Nova Senzacija - podvala
Moderator: anex
- insomnia78
#26 Re: Nova Senzacija - podvala
Pa o tome su trebali razmisljati prije nego su mu prodali firmu
- hashishar_3rd
#27 Re: Nova Senzacija - podvala
Ovo da se manje kupovao Jamnica Sensation je 100% tačno, prošle godine su u Tz donirali velike količine Jamnica Sensationa kojem je rok trajanja isticao za par dana.Thorgerson wrote:A ti ocito imas dioptriju.
Jeste podvala. Zasto su ranije imali drugaciji dizajn ambalaze, a sada imaju isti?
Jel mislis da je neko prije uzimao Jamnicu Sensation? Jesi je ti ikada uzeo? Jesi znao da postoji uopste?
Ne. Skontali su, posto nase niko ne uzima, fino cemo napravit isto pakovanje i tusit glupim bosnjama.
- JThomas
#28 Re: Nova Senzacija - podvala
evo, sa ovim si sve sam rekao. piše ti, ti ne čitaš i - podvala. jelde.A vidim raja masovno uzima, niko ne gleda sta pise. Gledas samo da pise Sensation.
- Thorgerson
#29 Re: Nova Senzacija - podvala
Jesi mi pametan.JThomas wrote:evo, sa ovim si sve sam rekao. piše ti, ti ne čitaš i - podvala. jelde.A vidim raja masovno uzima, niko ne gleda sta pise. Gledas samo da pise Sensation.
Pa pogledaj font kojim su napisali Jamnica i Kiseljak. Font 12, a natpis Sensation font 70.
I naravno da nisam ni gledao, znam da Kiseljak pravi Sensation. Ali eto kupio prvi put i prvi put se desi da kupim bas od Jamnice. I naravno da cu sad paziti. Sta ti svaki proizvod u atom pregledas kad kupujes?
- Thorgerson
#30 Re: Nova Senzacija - podvala
Pa naravno, ja ne pamtim da sam ikada vidio ikoga da je ikada uzeo Sensation od Jamnice u marketu. I inace tih je artikala bilo malo, jer se nisu prodavali. Po kaficima uopste nije bilo Jamnice Sensation, sigurno ce se i sada to promjeniti.hashishar_3rd wrote:Ovo da se manje kupovao Jamnica Sensation je 100% tačno, prošle godine su u Tz donirali velike količine Jamnica Sensationa kojem je rok trajanja isticao za par dana.Thorgerson wrote:A ti ocito imas dioptriju.
Jeste podvala. Zasto su ranije imali drugaciji dizajn ambalaze, a sada imaju isti?
Jel mislis da je neko prije uzimao Jamnicu Sensation? Jesi je ti ikada uzeo? Jesi znao da postoji uopste?
Ne. Skontali su, posto nase niko ne uzima, fino cemo napravit isto pakovanje i tusit glupim bosnjama.
A sad su ih pune police, pola Jamnica Sensation pola Kiseljak Sensation. Narvno bosnjama je to isto, evo 10 postova objasnjavas kako nije isto, al isto je to njima, kazu isti vlasnik.
Last edited by Thorgerson on 15/05/2015 15:10, edited 1 time in total.
-
Gandra_1
#31 Re: Nova Senzacija - podvala
Ovo je prije svega marketinski potez da se izgradi zaseban brend, koji se nece toliko vezani ni za Kiseljak ni za Jamnicu... I ranije se na policama mogla naci Jamnica Sensation, jer u jednom periodu Kiseljak proizvodnim kapacitetima nije mogao da zadovolji potraznju na trzistu...
Uvijek postoji i mogucnost da ce se taj brend nekad i prodati, a ko kaze da Todoric ne moze prodati i cijeli Sarajevski Kiseljak... Ja koliko sam upoznat taj isti Todoric da nije na vrijeme kupio Sarajevski Kiseljak, ta firma bi bila kao i vecina u drzavi pred raspadom, jer je covjek ulozio novac u modernizaciju fabrike, tako da ako nista zaposljava domacu radnu snagu i placa poreze ovoj drzavi...
