Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#26 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

sinuhe wrote:
uglavnomja wrote:[quote="sinuhe"

Bošnjaka u sirijskom ratu ima jačine bataljona, oko 400 ljudi, a desetine ih je već poginulo. Jugoslovena je u španskom građanskom ratu učestvovalo oko 2000. U Siriju idu kako iz BiH tako i iz dijaspore.

A dijaspore ima oko 2 miliona, plus njihova djeca ....

Tih 400 stvorova bas onako daju dobar procenat :mrgreen:
Španski borci su decenijama vladali Jugoslavijom![/quote]

:mrgreen:

Samo ti sanjaj :lol:

I ne trolaj, cuj 400 ljudi da daje sliku za 2 miliona :-)
sinuhe

#27 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by sinuhe »

Pa na kraju krajeva i mali procenat Arapa učestvuje u terorističkim napadima.
Kao "Evropljani" bolji :lol:
Last edited by sinuhe on 10/01/2015 17:06, edited 1 time in total.
Vitezanin

#28 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Vitezanin »

Vezano za temu, u Europi fakat postoji puno ljudi koji imaju predrasude prema muslimanima i to je stvarnost. No, te predrasude često idu u paketu zajedno s drugim problemima vezanim za imigraciju pa to religija dođe samo kao dodatak.

Svaka ideja je podložna radikalizaciji, a religije su tu najlakša meta. Odgovor na strah od islama prema nekom mom mišljenju leži u muslimanskoj zajednici: muslimani moraju sami sa sobom raskrstiti i to je to. Sva ova sranja koja se događaju u ime islama isključivo štete muslimanima. Ti neki bolesni teroristi će srušiti zgradu, ubiti 10 ljudi, zgrada će se obnoviti, ali ljudi koji su direktno ili indirekto bili pogođeni tim djelom više nikada neće muslimane promatrati u istom svjetlu i to je tužna posljedica. A sa svakim novim napadom tih ljudi je sve više i više.

Međutim,problem je što institucije kao da nisu u stanju da se izbore s radikalima i nekim drugim problemima. Pustimo sad islam, pogledajte bilo koju drugu vjersku skupinu ili sl. Katolička crkva npr ima ogroman problem sa svećenicima pedofilima. Prvo su stavljali pod tepih pa onda kada se bilo još takvih skandala te neke svećenike su premjestili, ali opet ništa nisu napravili. Tek ovaj novi papa je kao to konkretnije osudio, ali opet nisu riješili problem jer problem nisu odstranili osudom.

Muslimanske vjerske insitucije u Europi kao da rade istu stvar: ograde se, kažu nije to u naše ime, onda opet neka budala napravi belaj (tako što kaže da je to u ime islama), a institucije ostane polu-tihe. Tako se ne rješava problem. Također, evo u BiH imate radikalne skupine o kojima se piše. Šta ljudi rade- žmure na oba oka. Nemojte zaboraviti da su ljudi inficirani tim nekim bolesnim idejama i na tlu BiH izveli napade.

Neko je spomenuo da muslimane u BiH ne treba promatrati u kontekstu ostalih muslimana. Ljudi mogu govoriti šta hoće, ali muslimani u BiH nemaju nekih dodirnih točaka s ostatkom muslimanskog svijeta. Prije svega geografski promatrajući pa onda i ostalo. Ne znam koliko putuje i krećete se, ali to je moj dojam. Ali realno oni koji imaju predrasude prema muslimanima 'ladno zaboli neka stvar je li musliman rođeni Europljanin ili je doselio iz Iraka i moli li se pet puta dnevno ili dvaput godišnje za Bajram. Isto tako boli ga briga jesi li normalan ili ne jer te ocjenjuje na osnovu onoga što vidi, a to je ime i prezime, eventulano boja kože i odjeća. Ljudi koji mrze nekoga (u ovom slučaju muslimane) jednostavno izvrše kratku generalizaciju i daju ocjenu čovjeku bez propitivanja njegovog karaktera.

Odgovor na islamofobiju je eliminiranje onih koji stvaraju to stanje. A to su radikalne struje, male, ali veoma moćne. Uostalom, bilo bi interesantno ući u srž i pokušati saznati ko te ljude financira. Jer tu leži izvor njihovog djelovanja. Islamske institucije valjda znaju ko ulazi u vjerske objekte i ko je dovoljno moćan da stvori neku paralelnu instituciju.

