BMW 3 ili Audi A4

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jefferson

#26 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by jefferson »

Iz te godine, BMW.
2.0TFSI iz 07/08 ima previse problema. I dok je snaga tu, i daleko je snazniji od 318 (mislim da je to glupost porediti jer motori snagom nikako nisu u rangu), prva generacija 2.0TFSI motora je imala problema sa potrosnjom ulja, ogromnom karbonizacijom ventila (to je karakteristika svih Audijevih FSI i TFS motora iz tog doba). Druga generacija tog motora koja se pocela ugradjivati u B8, VW CC (i Passat tada) GTI VI itd, je daleko bolja opcija, rjeseni su problemi potrosnje ulja, donekle karbonicazije (i dalje je problem).
SUma sumarum, ako ganjas auto 07/08, idi na BMW 6-cilindricni atmosferac!
TDI ili d? U svakom pogledu je BMW bolji.
zilla_

#27 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by zilla_ »

Vozio audi a4 quattro 2011 godište i bmw 3 xdrive 2015 godište i što se mene tiče audi je mnogo bolje auto. Ima i bmw svojih pozitivnih strana ali kad sve saberem i oduzmem i da lično sebi kupujem uvijek bi prije izabrao audi za istu lovu :thumbup:
emko1234

#28 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by emko1234 »

Vidim da ljudi pišu napamet, pa evo ja bih imao da kažem nešto iz ličnog iskustva.
Bio vlasnika Audija a4 b7 od 2007 do 2010 godine. Kupio novog, prodao ga sa 100k km na satu tj malo jače. Motor 2.0tdi pumpa-dizna ili ti ga PD. Osim redovnog servisa nikad ništa. Na 70 000 mu stavi chip u jednom servisu u Zagrebu. Dobio jos 35ks i 80nm. Opet ništa, kad sam ga prodao u savršenom stanju. Malo tvrđi ovjes s-line paketa. Prezadovoljan. Krajem 2010 odlučujem kupiti novo auto. Gledam c klasu, lexusa, bmw-a, audija. Sve sam uspio i vidjeti i probati, tražio sam dizela. Jedino sam lexusa vozio benzinca je is220d nije bio registrovan i nije ga ni bilo u salonu.
Prvo me privukla c klasa jer je bila na akciji, ali se mogao uzeti samo osnovni dizel sa 2.2 motorom od 136ks. To mi je bilo malo, nakon mora brošura, testova, pregledavanja revju-a po jutubu, odlucčujem se opet za Audija samo ovaj put sa 3.0tdi motorom. Trenutno ga vozim 4.5 godine, imam 136k km na satu, osim redovnih servisa i gluposti tipa sijalica i brisači u kučište retrovizora nikad ništa drugo na autu nije mjenjano.
Izuzetno udoban auto naprijed, pozadi malo manje mjesta pogotovo ako si visok preko 185. Jako se fino vozi, u gradu dovoljno okretan, potrošnja prilično dobra, unutra ništa ne škripi, koža na volanu i mjenjaču se nigdje nije pohabala. Plastični prekidači se nisu izgrebali, sjedišta su ko nova. Nedavno sam radio dubinsko i neko osvježavanje alkantare, ma ko iz salona sad da je izašao.
e90 je isto jako dobar auto, nažalost unutra izgleda prlično siromašno bez navigacije. Šta god da izabereš nećeš pogriješiti. Ako bude išao na audija b7, onda 2.0tdi motor, ako bude išao na b8, on je malo veći pa mu treba malo više snage, ja bi tražio nekog jačeg dizela. Ako ne voziš puno uzmeš 1.8t koji je pouzdan i provjeren motor, ne troši puno, oko 10 po gradu, a prilično fino ide.
AKo budeš išao na bmw-a, 318d je više nego dovoljan. Ima 140 i kusur konja, i odlično ide. Sve preko toga je preseravanje. Ako češ benzinca, šestak obavezno jer sve ostalo nije vrijedno bmw-a.
pirmin

#29 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by pirmin »

Kod mene ne postoje ovakve dileme. 8-)

:oops:
condy

#30 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by condy »

Previše dramatizirate...bez obzira pazario audija ili bmw-a, ako budu u dobrom stanju, čovjek ne može pogriješiti niti sa jednim. Kako može pogriješiti ako kupi audi a4 1.9 tdi ili 2.0 tdi, ako je on u dobrom stanju ? Pošto su polovna vozila, sa već dosta godina koja su prevalila puno, treba tražiti auto u najboljem stanju. Džaba i bmw i audi ako je pregažen, istrošen, pogotovo ako je pohaban unutra, neće imati nikakvog zadovoljstva. Najočuvaniji ćemu pružiti najviše zadovoljstva, a ne onaj u kojem će stalno nešto šarafati.