Uvijek postoji i mogucnost da ce se taj brend nekad i prodati, a ko kaze da Todoric ne moze prodati i cijeli Sarajevski Kiseljak... Ja koliko sam upoznat taj isti Todoric da nije na vrijeme kupio Sarajevski Kiseljak, ta firma bi bila kao i vecina u drzavi pred raspadom, jer je covjek ulozio novac u modernizaciju fabrike, tako da ako nista zaposljava domacu radnu snagu i placa poreze ovoj drzavi...
- JThomas
#32 Re: Nova Senzacija - podvala
ne pregledam. ali se ni ne žalim na "podvalu" ako nešto uredno piše, a ja nisam pročitao.
- Thorgerson
#33 Re: Nova Senzacija - podvala
Pa upravo tako. A mi mozemo pomoci tako sto kupujemo prozvode te fabrike. Ako ih ne kupujes, on ce stavit katanac. Ako kupujes i ako ide, nece.Gandra_1 wrote:Ovo je prije svega marketinski potez da se izgradi zaseban brend, koji se nece toliko vezani ni za Kiseljak ni za Jamnicu... I ranije se na policama mogla naci Jamnica Sensation, jer u jednom periodu Kiseljak proizvodnim kapacitetima nije mogao da zadovolji potraznju na trzistu...
- insomnia78
#34 Re: Nova Senzacija - podvala
Samo sto, po tvome, ispada da on uvozom i podvalama sabotira svoj pogon, koji je kupio i u koji je ulozio pare poslije kupovineThorgerson wrote:Pa upravo tako. A mi mozemo pomoci tako sto kupujemo prozvode te fabrike. Ako ih ne kupujes, on ce stavit katanac. Ako kupujes i ako ide, nece.Gandra_1 wrote:Ovo je prije svega marketinski potez da se izgradi zaseban brend, koji se nece toliko vezani ni za Kiseljak ni za Jamnicu... I ranije se na policama mogla naci Jamnica Sensation, jer u jednom periodu Kiseljak proizvodnim kapacitetima nije mogao da zadovolji potraznju na trzistu...
- babaroga1x
#35 Re: Nova Senzacija - podvala
Agrokor kupuje Kiseljak 2000-godine, Jamnica kreće sa Sky kolom 2002-godine... podatke od prije nisam mogao naći.Thorgerson wrote:Ako se ne varam Sky Cola je BH brend. Dakle, nije Todoric nikakvu proizvodnju 'odnio' u BiH? Ne kontam, gdje se to prije proizvodila Sky Cola?babaroga1x wrote:Mogu ja odgovoriti iz Zagreba?
A zašto je agrokor kupio brend Sky cole, odnio proizvodnju u Bosnu (kiseljak) i sad kamionima vozi tu sky colu po čitavoj Hrvatskoj, stavlja hladnjake pred svaki kiosk tiska i puni ih s sky colom? Zašto to ne prizvodi u Zagrebu?
Zašto agrokor ulaže u tvornicu u bosni, zapošljava ljude tamo, neki tamo ludi certifikati kvlaitete itd itd?
Možda zato što su odlučili da će svaka tvornica imati svoj brend, a neće u svakoj tvornici proizvoditi 300 stvari.. ovako mu jeftinije prevoziti proizvode, nego svakih sat vremena gasiti proizvodnu linju, prati strojeve, ponovo pokretati liniju...
Ako se već hoćeš buniti, buni se što se Milka čokolada ne proizvodi u Bosni, a ima tvrnica slatkiša po Bosni (Mira iz prijedora, čini mi se u vasništvu Kraša)...
Baba
Nemam ja problem s tim da neko dovlaci proizvode od bilo gdje.
Ali zasto se potura ista ambalaza - iduci logikom nek se misli da je domace - a ti kupis to i ispadne da je proizvedeno negdje drugo.
