Republika Srpska - promjena imena entitetu
- SaraFina
#26 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
RS nije drzava...
A Bošnjaci su dovoljno obespravljeni kad je u pitanju povratak, školovanje i ostali sefgmenti koji su potrebni da bi neki narod bio konstitutivan.
Dakle materijala i osnove ima napretek.
A Bošnjaci su dovoljno obespravljeni kad je u pitanju povratak, školovanje i ostali sefgmenti koji su potrebni da bi neki narod bio konstitutivan.
-
vade_mecum
#27 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
trollaj trollajsedan wrote:Malo je reć da sam iznenađen što se o RS raspravlja na akademskoj razini uz puno uvažavanje a o Herceg Bosni mahalskim rječnikom i uz prijetnje.
Nije to u redu, nije.
- Danguba
#28 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
Upravo tako...SaraFina wrote:RS nije drzava...
...ali trosi se bespotrebna energija na Sutorinu umjesto da se usredsrijede na ovo ili obnova tuzbe za genocid.
- SaraFina
#29 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
sedan wrote:Malo je reć da sam iznenađen što se o RS raspravlja na akademskoj razini uz puno uvažavanje a o Herceg Bosni mahalskim rječnikom i uz prijetnje.
Nije to u redu, nije.
Kakve prijetnje? Zar si ugrozen bilo čim?
Prvo RS nazalost nije virtualna izmišljotina nego opet nazalost postojeci entitet..
U tome je razlika
Last edited by SaraFina on 04/03/2015 11:52, edited 1 time in total.
- SaraFina
#30 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
Danguba wrote:Upravo tako...SaraFina wrote:RS nije drzava...
...ali trosi se bespotrebna energija na Sutorinu umjesto da se usredsrijede na ovo ili obnova tuzbe za genocid.
Da to su svakako prioriteti.
Trebalo bi ih posloziti.
- SaraFina
#31 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
direktni wrote:@gay activist,
SaraFina, ti je već odgovorila. entitet RS nije država. Pripadnici tog entiteta su počinili i genocid (za batu, izgleda ni to nije kršenje ljudskih prava), a danas im je zabranjeno školovanje na sopstvenom jeziku.
Moj prijedlog, koji neće podržati negatori genocida hakurčina Dodik i ostali je da se RS preimenuje u Islamska Bošnjačka Republika, kao jedan od dva BH entiteta. Oba su nelegalni-naravno.![]()
Nadam se da bi branioci naziva RS i to branili, jer nema kršenja ljudskih prava u IBRu
Ovi koji se za RS bore iz reda našeg naroda kojekavim " pravnim zaškoljicama" koje lafo mi običan puk ne razumijemo..Mene što se tiče svu pokretnu i nepokretnu imovinu neka prepisu Dodiku i teritorijalno se ocijepe iz FBiH..
Ako je izvodljivo.
Uz Slogan " kooo nas bre zavadi"
- gay activist
#32 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
Nema razloga da se hvatamo na to je li RS država ili nije. Svakako nije daleko od toga. Svo poštovanje Sarafini, ali Dodik koji je politolog kaže da RS jeste država, Toma Nikolić kao master pravnih nauka također kaže da jeste. Što bi ti ili ja prije vjerovali Sarafini, nego njima.direktni wrote:@gay activist,
SaraFina, ti je već odgovorila. entitet RS nije država. Pripadnici tog entiteta su počinili i genocid (za batu, izgleda ni to nije kršenje ljudskih prava), a danas im je zabranjeno školovanje na sopstvenom jeziku.
Moj prijedlog, koji neće podržati negatori genocida hakurčina Dodik i ostali je da se RS preimenuje u Islamska Bošnjačka Republika, kao jedan od dva BH entiteta. Oba su nelegalni-naravno.![]()
Nadam se da bi branioci naziva RS i to branili, jer nema kršenja ljudskih prava u IBRu
Ili uzmimo neke koji vjerovatno ne vole činjenicu da RS postoji. Kad su bile februarske demonstracije pa razni su komentirali zašto ih u RS nema. Onda Josip Pejaković kaže zato što tamo ima neke države dok u ostatku BiH nema. Onda neki Bošnjak što piše na e-novinama, prethodno milion puta rekavši "nažalost" isto tako ustvrđuje da RS jeste država. I nedavno na portalu Bošnjaci. net, Jusuf Trbić isto kaže da RS jeste država.
I opet to nema veze sa nazivom i ravnopravnošću. Bošnjaci na papiru imaju sva ova prava na jezik i predstavljanje, a kako se to sprovodi, o tome se može diskutovati.
I na koncu, može se gledati i ovako. Legitimni predstavnici Bošnjaka su u Daytonu priznali naziv RS, pa bi sad bilo protiv Bošnjačke volje tada izražene, ukidati to ustavno ime.
- SaraFina
#33 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
Toma Grobar i Dodik te njihova uvazena mišljenja su neoborivi dokazi 
A tek Josip Pejakovic i novinar E - novina!