Kupovina polovnog i novog vozila su dva različita svjeta :)
ado-šampion

#31 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by ado-šampion »

Jbg ako trazi za malo para, nece se usreciti ni s jednim ni s drugim. :D
ranger

#32 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by ranger »

condy wrote:Previše dramatizirate...bez obzira pazario audija ili bmw-a, ako budu u dobrom stanju, čovjek ne može pogriješiti niti sa jednim. Kako može pogriješiti ako kupi audi a4 1.9 tdi ili 2.0 tdi, ako je on u dobrom stanju ? Pošto su polovna vozila, sa već dosta godina koja su prevalila puno, treba tražiti auto u najboljem stanju. Džaba i bmw i audi ako je pregažen, istrošen, pogotovo ako je pohaban unutra, neće imati nikakvog zadovoljstva. Najočuvaniji ćemu pružiti najviše zadovoljstva, a ne onaj u kojem će stalno nešto šarafati.

fakat, raja ide iz krajnosti u krajnost, a u principu su tu negdje oba auta.
ja sam mu napisao neke sitnice o oba auta, al u principu slazem se da je bolje ocuvan a4 nego unisten e90 i obrnuto.
drastic

#33 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by drastic »

kupi toyotu ili hondu
jefferson

#34 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by jefferson »

condy wrote:Previše dramatizirate...bez obzira pazario audija ili bmw-a, ako budu u dobrom stanju, čovjek ne može pogriješiti niti sa jednim. Kako može pogriješiti ako kupi audi a4 1.9 tdi ili 2.0 tdi, ako je on u dobrom stanju ? Pošto su polovna vozila, sa već dosta godina koja su prevalila puno, treba tražiti auto u najboljem stanju. Džaba i bmw i audi ako je pregažen, istrošen, pogotovo ako je pohaban unutra, neće imati nikakvog zadovoljstva. Najočuvaniji ćemu pružiti najviše zadovoljstva, a ne onaj u kojem će stalno nešto šarafati.

Ma sve je to stvar navike i ukusa.
Ako je benzin u pitanju, ja bi bjezao od Aduija sa prvim generacijama FSI i TFSI motora, jer imaju puno porodjanih problema. To se drugom generacijom dovelo u red, a tek je treca generacija sa kombinacijom direktnog i indirektnog ubrizgavanja rjesila problem karbonizacije ventila.
S tim problemima se BMW sa direktnim ubrizgavanjem nije susretao kada su benzinci u pitanju, a slabos ta parira BMW-ovom 6-cilindrasu svakako, pa bi za mene to bila jedina opcija ako je benzin u pitanju. Ako je dizel, mislim da je Audi daleko prakticniji, BMW s druge strane je za mene daleko bolji za voziti.
almir90

#35 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by almir90 »

Ja bih izabrao BMW. Razlog, slabo :izet:. :D
ado-šampion

#36 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by ado-šampion »

Kad poredite benzince, ne zaboravite da covjek trazi 318 ili 320 a to su 4-cilindrasi. Redni sestaci su nesto drugo, ali takvi su u Evropi u BMW tricama te generacije prava rijetkost. Najvise ih ima 318 i 320, sto benzinaca sto dizela.
lavic

#37 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by lavic »

ado-šampion

#38 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by ado-šampion »

Odlican ali poskup. :) Za cijene za koje ih prodaju Kramar i Zoom isplati se otici u Njemacku po auto.
lavic

#39 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by lavic »

Ko nema nekoga da mu trazi i trazi dizela ne isplati se ici u Njemacku.
Ovaj je ovdje, provjera kod Tomica 100-150 KM, ako valja plati i vozi.
ado-šampion

