Nacionalna tekstura lica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hAZNADAR

#26 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Cherry-Cherry wrote:Al najjače mi je što svako za svoj narod tvrdi da je svjetliji, a da su ostali tamniji.
Hrvati su svjetiliji od Bošnjaka u Mostaru. U Istočnoj Bosni su Bošnjaci svijetli. U Bijeljini su Srbi tamni... :mrgreen:
Uglavnom, svakome je njegov narod svjetliji. :mrgreen: Niko ne daj Bože nema veze sa Turcima... :mrgreen:
Gluho bilo, pu, pu, pu. :lol: :mrgreen: Svi se *ariđali sa Vikinzima i Eskimima, turske *ite niko vijekovima nije vidio. :mrgreen:
Da ste citali malo bolje, napisao sam da se meni licno cini da su Bosnjaci U Bijeljini i Mostaru tamniji. Eno fino stoji u pocetnom postu.

O kulturi diskutovanja vec imamo temu,.. i ocigledno je da vam nije stalo ni do citanja napisanog a ni do diskutovanja kada se vec javljate ovdje.
__Phoenix__

#27 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by __Phoenix__ »

Sve to, nego kako si mogao gledati ispod pazuha da skontaš neku Srpkinju??
hAZNADAR

#28 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

madner wrote:Pa nije previse vojnickih cizmi gazilo ovim podrucjem, puno manje nego u drugim krajevima Evrope.

Shodno tome je i geneticka slika BiH dosta uniformna.
Ne pricamo o genetskoj slici i rasnim rzlikama - vec o nasljednom izgledu koji je u nekoj grupi ucestaliji.
hAZNADAR

#29 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

__Phoenix__ wrote:Sve to, nego kako si mogao gledati ispod pazuha da skontaš neku Srpkinju??
Maksuz zavirivao i zapisivao u tefter. OK?
madner

#30 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by madner »

Pa sta mislis kako se zove nauka o nasljednim osobinama kod ljudi? Botanika? :D
madner

#31 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by madner »

derion wrote:
madner wrote:Pa nije previse vojnickih cizmi gazilo ovim podrucjem, puno manje nego u drugim krajevima Evrope.

Shodno tome je i geneticka slika BiH dosta uniformna.
Određene uniformnosti ima (i to važi isključivo za mjesta koja nisu bila tradicionalno imigrantska), ali ne ni blizu kako bi to ovdje neki voljeli prikazati.
Uniformnost je na vrlo visokom nivou, poslje Islanda je ovo podrucje sa najvecom dominatnom grupom u Evropi.
No nema razlike izmedju etnija.
Cherry-Cherry

#32 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Cherry-Cherry »

madner wrote:Pa sta mislis kako se zove nauka o nasljednim osobinama kod ljudi? Botanika? :D
Ja to malopre rekoh, al džaba. On opet po svom: nije genetika, već nasljeđivanje.
__Phoenix__

#33 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by __Phoenix__ »

hAZNADAR wrote:
__Phoenix__ wrote:Sve to, nego kako si mogao gledati ispod pazuha da skontaš neku Srpkinju??
Maksuz zavirivao i zapisivao u tefter. OK?
Naravno da nije ok pu pu
incognito071

#34 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by incognito071 »

Nevjerovatno kakvih gluposti i bljuvotina na ovom forumu ima i kako se sve to tolerise :( :(
Ne razumijem samo sta moderacija radi i ceka?!
Redzobe

#35 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Redzobe »

Ja sam Srbin, odrastao u jednonacionalnoj sredini.. Ove teme su jako problematicne, jer narod ovo odmah povezuje sa rasizmom, sovinizmom i slicno. Smirite se ljudi,pricamo o genetici, o nekim specificnim obiljezjima naroda... pratio sam pricu oko Ante i mogu reci da se on pogresno izrazio, ne opravdavam ga nimalo ali malo je pomijesao rasu, naciju, teksture lica pa je to sve na kraju ispalo jedan bombastican naslov za novine.

Ne znam kako, ne znam zasto ali ja muskarca Bosnjaka (Muslimana) mogu prepoznati. Jednostavno osjetim. Nemojte ovo smatrati za nista lose, nisam nacionalista ali sam vise puta od pojedinih Bosnjaka cuo da i oni mogu prepoznati Srbina, odmah me skontaju ciji sam a da ni ne progovorim.. :)
Iako je bilo dosta mijesanja, svih kombinacija, vjerujem da su se neke predispozicije odrzale po kojima se to moze prepoznati. O strancima da ne govorim... prepoznas ih na kilometar.

Sto se zena u BIH tice tesko, nema teorije da skontam, a kad god bi probao skontati, zeznuo bi se. Dok je procenat uspjesnosti prepoznavanja muskaraca sigurno preko 90%. :D

Ovo bi mogla biti interesantna tema ako ostane na pravom kolosjeku, bez nekog vrijedjanja i sl. Mogli bi postaviti i nekih slika.
sinuhe

#36 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by sinuhe »

Ovakvih tema je bilo i prije opinion makera iz srednje prometne...
BHS ljudi su raznoliki a dovoljno je samo pogledati sportske reprezentacije. Ima tu svakakvih.

