Automatski mjenjači, sve o njima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jefferson

#26 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by jefferson »

_mufljuz_ wrote:
jefferson wrote: OK, kako ti kazes. Ja shvatam sta ti govoris, ali znam i citati jbg.
ja ne bih da ti kazem kao dzikani sa drugih tema - da ne znas citat ili nedajboze da si nepismen - medjutim "lifetime warranty" je marketinska ubleha "zapadnog trzista" koja itekako ima svoje sitnim slovima ispisane uslove i limite..... za neke stvari je potrebna samo puka logika.... a logika je da ti masinu bilo koje vrste ne mozes istim uljem vjecno mazat.... nema sanse.....
Lifetime warranty je jedno, lifetime cycle of vehicle je nesto drugo. By the way, garancija VW-a u SAD je 24,00milja ili ti oko 45,000km.
Niti jedan proizvodjac evropski ne nudi liftime warranty, to samo nude oni ublehasi iz Hyundaia i Kie, i zato sad placaju odstete ljudima.
I kontam, ja prvi skratim interval izmjene ulja u motoru za pola. ALi isto tako sam vidjao kada mjenjac legne sedam dana nakon izmjene ulja, i slicno.
Ja bi se slozio da ljudi mjenjaju ulje striktno kupujuci original ili ulje koje je pravljeno od strane firme koja pravi originalno ulje. Slozio bi se da se tokom izmjene ociste detaljno sva crijeva, vodovi i slicno od taloga.
Problem je kada ulje mjenja neko ko ne zna, pa se jos radi ciscenje sistema, pa to odljepi sav talog koji poslije zacepi filter, ili male cijevi i slicno.
U tome je caka. Novo originalno ulje u mjenjacu je normalno bolje. Problem je sto u praksi se rijetko to radi.
Ja imam DSG u jednom autu, i bas ove sedmice trebam ulje mjenjat. OK, nije problem. U drugom ne treba. Nemas ni pristupa kako bog zapovjeda da se ulje zamjeni. Treba mjenjat u zadnjem diferencijalu, OK nije problem.
Ali fazon je sto su vec predvidjeni za mejnjanje.
Last edited by jefferson on 17/12/2014 01:42, edited 1 time in total.
em11r

#27 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by em11r »

Ja razumijem da neko ima svoje filozofije, ali evo opet stvarni proizvodjac DSG i mnogih drugih mjenjaca lijepo kaze

Image
jefferson

#28 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by jefferson »

em11r wrote:Ja razumijem da neko ima svoje filozofije, ali evo opet stvarni proizvodjac DSG i mnogih drugih mjenjaca lijepo kaze

Image
1. DSG proizvodi Borg-Warner.
2. Ja nisam rekao da se ulje ne mjenja u DSG. imam ga i bas trebam mjenjati ove sedmice.
em11r

#29 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by em11r »

U pravu si do mene je. Zf je pravio one automatike u b5 g4 a4 itd
jefferson

#31 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by jefferson »

U SAD, odakle je ovaj blog mnogi smatraju da se ulje u a. mjenjacu mjenja svakih 40-50,000km striktno. Isto tako u SAD smatraju da se ulje u motoru mjenja svakih 5000km, bez obzira sta proizvodjac kaze i kakvo je ulje.
To je prodaja muda za bubrege, i od toga mnogi zive (oni sto mejnjaju ulje za 10 minuta: 10 minute oil change, pa zaborave pola stvari vratiti nazad).
Ja sam mjenjao ulje u Mazdi Xedos 9 jer je striktno psialo da se mjenja svakih 50,000km. Imao mjerac ulja u mjenjacu.
Kada sam imao B5.5 niti je bilo mjeraca, niti nacina da se zamjeni.
Ja nisam rekao da se generalno ne mjenja ulje. Rekao sam ako proizvodjac kaze da se nemjenja onda netreba improvizacije raditi, pola mjenjaca rastaviti radi ulja. Npr. na BMW E90 sa ZF mjenjacem se mjenja, i mogu se kupiti svi zamjenski djelovi koji su potrebni za zamjenu, i zamjena je vrlo laka.
emko1234

#32 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by emko1234 »

I automatike i manuelne vozim podjednako otkad imam vozačku. Prvo iskustvo s automatik mjenjačem bmw528ia. Mjenjač steptronic, 5 brzina sa mogočnošću ručnog šaltanja. Dugo mi je to auto i mjenjač bili pojam mjenjača. Jedina mana predugi omjeri u mjenjaču. Drugom je išao haman 130 a treću razvlačio do 190.
Nakon toga idući mjenjač koji me je dojmio je bio DSG u golfu 5 gti. To je prvo auto koje sam vozio s dsg mjenjačem.

