ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post Reply
Miss_E25

#26 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Miss_E25 »

Bodkin wrote:
Miss_E25 wrote:Nebuloziras. Svako moze da se izjasni kako zeli, ali to sto si ateista, ne znaci da treba da vrijedjas i pljujes po vjernicima i onome sto je njima sveto.
Staznaci nebuloziras? I reci mi, znas li sta je sveto ateistima?
Nebuloza se u nasem zargonskom govoru koristi kao sinonim za pricanje besmislice. Inace, termin bukvalno potice od latinske rijeci "nebula", sto znaci magla. Jasnije? :D

Sta je sveto ateistima? Interesantno pitanje, vjerovatno svi imaju razlicitu svetinju? Mozda Charles Darwin? :lol: :lol: :lol: :lol:

Sta je tebi konkretno sveto? Vrijedjanje religioznih ljudi? :D
A_A_AKCIJA

#27 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by A_A_AKCIJA »

parangal_ wrote:gledam nekog bestidnog licemjernog hodzu, nekog profesora sa fakulteta islamskih znanosti ,na tv neki dan koji lupeta o tome kako je evropa "netolerantna" prema muslimanima. a novinar, jadnik, ne smije hodzi da postavi prava pitanja. kao npr - kakva su prava ateista u muslimanskim zemljama? da ga priupita sta je sa ovim studentom u egiptu (hej egiptu koji rusi vlast muslimansku bracu, zamislite tek muslimansku bracu sta bi radili?!) koji je osuđen na zatvor samo zato sto se deklarisao kao ateista? http://www.theguardian.com/media/greens ... an-atheist ili recimo sta je sa ovim jadnikom koga su osudili na 10 godina zatvora i 1000 udaraca bicem zbog "vrijeđanja islama"?! http://www.theguardian.com/world/2015/j ... aif-badawi

primitivne zemlje imaju mali procenat ateista a napredne kao svedska, japan ili holandija veliki. mislite li da je to slucajnost? bosna je nazadna samo iz tog razloga jer se propagira nebulza da religija ili necije uvjerenje apriori zasluzuje postovanje?!

u engleskoj postoji otvorena debata gdje vjernik moze da diskutuje o principima vjere sa profesorom dawkinsom koji ispravno tvrdi da vjera ne zasluzuje postovanje ili sa hitchensom - pa ko ima jaci argument. u bosni ne smijes u medijima zinut da si uopste ateista a kamoli da kritikujes nebuloze koje pisu u vjerskim knjigama. milion nevladinih organizacija a nigdje ateististicke jer svi znaju da bi te pojeo mrak.

ako hocete da znate zasto bosna nazaduje, to je samo zato.
Za jednog ateistu, koji se ponose svojom preciznošću i potkrepljenošću svega argumentima i naukom, post ti je prilično nepismen.

Prvo, ne barataš materijom. Ko je pričao na TV, hodža ili profesor na FIN? To što je to za tebe isto, ne znači da jeste isto. Zvučiš neozbiljno kada sa tako površnim pristupom očekuješ ozbiljan efekat.

Logička analogija o razvijenim i nerazvijenim zemljama ti je isto tako dječija. Sve navedene zemlje su monarhije, sa jakim vezama sa religijskim autoritetima.

I kod nas možeš bilo gdje započeti debatu. Svaki prosječan vehabija jedva čeka da se raspravljate. Država ti garantuje sigurnost. Navedi mi gdje ti je neko zabranio da pričaš o tome. Ne znam za zemlje na istoku, ali kod nas je tako.

Kad smo kod vehabija, Dawkins je jedan ateistički vehabija, tako da me ne zanima šta misli, kod mene je na istoj strani kao bilo koji vehabijski autoritet. Pop star ateista, ništa drugo.

