Crtanje, dizajniranje u islamu?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
electriq

#1 Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by electriq »

Poz, znam da je zabranjeno crtanje ljudskih likova, zivotinja i sve ono sto ima dusu.
Bavim se logo izradom u slobodno vrijeme, prije sam crtao likove zivotinja i ljudi u vektorskom formatu, illustracije i maskote. Prestao sam sa tim.
Da li je samo illustracija glave, jednostavna sa linijama u koju se mora covjek malo zagledati da bi skontao da se radi o licu ili o glavi zivotinje dozvoljeno?
Da li je npr. crtanje zgrade sa ocima i obrvama (ljudske karakteristike) sa nogama i rukama zabranjeno?
Da li se neko bavi logo izradom i na koji nacin, da li samo crtate abstraktne stvari ili?
Sta je sa illustracijama odn. samo siluetama ljudi, djeteta, zivotinja? A sta sa likovima koje nemaju neke karakteristike kao npr. ima oci i usta a nema oblik lica, kosu i sl.
Znam da opcenito ilustracija i siluete i sve ostalo spada pod crtanje, ali koje aspekte izoztaviti da bi bilo dozvoljeno (nepotpuna silueta, like bez ociju, usta i sl.,lik uraden geometrisjski - trokutovi, linije, pravougaonik i sl.)?
Sta vi mislite o tome. Citao sam na drugim forumima i strogo je zabranjeno bilo koji vid koji podsjeca na ljude i zivotinje odn. kad posmatrac zakljuci da se zapravo radi o zivotinji odn. covjeku.
Takoder koju stranicu koristite?
@ngel

#2 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by @ngel »

Zavisi u koje svrhe se crta, ako je u edukativne mislim da nema nikakve smetnje, kako izuciti anatomiju covjeka ili zivotinja bez da se nacrta, pa cak i napravi u trodimenzionalnom prostoru, kako nauciti o nekim zivotinjama koje nismo u mogucnosti vidjeti uzivo vec samo na slici...i mnogi drugi slucajevi gdje je neophodna slika, crtez ili barem skica, uostalom ne postoji konsenzus po tom pitanju, neki zabranjuju a neki samo djelimicno, svakako je bolje izbjegavati ukoliko je nepotrebno, ali ako ima svrhe a te svrhe nisu divljenje i obozavanje onda se ne moze podvesti ni pod jedan hadis koji to zabranjuje, a ajet o zabrani i ne postoji.
SmokingMan

#3 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by SmokingMan »

Moj nenzaniče,ne vjeruj svemu onome što pročitaš na raznim portalima,koje uglavnom vode polu-obrazovani ljudi,uglavnom okupljeni oko selefijske/vehabijske zajednice,kloni se njihovih izvrnutih tumačenja vjere.Ako se baš toliko dvoumiš oko dileme,radije kontaktiraj IZ,ili jendostavno zanemari to i nastavi sa svojim poslom.
electriq

#4 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by electriq »

Mislim da smo davno prevazisli vrijeme kad su se ljudi klanjali kipovima i crtezima.
Citao sam da nije zabranjeno ako se radi o edukativnim crtezima i crtezima koje se koriste u skoli za djecu, kratko edukacija.
Novija ucenja tvrde da nije zabranjeno ako se radi o identifikaciji.
Ako neka firma treba logo za idntnifikaciju i sl. navodim primjer, nije tako bukvalno receno. Ne radi se o nekim izdetaljisanim crtezima evo pogledajte par logotipova pa mi recite vasa misljenja molim vas.
Image
Image
Image

ove su malo drugacije
Image
Image
Image

u prvoj grupi se tacno vidi koje su zivotinje u pitanju, u drugoj su zivotinje prikazane kroz apstraktne crte i nemaju neke slicnosti.
kao sto je receno, ove slikice tu totalno jednostavne i sluze za identifikaciju
molim vas za misljenja
Ridjobrki

#5 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Ridjobrki »

Kroz te "apstraktne" crte ismijavaš i reduciraš Božje djelo i omalovažavaš perfekciju stvaranja Njegovog.

