njemacku i svi su se snasli.
Nostaligija i ostala sranja
Sa druge strane, Sigmund Freud bi vjerovatno imao dozivotni materijal da napise ponesto o apatiji, inertnosti i letargiji u nasem drustvu.
- ultima_palabra
#50 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
A snaga u jedinstvu, SDA na svim nivoima?HM 2011 wrote:Evo baš je ista tema na zabranjenom forumu ali aspekt Ljekari koji putuju iz države...