Najgori automatik mjenjači su mi bili u volvo autima. Vozio xc 60,70, 90 s D5 motorima i geartronic mjenjačima. Horor. Dalje u reno autima, vozio lagunu 2.0dci sa 150ks i model prije mk2 sa 3.0v6. Jedan 5 brzina drugi 6. Motori vrlo solidni, mjenjači katastrofa. Saab 9-3 turbo x, motor starahoba, mjenač 0 bodova. Opelova tehnika.
Loše misljenje sam imao i o CVT mjenjačima jer sam ih probao na slabim autima. Prvi cvt auto je bio čini mi se nissan micra i audi a4 2.0tdi. To je ujedno i prvi susret sa 8stepenom automatikom. Užas, dok nisam sjeo u lexusa sa 350ks i u nisan murano i vidio da je cvt dobra fora ako je auto jako.
Prilično me razočarao i mercedes sa 7g tronicom. Šalta on dobro, al dosta lošije nego audi i bmw sa sličnim mjenjačima i motorima.
Vozio sam alfu 147 2.0ts i GT sa selespeed mjennačem. To je možda ubjedljivo najsporiji mjenjač koji sam vozio, ako je neko vozio smarta, onda zna kako šaltaju ta auta.
Najbolji mjenjač koji sam vidio i vozio je po meni porscheov PDK, to je zapravo dsg ili s tronic samo maximalno dorađen. Od tiptronica, najbolji koji sam vozio je ZF sa 8 brzina u novim audijima i bmw-ima.
Najbolji ručne mjenjače po meni ima bmw.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#33 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by mali_milojica »

Mislim,ali nisam siguran 100%,PDK za Porsche pravi ZF. Dok DSG pravi Borg-Warner,ne znam ko radi S-Tronic.
Slozio bih se sa emkom za Selespeed na starijim Alfama,katastrofa sto se saltanja tice. Prije bi ga baba usaltala rucno :lol: Na 159 je dosta dosta bolji. I ljudi prave gresku kod odrzavanja tih mjenjaca,po iskustvima
ljudi taj bi se mjenjac trebao kalibrirati svakih 20k km,odnosno kompjuter i njegova saltanja. Ljudi ne znaju,pa muku muce. Ko radi to redovno,problema nema.
corsa

#34 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by corsa »

Do sada sam imao cetiri auta, od toga tri automatika.
Prvo auto Mercedes E300 dizel, mjenjac automatik, cetiri brzine. Super mjenjac, ali auto preslab, tako da je to u brdu bila cista patnja mjenjaca. Ne zna u koju bi brzinu.
Drugo auto VW New Beetle 1.8 T. Klasicni automatik, pet brzina. Radio je uglavnom super, samo mi se jednom desilo nako n polsa sata bas agresivne voznje na otvorenoj cesti punoj krivina da je poceo otkazivati poslusnost, tj. nije htio saltati. Recimo, odredjeno vrijeme drzi u drugoj.
Trece auto Polo 6n2 GTI. Manuelni mjenjac, Popucali zupcanici, mjenjac se raspao, kupio polovan za 250 maraka i zamijenio. Tada sam vido da je prije toga vec jednom bio mjenjan.
Trenutno vozim C180 W202, automatik, pet brzina. Da ne ureknem, salta k'o mlijeko. :D
I da napomenem, uvijek redovno odrzavanje mjenjaca, izmjena ulja i filtera. Ako bude do mene, uvijek automatik. Rahatluk za sarajevske guzve! :-D
emko1234

#35 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by emko1234 »

Puno ljudi ne zna s automatik mjenjačima voziti.
Recimo dodje na nizbrdicu i umjesto da prvo digne rucnu, pa vrati u P. on prvo u P pa digne rucni, tim faktički auto oslanjaš direktno na mjenjač, što rezultira manjim vijekom trajanja mjenača.
Onda znam da su ljudi pokašavali čipovat auta s dsg mjenjačima, naravno mjenjač se saspe jer ima konstrukcijsku granicu koju ne može izdržati.
Dalje, hoce u rikverc, vozi, umjesto da zakacoi, stane, ubaci u d, ceka da mjenjac prihvati novu komandu pa onda gas, jok. On ga odmah iz r u d rokne, i odmah po gasu. Sve to jebe komponente u mjenjaču.
Tiptronic koji sada imam u autu je sa 6 brzina. Meni šalta idealno. Dovoljno brzo a opet ne stresira čovjeka ko prve generacije dsg mjenjača koje su u normalnoj vožnji usljed brze promjene toliko trzale, da je to strašno.
basicm