Ja mislim da ti nećeš vidjeti kapija džennetskih a Allah dragi opet najbolje zna.
insomnia78

#6 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by insomnia78 »

:lol:
Tacno, bogu nema nista mrzz od crtanja logoa da bi se prehranio
prenosnik

#7 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by prenosnik »

@ngel wrote:Zavisi u koje svrhe se crta, ako je u edukativne mislim da nema nikakve smetnje, kako izuciti anatomiju covjeka ili zivotinja bez da se nacrta, pa cak i napravi u trodimenzionalnom prostoru, kako nauciti o nekim zivotinjama koje nismo u mogucnosti vidjeti uzivo vec samo na slici...i mnogi drugi slucajevi gdje je neophodna slika, crtez ili barem skica, uostalom ne postoji konsenzus po tom pitanju, neki zabranjuju a neki samo djelimicno, svakako je bolje izbjegavati ukoliko je nepotrebno, ali ako ima svrhe a te svrhe nisu divljenje i obozavanje onda se ne moze podvesti ni pod jedan hadis koji to zabranjuje, a ajet o zabrani i ne postoji.
Ona je andjeo bila, sa greskom
bez krila, moj san, moja Ilona
jos se secam tvog imena
sretna i sama, sva u bajkama
gde li je sada Petar Pan
i svi oni momci

Ilona, tvoja je slika moja ikona
i cim se dignem ja joj namignem
i uvek tako pocne dan
Towelie

#9 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Towelie »

Ja sam video jedan arapski verski udzbenik za osnovce i u njemu se nalaze nacrtane siluete decaka i devojcica i to sasvim detaljno sa licima i rukama i nogama. Jedino sto nedostaje su oci, jer su one "ogledalo duse" i valjda ono sta definise da li se neki humanoidni crtez moze smatrati ljudskim likom. Opet, ovo ne mora biti pravilo, ali je u ovom udzbeniku bilo ovako.
dustaban

#10 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by dustaban »

Boze mili... pogledajte vi samo ovih tema i diskusija. Sve je to rezultat djelovanja religije. Zamislite sad da se pojave neki vanzemaljci i upadnu u ovu pricu. Sta bi oni zakljucili o nama, pardon vama vjernicima?!

Zato svima predlazem da se, s vremena na vrijeme, malo odmaknu od ove slike i pogledaju na sta ovo sve lici... krv ti yebem, pita covjek smije li crtati a da ostane u vjeri ?!?!
muha_sa

#11 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by muha_sa »

dustaban wrote:Boze mili... pogledajte vi samo ovih tema i diskusija. Sve je to rezultat djelovanja religije. Zamislite sad da se pojave neki vanzemaljci i upadnu u ovu pricu. Sta bi oni zakljucili o nama, pardon vama vjernicima?!

Zato svima predlazem da se, s vremena na vrijeme, malo odmaknu od ove slike i pogledaju na sta ovo sve lici... krv ti yebem, pita covjek smije li crtati a da ostane u vjeri ?!?!
od njih svijet pocinje :-)

imam u familiji jednog--dečko crta :thumbup: ludilo, kad gledam njegov crtež ne mogu da vjerujem da se ono može rukom nacrtat--elem, sad se vjeri okreno i to batalio--mene ubjedjuje da je to haram :lol:
sad sjedi kokuz--ništa ne radi a mogo je bit drugi Berber.
Kaćunak

#12 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Kaćunak »

sad ce ćafiri govoriti muslimanima sta da rade...pih.. :zoka: :-) :?

ko hoce da crta nek crta, ko nece nek ne crta.
:bih:
Deda Kurcoje

#13 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Deda Kurcoje »

Zabranjeno je koliko znam, a razvaljuje se i arheoloska zaostavstina covjecanstva:

http://akter.co.rs/27-drutvo/120558-razoren-nimrud.html
insomnia78

#14 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by insomnia78 »