I konačno, radikalizam stvara drugi radikalizam. Pa evo vidite stranke radikalne desnice. One profitiraju od ovoga. Mada, ja sam uvjeren da ljudi ipak nisu tolike budale da glasaju toliko za te stranke baš kao što ljudi generalno nisu toliko radikalni da podržavaju vjerske fanatike (dobiju 10-15% glaspova i to je sve). Kao što npr FN u Francuskoj može dobiti podršku jednog dijela birača tako i vjerski radikali mogu dobiti tu podršku u svom nekom krugu i napraviti belaj. Ali iako i jedni i drugi nisu većina oni su veoma glasni i prije svega opasni.

Radikalni ne daju pravu sliku o nekoj grupi, ali oni nastupaju tako što oni kažu da su oni predstavnici te neke grupe. Neće jedan radikalni vjernik reći "Ja sam radikal" nego će reći npr "Ja sam musliman i borim se u ime islama". A ljudi onda to zapamte što onda stvara lančanu reakciju.

Neće ona Le Pen reći "Ja sam predstavnica FN-a" nego "Ja sam Francuskinja, francuski patriota". Mediji će onda na osnovu toga reći "Francusko društvo je postalo radikalno" iako u stvarnosti tek jedan manji dio ljudi jeste radikalan.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#29 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Zviz »

nOrMaLaC wrote:
Zviz wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Većinski stav u državama poput Francuske, Njemačke i Švedske je i dalje pro-muslimanski, što se vidi i iz činjenice da, gdje god se organizuju anti-emigrantske demonstracije, uslijedi duplo brojniji, glasniji odgovor druge strane.
Popusta i to. Da istina je da je tako bilo, ali kako ide to sve postaje manje. U sve i jednoj od navedenih drzava skranje stranke napreduju. Moda u Njemackoj ne jos ali to kad bukne buknit ce gore nego u ostalim. Fasizam nije nikada umro u Njemackoj. To je isto ko kurije oko, uklonis ga a korijen i dalje je tu i poslje nekoliko godina skoci opet.

