Crtanje, dizajniranje u islamu?
- nasa
#26 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Ismijavati covjeka koji vjeruju i ne dira vas i ne obraca vam se bas je onako kulturno i napredno...
Extra, extra stvar je zabrana prikazivanja likova unutar vjere u islamu eeeeextraaaaa pa vi svirajte sta vam je volja....
Van vjere je drugo pitanje jer postavllja se pitanje sta crtez predstavlja itd. da li je pozitivna poruka itd.Uglavnom, vjerovatno je on i sam skontao da treba odgovor potraziti negdje drugo....
Extra, extra stvar je zabrana prikazivanja likova unutar vjere u islamu eeeeextraaaaa pa vi svirajte sta vam je volja....
Van vjere je drugo pitanje jer postavllja se pitanje sta crtez predstavlja itd. da li je pozitivna poruka itd.Uglavnom, vjerovatno je on i sam skontao da treba odgovor potraziti negdje drugo....
-
NeenaSa
#27 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Oooooo itekako je dodirnuo nas.
Chim je postavio temu.
Chim je postavio temu.
- Towelie
#28 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Ova se tema ne tice ateista ni sekunde. Forumas je trazio misljenje od muslimana.NeenaSa wrote:Oooooo itekako je dodirnuo nas.
Chim je postavio temu.
-
NeenaSa
#29 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Daj svoje mishljenje.
- animals
#30 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Tanka je linija izmedju genijalnosti i ludila...
- Towelie
#31 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Zabrana crtanja likova je poznata. Da li se to odnosi na sve sto ima ljudsku formu, da li samo na ono sto ima oci, ili se hadis odnosi na vajarstvo, a ne na slikarstvo je vec pitanje interpretacije. Ja da sam slikar, ne bih nikako slikao likove, ali imam tolerancije i za one koji misle drugacije.NeenaSa wrote:Daj svoje mishljenje.
-
NeenaSa
#32 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Je l' velish za sve.
Shto rechi za djecu i sve zimske radosti?
- Towelie
#33 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Deca u tom periodu nisu jos ni odgovorna za svoja dela, pa ne smeta da crtaju. Imam prijatelje umetnike kojima je sastavni deo kursa crtanje portreta i oni su ih crtali, ali su kad bi zavrsili semestar spaljivali iste i ja smatram da je to metod koji je dobar. Nisu zakinuti za taj aspekt slikarstva koji je bitan, a s druge strane nisu prekrsili serijatsku zabranu.NeenaSa wrote:Je l' velish za sve.
- insomnia78
#34 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Snjesko Bjelic?NeenaSa wrote:Je l' velish za sve.
Zabranjeno
Ovi nasi ce reci da je zabranjeno zato sto se, u biti, radi o kipu
Bliskoistocni bi te, kad bi imali snijega i ti pravila istog, vjerovatno malo kandzijom osinuli
A ISIL, ISIL bi ti odfikario glavu
- irac300
#35 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
I onda se ljudi pitaju zašto su islamske zemlje mahom zaostale. Pa sve što ima veze sa kreacijom, umjetnošću, duhovitošću, inovacijama...je zabranjeno. Žalosno! Ona @ponjava visi na temama koje se tiču ateizma, a ovdje bi da zavodi red, a ti @naso to vrlo dobro znaš. I ne, ovaj moj post nije ismijavanje, nego neka vrste tuge, da jedan mlad čovjek (pretpostavljam da je mlađa osoba u pitanju) mora da pita da li mu je dopušteno nešto tako bezazleno, lijepo, kulturno kao crtanje.
- animals
#36 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Bajke su za djecu, i za ....
-
IuliusMeini
#37 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Rijetko postam na forum iako pratim mnoge teme s ovom tematikom. Parafrazirat ću hadis u kojem Muhammed a.s. kaže da je djelo po nijjetu vrednuje tako da mislim da u crtanju nema nekog zla ako nije u svrhu obožavanja crteža (što je razlog zbog kojeg nema crteža Allaha, poslanika...), a pogotovo nema ako je to u edukativne svrhe. Još mislim da je možda razglabanje o ovakvim temama bespredmetno u periodu u kojem je islamski svijet u najgorem položaju otkad je Objave. Možda će se uskoro pitati smijemo li imenovati planete jer su nazvane po paganskim božanstvima.
