Sprej za samoodbranu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jao_situacije

#26 Re: Sprej za samoodbranu

Post by jao_situacije »

Koliko ja znam čisto informativno postoje 2 vrste spreja: koji rasprši sadržaj nešto poput parfema ili sl. i onaj koji ima mlaz poput pjene za brijanje i sl. eh sad šta je bolje ne bih znao reći, jer nisam nikada koristio. Također treba pogledati/provjeriti za koliko sekundi nastupa lučenje sline/suza džaba da poprskaš nekoga ako djeluje za 30 sekundi. Također ima sprejeva koji oduzimaju vid u trenutku kontaka sa očima mislim da je taj najpametnije uzeti jer se može lakše pobjeći i ako se već braniš bar mu ostavi posljedice koje će pamtiti... :mrgreen:
Dozer

#27 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Dozer »

Svaki ima maltene trenutno dejstvo na oci.
Pospricaj se po licu vodom iz sprice ili neke boce sa rasprsivacem, i vidjeces da ni tada neces ostati otvorenih ociju, a narednih par sekundi ces i tako biti zamagljenog vida, sto te automatski cini ranjivim za nogu u jaja, nokte u oci, tasnu u vugla, stiklu u grkljan, i sl. :D
jao_situacije

#28 Re: Sprej za samoodbranu

Post by jao_situacije »

Dozer wrote:Svaki ima maltene trenutno dejstvo na oci.
Pospricaj se po licu vodom iz sprice ili neke boce sa rasprsivacem, i vidjeces da ni tada neces ostati otvorenih ociju, a narednih par sekundi ces i tako biti zamagljenog vida, sto te automatski cini ranjivim za nogu u jaja, nokte u oci, tasnu u vugla, stiklu u grkljan, i sl. :D
jeste ali moraš računati hoće li otići direktno u oči odmah, ipak je to stresna situacija pogotovo za žene :mrgreen:
Dozer

#29 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Dozer »

Ma lako cemo za zene. Cim malo otopli, mozemo organizovati psiho-fizicku obuku za sve zainteresovane.
Znam da ce Kaca rado, ostale - bujrum.
Prvi korak, i najbitniji - sve je u glavi/umu. Ostalo je mehanika.
insomnia78

#30 Re: Sprej za samoodbranu

Post by insomnia78 »

jao_situacije wrote:Koliko ja znam čisto informativno postoje 2 vrste spreja: koji rasprši sadržaj nešto poput parfema ili sl. i onaj koji ima mlaz poput pjene za brijanje i sl. eh sad šta je bolje ne bih znao reći, jer nisam nikada koristio. Također treba pogledati/provjeriti za koliko sekundi nastupa lučenje sline/suza džaba da poprskaš nekoga ako djeluje za 30 sekundi. Također ima sprejeva koji oduzimaju vid u trenutku kontaka sa očima mislim da je taj najpametnije uzeti jer se može lakše pobjeći i ako se već braniš bar mu ostavi posljedice koje će pamtiti... :mrgreen:
Kupis ovaj :lol:
Image
Nema da omane :lol:
Jos je i "family pack" :lol: :lol:
jao_situacije

#31 Re: Sprej za samoodbranu

Post by jao_situacije »

insomnia78 wrote:
jao_situacije wrote:Koliko ja znam čisto informativno postoje 2 vrste spreja: koji rasprši sadržaj nešto poput parfema ili sl. i onaj koji ima mlaz poput pjene za brijanje i sl. eh sad šta je bolje ne bih znao reći, jer nisam nikada koristio. Također treba pogledati/provjeriti za koliko sekundi nastupa lučenje sline/suza džaba da poprskaš nekoga ako djeluje za 30 sekundi. Također ima sprejeva koji oduzimaju vid u trenutku kontaka sa očima mislim da je taj najpametnije uzeti jer se može lakše pobjeći i ako se već braniš bar mu ostavi posljedice koje će pamtiti... :mrgreen:
Kupis ovaj :lol:
Image
Nema da omane :lol:
Jos je i "family pack" :lol: :lol:
jel ovo u FR :lol: :lol:
insomnia78