Zviz, pošto ti živiš u Danskoj. Kakav je stav danaca po pitanju islamofobije.? Kako gledaš ti na politiku Dansk Folkeparti naprimjer? Možeš li iznijeti svoje mišljenje. :)
Kao prvo Dansk Folkeparti je socijalisticka stranka, koja se bori najvise da je slabima i starijima u Danskoj dobro, da imaju postene penzije i sl. Jedna od dvije stranki koje najvise zastupaju penzionere, druga je Udruzena lista (ljevicari skrojz). Dansk folke parti je samo u desnom bloku iskljucivo zbog ostre politike do emigranata. Nista drugo. Cak imaju poteskoca da nadju zajednicki jezik sa ostalim liberalnim stankama po pitanju ekonomije, jer DF gldea da studenti imaju para, da straci imaju sve usluge i debele penzije i sl. Dok ostali gledaju olaksice bogatima i sl. No nije istina da u zadnje vrijeme samo DF ima ostru politiku do starnaca. Venstra je odavno imala a u zadnje vrijeme je pojacala ton pogotovo od kad Inger Støjberg ima sta da kaze u toj stranci. Ta mrzi svakoga sto ne jede svinjetinu i to isto nesalije pivom. Za nju je bivsa liderka DF Pia Kjærsgaard doslovice mala maca. DF i Ujedinjena lista (malo blazi revolucionarni socijalisti) dijele misljene da Danska netreba biti dio EU, mada sve vise stranki ima zadrzano misljenje do EU. U Danskoj je islam zadnja rupa na sviralu. Nebitno ko je u pitanju ili koja stranka. Niko o tome ne prica ali svak zna kako treba da se odnosi. Inace stranci su drugorangirani na svakom pogledu nebitno bio ti BiH ili Kanade. Ono, ko te jebe, ti si doaso kod mene znaci kod mene je najbolje. Ni jedan od tvojih prijedloga nece proci, ono sve ce biti imbolicno kao da te neko sluca, a iza ledja ko te jebe, to je tako u 98% slucajeva. Tako da, ovdje te kolektivno na pasivan nacin ubijaju i vecina stranaca napusti poslje 10 godina drzavu. Neki i ranije. Ipak je rijec o Policajskoj drzavi. U svakoj opcini imas kontrolni team sa specijalnom jedinicom da nadorom stranaca i sl. Najveci rating samoubistava je medju strancima. Trenutno po nekom istazivanju na 1.000 stranaca oko 57 izvrsi samoubistvo, jer se osjecaju odbijenim. Isto i oko diploma priznaju jedan dio ili nikako, pa ti sa 40 godina kazu moras u skolu dzaba ti sto si radio za svijetsku firmu i imad diplomu sa svjetskog fakultetea ono nije NA DANSKI nacin. Ovdje se dosta gleda da mora biti na Danski nacin nebitno odakle iz svijeta. Slabo sta strano prizaju pa cak i iz USA. Doktor medicine ili sta vec nije isto u Danskoj ili iz Belgije, jer ovdje je on Medicine na DANSKI nacin. Kad zavrsis doktorat u Danskoj nemas pravo da sebe nazivas DR. u danskoj jer kao jedina drzava mi imamo stepen iznad doktorata, i tek kad to zavrsis onda si doktor. To nema nigdje u svijetu. Jako zatvoreno drustvo koje ne jebe ni dva posto da postoji svijet vani. Danska je 99% neovisna od ostalih jer ovdje se kaze svi su od nas ovisni. I to je taj Dansko- Norveski cinizam i nacin razmisljana kad imas para ko blata. Ono ko neki bezobrazni direktor do radnika ko vas jebe. Neki dan se racunalo da Danska moze kupiti Qatar i Emirate za sicu tako se irazunalo. Drzava koja ima para da je daje socijale poput 4 godine poslje posla imas skoro platu kao da si na poslu a iznos je bio najmanje 1.800€ poslje poreza. Studentima 750€ stipendije poslje poreza. Benefinica na svakom cosku za sve, pa cak i za hranu zivotinja i sl. I ovdje kad se cifra obrcu oko biznisa nije rijec o 20-30 miliona eura nego ono 700 do 800 miliona eura i tako. Grade se projekti apaptira poput 4 milijarde eura most duzine cca. 50km od Njemacke (Rostock) do Danske i sl. I tako da ovdje kad bi neko htejo da sprovede neki svoj hir bio bi brzo zgazen od mase. Imas Dansku, Svicarsku i Norvesku i ostatak svijeta tj. po nekim standardima bijedu i jad. Za Dansku je Njemacka treca zemlja. Najbogatija zemlja u svijetu i sta mozes ocekivati gdje je prosjecna brutto satnica oko 35€. Da iskreno kazem ne hebe ovdje niko ni islam, ni nake Bogove ni nista koliko je 2% to je sve smjesno. Ovdje je Bog i batina Novac. O tome se ne smije. Ovdje kad ti propane firma spustis glavu medju ramena i samo kazes ko u japanu spustenom glavom izvineta. Ovdje se vjeruje u paru. Sa parom mozes sve i Boga kupiti i sta hoces. To je ovdje vjera. Para para i para. Ovdje se sve radi oko pare ali ne na direktan nacin nego indirektan. Ovdje se gleda u cent.

Imaju monopol u brojnim drzavama. U Japanu na Meso, u Kini na svinjetinu, u Sjevernoj Njemackoj isto na dosta prasica. U Arapskim zemljama na mljecne proizvode. Dzaba. Da povucu rucnu pocrkala bi Saudiska Arabija jer preko 2/3 prehrane im dotira Danska. Zato je gorivo u Danskoj tako jeftino, cijena sa DDV je oko 4,30kr ali drzava dodaje dodatni porez pa nam je sad 95 oko 8.90kr litar malo jace od jedan euro. 1.15€ da nema te politke kod nas bi bio litar oko 0.45€ litar dok u Njemackoj oko 1,4€ litar

A evo jedan primjer gdje u DK na jedan drugi nacin ne jebu isto nesto drugo. Bila prica o halal mesu zbog ljudi islama ovdje svima to serviraju u bolnici osim ako nije rijec o svinjetini, da halal zbog stranaca i pitali danci pa sta je to ma nesto hodza ono ovo, jel to meso jest, hadj daj svima o istom trosku. Necemo se izdavati u dodatne troskove piletina je piletina nek jedu svi.
nOrMaLaC

#30 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by nOrMaLaC »

Hvala na odgovoru koji je dugačak bio ali zanimljiv :)

Htio bih te pitati kako prosječni danac gleda na Bosance koji žive u Danskoj? Da li se primjećuje neka diskriminacija možda? Znam da se dosta BH dijaspore žalila prije kako je "teško" u Danskoj?
York Light 100`s

#31 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by York Light 100`s »