Sto cu se buniti za Milku. Milka se proizvodi gdje se proizvodi i ko god da je pravi opet ostaje isti brend, ime se ne mijenja. Nigdje na Milka cokoladama ne pise iznad bubam Austria Milka, Poljska Milka itd. Pise Milka i kraj price. Ovdje to nije slucaj. Imas Kiseljak Sensation i Jamnica Sensation.
Znači ili je jaminica prebacila proizvodnju sky kole u kiseljak
Ili je Agrokor kupio Sky kolu i prebacio sve u jamnicu pa u kiseljak...
Sky kola nije bih proizvod pa se proizvodi u Kiseljaku... kužiš? i nitko ne vrišti zbog toga, fuj bosansko, dapače, ljudi je kupuju... meni se isto svidja... ja kupujem ono nšto mi se svijda, a ne ono što piše ko je prizoveo...
Što se ambalaže tiče, zašto bi imao različitu ambalažu? Dužan je jedino navesti gdje je što prizvedeno... dapače, piše ti i većim slovima nego na milki, gdje je font 6 ili sedam... pa ćeš vidjeti da čokolade na našem tržištu dolaze iz poljske, rumunjske ili odakle već, ali ne iz njemačke
- zateznistub
#36 Re: Nova Senzacija - podvala
Ne sjecam se dobro, ali je neki "cola" proizvod bio i prije rata a definitivno je bio kiseljakov...
e sad, kako se tacno zvao ne se sjecam
e sad, kako se tacno zvao ne se sjecam
- Thorgerson
#37 Re: Nova Senzacija - podvala
Vidi, nemoj me pogresno shvatiti, ali lako je vama govoriti kad imate razvijenu kupovnu svijest, pa ono sta ima veze da se nadje i neki strani proizvod. Vi imate veoma kvalitetnih domacih brendova, super kvalitetnih. Mi evo nemamo kako treba cokolade. Ja ne znam eto koju domacu cokoladu da kupim, mi je nemamo. Da mozes reci ono da je kvalitetna. Ti kod nas kad udjes u market, moras lupom traziti domaci proizvod, kod vas to nije slucaj.babaroga1x wrote: Agrokor kupuje Kiseljak 2000-godine, Jamnica kreće sa Sky kolom 2002-godine... podatke od prije nisam mogao naći.
Znači ili je jaminica prebacila proizvodnju sky kole u kiseljak
Ili je Agrokor kupio Sky kolu i prebacio sve u jamnicu pa u kiseljak...
Sky kola nije bih proizvod pa se proizvodi u Kiseljaku... kužiš? i nitko ne vrišti zbog toga, fuj bosansko, dapače, ljudi je kupuju... meni se isto svidja... ja kupujem ono nšto mi se svijda, a ne ono što piše ko je prizoveo...
Što se ambalaže tiče, zašto bi imao različitu ambalažu? Dužan je jedino navesti gdje je što prizvedeno... dapače, piše ti i većim slovima nego na milki, gdje je font 6 ili sedam... pa ćeš vidjeti da čokolade na našem tržištu dolaze iz poljske, rumunjske ili odakle već, ali ne iz njemačke
Mi to nemamo. Kontas. I necemo ih ni imati ako nastavimo kupovati strano.
I sta mene briga cije je, ja mlijeko cu kupit domace, necu ni srbijansko, ni slovenacko, ni hrvatsko, ne jer nesta imam protiv nekoga, nego hocu domace. Ne vidim tu nista lose.
Sarajevski Kiseljak je domaci. Vlasnik jeste Todoric, ali ta firma placa ovdje poreze, placa ovdje doprinose itd. Pa i profit koji se ostvari, ovdje moraju platit porez na na taj profit. I ja cu kupovati domaci Sensastion, proizveden u Kiseljaku. E sad meni neko hoce da poturi, pod istim dizajnom ambalaze isti proizvod, ali proizveden u Hrvatskoj. Opet kazem, isto kao i sa mlijekom, ja nemam nista protiv bilo koga, ali radi se o tome da mi privredu nikad necemo razviti ako budemo kupovali strane proizvode.