- @ngel
#38 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Ma nemoj, samo zato sto je zabranjen neki vid crtanja likova to je zaostalost? Edukuj se maloi o islamskoj umjetnosti, inovacijama i kreativnosti kroz historiju prije nego sto izvalis ovakvu glupost. Zalosno je jedino tvoje neznanje i ogranicenost..i potreba da guras nos gdje mu nije mjestoirac300 wrote:I onda se ljudi pitaju zašto su islamske zemlje mahom zaostale. Pa sve što ima veze sa kreacijom, umjetnošću, duhovitošću, inovacijama...je zabranjeno. Žalosno! Ona @ponjava visi na temama koje se tiču ateizma, a ovdje bi da zavodi red, a ti @naso to vrlo dobro znaš. I ne, ovaj moj post nije ismijavanje, nego neka vrste tuge, da jedan mlad čovjek (pretpostavljam da je mlađa osoba u pitanju) mora da pita da li mu je dopušteno nešto tako bezazleno, lijepo, kulturno kao crtanje.
- irac300
#39 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Dobro je ba, ti si položila još sa onim debilizmom u vjezi pjesme, ne zanima me tvoje retardirano i nazadno mišljenje!@ngel wrote:Ma nemoj, samo zato sto je zabranjen neki vid crtanja likova to je zaostalost? Edukuj se maloi o islamskoj umjetnosti, inovacijama i kreativnosti kroz historiju prije nego sto izvalis ovakvu glupost. Zalosno je jedino tvoje neznanje i ogranicenost..i potreba da guras nos gdje mu nije mjestoirac300 wrote:I onda se ljudi pitaju zašto su islamske zemlje mahom zaostale. Pa sve što ima veze sa kreacijom, umjetnošću, duhovitošću, inovacijama...je zabranjeno. Žalosno! Ona @ponjava visi na temama koje se tiču ateizma, a ovdje bi da zavodi red, a ti @naso to vrlo dobro znaš. I ne, ovaj moj post nije ismijavanje, nego neka vrste tuge, da jedan mlad čovjek (pretpostavljam da je mlađa osoba u pitanju) mora da pita da li mu je dopušteno nešto tako bezazleno, lijepo, kulturno kao crtanje.
- @ngel
#40 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Retardiran si, ako ti je nazadno sta vjernici misle hvataj se noge i ne citaj ovakve teme, a jos manje odgovarajirac300 wrote:Dobro je ba, ti si položila još sa onim debilizmom u vjezi pjesme, ne zanima me tvoje retardirano i nazadno mišljenje!@ngel wrote:Ma nemoj, samo zato sto je zabranjen neki vid crtanja likova to je zaostalost? Edukuj se maloi o islamskoj umjetnosti, inovacijama i kreativnosti kroz historiju prije nego sto izvalis ovakvu glupost. Zalosno je jedino tvoje neznanje i ogranicenost..i potreba da guras nos gdje mu nije mjestoirac300 wrote:I onda se ljudi pitaju zašto su islamske zemlje mahom zaostale. Pa sve što ima veze sa kreacijom, umjetnošću, duhovitošću, inovacijama...je zabranjeno. Žalosno! Ona @ponjava visi na temama koje se tiču ateizma, a ovdje bi da zavodi red, a ti @naso to vrlo dobro znaš. I ne, ovaj moj post nije ismijavanje, nego neka vrste tuge, da jedan mlad čovjek (pretpostavljam da je mlađa osoba u pitanju) mora da pita da li mu je dopušteno nešto tako bezazleno, lijepo, kulturno kao crtanje.
- insomnia78
#41 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Pa gdje su danas ta umjetnost, inovacije i kreativnost, sveli se na pitanje "smije li zena sama putovati do Zenice"?@ngel wrote:Ma nemoj, samo zato sto je zabranjen neki vid crtanja likova to je zaostalost? Edukuj se maloi o islamskoj umjetnosti, inovacijama i kreativnosti kroz historiju prije nego sto izvalis ovakvu glupost. Zalosno je jedino tvoje neznanje i ogranicenost..i potreba da guras nos gdje mu nije mjestoirac300 wrote:I onda se ljudi pitaju zašto su islamske zemlje mahom zaostale. Pa sve što ima veze sa kreacijom, umjetnošću, duhovitošću, inovacijama...je zabranjeno. Žalosno! Ona @ponjava visi na temama koje se tiču ateizma, a ovdje bi da zavodi red, a ti @naso to vrlo dobro znaš. I ne, ovaj moj post nije ismijavanje, nego neka vrste tuge, da jedan mlad čovjek (pretpostavljam da je mlađa osoba u pitanju) mora da pita da li mu je dopušteno nešto tako bezazleno, lijepo, kulturno kao crtanje.
