Muzika dok je ezan

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
@ngel

#26 Re: Muzika dok je ezan

Post by @ngel »

_mufljuz_ wrote:
@ngel wrote:
Nisam je ja zabranila nego je po Islamu zabranjeno, zabranjena je po konsenzusu islamskih ucenjaka koji su se vodili odredjenim hadisima i ajetima i dakle slozni su u misljenju da je muzika haram.
mojne suplje - daj mi izjave i upute iz fikha i akaida da je muzika HARAM

to sto si cula na dersovima - mojne zivota ti te spike - dakle tacan izvor da je ALLAH ZABRANIO MUZIKU!
Hadis Ebu-Musaa el-Esarija koga bilježi imam Buhari u kome Poslanik, s.a.v.s., kaze: "Zaista će se pojaviti ljudi iz moga ummeta koji će dozvoljavati nemoral, svilu, alkohol i muzičke instrumente..."

U ovom hadisu vidimo da su muzicki instrumenti stavljeni "u isti kos" sa nemoralom, alkoholom i drugim stvarima koji su zabranjeni u islamu, sasvim dovoljno da bi covjek sa zdravim razumom shvatio da je zabranjena bas kao i nemoral i alkohol
@ngel

#27 Re: Muzika dok je ezan

Post by @ngel »

bosan wrote:Ja znam da je grijeh i bilo sta komentarisat ali zasto nas je onda Allah stvorio ? Valjda i On vidi da mi ne mozemo sami izaci na kraj sa svim izazovima i nepravdama . Koji je smisao svega ovoga ?
Kako mislis grijeh je bilo sta komentarisati, ko kaze to?
_mufljuz_

#28 Re: Muzika dok je ezan

Post by _mufljuz_ »

@ngel wrote:
Hadis Ebu-Musaa el-Esarija koga bilježi imam Buhari u kome Poslanik, s.a.v.s., kaze: "Zaista će se pojaviti ljudi iz moga ummeta koji će dozvoljavati nemoral, svilu, alkohol i muzičke instrumente..."

U ovom hadisu vidimo da su muzicki instrumenti stavljeni "u isti kos" sa nemoralom, alkoholom i drugim stvarima koji su zabranjeni u islamu, sasvim dovoljno da bi covjek sa zdravim razumom shvatio da je zabranjena bas kao i nemoral i alkohol
.taj hadis tesko da je pouzdan a nema uporiste u Kur'anu.... cuj Ebu Musaa? ko je bio taj - da si rekla Ebu Hurejre ili neko blizi iz skupine ashaba pa i nekako....
Last edited by _mufljuz_ on 22/02/2015 20:32, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#29 Re: Muzika dok je ezan

Post by L u c i f e r »

a jbt
oko cega se ljudi bakcu
bosan

#30 Re: Muzika dok je ezan

Post by bosan »

@ngel wrote:
bosan wrote:Ja znam da je grijeh i bilo sta komentarisat ali zasto nas je onda Allah stvorio ? Valjda i On vidi da mi ne mozemo sami izaci na kraj sa svim izazovima i nepravdama . Koji je smisao svega ovoga ?
Pa kad je vecina stvari zabranjena vjerovatno je zabranjeno komentarisati Allahove upute.
@ngel

#31 Re: Muzika dok je ezan

Post by @ngel »

_mufljuz_ wrote:
@ngel wrote:

.taj hadis tesko da je pouzdan a nema uporiste u Kur'anu.... cuj Ebu Musaa? ko je bio taj - da si rekla Ebu Hurejre ili neko blizi iz skupine ashaba pa i nekako....
Ebu Musa el-Ensari je jedan od ashaba, a hadis vjerodostojnim smatraju Buhari, Ibn-Hibban, Nevevi, Ibn-Salah, Ibn-Tejmijje, Ibn-Kesir, Ibn-Kajjim, Ibn-Hadžer i brojni drugi učenjaci...pa eto ako si ti pametniji od njih ti onda po svome radi, ali nemoj nametati drugima svoje misljenje jer ko iole ima pameti sigurno ce prije prihvatiti misljenje ovih islamskih ucenjaka nego nekog anonimnog forumasa
zambaklija