Skidam kapu svakom kršćanu u Europi koji u ovim teškim trenutcima ne počinje išta negativno misliti o Islamu.
Budite iskreni i sjetite se koliko od nas od 92-95 nije mislio da su svi Srbi isti, koliko nas kada su billi ekstremni napadi na Palestinu prošlih mjeseci od strane Izreala nije osjećao bijes čim vidi sliku nekog Židova, ha bio Izraelac ha bio američki Hollywood glumac?
Sjećam se samo komentara "e yebat ćemo izraelskoj fudbalskoj reprezentaciji mater kada dođu u Zenicu zbog Palestine" a ljudi nisu uzeli u životu pušku u ruke nego se bave sportom.
Zamislite naša reprezentacija ode sada igrati protiv Francuske a Francuzi Džeku i Begovića napadnu kamenjem i koktelima.
Svaka čast europljanima što još vide nešto pozitivno u Islamu dok je većina nas Bošnji već odustala pa se ponašaju na onoj famoznoj temi kao životinje vrijeđajući Islam i pametovanjem
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#32 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Romeo 80 »

http://www.klix.ba/vijesti/regija/srpsk ... /150110082

Nije loše. Moram priznati da nisam očekivao! :!: :)
York Light 100`s

#33 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by York Light 100`s »

Romeo 80 wrote:http://www.klix.ba/vijesti/regija/srpsk ... /150110082

Nije loše. Moram priznati da nisam očekivao! :!: :)
Pravilno razmišljanje pravih vjernika i uopšte ljudi sa obrazom i moralom.
Zašto bih ja volio da živim u društvu gdje se vrijeđanje kršćanstva smatra slobodom govora? Pa sutra će idioti ismijavati i moju vjeru?
insomnia78

#34 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by insomnia78 »

uglavnomja wrote::D

vidis da trola :lol: :lol: :lol:

ako njega uhapse bice prekretnica

iza njega ostaje vojska

a MI cemo se boriti

:lol:

kako cete se "MI" botiri ako si "JA" u zatvoru :D :D
On ima svoje on :D
ili gubite svoje licnosti, ti si on ili on ili on ... a oni su ti ... svi ste vi jedno, amorfna masa kloniranih bob spondzova
uglavnomja

#35 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

York Light 100`s wrote:Skidam kapu svakom kršćanu u Europi koji u ovim teškim trenutcima ne počinje išta negativno misliti o Islamu.
Budite iskreni i sjetite se koliko od nas od 92-95 nije mislio da su svi Srbi isti, koliko nas kada su billi ekstremni napadi na Palestinu prošlih mjeseci od strane Izreala nije osjećao bijes čim vidi sliku nekog Židova, ha bio Izraelac ha bio američki Hollywood glumac?
Sjećam se samo komentara "e yebat ćemo izraelskoj fudbalskoj reprezentaciji mater kada dođu u Zenicu zbog Palestine" a ljudi nisu uzeli u životu pušku u ruke nego se bave sportom.
Zamislite naša reprezentacija ode sada igrati protiv Francuske a Francuzi Džeku i Begovića napadnu kamenjem i koktelima.
Svaka čast europljanima što još vide nešto pozitivno u Islamu dok je većina nas Bošnji već odustala pa se ponašaju na onoj famoznoj temi kao životinje vrijeđajući Islam i pametovanjem

sa'ce izbacit ibrahimovica iz psg :D
Comaneci

#36 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Comaneci »

Islamofobija ce biti manja u Evropi kad se muslimani u Evropi pocinju jasnije distancirati od zlocina pocinjenih u njihovo ime.

Kao neko ko zivi na zapadu, 100% sam misljenja da kad bi muslimani pokazali isti revolt nakon teroristickih napada u Parizu ili Nigeriji danas recimo kao sto su recimo Norvezani nakon Breivika (300 000 Norvezana na ulicama par dana poslije); kad bi GLASNO j JASNO rekli su teroristi gamad, tj kad ih ne bi opravdali sa "ALI", onda bi se misljenje prema njima radikanlno poboljsalo.

Muslimani moraju shvatiti da ne mogu sjesti na guzice i plakati kako su svi protiv njih nego moraju gledati UZROKE svega toga. Nek se pitaju da, ako je samo "fasizam i sovinizam" u pitanju (kako oni misle), kako to da nije usmjerena prema crncima, zutima, juznoamerikancima u Evropi? Zasto prosjecan Hans danas ima vise protiv bijelog Muhameda nego protiv crnog Mamumba iz Konga?

