nOrMaLaC wrote:Hvala na odgovoru koji je dugačak bio ali zanimljiv
Htio bih te pitati kako prosječni danac gleda na Bosance koji žive u Danskoj? Da li se primjećuje neka diskriminacija možda? Znam da se dosta BH dijaspore žalila prije kako je "teško" u Danskoj?
Meni nije poznato da se iko ikada zalio - osim mozda na klimu, ili zestok tempo kada radis gdje nemas vremena nizasta.
Koliko ja poznajem situaciju u Danskoj - Bosanci su jako mala grupa i obicno nas trpaju u isti kos sa ostalim
Balkaner sto u prijevodu znaci da nisi popularan i rado vidjen kao useljenik iz zapadne Evrope, Amer, Talijan,.. ali nisi toliko na losem glasu kao Arapi i Somalci. Isto je i u Svedskoj i Norveskoj.
Medjutim u Danskoj vezano za Bosance imas dvije krajnosti. Sa jedne strane krajem devedesetih i pocetkom novog vijeka je bilo puno vijesti i tekstova kako smo najmarljivija, najpametnija, najintegrisanija,... grupacija,.. i iskreno receno najmanje problema imas sa Bosancima vezano za kriminal, poreze, kucna pravila, ekstremizam,......
Ali prije nekih 10 god je doslo do nekog pucanja u savovima gdje su mnogi psihicki obolili, ili jednostavno postali socijalno i mentalno nesposobni za trziste pa zato danas imamo najvise budzetlija - sto socijalaca sto prijevremene penzije. Licno znam bar 10-tak mladjih od mene, koji su dobili penziju. Skoro sam negdje i citao statistiku gdje smo u vrhu ljestvice budzetlija po procentu. Ali taj procent je opet jako mali jer nas ima svega 20-ak hiljada i tu 50% budzetlija Bosanaca nije opet vece nego 20% U Turaka, Kurda, Arapa, Pakistanaca,.. kojih inace ima desestruko vise. Razlog tog prijeloma i osipanja bosanske radne snage je najvise tkzv PTS - post traumatski stres. Nekih 15 god poslije rata se ljudi suoce sa demonima i padnu u depresiju i prekunu normalno funkcionisati u drustvu. Ima i lopovluka, ljenosti, ali ipak je PTS najcesci pa nas neki psiholozi zovu krhkom grupom. Ipak - sumasumanum u cijeloj Skandinaviji opet nema sa nama vecih problema jer smo nevidljiv svijet, a druga generacija se itekako istice po obrazovanju, titulama, prestiznim radnim mjestima,.... Ali ta nasa druga generacija je jedina etnicka grupa koja izmedj usebe prica danski jezik i koja je gotovo skroz asimilirana u drustvo.
A diskriminaciju ces u Skandinaviji rijetko dozivjeti direktno i naznaceno. Niko ti nece reci e ne mozes ovo ili ono zato sto si crn ili musliman, niko te nece maksuz zbog toga maltretirati,... diskriminacija je ovdje upakovana sa osmijehom i kulturno. Neces dobiti posao zbog bolje konkurencije, neces dobiti skupu uslugu u bolnici(napr magnetno skeniranje) odmah zbog liste cekanja, neces dobiti stan gdje zelis zbog liste cekanja, neces dobiti gledanje kroz prste od strane policije za sitnicu - zbog striktnog zakona,.... Niko ti nece reci da je tvoja boja koze ili vjera razlog - to samo statistika pokaze.