Viza za Izrael
- supercali
#26 Re: Viza za Izrael
Ponesi dolare pa tamo mjenjaj u njihovu valutu al nikako na aerodromu
-
julisiz es grant
#27 Re: Viza za Izrael
Neću imati vremena da tražim van aerodroma, jer slijećem tamo oko 22:30, i samo će mi biti bitno da stignem do hotela, a za to će mi trebati pare.supercali wrote:Ponesi dolare pa tamo mjenjaj u njihovu valutu al nikako na aerodromu
- supercali
#28 Re: Viza za Izrael
Onda promijeni 50 dolara samo za taksija karte ili cega vec
-
julisiz es grant
#29 Re: Viza za Izrael
Pa tako sam i mislio.supercali wrote:Onda promijeni 50 dolara samo za taksija karte ili cega vec
- Manu
#30 Re: Viza za Izrael
Vjerujem da ces uzeti taxi (toplota i vlaga kad izadjes će te natjerati da se što prije sklonišjulisiz es grant wrote:Zahvaljujem se svima na pomoći. Vizu sam dobio polovinom jula, tako što sam sve papire dostavio preko čovjeka koji živi u Beogradu, on je predao i uplatio, i nakon 5 dana zvali su ga da dođe po vizu.
Sad me zanima još par stvari u vezi samog boravka: transport od aerodroma do Tel Aviva vidim da ima voz, bus i taksi. Koji mi vi koji ste bili preporučujete (taksi je sigurno najlakši ali i najskuplji)?
Takođe, za novac, je li bolje tamo promijeniti eure ili dolare u njihovu valutu, ili je svejedno?
Najbolje bi bilo uzimati karticom na bankomatima direktno. Najlošije ćeš proći kod zamjene u bankama i hotelima ako tamo mijenjas (vazi i za stari grad).
- bingov buraz
#31 Re: Viza za Izrael
Rodica isla, jos Austrijska drzavljanka,peglali je sat vremena,sumnjivo ime,morala pisati imena sve blize i dalje rodbine,dido joj se rahmetli zvao Islam tako da i to nije pomoglo sigurnoexliberal-ex wrote:Ja sam je dobio na aerodromu kad sam sletio, bez ikakvih pitanja.
najbolje ti je da nadjes najblizu izralsku ambasadu pa da ih nazoves jer neznam sa kojim paseosem putujes
jos jedan hint
nemoj se iznenadit ako te granicni sluzbenik pita jesi li jevrej imas li jevrejske familje u izraelu I na kraju kako se izjasnjavas po religioznom pitanju...meni procitao na pasosu rodjen u Sarajevu...kako ti se zove otac, kako ti se zove djed, kako ti se zove pradjed...koje si religije.. cim sam rekao da sam kriscanin...welcome...
ako si dole I imas vremena otidji u Jordan I posjeti Petru...vrijedi svakog $$$$, oni te nepitaju nista samo ti skeniraju okoopale ulaznu vizu i ...welcome to Hashemite kingdom
-
julisiz es grant
#32 Re: Viza za Izrael
Ta je cijena od 140 sekela dođe oko 70 KM-ova, ako se ne varam?Manu wrote:Vjerujem da ces uzeti taxi (toplota i vlaga kad izadjes će te natjerati da se što prije sklonišjulisiz es grant wrote:Zahvaljujem se svima na pomoći. Vizu sam dobio polovinom jula, tako što sam sve papire dostavio preko čovjeka koji živi u Beogradu, on je predao i uplatio, i nakon 5 dana zvali su ga da dođe po vizu.
Sad me zanima još par stvari u vezi samog boravka: transport od aerodroma do Tel Aviva vidim da ima voz, bus i taksi. Koji mi vi koji ste bili preporučujete (taksi je sigurno najlakši ali i najskuplji)?
Takođe, za novac, je li bolje tamo promijeniti eure ili dolare u njihovu valutu, ili je svejedno?). Ne pričaj uopće sa onima što prilaze i nude taxi, kad izadjes iz zgrade na lijevo ti je zvanični taxi štand i cijene su fiksne. To centra grada ti je 140 šekela a do Jeruzalema 250, ostale nisam koristio.
Najbolje bi bilo uzimati karticom na bankomatima direktno. Najlošije ćeš proći kod zamjene u bankama i hotelima ako tamo mijenjas (vazi i za stari grad).
