Sprej za samoodbranu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tvrtko II Kotromanić

#1 Sprej za samoodbranu

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Gledam po ovom army shopu ovdje u sa, vidim ima taj neki sprej za samoodbranu, kaze moze se koristit i protiv pasa i protiv napadaca..
mislim da uzmem jedan za mamu i sestru, uzimajuci u vidu kako crna hronika napreduje :-) a svakako znam da ih samo zene i smiju nositi

dakle koja je procedura, uzeti sprej i sa istim otici u MUP pa prijaviti ili?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2 Re: Sprej za samoodbranu

Post by KatarinaKosaca »

Uzmeš sprej (žensko) odeš u rijamu i prijaviš sa ličnom i evidentiran)a) si.. Bilo kakav belaj sa sprejom prvo tebe traže. Nein, danke :run:
Stjui

#3 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Stjui »

Tvrtko II Kotromanić wrote:Gledam po ovom army shopu ovdje u sa, vidim ima taj neki sprej za samoodbranu, kaze moze se koristit i protiv pasa i protiv napadaca..
mislim da uzmem jedan za mamu i sestru, uzimajuci u vidu kako crna hronika napreduje :-) a svakako znam da ih samo zene i smiju nositi

izvinjavam se,nemam odgovor za vas,nego pitanje.koliko košta u army shopu?jesu li cijene kao na pik-u?
Tvrtko II Kotromanić

#4 Re: Sprej za samoodbranu

20 maraka mu je cijena u army shopu

@Katarina, ima i ta strana, al opet bolje da mi mama i sestra imaju za ne daj Boze, moze se uvijek na nuznu odbranu vadit il sta vec, bolje i to nego da ih kakav narkoman ozlijedi :-)
Pryda

#5 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Pryda »

Tvrtko II Kotromanić wrote:20 maraka mu je cijena u army shopu

@Katarina, ima i ta strana, al opet bolje da mi mama i sestra imaju za ne daj Boze, moze se uvijek na nuznu odbranu vadit il sta vec, bolje i to nego da ih kakav narkoman ozlijedi :-)
Poenta je bila da ne prijavljujes nista muriji. Kupi i suti.
Tvrtko II Kotromanić

#6 Re: Sprej za samoodbranu

ima i ta mjesta
Nestea31

#7 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Nestea31 »

Ja sam prije par godina uzela mami i sebi.Kopija CIPS prijave, kopija licne karte i sa racunom u PU po mjestu prebivalista, prijavis posjedovanje peper-spreja.
velaxsa

#8 Re: Sprej za samoodbranu

Post by velaxsa »

Na Stupu u prodavnici oružja 10 KM....
Wind

#9 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Wind »

Ma kakva prijava ba, kakav mup.....pa nije duga cijev. Samo ti kupi i uzivaj. Imas ih po 10 KM koliko hoces.
Nestea31

#10 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Nestea31 »

A zasto krsiti zakon?
Lijepo covjek pitao za zakonsku proceduru, a vi ga nagovarate na krsenje zakona.I povrh svega, u slucaju da policija pronade kod gospođa neprijavljen sprej,hem ih izlaze zakonski odredenoj kazni, hem neugodnosti...
Moj savjet, zakon dao mogucnost, trebamo iskoristiti to,ali sve u okviru zakona.
Stjui

#11 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Stjui »

Tvrtko II Kotromanić wrote:Gledam po ovom army shopu ovdje u sa, vidim ima taj neki sprej za samoodbranu, kaze moze se koristit i protiv pasa i protiv napadaca..

evo izdvojio sam za vas bitne članke i odredbe zakona o oružju i municiji fbih:
Član 12. (Ograničenja)
(1)
Oružje iz člana 11. ovog zakona se u pogledu prava i obaveza vlasnika oružja
razvrstava u:
a) zabranjeno oružje–oružje kategorije A i hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda,te hladno oružje kada se nosi na javnim mjestima;
b) dozvoljeno oružje za koje je potrebno prethodno odobrenje–oružje kategorije B;
c) dozvoljeno oružje za koje je potrebna prijava nadležnom organu –oružje kategorije C;
d) dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom organu–oružje kategorije D.

(2)Zabranjeno je nabavljanje ili držanje ili nošenje oružja kategorije A, osim ako ovim zakonom nije drugačijepropisano,te nabavljanje ili držanje ili nošenje oružja kategorije B bez odgovarajućeg odobrenjao oružju,kao i držanje ili nošenje oružja kategorije C bez odgovarajućeg odobrenja.