- skupljac_zeljeza
#42 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Opet stereotip.irac300 wrote:I onda se ljudi pitaju zašto su islamske zemlje mahom zaostale. Pa sve što ima veze sa kreacijom, umjetnošću, duhovitošću, inovacijama...je zabranjeno. Žalosno! Ona @ponjava visi na temama koje se tiču ateizma, a ovdje bi da zavodi red, a ti @naso to vrlo dobro znaš. I ne, ovaj moj post nije ismijavanje, nego neka vrste tuge, da jedan mlad čovjek (pretpostavljam da je mlađa osoba u pitanju) mora da pita da li mu je dopušteno nešto tako bezazleno, lijepo, kulturno kao crtanje.
http://islamicartsmagazine.com/
- irac300
#43 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Gospođo ili gospođice, moje obraćanje je upućeno tebi, a ne vjernicima, ti nisi svaki vjernik na ovom dunjaluku, je l' jasnije? Druga stvar, ni ti, niti bilo ko odavde me neće tjerati sa bilo koje teme, jer ovo nije tvoja privatna prćija. To što ti fali kućnog odgoja, je tvoj problem, ali svoj način komuniciranja čuvaj za sredinu gdje je to normalno, meni lično nije. Znači, zaobiđi me slobodno, jer ću i dalje pisati ovdje, ako mi bude ĆEJF!@ngel wrote: Retardiran si, ako ti je nazadno sta vjernici misle hvataj se noge i ne citaj ovakve teme, a jos manje odgovaraj
- skupljac_zeljeza
#44 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Ali zar nije simptomatično sjediti na temama i mudrovati koje inače mogu retrogradno djelovati na tvoje napredne ideje?irac300 wrote:Gospođo ili gospođice, moje obraćanje je upućeno tebi, a ne vjernicima, ti nisi svaki vjernik na ovom dunjaluku, je l' jasnije? Druga stvar, ni ti, niti bilo ko odavde me neće tjerati sa bilo koje teme, jer ovo nije tvoja privatna prćija. To što ti fali kućnog odgoja, je tvoj problem, ali svoj način komuniciranja čuvaj za sredinu gdje je to normalno, meni lično nije. Znači, zaobiđi me slobodno, jer ću i dalje pisati ovdje, ako mi bude ĆEJF!@ngel wrote: Retardiran si, ako ti je nazadno sta vjernici misle hvataj se noge i ne citaj ovakve teme, a jos manje odgovaraj
- @ngel
#45 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Dok su se muslimani drzali Allahovih zapovijedi i Allahovih zakona bili su napredni u svim segmentima zivota, kad su se udaljili od Allahovim propisa poceli su i propadati, prva Allahova zapovjed i prva objava je "Uči.."...kad su muslimani preskocili prvu zapovjed, a na prvo mjesto stavili pitanja tipa je li zeni dozvoiljeno da sama ide do Zenice, tad je i pocela propastinsomnia78 wrote:Pa gdje su danas ta umjetnost, inovacije i kreativnost, sveli se na pitanje "smije li zena sama putovati do Zenice"?@ngel wrote:Ma nemoj, samo zato sto je zabranjen neki vid crtanja likova to je zaostalost? Edukuj se maloi o islamskoj umjetnosti, inovacijama i kreativnosti kroz historiju prije nego sto izvalis ovakvu glupost. Zalosno je jedino tvoje neznanje i ogranicenost..i potreba da guras nos gdje mu nije mjestoirac300 wrote:I onda se ljudi pitaju zašto su islamske zemlje mahom zaostale. Pa sve što ima veze sa kreacijom, umjetnošću, duhovitošću, inovacijama...je zabranjeno. Žalosno! Ona @ponjava visi na temama koje se tiču ateizma, a ovdje bi da zavodi red, a ti @naso to vrlo dobro znaš. I ne, ovaj moj post nije ismijavanje, nego neka vrste tuge, da jedan mlad čovjek (pretpostavljam da je mlađa osoba u pitanju) mora da pita da li mu je dopušteno nešto tako bezazleno, lijepo, kulturno kao crtanje.