Nije cijena problem, već na ovome što su mi poslali iz organizacije seminara, gdje piše da vožnja taksijem do mog odredišta (Dan Panorama Hotel, vidim da je na obali, pretpostavljam da je to centar Tel Aviva) traje 30 minuta kad nema jakog saobraćaja, 1 sat kad ima. Kakav je saobraćaj u ta doba, neće mi valjda trebati sat vremena?
S druge strane, piše da vozom treba 15 min donekle, pa onda opet taksi još 15 minuta, ali jednostavnije je ipak skratiti muke i ići odmah taksijem. Takođe su mi napomenuli da mogu unaprijed tražiti fiksnu cijenu, ali po tvom pisanju ionako su već fiksne.
Kako da uzimam svojom karticom na izraelskom bankomatu?
- supercali
#33 Re: Viza za Izrael
isto kao sto uzimas na bosanskom ili hrvatskom
vjerovatno ce ti banka uzeti proviziju 5% ili tako nesto zavisno od banke
ne znam za izrael al u japanu recimo postoje bankomati samo za japanske kartice a na drugom svi mogu
vjerovatno ce ti banka uzeti proviziju 5% ili tako nesto zavisno od banke
ne znam za izrael al u japanu recimo postoje bankomati samo za japanske kartice a na drugom svi mogu
- Manu
#34 Re: Viza za Izrael
To je otprilike toliko, malo manje u stvari. Peak hours su ti kad i kod nas, ujutro i poslije podne nakon 15 pa tamo do 18-19. Kad ti sletis najveća gužva će ti biti na aerodromu u stvarijulisiz es grant wrote:Ta je cijena od 140 sekela dođe oko 70 KM-ova, ako se ne varam?Manu wrote:Vjerujem da ces uzeti taxi (toplota i vlaga kad izadjes će te natjerati da se što prije sklonišjulisiz es grant wrote:Zahvaljujem se svima na pomoći. Vizu sam dobio polovinom jula, tako što sam sve papire dostavio preko čovjeka koji živi u Beogradu, on je predao i uplatio, i nakon 5 dana zvali su ga da dođe po vizu.
Takođe, za novac, je li bolje tamo promijeniti eure ili dolare u njihovu valutu, ili je svejedno?). Ne pričaj uopće sa onima što prilaze i nude taxi, kad izadjes iz zgrade na lijevo ti je zvanični taxi štand i cijene su fiksne. To centra grada ti je 140 šekela a do Jeruzalema 250, ostale nisam koristio.
Nije cijena problem, već na ovome što su mi poslali iz organizacije seminara, gdje piše da vožnja taksijem do mog odredišta (Dan Panorama Hotel, vidim da je na obali, pretpostavljam da je to centar Tel Aviva) traje 30 minuta kad nema jakog saobraćaja, 1 sat kad ima. Kakav je saobraćaj u ta doba, neće mi valjda trebati sat vremena?
S druge strane, piše da vozom treba 15 min donekle, pa onda opet taksi još 15 minuta, ali jednostavnije je ipak skratiti muke i ići odmah taksijem. Takođe su mi napomenuli da mogu unaprijed tražiti fiksnu cijenu, ali po tvom pisanju ionako su već fiksne.
Za naknade na bankomatima vidi u svojoj banci cjenik. Konkretno, meni su rekli da je za debitnu koji sam koristio (VISA Elektron) naknada 3% ili 3,5 EUR po transakciji (ovisno što banci više odgovara) i tako je i bilo.
To za bus, voz itd. nisi uračunao presjedanje, vucaranje stvari sa sobom, čekanje na stanici, kupovinu karata... Kad o tome razmisliš, skontaces da je taxi još i jeftin.
- exliberal-ex
#35 Re: Viza za Izrael
zavis isto u koja doba ti avion slece...imas opcije kao sto je manu opisao, voz je dobar jer je brz samo neznam gdje ti je hotel, taksi ti engine. ako dolazis u po dana uzmi voz, vidjet ces fine predjele...isto tako imas one mini buseve kad izadjes iz terminal odmah ispred , pitaju gdje ides I onda te ubace u njega I istresu pred hotel....nije problem...za placanje...zavisi od banke, ja sam imao I jedno I drugo....julisiz es grant wrote:Ta je cijena od 140 sekela dođe oko 70 KM-ova, ako se ne varam?Manu wrote:Vjerujem da ces uzeti taxi (toplota i vlaga kad izadjes će te natjerati da se što prije sklonišjulisiz es grant wrote:Zahvaljujem se svima na pomoći. Vizu sam dobio polovinom jula, tako što sam sve papire dostavio preko čovjeka koji živi u Beogradu, on je predao i uplatio, i nakon 5 dana zvali su ga da dođe po vizu.