(3)Oružje kategorije D mogu nabavljati, držati i nositi lica starija od 18 godina.
a u kategoriju D spadaju
Kategorija D
a)električni paralizator,
b)raspršivači (sprejevi),
c)oružje sa tetivom,
d)hladno oružje,
e)zračno oružje.
mudrac2

#12 Re: Sprej za samoodbranu

Post by mudrac2 »

Stjui wrote:

evo izdvojio sam za vas bitne članke i odredbe zakona o oružju i municiji fbih:
Član 12. (Ograničenja)
(1)
Oružje iz člana 11. ovog zakona se u pogledu prava i obaveza vlasnika oružja
razvrstava u:
a) zabranjeno oružje–oružje kategorije A i hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda,te hladno oružje kada se nosi na javnim mjestima;
b) dozvoljeno oružje za koje je potrebno prethodno odobrenje–oružje kategorije B;
c) dozvoljeno oružje za koje je potrebna prijava nadležnom organu –oružje kategorije C;
d) dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom organu–oružje kategorije D.

(2)Zabranjeno je nabavljanje ili držanje ili nošenje oružja kategorije A, osim ako ovim zakonom nije drugačijepropisano,te nabavljanje ili držanje ili nošenje oružja kategorije B bez odgovarajućeg odobrenjao oružju,kao i držanje ili nošenje oružja kategorije C bez odgovarajućeg odobrenja.

(3)Oružje kategorije D mogu nabavljati, držati i nositi lica starija od 18 godina.
a u kategoriju D spadaju
Kategorija D
a)električni paralizator,
b)raspršivači (sprejevi),
c)oružje sa tetivom,
d)hladno oružje,
e)zračno oružje.
ja koliko znam ne postoji takav zakon na nivou fbih.
bombašica

#13 Re: Sprej za samoodbranu

Post by bombašica »

Dobila sam taj sprej prije 2 godine. Nisam ga prijavila. Iskreno, kada neko ispod sjedišta u autu neovlašteno drži pištolj, ni meni se ne ide u MUP prijavljivati "lako naoružanje" zvano peper spreja.
Iskoristila sam ga jednom protiv pasa. Mogu reći da je imao efekta.
Last edited by bombašica on 09/03/2015 19:47, edited 1 time in total.
bombašica

#14 Re: Sprej za samoodbranu

Post by bombašica »

l
Stjui

#15 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Stjui »

mudrac2 wrote: ja koliko znam ne postoji takav zakon na nivou fbih.
nacrt.nisam vidio...svaki kanton ima svoje zakone :-)

a po kantonalnom(sarajevskom) samo se ženama smiju prodavati sprejevi.ne nađoh ništa u vezi prijavljivanja.
mudrac2

#16 Re: Sprej za samoodbranu

Post by mudrac2 »

koji bi bio najjači sprej? Koliko ja znam ima ih više vrsta, na bazi paprike, bibera.....
ćiribiribela

#17 Re: Sprej za samoodbranu

Post by ćiribiribela »

Imam sprej godinama, nikad mi nije trebao i nisam ga prijavljivala. Evo sad bas gledam i istekao mu rok 2012. :lol:
shandrprcSA

#18 Re: Sprej za samoodbranu

Post by shandrprcSA »

mudrac2 wrote:koji bi bio najjači sprej? Koliko ja znam ima ih više vrsta, na bazi paprike, bibera.....
TW 1000

Image
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#19 Re: Sprej za samoodbranu

Post by stetoskop »

Ne smiju prodati bez kopije lične i cips, a kada prodaju, koliko se sjećam i oni dostavljaju podatke MUP-u, tako da može biti problema, ako se ne prijavi. Još veći problem može biti, ako dođe do upotrebe tog spreja, a nije prijavljen.