- irac300
#46 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Čuvaj taj pokušaj podjebavanja za svoju kompaniju, vjerujem da si glavni bradonja, pardon, baja u raji.skupljac_zeljeza wrote:Ali zar nije simptomatično sjediti na temama i mudrovati koje inače mogu retrogradno djelovati na tvoje napredne ideje?irac300 wrote:Gospođo ili gospođice, moje obraćanje je upućeno tebi, a ne vjernicima, ti nisi svaki vjernik na ovom dunjaluku, je l' jasnije? Druga stvar, ni ti, niti bilo ko odavde me neće tjerati sa bilo koje teme, jer ovo nije tvoja privatna prćija. To što ti fali kućnog odgoja, je tvoj problem, ali svoj način komuniciranja čuvaj za sredinu gdje je to normalno, meni lično nije. Znači, zaobiđi me slobodno, jer ću i dalje pisati ovdje, ako mi bude ĆEJF!@ngel wrote: Retardiran si, ako ti je nazadno sta vjernici misle hvataj se noge i ne citaj ovakve teme, a jos manje odgovaraj
-
KIseljak12
#47 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Uh gluho bilo, da nas Allah sacuva od grijeha poput tog saranja koje zovu "umjetnost".
Cuj covjek nesto da "stvara", koliko moras biti umisljen da to kazes, kad samo dragi Allah ima moc da stvara.
Ti prijasnji "muslimani" koji su crtali su bili zalutali pod uticajem racionalista, ali hvala Allahu su se vratili vjeri prvih generacija pa sad fino ciste sve idole koje ovi prije njih nisu stigli ocistiti.
Cuj covjek nesto da "stvara", koliko moras biti umisljen da to kazes, kad samo dragi Allah ima moc da stvara.
Ti prijasnji "muslimani" koji su crtali su bili zalutali pod uticajem racionalista, ali hvala Allahu su se vratili vjeri prvih generacija pa sad fino ciste sve idole koje ovi prije njih nisu stigli ocistiti.
- skupljac_zeljeza
#48 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
To je isfurano. Imaš li šta originalnije ili kreativnije?irac300 wrote:Čuvaj taj pokušaj podjebavanja za svoju kompaniju, vjerujem da si glavni bradonja, pardon, baja u raji.skupljac_zeljeza wrote:Ali zar nije simptomatično sjediti na temama i mudrovati koje inače mogu retrogradno djelovati na tvoje napredne ideje?irac300 wrote: Gospođo ili gospođice, moje obraćanje je upućeno tebi, a ne vjernicima, ti nisi svaki vjernik na ovom dunjaluku, je l' jasnije? Druga stvar, ni ti, niti bilo ko odavde me neće tjerati sa bilo koje teme, jer ovo nije tvoja privatna prćija. To što ti fali kućnog odgoja, je tvoj problem, ali svoj način komuniciranja čuvaj za sredinu gdje je to normalno, meni lično nije. Znači, zaobiđi me slobodno, jer ću i dalje pisati ovdje, ako mi bude ĆEJF!
- @ngel
#49 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Ma bas, sreca pa svi mozemo vidjeti tvoje obracanje prije nego si se obratio meni licno, nazvavsi sve muslimane zaostalim i nazadnim, nema potrebe da se pretvaras. Sreca pa svi mozemo vidjeti i kome fali kucnog odgoja i ko je prvi vrijedjao i ko pokusava da ucutka neistomisljenike. Samo glupi ljudi pricaju o onome o cemu nemaju pojma i onome sto ih se ne tice, pa bujrum samo izvoliirac300 wrote:Gospođo ili gospođice, moje obraćanje je upućeno tebi, a ne vjernicima, ti nisi svaki vjernik na ovom dunjaluku, je l' jasnije? Druga stvar, ni ti, niti bilo ko odavde me neće tjerati sa bilo koje teme, jer ovo nije tvoja privatna prćija. To što ti fali kućnog odgoja, je tvoj problem, ali svoj način komuniciranja čuvaj za sredinu gdje je to normalno, meni lično nije. Znači, zaobiđi me slobodno, jer ću i dalje pisati ovdje, ako mi bude ĆEJF!@ngel wrote: Retardiran si, ako ti je nazadno sta vjernici misle hvataj se noge i ne citaj ovakve teme, a jos manje odgovaraj
-
NeenaSa
#50 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Za pobornike, shto velite za unishtavanje vishestoljechne kulture.
Mada nazirem odgovor.
Mada nazirem odgovor.