#32 Re: Sprej za samoodbranu

Post by insomnia78 »

Jasta je
insomnia78

#33 Re: Sprej za samoodbranu

Post by insomnia78 »

Al onda te lola presretne ovako
Image
Pare ili zivot
Haha
jao_situacije

#34 Re: Sprej za samoodbranu

Post by jao_situacije »

insomnia78 wrote:Al onda te lola presretne ovako
Image
Pare ili zivot
Haha
:lol: :lol: kesu na glavu :lol:
Matzan

#35 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Matzan »

bombašica wrote:Dobila sam taj sprej prije 2 godine. Nisam ga prijavila. Iskreno, kada neko ispod sjedišta u autu neovlašteno drži pištolj, ni meni se ne ide u MUP prijavljivati "lako naoružanje" zvano peper spreja.
Iskoristila sam ga jednom protiv pasa. Mogu reći da je imao efekta.
ćiribiribela wrote:Imam sprej godinama, nikad mi nije trebao i nisam ga prijavljivala. Evo sad bas gledam i istekao mu rok 2012. :lol:
KatarinaKosaca wrote:
Pitanje je razumno, ali ne može se jedoobrazno postaviti. Nismo svi isti i ne reagiramo isto u svim situacijama. Ja, na primer, znam da mi u takvim slučajevima proradi adrenalin, da ne samo da bi dobio čitav sprej u lice, nego i kajganu među nogama. U nekim drugim situacijama sam stidna i smotana, ali kad branim sebe ili nešto svoje, sigurna sam. Mada, nemam sprej.

I poslije se žale što im niko ne prilazi! :roll: :run:
vjetropirka

#36 Re: Sprej za samoodbranu

Post by vjetropirka »

Tvrtko II Kotromanić wrote:Gledam po ovom army shopu ovdje u sa, vidim ima taj neki sprej za samoodbranu, kaze moze se koristit i protiv pasa i protiv napadaca..
mislim da uzmem jedan za mamu i sestru, uzimajuci u vidu kako crna hronika napreduje :-) a svakako znam da ih samo zene i smiju nositi

dakle koja je procedura, uzeti sprej i sa istim otici u MUP pa prijaviti ili?
kada kupuješ u army shopu taj sprej, kopiraju tvoju ličnu kartu i izdaju ti račun . uz taj račun , moraš napisati i ovjeriti izjavu u koje svrhe si nabavio taj sprej , i sve to predati nadležnoj policijskoj upravi.
kazne , ukoliko se nađe taj sprej bez odobrenja je 500 KM .
edo_79

#37 Re: Sprej za samoodbranu

Post by edo_79 »

Ma uzmeš Fa il Nivea deosmrd ..... em jeftin em ti murija ništa nemere. ... zaprašiš ga i to je to :lol:
vjetropirka

#38 Re: Sprej za samoodbranu

Post by vjetropirka »

ovaj sprej može imati kontraefekte.. elektrošoker je zakon :thumbup:
shandrprcSA

#39 Re: Sprej za samoodbranu

Post by shandrprcSA »

vjetropirka wrote:ovaj sprej može imati kontraefekte.. elektrošoker je zakon :thumbup:
jos da je legalan :D
Dozer

#40 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Dozer »

Ma sto se zamarate - ovo je zakon:
Image

Stane u svaki dzep, a efekat je neosporiv ;)
mehoxy

#41 Re: Sprej za samoodbranu

Post by mehoxy »

Zasto je ovo zabranjeno za muskarce? kakav debilizam :-)
pedeset

#42 Re: Sprej za samoodbranu

Post by pedeset »

Dozer wrote:Ma sto se zamarate - ovo je zakon:
Image

hahaahhah, a šta je ovo? Kako se zove, nije valjda da ovo ispaljuje metke?
O'zone
Globalni moderator

#43 Re: Sprej za samoodbranu

Post by O'zone »