-
bumerangss
#38 Re: Nova Senzacija - podvala
Jeste isti vlasnik ali nisu isti radnici! Ako proizvodi Jamnica a ne Kiseljak onda vecina tih para ide iz BiH u Hr za njihove budzete i za plate radnika u Jamnici a radnici u Kiseljaku ce na biro!insomnia78 wrote:Svakako isti vlasnik
Zato treba kupovati iskljucivo samo sto je proizvedeno u BiH, po mogucnosti da je i firma i vlasnik nas a ako ne onda da je makar proizvedeno u BiH pa makar vlasnik i ne bio BiH drzavljanin, makar ce nasi radnici zaraditi platu a manji dio dobiti ce naravno vlasniku u djep. Npr ako kupimo senzaciju proizvedenu u HR tj od Jamnice i platimo je npr 1,50Km od toga trgovac ima marzu 20ak feninga i PDV 25 feninga a ostatak od marku i nesto ide u HR za platu radnicima i dobit vlasniku a ako kupimo senzaciju proizvedenu u Kiseljaku onda od 1,50KM koliko platimo, 20ak feninga ide trgovcu, 25 feninga ide za PDV, par feninga ide opstini za koncesije, par feninga ide nadam se nasem proizvodjacu flasa, par feninga ide nasoj Elektroptivredi za struju, 40ak feninga ide NASIM radnicima za plate i u NASE fondove za doprinose zdravstveno, penziono... i 30ak feninga ide vlasniku u djep kao cista dobit ali ipak veci dio novca ostane u BiH
- insomnia78
#39 Re: Nova Senzacija - podvala
On plate, koncesije, flase, repromaterijal, struju i ostalo placa prod'o ne prod'o
- babaroga1x
#40 Re: Nova Senzacija - podvala
Ajmo ovako... da agrokor ili coca cola nisu kupili sarajevski kiseljak, koliko bi on danas imao zaposlenih? bi li se on mogao na ovom tržištu boriti sa svojim proizvodima protiv jamnice, pepsija, coca cole, i drugih regionalnih i svjetskih marki? Bi li imao kapitala za obnovu tvornice, ulaganja u nove tehnologije i ostalo?
Ako bi preživio, imao bi danas možda deset posto zaposlenih u odnosu koliko ih danas radi, i distribuirao bi proizvode u sarajevu i okolici.. kao i mnoge male pivovare, lokalni mljekari, mesnice i sl...
za razliku od coca cole, koja može sutra zatvroti tvornice u bosni i hrvatskoj, i sve voziti iz poljske, agrokor ipak ulaže u svoje firme.. to više nisu ni hrvatske ni bosankse ni slovenske firme... i jedna gura drugu...
Ako bi preživio, imao bi danas možda deset posto zaposlenih u odnosu koliko ih danas radi, i distribuirao bi proizvode u sarajevu i okolici.. kao i mnoge male pivovare, lokalni mljekari, mesnice i sl...
za razliku od coca cole, koja može sutra zatvroti tvornice u bosni i hrvatskoj, i sve voziti iz poljske, agrokor ipak ulaže u svoje firme.. to više nisu ni hrvatske ni bosankse ni slovenske firme... i jedna gura drugu...
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#41 Re: Nova Senzacija - podvala
I ja sam ovo primjetio...
Mogu samo da se divim vrhunskim potezima rukovodstva Jamnice i Kiseljaka. Jednim potezom su kreirali i odvojili brend Sensation od Jamnice/Kiseljaka (mogucnost prodaje u buducnosti kao Juicy Staniću) ali i uveli bezbolan nacin plasiranja Jamnicinog Sensationa u BiH jer su boce skoro identicne.
Inace, Sensation je kreirala Jamnica i bio je popularan u Hrvatskoj prije nego sto je uopste Kiseljak poceo s proizvodnjom iste.
Sve sto mozes uraditi je gledati da to bude Kiseljakov proizvod kad kupujes... ako vec hoces domace. Ja sam presao na Emotion, Coca Colinu verziju ove vrste pica.