ps
sad bas gledam ja sam bio u Ben Yehuda ulici tacno preko puta tvog hotela...tu sam vratio rent a car....tvoj hotel je dobar, znam da sam ja koristio njihov internet na plazi....obavezno ponesi kupaci , more toplo a sto ima dobrih zena....sve ces zaboravit...prosetaj do stare jaffe, nije bas blizu ali nije ni predaleko ....uh sad bi sa tobom
-
Anne Boleyn
#36 Re: Viza za Izrael
Ja sam prošle godine bila i kao što ti neki napisaše - na aerodromu budi spreman na sve, jer znaju postavljati baš banalna pitanja i da te na osnovu neke njihove procjene ostave sa strane. Na osnovu iskustva par ljudi iz aviona, svakom bih preporučila da, ako imaš, na fb profilu ostaviš samo najosnovnije, jer su ljude i s tim peglali, tražili im da otvore profil... Kad sam se spremala za puta, guglala sam i citala o tome vecinom po hrvatskim forumima, pa sam znala da su bas rigorozni na aerodomu. Ali, eto, nisam loše prošla, čekala sam "samo" neka 2 sata i vratili su mi pasoš. I definitivno su te kontrole bile jedina mana, meni se to što sam obišla baš svidjelo, posebno Jerusalem.
- thekupus
#37 Re: Viza za Izrael
Mene su drzali 5 sati, ispitivali o djedu, porijeklu imena i prezimena, bas ono igrice svoje igrali da te iznerviraju- pozovu te pa te malo drze da vide jesi li nervozan, pa te malo vrate (a snimaju te sve vrijeme)
vizu sam dobio u Berlinu za 30 minuta jer sam se taj dan zadesio tu, a mogao sam i u Varsavi izvaditi ( sa bosanskim pasosem sve)
Mislim da mi je tu pomoglo sto sam imao pismo od jevrejske opstine u Sarajevu da sam im prijatelj
vizu sam dobio u Berlinu za 30 minuta jer sam se taj dan zadesio tu, a mogao sam i u Varsavi izvaditi ( sa bosanskim pasosem sve)
Mislim da mi je tu pomoglo sto sam imao pismo od jevrejske opstine u Sarajevu da sam im prijatelj
-
julisiz es grant
#38 Re: Viza za Izrael
Obavezno ću otprintati pozivno pismo za seminar, naslovljeno na moje ime i prezime i potpisano od strane izraelske osobe, i pokazati im ga ako počnu da ispituju više nego što je uobičajeno kad se ulazi u druge zemlje. Nadam se da ću tim bitno skratiti proceduru.
- exliberal-ex
#39 Re: Viza za Izrael
Ma to ti je normala stvar, ponesi pozvnicu sve dokomente vezane za seminar...a ovo sto sam ja napisao...ovo ispitivanje nije bilo ni par minuta samo sam ti napisao da se ne iznenadis ako te to pitaju...eh da I pitat ce te dali si jevrej I dali imas familiju u izraelu...mene su to pitali I kad sam sletio u tel aviv I kad sam izlazio/vracao se iz jordana...par minute , osmjeh hvala prijatno I to je to...sve ce biti ok samo se opusti I uzivaj...julisiz es grant wrote:Obavezno ću otprintati pozivno pismo za seminar, naslovljeno na moje ime i prezime i potpisano od strane izraelske osobe, i pokazati im ga ako počnu da ispituju više nego što je uobičajeno kad se ulazi u druge zemlje. Nadam se da ću tim bitno skratiti proceduru.
mene su vise izjebali u amsterdamu nego u izraelu...onaj nacista u amsterdamu poceo me proziva kao da sam krivotvorio pasos....ja ga gledam rekoh jel ti vidis ulazne vize iz amerike,europe, izraela jel mislis da me oni nebi uhapsili....uostalom ako nevjerujes zovi kanadsku ambasadu pa nek oni potvrde...a onda cu ja da ulozim zvanicni protest za maltretiranje ..pusti me supak al mu nije bilo milo sto sam mu odbrusio
-
calculator
#40 Re: Viza za Izrael
Moraš biti oprezan i stalno paziti da Izraelci ne provale tvoj talenat za fašizam i nacističku ljubav, možda bi ti se procedura odužila do penzijejulisiz es grant wrote:Obavezno ću otprintati pozivno pismo za seminar, naslovljeno na moje ime i prezime i potpisano od strane izraelske osobe, i pokazati im ga ako počnu da ispituju više nego što je uobičajeno kad se ulazi u druge zemlje. Nadam se da ću tim bitno skratiti proceduru.