I najozboljnija stvar na kraju, spominjanje ugroženosti poteže i argumentaciju. Najlakše je sa balkona zagalamiti, ja sam ugrožen, niko me ne razumije. ovo je dobra priča za muntanje koka. Ako hoćeš da budeš ozbiljno shvaćen, argumentuj. Ko je , gdje i kako izgubio osnovna ljudska prava samo zato što je ateista? Govorim o našoj državi.
Kinesko prkno

#28 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Kinesko prkno »

Vjernici,nacionalisti i korisnici inih ideoloskih kategorija imaju problem skucenosti razuma i logike.
Sutra da izadju jasni dokazi da ne postoji Bog,njihova logika to ne bi mogla razumiti,samim tim sto se ta logika nalazi unutar vjere,neceg odredjenog gdje se ne ostavlja prostor za drugo misljenje.
Sa logikom vjernika smo se mogli detaljnije upoznati ovih dana,gdje oni svojim vjerovanjem impliciraju privilegiju da su u pravu jer iza njih stoji ni manje ni vise nego sami Bog,dok su validni argumenti i rasudjivanje odlika zlih ateista i komunjara .
Da nije smijesno ,bilo bi zalosno.
S4mpion

#29 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by S4mpion »

Kinesko prkno wrote:Vjernici,nacionalisti i korisnici inih ideoloskih kategorija imaju problem skucenosti razuma i logike.
To isto oni mogu reći i za tebe, ko je upravu? Zašto vjerovati tebi, a ne njima?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by _BataZiv_0809 »

Rimad wrote:
parangal_ wrote:da ga priupita sta je sa ovim studentom u egiptu (hej egiptu koji rusi vlast muslimansku bracu, zamislite tek muslimansku bracu sta bi radili?!) koji je osuđen na zatvor samo zato sto se deklarisao kao ateista? http://www.theguardian.com/media/greens ... an-atheist ili recimo sta je sa ovim jadnikom koga su osudili na 10 godina zatvora i 1000 udaraca bicem zbog "vrijeđanja islama"?! http://www.theguardian.com/world/2015/j ... aif-badawi
Evo, ovi u Francuskoj su osuđeni samo zato što su verbalno podržali napade u Parizu:
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/osudj ... /150114096

A gdje je tu sloboda govora?
Sloboda da se orgija nad pocinjenim zlocinom?
Bodkin

#31 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Bodkin »

Miss_E25 wrote:
Bodkin wrote:
Miss_E25 wrote:Nebuloziras. Svako moze da se izjasni kako zeli, ali to sto si ateista, ne znaci da treba da vrijedjas i pljujes po vjernicima i onome sto je njima sveto.
Staznaci nebuloziras? I reci mi, znas li sta je sveto ateistima?
Nebuloza se u nasem zargonskom govoru koristi kao sinonim za pricanje besmislice. Inace, termin bukvalno potice od latinske rijeci "nebula", sto znaci magla. Jasnije? :D

Sta je sveto ateistima? Interesantno pitanje, vjerovatno svi imaju razlicitu svetinju? Mozda Charles Darwin? :lol: :lol: :lol: :lol:

Sta je tebi konkretno sveto? Vrijedjanje religioznih ljudi? :D
Znam sta je nebuloza. Skoro sam siguran da se glagol od toga ne moze napraviti :mrgreen: prvi put sam cuo nebuloziras, zato pitam.

Dalje, kakve veze darvin ima sa ateizmom :mrgreen: meni nije sveto vrijedjanje religioznih. Meni je sveta sloboda govora gdje mogu govoriti sta mislim. A volim i zajebavati na racun ubjedjenja pa bilo to vjerskih, politickih, sekaualnih itd :mrgreen:
Lincoln-Burrows

#32 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Lincoln-Burrows »

Nisu problem ni vjernici ni ateisti već ovih "nekoliko" postotaka
vjernika koji ne podnose ateiste i ovih "nekoliko" postotaka
ateista koji ne podnose vjernike.

Svi ostali su ok.
hAZNADAR

#33 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by hAZNADAR »

Problem je sto je bivsi komunisticki standard samo drugacije upakovan - u principu ista greska.

Nekada su se favoritizovali ateisti a sputavali vjernici - danas je obrnuto.