#36 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by basicm »

Kad smo kod ulja u mjenjacu, gdje se moze zamijeniti ulje i uraditi fin servis mjenjaca, da nije neki fuseraj i da covjek zna posao u BiH. Konkretno BMW mjenjac.
em11r

#37 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by em11r »

emko1234 wrote:Puno ljudi ne zna s automatik mjenjačima voziti.
Recimo dodje na nizbrdicu i umjesto da prvo digne rucnu, pa vrati u P. on prvo u P pa digne rucni, tim faktički auto oslanjaš direktno na mjenjač, što rezultira manjim vijekom trajanja mjenača.
Onda znam da su ljudi pokašavali čipovat auta s dsg mjenjačima, naravno mjenjač se saspe jer ima konstrukcijsku granicu koju ne može izdržati.
Dalje, hoce u rikverc, vozi, umjesto da zakacoi, stane, ubaci u d, ceka da mjenjac prihvati novu komandu pa onda gas, jok. On ga odmah iz r u d rokne, i odmah po gasu. Sve to jebe komponente u mjenjaču.
Tiptronic koji sada imam u autu je sa 6 brzina. Meni šalta idealno. Dovoljno brzo a opet ne stresira čovjeka ko prve generacije dsg mjenjača koje su u normalnoj vožnji usljed brze promjene toliko trzale, da je to strašno.
Mene jednon popljuvase na ovom klitorix forumu bas zbog te tvrdnje da u brdu prvo treba rasteretit mjenjac ( ja ga u N stavim prvo) potegnut rucnu pa onda u P, to sam na passatu naucio jer bas to "natezanje" mu skrati vijek trajanja nosacima pa I mjenjacu.
em11r

#38 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by em11r »

basicm wrote:Kad smo kod ulja u mjenjacu, gdje se moze zamijeniti ulje i uraditi fin servis mjenjaca, da nije neki fuseraj i da covjek zna posao u BiH. Konkretno BMW mjenjac.
Ako si blizu TZ, onda Šeki - Tinja prije Srebrenika, za KS ne znam.
Dzudista

#39 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by Dzudista »

Vozim automatike zadnjih 20 godina i bavim se onako amaterski auto-mehanicarstvom (svoja auta, rodbina, prijatelji itd).

Automatski mjenjaci nece trajati nikad koliko i rucni, a (u zavisnosti od tipa auto mjenjaca) vrlo su skupi za popraviti - dok se neki kad odu moraju komplet zamjeniti.

Te price kako se ne treba mjenjati ulje u automatskom mjenjacu i preporuke nekih auto proizvodjaca (ALI NE i preporuke kompanije koja prodaje tim auto proizvodjacima licencu za transmisiju ili cak gotovu transmisiju) su marketinske prirode - tacnije, da bi VW na primjer, mogao tvrditi kupcima manje troskove odrzavanja jer se eto ne mora mjenjati ulje mjenjaca. Tu onda ide igra terminima "lifetime" (a kako se to definise je onda druga prica).

Ulje kod automatskih mjenjaca uvjek ima funkciju hladjenja i podmazivanja mehanizma, a vrlo cesto i funkciju pomaganja hidraulicnom termodinamikom mjenjanja brzina. Dakle, ono je izlozeno temperaturu, pritisku, a i u njega se odlazu komadici sitni metala od "brzina" i kvacila. Neke kompanije, poput Subaru-a, imaju veliki filter za ulje automatskog mjenjaca, no vecina kompanija nazalost taj filter ugradjuje tako da nije dostupam i da se nemoze promjeniti (Honda na primjer i Toyota).

Razlog zasto neki automatski mjenjaci crknu kad im se na 60,000 km ili kad vec, promjeni ulje je upravo zbog toga sto im do tada nije ulje mjenjano. Naime, kad se kupi novo auto sa automatski mjenjacem, dok taj automjenjac se razradi i legne, dolazi do takzovanog metalnog brijanja djelova auto mjenjaca, dakle, komadica metala koji ostaju u sistemu auto mjenjaca. Ti komadici, ako se ulje ne promjeni (o tome vise dolje), 60000 km postanu ustvari zaglavljeni izmedju brzina mjenjaca i funkcionisu kao tampon izmedju brzina. Onda kad se nakon 60000 km promjeni ulje to izadje napolje i brzine pocinju da klize i da "ne hvataju" i to je onda gotov mjenjac.