Bosnjaci nisu medju problematicnim imigrantima u Evropi; ne mislim sada u smislu terorizma nego opcenito integrisanja. Ali i medju nama imas te relativizatore i simpatizere terorista. I to nemalo, i to je zabrinjajuce.
hAZNADAR

#37 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hAZNADAR »

nOrMaLaC wrote:Hvala na odgovoru koji je dugačak bio ali zanimljiv :)

Htio bih te pitati kako prosječni danac gleda na Bosance koji žive u Danskoj? Da li se primjećuje neka diskriminacija možda? Znam da se dosta BH dijaspore žalila prije kako je "teško" u Danskoj?
Meni nije poznato da se iko ikada zalio - osim mozda na klimu, ili zestok tempo kada radis gdje nemas vremena nizasta.

Koliko ja poznajem situaciju u Danskoj - Bosanci su jako mala grupa i obicno nas trpaju u isti kos sa ostalim Balkaner sto u prijevodu znaci da nisi popularan i rado vidjen kao useljenik iz zapadne Evrope, Amer, Talijan,.. ali nisi toliko na losem glasu kao Arapi i Somalci. Isto je i u Svedskoj i Norveskoj.

Medjutim u Danskoj vezano za Bosance imas dvije krajnosti. Sa jedne strane krajem devedesetih i pocetkom novog vijeka je bilo puno vijesti i tekstova kako smo najmarljivija, najpametnija, najintegrisanija,... grupacija,.. i iskreno receno najmanje problema imas sa Bosancima vezano za kriminal, poreze, kucna pravila, ekstremizam,......

Ali prije nekih 10 god je doslo do nekog pucanja u savovima gdje su mnogi psihicki obolili, ili jednostavno postali socijalno i mentalno nesposobni za trziste pa zato danas imamo najvise budzetlija - sto socijalaca sto prijevremene penzije. Licno znam bar 10-tak mladjih od mene, koji su dobili penziju. Skoro sam negdje i citao statistiku gdje smo u vrhu ljestvice budzetlija po procentu. Ali taj procent je opet jako mali jer nas ima svega 20-ak hiljada i tu 50% budzetlija Bosanaca nije opet vece nego 20% U Turaka, Kurda, Arapa, Pakistanaca,.. kojih inace ima desestruko vise. Razlog tog prijeloma i osipanja bosanske radne snage je najvise tkzv PTS - post traumatski stres. Nekih 15 god poslije rata se ljudi suoce sa demonima i padnu u depresiju i prekunu normalno funkcionisati u drustvu. Ima i lopovluka, ljenosti, ali ipak je PTS najcesci pa nas neki psiholozi zovu krhkom grupom. Ipak - sumasumanum u cijeloj Skandinaviji opet nema sa nama vecih problema jer smo nevidljiv svijet, a druga generacija se itekako istice po obrazovanju, titulama, prestiznim radnim mjestima,.... Ali ta nasa druga generacija je jedina etnicka grupa koja izmedj usebe prica danski jezik i koja je gotovo skroz asimilirana u drustvo.

A diskriminaciju ces u Skandinaviji rijetko dozivjeti direktno i naznaceno. Niko ti nece reci e ne mozes ovo ili ono zato sto si crn ili musliman, niko te nece maksuz zbog toga maltretirati,... diskriminacija je ovdje upakovana sa osmijehom i kulturno. Neces dobiti posao zbog bolje konkurencije, neces dobiti skupu uslugu u bolnici(napr magnetno skeniranje) odmah zbog liste cekanja, neces dobiti stan gdje zelis zbog liste cekanja, neces dobiti gledanje kroz prste od strane policije za sitnicu - zbog striktnog zakona,.... Niko ti nece reci da je tvoja boja koze ili vjera razlog - to samo statistika pokaze.
insomnia78

#38 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by insomnia78 »

sinuhe wrote:
uglavnomja wrote:95% bosnjaka nema veze sa ovim sto se zove musliman u europi. ni izgledom, ni ponasanjem ni stavovima.

ne namecite teret i stigmu na silu :-)
Bošnjaka u sirijskom ratu ima jačine bataljona, oko 400 ljudi, a desetine ih je već poginulo. Jugoslovena je u španskom građanskom ratu učestvovalo oko 2000. U Siriju idu kako iz BiH tako i iz dijaspore.
Pa dobro kad pogledas da od otprilike 4mil stanovnika nas ima 400 na BI ne djeluje puno
Dok ne vidis da npr Francuzi na nekih 8mil muslimana imaju oko 500 boraca u Siriji
graue_maus