Mogu samo da se divim vrhunskim potezima rukovodstva Jamnice i Kiseljaka. Jednim potezom su kreirali i odvojili brend Sensation od Jamnice/Kiseljaka (mogucnost prodaje u buducnosti kao Juicy Staniću) ali i uveli bezbolan nacin plasiranja Jamnicinog Sensationa u BiH jer su boce skoro identicne.
Inace, Sensation je kreirala Jamnica i bio je popularan u Hrvatskoj prije nego sto je uopste Kiseljak poceo s proizvodnjom iste.
Sve sto mozes uraditi je gledati da to bude Kiseljakov proizvod kad kupujes... ako vec hoces domace. Ja sam presao na Emotion, Coca Colinu verziju ove vrste pica.
- zateznistub
#42 Re: Nova Senzacija - podvala
Pošto je glupom bošnji draza jamnica koje nije bilo ni u tragovima kad je kiseljak harao sve je moguce!babaroga1x wrote:Ajmo ovako... da agrokor ili coca cola nisu kupili sarajevski kiseljak, koliko bi on danas imao zaposlenih? bi li se on mogao na ovom tržištu boriti sa svojim proizvodima protiv jamnice, pepsija, coca cole, i drugih regionalnih i svjetskih marki? Bi li imao kapitala za obnovu tvornice, ulaganja u nove tehnologije i ostalo?
Da isti taj bošnjo ima imalo svijesti (o domacem, vidis kako jadovi kukaju da ni cokolade nema) satrale bi bosanske vode tu jamnicu i janu do temelja
- Doda37
#43 Re: Nova Senzacija - podvala
Koliko se sjecam najmanje tri godine prijeEntropio wrote:I ja sam ovo primjetio...
- fortaleza
#44 Re: Nova Senzacija - podvala
+2DaffyDuck wrote:+1friskyoreo wrote:Ne razumijem zasto uopste neko daje pare za to umjetno smece....![]()
![]()
Ovakve i slične gazirane napitke ne konzumiram već preko dvije godine.
Jednostavno vrlo vjerojatno veće količine proizvedene u Zagrebu u određenom periodu i prebačene u BiH, u hr koristi brend Jamnice, u BiH Kiseljaka i radi ono što mu je kao privatniku povoljnije.
A ja ću isključivo gledati da kupim svježe mlijeko sa sela, sve ostalo mi je u istom drugoklasnom košu pa bio Milkos ili Zbregov.Thorgerson wrote:Vidi, nemoj me pogresno shvatiti, ali lako je vama govoriti kad imate razvijenu kupovnu svijest, pa ono sta ima veze da se nadje i neki strani proizvod. Vi imate veoma kvalitetnih domacih brendova, super kvalitetnih. Mi evo nemamo kako treba cokolade. Ja ne znam eto koju domacu cokoladu da kupim, mi je nemamo. Da mozes reci ono da je kvalitetna. Ti kod nas kad udjes u market, moras lupom traziti domaci proizvod, kod vas to nije slucaj.
Mi to nemamo. Kontas. I necemo ih ni imati ako nastavimo kupovati strano.
I sta mene briga cije je, ja mlijeko cu kupit domace, necu ni srbijansko, ni slovenacko, ni hrvatsko, ne jer nesta imam protiv nekoga, nego hocu domace. Ne vidim tu nista lose.
Sarajevski Kiseljak je domaci. Vlasnik jeste Todoric, ali ta firma placa ovdje poreze, placa ovdje doprinose itd. Pa i profit koji se ostvari, ovdje moraju platit porez na na taj profit. I ja cu kupovati domaci Sensastion, proizveden u Kiseljaku. E sad meni neko hoce da poturi, pod istim dizajnom ambalaze isti proizvod, ali proizveden u Hrvatskoj. Opet kazem, isto kao i sa mlijekom, ja nemam nista protiv bilo koga, ali radi se o tome da mi privredu nikad necemo razviti ako budemo kupovali strane proizvode.