SDA i IZ i slicni lovci na komunjare,... su ustvari najvece komunjare jer politicku podobnost odredjuju na osnovu privatnog odnose prema vjeri.
Kinesko prkno

#34 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Kinesko prkno »

S4mpion wrote:
Kinesko prkno wrote:Vjernici,nacionalisti i korisnici inih ideoloskih kategorija imaju problem skucenosti razuma i logike.
To isto oni mogu reći i za tebe, ko je upravu? Zašto vjerovati tebi, a ne njima?
Nema to veze sa vjerovanjem ,nego argumentiranjem.Zasto bi ideologija davala privilegiju na odgovor?
Zasto da ja vjerniku dokazujem da nema Boga,umjesto obrnuto?Zato sto je vjernik stvorio Boga vjerovanjem a ne nauka dokazima.
dustaban

#35 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by dustaban »

cpu_fan wrote:Najgori tip ljudi su oni koji ne vjeruju ni u šta.
Hoces reci da su najbolji oni koji vjeruju u svasta?!

Ali pustimo na stranu ovakve idiotske izjave. Ljude ipak treba vrednovati po njihovom djelovanju, a ono jeste rezultat njihovih sposobnosti, mogucnosti, znanja, vjerovanja...
Pri tome su znanje i vjerovanje krajne pozicije na istom potenciometru, sta ce reci ko vise zna manje vjeruje i obrnuto.
S4mpion

#36 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by S4mpion »

Kinesko prkno wrote:
S4mpion wrote: To isto oni mogu reći i za tebe, ko je upravu? Zašto vjerovati tebi, a ne njima?
Nema to veze sa vjerovanjem ,nego argumentiranjem.Zasto bi ideologija davala privilegiju na odgovor?
Zasto da ja vjerniku dokazujem da nema Boga,umjesto obrnuto?Zato sto je vjernik stvorio Boga vjerovanjem a ne nauka dokazima.
Tvoja argumentacija o skučenoj logici i razumu vjernika je nevjerovatno loša, jer vjernici istu mogu primjeniti i na tebi.
Miss_E25

#37 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Miss_E25 »

Znam sta je nebuloza. Skoro sam siguran da se glagol od toga ne moze napraviti :mrgreen: prvi put sam cuo nebuloziras, zato pitam.

Dalje, kakve veze darvin ima sa ateizmom :mrgreen: meni nije sveto vrijedjanje religioznih. Meni je sveta sloboda govora gdje mogu govoriti sta mislim. A volim i zajebavati na racun ubjedjenja pa bilo to vjerskih, politickih, sekaualnih itd :mrgreen:[/quote]

Hahaha, znam da ne moze, ali je bilo jednostavnije napisati jednu rijec nego dvije, a sad sam morala objasnjavati u 50 rijeci :roll:

Pa znas da se teorija nastanka covjeka religijski ne podudara sa teorijom evolucije. Charles Darwin je otac moderne teorije evolucije, te njegova teorija o prirodnoj selekciji negira uticaj Boga na stvaranje ljudi i covjeka stavlja u istu kategoriju kao i zivotinje. Samim tim cinjenica da ga ateisti velicaju je prirodna. :lol: P.S. Ovo je bila sala, ali me'ščini, ili ja nisam duhovita at all, ili ti ne kontas moj smisao za humor! :D

Slobodu govora ti niko ne zabranjuje. Zapravo, to jedna od rijetkih prava koje imamo u ovoj drzavi. :lol: A vjernici imaju pravo da se ljute kad im diras svetinju. Postuj svoje, ne diraj tudje. :thumbup:
A_A_AKCIJA

#38 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by A_A_AKCIJA »

_BataZiv_0809 wrote:
Rimad wrote:
parangal_ wrote:da ga priupita sta je sa ovim studentom u egiptu (hej egiptu koji rusi vlast muslimansku bracu, zamislite tek muslimansku bracu sta bi radili?!) koji je osuđen na zatvor samo zato sto se deklarisao kao ateista? http://www.theguardian.com/media/greens ... an-atheist ili recimo sta je sa ovim jadnikom koga su osudili na 10 godina zatvora i 1000 udaraca bicem zbog "vrijeđanja islama"?! http://www.theguardian.com/world/2015/j ... aif-badawi
Evo, ovi u Francuskoj su osuđeni samo zato što su verbalno podržali napade u Parizu:
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/osudj ... /150114096

A gdje je tu sloboda govora?
Sloboda da se orgija nad pocinjenim zlocinom?
Da, nažalost, to podrazumjeva APSOLUTNA sloboda govora.