Nema dalje!
Ključ za temu trazi direktni!
Nema dalje!
- BHCluster
#34 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
direktni wrote:....Srbinje, Srpsko Sarajevo, Srpsko nebo, Srpska ki..pumica wrote:direktni wrote: I Sejdić i Finci nisu bili u Ustavu -Mirovnog sporazuma, pa je Sud u Strazburu donio Odluku koja će se kad-tad morati sprovesti, il' nam nema dalje. Na kraju krajeva mi legalnog Ustava i nemamo, osim onog RBiH.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#35 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
Suplja prica....nas ustav je Dejtonski sporazum i tu se sva prica zavrsava. RS i FBiH moze samo ukinuti novi Dejton.direktni wrote:Prof. dr Suad Kurtćehajić u dijaloškoj emisiji FTV "Pošteno" kod Duške Jurišić, spomenu da će pokrenuti Inicijativu za promjenu naziva entiteta RS, jer je u suprotnosti i sa samim Ustavom RS, jer samim imenom dovodi konstitutivne narode u neravnopravan položaj (Bošnjaci i Hrvati). Inicijativu (tužbu) će uputiti sudu u Strazburu.
USTAV
REPUBLIKE SRPSKE*
I. TEMELJNE ODREDBE
»lanak 1
»lanak 1, koji je zamijenjen Amandmanom XLIV, zamjenjuje se
Amandmanom LXVII, koji glasi: "Republika Srpska je jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni entitet. Republika Srpska samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne,
izvröne i sudske funkcije. Republika Srpska je jedan od dva ravnopravna entiteta u Bosni i
Hercegovini. Srbi, Boönjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, ostali i graðani, ravnopravno i bez diskriminacije sudjeluju u vröenju vlasti u Republici Srpskoj."
Spomenuo je i da bi se entiteti mogli zvati; entitet A i entitet B ili npr. neki broj 1 i 2.
Vaše mišljenje i opravdanost ovakve Inicijative - Tužbe?
- gay activist
#36 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
Hajde onda predloži kriterij po kojem ćemo znati čije mišljenje da uvažavamo, a čije ne.SaraFina wrote:Toma Grobar i Dodik te njihova uvazena mišljenja su neoborivi dokazi
Nema dalje!
-
VjecitiStudent
#37 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
Nemoj tako Suade!
Alija je RS 4. septembra 1995. prvo priznao pa poslije u Daytonu betonirao, zar sad da mu životno djelo uništavaš?
Alija je RS 4. septembra 1995. prvo priznao pa poslije u Daytonu betonirao, zar sad da mu životno djelo uništavaš?
- SaraFina
#38 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
Mozda i jeste šuplja priča dvadeset godina nakon potpisivanja..
Ali što su potpisivali oni koji su nas prestavljali?
I što su radili oni koje smo birali neposredno nakon tog potpisivanja godinama?
Dakle tu SDA stranku treba zauvijek izbaciti sa bosnjacke političke scene!
Ali što su potpisivali oni koji su nas prestavljali?
I što su radili oni koje smo birali neposredno nakon tog potpisivanja godinama?
Dakle tu SDA stranku treba zauvijek izbaciti sa bosnjacke političke scene!
- SaraFina
#39 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
VjecitiStudent wrote:Nemoj tako Suade!
I Tudjman ti je bio garancija i potpisnik..
Dakle zajedničko je to djelo naših vrlih političkih prestavnika.
Mada neopravdavam Aliju.
Ali činjenica stoji da Tudjmanu Hrvati vam hrvatskih granica nisu nešto osobito prestavljali, osim tampon zonu i topovsko meso.
- spreca
#40 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
ajd reci da se salis.........ovo te demantuje kao ozbiljnog diskutanta,jer ozbiljno mislis da je ovo istina i pravda..........neki misle da su HR i Sr garanti dejtona i opstojnosti Bih.....malo su se zajebali sa takvom mislju......oni su stavili svoj potpis da se nece mjesati u untrasnje stvari Bih a nikako nesto drugogay activist wrote:
Nema razloga da se hvatamo na to je li RS država ili nije. Svakako nije daleko od toga. Svo poštovanje Sarafini, ali Dodik koji je politolog kaže da RS jeste država, Toma Nikolić kao master pravnih nauka također kaže da jeste. Što bi ti ili ja prije vjerovali Sarafini, nego njima.
Ili uzmimo neke koji vjerovatno ne vole činjenicu da RS postoji. Kad su bile februarske demonstracije pa razni su komentirali zašto ih u RS nema. Onda Josip Pejaković kaže zato što tamo ima neke države dok u ostatku BiH nema. Onda neki Bošnjak što piše na e-novinama, prethodno milion puta rekavši "nažalost" isto tako ustvrđuje da RS jeste država. I nedavno na portalu Bošnjaci. net, Jusuf Trbić isto kaže da RS jeste država.