E sad, druga je tema zašto je muškarcima to zabranjeno, gdje je tu ravnopravnost spolova? :D
KENJAC

#20 Re: Sprej za samoodbranu

Post by KENJAC »

Mogu li ja da upitam nesto ovu zensku populaciju u vezi upotrebe spreja ? Naime , jeste li vi sigurne da ste u stanju kad pred vas , iznenada, iskoci narkoman stavite ruku u tasnu , nadjete sprej i poprskate napadaca. Drage moje djevojke i zene, ovaj sprej ima koristi samo u slucaju kad ga nosis u dzepu i drzis u ruci ! Mozete li vi citav zivot imat ovo u dzepu ? Mozete li ga uvijek imat na dohvat ruke ? Dobro razmislite , jer kad vi probate izvuc i poprskat i kreten ce sigurno drugacije reagovat. Moj vam je savjet ako imate ovaj sprej probajte , onako , bez veze par puta izvuc ga naglo i prsnuti. Nemojte doci u situaciju da trebate da ga upotrijebite a da ne znate ni jacinu kako treba pritisnut ni taj osjecaj u ruci ! Svasta se u panici desava!
Pryda

#21 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Pryda »

KENJAC wrote:Mogu li ja da upitam nesto ovu zensku populaciju u vezi upotrebe spreja ? Naime , jeste li vi sigurne da ste u stanju kad pred vas , iznenada, iskoci narkoman stavite ruku u tasnu , nadjete sprej i poprskate napadaca. Drage moje djevojke i zene, ovaj sprej ima koristi samo u slucaju kad ga nosis u dzepu i drzis u ruci ! Mozete li vi citav zivot imat ovo u dzepu ? Mozete li ga uvijek imat na dohvat ruke ? Dobro razmislite , jer kad vi probate izvuc i poprskat i kreten ce sigurno drugacije reagovat. Moj vam je savjet ako imate ovaj sprej probajte , onako , bez veze par puta izvuc ga naglo i prsnuti. Nemojte doci u situaciju da trebate da ga upotrijebite a da ne znate ni jacinu kako treba pritisnut ni taj osjecaj u ruci ! Svasta se u panici desava!
Nisam dio zenske populacije ali da ti bar pokusam odgovoriti. Klosar ili narkoman te sigurno nece presresti u Ferhadiji 'sred bijela dana i traziti pare i novcanik. Mozes otprilike znati kad dolazis u potencijalno opasnu situaciju kao npr po meni sto je kad dama sjeda sama u taksi, ide mracnim ulicama ili stepenicama do kuce. A kerovi kad napadnu recimo da se ima dovoljno vremena reagovati kakva je god situacija, ne zaskacu iz grmlja na prepad :D
Last edited by Pryda on 09/03/2015 21:51, edited 1 time in total.
Pryda

#22 Re: Sprej za samoodbranu

Post by Pryda »

.
All Apologies

#23 Re: Sprej za samoodbranu

Post by All Apologies »

Ja imam taj sprej, nikad mi nije palo na pamet da bih ga trebala prijaviti. Mali je dzepni i uvijek mi je u džepu jakne, u torbi kad se ne bojim i otkocen u ruci u džepu kad se bojim :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#24 Re: Sprej za samoodbranu

Post by KatarinaKosaca »

KENJAC wrote:Mogu li ja da upitam nesto ovu zensku populaciju u vezi upotrebe spreja ? Naime , jeste li vi sigurne da ste u stanju kad pred vas , iznenada, iskoci narkoman stavite ruku u tasnu , nadjete sprej i poprskate napadaca. Drage moje djevojke i zene, ovaj sprej ima koristi samo u slucaju kad ga nosis u dzepu i drzis u ruci ! Mozete li vi citav zivot imat ovo u dzepu ? Mozete li ga uvijek imat na dohvat ruke ? Dobro razmislite , jer kad vi probate izvuc i poprskat i kreten ce sigurno drugacije reagovat. Moj vam je savjet ako imate ovaj sprej probajte , onako , bez veze par puta izvuc ga naglo i prsnuti. Nemojte doci u situaciju da trebate da ga upotrijebite a da ne znate ni jacinu kako treba pritisnut ni taj osjecaj u ruci ! Svasta se u panici desava!
Pitanje je razumno, ali ne može se jedoobrazno postaviti. Nismo svi isti i ne reagiramo isto u svim situacijama. Ja, na primer, znam da mi u takvim slučajevima proradi adrenalin, da ne samo da bi dobio čitav sprej u lice, nego i kajganu među nogama. U nekim drugim situacijama sam stidna i smotana, ali kad branim sebe ili nešto svoje, sigurna sam. Mada, nemam sprej.
todd_smith

#25 Re: Sprej za samoodbranu

Post by todd_smith »

ma ti si napredna rasa katarina :mrgreen:
Post Reply