#32 Re: Muzika dok je ezan

Post by zambaklija »

muslimanima je zabranjeno sluušati mjuzu sem ilahija i kasida i slaviti bilo što ko npr.novu godinu,rođendane i slično za to odvrni do daske and rock me baby :D
@ngel

#33 Re: Muzika dok je ezan

Post by @ngel »

bosan wrote:
@ngel wrote:
Pa kad je vecina stvari zabranjena vjerovatno je zabranjeno komentarisati Allahove upute.
Nije zabranjeno, zasto bi bilo, nije islam slijepo slijedjenje naredjenja, za sve ima razlog i logican odgovor koji shvatimo prije ili kasnije
RNG_25

#34 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

@ngel wrote:Kao sto rekoh, nema nikakve koristi od muzike i zabave, gubljenje dragocjenog vremena, odvlacenje paznje sa bitnih stvari...bilo da je Beethoven ili Sinan, smisao muzike je isti
"Bitne stvari" je subjektivna i relativna tvrdnja. Za nekoga jeste bitno da uz slušanje određene muzike, npr. se opusti od svakodnevnih ili ne-svakodnevnih problema, ne kao vid bježanja, već samo kao vid obnavljanja energije npr. Naravno, ima muzike koja potiče npr. melankoliju, što može biti negativno, mada ima i onih koji si tako nešto dopuste bez obzira na teškoću emocije. Također, "smisao nečega" je, opet, ovisno o kontekstu - za nekoga je smisao slušanja određene muzike u tome što mu to pričinjava užitak. A kako većina ljudi teži k tome da s vremena na vrijeme nađu neki užitak u nečemu, ne vidim kako je muzika po tom pitanju išta gora - ili bolja - od bilo koje druge "neobavezne" aktivnosti.

Muzika ima realan uticaj na svijest i emocije čovjeka, što može, iako ne mora biti negativno - ovisi kako od muzike, tako i od slušaoca. U tom smislu, svako za sebe mora odlučiti da li određena muzika pozitivno doprinosi nečijoj ličnosti, karakteru, osobinama i td... kao i sveukupnom stanju svijesti.
cyprus

#35 Re: Muzika dok je ezan

Post by cyprus »

Ovo o muzici kao grijehu sam čuo i prije... Ali nisam znao da je svila zabranjena :?
_mufljuz_

#36 Re: Muzika dok je ezan

Post by _mufljuz_ »

@ngel wrote: Ebu Musa el-Ensari je jedan od ashaba, a hadis vjerodostojnim smatraju Buhari, Ibn-Hibban, Nevevi, Ibn-Salah, Ibn-Tejmijje, Ibn-Kesir, Ibn-Kajjim, Ibn-Hadžer i brojni drugi učenjaci...pa eto ako si ti pametniji od njih ti onda po svome radi, ali nemoj nametati drugima svoje misljenje jer ko iole ima pameti sigurno ce prije prihvatiti misljenje ovih islamskih ucenjaka nego nekog anonimnog forumasa
nema tog tipa medju Ashabima - barem gugl nista ne kaze.

ima Abu Musa Al-Ashari... i on jeste bio jedan od ashaba...
_mufljuz_

#37 Re: Muzika dok je ezan

Post by _mufljuz_ »

cyprus wrote:Ovo o muzici kao grijehu sam čuo i prije... Ali nisam znao da je svila zabranjena :?
nije - zenama :mrgreen:
@ngel

#38 Re: Muzika dok je ezan

Post by @ngel »

_mufljuz_ wrote:
@ngel wrote: Ebu Musa el-Ensari je jedan od ashaba, a hadis vjerodostojnim smatraju Buhari, Ibn-Hibban, Nevevi, Ibn-Salah, Ibn-Tejmijje, Ibn-Kesir, Ibn-Kajjim, Ibn-Hadžer i brojni drugi učenjaci...pa eto ako si ti pametniji od njih ti onda po svome radi, ali nemoj nametati drugima svoje misljenje jer ko iole ima pameti sigurno ce prije prihvatiti misljenje ovih islamskih ucenjaka nego nekog anonimnog forumasa
nema tog tipa medju Ashabima - barem gugl nista ne kaze.

ima Abu Musa Al-Ashari... i on jeste bio jedan od ashaba...
Ima kako nema

http://bs.wikipedia.org/wiki/Spisak_ashaba
RNG_25

#39 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

@ngel wrote:Hadis Ebu-Musaa el-Esarija koga bilježi imam Buhari u kome Poslanik, s.a.v.s., kaze: "Zaista će se pojaviti ljudi iz moga ummeta koji će dozvoljavati nemoral, svilu, alkohol i muzičke instrumente..."