I opet to nema veze sa nazivom i ravnopravnošću. Bošnjaci na papiru imaju sva ova prava na jezik i predstavljanje, a kako se to sprovodi, o tome se može diskutovati.
I na koncu, može se gledati i ovako. Legitimni predstavnici Bošnjaka su u Daytonu priznali naziv RS, pa bi sad bilo protiv Bošnjačke volje tada izražene, ukidati to ustavno ime.
- SaraFina
#41 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
Dodik politolog
a Tomo Grobar
master ( sa šajkačom iza kazana za rakiju )
I ti ga pitaš još je li se šali Spreča?
Kako mozeš sumnjati u sud tako eminentnih strucnjaka?
Kako mozeš sumnjati u sud tako eminentnih strucnjaka?
- spreca
#42 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
mozda covjek ima svoj neki humor koji mi ne kuzimo...kuzisSaraFina wrote:Dodik politologa Tomo Grobar
![]()
-
VjecitiStudent
#43 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
Više su vremena u Daytonu proveli svađajući se oko toga hoće li begovska zemlja u Ustikolini pripasti FBiHu ili RS-u (na kraju je pripala), nego hoće li se RS ovako zvati.SaraFina wrote:VjecitiStudent wrote:Nemoj tako Suade!
Mada neopravdavam Aliju.
Ali činjenica stoji da Tudjmanu Hrvati vam hrvatskih granica nisu nešto osobito prestavljali, osim tampon zonu i topovsko meso.
- gay activist
#44 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
Joj, vas...
Naravno da sam se šalio, da bi dao dinamiku diskusiji.
Kakva RS država.
Naravno da sam se šalio, da bi dao dinamiku diskusiji.
Kakva RS država.
- SaraFina
#45 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
VjecitiStudent wrote:Više su vremena u Daytonu proveli svađajući se oko toga hoće li begovska zemlja u Ustikolini pripasti FBiHu ili RS-u (na kraju je pripala), nego hoće li se RS ovako zvati.SaraFina wrote:VjecitiStudent wrote:Nemoj tako Suade!
Mada neopravdavam Aliju.
Ja znam da Tudjman nije ni treći obezbijedio..
A iskreno ako usporediš njega i Aliju uvijek sam Tudjmanu davala prednost kad je političko vodjstvo posrijedi..
Tako da, vjerovatno da ga se pitanje bosanskih Hrvata nije uopće ticalo, te da mu je bilo stalo isključivo do HR i tamošnjih Hrvata.
- gay activist
#46 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
Koliko su bili naivni, alahu dragi. Ko da je bitno šta je u kojem entitetu. Sve je to država Bosna i Hercegovina.VjecitiStudent wrote: Više su vremena u Daytonu proveli svađajući se oko toga hoće li begovska zemlja u Ustikolini pripasti FBiHu ili RS-u (na kraju je pripala), nego hoće li se RS ovako zvati.
- spreca
#47 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
Ti opet lupas i ne razmisljas...........ako nije bitno zasto onda mjesta koja su do rata bila vecinska muslimanska ili hrvatska se nisu nsla u federacij..........ajd molim te nemoj se blamirati ili ti je cilj da malo trolasgay activist wrote:Koliko su bili naivni, alahu dragi. Ko da je bitno šta je u kojem entitetu. Sve je to država Bosna i Hercegovina.VjecitiStudent wrote: Više su vremena u Daytonu proveli svađajući se oko toga hoće li begovska zemlja u Ustikolini pripasti FBiHu ili RS-u (na kraju je pripala), nego hoće li se RS ovako zvati.
- spreca
#48 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
i Suskovih ercegovacaSaraFina wrote:
A iskreno ako usporediš njega i Aliju uvijek sam Tudjmanu davala prednost kad je političko vodjstvo posrijedi..
Tako da, vjerovatno da ga se pitanje bosanskih Hrvata nije uopće ticalo, te da mu je bilo stalo isključivo do HR i tamošnjih Hrvata.
- gay activist
#49 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
Aha, znači bitno je šta je u kojem entitetu. A zašto?spreca wrote: Ti opet lupas i ne razmisljas...........ako nije bitno zasto onda mjesta koja su do rata bila vecinska muslimanska ili hrvatska se nisu nsla u federacij..........ajd molim te nemoj se blamirati ili ti je cilj da malo trolas
- SaraFina
#50 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu
spreca wrote:i Suskovih ercegovacaSaraFina wrote:
Čitam danas da je Šušak našeg legitimnog Čovića smatrao nekim Jugovićem a nikako Hrvatom..
Kako se Čho probio do te vodeće pozicije u HDz-u enigma je velika
Uglavnom, njegovo Hrvastvo je bilo vrlo upitno devedesetih, i to ne samo zbog ćirilicnog potpisa.
Zato ja mislim da je Covic podvala Hrvatima u BiH. Lik je neki Jugonostalgičar ili folklorni Hrvat a u biti je Srbofil.
Pa i ove kombinacije s Dodikom govore u prilog tome.