#39 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by graue_maus »

hAZNADAR wrote:
nOrMaLaC wrote:
A diskriminaciju ces u Skandinaviji rijetko dozivjeti direktno i naznaceno. Niko ti nece reci e ne mozes ovo ili ono zato sto si crn ili musliman, niko te nece maksuz zbog toga maltretirati,... diskriminacija je ovdje upakovana sa osmijehom i kulturno. Neces dobiti posao zbog bolje konkurencije, neces dobiti skupu uslugu u bolnici(napr magnetno skeniranje) odmah zbog liste cekanja, neces dobiti stan gdje zelis zbog liste cekanja, neces dobiti gledanje kroz prste od strane policije za sitnicu - zbog striktnog zakona,.... Niko ti nece reci da je tvoja boja koze ili vjera razlog - to samo statistika pokaze.
mislim da je ovo gora diskrimiranje , nego da ti kazu otvoreno u lice mi necemo vas u nasem drustvu.......
problem je da nakon godina pocnes sumnjati u svoje sposobnosti i znanje,jer ti mediji stalno trube svi su isti pred zakonom svi imaju iste sanse za posao itd ............a neki ljudi obole dusevno , jer gresku u svom neuspjehu i stalnom odbijanju drustva traze u samo u svom ponasanju ......
nama bosancima dodje jos i ovaj prosli rat ko so na ranu .......izbjeglice na zapadu su uletjele u kolotecinu zivota na zapadu, rad i karijera .......mnogi su izgubili dosta svojih najmilijih ,ali nikad nisu imali priliku da u miru prezale ............nakon rata dosta ih je pomagalo rodbini ili gradilo porusenu imovinu , opet pod pritiskom ........znam dosta nasih koji su jednostavno pali u neku psihicku bolest ........
hAZNADAR

#40 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hAZNADAR »

Comaneci wrote:Islamofobija ce biti manja u Evropi kad se muslimani u Evropi pocinju jasnije distancirati od zlocina pocinjenih u njihovo ime.

Kao neko ko zivi na zapadu, 100% sam misljenja da kad bi muslimani pokazali isti revolt nakon teroristickih napada u Parizu ili Nigeriji danas recimo kao sto su recimo Norvezani nakon Breivika (300 000 Norvezana na ulicama par dana poslije); kad bi GLASNO j JASNO rekli su teroristi gamad, tj kad ih ne bi opravdali sa "ALI", onda bi se misljenje prema njima radikanlno poboljsalo.

Muslimani moraju shvatiti da ne mogu sjesti na guzice i plakati kako su svi protiv njih nego moraju gledati UZROKE svega toga. Nek se pitaju da, ako je samo "fasizam i sovinizam" u pitanju (kako oni misle), kako to da nije usmjerena prema crncima, zutima, juznoamerikancima u Evropi? Zasto prosjecan Hans danas ima vise protiv bijelog Muhameda nego protiv crnog Mamumba iz Konga?

Bosnjaci nisu medju problematicnim imigrantima u Evropi; ne mislim sada u smislu terorizma nego opcenito integrisanja. Ali i medju nama imas te relativizatore i simpatizere terorista. I to nemalo, i to je zabrinjajuce.
Ne slazem se sa time. Nista ne vrijedi vjecito distanciranje od zlocina i vjecito opravdavanje,... sto je postala drustvena bolest muslimana jos od napada na WTC u Americi. Evropljani jednostavno ne vide razliku izmedju normalnih muslimana i vehabija, selefista, opcenito ekstremista - vecina uopce nije nikada ni cula za naziv salafist ili vehabist. Njima su vehabije koje mozes vidjeti na ulici i ISISovci na TV - samo malo veci vjernici.

Problem sa muslimanima u Evropi je jednostavna neprosvjecenost, nekultivisanost, nepismenost i zaostalost. Proputovao sam Evropu uzduz i poprijeko a bio i u mnogim muslimanskim zemljama - jednostavno je u evropu usao najveci muslimanski sljam koji ne moze normalno raditi, placati porez, paziti na kucni red i higijenu, okolinu,.. ni u zemljama odakle dolaze. Svijet parazitskog mentalnog sklopa bez morala o obzira koji se siri koliko moze. Cast izuzecima - ali vecina je takva. I da nema ovih teroristickih akcija - islamofobija i bila skoro ista.