Ali tema me podsjeća na ono kad uđem u pogrešan lokalni voz -nepoznati ljudi, stranci :D
Last edited by sinuhe on 23/02/2015 14:57, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#37 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

incognito071 wrote:
Nevjerovatno kakvih gluposti i bljuvotina na ovom forumu ima i kako se sve to tolerise :( :(
Ne razumijem samo sta moderacija radi i ceka?!
neznam dali mislis na ova ismijavanja i dobacivanja ili na ideolosku cenzuru.

Nisu mi jasni likovi sto se samo jave na temu da je glupa,... a ipak ucestvuju. Ocigledno zele prezentirati sebe.
Ne znam kako, ne znam zasto ali ja muskarca Bosnjaka (Muslimana) mogu prepoznati. Jednostavno osjetim. Nemojte ovo smatrati za nista lose, nisam nacionalista ali sam vise puta od pojedinih Bosnjaka cuo da i oni mogu prepoznati Srbina, odmah me skontaju ciji sam a da ni ne progovorim.. :)
Iako je bilo dosta mijesanja, svih kombinacija, vjerujem da su se neke predispozicije odrzale po kojima se to moze prepoznati. O strancima da ne govorim... prepoznas ih na kilometar.

Sto se zena u BIH tice tesko, nema teorije da skontam, a kad god bi probao skontati, zeznuo bi se. Dok je procenat uspjesnosti prepoznavanja muskaraca sigurno preko 90%. :D

Ovo bi mogla biti interesantna tema ako ostane na pravom kolosjeku, bez nekog vrijedjanja i sl. Mogli bi postaviti i nekih slika.
Slike ne dokazuju nista osim za pojedine slucajeve. Osim par hiljada slika likova iz nekog grada pa da brojimo gdje ima najvise tamnijih, uskih lica,...

Ja sam ne bas uvijek ali cesto znao kako kazes osjetiti ko je Bosnjak a ko Srbin u BL. Istu pricu cujem od Mostaraca, Sarajlija, Focaka,....

kako?
Last edited by hAZNADAR on 23/02/2015 14:32, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#38 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

hAZNADAR wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Cherry-Cherry wrote:Al najjače mi je što svako za svoj narod tvrdi da je svjetliji, a da su ostali tamniji.
Hrvati su svjetiliji od Bošnjaka u Mostaru. U Istočnoj Bosni su Bošnjaci svijetli. U Bijeljini su Srbi tamni... :mrgreen:
Uglavnom, svakome je njegov narod svjetliji. :mrgreen: Niko ne daj Bože nema veze sa Turcima... :mrgreen:
Gluho bilo, pu, pu, pu. :lol: :mrgreen: Svi se *ariđali sa Vikinzima i Eskimima, turske *ite niko vijekovima nije vidio. :mrgreen:
Da ste citali malo bolje, napisao sam da se meni licno cini da su Bosnjaci U Bijeljini i Mostaru tamniji. Eno fino stoji u pocetnom postu.

O kulturi diskutovanja vec imamo temu,.. i ocigledno je da vam nije stalo ni do citanja napisanog a ni do diskutovanja kada se vec javljate ovdje.
Hajde ne budi tako strog, nisam nikoga uvrijedio, govorim narodnim jezikom i malo karikiram stvari. :mrgreen: Dopusti da imam svoje mišljenje, makar po tebi i pogrešno, pa da kažem da mi ova tema nije za 2015. godinu te da nema jasan cilj. Šta je pisac htio da kaže? Biću toliko širok pa ću ostaviti mogućnost da griješim.
U-zap

#39 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by U-zap »

Ja bosanke odmah prepoznam, nize su i deblje dok recimo hrvatice su visocije i koscatog lica sto je lijepo. Srpkinje takodjer samo sto su tamnijeg tena nego hrvatice.
Pismonosa

#40 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Pismonosa »

Budale uglavnom prepoznam na kilometar. Kod ostalog već imam dilama..
hAZNADAR

#41 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Hajde ne budi tako strog, nisam nikoga uvrijedio, govorim narodnim jezikom i malo karikiram stvari. :mrgreen: Dopusti da imam svoje mišljenje, makar po tebi i pogrešno, pa da kažem da mi ova tema nije za 2015. godinu te da nema jasan cilj. Šta je pisac htio da kaže? Biću toliko širok pa ću ostaviti mogućnost da griješim.

Pisac je motivisan pricom o Anti iz Mostara i odredjenom pojavom kod nas gdje mnogi iz straha da ne budu "provaljeni" ne zalaze u susjedni tor.

Podsjecam da se provokacije zbog nacionalne netrepeljivosti desavaju,... ali da ovdje nije slucaj o mahanju drugom zastavom u nekom gradu, dresu, tetovazi,.. i simbolici koja jasno ukazuje na pripadnost naciji - vec na obican izgled.