Al pomisliti da ce se bog naljutiti na tebe zato sto si nacrtao kucu s ocima
Neprocjenjivo
zijancer

#15 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by zijancer »

negdje je neko rekao..da ukoliko se zapitamo šta je to umjetnost shvatićemo da je umjetnost prepoznavanje stvari
(:
Kaćunak

#16 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Kaćunak »

insomnia78 wrote:Al pomisliti da ce se bog naljutiti na tebe zato sto si nacrtao kucu s ocima
Neprocjenjivo

sto si ti glasan nesto...crtaj ko ti brani, radi sta hoces..ne mozes druge tjerati
insomnia78

#17 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by insomnia78 »

Kaćunak wrote:
insomnia78 wrote:Al pomisliti da ce se bog naljutiti na tebe zato sto si nacrtao kucu s ocima
Neprocjenjivo

sto si ti glasan nesto...crtaj ko ti brani, radi sta hoces..ne mozes druge tjerati
Znas sta?
U pravu si, sve si u pravu
Crtaj, ne crtaj sve mi jedno :thumbup:
nasa

#18 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by nasa »

Ja ne znam sto vi imate potrebu sve okrenuti u negativnost.
Istina jeste da je u islamu zabranjeno prikazivanje likova ili bar je tako tumaceno kroz historiju sto je dovelo do toga da se islamska umjetnost razvija na specifican nacin koji nikako nije nesto negativno vec upravo bogatstvo.
Mi imamo predivne primjere islamske umjetnosti kroz koju se iskazuje islam tj. odnos prema Bogu, jednostavnost, doza misticnosti, filozofija islama...

Pitanje koje je postavljeno je, s druge strane, specificno i sumnjam da i neko od forumasa muslimana je u potpunosti upoznat s ovim pitanjem.Dijelom je @towelie odgovorio....
A covjek jeste pitao muslimane, ne onako opcenito o islamskoj umjetnosti ili sl.
Kaćunak

#19 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Kaćunak »

insomnia78 wrote:
Kaćunak wrote:
Neprocjenjivo

Znas sta?
U pravu si, sve si u pravu
Crtaj, ne crtaj sve mi jedno :thumbup:

Zivio.
NeenaSa

#20 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by NeenaSa »

Isilovci zavladali po forumu BiH-a.
Vjeronauk da, al' ne i nauk?
Aferim.
P.S.
Malo je rechi da mi je muka.
Kaćunak

#21 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Kaćunak »

NeenaSa wrote:Isilovci zavladali po forumu BiH-a.
Aferim.
P.S.
Kod tebe ni vjeronauka ni nauka.
Yebem li ti padeže.
m_l

#22 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by m_l »

electriq wrote:...
Nasa ulema kaze:

npr.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=218

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=218
Kategoričkog odgovora nema...
U-zap

#23 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by U-zap »

Jel ovo fakat pitas ili se zezas ??? Znaci zabranjeno ti je raditi jer je to kofol zabranjeno :lol:
Kikibombona

#24 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Kikibombona »

Ja na tvom mjestu ne bih crtao. Ima korisnijih poslova kao sto kaze Bilal Bosnic, koji se tada obrusio na fudbalere koji ganjaju loptu umjesto da se uhvate lopate i slicno.. Dok god postoji sansa da je crtanje Bog zabranio, a vidimo da niko nije nacisto, da ne postoji saglasnost uleme, ucenjaka, carobnjaka, mudraca... ne treba rizikovati i zajebavati se bezveze.... Aj mu znaj.... Rizika svakako nije vrijedno.
NeenaSa

#25 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by NeenaSa »

Kaćunak wrote:
NeenaSa wrote:Isilovci zavladali po forumu BiH-a.
Aferim.
P.S.
Kod tebe ni vjeronauka ni nauka.
Yebem li ti padeže.
Ne znam bi l' :( il' :-) :lol:

Edit: Ovisno od moderatora/ice. :D :izet: :evil: i svemoguchi samajliji.
Post Reply