Image

A zamaramo se zbog jedne jednostavne gluposti: Sva sredstva za samoodbranu su zakonski zabranjena za mušku populaciju iz inh predpostavki a prvenstveno da se mogu sami braniti jer su fizički jači. Međutim u svemu tome je namjerno ili slučajno previđeno par stvari:

-Nisu svi muškarci fizički sposobni da se odbrane
-Nisu svi muškarci zdravstveno ili starosno sposobni da se odbrane
-Nisu svi muškarci u mogučnosti da se odbrane u slučaju napada 2,3 ili više lica

Samim time po meni bi bilo opravdano da se legalizuje nošenje sredstava za samoodbranu na nivou peper spreja ili elektrošokera uz dozvolu svim licima starijim od 18 godina koja ispunjavaju zakonske uvjete koji bi bili identični onima za nošenje vatrenog oružija.

Sa druge strane imamo lica koja konstanto uz sebe nose a bogami i korite noževe, šarafcigere, teleskopske palice, boksere, razne vrste gasnog i vatrenog oružija i to bez ikakve dozvole i dok su posljedice na njih minorne (bez obzira na zakonske sankcije koje su propisane zakonom o oružiju i municiji KS) posljedice na ostalo građanstvo su velike. Pod ovim uslovima sam siguran da kad bi našli neko od gore spomenutih oružija kod uzornog građanina bez evidentiranih prekršaja po javni red i mir da bi mu odrezali bar 6 mjeseci i 500 KM kazne.

Po meni isplati se rizikovati. Ako će 6 mjeseci i 500 KM da bude cijena za to što sam spriječio napad na svoju ličnost, bližnje ili svoju imovinu vrijedi je platit.
vjetropirka

#44 Re: Sprej za samoodbranu

Post by vjetropirka »

shandrprcSA wrote:
vjetropirka wrote:ovaj sprej može imati kontraefekte.. elektrošoker je zakon :thumbup:
jos da je legalan :D
ma ne mora niko znati da ga imaš :-D dok ga ne upotrijebiš :D
ja već 5 god imam papar sprej, niko me nije pretresao, jedino kad ulazim u sud vidi se na onom rendgenu ..
Dozer

#45 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Dozer »

pedeset wrote:
Image

Tzv. Pen-Gun, ili ti - olovka-pistolj.
A ispaljuje metke, i te kako ;)
Do 5m nema fule, a ako si stela, onda i do 10, a u to idu .22 R/LR/LRM ;)
Sanjarko

#46 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Sanjarko »

Dozer wrote:
pedeset wrote:
Image

Tzv. Pen-Gun, ili ti - olovka-pistolj.
A ispaljuje metke, i te kako ;)
Do 5m nema fule, a ako si stela, onda i do 10, a u to idu .22 R/LR/LRM ;)
Inovator Vizionar Na Ovome Bruku Para Zaradio,i Ja Sam Nesto Smislio Nove Paper Sprejeve Jace Od Sadasnjih Jedan Je Cak Smrtonosan.
mudrac2

#47 Re: Sprej za samoodbranu

Post by mudrac2 »

obični deo u kombinaciji sa upaljačem čuda čini. :D
Dozer

#48 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Dozer »

Cini, ali zahtijeva obe ruke, pa je malo komplikovan za brzu primjenu.
insomnia78

#49 Re: Sprej za samoodbranu

Post by insomnia78 »

Plus dok izvadis i deo i upaljac pa ukreses pa...
Do tada, dva losa ubise Milosa
Gledam nekakve sto se prodaju ovdje, kaze "baca" do osam metara :D
Reisova

#50 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Reisova »

Nestea31 wrote:Ja sam prije par godina uzela mami i sebi.Kopija CIPS prijave, kopija licne karte i sa racunom u PU po mjestu prebivalista, prijavis posjedovanje peper-spreja.
Ma ja, vazda pošteni najebe...a vamo ljudi sa toljagama hodaju a ti bezzzee se sa sprejom prijavljuješ... :D
Post Reply