#40 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by ado-šampion »

Ne znam sta da ti kazem... Ono sto gledam, iskreno razmisljam isplati li se otici u Njemacku po auto, mada to prije nije bila ni opcija. Prvo sto mozes naci dobro auto za iste pare ili jeftinije nego kod njih, drugo sto je izbor dosta veci. Kramar na auto koje nema nista specijalno osim ekrana navigacije i iDrive doda 15-20% na cijenu samo na osnovu toga. Gledam kec 116d satro Edition Exclusive, 2009. cini mi se, presao 177 hiljada (puno previse), 23 hiljade kosta. :-) Dje se on nalazi.

Kad vec spominjes pregled, i tu je Njemacka u prednosti u odnosu na Kramar, jer ti on ne da da vozis na pregled, nisu mu auta prosla carinu.

Nekidan mi sura kupio 318i, 2007., 140 k presao, ima sjedala koza-tkanina, auto klimu, navigaciju (sve navodno, nisam vidio auto), cijenjen bio 8900 eura, on ga platio nesto manje. Mogao je vjerovatno jos spustiti ali mu se nije dalo peglati. To je sve u Minhenu.
basicm

#41 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by basicm »

U Minhenu su auta skuplja nego sjevernije, ali isto tako put do tamo jede tu razliku. Dovoljno je da auto koje vidis na oglasu nije ono sto trazis i vec gubis vise nego da ga ovdje gledas.
Nije tesko izracunati tih 8900 + troskovi puta + dadzbine da vidis koliko kosta to auto a koliko kod Kramara.
ado-šampion

#42 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by ado-šampion »

basicm wrote:U Minhenu su auta skuplja nego sjevernije, ali isto tako put do tamo jede tu razliku. Dovoljno je da auto koje vidis na oglasu nije ono sto trazis i vec gubis vise nego da ga ovdje gledas.
Nije tesko izracunati tih 8900 + troskovi puta + dadzbine da vidis koliko kosta to auto a koliko kod Kramara.
On je uzeo tamo jer zivi tamo. Ja racunam da odem tamo, autobusom, karta je 100 eura povratna, nema tu nesto posebno, dadzbine su oko 350 eura, -2% cijene auta jer je kod nas PDV nizi za 2%. Ali to je sve na dugom stapu. Ne bih ja gledao na oglasu, otisao bih tamo na nekoliko dana i trazio auto, ne bih se vratio bez auta. :-) Ima izbora dosta.

A btw ono sto sam gledao na mobile.de, da se ovdje uveze, 5-6 godina staro auto, doslo bi otprilike na manje ili isto kod Kramara, kad zavrsis sve do registracije, samo sto je tamo izbor puno veci, pa ima neka mala sanse da ti nesto i naleti, plus mozes pregledati auto i auto je iz Njemacke a ne iz Belgije.

Sve su to neke stvari o kojim razmisljam, a iskreno najvise bih volio da nadjem auto ovdje, jer nit imam vremena da se peglam, nit mi se da, posebno zato jer ne planiram to auto voziti vise od 2-3 godine max. Ali necu da mi prodaje zastarjeli ekran od 7 inca i iDrive za 3000 maraka, posebno zato sto nit mi treba jedno nit drugo. To moze tamo po Hercegovini djeci profitera i neplatisa dadzbina, kako vidim dobro mu se takva auta prodaju.

Ne znam kakav je taj njegov BMW uzivo, nisam vidio, idem tamo sad u subotu aBd pa cemo vidjeti, samo znam da se takvi kod nas jako testo nalaze za te pare. U zadnje 2-3 godina mozda da je bila jedna trica na Kramaru ispod 10 k eura.
basicm

#43 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by basicm »