Jer strahujes da ti dijete bude mobano u skoli od stranackih bandi, strahujes od napada na ulici upravo od stranackih bandi, silovanja,... od komsija stranaca ne mozes normalno spavati, grozis se smeca u haustoru i na ulici kojeg bacaju najvise stranci muslimani, ipak ti nije pravo kada vidis vjecitog socijalca koji od djecijeg doplatka parkira nov Mercedes a ti rintas od jutra do mraka za polovnog francuza, i ne smijes kritikovati ni barem zamoliti nesto iz straha od odmazde. Pa naravno onda da je islamofobija velika jer domicilni poznaju islam upravo kroz sliku i priliku svojih komsija.

Terorizam i mediji koji to prenose su samo zacin.
Medjutim - ako se bude placao ceh za to - ako recimo desnica pobijedi na izborima i islamofobija postane standard - ceh ce najprije platiti normalni i posteni ljudi koji ne prave nikakve probleme. To je neko nepisano pravilo.

Buducnost je zato crna za muslimansku populaciju u Evropi. Teroristickih akcija ce biti jos, a integracija muslimana u drustvo je odavno propao projekt - barem kod vecine. Bude li doslo do Holokausta, nemogucnosti normalnog zivota za muslimane - to ce zahvatiti sve. Jer evropljani jednostavno ne vide razlike medju nama. Oni vide kako se vecina ponasa a uvijek je lakse generalizovati sve negoli individualno suditi.
uglavnomja

#41 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

sad te ne kontam :-)

gore kazes da smo svi mi balkaneri za skandinavce, i sa tim se slazem.

a onda kazes "za nas" kao muslimane ce biti problema.

ja nikada ne vidjoh nikakav dokument, semu, upitnik, aplikaciju ... da neko pita za vjeru. ako ti nije ime muhamed ili mustafa ... nema sansi da skontaju ko si i sta si.
sinuhe

#42 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by sinuhe »

hAZNADAR wrote: neces dobiti skupu uslugu u bolnici(napr magnetno skeniranje) odmah zbog liste cekanja, neces dobiti stan gdje zelis zbog liste cekanja,
Ovo nije diskriminacija.
harač

#43 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by harač »

boko haram u ime allaha pobio 2.000 ljudi. prethodno oteo stotine djevojčica koje koristi kao seksualno roblje. ne vidim da se iko od tzv. "pravih" muslimana o tome očitovao
sinuhe

#44 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by sinuhe »

harač wrote:boko haram u ime allaha pobio 2.000 ljudi. prethodno oteo stotine djevojčica koje koristi kao seksualno roblje. ne vidim da se iko od tzv. "pravih" muslimana o tome očitovao
A zašto bi kad su rasisti.
hAZNADAR

#45 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:sad te ne kontam :-)

ja nikada ne vidjoh nikakav dokument, semu, upitnik, aplikaciju ... da neko pita za vjeru. ako ti nije ime muhamed ili mustafa ... nema sansi da skontaju ko si i sta si.
Pa nije ni poenta zivota kriti koje si vjere ili koji ti je background sa te strane. U svakoj firmi su me provalili na pocetku gledajuci u moj tanjir u menzi sta jedem ili bolje receno sta ne jedem. Iako sam agnostik, konsumiram alkohol kad je prilika, ne molim se itd,... ipak iz nekog svog razloga ne jedem svinjetinu i cesto sam dozivio sok kada su me pitali sta sam i dobili odgovor.

Kada sam bio samo Balkaner - mozda je jedno 10% kolega imalo blagu distancu i oprez prema meni,.. ali poslije nepun mjesec kada su mi provalili vjeru - pa bar 50%. Sad je bolje - ali osjetis jednostavno da te cesto gledaju vise kroz sablon negoli individualno i da ima mnogo tema koje se promijene kada ti dodjes. Takodjer su se i djeca pozalila u skoli da se drugacije tretiraju od nekih nestavnika poslije saznavanja o porijeklu.

Sve su to sitnice sa kojima covjek moze zivjeti. Ali ukoliko pritisci postanu zesci i legalniji,... ukoliko dodje do opce hajke i sikaniranja - jeli poenta sakriti sta si?
uglavnomja

#46 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:
uglavnomja wrote:sad te ne kontam :-)

Pa nije ni poenta zivota kriti koje si vjere ili koji ti je background sa te strane. U svakoj firmi su me provalili na pocetku gledajuci u moj tanjir u menzi sta jedem ili bolje receno sta ne jedem. Iako sam agnostik, konsumiram alkohol kad je prilika, ne molim se itd,... ipak iz nekog svog razloga ne jedem svinjetinu i cesto sam dozivio sok kada su me pitali sta sam i dobili odgovor.