Kao prvo, već prije sam znao da nema nikakvog konsenzusa među Islamskim učenjacima o zabranjenosti *sve* muzike. Negdje prije si ustvrdila da je konsenzusom to zabranjeno, što nije tačno. A kako nisi navela dokaz tog konsenzusa (koji učenjaci), tvrdnja se bez dokaza odbacuje.

Unatoč tome, a vezano uz gore navedeni hadis, evo šta Karadavi ima o tome da kaže, citiram:
Iako se spomenuti hadis nalazi u Buharijinom Sahihu, u njegovom prijenosnom nizu nedostaje jedan ili više prenosilaca i on nije povezan. Ibn Hazm ga je odbacio zbog nepovezanosti njegovog niza.
Dalje Karadavi tvrdi:
Nema niti jednog pouzdanog hadisa koji se prenosi neposredno od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji može biti valjan dokaz za zabranu.
Ovo sam sve naveo zato da poništim svakako nedokazivu tvrdnju o "konsenzusu" učenjaka o zabrani muzike. Dakle, ne - nema konsenzusa.

A da i ne ulazim u problematiku vjerodostojnosti Buharijeve zbirke.

Edit: Citati su iz Karadavijevog djela "Savremene fetve".
Tesla10

#40 Re: Muzika dok je ezan

Post by Tesla10 »

Muzika nije haram, barem ne po mome meshebu 8-) . Ja volim muziku, uživam u svakoj noti, svakom zvuku koji čujem :sax: .
_mufljuz_

#41 Re: Muzika dok je ezan

Post by _mufljuz_ »

ta veza je slaba ja smatram pravim predajama tek od "Pravovjernih" a valjda znas ko su - o tom ashabu nema ni slova... osim sto je nabrojan.... i sada taj neki subashab treba da bude uzet u tvrdi obzir tumacenja islama iskljucivanja neceg kao sto je muzika - mozes li mi onda reci sta je tacno islamska kazna po fikhu i akaidu za slusanje muzike - ako je ona haram???

pa cak i da je tacno to o cemu radikalni puknuti vehbosi melju - "radikaliziranim pravilima" islama - na ovom forumu, drzavi, lokaciji i dislokaciji ima nevjerovatno gorih problema kojima bi se trebali ljudi vise baviti od lupanja i dokazivanja bezazlene stvari kao muzike kao necega sto je uberharam sa nigdje vjerodostojno opravdanom potvrdom.... recimo korupcija, prevare, malverzacije, vrbovanje i ispiranje mozga mladih ljudi itd itd....
nasa

#42 Re: Muzika dok je ezan

Post by nasa »

Zastavnik_dzemo wrote:Jel ok guzit dok traje ezan il ga za to vrijeme treba izvadit pa kad ezan prodje opet turit
Banned user for reason “krsenje pravila foruma vrijedjanje”
» Zastavnik_dzemo

mjesec
_mufljuz_

#43 Re: Muzika dok je ezan

Post by _mufljuz_ »

RNG_25 wrote:
@ngel wrote:Hadis Ebu-Musaa el-Esarija koga bilježi imam Buhari u kome Poslanik, s.a.v.s., kaze: "Zaista će se pojaviti ljudi iz moga ummeta koji će dozvoljavati nemoral, svilu, alkohol i muzičke instrumente..."

Kao prvo, već prije sam znao da nema nikakvog konsenzusa među Islamskim učenjacima o zabranjenosti *sve* muzike. Negdje prije si ustvrdila da je konsenzusom to zabranjeno, što nije tačno. A kako nisi navela dokaz tog konsenzusa (koji učenjaci), tvrdnja se bez dokaza odbacuje.