Ja tvrdim da je u odredjenim sredinama u BiH prilicno lako pogoditi koje je ko nacije samo po izgledu. A nije u pitanju rasna odlika, ili grb na majici.
Last edited by hAZNADAR on 23/02/2015 14:45, edited 1 time in total.
iz zadnje klupe

#42 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by iz zadnje klupe »

Evo testa koji bi dobar dio građana BIH prošao a da toga nije svjestan, ili ovde ismijava...

Uzmite po 5( pet) pripadnika svakog naroda slučajno ( poslije ću objasniti zašto pet)

Dajte ljudima da probaju pogoditi kojoj naciji koja grupa pripada...

Moja je procjena 70-80% uspješnosti... ( 100% nece,

Zašto :?

Ako u svakoj grupi postoji čak i četiri člana koji mogu proci, ne samo kao Bosnjaci, Srbi i Hrvati, vec i kao Makedonci, Albanci itd, onaj peti čini razliku, jer posjeduje ono specifično što naš mozak uspije da registruje kao osobinu te nacije, što je iskustvena tekovina

E sad nastavite ismijavati ovu temu...
ultima_palabra

#43 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by ultima_palabra »

Imaš tih svijetlih i u srednjoj Bosni i u Krajini koliko hoćeš... i Bošnjaka i Srba i Hrvata.

Tema - niđe veze... ljudi prevazilaze rasne razlike, a mi ih pravimo tamo gdje ih nema.
hAZNADAR

#44 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

ultima_palabra wrote:Imaš tih svijetlih i u srednjoj Bosni i u Krajini koliko hoćeš... i Bošnjaka i Srba i Hrvata.

Tema - niđe veze... ljudi prevazilaze rasne razlike, a mi ih pravimo tamo gdje ih nema.
Uopce ne spominjemo ovdje rasne razlike. jesi li uopce procitao pocetni post?
Drvosjeca iz Dejcica

#45 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

hAZNADAR wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Hajde ne budi tako strog, nisam nikoga uvrijedio, govorim narodnim jezikom i malo karikiram stvari. :mrgreen: Dopusti da imam svoje mišljenje, makar po tebi i pogrešno, pa da kažem da mi ova tema nije za 2015. godinu te da nema jasan cilj. Šta je pisac htio da kaže? Biću toliko širok pa ću ostaviti mogućnost da griješim.

Pisac je motivisan pricom o Anti iz Mostara i odredjenom pojavom kod nas gdje mnogi iz straha da ne budu "provaljeni" ne zalaze u susjedni tor.

Podsjecam da se provokacije zbog nacionalne netrepeljivosti desavaju,... ali da ovdje nije slucaj o mahanju drugom zastavom u nekom gradu, dresu, tetovazi,.. i simbolici koja jasno ukazuje na pripadnost naciji - vec na obican izgled.

Ja tvrdim da je u odredjenim sredinama u BiH prilicno lako pogoditi koje je ko nacije samo po izgledu. A nije u pitanju rasna odlika, ili grb na majici.
Super. I kakvu praktičnu vrijednost ima to što možeš pogoditi (ako pogađaš onda možeš i fuliti) ko je nacije osoba po izgledu? Meni Anto po izgledu, a da ne znam da je Hrvat, može izgledati i kao Bošnjak, Srbin, Rus, Nijemac, Francuz...itd.
iz zadnje klupe

#46 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by iz zadnje klupe »

Meni da je neko Antu pokazao prije i pitao me da li je Anto :

1) Jasmin iz Srebrenika
2) Anto iz Posušja
3) Nikola iz Trebinja

moj bi odgovor bio 85% Anto iz Posušja, 15% Nikola iz Trebinja, Jasmin 0%

Kad bi tražili da to obrazložim, rekao bi ne znam, jednostavno znam !!!
Pismonosa

#47 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Pismonosa »

Bošnjaci iz SBK-a imaju znatno izraženije jagodice od Bošnjaka iz Brčko Distrikta.

A Srbi iz Banja Luke imaju veće noseve od onih u Bijeljini. Dobro, to je dokazano i zbog čega :D
desni

#48 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by desni »

iz zadnje klupe wrote:Meni da je neko Antu pokazao prije i pitao me da li je Anto :

1) Jasmin iz Srebrenika
2) Anto iz Posušja
3) Nikola iz Trebinja

A vidi ja bih rekao 100 posto Jasmin iz Srebrenika 8-)
Pismonosa

#49 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Pismonosa »

iz zadnje klupe wrote:Meni da je neko Antu pokazao prije i pitao me da li je Anto :

1) Jasmin iz Srebrenika
2) Anto iz Posušja
3) Nikola iz Trebinja

Zato što je uzorak bio lagan. A šta bi da stave sliku nekog sa manje kockastom glavom? :D

Jebote, teorija koju je ismijao čak i Nino Rapudić se ovdje populariše i pokušava predstaviti kao nešto realno i opipljivo :lol:
Pismonosa

#50 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Pismonosa »

desni wrote:

1) Jasmin iz Srebrenika
2) Anto iz Posušja
3) Nikola iz Trebinja

A vidi ja bih rekao 100 posto Jasmin iz Srebrenika 8-)
Meni nekako najviše vuče na Trajkovskog iz Makedonije.
Locked