Pravilno odrzavanje auto mjenjaca (a ja sam nabacio na svoje preko 250,000 km bez problema) je kada je auto novo, novi auto-mjenjac, da mu se promjeni ulje odma na 5,000 km da izadju svi oni metali, komadici, koji se jave kad je nov mjenjac (dok "ne sjednu" sve brzine itd) i onda opeta na 10,000 km. Nakon toga svakih 20,000 km je u redu. Promjenom na 5,000 i 10,000km izbacite svo smece od tih metalnih komadica a do tad mjenjac i brzine legnu (break-in period takozvani). Nakon toga redovno mjenjate tecnost na 20000 km jer onda gubi svoje zastitne karakteristike ako se ne mjenja.

Ta prica o "lifetime" auto-mjenjacima je marketinski trik i nema podlogu u mehanici, termo-mehanici, realnom razmisljanju.
goran16v

#40 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by goran16v »

emko1234 wrote: Najgori automatik mjenjači su mi bili u volvo autima. Vozio xc 60,70, 90 s D5 motorima i geartronic mjenjačima.
Ja nisam nikakav strucnjak za autom. mjenjace ali sam se u 2 navrata susretao sa problemima na Volvu, prvi je na V70 D5 na 210k km, mjenjac je poceo da lupa prilikom saltanja, a drugi je na XC70 na 90k km, kad se ubaci u D mjenjac odmah ide u 4. brzinu. Za prvi problem ne znam da je rjesen, a u drugom slucaju je zamjenjen mjenjac sa djelomicnom kolancom i fakutrom od 5 milja KM. Danas sam koristio BMW X1, 1,8d Xdrive. djeluje kao jako dobar mjenjac.
em11r

#41 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by em11r »

Dzudista wrote:Vozim automatike zadnjih 20 godina i bavim se onako amaterski auto-mehanicarstvom (svoja auta, rodbina, prijatelji itd).

Automatski mjenjaci nece trajati nikad koliko i rucni, a (u zavisnosti od tipa auto mjenjaca) vrlo su skupi za popraviti - dok se neki kad odu moraju komplet zamjeniti.

Te price kako se ne treba mjenjati ulje u automatskom mjenjacu i preporuke nekih auto proizvodjaca (ALI NE i preporuke kompanije koja prodaje tim auto proizvodjacima licencu za transmisiju ili cak gotovu transmisiju) su marketinske prirode - tacnije, da bi VW na primjer, mogao tvrditi kupcima manje troskove odrzavanja jer se eto ne mora mjenjati ulje mjenjaca. Tu onda ide igra terminima "lifetime" (a kako se to definise je onda druga prica).

Ulje kod automatskih mjenjaca uvjek ima funkciju hladjenja i podmazivanja mehanizma, a vrlo cesto i funkciju pomaganja hidraulicnom termodinamikom mjenjanja brzina. Dakle, ono je izlozeno temperaturu, pritisku, a i u njega se odlazu komadici sitni metala od "brzina" i kvacila. Neke kompanije, poput Subaru-a, imaju veliki filter za ulje automatskog mjenjaca, no vecina kompanija nazalost taj filter ugradjuje tako da nije dostupam i da se nemoze promjeniti (Honda na primjer i Toyota).

Razlog zasto neki automatski mjenjaci crknu kad im se na 60,000 km ili kad vec, promjeni ulje je upravo zbog toga sto im do tada nije ulje mjenjano. Naime, kad se kupi novo auto sa automatski mjenjacem, dok taj automjenjac se razradi i legne, dolazi do takzovanog metalnog brijanja djelova auto mjenjaca, dakle, komadica metala koji ostaju u sistemu auto mjenjaca. Ti komadici, ako se ulje ne promjeni (o tome vise dolje), 60000 km postanu ustvari zaglavljeni izmedju brzina mjenjaca i funkcionisu kao tampon izmedju brzina. Onda kad se nakon 60000 km promjeni ulje to izadje napolje i brzine pocinju da klize i da "ne hvataju" i to je onda gotov mjenjac.