Što se tiče prerađenih i konzerviranih prehrambenih proizvoda gotovo i ne kupujem one proizvedene u BiH jer ne vidim razloga za to. Jedini način na koji pomažem BiH proizvodnju je što kupujem svježe mlijeko, meso i mliječne proizvode od lokalnog proizvođača sa sela ili neke sadnice povrća i slično jer su to jedine i rijetke stvari što mogu biti kvalitetnije od uvoznih prehrambenih proizvoda. Sve ostalo izbjegavam posebno prerađeno pa tako i "Senzacije".
Zašto uzimati BiH čokoladu kad proizvođač koristi kemijsku supstancu u prahu koja nalikuje na kakaovu mast jer ima istu konzistenciju i okus kad možeš kupiti čokoladni proizvod s pravom kakaovom masnoćom? Lino lada je klasičan prvi primjer i nemam razloga da je uzimam pa sve i da je okus dovoljno blizak i ok, a da je proizvedena u BiH. To je razvijena kupovna svijest jer ipak si to kupio za jesti, a ne zbog patriotizma.
-
stafi
#45 Re: Nova Senzacija - podvala
taman tako. Ja ono ne mogu ni smislii.friskyoreo wrote:Ne razumijem zasto uopste neko daje pare za to umjetno smece....![]()
![]()
- saiks
#46 Re: Nova Senzacija - podvala
Na trzistu BiH su uvijek bile i sensation kiseljak i sensation jamnica. Distributer za jamnicu sensation je sarajevski kiseljak,i znali su praviti akciju na jamnicu sensation,znala je po 20pf biti jeftinija od kiseljak sensationa. Sve zavisi kako je koji objekat snabdjeven i cijim sensationom.
- azurna_obala
#47 Re: Nova Senzacija - podvala
Hajd sve na stranu, nego ne kontam ovo...Indonesia i India posebno, Asia posebno...pa jeboga sve je to isti kontinent
mogli su sve pod isti okus, a ubaciti još nekoga
Sad ozbiljno, ovo je sve smeće od pića....i onaaj prvi sesnation što je bio, pa isto ČARLI deterdžent da popiješ...ne bacajte pare bezveze...a ionako više nije naš
Sad ozbiljno, ovo je sve smeće od pića....i onaaj prvi sesnation što je bio, pa isto ČARLI deterdžent da popiješ...ne bacajte pare bezveze...a ionako više nije naš
-
costacurta
#48 Re: Nova Senzacija - podvala
Da li ce se ovog ljeta na Konzumovim policama u npr. Makarskoj ili Tučepima naci Kiseljakova ili Jamnicina verzija Senzejshna? Ukoliko je nebitno gdje je punjena flasha uvjeren sam da ce na policama trznih centara susjednih mondenskih ljetovališta biti "omjer" identican kao i kod nas, pa nek izabere ko sta voli jbga ipak je isti vlasnik
Bumo vidli.
Super su mi ovi sto kao nesto "RECI NE SENZATION" ...... kako to mozete piti?! ovo ono.
Sta piješ/ne piješ?! Koga ba briga
Bumo vidli.
Super su mi ovi sto kao nesto "RECI NE SENZATION" ...... kako to mozete piti?! ovo ono.
Sta piješ/ne piješ?! Koga ba briga
-
kecher II
#49 Re: Nova Senzacija - podvala
senzacija je brend a ne SK ili jamnica, sutra ako kupi recimo knjaz milos u srbiji imace senzaciju knjaz milos i bice ti na policama zajedno sa kiseljakovim ili jamnicinim senzacijama, on je kapitalista i boli ga neka stvar da li ti pijes senzaciju iz SA ili ZG bitno mu je da pijes senzaciju.
-
Drinski
#50 Re: Nova Senzacija - podvala
Upravo ovo jeste jedino bitno. Ostalo je palamudjenje. Sada se mogu jedino ispraviti losi rezulatati sa oduzimanjem koncesije ( koju nece oduzeti).insomnia78 wrote:Pa o tome su trebali razmisljati prije nego su mu prodali firmu