-2% ako mozes vratiti porez, tj. ako je auto od firme. ako ne, puna cijena ide.
E sad, ja shvatam sta zelis reci, ali evo i druga strana medalje: bez konekcija u Njemackoj, bez slobodnog vremena, bez iskustva u kupovini auta itd. ici po placevima da te turko ili arap ili svejedno ko drzi plac zezne, dok sa druge strane imas Kramara i jos par njih, koji daju garanciju, ma kakva ona bila, da ako nesto ne stima na pocetku mozes vratiti auto.
Sta izabrati u ovom slucaju?
Sto se tice zarade, pa ljudi imaju carinsko skladiste, pa uvoz na labudicama, prije toga flotna kupovina, imaju oni zarade itekako bez podizanja cijena. auto iz Belgije nije auto iz Italije ili Slovenije, to su dobra auta.
Nemam nista sa Kramarom, ali zelim reci da nie toliko strasan. Gori su ovi mali sverceri, oni su doktori za prevaru.
ado-šampion

#44 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by ado-šampion »

basicm wrote:-2% ako mozes vratiti porez, tj. ako je auto od firme. ako ne, puna cijena ide.
E sad, ja shvatam sta zelis reci, ali evo i druga strana medalje: bez konekcija u Njemackoj, bez slobodnog vremena, bez iskustva u kupovini auta itd. ici po placevima da te turko ili arap ili svejedno ko drzi plac zezne, dok sa druge strane imas Kramara i jos par njih, koji daju garanciju, ma kakva ona bila, da ako nesto ne stima na pocetku mozes vratiti auto.
Sto se tice zarade, pa ljudi imaju carinsko skladiste, pa uvoz na labudicama, prije toga flotna kupovina, imaju oni zarade itekako bez podizanja cijena. auto iz Belgije nije auto iz Italije ili Slovenije, to su dobra auta.
Nemam nista sa Kramarom, ali zelim reci da nie toliko strasan. Gori su ovi mali sverceri, oni su doktori za prevaru.
Mah nemoj me pogresno shvatiti, Kramar je dobar, nemam ja nista protiv njih. Cak sam ih dosta nahvalio na temi o njima. Imaju oni itekako zarade zbog flotne prodaje, ali u zadnjih godinu dana digli su cijene dosta. Za cijenu za koju si prije godinu mogao uzeti 118d 5 godina star sa solidnom opremom, danas mozes 116d isto star, ista kilometraza s losijom opremom. Dakle digli su cijene dosta. Ovo sto ja gledam na mobile.de se moze bez problema naci povoljnije nego kod Kramara, cak i da uvezes. Samo kazem nemam vremena za to. To mi je odmah 5 dana godisnjeg. Ali vala mi se ni ne ceka godinu dana da ovdje naidje dobro auto.

Ja mislim da ovdje ima dovoljno dobrih auta, ako hoces Golf, Pezo i slicno, tj. auta koja su cesta na cestama. Ali ako hoces BMW i hoces da ako kupujes kod nas imas garanciju na kilometrazu i opstu garanciju, onda bas i nema toliko izbora. Ima, ako ne pitas koliko kosta.
Suelureac

#45 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by Suelureac »

Znači nisam jedini koji sam primjetio da su digli cijene u odnosu na prošlo ljeto.

Bilo je u Kramara jako dobro opremljenih i lijepih 3-ica (E90) s iDriveom (navigacijom) i ksenonima (136 KS) do nekih 20-21k KM. A sada ne možeš naći ispod 23-24k. Otišao je cijenama za 2k gore u zadnjih godinu dana. Zbog čega ne znam.

Odgovor na temu - BMW 3 (E90) prije Audija A4 (bilo B7 ili B8). Samo naći BMW 3 s dobrom opremom i iDriveom.
ElRe

#46 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by ElRe »

Na glavnim EU trzistima prosla kriza, automobilima se polako dize cijena kako polovnim tako i novim.
madner

#47 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by madner »

ado-šampion wrote:
basicm wrote:-2% ako mozes vratiti porez, tj. ako je auto od firme. ako ne, puna cijena ide.
Mah nemoj me pogresno shvatiti, Kramar je dobar, nemam ja nista protiv njih. Cak sam ih dosta nahvalio na temi o njima. Imaju oni itekako zarade zbog flotne prodaje, ali u zadnjih godinu dana digli su cijene dosta. Za cijenu za koju si prije godinu mogao uzeti 118d 5 godina star sa solidnom opremom, danas mozes 116d isto star, ista kilometraza s losijom opremom. Dakle digli su cijene dosta. Ovo sto ja gledam na mobile.de se moze bez problema naci povoljnije nego kod Kramara, cak i da uvezes. Samo kazem nemam vremena za to. To mi je odmah 5 dana godisnjeg. Ali vala mi se ni ne ceka godinu dana da ovdje naidje dobro auto.