Pravilno odrzavanje auto mjenjaca (a ja sam nabacio na svoje preko 250,000 km bez problema) je kada je auto novo, novi auto-mjenjac, da mu se promjeni ulje odma na 5,000 km da izadju svi oni metali, komadici, koji se jave kad je nov mjenjac (dok "ne sjednu" sve brzine itd) i onda opeta na 10,000 km. Nakon toga svakih 20,000 km je u redu. Promjenom na 5,000 i 10,000km izbacite svo smece od tih metalnih komadica a do tad mjenjac i brzine legnu (break-in period takozvani). Nakon toga redovno mjenjate tecnost na 20000 km jer onda gubi svoje zastitne karakteristike ako se ne mjenja.

Ta prica o "lifetime" auto-mjenjacima je marketinski trik i nema podlogu u mehanici, termo-mehanici, realnom razmisljanju.
Amin
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#42 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by mali_milojica »

Dzudista wrote:Vozim automatike zadnjih 20 godina i bavim se onako amaterski auto-mehanicarstvom (svoja auta, rodbina, prijatelji itd).

Potpis od A do Z :thumbup:
jefferson

#43 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by jefferson »

Ja se slazem generalno s atvojim postom.
Samo d akzem da sam sa "liftime" mejnjacem zgazio 280,000km bez ikakvih problema.
jefferson

#44 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by jefferson »

em11r wrote:
emko1234 wrote:Puno ljudi ne zna s automatik mjenjačima voziti.
Mene jednon popljuvase na ovom klitorix forumu bas zbog te tvrdnje da u brdu prvo treba rasteretit mjenjac ( ja ga u N stavim prvo) potegnut rucnu pa onda u P, to sam na passatu naucio jer bas to "natezanje" mu skrati vijek trajanja nosacima pa I mjenjacu.
To je apsolutno tacno.
Ja na semaforu prebacim u N ako je duze svjetlo na ravnom, a o brdu ej suvisno i pricati.
Takodje, rucna isto. Prvo rucna pa onda P.
emko1234

#45 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by emko1234 »

goran16v wrote:
emko1234 wrote: Najgori automatik mjenjači su mi bili u volvo autima. Vozio xc 60,70, 90 s D5 motorima i geartronic mjenjačima.
Ja nisam nikakav strucnjak za autom. mjenjace ali sam se u 2 navrata susretao sa problemima na Volvu, prvi je na V70 D5 na 210k km, mjenjac je poceo da lupa prilikom saltanja, a drugi je na XC70 na 90k km, kad se ubaci u D mjenjac odmah ide u 4. brzinu. Za prvi problem ne znam da je rjesen, a u drugom slucaju je zamjenjen mjenjac sa djelomicnom kolancom i fakutrom od 5 milja KM. Danas sam koristio BMW X1, 1,8d Xdrive. djeluje kao jako dobar mjenjac.
ovi sto sam ih ja vozio nisu imali mehanickih problema, ali su mi po principu rada djelovali jako staro.
Primjera radi, automatik na audiju a4 2010 i xc60 2011 su nebo zemlja. S oba auta krecem po ravnom lagano skroz, audi salta drugu brzinu vec na 1600 dok volvo razvlaci prvu do 2500. I tako svaku brzinu, dakle nepotrebno salta gorivo. Po meni je softver i mehanika tih mjenjaca uzasno programirana, i ubija svaku zelju za imalo dinamicnijom voznjom.
Poznanik me je par puta provozao u s60 d5, s 200 i nešto konja, to auto je toliko uguseno zbog mjenjaca da u voznji ne bi rekao da ima ni 160ks.
johntra

#46 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by johntra »

nije, nego si ti navikao na DSG, pa ti se sve čini sporim....taj mjenjač je sasvim solidan za taj motor i zna biti dinamičan, kad se stisne....meni je recimo baš PDK u Porscheu bio pomalo spor u mijenjanju brzine na niže, da ne kažem glup, pri dinamičnoj vožnji uvijek me ostavljao u višoj brzini u krivinama, i to baš često...na kraju sam uzeo i ručno mijenjao brzine...
goran16v