Kada sam bio samo Balkaner - mozda je jedno 10% kolega imalo blagu distancu i oprez prema meni,.. ali poslije nepun mjesec kada su mi provalili vjeru - pa bar 50%. Sad je bolje - ali osjetis jednostavno da te cesto gledaju vise kroz sablon negoli individualno i da ima mnogo tema koje se promijene kada ti dodjes. Takodjer su se i djeca pozalila u skoli da se drugacije tretiraju od nekih nestavnika poslije saznavanja o porijeklu.

Sve su to sitnice sa kojima covjek moze zivjeti. Ali ukoliko pritisci postanu zesci i legalniji,... ukoliko dodje do opce hajke i sikaniranja - jeli poenta sakriti sta si?

nije poenta u sakrivanju nego u ovome sto si gore napisao, drugaciji odnos ... kako ce med. sestra znati koje si vjere ako se zoves napr. jadranko :D a ne prezivas muhamedovic?

mene su samo pitali arapi na kursu norveskog i dobili nezadovoljavajuci odgovor :D
hAZNADAR

#47 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hAZNADAR »

sinuhe wrote:
hAZNADAR wrote: neces dobiti skupu uslugu u bolnici(napr magnetno skeniranje) odmah zbog liste cekanja, neces dobiti stan gdje zelis zbog liste cekanja,
Ovo nije diskriminacija.
Mnogi to dobiju odmah. Kao sto rekoh - diskriminacija se vidi samo kroz stistiku. Rasmusu mnoge stvari idu brze i lakse negoli Rasimu.
sinuhe

#48 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by sinuhe »

hAZNADAR wrote:
sinuhe wrote:
Ovo nije diskriminacija.
Mnogi to dobiju odmah. Kao sto rekoh - diskriminacija se vidi samo kroz stistiku. Rasmusu mnoge stvari idu brze i lakse negoli Rasimu.
Zavisi ko ima pristup statistici i kako se na nju gleda. Ne vjerujem da se u Danskoj tako lako dolazi do medicinskih podataka.
hAZNADAR

#49 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hAZNADAR »

sinuhe wrote:

Zavisi ko ima pristup statistici i kako se na nju gleda. Ne vjerujem da se u Danskoj tako lako dolazi do medicinskih podataka.
Nije potrebna drzavna statistika ili podaci o tome - dovoljna su sopstvena iskustva. Svi mi imamo prijatelje Svede, Dance,.. koji i sami priznaju da je mnog otoga lakse kada nisi stranac. Rasmus ce poslati 10 aplikacija za posao, stan,... pa ce mu se jedna posreciti. Rasimu traba bar 5 vise.

Evo ti jedan sitan primjer. Kolegica iz Armenije dakle hriscanka(iako nebitno al hajd) je procitala da se negdje dijele dzabe karte za pozoriste na telefonski poziv i nazvala, prica sa naglaskom i ima cudno ime,... i dobila kulturan odgovor da su karte razgrabljene i mnogo srece drugi put gdje je glas sa druge strane zie bio mnogo prijatan. Pa je zamolila kolegicu koja je domaca da isti broj nazove i ta je dobila karte. Sitan primjer naravno, ali kada neki Somalci godinama i godinama poslije zavrsene skole poslije hiljadu poslanih molbi nisu dobili ni poziv na razgovor - ne treba im drzavna statistika ili rasisticki rijecnik da zakljuce da je u pitanju diskriminacija. Diskriminaciju dozivljavaju u tom kulturnom obliku svi stranic bez obzira na vjeru. Samo uvijek postoji mala suptilna razlika i stepenovanje. Cak i medju Balkancima i istocnim evropljanima neki bolje a neki gore prolaze. Biti musliman je samo dodatni minus. Zdravstvo sam spomenuo jer je bilo mnogo tuzbi i protesta od nekih stranaca koje u samoj hitnoj pomoci nisu uzeli tako ozbiljno kao neke druge. Kada ti dijete slomljene ruke ceka u cekaonici na red a pijani tinejdjer odma bude primljen i proslijedjen na ispiranje - sta bi ti sam pomislio?
sinuhe

#50 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by sinuhe »

Ima tu dosta nerazumijevanja i pogrešnog tumačenja na obe strane. To su samo neke kulturne razlike koje se mogu prevazići.
Post Reply