Unatoč tome, a vezano uz gore navedeni hadis, evo šta Karadavi ima o tome da kaže, citiram:
Iako se spomenuti hadis nalazi u Buharijinom Sahihu, u njegovom prijenosnom nizu nedostaje jedan ili više prenosilaca i on nije povezan. Ibn Hazm ga je odbacio zbog nepovezanosti njegovog niza.
Dalje Karadavi tvrdi:
Nema niti jednog pouzdanog hadisa koji se prenosi neposredno od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji može biti valjan dokaz za zabranu.
Ovo sam sve naveo zato da poništim svakako nedokazivu tvrdnju o "konsenzusu" učenjaka o zabrani muzike. Dakle, ne - nema konsenzusa.

Edit: Citati su iz Karadavijevog djela "Savremene fetve".

hvala u moje ime :mrgreen: rekoh vec da je ashab nepouzdan i relativno nepoznat :thumbup: :zjev: :oops:
@ngel

#44 Re: Muzika dok je ezan

Post by @ngel »

RNG_25 wrote:

Dalje Karadavi tvrdi:

Evo da se ispravim, nije po konsenzusu ali jeste po misljenju vecine ucenjaka, tacnije niti jedan drugi ucenjak sem Ibn Hazma ga nije odbacio, vec sam navela neke koji taj hadis smatraju vjerodostojnim kao sto su Buhari, Ibn-Hibban, Nevevi, Ibn-Salah, Ibn-Tejmijje, Ibn-Kesir, Ibn-Kajjim, Ibn-Hadzer i td, a oni su u Hadiskom znanju kud i kamo uceniji od Ibn Hazma
insomnia78

#45 Re: Muzika dok je ezan

Post by insomnia78 »

@ngel wrote:
_mufljuz_ wrote:
@ngel wrote:
Nisam je ja zabranila nego je po Islamu zabranjeno, zabranjena je po konsenzusu islamskih ucenjaka koji su se vodili odredjenim hadisima i ajetima i dakle slozni su u misljenju da je muzika haram.
mojne suplje - daj mi izjave i upute iz fikha i akaida da je muzika HARAM

to sto si cula na dersovima - mojne zivota ti te spike - dakle tacan izvor da je ALLAH ZABRANIO MUZIKU!

Jel spominj'o forume i fejsbuk?
Posto je to garant korisnije od muzike
Ajatolah_

#46 Re: Muzika dok je ezan

Post by Ajatolah_ »

@ngel wrote:Kao sto rekoh, nema nikakve koristi od muzike i zabave, gubljenje dragocjenog vremena, odvlacenje paznje sa bitnih stvari...bilo da je Beethoven ili Sinan, smisao muzike je isti
Nema koristi od zabave? To je toliko... besmislena tvrdnja, da ne znam odakle bih počeo s komentarisanjem. Ako je zabavljanje "beskorisno", onda to možeš zalijepiti na bukvalno sve što radiš.
L u c i f e r

#47 Re: Muzika dok je ezan

Post by L u c i f e r »

Saudi Arabia's morality police detained a group of young men for dancing at a birthday party and referred them to prosecutors, according to a state-linked media report.

kolektivna psihoza
Cherry-Cherry

#48 Re: Muzika dok je ezan

Post by Cherry-Cherry »

A šta je toliko loše u zabavljanju? Pa nije čovjek robot. :zoka: I nije svako zabavljanje automatski i nemoral, opijanje, drogiranje, bludničenje... :zoka:
Cherry-Cherry

#49 Re: Muzika dok je ezan

Post by Cherry-Cherry »

Ajatolah_ wrote:
Nema koristi od zabave? To je toliko... besmislena tvrdnja, da ne znam odakle bih počeo s komentarisanjem. Ako je zabavljanje "beskorisno", onda to možeš zalijepiti na bukvalno sve što radiš.
Ispade sad da treba po cijeli dan sjediti u ćošku i čitait vjersku literaturu. Sve ostalo je grijeh.
Cherry-Cherry

#50 Re: Muzika dok je ezan

Post by Cherry-Cherry »

insomnia78 wrote: Jel spominj'o forume i fejsbuk?
Posto je to garant korisnije od muzike
:mrgreen:
Može, ako se piše na pdf religija. Ne može na ostalim pdf-a.
Post Reply