Ja mislim da ovdje ima dovoljno dobrih auta, ako hoces Golf, Pezo i slicno, tj. auta koja su cesta na cestama. Ali ako hoces BMW i hoces da ako kupujes kod nas imas garanciju na kilometrazu i opstu garanciju, onda bas i nema toliko izbora. Ima, ako ne pitas koliko kosta.
Zar nije bolje uzeti 5 dana godisnjeg i ustediti 1-2000 KM?
Mada mislim da je to optimisticna procjena za vrijeme. :D
ado-šampion

#48 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by ado-šampion »

Suelureac wrote:Znači nisam jedini koji sam primjetio da su digli cijene u odnosu na prošlo ljeto.

Bilo je u Kramara jako dobro opremljenih i lijepih 3-ica (E90) s iDriveom (navigacijom) i ksenonima (136 KS) do nekih 20-21k KM. A sada ne možeš naći ispod 23-24k. Otišao je cijenama za 2k gore u zadnjih godinu dana. Zbog čega ne znam.

Odgovor na temu - BMW 3 (E90) prije Audija A4 (bilo B7 ili B8). Samo naći BMW 3 s dobrom opremom i iDriveom.
Sad nema trice ispod 25 k. A nesto sumnjam da je bilo i prije za 20-21, mozda 7 godina stare, ni tad 5-6 godina staro nije bilo ispod 22-23.

Sto se tice iDrive, ja spomenuo na temi za E46, bas me interesuje. Meni je taj iDrive (i ekran 6,5 ili 8,8 inca) zanimljiv jer obogacuje unutrasnjost, fakat puno bolje izgleda s tim. Eh sad, ovaj auto gore sto sam spomenuo ima to, mape su toliko stare da ne moze prepoznati cestu usred Minhena, a iDrive je pokvaren (ne radi enter). Nasao da je update mapa 400 dolara. Kakvog ima smisla ta navigacija ako imas stare mape, osim izgleda? Nekom ko nece da skida mapa i kupuje kljuceve nelegalno.

@Madner, ne mozes toliko ustediti. BMWi su tamo pravo skupi, gledao sam. Mozda 7 godina i starije, ali ja idem na opciju 2010. ili 2009. Jedini dobitak je sto mogu dobiti bolje auto u odnosu na auto kuce ovdje. Osim ako ti naleti, a to se gotovo moze iskljuciti ako trazis manje od mjesec dana, osim da se posreci.
madner

#49 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by madner »

Pa ako dobijes bolje auto, to znaci da si dobio auto koje bi skuplje kupio ovdje. Kramar nema istu cijenu za BMW sa osnovnom opremom i sa navigacijom.

Isto tako, ako je to cijena u Minkenu, a Kramar prodaje ovdje bez marze, nesto ne stima. :D
ado-šampion

#50 Re: BMW 3 ili Audi A4

Post by ado-šampion »

madner wrote:Pa ako dobijes bolje auto, to znaci da si dobio auto koje bi skuplje kupio ovdje. Kramar nema istu cijenu za BMW sa osnovnom opremom i sa navigacijom.

Isto tako, ako je to cijena u Minkenu, a Kramar prodaje ovdje bez marze, nesto ne stima. :D
Mislio sam na auto koje je manje preslo uglavnom i kupljeno u Njemackoj a ne u Belgiji. Ne u vidu opreme.

Ne prodaje Kramar bez marze, jer je u Minhenu skuplje, a on svakako ne uzima iz Njemacke nego iz Belgije, na granici s Njemackom. I to flotno. Ima on dobre zarade itekako.

Generalno tih BMWa u Minhenu nema nesto puno da se prodaje, sad kad sam pogledao na licu mjesta, nevjerovatno jer ih na cestama ima pravo puno. Ili ih ne prodaju ili odu jako brzo.

I opet pitanje, ako nemam up to date mape, sta mi koristi ta navigacija?
Post Reply