Treba se nekada zamisliti nad idejama koje podržavamo.
Kinesko prkno

#39 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Kinesko prkno »

S4mpion wrote:
Kinesko prkno wrote:
S4mpion wrote: To isto oni mogu reći i za tebe, ko je upravu? Zašto vjerovati tebi, a ne njima?
Tvoja argumentacija o skučenoj logici i razumu vjernika je nevjerovatno loša, jer vjernici istu mogu primjeniti i na tebi.
Nije ona losa ,koliko je tebi nepojmljiva.
kakonako

#40 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by kakonako »

nam sta je nebuloza. Skoro sam siguran da se glagol od toga ne moze napraviti :mrgreen: prvi put sam cuo nebuloziras, zato pitam.
A ima i glagol bulazniti,samo ne znam iz cega(koje imenice)je izveden.Eto,ova mala ne nebulozira nego bulazni.
S4mpion

#41 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by S4mpion »

Kinesko prkno wrote:
S4mpion wrote:
Nije ona losa ,koliko je tebi nepojmljiva.
To neko kaže i za tebe.
Novak20

#42 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Novak20 »

ATEISTI su napisali vlastitu verziju deset zapovijedi, a radi se o prijedlozima koji su izabrani u sklopu natjecanja AMHH-a (Atheist Mind Humanist Heart).

Još u studenom, poznati "razbijač mitova" Adam Savage najavio je da će biti sudac, a poznati je voditelj privukao toliku količinu posjetitelja da se službena stranica natjecanja srušila.

Savage je bio samo jedan od 13 sudaca koji su dobro proučili brojne prijedloge (njih 2800) i na kraju se odlučili za 10 najboljih koji su među sobom podijelili nagradu od 10 tisuća dolara.

Uglavnom, ovo je novih deset zapovijedi:

1. Budite otvorena uma i voljni mijenjati svoja uvjerenja u skladu s novim dokazima

2. Težite razumijevanju onoga što je najvjerojatnije istina, a ne vjerovanju u ono što želite da je istina

3. Znanstvena metoda je najpouzdaniji način razumijevanja prirodnog svijeta

4. Svaka osoba ima pravo kontrolirati vlastito tijelo

5. Bog nije nužan da biste bili bolja osoba ili živjeli potpun i smislen život

6. Vodite brigu o posljedicama koje izazivaju vaši postupci i prepoznajte da za njih morate preuzeti odgovornost

7. Postupajte prema drugima onako kako želite da oni postupaju prema vama i na način na koji je razumno očekivati da oni žele da se prema njima postupa. Imajte na umu njihovo gledište

8. Naša je odgovornost brinuti o drugima, a to uključuje i buduće generacije

9. Ne postoji samo jedan ispravan način življenja

10. Ostavite svijet boljim mjestom nego što ste ga zatekli
kecher II

#43 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by kecher II »

ja sam nevjernik i uopste me se ne ticu vjernici dok se ne ticem i ja njih, ne obracam paznju na njih u smislu da ih zapitkujem a sto... a sta.... ovo ono... ja ne zelim da objasnjavam zasto ne vjerujem niti mi treba da mi se obasnjava zasto neko vjeruje, stvar izbora.
ali budimo iskreni i recimo da je u BiH religija iforsirana do te mjere da to nije normlano i non stop se trubi o religijama, o kojoj zavisi od mjesta gdje se govori, a da vecina stanovnistva veze nema sa religijom, niti jednom od ove nase tri glavne,
znaci muslimani su samo zato sto ne jedu svinjetinu i to je dovoljno, pravoslavci su samo zato sto peku pecenicu i dovoljno i tako isto katolici,
opijanje, kurvanje, drogiranje, nepostovanje, nemar, oholost, lopovluk, kriminal, prevara sve to je ok ako ne jedes svinjetinu ili peces pecenicu, na to se svela religija u 90% ovih sto se kao smatraju vjernici, svaka cast vjernicima.
Bodkin

#44 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Bodkin »