#47 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by goran16v »

emko1234 wrote:
goran16v wrote:
ovi sto sam ih ja vozio nisu imali mehanickih problema, ali su mi po principu rada djelovali jako staro.
Primjera radi, automatik na audiju a4 2010 i xc60 2011 su nebo zemlja. S oba auta krecem po ravnom lagano skroz, audi salta drugu brzinu vec na 1600 dok volvo razvlaci prvu do 2500. I tako svaku brzinu, dakle nepotrebno salta gorivo. Po meni je softver i mehanika tih mjenjaca uzasno programirana, i ubija svaku zelju za imalo dinamicnijom voznjom.
Poznanik me je par puta provozao u s60 d5, s 200 i nešto konja, to auto je toliko uguseno zbog mjenjaca da u voznji ne bi rekao da ima ni 160ks.
Ja sam primjetio da je u XC 70 na nekih 60-ak km/h mjenjac u previsokom stepenu prenosa, cijeli auto vibrira od preniskog broja obrtaja.
emko1234

#48 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by emko1234 »

ne znam gorane šta da ti kazem na to.
Audi A7, 3.0tdi, ZF tiptronic s 8 brzina. Na 70km/h vozi u 6 brzini na 1300 okretaja :D
jefferson

#49 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by jefferson »

johntra wrote:nije, nego si ti navikao na DSG, pa ti se sve čini sporim....taj mjenjač je sasvim solidan za taj motor i zna biti dinamičan, kad se stisne....meni je recimo baš PDK u Porscheu bio pomalo spor u mijenjanju brzine na niže, da ne kažem glup, pri dinamičnoj vožnji uvijek me ostavljao u višoj brzini u krivinama, i to baš često...na kraju sam uzeo i ručno mijenjao brzine...
Emko ima pravo. Audi je tada koristio ZF sa 6 brzina, i znam da je mjenjac i danas naspram nekih najnovijih mjenjaca u nekim autima, prava bomba. Ja sam bio skeptican kada je u pitanju taj mjenjac. Ali umalo ne kupi 335i sa tim mjenjacem kada sam imao priliku da ga vozim na duze relacije. Jel sporiji od DSG? Jeste, ali uopste nije toliko velika razlika.
Jedini razlog sto nisam uzeo to auto je sto ovaj ZF sa 8 brzina je skoro brz kao i DSG, i cekam malo jos da se jorgan produzi pa da kupim F10 535i :D
Dzudista

#50 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by Dzudista »

Ja se slazem generalno s atvojim postom.
Samo d akzem da sam sa "liftime" mejnjacem zgazio 280,000km bez ikakvih problema.
To je naravno apsolutno moguce i ne osporavam to. Medjutim, to je (nazalost) danas vise izuzetak nego li pravilo. Automatski mjenjaci su jako skupi za popravku (vrlo cesto se moraju potpuno zamjeniti), a danas proizvodjaci kad kazu "lifetime" misle cesto na 5 godina i 100,000km sto je, mislim, smjesno i zaista neka vrsta prevare, pogotovo kad se zna da su auta danas vrlo skupa.

Ja iz principa ne kupujem auta/modele sa takozvanom "totalno zapecacenim" automatskim mjenjacem, a smatram i losim trend da novi auto-mjenjaci nemaju onaj stapic kojim se moze provjeriti visina ulja i kvalitet ulja mjenjaca.

Inace, imam obicaj kada god kupim (nov) auto, da prije toga odem u servis tog dilera i onako malo pricam sa mehanicarima, ljudima koji tu cekaju da vidim na sta se zale, sta mehanicari kazu, sta je dostupno (za popravku ili provjeru) a sta nije.

Naravno, ja sam "dinosaurus" jer volim da radim oko auta, i volim da odrzavam auto i da znam sta se desava ispod haube. No, danas je trend ka tome da je sve zapecaceno, da je tesko sam sta vise uraditi i to mi se ne svidja. Ljubitelj sam, i vozim, Honde i Toyote jer su najpouzdanije, pristupacne jos uvjek za rad, i njima najvise vjerujem pravo da vam kazem.

Mada sam se razocarao kad sam nedavno vidio da neki novi modeli Toyote nemaju vise taj stapic za provjeru ulja auto mjenjaca, nego kao moras kod dilera da on to promjeni i provjeri specijalnom masinom. E zato ove svoje dvije Honde odrzavam ko lud (sve moze rucno da se promjeni i provjeri) i imam neku averziju prema tome da mi sopstveno auto ne da da provjerim nesto osnovno poput tecnosti ulja mjenjaca itd.

Ko god moze, neka bjezi od auto-mjenjaca, osim ako novac nije problem i moze da mjenja auta svakih par godina. Meni, pravo da vam kazem, zao mi je da pare za auto ako bas nemoram, jer radje bi ih potrosio na djecu, familiju, hranu (volim pojest, a vala i popit), odmor nego li na auto.
Post Reply