-
julisiz es grant
#41 Re: Viza za Izrael
Nešto ne znam da je antikomunizam jednako fašizam...a ako uzmemo u obzir da Brozov režim nikada nije gajio pretjerano dobre odnose sa Izraelom (zbog konstantne podrške Palestincima), moje pisanije mi mogu biti samo pluscalculator wrote:Moraš biti oprezan i stalno paziti da Izraelci ne provale tvoj talenat za fašizam i nacističku ljubav, možda bi ti se procedura odužila do penzijejulisiz es grant wrote:Obavezno ću otprintati pozivno pismo za seminar, naslovljeno na moje ime i prezime i potpisano od strane izraelske osobe, i pokazati im ga ako počnu da ispituju više nego što je uobičajeno kad se ulazi u druge zemlje. Nadam se da ću tim bitno skratiti proceduru.
-
calculator
#43 Re: Viza za Izrael
Ne znam, pitaću ih da li su zadovoljni tvojim pisanjem na društvenim mrežamajulisiz es grant wrote:Nešto ne znam da je antikomunizam jednako fašizam...a ako uzmemo u obzir da Brozov režim nikada nije gajio pretjerano dobre odnose sa Izraelom (zbog konstantne podrške Palestincima), moje pisanije mi mogu biti samo pluscalculator wrote:Moraš biti oprezan i stalno paziti da Izraelci ne provale tvoj talenat za fašizam i nacističku ljubav, možda bi ti se procedura odužila do penzijejulisiz es grant wrote:Obavezno ću otprintati pozivno pismo za seminar, naslovljeno na moje ime i prezime i potpisano od strane izraelske osobe, i pokazati im ga ako počnu da ispituju više nego što je uobičajeno kad se ulazi u druge zemlje. Nadam se da ću tim bitno skratiti proceduru.
-
julisiz es grant
#44 Re: Viza za Izrael
Može.
Možeš početi recimo od mojih postova na ovoj temi:
http://forum.klix.ba/evo-nase-dece-preb ... 29564.html
Možeš početi recimo od mojih postova na ovoj temi:
http://forum.klix.ba/evo-nase-dece-preb ... 29564.html
- supercali
#45 Re: Viza za Izrael
Ma cim dodjes reci im zivio hico 
-
calculator
#46 Re: Viza za Izrael
Šta bi s doktorom Trtom, je li se vratio iz Izraela, ili je ostao zarobljen da odgovara za ljubav prema fašizmusupercali wrote:Ma cim dodjes reci im zivio hico
-
julisiz es grant
- Rockefeller
#49 Re: Viza za Izrael
Kud ćeš u izrael.
- Drvosjeca iz Dejcica
#50 Re: Viza za Izrael
exliberal-ex wrote:Ma to ti je normala stvar, ponesi pozvnicu sve dokomente vezane za seminar...a ovo sto sam ja napisao...ovo ispitivanje nije bilo ni par minuta samo sam ti napisao da se ne iznenadis ako te to pitaju...eh da I pitat ce te dali si jevrej I dali imas familiju u izraelu...mene su to pitali I kad sam sletio u tel aviv I kad sam izlazio/vracao se iz jordana...par minute , osmjeh hvala prijatno I to je to...sve ce biti ok samo se opusti I uzivaj...julisiz es grant wrote:Obavezno ću otprintati pozivno pismo za seminar, naslovljeno na moje ime i prezime i potpisano od strane izraelske osobe, i pokazati im ga ako počnu da ispituju više nego što je uobičajeno kad se ulazi u druge zemlje. Nadam se da ću tim bitno skratiti proceduru.
mene su vise izjebali u amsterdamu nego u izraelu...onaj nacista u amsterdamu poceo me proziva kao da sam krivotvorio pasos....ja ga gledam rekoh jel ti vidis ulazne vize iz amerike,europe, izraela jel mislis da me oni nebi uhapsili....uostalom ako nevjerujes zovi kanadsku ambasadu pa nek oni potvrde...a onda cu ja da ulozim zvanicni protest za maltretiranje ..pusti me supak al mu nije bilo milo sto sam mu odbrusio
Ne kontam, normalno ti je da te ispituje za vjersko uvjerenje, imena djedova i pradjedova ali nije normalno kada te prozove u Amsterdamu.