Miss_E25 wrote:
Hahaha, znam da ne moze, ali je bilo jednostavnije napisati jednu rijec nego dvije, a sad sam morala objasnjavati u 50 rijeci :roll:

Pa znas da se teorija nastanka covjeka religijski ne podudara sa teorijom evolucije. Charles Darwin je otac moderne teorije evolucije, te njegova teorija o prirodnoj selekciji negira uticaj Boga na stvaranje ljudi i covjeka stavlja u istu kategoriju kao i zivotinje. Samim tim cinjenica da ga ateisti velicaju je prirodna. :lol: P.S. Ovo je bila sala, ali me'ščini, ili ja nisam duhovita at all, ili ti ne kontas moj smisao za humor! :D

Slobodu govora ti niko ne zabranjuje. Zapravo, to jedna od rijetkih prava koje imamo u ovoj drzavi. :lol: A vjernici imaju pravo da se ljute kad im diras svetinju. Postuj svoje, ne diraj tudje. :thumbup:
pa vidi, ti se sad latentno salis sa ateistickim svetinjama. dakle podjednako nije u redu onda :) znas sta je problem sa vjernicima. oni misle da svetinja moze biti samo Bog ili neka licnost iz religijskog miljea. tako im je sve smijesno sto drugi smatraju svetim. da ne kazem sto se ne trzaju na to da jedu hindu svetinje svaki dan kad zaprze govedji biftek. malo selektivno jelde :)

a vjernici imaju pravo da se ljute naravno. ono sto nemaju pravo je da rade nesto vise.

p.s. sto se tice ovog odnosa covjek-zivotinja, o tome bi se dala fina tema otvoriti :-D :thumbup:
Miss_E25

#45 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Miss_E25 »

pa vidi, ti se sad latentno salis sa ateistickim svetinjama. dakle podjednako nije u redu onda :) znas sta je problem sa vjernicima. oni misle da svetinja moze biti samo Bog ili neka licnost iz religijskog miljea. tako im je sve smijesno sto drugi smatraju svetim. da ne kazem sto se ne trzaju na to da jedu hindu svetinje svaki dan kad zaprze govedji biftek. malo selektivno jelde :)

a vjernici imaju pravo da se ljute naravno. ono sto nemaju pravo je da rade nesto vise.

p.s. sto se tice ovog odnosa covjek-zivotinja, o tome bi se dala fina tema otvoriti :-D :thumbup:[/quote]

Nije istina, ti upita u nekom prethodnom postu kakve veze imaju ateisti s Darwinom, a sve i da jeste ateisticka svetinja, nisam rekla nista podrugljivo. Uostalom, ne znas ti s koje strane gledista ja komentarisem. :lol:

Niko nije ni rekao da imaju pravo da rade nesto vise od ljutnje - niti BiH funckionira po serijatskom zakonu, niti nam srednjovjekovna crkva sudbinu kroji. Sto se mene licno tice, ja bih zabranila svaki oblik pricanja o religiji u javnosti. U kuci ili po vjerskim objektima praktikuj do mile volje sta zelis. Isto se odnosi i na vrijedjanje. U ovoj drzavi ako zelis izjasniti svoje misljenje vezano za bilo koju temu, moras poceti sa: "ja sam (katolik, musliman, pravoslavac ili nacionalno oprijedljenje)", da se zna da li komentarise "nas" ili "njihov". Zato SDA i HDZ uvijek pobjedjuju na izborima, upravo jer su nacionalisticki orijentisane stranke, a izglasaju ih mentalno ogranicene siroke mase koje vjeru spominju samo kad se treba prepucavati oko iste. Vjernika na baterije sve vise i vise.
Bodkin

#46 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Bodkin »

Miss_E25 wrote:
Nije istina, ti upita u nekom prethodnom postu kakve veze imaju ateisti s Darwinom, a sve i da jeste ateisticka svetinja, nisam rekla nista podrugljivo. Uostalom, ne znas ti s koje strane gledista ja komentarisem. :lol:

Niko nije ni rekao da imaju pravo da rade nesto vise od ljutnje - niti BiH funckionira po serijatskom zakonu, niti nam srednjovjekovna crkva sudbinu kroji. Sto se mene licno tice, ja bih zabranila svaki oblik pricanja o religiji u javnosti. U kuci ili po vjerskim objektima praktikuj do mile volje sta zelis. Isto se odnosi i na vrijedjanje. U ovoj drzavi ako zelis izjasniti svoje misljenje vezano za bilo koju temu, moras poceti sa: "ja sam (katolik, musliman, pravoslavac ili nacionalno oprijedljenje)", da se zna da li komentarise "nas" ili "njihov". Zato SDA i HDZ uvijek pobjedjuju na izborima, upravo jer su nacionalisticki orijentisane stranke, a izglasaju ih mentalno ogranicene siroke mase koje vjeru spominju samo kad se treba prepucavati oko iste. Vjernika na baterije sve vise i vise.
daj popravi citiranje. ne dolaze mi notifikacije :D e sad se vec mogu sloziti. ali to je vec problem deklarisanih vjernika :D
Miss_E25

#47 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Miss_E25 »

Bodkin wrote:
Miss_E25 wrote:

daj popravi citiranje. ne dolaze mi notifikacije :D e sad se vec mogu sloziti. ali to je vec problem deklarisanih vjernika :D
Nova sam na forumu, halali. Officially, no lifer tek 2 dana :lol: :lol: :lol: Ma kod nas se najbolje deklarisati po potrebi, kao pojedini politicari koji se jedan dan izjasnjavaju kao bosnjaci, drugi kao srbi ne bi li dosli do zeljene pozicije. :D
Bodkin

#48 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Bodkin »

Miss_E25 wrote:
Bodkin wrote:
Miss_E25 wrote:

Nova sam na forumu, halali. Officially, no lifer tek 2 dana :lol: :lol: :lol: Ma kod nas se najbolje deklarisati po potrebi, kao pojedini politicari koji se jedan dan izjasnjavaju kao bosnjaci, drugi kao srbi ne bi li dosli do zeljene pozicije. :D
welcome :)
skupljac_zeljeza

#49 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by skupljac_zeljeza »

parangal_ wrote:gledam nekog bestidnog licemjernog hodzu, nekog profesora sa fakulteta islamskih znanosti
Medicina nije ostvarila napredak na svim poljima podjednako pa da si pokušao kod hodže. Šta znaš.
S4mpion

#50 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by S4mpion »

Novak20 wrote:ATEISTI su napisali vlastitu verziju deset zapovijedi, a radi se o prijedlozima koji su izabrani u sklopu natjecanja AMHH-a (Atheist Mind Humanist Heart).

Još u studenom, poznati "razbijač mitova" Adam Savage najavio je da će biti sudac, a poznati je voditelj privukao toliku količinu posjetitelja da se službena stranica natjecanja srušila.

Savage je bio samo jedan od 13 sudaca koji su dobro proučili brojne prijedloge (njih 2800) i na kraju se odlučili za 10 najboljih koji su među sobom podijelili nagradu od 10 tisuća dolara.

Uglavnom, ovo je novih deset zapovijedi:

1. Budite otvorena uma i voljni mijenjati svoja uvjerenja u skladu s novim dokazima

2. Težite razumijevanju onoga što je najvjerojatnije istina, a ne vjerovanju u ono što želite da je istina

3. Znanstvena metoda je najpouzdaniji način razumijevanja prirodnog svijeta

4. Svaka osoba ima pravo kontrolirati vlastito tijelo

5. Bog nije nužan da biste bili bolja osoba ili živjeli potpun i smislen život

6. Vodite brigu o posljedicama koje izazivaju vaši postupci i prepoznajte da za njih morate preuzeti odgovornost

7. Postupajte prema drugima onako kako želite da oni postupaju prema vama i na način na koji je razumno očekivati da oni žele da se prema njima postupa. Imajte na umu njihovo gledište

8. Naša je odgovornost brinuti o drugima, a to uključuje i buduće generacije

9. Ne postoji samo jedan ispravan način življenja

10. Ostavite svijet boljim mjestom nego što ste ga zatekli
Djeluje k`o neka religija?
Post Reply